100 000 suomalaista jättää hakematta toimeentulotu

ölkiujh6t

Jopa 100 000 suomalaista jättää hakematta toimeentulotukea – yhteiskunnalle jättikustannukset

Tutkimusprofessori Pasi Moisio Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) kertoi Ylen haastattelussa tiistaina, että sosiaalietuuksien alikäyttö on Suomessa verrattain yleistä. Eri sosiaalietuuksista eniten jätetään hakematta toimeentulotukea, jonka tarkoituksena on turvata ihmisarvoisen elämän kannalta välttämätön toimeentulo.

THL:n sosiaalipolitiikan tutkimusyksikön päällikkönä työskentelevä Moisio arvioi keskiviikkona Ilta-Sanomille, että toimeentulotukea jätetään hakematta vuosittain jopa satojen miljoonien eurojen edestä.

– Tarkkaa lukua on mahdotonta antaa, mutta arviosta riippuen toimeentulotuesta aiheutuvat menot kasvaisivat 50–300 miljoonalla eurolla, jos kaikki siihen oikeutetut hakisivat tukea.

Toimeentulotuen alikäyttö on Suomessa merkittävä köyhyyttä lisäävä ongelma. (KUVA: Katarina Sällylä)

Toimeentulotuen alikäyttö tulee yhteiskunnalle kalliimmaksi kuin säästö etuudesta, jota ei haeta.

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1447896376180.html

37

359

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • fhgjklöjlhögl

      Miten ihmeessä se voisi muka tulla kalliimmaksi?

      • Siksiettä

        Kun tuet on tiukassa säätöt syödään ensin. Sille tuskin kukaan voi mitään,mutta kun tilanteet pitkittyy ja yhteiskunta suhtautuu torjuvatsi ja syyllistäen ,kartetaan viimeiseen asti sen puoleen kääntymistä.Kun on myöhäistä on myöhäistä.Kaikki on mennty mielenterveyttä myöten. Ei ole enää tekijäksi senkummemin toisten kuin itsensä elättäjäksi. Yhteiskunta hoitaa sitten hautaan asti kun on pakko. Tuota huoltosuhdetta hoitoineen voi kestää vuosikymmeniä. Kun nämä tapahtuu perheissä syntyy perhe draamoja ja kahden polven työttömiä.Homilla on tapana kertautua.TYuosta tulee se lasku ja sananparsi auta miestä mäessä,sillä mäenalla se on myöhäistä. Kun taataan riittävä sosiaalinen toimeentulo ja turva säästytään näiltä menoilta ja se toimii ponnhduslautana ,joloin henkilöt elättävät itse itsensä ja hyvällä lykyllä toisiakin selvitessään puhtaalta laudalta työttömyydestä ja välttyen talouden romuttumiselta,sillä työttömien talous on uisein velkaantuva ja sitä kautta joudutaan mm velkajärjestelyihin,jonka jälkeen peli onkin monen osalta selvä.


      • LKOIJUY

        100 000 suomalaista jättää hakematta toimeentulotukea – yhteiskunnalle jättikustannukset


      • löpoik

        Toimeentulotuen alikäyttö on Suomessa merkittävä köyhyyttä lisäävä ongelma.


    • työtönpummi

      Tukia haetaan koska töitä ei ole. Sitten työkkärin akat vittuilee ja käskee hakea töitä vaikka niitä työpaikkoja ei ole missään eikä mistään saa töitä.

    • nyt_lomalla

      Onhan niitä töitä. Minkä takia venäläiset, virolaiset yms. muuten tulisivat tänne töihin, jos täällä ei olisi töitä tarjolla? Tänne jopa tuodaan aasialaisia marjanpoimijoita urakoimaan, koska kotimaiset eivät vaivaudu tekemään töitä.

      Nyt tulee sitten vali-vali-valitusta, että ei voi marjoja poimia, koska on polvet sökönä tms. Tai että asuu keskellä kaupunkia eikä pääse metsään. Tai että ei pysy vasara kädessä. Tai että ei jaksa tehdä siivous- tai raksatöitä.

