Protuleirien seksuaalinen ahdistelu

kesäleireistä

Prometheus-leirien sekasaunat kirvoittavat niin leirien ohjaajat kuin leiriläispojatkin joka vuotena seksuaaliseen ahdisteluun.

Sekasaunat tuovat myös turhia jännitteitä leirille jo etukäteen, koska suuri osa leiriläisistä pelkää niitä.

Moni meneekin - hyvästä syystä - muille kesäleireille.

59

2145

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jappervvokki

      Aloitusviestin valheiden oikaisemiseksi kerron, että protuleireillä järjestetään iltaisin ainakin tyttöjen ja poikien saunavuorot ja niiden lisäksi voidaan järjestää yhteissaunavuoro, joka sijoittuu näiden saunavuorojen väliin. Millekään vuorolle ei painosteta ketään osallistumaan ja niillä tai koko leirillä ei ahdistella ketään seksuaalisesti tai millään muullakaan tavalla. Sellainen rikollinen toiminta ei toteuttaisi protuleiritoiminnan periaatteita, joista voi lukea lisää täällä: https://www.protu.fi/yhdistys/leiritoiminnan-periaatteet

      Muuta sanottavaa minulla ei näin virheellisesti otsikoituun ketjuun ole.

    • TotuusAsiasta
      • Elimeri

        Paitsi ohjaajat, myös pojat saavat aihetta kosketteluun ja lähentelyyn sekasaunojen myötä. Tuossa iässä ei välttämättä niin hyvä asia.


      • mkomonom

        unohdit mainita...

        http://historianet.fi/yhteiskunta/uskontojen-historia/murhia-ja-seksia-nunnaluostarissa

        http://historianet.fi/sota/ristiretket/visa-ristiretket

        http://yle.fi/uutiset/katolisen_poikakuoron_jasenia_raiskattiin_ja_hakattiin_vuosikymmenia__tutkimus_kolminkertaisti_uhrimaaran/8581727

        Lainattua tekstiä:
        "Lars Leevi Lestadio oli ruotsalaisen luterilaisen kirkon lähettämä saarnamies joka pakkokäänsi "pakanalliset suomalaiset sivistykseen ja kristinuskoon". Sen opin tulos ja summa näkyy tänään kun satoja, mahdollisesti tuhansia lapsia on raiskattu henkisesti ja/tai ruumiillisesti. Lasten raiskaaminen ruumiillisesti ja/tai henkisesti ei ole koskaan ollut eikä ole suomalaista kansanperinnettä. Moni on tehnyt ruumiillisen ja/tai psyykkisen väkivallaan jälkeen itsemurhan, eli, kyseessä ei ole itsemurha vaan psyykkisen trauman joka johti itsemurhaan on aiheuttanut uhrin pahoinpitelijä. Puhumme siis lapsi/ihmisvihasta ja joukomurhasta. " (IL)

        Jne

        Ja uskontunnustuksen kaltaiset äälilöt kouluttaa raiskaajia; Jeesuksen Nimeenkin valehtelevina saatanallosuuden sontaluukkuina:

        Tai lapsia raiskanneiden rikollisten suojelijat:
        http://keskustelu.suomi24.fi/node/9955763
        Jeesus on tie
        1.7.2011 20:09
        Jokainen bedofiili toiaan saa syntinsä anteeksi, jos hän antaa Jeesuksen sovintoveren virran puhdistaa sydämensä, hallelujaa kiitos Jeesus!
        Jos parannusta ei tule, niin sinun raukan käy huonosti.
        Keneltä, kysyi yksi mäntti?!!!
        Jumalalta!

        JEESUSKO MUKA SYYLLINEN?
        http://keskustelu.suomi24.fi/node/9944923
        "teuta
        21.6.2011 18:31
        KIITOS VAAN TARJOUKSESTA , MUTTA SULTAHAN JO LOPPUI
        KOKONAAN TUO PAHNA TUSKA ., KUN TULI KESÄ JA KÄRPÄSET,
        AIVAN OIKEIN OLET KOPIONUT JP :N ASIAN .Mat. 5:43-48
        SE ON JOKAINEN PEFOFIILI SAA SYNTINSÄ ANTEEKSI , JOS
        HÄN KATUU TEKOAAN JA TAHTOO TEHDÄ PARANNUKSEN .
        JA ANOO ANTEEKSI /TEKEE RIPIN."

        rippi koulu piruiksi koulutetut rikollises odottaa lahtareina Jeesuksen uudelleen saapumista päästäkseen taas tappamaan Jeesuksen, tällä kertaa elukkana:
        http://keskustelu.suomi24.fi/node/10558668#comment-54486271
        "TEU.
        2.4.2012 09:30
        2. jUMALA HEITTI KRISRTUKSEN PÄÄLLE KAIKKIEN IHMISTEN SYNTIVELAN
        JA HEIDÄN ANSAITSEMANSA RANGAISTUKSEN , JA HÄN OLI " LYÖTYNÄ "
        HEIDÄN RIKKOMUSTENSA TÄHDEN JAKEET 4-5. . HÄNESSÄ ITSESSÄÄN EI OLLUT VÄÄRYYTTÄ EIKÄ SYNTIÄ , VAAN HÄN KANTOI TOISTEN SYNNIT . JUMALAN KARITSANA , HÄNET TEURASTETTIIN, VERI UHRINA SYNTISTEN PUOLESTA ."

        Siis luterilainen EI saa palvella Jumalaa ja Jeesusta!!!
        herra Luder/Lutherin katekismus; epäjumalan ensimmäinen käsky:
        "Minä olen Herra, sinun Jumalasi. Sinulla ei saa olla muita jumalia."


        TÄMÄ ON luterilaisuuden herra jumalan ANTAMA KÄSKY RIKOLLISILLEEN:
        Luder/Lutherin kirje 1.8.1521
        "Ole syntinen ja tee syntiä rohkeasti, mutta usko vielä rohkeammin. Synti ei erota meitä Hänestä, vaikka sortuisimme haureuteen tai murhaan tuhansia ja tuhansia kertoja päivässä."

        JA TÄSSÄ VAHVISTUS ETTÄ SIINÄ KÄSKYSSÄ ON KAIKKI OIKEIN:
        http://keskustelu.suomi24.fi/listmessage/9461899/46725910
        "Kiva kun olit tarkkana
        teuta 13.11.2010 14:18
        Tuo yks joka hilluu nyt suuna päänä , ei ole löytänyt tuotakaan oikesta kirjasta
        Mä hain vanhan Rippikoulu katekismuksen , ja siinä se on aivan oikein ."

        JOS TOTUUTTA ESITTÄÄ NIIN PITÄÄ ESITTÄÄ SE KOKONAISUUDEN KUVAA ANTAVANA EIKÄ VAAN OTTAA ESIIN MIKÄ SAATANALLE SOPII!


    • ohjaajan-kommentti

      "Olen ollut ohjaajana PROTU-leirillä. Olen 25v uskontoon kuulumaton opettaja-opiskelija.

      Meillä ehkä kolmannes leiriläisistä kävi yhteissaunassa, apuohjaajien kertoman mukaan useimmilla oli uikkarit.

      Vastustan alastonta yhteissaunakäytäntöä, enkä osallistunut siihen, sillä se on riskialtis tapa opettaa sellaista asiaa jota voisi opettaa riskittäkin. Puhun nyt siis positiivisen kehonkuvan opettamisesta sekä sukupuolten tasa-arvoisuudesta yms asioista joilla alastonta yhteissaunaa perustellaan.

