Uskovatko muutkin ateistit...

hihhulivirus

... että raamattu on jonkun mielisairaan ukon kirjoittama, tai mielisairaiden ukkojen ketjun, suvun jossa kulkee mielisairautta?

27

276

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ei se ole mikään uskon asia. Pitää olla jokin syy, että Raamattu on kirjoitettu ja aikansa Rooman Keisareilla oli siihen syy...pitää kansa kurissa ja nuhteessa!!

      • hihhulivirus

        Raamattu on siis hullujen keisarien tekele? Poliittisista syistä tehty? Autoritaarista manipulaatiota?


      • hihhulivirus kirjoitti:

        Raamattu on siis hullujen keisarien tekele? Poliittisista syistä tehty? Autoritaarista manipulaatiota?

        Melkeinpä kyllä...!


    • vahva_nainen

      Ei.

      Raamattu on juutalaisten tarinateos, kuten suomalaisten Kalevala. Ensin tarinoita on kerrottu suullisen perinteen avulla, sitten niitä on alettu kirjoittaa paperille.

      Sisältö kertoo monoteistisen ja patriarkaalisen yhteiskunnan miesnäkökulmaa.

      Siiinä mielessä raamattu eroaa Kalevalasta, sillä Kalevalassa on vahvoja naisia, kuten suomalaisessa kulttuurissa vielä nykyäänkin.

      • hihhulivirus

        Raamattu on siis mielestäsi juutalaisten kansantarinaa, patriarkaalisen ja sotaisan kansan perinnekertomusta?


      • hihhulivirus kirjoitti:

        Raamattu on siis mielestäsi juutalaisten kansantarinaa, patriarkaalisen ja sotaisan kansan perinnekertomusta?

        Mitä sä hihhulivirus jatkuvasti kyselet?!


      • hihhulivirus kirjoitti:

        Raamattu on siis mielestäsi juutalaisten kansantarinaa, patriarkaalisen ja sotaisan kansan perinnekertomusta?

        Kolmiyhteinen JUMALANNE: Raamattu-Toora-Koraani


      • uskonwiisaus
        hihhulivirus kirjoitti:

        Raamattu on siis mielestäsi juutalaisten kansantarinaa, patriarkaalisen ja sotaisan kansan perinnekertomusta?

        No sitähän se suurimmaksi osaksi juuri on. Siellä vilahtelee joitain oikeita historiallisia paikkoja ja joitain oikeita historiallisia henkilöitä, mutta suurimmalta osaltaan - ja juuri siltä keskeisimmältä osaltaan joka kristinuskon määrittää - se on pelkkää mytologiaa. Siis perinteisiä kansansatuja, joihin on vielä lainattu suuria osia muista sen ajan kulttuureista ja uskonnoista.

        http://www.argumentti.fi/argumentti/2011/10/kristinuskon-synty/

        Minun on todellakin pakko ihmetellä niin pohjatonta tyhmyyttä, että ottaa tuollaiset myyttiset legendat ja lainatut kansantarut täytenä totena, sellainen on niin säälittävän lapsellista. Toisaalta kun lukee näiden uskovien "kirjoituksia" ja kuulee heidän mielipuolisen harhaisia horinoitaan, niin sen jälkeen ei enää ihmettele


      • kunderäkna
        hihhulivirus kirjoitti:

        Raamattu on siis mielestäsi juutalaisten kansantarinaa, patriarkaalisen ja sotaisan kansan perinnekertomusta?

        Kirjoittajat olivat ilmeisesti pappishenkilöitä ja heidän sukulaisiaan, koska kirjoitus taito oli harvinaista.Varmaan jonkilaisia sisäpiirin kiert.okirjeitä luettavaksi kansalle


    • Kalju_Pitkätukka

      Näin juuri, juutalaisten perinnäisiä tarinoita ja mytologiaa. Ei enempää, ei vähempää. Ennen tieteitä myytit ja tarinat olivat varteenotettavia selityksiä ilmiöille. Mielisairaita varmasti oli profeettojen joukossa, onhan vaikkapa Hesekiel tai Joh.Ilm. aika huuruista kamaa.

      • Tuohon lisään, että Raamatussa on paljon lainattuja ja poimittuja ja vohkittuja osia esimerkiksi vanhoista Kaksoisvirranmaan myyteistä.