      Onko höttöruoka ja kaljanjuonti aiheuttanut vakavan ylipainon sekä aivojen vajaatoiminnan?

      Osa myöntää suoraan, että minkäänlainen työ ei oikeasti kiinnosta, koska tukien varassa kotona löhöäminen houkuttaa enemmän. On se sitten kauheeta, kun työkkärin akka sellaisesta asenteesta "vittuilee".

    • nyt_lomalla

      Nämä alikäyttäjät on varmaan kaikki täällä kirjoittamassa, koska täällä yhtä mittaa väitetään, että sossusta ei saisi toimeentulotukea. No ei sitä saakaan, jos ei sitä itse ensin hae.

    • Tuo alikäyttö on totta. Asiasta on tehty tutkimuskin muutamia vuosia sitten. Tuloksena todettiin, että ongelma ei ole suuri koska hakematta jääneet summat ovat yleensä pieniä, alle 200 euroa kuukaudessa.

      Itse taannoin KELAn palaverissa tein esityksen, että kun toimeentulotuki siirtyy Kelan hoidettavaksi perusosan osalta, ja kun Kelalla on yleensä melko hyvin tiedossa itse kunkin saamat sosiaalietuudet, kuten erilaiset päivärahat ja asumistuet, niin Kelan tulisi vuoden 2017 alusta lukien tehdä ns. ristiinajoja ja tarkistaa kenellä mahdollisesti olisi oikeus toimeentulotukeen, ja sitten lähettää asiasta tieto mahdollisesti toimeentulotukeen oikeutetulle taloudelle.

      http://www.satakunta.net

    • viina_vai_ruoka

      Kyllä, alikäyttö on totta. Sitä en ole kiistänyt.

      Alikäyttö puhuu sen puolesta, että väitteet suomalaisten nälänhädästä yhteiskunnan tukijärjestelmän puutteellisuuden takia eivät pidä paikkaansa.

      Mediassa haastatellaan leipäjonossa seisovia, jotka kertovat mitä ihmeellisimpiä juttuja tukien riittämättömyydestä. Samaa jauhetaan täällä netissä.

      Jokaisella on oikeus toimeentulotuen perusosan suuruiseen rahamäärään kuukaudessa. Tuo rahamäärä, yksinasuvalle peräti 485,50 euroa, riittää mainiosti sille toimeentulotukilaissa määriteltyihin menoihin, kuten ruokaan, vaatteisiin ja muihin hankintoihin.

      On aivan eri asia valita itse käyttää perusosaa johonkin muuhun kuin yllä mainittuihin menoihin, esim. maksaa siitä kulutusluottojaan, pelata, ryypätä, polttaa tupakkaa tai asua liian kalliissa asunnossa.

      Pidän ehdotusta Kelan ristiinajosta hyvänä. Ihmisellä pitää kuitenkin myös jäädä oikeus kieltäytyä toimeentulotuesta niin halutessaan. Yksi rasti ruutuun, haluatko vai etkö halua toimeentulotukea, jos sinulle syntyy siihen oikeus.

      Leipäjonoja ei tarvita! Kenenkään ei tarvitse valita esim. ruuan ja lääkkeiden välillä. Viinan ja ruuan välillä kyllä täytyy tehdä oma valintansa. Hurstikin on miettinyt, että edesauttaako hän ihmisten päihteidenkäyttöä, kun rahat saa käyttää viinaan Hurstin huolehtiessa ruuasta...

    • tdytsysrye

      485,5 euroa, jos täytät kriteerit.
      Jos et ole esimerkiksi saanut vuokran ja koon kriteerit täyttävää vuokra-asuntoa (joka on käytännössä mahdotonta yksin asuvalle miehelle, jolla ei ole mitään jakoa kunnan vuokra-asuntojonossa etenemiseen), niin tuki voidaan evätä tai vähentää sitä "liian kalliin" vuokran osuus.
      Aika usein tuo osuus on noin 200e...
      285,5 euroa/kk
      Töitten hakeminen ja kaupassa käynti edellyttää bussikorttia, työkkäri edellyttää puhelinta, sähköt täytyy maksaa, pesutuvan pesukone edellyttää poletteja.

