Miksi Jumalan olemusta on vaikea ymmärtää?

onko.sinun.vaikea

Mitä Raamattu opettaa kolminaisuudesta?
Vaikein asia kristillisessä kolminaisuuden käsitteessä on se, ettei sitä voi tyhjentävästi selittää. Jumalan kolminaisuus on käsite, jota ihmisen on mahdoton ymmärtää täysin, selittämisestä puhumattakaan. Jumala on äärettömän paljon suurempi kuin me, sen vuoksi meidän ei pitäisi odottaakaan, että pystyisimme ymmärtämään häntä täydellisesti. Raamattu opettaa, että Isä on Jumala, Jeesus on Jumala ja Pyhä Henki on Jumala. Raamattu opettaa myös, että on olemassa vain yksi Jumala. Vaikka voimme ymmärtää joitakin asioita kolminaisuuden eri persoonien välisistä suhteista, pohjimmiltaan ihmismieli ei voi sitä käsittää. Tämä ei kuitenkaan merkitse sitä, ettei kolminaisuus ole totta ja Raamatun opetukseen perustuvaa.

Kolminaisuus tarkoittaa Jumalan ilmentymistä kolmessa eri persoonassa. Tällä ei tarkoiteta laisinkaan kolmen Jumalan olemassaoloa. Tätä aihetta tutkiessa kannattaa muistaa, että sanaa ”kolminaisuus” ei käytetä Raamatussa. Tämä termi on yritys kuvata kolmiyhteistä Jumalaa, sitä tosiasiaa, että on olemassa kolme rinnakkain esiintyvää ikuista persoonaa, jotka yhdessä ovat Jumala. On todella tärkeää muistaa, että opetus, josta käytetään ilmaisua ”kolminaisuus”, todellakin löytyy Raamatusta. Raamattu opettaa kolminaisuudesta seuraavasti:

1) On olemassa vain yksi Jumala (5. Moos. 6:4; 1. Kor. 8:4; Gal. 3:20; 1. Tim. 2:5).

2) Kolminaisuudessa on kolme persoonaa (1. Moos. 1:1; 1:26; 3:22; 11:7; Jes. 6:8; 48:16; 61:1; Matt. 3:16-17; Matt. 28:19; 2. Kor. 13:14). 1. Mooseksen kirjassa 1:1 käytetään heprean kielen monikollista substantiivia ”Elohim”. 1. Moos. 1:26; 3:22; 11:7 ja Jes. 6:8 käyttävät monikollista pronominia ”me”. ”Elohim” ja ”me” ovat monikollisia muotoja ja viittaavat ehdottomasti useampaan kuin kahteen. Vaikkakaan tämä ei ole aukoton väite kolminaisuuden puolesta, se kuitenkin viittaa Jumalan moninaisuuteen. Heprean kielen Jumalaa merkitsevä sana "elohim" ehdottomasti mahdollistaa kolminaisuuden.

Jes. 48:16:ssa ja 61:1:ssä Poika puhuu ja viittaa samalla Isään ja Pyhään Henkeen. Vertaa Jesajan kohtaa (61:1) Luukkaan evankeliumin kohtaan (4:14-19) niin huomaat, että on kyse Pojan puheesta. Matt. 3:16-17 kuvaa Jeesuksen kastetta. Tässä tapahtumassa näkyy, miten Jumala Pyhänä Henkenä laskeutuu Poika Jumalan päälle, samalla kun Isä Jumala julistaa mieltymyksensä Poikaan. Matt. 28:19 ja 2. Kor. 13:14 ovat myös esimerkkejä kohdista, joissa puhutaan kolminaisuuden kolmesta eri persoonasta.

3) Kolminaisuuden jäsenet erotetaan toisistaan monissa raamatunkohdissa. Vanhassa testamentissa ”HERRA” on eri kuin ”Herra” (1. Moos. 19:24; Hoos. 1:4). ”HERRALLA” on ”Poika” (Ps. 2:7, 12; Snl. 30:2-4). Henki on eri kuin ”HERRA” (4. Moos. 27:18) ja ”Jumala” (Ps. 51:10-12). Poika Jumala on eri kuin Isä Jumala (Ps. 45:6-7; Hepr. 1:8-9). Uudessa testamentissa, Johanneksen evankeliumissa (14:16-17), Jeesus puhuu Isälle Puolustajan, Pyhän Hengen, lähettämisestä. Tämä osoittaa, että Jeesus ei katsonut itse olevansa Isä tai Pyhä Henki. On myös muistettava ne kerrat evankeliumeissa, jolloin Jeesus puhuu Isälle. Puhuiko hän itselleen? Hän puhui toiselle kolminaisuuden persoonalle – Isälle.