      Leirin pari vuotta sitten käynyt 19v ystäväni kertoi että sosiaalista painetta oli todellakin hänen leirillään alastomaan yhteissaunaan. Ystäväni sanoi myös että iso osa leirin viehätyksestä on siinä että siellä leikitellään intiimillä kosketuksella, joka on tottakai nuorille uutta ja mielenkiintoista ja samalla ryhmähenkeä luovaa, kun kaikki muutkin ovat samassa tilanteessa. Mahautuminen ja pusupaini esimerkiksi ovat leikkejä, jotka voivat johtaa todella vaikeisiin tilanteisiin nuoren elämässä kun he niitä soveltavat protuleirin ilmapiirin ulkopuolella.

      Koulutuksissa, joissa on apuohjaajia ja ohjaajia, olen huomannut monien olevan seksuaalisen käyttäytymisen osalta todella liberaaleja. Näiden henkilöiden maailmankuvat aivan varmasti vaikuttavat heidän leireillään, joissa ovat ohjaamisvastuussa, ja heistä nuoret sitten ottavat vaikutteita. Monet jopa puolustavat äänekkäästi aikuisten ja teinien alastonta yhteissauna- ja pusupainikäytäntöä, mitä pidän hyvin kyseenalaisena toimintana.

      Tunnen useita protuja, enkä voi todellakaan sanoa heidän seurusteluelämänsä olevan terveellä ja kypsällä aikuisella pohjalla, kuten olettaisi "aikuistumisleirin" käyneiltä ihmisiltä. Olen jopa kuullut hyvinkin seksuaalisesti avoimista seurustelukäytännöistä tietyiltä protuilta. En haluaisi tästä syystä viedä omaa lastani protujen järjestämiin paikallisiin tapahtumiin.

      Jotkut taas toteavat että leireillä on paljonkin eroottista latausta, mutta että niistä asioista ei puhuta tarpeeksi. Itse en havainnut sellaista leirilläni, mutta olenkin tässä suhteessa aika vanhanaikanen, ja ohjaajaparini piti samoin läheisyysleikkejä vain marginaalisina asioina leirillä. Olemme molemmat suomen protupiireissä siitä konsrvatiivisemmasta päästä, mitä tulee kosketteluun.

      Näen protussa paljon potentiaalia yksilöitä kasvattavana kokemuksena, mutta olen huolissani siitä että siellä opetetaan nuoria vastuuttomaan seksuaaliseen käyttäytymiseen. Tottakai virallinen kanta on se, että kannustetaan vastuullisuuteen ja harkintaan, mutta tiimiläiset ovat itsekin 16-20vuotiaita nuoria, ja se mitä käytännössä tapahtuu on oma asiansa."

      • ygyujimkjm

        Minun rippikoulu leirille meno jäi pois heti ohjelmastani kun kaverini palasi sellaiselta leiriltä kertoen totuuksia pappien yö kierroksista poikien teltoissa.
        Myöhemmin maksoivat korvauksia lasten vanhemmille, ettei rikokset tulisi esiin oikeusdessa. Ja raiskaaja pedofiili siirrettiin seuraavaan seurakuntaan...


      • ujejrj
        ygyujimkjm kirjoitti:

        Minun rippikoulu leirille meno jäi pois heti ohjelmastani kun kaverini palasi sellaiselta leiriltä kertoen totuuksia pappien yö kierroksista poikien teltoissa.
        Myöhemmin maksoivat korvauksia lasten vanhemmille, ettei rikokset tulisi esiin oikeusdessa. Ja raiskaaja pedofiili siirrettiin seuraavaan seurakuntaan...

        Tuo oli kyllä protuleiriltä tuo kun miespuoliset ohjaajat kiersivät kyselemässä tyttöjen ikää varmistaakseen että olivat yli 15v eikä kyseessä olisi ollut ns "sakkoliha'".


    • Äiti41

      Varmaan hyvä leiri muuten, mutta näissä asioissa en halua ottaa mitään riskiä.

    • jgtgftrff5t

      Alostomuudessa ei sinänsä ole mitään epänormaalia! Epänormaaliksi sen tekee asenteiden erot, saman ikäiset eivät ole kehittyneet samalle tasolle ja jo siitäkin syntyy sairaita oletuksia.
      Suomalaiseen kansan perinteseen on kuulunut kautta aikain perhe saunomiset. Mutta ilmeisesti uskoon tulleet kristityt eksytettiin noudattamaan herra jumalan rikollisilleen antamaan käskyä:
      Luder/Lutherin kirje 1.8.1521
      "Ole syntinen ja tee syntiä rohkeasti, mutta usko vielä rohkeammin. Synti ei erota meitä Hänestä, vaikka sortuisimme haureuteen tai murhaan tuhansia ja tuhansia kertoja päivässä."
      Sauna ei ole mikään pornoluola vaan paikka jossa peseytyminen on tärkeintä ja kesällä ranta-sauna antaa mahdollisuuden uintiin joka on terveellistä liikuntaa.
      Normaali, tervejärkinen ihminen, ei edes pappina sotke irstailujaan saunomiseen mutta saatanallisuuden uskontunnustuksen sairaat on järjettömiä ääliöitä.

      • Ilta-Sanomat-

        Yläkouluikäisten nuorten Prometheus-leireillä järjestetään tytöille ja pojille yhteissaunomista, johon myös aikuiset ohjaajat ottavat osaa. Asiantuntija tuomitsee ohjaajien ja nuorten sekasaunan. "Kyseenalaista toimintaa."
        Prometheus-leirillä saattaa esimerkiksi saunoa alasti seurue, johon kuuluu aikuinen miesohjaaja ja teinityttöjä.

        - Tällainen tilanne on toki mahdollinen, jos tytöt ovat päättäneet tulla yhteissaunaan. On heidän oma valintansa, käyttävätkö he uimapukua, leirejä järjestävän Prometheus-leirien tuki ry:n varapuheenjohtaja
        Ansku Ahvenainen sanoo.

        Ahvenaisen mielestä asiassa ei ole mitään arveluttavaa, koska nuori saa itse päättää, ottaako hän osaa saunomiseen. Tytöille ja pojille järjestetään myös erillisiä saunavuoroja.

        - Voi olla poikien ja tyttöjen yhteissauna. Sinne voi mennä uimapuku päällä tai ilman. Jokaisella saunavuorolla on ohjaaja, joka myös voi itse valita, onko hän uimapuvussa vai alasti. Ahvenainen korostaa, että osa leirin apuohjaajista voi olla alle 18-vuotiaita.

        "Joku voi pelätä jäävänsä ulkopuolelle"


        Mannerheimin lastensuojeluliiton pääsihteeri Mirjam Kallandin mukaan on kyseenalaista, voiko nuori todellisuudessa valita itse ryhmäpaineen alla, ottaako osaa sekasaunomiseen.

        - Leireillä on vahva me-henki, joten joku voi pelätä jäävänsä ulkopuolelle, Kalland sanoo.

        Yhteissaunominen mainitaan Prometheus-leirien tuki ry:n verkkosivuilla, mutta siitä ei varsinaisesti tiedoteta osallistuvien nuorten vanhemmille.
        Kalland pitää ratkaisua erikoisena.

        - Jos oma nuori osallistuu tällaiselle leirille, niin pelisääntöjen pitäisi olla täysin selvät. Vanhemmilla on ehdottomasti oikeus tietää. Asia voi tulla heille jälkikäteen hämmentävänä tietona.

        Uhka vastoin tahtoaan -toimimisesta

        Myös Lastensuojelun keskusliiton toiminnanjohtaja Seppo Sauron mukaan leirien kylpykäytännöt herättävät kysymyksiä.