    • hehheee

      Ainakaan tämä ateisti ei usko noin. Itse asiassa tämä ateisti olettaa aloituksesi perusteella, että olet tollo, jonka kanssa ei ole mitään järkeä keskustella tämän enempää. Valitettavasti meissä ateisteissakin on tyhmiä, kuten sinä, jopa vielä tyhmempiä kuin fiksuimmissa teisteissä. Niin uskomatonta kuin se onkin.

      • hihhulivirus

        En ole ateisti enkä ajattele kuten ateistit. Kysyin kysymyksen muilta ateisteilta, koska ateisti82 oli esittänyt aloituksessa viitatun ajatuksen. Olet ensimmäisenä hänen kanssaan eri mieltä. Et kuitenkaan nimittänyt häntä tolloksi, vaan minua viestintuojaa. Myös perustelusi sille, että et itse tuolla tavoin ajattele, olisi ollut kiintoisa. Mitä raamattu on, jos se ei ole mielisairaiden tekele mielisairaille?


      • hehheee

        Raamattu on kehittymättömän paimentolaiskulttuurin tarinoista kokoon kyhätty tuotos, jota on myöhemmin täydennetty myyttisillä Jeesus- tarinoilla ja jonka lopullinen sisältö on päätetty äänestämällä riitaisessa pappiskokouksessa Rooman imperiumin aikana.
        Se ei ole mielisairaiden tekemä, eikä suunnattu mielisairaille, vaan tietämättömien, alkukantaisten ihmisten tekemä ja sellaisille suunnattu. Nykyisinkin on näiden alkukantaisten ihmisten tasolla älyllisesti olevia tomppeleita, jotka uskoo siihen.


    • voi.hallelujaatia.sentäs

      Ei se ole hullu, joka kirjoittaa vaan se, joka sen kaiken paskan uskoo. Notta kyllähän ne käärmeet, aasit ja palavat pensaat juttelevat, vai mitä :D

    • Raamattu on luultavasti maailman tutkituin teos myös historian suhteen. Ko. tieteenalan nimi on ekseketiikka. Raamatun historia ei siis ole mikään uskonkysymys. Kirjan historiallisen kehityksen myöntäminen ei vaadi ateismia. Ateismi kieltämättä vaatii ettei usko sen tulleen Jumalalta, koska Jumalaa ei ole.

      Raamattu on
      1. Lain kaanon
      2. Myyttikokoelma
      3. Historiikki
      4. Filosofiateos
      Kunakin näistä sitä voi lukea ateistikin. Uskovakin voi lukea sitä kriittisesti.

      Mielisairaan?
      Määrittelykysymys. Hyvinhän ne ukot ovat elämässä pärjänneet ja paljon saaneet aikaan. Ihan funktionaaliselta heidän ajattelunsa vaikuttaa.

      • uskovainenantaaperiksi

        Elävänä poltto ja kivitys ei käännä ateistia.


    • ggyyhhkkg

      Uskovaiset ovat herkkäuskoisia. Jos evoluutio on osoitettu miljoonilla ja miljoonilla todistettavilla faktoilla mutta ei kuitenkaan hyväksy asiaa niin silloin haluaa enemmän uskoa kuin tietää.

    • fda

      "... että raamattu on jonkun mielisairaan ukon kirjoittama, tai mielisairaiden ukkojen ketjun, suvun jossa kulkee mielisairautta?"

      En tiedä ovatko olleet mielisairaita. VT:iin on lainattu vanhemmista uskonnoista ja kulttuureista Egyptistä, Sumerista jne mytologiaa, joten ne jotka ovat kirjoittaneet ne sellaisessa muodossa kun ne meille ovat tulleet eivät ole monestikaan keksineet niitä itse.

      Tarinoilla on tapana hieman muuttua kun ne kulkevat eteenpäin tai kun on poliittinen tarve. VT alettiin muokata poliittisista syistä yksijumalaiseksi babylonin orjuuden jälkeen, koska yksijumalainen Kyyros (raamatun kirjoitusasu Koores) vapahti juutalaiset ja tuki temppelin rakentamista. Juutalaisuuden lähiuskonnolla samarialaisilla on eri versio VT:stä, jossa on käskyissäkin eroa. Samarialaiset sanovat että heitä vainottiin koska he halusivat säilyttää alkuperäisen VT:n sanomineen. Heidän uskontonsa on hyvin vanhakantaista.