      Olisi hauska nähdä, kuinka moni teistä oikeasti pärjäisi tuolla summalla.
      (toivottavasti oikeasti kukaan teistä ei joudu tuohon tilanteeseen)

      Suomessa on jo ilmastonkin takia pakko olla katto pään päällä.
      Köyhällä ei ole myöskään varaa valita sitä luukkua, minkä onnistuu saamaan. Asunnottomat ei välttämättä saa jokaiselle yölle petipaikkaa, joten vuokra-asunto on ainoa vaihtoehto varmistaa, että ei tarvitse nukkua ulkona.

      Todella suuri kiitos kaikille niille Kristityille järjestöille, jotka auttavat köyhiä ja asunnottomia, sillä valtio ei sitä kyllä kaikille tee.

    • lvlrml

      Kaipa ne jättää kun ei ne sieltä mitään saa .Suomessa kun on mahdollista,että lapsille lankeaa elatusvelvollisuus aikuisisat kuten asumistuen suhteen.Tuo kun annetaan ruokakunnan mukaan.Tänäpäivänä kun lapset asuvat kotona pitkään jo opiskeluiden vuoksi.Tällöin on töitä haettava opiskelujen lomaan jos vanhemilla sitä ei ole. Nuorilla aikuisilla on tarve syödä,elää ,harrastaa kuin muillakin. Suomalainen sosiaaliturva on syvältä suolesta.

      Asumistuen määrään vaikuttavat ruokakuntaan kuuluvien henkilöiden bruttotulot:

      http://www.kela.fi/kenelle_asumistuki-tulot-ja-omaisuus

      Suomalaisessa sosiaaliturvassa on kyllä sallittu omistaa omistusaiunto,mutta velan lyhennykseen ei tuolla osalistuta.Tämä on luonnollista ja hyvä seikka ,sillä talouksia ei pidä lähteä tuhoamaan vaan ne tulee pitää elinvoimaisena.

      asumistuki on kuitenkin omavastuullinen ja perusturvan taso 620 e huikkeilla,josta maksetaan tuo omavastuu osuus. Tämä teitää monelle sitä,että on turvauduttava viimesijaiseen tukeen,eli toimeentulotukeen,joka on harkinnan varainen.Tuo on se ongelma joka kärjistyy varsinkin perheisiin joissa on nuoria aikuisia ja tällöin muodostuu sosiaalisia loukkuja.

      Niin tai näin käteen jäävä osuus perusturvana asumistukien jälkeen on ruo n.620 ja käteen noin 520.Tuosta edellytet'ään hoidttavan tiettyjä menoja:


      Perusosalla toimeentulotuen saajan pitää kattaa:

      ravintomenot
      vaatemenot
      vähäiset terveydenhuoltomenot
      henkilökohtaisen puhtauden ja kodin puhtauden menot
      paikallisliikenteen maksut
      lehtitilaukset
      televisiolupa
      puhelimen käyttö
      harrastus- ja virkistystoiminta.

      Nyt sitten toimeentulotukea haettaessa otetaan huomioon omaisuus ym ja nämä vaikuttavat mm. vanhempien elatusvelvollisuutteen, joka on muistaakseni 20 ikävuoteen mahdollisuuksien mukaan nuoren aikuisen käydessä koulua.Nuoren asuessa kotona muyöös kaikiin tukiin vaikuttaa tuo harkinnan varaisuus ja tuo on suoraan sanoen enemmänkin kuin ongelma. Se tuo sosialisiin tukiin epäinhimillisyyttä ja loukon.

      peruturva määräytyminen nykyisellään:

