"Osittainen varhennettu osa-aikaleläke.

tapio1955

Vuodesta 2017 lähtien voit siirtyä osittaiselle varhennetulle vanhuuseläkkeelle 61 vuotta täytettyäsi. Voit valita otatko eläkkeestäsi maksuun puolet (50%) vai neljäsosan (25%). Tällöin nostettavaa osittaista varhennettua vanhuuseläkkeen osaa koskee varhennusvähennys, joka on 0,4 prosenttia jokaiselta kuukaudelta ennen varsinaista vanhuuseläkeikää. Vähennys on pysyvä ja vaikuttaa näin ollen koko eläkeaikasi kuukausieläkkeen suuruuteen. Lisäksi eläkettä pienentää elinaikakerroin.

Mitä tuo suomeksi tarkoittaa? Jos olen kokopäivätyössä ja siirryn osittaiselle varhennetulle vanhuuseläkkeelle.
Siis jos otan eläkkeestä maksuun 50% tai 25%?
Onko työaikani vastaavasti 50% tai 75%
Kysyn parin vuonna 1956 syntyneen puolesta.
Olen itse syntynyt 1955, olen osa-aikaeläkkeellä ja systeemi on aivan selvä, 60% töitä ja 40% eläkettä, joten teen töitä kaksi viikkoa ja olen viikon eläkkeellä.
(Ja palkkaa ja eläkettä maksetaan vastaavassa suhteessa)
Oletetaan vielä esimerkkihenkilön kokonaisansioksi 3000€/kk ja vuoden 2015 loppuun laskettu eläke 1750€, syntynyt helmikuu 1956.
Tiedän kyllä, että varhaisvähennys on 24x0,4%=9.6% maksuun otetusta osasta, ei koko eläkkeestä.

20

2409

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Osittaisella varhennetulla vanhuuseläkkeellä voit työskennellä sen verran kuin itse haluat. Työskentelyä ei kuitenkaan edellytetä eläkkeen saamiseksi, kuten osa-aikaeläkkeessä.

      Tiedustelit helmikuussa vuonna 1956 syntyneen osittaisesta varhennetusta vanhuuseläkkeestä, olettaen, että hänen karttunut eläkkeensä määrä eläkkeelle siirtymistä edeltävän vuoden loppuun mennessä on 1 750 e /kk.

      Vuonna 1956 syntyneen alin eläkeikä on 63v 6kk. Jos kyseinen henkilö jää osittaiselle varhennetulle vanhuuseläkkeelle heti 1.3.2017 alkaen täyttäessään 61 vuotta, hänen nostamaansa eläkeosuuttaan vähennetään pysyvästi 12 %:lla (0,4 x 30kk). Alla oleva esimerkki on laskettu olettaen hänen nostavan karttuneesta eläkkeestään puolet maksuun.

      Esim. 1 750 x - (1 750 e x 50 % ) = 875 e/kk– (875e x 12 %)= 770 e/kk

      Arvion omasta eläkkeen määrästä voi pyytää omasta työeläkelaitoksesta, jossa on työeläkevakuutettu.

      • Kiitos vastauksesta!
        Mutta vielä pitää kysyä.
        Jos kyseinen henkilö jäisi ovve:lle 1.3.17, ja sopisi työnantajan kanssa, että hän tekee töitä 2 viikkoa kuussa, eli noin 50%.
        Sitten hän nostaisi tuota eläketta 770 e kuussa, kuten laskettiin.
        Vähennetäänkö tuo 12% lopullisesta eläkkeestä sitten?
        Jos eläke olisi 30 kuukauden päästä 1900 euroa, lopullinen eläke olisi 0.88x1900=1672 euroa?
        Vai menikö laskelma ihan metsään?
        Monimutkaista ;O)


      • Pysyvä vähennys tehdään vain siihen eläkeosaan, jonka haet osittaisena varhennettuna vanhuuseläkkeenä.


      • Sopiiko kyseinen henkilö työnantajan kanssa työajasta, ja nostaa samalla eläkettä?
        Esim 2 viikkoa töitä, palkka 50% kokonaisansioista ja 2 viikkoa eläkettä, siis tuo 770 euroa kuussa.
        Meneekö näin?


    • Jos jäät osittaiselle varhennetulle vanhuuseläkkeelle, eläkkeelle siirtymisestä sinun ei tarvitse sopia työnantajan kanssa. Jos haluat muuttaa työaikaasi, tulee sinun siitä sopia työnantajan kanssa. Työajan muutoksella ei ole vaikutusta osittaiseen varhennettuun vanhuuseläkkeeseen.

      • Sori, tämä menee jankkaamiseksi, mutta en ymmärrä vieläkään, mitä hyötyä on nostaa esim 25% eläkettä, 385 euroa, ja jatkaa samalla töitä?
        Mitä muuta etua siitä on kuin nostaa hieman ansiotasoa?
        Ja jos on säästöjä eikö taloudellisia ongelmia, silloin voi jäädä 1.317 eläkkeelle, ja saada maksimissaan tuon 770 euron eläkkeen, ja 30 kuukauden kuluttua täyden eläkkeen?
        Ja miten voi jäädä eläkkeelle, jos asiasta ei sovi työnantajan kanssa, antaako henkllön eläkelaitos siihen luvan?