        - Kyseessä on vastuullinen tilanne aikuisille ja ohjaajille. On tärkeää, että kyseessä on oma valinta.

        Sauron mukaan on uhka, että jotkut menevät vastoin tahtoaan sekasaunaan.

        - Sen pitäisi olla aidosti oma valinta. Ei saisi myöskään tulla A- ja B-luokkaa eli ne, jotka uskaltavat ja ne jotka eivät uskalla.

        Sauron henkilökohtainen näkemys aikuisten ja nuorten sekasaunomisesta on kummeksuva.

        - Itse ainakin kokisin oloni aika vaivautuneeksi.


      • LoukkolaN
        Ilta-Sanomat- kirjoitti:

        Yläkouluikäisten nuorten Prometheus-leireillä järjestetään tytöille ja pojille yhteissaunomista, johon myös aikuiset ohjaajat ottavat osaa. Asiantuntija tuomitsee ohjaajien ja nuorten sekasaunan. "Kyseenalaista toimintaa."
        Prometheus-leirillä saattaa esimerkiksi saunoa alasti seurue, johon kuuluu aikuinen miesohjaaja ja teinityttöjä.

        - Tällainen tilanne on toki mahdollinen, jos tytöt ovat päättäneet tulla yhteissaunaan. On heidän oma valintansa, käyttävätkö he uimapukua, leirejä järjestävän Prometheus-leirien tuki ry:n varapuheenjohtaja
        Ansku Ahvenainen sanoo.

        Ahvenaisen mielestä asiassa ei ole mitään arveluttavaa, koska nuori saa itse päättää, ottaako hän osaa saunomiseen. Tytöille ja pojille järjestetään myös erillisiä saunavuoroja.

        - Voi olla poikien ja tyttöjen yhteissauna. Sinne voi mennä uimapuku päällä tai ilman. Jokaisella saunavuorolla on ohjaaja, joka myös voi itse valita, onko hän uimapuvussa vai alasti. Ahvenainen korostaa, että osa leirin apuohjaajista voi olla alle 18-vuotiaita.

        "Joku voi pelätä jäävänsä ulkopuolelle"


        Mannerheimin lastensuojeluliiton pääsihteeri Mirjam Kallandin mukaan on kyseenalaista, voiko nuori todellisuudessa valita itse ryhmäpaineen alla, ottaako osaa sekasaunomiseen.

        - Leireillä on vahva me-henki, joten joku voi pelätä jäävänsä ulkopuolelle, Kalland sanoo.

        Yhteissaunominen mainitaan Prometheus-leirien tuki ry:n verkkosivuilla, mutta siitä ei varsinaisesti tiedoteta osallistuvien nuorten vanhemmille.
        Kalland pitää ratkaisua erikoisena.

        - Jos oma nuori osallistuu tällaiselle leirille, niin pelisääntöjen pitäisi olla täysin selvät. Vanhemmilla on ehdottomasti oikeus tietää. Asia voi tulla heille jälkikäteen hämmentävänä tietona.

        Uhka vastoin tahtoaan -toimimisesta

        Myös Lastensuojelun keskusliiton toiminnanjohtaja Seppo Sauron mukaan leirien kylpykäytännöt herättävät kysymyksiä.

        - Kyseessä on vastuullinen tilanne aikuisille ja ohjaajille. On tärkeää, että kyseessä on oma valinta.

        Sauron mukaan on uhka, että jotkut menevät vastoin tahtoaan sekasaunaan.

        - Sen pitäisi olla aidosti oma valinta. Ei saisi myöskään tulla A- ja B-luokkaa eli ne, jotka uskaltavat ja ne jotka eivät uskalla.

        Sauron henkilökohtainen näkemys aikuisten ja nuorten sekasaunomisesta on kummeksuva.

        - Itse ainakin kokisin oloni aika vaivautuneeksi.

        Olen tässä Kallandin ja Sauron kanssa samoilla linjoilla. Ryhmäpaineen vaikutus on valtava nimenomaan murrosikäisten keskuudessa. Mielestäni voi jopa kyseenalaistaa sen, onko tuossa iässä vielä edes mahdollista olla "aidosti omia valintoja". Suojaikärajat tulisi huomioida tämänkin kaltaisissa saunomistilaisuuksissa.

        On myös muistettava, ettei kysymys ole pelkästään siitä, että miesohjaaja saunoo yhdessä teinityttöjen kanssa. Myös murrosikäinen poika voi samalla tavoin tuntea itsensä haavoittuvaksi naispuolisten katseen alla. Positiivinen suhtautuminen alastomuuteen ja oman kehon hyväksyntään ei nähdäkseni edellytä mitenkään sitä, että jo murrosiässä "uskaltaa" olla alasti tai vähäpukeisena toisten nähden.


    • Oudoksun

      Ihan perussettiä ei ole nuorisotoiminnassa, että nuoret saunovat alasti yhdessä ja vielä vähemmän on perussettiä, että ohjaajat saunoisivat vastakkaista sukupuolta olevien nuorten kanssa alasti. Protuleirit lienevät ainoita nuorisotoiminnan muotoja, joissa yhteissauna kuuluu ennakotiedonkin mukaan ohjelmaan. Partiotoiminnassa joskus saattaa olla yhteissaunoja, mutta nykyään nekin ovat vähentyneet seksuaalisen hyväksikäyttötapausten lisääntymisen myötä. Onkin outoa, että yksi järjestö edelleen julkisesti "mahdollistaa" myös nuorten ja aikuisten nakusaunat (koska osa ohjaajista varmaan on aikuisia?), eikä mikään viranomainen ole kiinnostunut asiasta.

    • Brenja

      Eikö tuo protuleiri ole muutenkin aika kyseenalainen viritelmä jolla rahastetaan vanhempia ja yritetään saada kirkkoon kuulumattomille nuorille jotain mitä voivat vertailla riparin käyneiden kanssa. Muutamia nuoria oppilaitani on protuleirin käynyt enkä kyllä sellaiselle omia lapsiani päästäisi jos niitä olisi. Huijaukselta haisee.
      Tuo mitä ryhmäpaineesta sanotaan on niin totta. Lisäksi tuon ikäisille alastomuus on niin valtava peikko että asiasta ei pitäisi tehdä vielä lisää mitään kriisin paikkaa. En tykkään ajatuksena uikkareissa saunomisesta, mutta parempi sekin kuin että tytöt olisivat miesohjaajien ja hihittelevien poikien seassa ilkosillaan. Henkilökohtaisesti pidän kyllä sekasaunoja vähän omituisena ideana. Mitä vikaa normaaleissa saunavuoroissa on? Tyttöjen vuorolla on naisvalvoja ja poikien vuorolla miesvalvoja joka samalla omalla käytöksellään opettaa myös saunakulttuuria.

    • nurinkurista

      Erikoista että sekasaunoja edelleen leireillä järjestetään, nehän ovat este monelle lapselle mennä leirille ja lasten vanhemmille ilmoittaa lapsi leirille.

    • uk-konen

      kaikki, saunomisiin liittyvät ennakkoluuloihin liittyvät suhtautumisen voisi lievittää jos/kun olis joka leirillä muutama lasten vanhemmista mukana asettamalla asioita kohdalleen.

      toisaalta
      mitään järjettömiksi nuoria kouluttavia rippikouluja ei tarvii muuta kuin LAPSIAKIN TAPPANEEN, TAPATTANEET, RAIKANNEET JNE RIKOLLISUUS!

      JOTEN

      nuorille, aikuistumisen helpottamiseksi vois ihan hyvin järjestää erikseen koulutuksen tytöille ja pojille. homot ja lespos pois jätettynä!