      "Toimeentulotuki on kotitalouskohtainen etuus, jossa huomioidaan koko kotitalouden tulot ja menot. Yksinkertaisimmillaan
      perustoimeentulotuen suuruus määräytyy siten, että kotitalouden jäsenten perusosat sekä
      asumis- ja terveydenhuoltomenot lasketaan yhteen ja summasta vähennetään kotitalouden nettotulot. Jos
      kotitalouden nettotulot jäävät alle toimeentulotukilaskelman, maksetaan erotus toimeentulotukena. Tuloina
      otetaan huomioon periaatteessa kaikki henkilön ja perheenjäsenten käytettävissä olevat tulot ja hakija on
      velvoitettu hakemaan kaikki ensisijaiset etuudet, joihin hänellä on mahdollisesti oikeus. Tuloina ei kuitenkaan
      huomioida vammais- ja hoitotukia, äitiysavustusta, kulukorvauksia ja työttömyysturvan aktiivikorotuksia.
      Lisäksi ansiotuloista jätetään huomioimatta etuoikeutettuna tulona toimeentulotukilaskelmissa 20
      prosenttia, kuitenkin korkeintaan 150 euroa kuukaudessa. Toimeentulotuen etuoikeutettu ansiotulo muuttui
      vuoden 2015 alusta tulonsaajakohtaiseksi. Myös helposti realisoitavissa oleva varallisuus ja omaisuus otetaan
      huomioon, lukuun ottamatta vakinaista asuntoa, työ- ja opiskeluvälineitä ja vastaavia toimeentulotukilain
      12 § lueteltuja varoja. Vuonna 2013 keskimääräinen maksettu toimeentulotuki oli 487 euroa kuukaudessa
      kotitaloutta kohden.
      Toimeentulotuen perusosan suuruus on määritelty laissa, se on sama koko maassa ja sidottu kansaneläkeindeksiin.
      Perusosan tarkoitus on kuvata rahamäärää, joka tarvitaan henkilön päivittäisten menojen kattamiseen
      (ravinto, vaatteet, vähäiset terveydenhuoltomenot, hygienia, paikallisliikenteen maksut, media ja puhelin
      sekä harrastus- ja virkistystoiminta). Tämän vuoksi perusosan käytöstä ei hakijalta vaadita erillistä selvitystä.
      Vuonna 2015 perusosan suuruus on yksinasuvalla 486 euroa kuukaudessa, yksinhuoltajalla 534 euroa,
      avio- tai avoliitossa elävillä 413 euroa ja vanhempiensa luona asuvalla täysi-ikäisellä 354 euroa. Koti-
      3 Perusturvan riittävyyteen vaikuttavia tekijöitä
      THL – Työpaperi 1/2015 28 Perusturvan riittävyyden arviointiraportti
      2011-12015
      talouden lasten perusosat ovat alle 10–vuotiailla 257–306 euroa kuukaudessa, ja 10–17-vuotiailla 291−340"

      lähde:

      https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/125703/TYÖ_2015_001_web_06032015.pdf?sequence=3

      Miten tulot ja omaisuus vaikuttavat toimeentulotuen myöntämiseen?

      Tuloina otetaan huomioon kaikki henkilön ja hänen perheenjäsentensä käytettävissä olevat nettotulot (ansio- ja yrittäjätulot, eläke, sairausvakuutus-, äitiys- ja työttömyyspäiväraha, työmarkkinatuki, asumistuki, kotihoidontuki, lapsilisä, elatusapu ja - tuki, opintotuki ja -laina, erilaiset koulutusrahat, omaisuuden tuotto ja veronpalautus). Tulona huomioidaan myös sellainen varallisuus, joka ei ole välttämätöntä jatkuvan toimeentulon turvaamiseksi. Esimerkiksi säästöt, osakkeet, sijoitusrahasto-osuudet ym. arvopaperit huomioidaan yleensä varoina, joilla henkilö voi rahoittaa elämis

    • Lisäys

      jatkoa..

      asuntolainojen lyhennykset
      kulutusluottojen korot ja lyhennykset (esim. autolaina)
      auton vakuutusmaksut
      yritysvelat

      http://www.sotesi.fi/sivu.tmpl?sivu_id=6068

      Ongelmaksi muodostuu siis mm. nuoren aikuisen asuminen kotona opiskelujen aikana ja suhde vanhempain talouteen.Ymmärrän pulisoiden talouden yhteenliittymän taloudeksi ,mutta selkeästi nuorta aikuista pitäisi käsitellä erillisenä taloutena. Tämä ehdollisuuksien ehdollisuus talous sidoikkeineen tulisi loppua 18 ikävuoteen ja perurusturvan perusoassan siirtä harkinnanavaraista tukea,eli kasvattaa tuota perusosaa,jotta ihmisillä olisi oikeasti mahdollisuus tulla toimeen tuolla.

