EURO ON NOSTANUT SUOMESSA RAJUSTI HINTOJA

KUKAHUIJAAJAKETÄ

HINNAT
Muistatko miten halpaa kaikki oli 10 vuotta sitten ?
MUTTA TODELLISUUDESSA HINNAT NOUSSEET - Kananmunat 101%, peruna 96%, sähkö 88%...
Talouselämä 15.3.2013

Kymmenen vuotta sitten euro oli vasta uusi valuutta ja talous oli reippaassa monen vuoden nousuputken alkupäässä.
Moni asia oli silloin myös paljon nykyistä halvempaa. Talouselämä kokosi Tilastokeskuksen tietokannoista tietoja eri kulutustuotteiden hinnoista helmikuussa 2003 ja helmikuussa 2013.
Kuten alla olevasta taulukosta ilmenee, monet tutut tuotteet ovat tuona aikana kallistuneet rajusti.
Jonkin verran inflaatiota voi toki odottaakin - kymmenessä vuodessa inflaatio on ollut tasan 19 prosenttia. Silti monet tuotteet ovat kallistuneet paljon sitä enemmän.
Nyt voi silti olla hyvä aika muistella hetki aikoja, jolloin esimerkiksi lottorivi maksoi 60 senttiä, jauhelihan kilohinta oli 6,72 euroa ja esimerkiksi kananmunat olivat puolet halvempia kuin nyt...


http://www.talouselama.fi/uutiset/muistatko-miten-halpaa-kaikki-oli-10-vuotta-sitten-kananmunat-101-peruna-96-sahko-88-3436350

26

300

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • specter

      Kaiketi sinunkin tulosi on nousseet siitä ajasta? Palkat, pääomatulot?
      Asunnon arvo?

      Itse tienasin 10v sitten 28 000 eur, viime vuonna 60 000 eur.

    • Vertailutietoa

      Tuollainen pohdinta ei oikeastaan johda mihinkään kun verrataan markan viimeistä arvoa ja nykyistä euron arvoa.

      Katsopa hintojen kehitystä periodilla -75 - 80. mikä hintakehitys silloin oli?
      90 luvulla tuli pitkä taantuma mutta taitaa 90 luvulta eteenpäin euron tuloon asti olla myös aika mukava kehitys.

      Voidaan ottaa myös vertailukohdaksi muutama viime vuosi, onko hinnat paljon nousseet?

    • ylämäkeä.mennään

      Hinnat on enimmäkseen nousseet. Alkutuotteiden hinnat (esim. puu ) on laskeneet. Myös keskipalkat on nousseet inflaatiota enemmän.

    • Entäs.asunnoissa

      Ei kauan kun omakotitalon pystyi rakentamaan alle 200 000 markkaan, ja nykyrahaksi muutettuna noin 35 000 euroa. Nykyään on vaikea omakotirakennusta rakentaa alle 200 000 euroa ja kuusin kertainen summa, kuten se valuuttamuutos on ollut.

    • fgsgwegwe

      On kummallista, että monet unohtavat, että markka-aikana hintojen nousu oli vielä rajumpaa. Esimerkiksi 80-luvun aikana 10% inflaatio oli arkipäivää, kuten olivat 10% lainakorotkin jopa asuntolainoissa. Aika monien tuotteiden hinnat nousivat yli 200% 80-luvun aikana. Nykyinen inflaatio on minimaalista verrattuna markka-aikaan. Toki muutaman yksittäisen tuotteen hinnat on nousseet aika paljon, mutta yksittäisillä tuotteilla inflaation perustelu on nollatietoa. Yhtä lailla voisi helposti löytää tuotteita, joiden hinnat ovat ALENTUNEET euroaikana.

      • ölfrkgjpojfrgiojr

        70-luvulla inflaatio oli 15-20% vuodessa. Jatkuvaa hintojen nousua.
        Silloin oli markka ja Kekkonen ja YYA. Ei auttaneet nekään. Turha napista pienistä nousuista ja laskuista.