4) Jokainen kolminaisuuden jäsen on Jumala. Isä on Jumala (Joh. 6:27; Room. 1:7; 1. Piet. 1:2). Poika on Jumala ( Joh. 1:1, 14; Room. 9:5; Kol. 2:9; Hepr. 1:8; 1. Joh. 5:20). Pyhä Henki on Jumala (Apt. 5:3-4; 1. Kor. 3:16).

5) Kolminaisuudessa vallitsevat tietyt tehtävänjaot. Raamatun mukaan Pyhä Henki on alamainen Isälle ja Pojalle, ja Poika on alamainen Isälle. Tämä on kuitenkin sisäinen suhde, eikä se kiellä yhdenkään kolminaisuuden persoonan jumaluutta. Tämä on yksinkertaisesti sellaista aluetta äärettömästä Jumalasta, jota rajallinen mielemme ei pysty ymmärtämään. Poikaa käsitteleviä raamatunkohtia ovat Luuk. 22:43; Joh. 5:36; Joh. 20:21 ja 1. Joh. 4:14. Pyhästä Hengestä puhutaan kohdissa Joh. 14:16; 14:26; 15:26; 16:7 ja erityisesti Joh. 16:13-14.

6) Kolminaisuuden jäsenillä on eri tehtävät. Isä on perimmäinen lähde tai aiheuttaja seuraavissa asioissa: 1) maailmankaikkeus (1. Kor. 8:6; Ilm. 4:11); 2) jumalallinen ilmestys/ilmoitus (Ilm. 1:1); 3) pelastus (Joh. 3:16-17) ja 4) Jeesuksen ihmisenä tekemät teot (Joh. 5:17; 14:10). Isä panee alulle kaikki nämä asiat.

Poika on välimies, jonka kautta Isä tekee seuraavat asiat: 1) maailmankaikkeuden luominen ja ylläpito (1. Kor. 8:6; Joh. 1:3; Kol. 1:16-17); 2) jumalallinen ilmestys/ilmoitus (Joh. 1:1; Matt. 11:27; Joh. 16:12-15; Ilm. 1:1) ja 3) pelastus (2. Kor. 5:19; Matt. 1:21; Joh. 4:42). Isä tekee kaiken tämän Pojan kautta, joka toimii hänen edustajanaan.

Pyhä Henki on persoona, jonka avulla Isä tekee seuraavat asiat: maailmankaikkeuden luominen ja ylläpito (1. Moos. 1:2; Job 26:13; Ps. 104:30); jumalallinen ilmestys/ilmoitus (Joh. 16:12-15; Ef. 3:5; 2. Piet. 1:21); pelastus (Joh. 3:6; Tiit. 3:5; 1. Piet. 1:2); ja Jeesuksen teot (Jes. 61:1; Apt. 10:38). Isä siis tekee kaiken tämän Pyhän Hengen kautta.

16

206

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Uskoni alkutaipaleella minun oli vaikea ymmärtää Jumalan kolminaisuutta koska pysin löytämään vastausta ihmisestä ja vertasin Jumalaa ihmiseen. Kun ymmärsin, että Jumala on jotain niin suurta, että ei ihminen sitä pysty tyhjentävästi määrittelemään saatika itseensä vertaamaan luotin Jumalan Sanaan. Sen jälkeen minulla ei ole ollut asian kanssa mitään ongelmaa ja odotan, että kaikki mitä minun pitääkin tietää selviää sitten kun Jumala on kanssamme.

      • onko.sinun.vaikea

        Sama juttu varmaan monella uskovalla. Ja ne jotka eivät usko eivät koskaan tule ymmärtämään Jumalan suuruutta, surullista....


    • " Jumalan kolminaisuus on käsite, jota ihmisen on mahdoton ymmärtää täysin, selittämisestä puhumattakaan."