    • flldlele

      Minkä seurakunnan työntekijä, mahdollisesti pappi, on aloituksen tähän keskusteluun tehnyt?

      • OpeHki

        Eli jos protuleirien sekasaunoja arvostellaan, se on automaattisesti kirkon tekosia.

        Lapsellista ajattelua.

        Olet tuo samainen Jappervocki tuputtamassa omaa uskomustasi eri nimimerkein. Lupasit kyllä olla kommentoimatta, mutta et malttanut kuitenkaan.


      • mdkfckekw

        Miksi et kertonut sitäkin vaktaa jotka jätin pois?

        Minulla ei ole uskomuksia eikä minua papit pane!
        Kumpaan päähän sinua on rikollisuus eniten panettanut?


    • HuolestuNutN

      Jaa-a, alkoi kyllä nyt arveluttaa, taidanpa perua lapseni protun.

      Yllättävän paljon vaihtoehtoja netissä

      https://www.google.com/search?q=kesäleirit&rlz=1CATAAA_enFI642FI642&oq=kesäleirit&aqs=chrome..69i57j0l5.2259j0j8&sourceid=chrome&ie=UTF-8#

      • HuolestuNutN

        Google hakusanalla "kesäleirit" löytyy jos linkki ei toimi

        https://www.google.com/search?q=kesäleirit&rlz=1CATAAA_enFI642FI642&oq=kesäleirit&aqs=chrome.0.69i59j0l5.2594j0j8&sourceid=chrome&ie=UTF-8


    • fvlkelewlwl

      kristityt ja pedot työntyy joka paikkaan rikoksineen ja kristityillä on oikein koulutus ja mainostus into kerätä pedofiilejä seurauntiensa jäseniksi.
      Tässä hiukan näyttöä siitä....

      herra jumalan palvelijoineen suojelee rikollisia oppeineen:
      Siis luterilainen EI saa palvella Jumalaa ja Jeesusta!!!
      herra Luder/Lutherin katekismus; epäjumalan ensimmäinen käsky:
      "Minä olen Herra, sinun Jumalasi. Sinulla ei saa olla muita jumalia."

      herra epäjumalanne rikollisilleen antama käsky:
      Luder/Lutherin kirje 1.8.1521
      "Ole syntinen ja tee syntiä rohkeasti, mutta usko vielä rohkeammin. Synti ei erota meitä Hänestä, vaikka sortuisimme haureuteen tai murhaan tuhansia ja tuhansia kertoja päivässä."

      http://keskustelu.suomi24.fi/listmessage/9461899/46725910
      "Kiva kun olit tarkkana
      teuta 13.11.2010 14:18
      Tuo yks joka hilluu nyt suuna päänä , ei ole löytänyt tuotakaan oikesta kirjasta
      Mä hain vanhan Rippikoulu katekismuksen , ja siinä se on aivan oikein ."

      http://keskustelu.suomi24.fi/node/9955763
      Jeesus on tie
      1.7.2011 20:09
      Jokainen bedofiili toiaan saa syntinsä anteeksi, jos hän antaa Jeesuksen sovintoveren virran puhdistaa sydämensä, hallelujaa kiitos Jeesus!
      Jos parannusta ei tule, niin sinun raukan käy huonosti.
      Keneltä, kysyi yksi mäntti?!!!
      Jumalalta!

      JEESUSTA SYYLLISEKSI OSOITTAMINEN VALHEELLISESTI saatanallisuuden käsikirjalla:
      http://keskustelu.suomi24.fi/node/9944923
      "teuta
      21.6.2011 18:31
      KIITOS VAAN TARJOUKSESTA , MUTTA SULTAHAN JO LOPPUI
      KOKONAAN TUO PAHNA TUSKA ., KUN TULI KESÄ JA KÄRPÄSET,
      AIVAN OIKEIN OLET KOPIONUT JP :N ASIAN .Mat. 5:43-48
      SE ON JOKAINEN PEFOFIILI SAA SYNTINSÄ ANTEEKSI , JOS
      HÄN KATUU TEKOAAN JA TAHTOO TEHDÄ PARANNUKSEN .
      JA ANOO ANTEEKSI /TEKEE RIPIN."

      IHMISET EI LÖYDÄ MATTEUKSEN EVANKELIUMISTA PEDOFIILI SANAAKAAN:
      Matteuksen evankeliumi:
      5:43 Te olette kuulleet sanotuksi: 'Rakasta lähimmäistäsi ja vihaa vihollistasi.'
      5:44 Mutta minä sanon teille: rakastakaa vihollisianne ja rukoilkaa niiden puolesta, jotka teitä vainoavat,
      5:45 että olisitte Isänne lapsia, joka on taivaissa; sillä hän antaa aurinkonsa koittaa niin pahoille kuin hyvillekin, ja antaa sataa niin väärille kuin vanhurskaillekin.
      5:46 Sillä jos te rakastatte niitä, jotka teitä rakastavat, mikä palkka teille siitä on tuleva? Eivätkö publikaanitkin tee samoin?
      5:47 Ja jos te osoitatte ystävällisyyttä ainoastaan veljillenne, mitä erinomaista te siinä teette? Eivätkö pakanatkin tee samoin?
      5:48 Olkaa siis te täydelliset, niinkuin teidän taivaallinen Isänne täydellinen on."

      Ja rikollisuus saa mainostaa itseään suojeltujen rikollisten määrillä lapsia uhraavana rikollisuutena, näin sitä perustuslain noudattamista kierretään:

      http://keskustelu.suomi24.fi/node/9817522#comment-57826957
      "teuta
      22.4.2011 22:35
      Ok !se on sillälailla että Es/Lestois on 2tiedossa joista toinen on sen verran vanha että on jo kerinnyt tuomionsa kärsinyt .
      sitten salassa n.7-13,
      VL:n on n.100 joista 30 käsitellään , salassa n.100-400.
      En tiedä mitä varten pitäisi vielä muuta tietää."

      http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990731
      Finlex / Oikeusministeriö ja Edita Publishing
      Suomen Laki:
      11 § (24.7.1998/563)
      Rikoksentekijän suojeleminen
      Joka saatuaan tietää rikoksen tehdyksi edistämällä rikoksentekijän pakoa tai hävittämällä todisteita estää tai yrittää estää rikoksentekijän saattamista vastuuseen rikoksesta, on tuomittava rikoksentekijän suojelemisesta sakkoon tai vankeuteen enintään yhdeksi vuodeksi.

      Mitä 1 momentissa säädetään, ei koske rikokseen osallista eikä 10 §:n 2 momentissa mainitussa suhteessa rikoksentekijään olevaa henkilöä, eikä rikosta, josta ei säädetä ankarampaa rangaistusta kuin kuusi kuukautta vankeutta."

      SIIS RIKOLLISUUDEN KRISTITYT, EIVÄT OLE JUMALAN JA JEESUKSEN TAHDON NOUDATTAVIA KRISTILLISIÄ VAAN SAATANAA PALVELEVIA RIKOLLISIA:
      http://www.evl.fi/katekismus/uskontunnustus/22.html
      'Kristitty pysyy kuitenkin syntisenä elämänsä loppuun asti.'

      Faktaa:
      Kristityt = Paavalin perustamien seurakuntien uskovaisia apostoleineen ja herra jumalineen joilla ei ole Jeesuksen perustamia seurakuntia eikä Jeesuksen opetuslapsia opettajina.
      Rikollisuuden miekka sivistyksen kristityt uskovat itseensä Jeesuksen seuraajiksi vaikka ovat paavalilais-luterilaisuuden saatanaa jumaloivia saatanaa jumalaksi uskovia uskovaisia.