      Tuo ehdollisuuksien ehdollisuus ja tukien hajanaisuus saa imiset jättämään hakematta tukea,kun katsotaan,että muutamalla kympillä ei ole tilanne rtakaistavissa,joten todetaan ei sieltä mitään saa, mikä sattaa ollla monen kohdalla tottakin.Suomalainen sosiaaliturva on alimitoitettu perusosin ja se tulisi korjata:

      tuolta voi kokeilla osviittaa:
      http://www.hel.fi/www/Helsinki/fi/sosiaali-ja-terveyspalvelut/sosiaalinen-tuki-ja-toimeentulo/toimeentulotuki/laskuri

      http://sosiaalipoliittinenyhdistys.fi/perusturva-on-riittamaton-suomessa/

      https://ihmisoikeusliitto.fi/onko-suomen-perusturva-riittava/
      http://yle.fi/uutiset/euroopan_neuvostolta_sapiskaa_suomelle_liian_matalasta_sosiaaliturvasta/7797709

    • ugrihdfbcmn

      PIIIITKÄÄÄÄÄ tekstiä, ja kuitenkin, tässä on tulos:

      "Perusosalla toimeentulotuen saajan pitää kattaa:

      ravintomenot
      vaatemenot
      vähäiset terveydenhuoltomenot
      henkilökohtaisen puhtauden ja kodin puhtauden menot
      paikallisliikenteen maksut
      lehtitilaukset
      televisiolupa
      puhelimen käyttö
      harrastus- ja virkistystoiminta

      Yksinasuva saa 485,50 euroa kuussa.

      Siitä summasta arvioidaan 49%, mikä tekee 31 päivän kuukaudessa 7,67 euroa päivässä ja 53,72 euroa viikossa.

      Eli mikä tässä on ongelmana? Kyllä tuolla summalla yksi ihminen saa tarpeeksi ravitsevaa ruokaa.

      Ravintomenojen lisäksi jää 247,61 euroa muuhun.

      Vaatteita ei tarvita kovin paljoa, niitä ei tarvitse ostaa uutena, niitä saa hyvin edullisesti kirppareilta. Kengät maksavat jonkun verran, mutta ei niitä tarvitse ostaa koko ajan.

      Vähäiset terveydenhuollon menot tarkoittavat satunnaisia laastareita ja yskäntabletteja. KAIKKI lääkärin määräämät lääkkeet ja terveydenhuollon menot korvataan täysin. Edes hammaslääkäristä ei tarvitse maksaa mitään.

      Henkilökohtaisen puhtauden ja kodin puhtauden menot: Partahöylä, deodorantti, shampoo, tamponi, hammasharja, tiskirätti, pyykinpesuaine..... Meneekö näihin muka omaisuuksia joka kuukausi?

      Paikallisliikenteen maksut. Jos ei ole työpaikkaa, ei ole työmatkojakaan, joten on aivan ymmärrettävää, että tämä sisältyy perusosaan. Jos taas on töissä ja työmatkoihin kuluu rahaa, sossu kustantaa senkin tiettyyn rajaan asti.

      "lehtitilaukset
      televisiolupa
      puhelimen käyttö
      harrastus- ja virkistystoiminta" Ajatella, nuo tosiaan sisältyvät perusosaan ;D

      Älkääkä nyt TAAs alkako itkeä sitä pesukoneen rikkimenoa. Siinäkin sossu auttaa tietyin ehdoin.

    • Vastikkeellisuus

      Toimeentulotuki on myös vastikkeellista:

      http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015041619525040_uu.shtml

      http://www.hel.fi/static/sote/lomakkeet/303-495.pdf

      Jokanen voi mm. päätellä tuosta sitten miten hetkelisessä sosiaalisen tarpeen tilanteessa perustulo ja nykymuotonen harkinanvarainen perusturva eroaa toisistaan ja eroaa vaikutuksiltaan mahdollisuutena tukeutua sosiaaliseen tukiverkostoon.
      Harkinnavarainen on tosin siitä edullisempi antajapuolelle,että siinä on mahdollista jokseenkin venkoilla tukien myötöperusteiden ja antamisten suhteen.