      Kas kummaa, vaikka kyseessä on kuitenkin täysin ihmisen keksimä sepitelmä, eikä edes Raamatun mukainen sellainen.

      • Natsukalle

        Onko pakko aina olla ilkeä? Mene muualle jos et kunnioita muita ihmisiä!


      • Tiedoksesi
        Natsukalle kirjoitti:

        Onko pakko aina olla ilkeä? Mene muualle jos et kunnioita muita ihmisiä!

        On RepeRäyhis!


      • herkule.poirootti
        Tiedoksesi kirjoitti:

        On RepeRäyhis!

        Kyllä voi ollakin, qwertyilijähän mm on sanonut, ettei käytä muita nikkejä, kuin rekattua, mutta on jäänyt kiinni muutaman kerran noista, mm. "näin sen näin" tms...
        Helposti uskon, että mm. repe kirjoittaa myös ns, varjonikeillään.
        Täällähän on mestari noissa multinikeissä, kun laitat; etsi keskusteluista, sanan zelig, olet viisaampi, jos kiinnostaa ?


      • Natsukalle kirjoitti:

        Onko pakko aina olla ilkeä? Mene muualle jos et kunnioita muita ihmisiä!

        Tarkoitukseni ei ole olla ilkeä eikä olla epäkunnioittavaa ketään ihmistä kohtaan. Kaikki ideat eivät kuitenkaan ansaitse kunnioitusta, kolminaisuusoppi on yksi tällainen kehitelmä.

        Aloittaja tekee asiallisen kysymyksen kirjoituksensa aluksi: "Mitä Raamattu opettaa kolminaisuudesta?" Tähän voisi vastata kahdella sanalla: ei mitään! Niin VT kuin UT:kin ovat juutalaisten käsialaa, vaikkakin UT:n puolella on jo havaittavissa joitakin hellenistisiä vaikutteita. Juutalaisille Jumala kuitenkin oli (ja on) yksi. Kolminaisuusoppi on yksi seuraus virhetulkinnoista, joita syntyi siinä vaiheessa, kun kristinusko oli kasvanut ulos alkuperäisestä juutalaisesta viitekehyksestään. Oppia kehittelivät eteen päin pakanat (siis me) jotka eivät enää ymmärtäneet oikein omia pyhiä kirjoituksiaan. He eivät enää ymmärtäneet oikein kirjoitusten tekstilajia, kielikuvia, juutalaista kulttuuria, kuten vuosittaisia juhlia, jotka ovat osaltaan vaikuttaneet evankeliumien kertomuksiin jne.


      • vielä.kerran.höpöhöpö

        Julistat täydellistä harhaoppia, joten ei ole paljon kommentoitavaa.
        Raamattu on täynnä Isästä, Pojasta ja Pyhästä Hengestä kirjoituksia.


      • vielä.kerran.höpöhöpö kirjoitti:

        Julistat täydellistä harhaoppia, joten ei ole paljon kommentoitavaa.
        Raamattu on täynnä Isästä, Pojasta ja Pyhästä Hengestä kirjoituksia.

        "Raamattu on täynnä Isästä, Pojasta ja Pyhästä Hengestä kirjoituksia. "

        Totta, mutta ei niissä kirjoituksissa tarkoiteta mitään "yksiolennollista ja jakaantumatonta kolminaisuutta", kuten mm. ortodoksit liturgiassaan julistavat.


    • Simelius1

      Minua taas tökkii tässä opissa se että se on katolisen kirkon kehittelyn tulos.

      • Simelius1

        Sylttytehtaan kehittelemä oppi.


      • Todellakin kolminaisuusoppi on rakennettu oppi. Siksi sen selitys on niin vankan filosofinen, ettei se avaudu ilman pitkiä ja monimutkaisia selityksiä.


      • mummomuori kirjoitti:

        Todellakin kolminaisuusoppi on rakennettu oppi. Siksi sen selitys on niin vankan filosofinen, ettei se avaudu ilman pitkiä ja monimutkaisia selityksiä.

        Avautuuko millään selityksillä. Nuo selitykset kiertävät samaa, irrationaalista kehää, päätymättä muuta kuin omaan mielettömään mahdottomuuteensa. Paljon on aikaa ja energiaa käytetty joutavaan sanojen ja käsitteiden pyörittelyyn.