      Faktaa:
      Kristilliset = Jeesuksen perustamien seurakuntien Jumalan ja Jeesuksen Lain ja oppein ymmärtäväisiä järkeviä IHMISIÄ; seurakuntalaisia Jeesuksen opetuslapsineen. He eivät anna aivopesu uskontunnustusta.

      NUO, FAKTAT MUUTTUVAT SAATANAA PALVELEVIEN JÄRJETTÖMIEN KORVIEN VÄLISSÄ USKOMALLA!

      • Seppsiss

        Onneksi tätä kaveria ei kukaan ota vakavasti :D


      • JoriSeVaanOn
        Seppsiss kirjoitti:

        Onneksi tätä kaveria ei kukaan ota vakavasti :D

        Totta, kyseessä on vapaa-ajattelija Jori Mäntysalo, joka tuputtaa omaa uskomustaan eri keskustelupalstoilla 24/7.


    • RiskiKasvaa

      Onneksemme protuleirejä on vähän ja kävijöitäkin yhteensä vain muutama sata.

      Toki sitten protuleirille menijän riski joutua ahdistelun kohteeksi on sitäkin suurempi.

    • Sannulie

      En laittaisi lastani tuollaiselle leirille.

    • eetulie
      • eetulie

      • Anna_Stiina

    • Protuleirien seksuaalinen ahdistelu on todellinen ja valitettava ilmiö. Lääke siihen on kuitenkin yksinkertainen: lakatkaa ahdistelemasta protuleirejä seksuaalisesti! Ei teidän tarvitse projisoida seksuaalisia patoutumianne niin paljon nuorten tervettä kehittymistä tukeviin järjestelmiin kuin protuleireihin. Jollette osaa olla seksualisoimatta niitä, hakeutukaa terapiaan. Tuossakin joku sairas henkilö tekeytyi Protun edustajaksi ja esitti linkin härskiin pornovideoon. Sellaisesta häiriökäyttäytymisestä ei voi seurata muuta kuin haittaa kaikille, myös projisoijalle itselleen.

      • KlausP

        Semmoisia ne protuleirien ohjaajina toimivat vapaa-ajattelijat ovat - edustavat vapaata seksiä joka ei vielä tuon ikäisille lapsille sovi.


      • KlausP kirjoitti:

        Semmoisia ne protuleirien ohjaajina toimivat vapaa-ajattelijat ovat - edustavat vapaata seksiä joka ei vielä tuon ikäisille lapsille sovi.

        Missä vaiheessa olet tehnyt kyselyn kaikille protuleirien ohjaajina toimiville vapaa-ajattelijoille meidän seksiasenteistamme ja miksi unohdit lähettää lomakkeen myös minulle? Erehtyminen on inhimillistä - vai onko tässä kyse toisesta inhimillisestä ilmiöstä eli valehtelusta? Myönnätkö reilusti väittäväsi sellaista, mistä et oikeasti tiedä mitään?


      • KlausP
        Jappervocki kirjoitti:

        Missä vaiheessa olet tehnyt kyselyn kaikille protuleirien ohjaajina toimiville vapaa-ajattelijoille meidän seksiasenteistamme ja miksi unohdit lähettää lomakkeen myös minulle? Erehtyminen on inhimillistä - vai onko tässä kyse toisesta inhimillisestä ilmiöstä eli valehtelusta? Myönnätkö reilusti väittäväsi sellaista, mistä et oikeasti tiedä mitään?

        Miksi kaikille pitäisikään?

        Muutama yksittäistapaus kyllä riittää antamaan toiminnasta kokonaiskuvan.

        Protuleirejä kun vuosittain suorittaa vain muutama sata nuorta - ei ohjaajiakaan kovin montaa siis ole.


      • KlausP kirjoitti:

        Miksi kaikille pitäisikään?

        Muutama yksittäistapaus kyllä riittää antamaan toiminnasta kokonaiskuvan.

        Protuleirejä kun vuosittain suorittaa vain muutama sata nuorta - ei ohjaajiakaan kovin montaa siis ole.

        Kuinka hyvin tunnet nämä mainitsemasi muutaman yksittäistapauksen, joita pidät edustavana otoksena? Oletko monestikin keskustellut syvällisesti protuohjaajien kanssa? Tuleeko sitä penäämäni reilua tietämättömyyden myöntämistä vai haluatko vielä kiemurrella kuin mato koukussa?


      • KlausP
        Jappervocki kirjoitti:

        Kuinka hyvin tunnet nämä mainitsemasi muutaman yksittäistapauksen, joita pidät edustavana otoksena? Oletko monestikin keskustellut syvällisesti protuohjaajien kanssa? Tuleeko sitä penäämäni reilua tietämättömyyden myöntämistä vai haluatko vielä kiemurrella kuin mato koukussa?

        Hyvinkin. Tuntemani leiriohjaaja on kertonut kahdesta samantyyppisestä tapauksesta, jossa leiriohjaaja on iskenyt nuoren leirin loppuvaiheessa "tsekattuaan" ensin sopivan rohkean ja haluamansa nuoren sekasaunan kautta.

        Lisäksi toki lehdistö rummuttanut sekasaunoista, joihin ohjaajat mielellään houkuttelevat ja menevät tirkistelemään - varsinkin vastakkaista sukupuolta.

        http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000000639870.html

        http://www.hs.fi/kotimaa/a1373854864613

        Kyllä se siis olet nyt sinä itse, joka yrittää jotenkin kiemurrella ja saada protuleirejä kestämään päivänvalon.


      • KlausP kirjoitti:

        Hyvinkin. Tuntemani leiriohjaaja on kertonut kahdesta samantyyppisestä tapauksesta, jossa leiriohjaaja on iskenyt nuoren leirin loppuvaiheessa "tsekattuaan" ensin sopivan rohkean ja haluamansa nuoren sekasaunan kautta.

        Lisäksi toki lehdistö rummuttanut sekasaunoista, joihin ohjaajat mielellään houkuttelevat ja menevät tirkistelemään - varsinkin vastakkaista sukupuolta.

        http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000000639870.html

        http://www.hs.fi/kotimaa/a1373854864613

        Kyllä se siis olet nyt sinä itse, joka yrittää jotenkin kiemurrella ja saada protuleirejä kestämään päivänvalon.

        Puhut nyt erittäin pienestä joukosta, nimittäin protuleiriohjaajina toimineista vapaa-ajattelijoista. Suurin osa ohjaajista ei ole vapaa-ajattelijoita. Juuri nämä kaksi hyvin harvinaista tapausta siis ovat tuntemasi ohjaajan mukaan rikkoneet tietoisesti koulutuksessa oppimaansa kieltoa olla iskemättä leiriläisiä. Varsin epäuskottavaa, veikkoseni.


      • KlausP
        Jappervocki kirjoitti:

        Puhut nyt erittäin pienestä joukosta, nimittäin protuleiriohjaajina toimineista vapaa-ajattelijoista. Suurin osa ohjaajista ei ole vapaa-ajattelijoita. Juuri nämä kaksi hyvin harvinaista tapausta siis ovat tuntemasi ohjaajan mukaan rikkoneet tietoisesti koulutuksessa oppimaansa kieltoa olla iskemättä leiriläisiä. Varsin epäuskottavaa, veikkoseni.

        "Suurin osa ohjaajista ei ole vapaa-ajattelijoita."

        Suuri osa on nimenomaan vapaa-ajattelijoita, joiden toiminnassa avoin seksi on merkittävässä roolissa.

        Vapaa-ajattelithan ovat ottaneet vaihdossa Raamattuja pornolehtiin, järjestäneet ns. pyllykampanjoita ja muuta kyseenalaista toimintaa.