      UT:n kirjoittajat taas ovat usein olleet aivan erilaisen ajan sivistyneistöä kulttuuripiiristä jossa vaikuttivat lähi-idän ja välimeren alueen (esim. hymnistä Zeukselle tullut vaikute) sen ajan uskonnot ja poliittinen dynamiikka Israelin alueen Persialta vallanneen Rooman välillä. Osasta kirjoittajista tunnetaan että olivat todellakin sivistyneistöä joka hallitsi ajan kreikkalaista kirjakulttuuria, kuten Pietarin toisen kirjeen kirjoittaja (toisin kuin sen ensimmäisen). UT:n kirjavalikoima on suppea suhteessa siihen mitä kristillistä kirjallisuutta oli olemassa.

      Rooman imperiumi Konstantinoksesta lähtien päätti luoda kristinuskosta samanlaisen valtionuskonnon kuin zarathustralaisilla oli. Samalla saatiin tekosyy ryöstää pakanatemppelit jotta kristinuskoon kääntynyt keisari voisi maksaa palkkaamilleen sotureille ja rakennettuu uuden pääkaupungin strategisempaan paikkaan, eli Konstantinapolin (nyk. Istanbul). Rooma valikoi mitkä kristityt kirjat ja opit olivat heille sopivia, muut kristinuskon versiot julistettiin kerettiläisiksi ja näiden kirjat ja oppineet tuhottiin. Muiden uskontojen kuin Rooman hyväksymän ja juutalaisuuden harjoittamisesta tehtiin murhaan verrattava rikos.

      Rooman myöhempi epäonni "barbaarien" kanssa johtui siitä, että nämä olivat myös kääntyneet kristinuskoon vainottujen ja kerettiläisiksi julistettujen koulukuntaan ja näkivät Rooman "itse perkeleenä" kristinuskon suhteen. Näin esim. historian vandaalit (josta tulee nykyinen vandaali-sanakin) olivat myös kristittyjä jotka hyökkäsivät kristityn rooman kimppuun... säilynyttä muuta kristillistä kirjallisuutta on esim. Nag Hammadin kirjasto (löytyy kirjastoista) jonka munkit piilottivat kun keisarilta kävi käsky tuhota kristinuskon eri versioita ja kirjallisuutta.

      • fda

        "En tiedä ovatko olleet mielisairaita."

        Tuohon voisi lisätä, että luultavasti harva oli. Olivat vain sen ajan kulttuurin vaikutuksessa. Siihen aikaan ei ymmärretty luontoa kovin hyvin, moni sen ajan uskomus oli hyvin lapsellinen nykytietoon suhteessa. Ei tietämätön ole mielisairas.


    • fda

      Eri versiota VT:stä säilyttävät samarialaiset viettävät alkuperäisempiä israelilaisia riittejä pääsiäisenä:

      https://www.youtube.com/watch?v=SC1XRB06tr4

      Samarialaisista parin minuutin minidokkari:

      https://www.youtube.com/watch?v=wu6qhJ2HvyY

    • Haihattelua
    • Herran_tertut

      Monet raamatun selitykset erilaisille ilmiöille ja tapahtumille ovat kaiketi syntyneet samalla periaatteella kuin lasten käsitykset täällä meilläkin aikoinaan. Lapsi kysyi isältään, että "miten ukkosen ääni syntyy"? Isä, jolla ei olllut asiasta harmainta hajua, kehitti äkkiä jonkin selityksen, koska ei halunnut näyttää lapsensa silmissä tietämättömältä. Jos tällä isällä oli uskiksen maailmankatsomus, niin usein tähän selitykseen ympättiin jumala jollakin tapaa. Ja kuuluihan se ääni taivaalta!

      Samalla tavalla eri auktoriteetit ovat kautta aikain, itsekin tietämättöminä, vastanneet kansan kysymyksiin. Kasvojen menettämisen pelossa on täytynyt antaa edes jokin selitys, kun ei voinut vastata, että "emmä vaan tiedä"!