    • Nimimerkille "tapio1955"
      Osittaiselle varhennetulle vanhuuseläkkeelle jääminen ei edellytä muutoksia työsuhteeseen. Eläkkeen myöntämisen edellytyksenä on vain eläkkeen saamiseen oikeuttavan alaikärajan täyttäminen. Voit olla työssä täysipäiväisesti, osa-aikaisesti tai voit olla tekemättä mitään. Eläkkeen nostaminen osittaisena vähentää pysyvästi sitä osaa eläkkeestä, jonka otat maksuun ennen ikäluokkasi alinta vanhuuseläkeikää.
      Jos otat osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeen maksuun alimman vanhuuseläkeikäsi täyttämisen jälkeen, eläkkeeseen ei tule varhennusvähennystä, vaan nostettavaan eläkeosuuteen lasketaan lykkäyskorotus. Se on 0,4 prosenttia jokaiselta kuukaudelta, jolla myöhennät eläkkeesi alkamista.

      Osittiselle varhennetulle vanhuuseläkkeelle siirtyminen perustuu omaan valintaan ja tarjoaa joustoa eläkkeelle siirtymiseen elämän tilanteesta riippuen.

    • eläkeikäälähestyvämummi

      En ymmärrä minäkään. Täytän keväällä 61v. Haluaisin silloin jäädä osittaiselle vapaalle. Haluaisin tehdä kuusi viikkoa töitä ja kaksi viikkoa vapaata. Taloudellisia ongelmia minulla ei ole, joten eläkkeen nostamiselle ei olisi perusteita, vapaa on se jota haluaisin, että pääsisin matkustelemaan kun vielä olen suht terve. Kannattaako eläkettä ottaa ollenkaan, jos työnantajalle ko järjestely sopii. Onko työnantajan pakko antaa vapaata 61-vuotiaalle vai onko siihen osittainen varhennettu eläke kriteerinä vai vain ikä 61.

    • Vain ikä on kriteerinä.
      Osittaiselle varhennetulle vanhuuseläkkeelle on työntekijällä oikeus jäädä eläkkeen alaikäarajan täyttämistä seuraavan kalenterikuukauden alusta. Alaikäraja määräytyy työntekijän syntymävuoden mukaan.

      Osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeen alaikäraja on 63 ja sitä ennen syntyneillä 61 vuotta ja vuonna 1964 syntyneillä 62 vuotta.
      Vuonna 1965 ja sen jälkeen syntyneillä osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeen alaikäraja sopeutetaan eliniän odotteen muutokseen.

    • Täydennän vielä edellistä vastaustani. Jos osittaiselle varhennetulle vanhuuseläkkeelle jäädessäsi tarkoituksenasi on vähentää tai muuttaa työaikaasi, on työnantajan pyrittävä se järjestämään. Mutta se ei ole työnantajalle pakollista.

    • Eläkeikäälähestyvämummi

      Olisiko minun edullisempaa jäädä pois työstä ja ottaa eläkettä vasta 63v ja 6kk, jos taloudellisesti pärjään vai ottaa 25 tai 50 prosenttia eläkettä. Oletetaan että pärjään 83 vuotiaaksi kotona. Ansaitsee bruttona noin 3000/kk.

    • Työeläkelaitosten sivuilta löytyy laskureita, joilla voit arvioida tulevan eläkkeesi määrää. Jos haluat tarkempaa tietoa tulevan eläkkeesi määrästä, ole yhteydessä omaan työeläkelaitokseesi. Vanhuuseläkkeiden ikäkriteerit täytettyäsi eläkkeelle siirtymisajankohta perustuu omaan valintaan.

    • utelias15

      Tuleeko osittain varhennettuun eläkkeeseen tuo varhennusvähennys ,jos jää ??ansiodidonnaiselta lisäpäiviltä? ... ja50% eläkkeestä?

    • meinaankovaan

      Jos otan Toukokuun alussa 50% varhennettua osaaikaeläkettä..ja olen ansiosidonnaisilla lisäpäivillä,, meneekö silloin tuo varhennusvähennys ?

    • Nimemerkeille ”utelias15” ja ”meinaankovaan”. Osittaiseen varhennettuun vanhuuseläkkeeseen tulee aina varhennusvähennys, jos otat eläkkeen ennen kuin olet täyttänyt oman ikäluokkasi alimman vanhuuseläkeiän. Vähennys lasketaan siihen eläkkeen osaan, jonka haet maksuun. Vähennyksen määrä on 0,4 % jokaiselta kuukaudelta eläkkeen alkamisesta ikäluokan alimman vanhuuseläkeiän täyttämistä seuraavan kuukauden alkuun.

    • utelias14

      Entä säilyykö lisäpäivä oikeus jos on ottanut tuon OVE ennenkuin 500pv ovat tulleet täyteen ??

    • Lisäpäiväoikeus säilyy. OVE-eläkeosuuteen tehty vähennys on pysyvä.

    • robot

      En ymmärrä tuota 0,4% vähennystä ollenkaan. Eli onko vähennys ihan sama riippumatta siitä otanko 25 vai 50% eläkkeen määrästä? Jos on niin mitä järkeä on ottaa vain 25% ?

    • Osikselle

      Varhennettu pienentää vain sitä osaa, mistä nostat varhaiseläkettä. Jos otat etukäteen 25 %, niin se pienentää vain sen 25 prosentin osuutta lopullisesta eläkkeestä, 75 pysyy ennallaan.

      Jne.

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      144
      2221
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1948
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1908
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1710
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1498
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1276
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1190
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1178
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1173
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1157
    Aihe