        Saatan kuvitella, että itse Jeesus Nasaretilainen joutuisi raapimaan päätään pitkään ja hartaasti, kun hänelle alettaisiin selvittämään kolminaisuutta, ja siis samalla hänen omaa olemustaan.


    • Kolminaisuuden - tai kolmiykseyden alkaa ymmärtämään vasta sitten kun on saanut henkilökohtaisen suhteen jokaiseen Persoonaan; Isään, Poikaan ja Pyhään Henkeen, jotka yhdessä ovat yksi Jumala.

      Kolminaisuuden kyllä ymmärtää Raamatusta, kunhan ensin ymmärtää sieltä myös tietyt muutkin asiat...

      Eihän Raamatussa ole 'perisynti' termiäkään, mutta silti se asia löytyy sieltä ja on aivan tosi!

    • " Miksi Jumalan olemusta on vaikea ymmärtää? "

      ei seole lainkaan vaikeaa.

      Mielikuvitushöpsölle kun voi kukin rakentaa millaiset kasvot haluaa.

    • voi.teitä.epäuskoisia

      Miten niin vaikeaa? Jumala on yksi, mutta hänellä on kolme persoonaa. Kuitenkin nuo kolme persoonaa ovat yhdessä yksi Jumala. Nuo kolme persoonaa eivät ole Jumalan osia, vaan Isä on kokonaan Jumala, Poika on kokonaan Jumala, Henki on kokonaan Jumala, kuitenkin on vain yksi Jumala. Yksi persoona on jopa inkarnoitunut maan päälle. Tuolloin ei kuitenkaan kolmiyhteisestä Jumalasta puuttunut mitään, vaan Hän oli koko täyteydessään Isä,Poika ja Henki. Poika eli ihmisenä, ollen täysi, todellinen ihminen, samalla Tosi Jumala, yksi Pyhästä Kolminaisuudesta. Yksinkertaista.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Se ääni ja

      Olemus vaan, kyl teis jotain samaa on ja samoja luonteenpiirteitäkin löytyy vaikka paljon on höpöäkin mukana 😍😂🤭 vaik
      Ikävä
      34
      3366
    2. Kotipizza Hyllykallio

      Meniköhän jotain pieleen? Arveletteko, että lisää arvostusta teitä kohtaan?Arveletteko, että ei vaikuta myyntiä vähentäv
      Seinäjoki
      130
      2891
    3. Ville Mykkänen, sankari vai typerys?

      Tietenkin typerys. Lähteä nyt toisten sotaan ottamaan vapaaehtoisesti luotia päähänsä. Kuvitteli raukka, että saa hyvän
      Maailman menoa
      236
      2376
    4. Mopomiitissä vakava loukkaantuminen

      IMATRAN mopomiitistä lauantai-iltana sairaalaan joutuneet kuljettajat ovat loukkaantuneet vakavasti, Kaakkois-Suomen pol
      Imatra
      151
      1756
    5. Mitä nainen ajattelet?

      Miten viettäisimme iltaa juuri nyt jos olisimme yhdessä?
      Ikävä
      135
      1034
    6. Viikonlopun päätteeksi löytäisin

      paikkani sinun kainalossasi. Telkkarissa joku leffa, sarja, ehkä ihan mielenkiintoinenkin tai sitten ei enää jaksaisi ke
      Ikävä
      7
      908
    7. J-miehelle

      Miksi kaikki päättyi näin? Vain sinut olisin halunnut, on ikävä sua. Älä ajaudu väärille teille, olet mulle Rakas.
      Ikävä
      45
      823
    8. Palauta kaivinkone varastamasi Kari Mannelin.

      Milloin aiot palauttaa sen lainaan ottamasi kaivinkoneen ,josta et ole maksanut mitään , myöskään , siten kuinka kävit s
      Kajaani
      23
      808
    9. Rupesin oikeasti odottamaan

      Että toteutuuko se meidän pusu ensiviikolla. Olisin niin onnellinen se merkitsisi paljon.
      Ikävä
      52
      804
    10. Minulla on poikaystävä!!!

      Uskokaa nyt jo! En halua vanhaa kääkkää!!!
      Ikävä
      130
      761
    Aihe