      Yksi esimerkki: Raamatussa Jaakob teki sopimuksen appensa Laabanin kanssa karjaeläinten myöhemmin tapahtuvasta jaosta; Jaakob saisi tällöin kirjavat eläimet ja appiukko yksiväriset. Aikanaan Jaakob otti molemmat akkansa ja perheensä, sekä kokosi karjansa. Tällöin (ilmeisen hidasälyinen) appiukko hoksasi, että kirjavien eläinten määrä oli paljon suurempi kuin yksiväristen. Tästähän appi sitten kyrsiintyi vallan helvetisti.

      Tätä keissiä sepitettäessä tuo värien periytyminen ei ollut oikein hallussa. Asia piti kuitenkin jollakin tapaa selittää. Niinpä kehitettiin tarina, jossa Jaakob oli kuorinut pajunoksia raidallisiksi ja asettanut niitä eläinten juomakaukaloiden pohjalle. Eläimet olivat aina juomassa käydessään nähneet nuo kirjavat pajunoksat -> eläinten jälkeläiset olivat syntyneet kirjavina.

      Kukaan ei ollut ihmetellyt sitä, miksi Jaakob kyttäsi siellä juomapaikalla yksiväristen pukkien ja pässien takana kahden tiiliskiven kanssa! :D

      Kyllä uskovaisten miesten pitäisi tiukasti varottaa vaimojaan, etteivät katsele liian paljon talkkarin tekemisiä, muuten tulee talkkarin näköisiä lapsia!

    • muutenhukkaperii

      Ihminen joka uskoo olemattomiin on totaalisen sekaisin.
      Vallassa oleva ihminen ei saa olla sekaisin.

    • Satupiiri

      Kirkkojenväki kirjoitellut kirjan, jolla saa kansan pysymään heille orjasuhteessa ja sallimaan heille kaiken maailman etuoikeudet ja ilot.

    • pyhä_yksinkertaisuus

      Raamattu on joukko tarinoita ja uskomuksia. Näistä tarinoista ja uskomuksista on rakentunut uskonto. Uskontoa on iät ja ajat käytetty vallankäytön välineenä ihmisten orjuuttamiseen ja sotimiseen. Sodassa papit lupailee molemmilla puolilla taivaspaikkoja.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Jumala rankaisi; nainen kuoli Suviseuroissa

      Eihän näissä joukkohysteriatapahtumissa ole mitään tolkkua. Aina pitää hajauttaa. Toivottavasti lestatkin tulevat nyt
      Maailman menoa
      383
      8609
    2. Kiitos, kun paljastit

      Vaikka mä tiesinkin! Nyt voi ottaa seuraavan askeleen? Hyvää yötä:)
      Ikävä
      58
      2364
    3. Missä hiton pippaloissa

      Sä käyt kun sua ei näy missään..tahtosin vaan varmistua et kaikki ok.
      Ikävä
      34
      1722
    4. Olen miettinyt sinua tänään

      Se mitä teit oli oikeasti vähän tylyä. En voi ottaa sitä muuna kuin mitä se konkreettisesti on. Esitän itsellenikin että
      Tunteet
      27
      1599
    5. IS Viikonloppu 29.-30.6.2024

      Melko hyvä 3- -tasoiseksi merkitty Kovis Jari Keräseltä. Pääkuvan merkitys on varsin vähäinen rajoittuen alakulman aukio
      Sanaristikot
      84
      1355
    6. Kysymystä pukkaa

      Mitä aiot tehdä kun näet hänet seuraavan kerran? Vai oletko kuin ei mitään....
      Ikävä
      120
      1322
    7. Kuolemanraja kokemukset ovat kulttuurisidonnaisia.

      Kuolemanraja kokemukset ovat kulttuurisidonnaisia. Kristilliset ääriainekset pelottelevat ihmisiä edelleen IKUISELLA hel
      Hindulaisuus
      356
      1173
    8. Suviseurat

      Kamala onnettomuus tapahtunut subiseuroissa
      Hyrynsalmi
      16
      1045
    9. Tässä viimeinen mahdollisuutesi nainen

      Kysyä tai sanoa minulle, jos jotain jäi vuosien takaisista. Sen verran meillä oli kuitenkin jotain, että välillä mietin
      Ikävä
      54
      1012
    10. Kuvaile kaivattuasi kolmella

      Emojilla. Oma vastaus 💨🚮💣
      Ikävä
      121
      1004
    Aihe