        Faktat ovat nyt minun puolellani, Jorisein - vaikka kuinka kiemurtelet.


      • KlausP kirjoitti:

        "Suurin osa ohjaajista ei ole vapaa-ajattelijoita."

        Suuri osa on nimenomaan vapaa-ajattelijoita, joiden toiminnassa avoin seksi on merkittävässä roolissa.

        Vapaa-ajattelithan ovat ottaneet vaihdossa Raamattuja pornolehtiin, järjestäneet ns. pyllykampanjoita ja muuta kyseenalaista toimintaa.

        Faktat ovat nyt minun puolellani, Jorisein - vaikka kuinka kiemurtelet.

        Nyt paljastit täydellisen asiantuntemattomuutesi, eikä sinua voi enää millään tasolla ottaa vakavasti. Luulin jo hetkisen, että olisit oikeasti ollut tekemisissä nuorten hyväksikäytöstä kuulleen protuohjaajan kanssa, mutta nyt paljastuit tyypilliseksi antivapariksi, joka ei kaihda valehtelua asiansa ajamiseksi. Toistelet toisten keksimiä valheita kuin papukaija. Et ole faktoja nähnytkään, et edes niiden varjoja.


      • KlausP
        Jappervocki kirjoitti:

        Nyt paljastit täydellisen asiantuntemattomuutesi, eikä sinua voi enää millään tasolla ottaa vakavasti. Luulin jo hetkisen, että olisit oikeasti ollut tekemisissä nuorten hyväksikäytöstä kuulleen protuohjaajan kanssa, mutta nyt paljastuit tyypilliseksi antivapariksi, joka ei kaihda valehtelua asiansa ajamiseksi. Toistelet toisten keksimiä valheita kuin papukaija. Et ole faktoja nähnytkään, et edes niiden varjoja.

        Jouduit vain myöntämään tappiosi faktojen valossa - muusta ei ole kyse.


      • KlausP kirjoitti:

        Jouduit vain myöntämään tappiosi faktojen valossa - muusta ei ole kyse.

        Faktat ovat vielä tarkastelematta. Milloin aiot esittää ne?


      • KlausP
        Jappervocki kirjoitti:

        Faktat ovat vielä tarkastelematta. Milloin aiot esittää ne?

        Valitan, lukutaidottomuuttasi en voi auttaa.


      • KlausP kirjoitti:

        Valitan, lukutaidottomuuttasi en voi auttaa.

        Vielä vähemmän näemmä voit auttaa sitä, että mikään fakta ei ole näkökantasi puolella. Sen ei kylläkään pitäisi huolettaa sinua. Antivaparit eivät ole koskaan piitanneet väitteidensä totuudellisuudesta.


    • KlausP

      Nimimerkki Jappervocki ensimmäisessä kommentissaan yhäällä:

      "Muuta sanottavaa minulla ei näin virheellisesti otsikoituun ketjuun ole."

      Tämän jälkeen Jappervockilla lukuisia kommentteja ketjussa, eli otsikko kyllä pitää paikkansa.

      Näin luotettava ja uskottava on itseään umpirehelliseksi mainostava Jappervocki.

      • Otsikko pitää sikäli paikkansa, että ulkopuolelta tuleva seksualisointi on protuleirien seksuaalista ahdistelua, kuten aiemmassa viestissäni totesin. Tämä on todellinen ongelma, josta pitäisi päästä eroon. Alarmistit käyttäisivät rajallisen aikansa paljon hyödyllisemmin johonkin muuhun kuin ahdisteluun.


      • Voisitko vielä hieman avata logiikkaasi? Se, että kirjoitan lisää viestejä ketjuun, johon sanoin olevani enää kirjoittamatta, jotenkin maagisesti todistaa ketjun perusväitteen oikeaksi. Miten perustelet väitteesi?


    • maan.pinnalle

      Ihminen on pukeutunut vasta aivan viime aikioina. 50 vuotta sitten monet heimot kulkivat alasti, vielä nytkin harvat.

      Pukeutumisen ovat tuoneet kaksi asiaa, kylmät seudut ja halvat kankaat. Vielä suomalaisen lähetystyön alkaessa 150 vuotta sitten Ambomaalla kaikki kulkivat alasti, mitä lähetit pitivät sopimattomana.

      Seksuaalisen vapautumisen myötä, myös alastomuus on palannut luonnollisesksi. Ennen aikaan meilläkin pidettiin aivan luonnollisena, että oltiin yhteissaunassa, niin emäntä ja isäntä, lapset, piiat ja rengit. Sitten alkaen ylemmistä piireistä tapa väheni.

      Kirkon piirissä alastomuus on edelleen tabu. Kirkon työntekijät joutuvat vastoin omaa käsitystään luonnollisesta noudattamaan hengästyneen kireää moraalia, jotta ei vain herättäisi vanhemmissa vääriä pelkoja. Niinpä isoset joskus ottavat ohjat käsiinsä. Työntekijöiden tietämättä perustavat yöllä isosten yhteissaunan, eikä mitään asiatonta tapahdu.

      On ymmärrettävää, että vanhemmilla on pelkoja nuorisonsa kehittymisestä. Alastomuus ei kuitenkaan ole aiheellinen pelko. Sen sijaan seksuaalista hyväksikäyttöä vastaan nuori rokotetaan laadukkaalla ja avoimella opetuksella. Vanhemmat eivät voi kuitenkaan olla siellä, missä sitä esiintyy. Nuoren on itse opittava olemaan itsenäinen.

      On hyvä, että protuleirit jaksavat tarjota luonnollista vaihtoehtoa. Siellä ei kukaan mene pilalle, eikä tule vouhottaen sieltä.

    • kurinpalautus

      Olen ollut ohjaajana PROTU-leirillä. Olen 25v uskontoon kuulumaton opettaja-opiskelija.

      Meillä ehkä kolmannes leiriläisistä kävi yhteissaunassa, apuohjaajien kertoman mukaan useimmilla oli uikkarit.

      Vastustan alastonta yhteissaunakäytäntöä, enkä osallistunut siihen, sillä se on riskialtis tapa opettaa sellaista asiaa jota voisi opettaa riskittäkin. Puhun nyt siis positiivisen kehonkuvan opettamisesta sekä sukupuolten tasa-arvoisuudesta yms asioista joilla alastonta yhteissaunaa perustellaan.

      Leirin pari vuotta sitten käynyt 19v ystäväni kertoi että sosiaalista painetta oli todellakin hänen leirillään alastomaan yhteissaunaan. Ystäväni sanoi myös että iso osa leirin viehätyksestä on siinä että siellä leikitellään intiimillä kosketuksella, joka on tottakai nuorille uutta ja mielenkiintoista ja samalla ryhmähenkeä luovaa, kun kaikki muutkin ovat samassa tilanteessa. Mahautuminen ja pusupaini esimerkiksi ovat leikkejä, jotka voivat johtaa todella vaikeisiin tilanteisiin nuoren elämässä kun he niitä soveltavat protuleirin ilmapiirin ulkopuolella.

      Koulutuksissa, joissa on apuohjaajia ja ohjaajia, olen huomannut monien olevan seksuaalisen käyttäytymisen osalta todella liberaaleja. Näiden henkilöiden maailmankuvat aivan varmasti vaikuttavat heidän leireillään, joissa ovat ohjaamisvastuussa, ja heistä nuoret sitten ottavat vaikutteita. Monet jopa puolustavat äänekkäästi aikuisten ja teinien alastonta yhteissauna- ja pusupainikäytäntöä, mitä pidän hyvin kyseenalaisena toimintana.