        Ruokaan meni 60-70-lukujen taitteessa kotitalodelta noin 40-45% tuloista, nykyään reilusti alle 15%. Niin paljon on halventunut tuo 'kallis' ruokakin.

        Ennen ei tullut kännykkälaskua, ei tullut nettilaskua, ei tullut kanavapakettilaskua ei reissattu kaukomailla kaksi kertaa vuodessa, ei vedetty lihaa napaan, eikä vedetty roskaruokaa kuin, ehkä juhlapäivänä ja karkkipäivänä, ei joka päivä niin kuin nyt. Pitsakuskeista kukaan ei ollut kuullukkaan.

        Autoja oli vain puolella kotilalouksista nykypäivään verrattuna. Mökillä oli hyttysiä, eikä teeveetä, , integroitua espressokeitintä , hetilämpiäävää saunaa, lattialammitystä, designsohvaa eikä suurta kaasugrilliä.

        Osa kerrostaloasukkaista oli ilman jääkaappia, moni omakotitaloasukas käytti vielä ulkohuusia ja moneen taloon ei tullut kuin kaivovesi ämpärissä kantaen. Puhelintakaan ei monella ollut eikä lähskään kaikkien olohuoneessa möllöttänyt teeveetä.

        Jos nykyään eläisi ja asuisi kuin 60-70-lukulainen, rahat riitäisivät vallan mainiosti, mutta kuka hullu nyt enää siihen palaisi.


      • Saamapuoli

        -70-80 luvulla ei myöskään ollut ansiosidonnaisia työttömyyskorvauksia, opintotukia eikä toimeentulotukia, eikä takuueläkkeitä ja ilmainen peruskoulukin oli ihan uusi.


      • Saamapuoli

        ei myöskään ollut pakolaisia elätettävänä,


    • HyväEuro

      Voi tietty jotkut hnnat olla noussutkin toki ja niinhän se menee kapitalismissä mutta tuon esimerkin mukaan esim kanamunan hinta: 2,17/4,36 kg. Nyt ainakin kananmunaa saa tosi halvalla vähän joka marketista. Tokmanni myy lähes vakitarjouksena 1€/580gr joka jää alle tuon 2003 v hinnan. Tonnikalasäilyke, 1,06/1,81/50 G, jos joku haluaa ostaa tuolla hinnalla, siitä vaan, siinä 1 e pintaanhan ne hinnat pyörii. Kyllä nuo tilastot on vähän sitä ja tätä.

    • slkfsdkldfklfdj

      On tarkoitushakuista valehtelua mainita aina keskipalkan suuruus ja nousu pyrkiäkseen vaientamaan kritiikin kohtuuttomista hinnankorotuksista.
      Todellisempi kuva saadaan kun katsotaan mediaanipalkkaa, sepä ei enää niin suurelta näytäkään mutta se on suurimmalla osalla tavallisista työntekijöistä arkitodellisuutta.
      http://www.stat.fi/til/pra/2014/pra_2014_2016-04-07_tie_001_fi.html

      Perkeleen yleistä mielipidettä manipuloivat kyrvät, minä sanon jotta haistakaa vittu!

      • kallistuu.kun.kallistuu

        Mediaanipalkka 2946 € v. 2014. Noussut sekin huomattavasti esim. viimm. 15 vuoden aikana. Eläkkeet nousseet suht. vähän tai ei ollenkaan.
        Kohtuuttomia hinnankorotuksia toki myöskin on ollut, varsinkin luonnollisten monopolien tekeminä. Eniten kallistuneet : auton käyttö (katsastus,verot,huolto), sähkön siirto, lääkäripalvelut yms. palvelut jne.


    • ekonomista

      Säästämällä kun elää niin hinnat ei nouse.

      Esim.

      Kun bensan hintaa nostettiin vähensin ajamista.

      Eli tarkkailen hintojen nousua mm. raaka-aineiden ja verotuksen kautta.

      Samoin jos tuloja verotetaan yhä enemmän vähennetään tuloja, helppoa minulle kun teen omaan piikkiin.