      Tunnen useita protuja, enkä voi todellakaan sanoa heidän seurusteluelämänsä olevan terveellä ja kypsällä aikuisella pohjalla, kuten olettaisi "aikuistumisleirin" käyneiltä ihmisiltä. Olen jopa kuullut hyvinkin seksuaalisesti avoimista seurustelukäytännöistä tietyiltä protuilta. En haluaisi tästä syystä viedä omaa lastani protujen järjestämiin paikallisiin tapahtumiin.

      Jotkut taas toteavat että leireillä on paljonkin eroottista latausta, mutta että niistä asioista ei puhuta tarpeeksi. Itse en havainnut sellaista leirilläni, mutta olenkin tässä suhteessa aika vanhanaikanen, ja ohjaajaparini piti samoin läheisyysleikkejä vain marginaalisina asioina leirillä. Olemme molemmat suomen protupiireissä siitä konsrvatiivisemmasta päästä, mitä tulee kosketteluun.

      Näen protussa paljon potentiaalia yksilöitä kasvattavana kokemuksena, mutta olen huolissani siitä että siellä opetetaan nuoria vastuuttomaan seksuaaliseen käyttäytymiseen. Tottakai virallinen kanta on se, että kannustetaan vastuullisuuteen ja harkintaan, mutta tiimiläiset ovat itsekin 16-20vuotiaita nuoria, ja se mitä käytännössä tapahtuu on oma asiansa.

      • Tuo on varastettu kommentti eräästä toisesta ketjusta. Nimimerkki "kurinpalautus" esittää sen omanaan. Alkuperäisessä ketjussa yritin saada kirjoittajan keskustelemaan asiasta mutta ilman tulosta. Hän oli ilmeisestikin käyttänyt jo kaiken kekseliäisyytensä loppuun.


      • kurinpalautus
        Jappervocki kirjoitti:

        Tuo on varastettu kommentti eräästä toisesta ketjusta. Nimimerkki "kurinpalautus" esittää sen omanaan. Alkuperäisessä ketjussa yritin saada kirjoittajan keskustelemaan asiasta mutta ilman tulosta. Hän oli ilmeisestikin käyttänyt jo kaiken kekseliäisyytensä loppuun.

        Yläkouluikäisten nuorten Prometheus-leireillä järjestetään tytöille ja pojille yhteissaunomista, johon myös aikuiset ohjaajat ottavat osaa. Asiantuntija tuomitsee ohjaajien ja nuorten sekasaunan. "Kyseenalaista toimintaa."
        Prometheus-leirillä saattaa esimerkiksi saunoa alasti seurue, johon kuuluu aikuinen miesohjaaja ja teinityttöjä.

        - Tällainen tilanne on toki mahdollinen, jos tytöt ovat päättäneet tulla yhteissaunaan. On heidän oma valintansa, käyttävätkö he uimapukua, leirejä järjestävän Prometheus-leirien tuki ry:n varapuheenjohtaja
        Ansku Ahvenainen sanoo.

        Ahvenaisen mielestä asiassa ei ole mitään arveluttavaa, koska nuori saa itse päättää, ottaako hän osaa saunomiseen. Tytöille ja pojille järjestetään myös erillisiä saunavuoroja.

        - Voi olla poikien ja tyttöjen yhteissauna. Sinne voi mennä uimapuku päällä tai ilman. Jokaisella saunavuorolla on ohjaaja, joka myös voi itse valita, onko hän uimapuvussa vai alasti. Ahvenainen korostaa, että osa leirin apuohjaajista voi olla alle 18-vuotiaita.

        "Joku voi pelätä jäävänsä ulkopuolelle"

        Mannerheimin lastensuojeluliiton pääsihteeri Mirjam Kallandin mukaan on kyseenalaista, voiko nuori todellisuudessa valita itse ryhmäpaineen alla, ottaako osaa sekasaunomiseen.

        - Leireillä on vahva me-henki, joten joku voi pelätä jäävänsä ulkopuolelle, Kalland sanoo.

        Yhteissaunominen mainitaan Prometheus-leirien tuki ry:n verkkosivuilla, mutta siitä ei varsinaisesti tiedoteta osallistuvien nuorten vanhemmille.
        Kalland pitää ratkaisua erikoisena.

        - Jos oma nuori osallistuu tällaiselle leirille, niin pelisääntöjen pitäisi olla täysin selvät. Vanhemmilla on ehdottomasti oikeus tietää. Asia voi tulla heille jälkikäteen hämmentävänä tietona.

        Uhka vastoin tahtoaan -toimimisesta

        Myös Lastensuojelun keskusliiton toiminnanjohtaja Seppo Sauron mukaan leirien kylpykäytännöt herättävät kysymyksiä.

        - Kyseessä on vastuullinen tilanne aikuisille ja ohjaajille. On tärkeää, että kyseessä on oma valinta.

        Sauron mukaan on uhka, että jotkut menevät vastoin tahtoaan sekasaunaan.

        - Sen pitäisi olla aidosti oma valinta. Ei saisi myöskään tulla A- ja B-luokkaa eli ne, jotka uskaltavat ja ne jotka eivät uskalla.

        Sauron henkilökohtainen näkemys aikuisten ja nuorten sekasaunomisesta on kummeksuva.

        - Itse ainakin kokisin oloni aika vaivautuneeksi.


      • kurinpalautus kirjoitti:

        Yläkouluikäisten nuorten Prometheus-leireillä järjestetään tytöille ja pojille yhteissaunomista, johon myös aikuiset ohjaajat ottavat osaa. Asiantuntija tuomitsee ohjaajien ja nuorten sekasaunan. "Kyseenalaista toimintaa."
        Prometheus-leirillä saattaa esimerkiksi saunoa alasti seurue, johon kuuluu aikuinen miesohjaaja ja teinityttöjä.

        - Tällainen tilanne on toki mahdollinen, jos tytöt ovat päättäneet tulla yhteissaunaan. On heidän oma valintansa, käyttävätkö he uimapukua, leirejä järjestävän Prometheus-leirien tuki ry:n varapuheenjohtaja
        Ansku Ahvenainen sanoo.

        Ahvenaisen mielestä asiassa ei ole mitään arveluttavaa, koska nuori saa itse päättää, ottaako hän osaa saunomiseen. Tytöille ja pojille järjestetään myös erillisiä saunavuoroja.

        - Voi olla poikien ja tyttöjen yhteissauna. Sinne voi mennä uimapuku päällä tai ilman. Jokaisella saunavuorolla on ohjaaja, joka myös voi itse valita, onko hän uimapuvussa vai alasti. Ahvenainen korostaa, että osa leirin apuohjaajista voi olla alle 18-vuotiaita.

        "Joku voi pelätä jäävänsä ulkopuolelle"

        Mannerheimin lastensuojeluliiton pääsihteeri Mirjam Kallandin mukaan on kyseenalaista, voiko nuori todellisuudessa valita itse ryhmäpaineen alla, ottaako osaa sekasaunomiseen.

        - Leireillä on vahva me-henki, joten joku voi pelätä jäävänsä ulkopuolelle, Kalland sanoo.

        Yhteissaunominen mainitaan Prometheus-leirien tuki ry:n verkkosivuilla, mutta siitä ei varsinaisesti tiedoteta osallistuvien nuorten vanhemmille.
        Kalland pitää ratkaisua erikoisena.

        - Jos oma nuori osallistuu tällaiselle leirille, niin pelisääntöjen pitäisi olla täysin selvät. Vanhemmilla on ehdottomasti oikeus tietää. Asia voi tulla heille jälkikäteen hämmentävänä tietona.

        Uhka vastoin tahtoaan -toimimisesta

        Myös Lastensuojelun keskusliiton toiminnanjohtaja Seppo Sauron mukaan leirien kylpykäytännöt herättävät kysymyksiä.

        - Kyseessä on vastuullinen tilanne aikuisille ja ohjaajille. On tärkeää, että kyseessä on oma valinta.

        Sauron mukaan on uhka, että jotkut menevät vastoin tahtoaan sekasaunaan.

        - Sen pitäisi olla aidosti oma valinta. Ei saisi myöskään tulla A- ja B-luokkaa eli ne, jotka uskaltavat ja ne jotka eivät uskalla.

        Sauron henkilökohtainen näkemys aikuisten ja nuorten sekasaunomisesta on kummeksuva.

        - Itse ainakin kokisin oloni aika vaivautuneeksi.

        Tuossakaan ei mainita lähdettä. Nimimerkki "kurinpalautus" varastelee toisten tekstejä yhtä luontevasti kuin tavikset ostavat kaupasta maitoa.


      • kurinpalautus
        Jappervocki kirjoitti:

        Tuossakaan ei mainita lähdettä. Nimimerkki "kurinpalautus" varastelee toisten tekstejä yhtä luontevasti kuin tavikset ostavat kaupasta maitoa.

        Nimimerkki Jappervocki ensimmäisessä kommentissaan yhäällä:

        "Muuta sanottavaa minulla ei näin virheellisesti otsikoituun ketjuun ole."

        Tämän jälkeen Jappervockilla lukuisia kommentteja ketjussa, eli otsikko kyllä pitää paikkansa.

        Näin luotettava ja uskottava on itseään umpirehelliseksi mainostava Jappervocki.


      • kurinpalautus kirjoitti:

        Nimimerkki Jappervocki ensimmäisessä kommentissaan yhäällä:

        "Muuta sanottavaa minulla ei näin virheellisesti otsikoituun ketjuun ole."

        Tämän jälkeen Jappervockilla lukuisia kommentteja ketjussa, eli otsikko kyllä pitää paikkansa.

        Näin luotettava ja uskottava on itseään umpirehelliseksi mainostava Jappervocki.

        Varas on varas vaikka voissa paistaisi. Tässä tapauksessa tosin saatat toistaa omia sanojasi, sillä niiden alkuperäinen kirjoittaja paljastui multinikkeilijäksi.

        Minuun voi luottaa jatkossakin siinä, että tuon totuuden valon valheiden varjojen keskelle, vaikka jonain hetkenä minusta tuntuisikin, että olen jo sanonut sanottavani. Vääristelijöitä ja valehtelijoita tulee vastustaa aina ja kaikkialla.


    • maan-pinnalle

      Olen ollut rippikoululeirillä useita kertoja ohjaajana ja keskustellut muidenkin ohjaajien kanssa.

      Kaikilla omilla leireilläni ja muidenkin leireillä on ollut erittäin voimakas seksuaalinen jännite. Se ei johdu yhteissaunomisesta, jota emme kirkossa ole voineet toteuttaa, vaan nuorten iästä. Eräs toisen leirin ohjaaja sanoi, että nuorista "oikein tihkuu seksi".

      Voimakas seksuaalinen jännite on ihan oikein tuossa iässä. Evoluutio on sopeuttanut ihmiset olemaan hyvin seksuaalisia pariutumisiässä. Että nykyinen kulttuuri pyrkii hinaamaan seksuaalisuutta ylöspäin, ei toteudu, sillä ihmiset tuntevat geeniensä mukaan. On vain totuttava asiaan tai lyödään päätä seinään.

      Vanhempien pitäisi ymmärtää, että suojelemalla ei saavuteta tulosta, vaan opettelemalla pikku hiljaa ja varustamalla nuoret vastustamaan väärinkäytöksiä. Ei riitä, että sanoo olevansa vanhoillinen. Siihen olisi myös oltava perusteet, muttei ole. "Vanhoillisuus" on silkkaa heikosti naamioitua seksikielteisyyttä, ei muuta.

      Yhteissaunominen on vanha vaaraton perinne, joka on elpynyt pitkän tabuilun jälkeen. Hyvä, että sitä protuleireillä noudatetaan. Ei siinä ole mitään vikaa. Sen sijaan leikeistä, joissa nuoret joutuvat liian lähelle vanhoja, on syytä pidättäytyä jo senkin takia, että se nuorista saattaa tuntua vastenmieliseltä.

      • Hienoa tekstiä! Juuri tuollaista rehellistä uteliasta pohdintaa protuleireillä harjoitetaan.

        Ohjaajakoulutuksessakin painotetaan, että iältään vanhojen ohjaajien pitää olla nuorempia pidättyväisempiä, mitä tulee läheisyyteen. Samalla näytämme, että läheisyyttä ei ole pakko sietää, jollei halua olla lähellä. Jos kaikki ohjukset tulisivat iholle, läheisyydestä tulisi normi.


      • metoo.metoo

        Miksiköhän protuleirillä ohjaajat voivat hyökätä alastomina saunaan, vaikka sauna on sovittu uimapukusaunaksi. Todella omituista ja haisee ahdistelulta.


      • Japp3rvokk1
        metoo.metoo kirjoitti:

        Miksiköhän protuleirillä ohjaajat voivat hyökätä alastomina saunaan, vaikka sauna on sovittu uimapukusaunaksi. Todella omituista ja haisee ahdistelulta.

        Taidat viitata pari kesää sitten otsikoituun tapaukseen. Olen kuullut siitä leiritiimissä olleilta ja se kävi näin: ennen saunomista kaikille kerrottiin, että saunassa saa olla uimapuku tai pyyhe päällä tai ilman vapaasti oman valinnan mukaan. Yhteissaunaan menijöillä kaikilla sattui olemaan uikkarit päällä. Ehkä siinä oli jotain ryhmäpainetta mukana, mutta mistään sanallisesta sopimuksesta ei ollut kyse. Hetken kuluttua saunaan tuli kaksi apuohjaajatyttöä eli edellisen kesän leiriläisiä, 15-16-vuotiaita eikä siis todellakaan mitään aikuisia. He noudattivat itse selittämäänsä sääntöä eli oman valintansa mukaan tulivat saunaan ilman uikkareita tai pyyhettä. Varsin tavallinen tapaus missä tahansa saunassa ja siitä piti väkisin vääntää kauheat kohuotsikot.


    • Varokaa.protua

      Saunakäytännöissä ei ole tapahtunut muutoksia. Aloittajan varoitukset ovat edelleen paikallaan.

      • Japp3rvokk1

        Saunaohje on vuodelta 2006 ja se on todettu varsin toimivaksi. Viime aikoina on kuitenkin ollut paineita sen tarkistamiseen, muttei silti ahdasmielisempään suuntaan. Halutaan varmistaa, että jokainen pääsee saunomaan ja peseytymään haluamassaan seurassa. Kokeiluluontoisesti saunavuoroista on äänestetty suljetulla lippuäänestyksellä ja sen perusteella toteutettu mm. saunavuoro, jonne cis-sukupuoliset eivät pääse osallistumaan. Leireillä on toki aina kuunneltu leiriläisten erityistarpeita, mutta niiden esittäminen on usein vaatinut erityistä viitseliäisyyttä ja rohkeutta. Ehkä suljetuista lippuäänestyksistä tulee uusi normi päivitettyyn ohjeistukseen.


    • Anonyymi

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      50
      5025
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3297
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1442
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      181
      1285
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      75
      980
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      888
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      857
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      238
      775
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      738
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      707
    Aihe