      Olen nyt testannut itseäni ja en ole ostanut mitään muuta kuin minimin 9 kuukauteen. Siihen tottuu ja näkyy budjetissa

      • töissäkäynti.on.kallista

        Minä en ole milloinkaan ajanut muuta kuin välttämättömimmän, käyn asioilla ja kaupassa samalla reissulla kun tulen töistä kotiin joten ajoissa ei ole vähentämisen varaa tai sitten pitää lopettaa töissäkäyntikin. Ehkäpä jopa eläisin ilman töitäkin kun samalla lähtisi valtava taloudellinen riippakivi pois elikkäs auton pito.

        Siinä voikin muuten olla yksi todellinen arjen kannustinloukku mitä korkeapalkkaiset päättäjät eivät osaa edes ajatella. Töissä käydäkseen useimmiten tarvitaan myös auto mutta sen pito on niiin saatanan kallista että töissä pitää tienata todella paljon ennenkuin kannattaa hankkia sekä työpaikka että auto.


    • Jotvain

      On tulotasot muuttuneet ja hinnat kolistellen monen kukkaroa juu. 10 vuotta sitten aikamoni tienasi jotakin 2008 tuli EU työntämä taantuma kriiseineen. kiitämme yhteisvaluuttaa ja Euroa talouskasvusta ja hyvinvoinnin luonnista.Kiitos paljon kun ei tarvitse enää murehtia rahanmenoa ja sitä mihin sen sijoitaisi tuolta lämiskästä kun se on tyhjä.

      • HinnatKallistuivat

        Eu:n alla luvattiin se kuuluisa banaanin kilohintalupaus, että halpenee. Eipä ole halventunut. Joku kirjoitti ettei ennen reissattu ulkomailla 2x vuodessa.
        Ennen nimenomaan reissattiin kaksi kertaa vuodessa ulkomailla. Aina sai sopivaa valuuttaa pankista, ei ollut rajoilla mitän esteitä. Nyt on vaikka millaisia henkilöön käypiä tarkastuksia jne. Toki itäraja on liiankin auki Balkanin suunntaan ja sieltä tullaan nyt turhan helposti.


      • miettikääs.sitä

        Tarkastukset taitavat johtua kylläkin enemmänkin vuoden 2001 wtc iskujen aiheuttamista terrorismin torjunnan varjolla tehtävistä iso-veli-valvoo kyttäyksestä.
        Ennen ei mihinkään terroristien vaatimuksiin suostuttu. Nyt kuitenkin terroristit saivat aikaan länsimaisten ihmisten vapauksien ja oikeuksien riiston sekä poliisien oikeuksien, valvonnan ja kylmän sodan ajan kaltaisen vainoharhan sekä paranoian asenteen tavallisiakin ihmisiä vastaan. Ennenkuulumatonta!
        Ettei vain wtc iskujen pääsuunnittelija tai tilaaja olisikin löytynyt lähempää kuin jostain hiekka-aavikolta...

        Lentokoneita on kuitenkin kadonnut miltei entistäkin enemmän wtc iskujen jälkeen joten jos kyse on aidosti terrorismin torjunnasta niin toimenpiteet eivät oikein osu maaliinsa...


    • specter

      Aika moni muukin syy nostaa hintoja, kuin EU ja valuutta.

      Suomessa on valtavasti alkoholisteja ja tupakoitsijoita, joista aika suuri aiheuttaa itse itselleen taloudellisen katastrofin - polttaa rahat savuna ilmaan, juo kalliit juomat, joista ei ole henkilölle mitään muuta, kuin haittaa.

      Koko aikuisikänsä tupakoineista joka toinen kuolee siihen. Verisuonet tukkiutuu, keuhkot ahtautuu. Keuhkosyöpä on aika harvinainen, mutta verenkiertohäiriöt ei ole.

      Näistä ihan turhista harrastuksista aiheutuu valtavat kustannukset. Eikä tupakan ja alkoholin verotus edes etäisesti kata kustannuksia.

      Tyypillistä on, että tupakoiva alkoholin suurkuluttaja asuu koko ikänsä vuokralla ja lopulta laittaa eläkeikäisenä asumisensa muiden maksettavaksi.

      Suomen verotuksesta n. 20% aiheutuu ihan kotikutoisesti tyhmistä ja vastuuttomista ihmisistä, jotka eivät sovi yhteiskuntaan ollenkaan.

      • A.veroa0euroa

        Saa sitä edukkaamminkin, hölmö maksaa suomen kiskuriverohinnat, siinä sivussa jää valtiolta verotulot saamatta kokonaan, mutta tämä on sitä kristillisten politiikan mukaista.


    • ripax

      Kysyntä määrittää hinnat tuotantokustannusten lisäksi. Hinnannousuja vastaan voi äänestää joko vähentämällä ko. tuotteen käyttöä tai vaihtamalla se edullisempaan merkkiin. Suomalaiset nöyränä kansana hyväksyvät kaikki hinnankorotukset jatkamalla tuotteen ostamista entiseen tapaan. Jopa täysi boikotointikin saattaa olla tehokas keino protestoida hinnankorotuksia vastaan. Merkittävä osa hinnankorotuspaineista on kotikutoista. Tosin maamme pieni väestöpohja ei mahdollista isoja volyymejä, jotka alentavat hintoja. Maksamme myös maantieteellisestä asemastamme ikään kuin saarena Eurooppaan nähden. Harva asutus nostaa taas rahtikustannuksia.

      • fkjsklfjdksljfljl

        Suomalaisethan ovat vähentäneetkin ostamista niin että kauppoja menee konkurssiin, esim. Anttila mutta se ei vaan näy vaikuttavan hintoihin mitenkään!
        Meillä ei tässä maassa näytä olevan minkäänlaisia keinoja vaikuttaa hintatasoihin, ne vaan ovat ja pysyvät kohtuuttoman korkealla!
        Ei tämä ole mikään normaali maa saati säilyttämisen arvoinen, kaatukoon konkurssiin koko paska perkele!!


      • Ahneellaon
        fkjsklfjdksljfljl kirjoitti:

        Suomalaisethan ovat vähentäneetkin ostamista niin että kauppoja menee konkurssiin, esim. Anttila mutta se ei vaan näy vaikuttavan hintoihin mitenkään!
        Meillä ei tässä maassa näytä olevan minkäänlaisia keinoja vaikuttaa hintatasoihin, ne vaan ovat ja pysyvät kohtuuttoman korkealla!
        Ei tämä ole mikään normaali maa saati säilyttämisen arvoinen, kaatukoon konkurssiin koko paska perkele!!

        Paremminkin alkaneet käyttää ulkolaisia nettikauppoja, kun valikoimat on paremmat, laajemmat, hinnat halvemmat ja toimitukset nopeampia kuin kotimaisissa.
        Euroopasta tavara tulee välillä alle päivässä ja ilman toimituskuluja, suomikauppias saa siihen kulumaan kaksi viikkoa ja pyytää vielä toimituskulujakin.
        Alkoholi haetaan virosta, kun valtio on ahneuksissaan yliverottanut senkin.


    • ripax

      Vain toimiva markkinamekanismi mahdollistaa oikeiden markkinoiden muodostumisen ja sitä kautta oikean hintakilpailun. Suomi on erittäin korporatiivinen yhteiskunta, jossa työn hintakaan ei määrity kysynnän mukaan, siitä seurauksena korkea työttömyys ja korkeat hinnat. Suomi on myös oikea verohelvetti, mikä syö talouden kasvua ja kotimaisen pääoman muodostumista. Alempi veroaste voisi viiveellä kasvattaa jopa verokertymää talouden kääntyessä nousuun. Tosin noususuhdanteessa meihin suomalaisiin iskee vauhtisokeus, joka johtaa talouden ylikuumenemiseen. Ylikuumeneminen johtaa taas kustannusinflaatioon, joka taas nostaa myös kuluttajahintoja.

      Suomi on pieni talous, mikä alistaa meidät ylikuumenemiseen. Tuotannollisten resurssien tarjonta ja niistä käytävä kilpailu on varsin rajallista. Suomessa tulisi luoda oikeat ja toimivat markkinat, vaikka se tekisi alussa tosi kipeää. Tärkeintä ei ole ihmisten bruttoansiot vaan ostovoima!!! Voisimme luopua palkkojen nimellisistä korotuksista pitkäksi aikaa ja lisätä ostovoimaa vain veroja alentamalla, jolloin kuluttajahintojen nousua voitaisiin hillitä.

      • sdlkfksdfsdklj

        Mitä se ns. ylikuumeneminen oikein on? Kuka määrää sen että mikä on talouden "oikea" taso ja mitä se taho siitä hyötyy? Jospa se talouden oikea taso onkin siellä jonkun niukkapipon määrittelemällä "ylikuumenemisen" puolella.
        Jos kerran ollaan vapaassa markkinataloudessa niin antaa markkinoiden päättää mikä on se oikea taso eikä luoda keinotekoisia rajoja sille.
        Ja pankkeja ei pidä sääliä, jos hoitavat asiansa huonosti niin antaa kaatua vaan konkurssiin eikä kaadeta veronmaksajien harteille taas lisää maksettavaa.


      • specter

        Pankkeja tuetaan, koska pankin mennessä konkurssiin, tapahtuu pankin omaisuuden realisointi.

        Jos olet ottanut esim. asuntolainaa pankista, sinulla on 1kk aikaa maksaa koko lainasumma pankille, muutoin lainan vakuutena oleva asunto menee velkojille. Ja jäät velkaa pankin konkurssipesälle siitä lainasta - oli sinulla asuntoa, tai ei ole.

        Se on syynä, miksi pankkien ei anneta kaatua. Pankin omistaja menettää oman sijoittamansa rahasumman, toiset - kenties miljoonat ihmiset kotinsa. Ja velkaa riittää maksettavaksi sen jälkeenkin.

        Talouden ylikuumeneminen on melko paha juttu, sitä pyritään hillitsemään valuuttakursseilla ja korkotasoilla.


      • sdjklsjfdklsjlk

        Tuo selitys ylikuumenemisesta on kovin vaillinainen, miksi ihmiset eivät saisi ostaa esim. tarvitsemaansa määrää uusia autoja tai asuntoja vaan sitä pitää keinotekoisesti "hillitä"? Tällaiset keksimällä keksityt rajoituskeinot tuhlaa vain ihmisten jo muutenkin vähiä resursseja mitä onnistuvat työstä säästämään.


      • specter

        Ylikuumenemisesta seuraa vielä hurjempi lama. Kuten vuoden -29 lama, kaikilla oli jo kaikkea. Maailma oli kyllästetty kestävillä tavaroilla.

        On olemassa aivan järkisyyt, minkä takia hintavakautta ja valuuttojen arvoa pidetään tasaisena.
        Näillä toimilla ei voida vaikuttaa esim. varallisuuden tasaisempaan jakautumiseen, jota monesti halutaan.

        "Vanhaan hyvään aikaan", 80-luvulla suomessa oli säästämisaste aivan yhtä huono, kuin nykyisinkin. 2-3% keskimäärin palkasta. Se, joka säästää ja sijoittaa - saa tuottoa ja elintaso nousee. Se, joka ei säästä/sijoita/omista -> elintaso ei nouse.

        Vaikka suhdanne olisi kuinka hyvä, ihmisen luonne ja toimintamalli vaikuttaa siihen, vaurastuuko ihminen vai ei. Osalla porukasta raha polttelee taskussa ja pitää hankkia statusta, ainakin ulkoisesti näyttää, että menee hyvin.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      141
      2092
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1928
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1878
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1690
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1488
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1276
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1180
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1168
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1163
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1147
    Aihe