      • tefydgsbhjxn

        Pötköpölvästihän se siellä:

        "Jokanen voi mm. päätellä tuosta sitten miten hetkelisessä sosiaalisen tarpeen tilanteessa perustulo ja nykymuotonen harkinanvarainen perusturva eroaa toisistaan ja eroaa vaikutuksiltaan mahdollisuutena tukeutua sosiaaliseen tukiverkostoon."

        Asiavirhekin jo ehti tekstiisi sisältyä: Perustoimeentulo, josta tässä ketjussa on puhuttu, ei ole harkinnanvaraista, joten perustoimeentulotuen perusosa ei ole harkinnanvarainen. Ainoana poikkeuksena on perusosan alentaminen, joka sekin on tarkoin määritelty toimeentulotukilaissa.


      • Vastikkeellisuus

        Kato enste kun täytyy opetella ajattelemaan ja lukemaan ,että ymmärtää mistä on kyse. Mutta selvennetään nyt sitten.Toimeentulotuki on harkinnanvaraista ja keskustelun alla on ollut perustulokokeilujohon tuossa viitataan.Perustoimeentulo on tällähetkellä ns paketti eli asumistuki toimeentulon perusosa työmarkkinatuki .Tuonpäälle on sitten harkinnanvarainen toimeentulotuki. Onko hyvä näin


      • rkjoklkljkl
        tefydgsbhjxn kirjoitti:

        Pötköpölvästihän se siellä:

        "Jokanen voi mm. päätellä tuosta sitten miten hetkelisessä sosiaalisen tarpeen tilanteessa perustulo ja nykymuotonen harkinanvarainen perusturva eroaa toisistaan ja eroaa vaikutuksiltaan mahdollisuutena tukeutua sosiaaliseen tukiverkostoon."

        Asiavirhekin jo ehti tekstiisi sisältyä: Perustoimeentulo, josta tässä ketjussa on puhuttu, ei ole harkinnanvaraista, joten perustoimeentulotuen perusosa ei ole harkinnanvarainen. Ainoana poikkeuksena on perusosan alentaminen, joka sekin on tarkoin määritelty toimeentulotukilaissa.

        Tuosta alentamisesta on työvoimapoliittisena toimena kyselty KHO kantaa :

        http://www.kho.fi/fi/index/paatoksia/vuosikirjapaatokset/vuosikirjapaatos/1371462970851.html

        Kuten huomannet tuosta käy ilmi ei että suhtautuminen sen leikkaamiseen on kielteinen.Ymmärtänet mitä se tarkoittaa kun kyse on KHO:n päätöksestä.


      • tietämättömyytesiloputon
        Vastikkeellisuus kirjoitti:

        Kato enste kun täytyy opetella ajattelemaan ja lukemaan ,että ymmärtää mistä on kyse. Mutta selvennetään nyt sitten.Toimeentulotuki on harkinnanvaraista ja keskustelun alla on ollut perustulokokeilujohon tuossa viitataan.Perustoimeentulo on tällähetkellä ns paketti eli asumistuki toimeentulon perusosa työmarkkinatuki .Tuonpäälle on sitten harkinnanvarainen toimeentulotuki. Onko hyvä näin

        Pötkön sekoboltistekstiä taas:

        "Kato enste kun täytyy opetella ajattelemaan ja lukemaan ,että ymmärtää mistä on kyse. Mutta selvennetään nyt sitten.Toimeentulotuki on harkinnanvaraista ja keskustelun alla on ollut perustulokokeilujohon tuossa viitataan.Perustoimeentulo on tällähetkellä ns paketti eli asumistuki toimeentulon perusosa työmarkkinatuki .Tuonpäälle on sitten harkinnanvarainen toimeentulotuki. Onko hyvä näin"

        Sinun tässä pitäisi oppia ymmärtämään tekstin sisältöä. Lue toimeentulotukilaki. Toimeentulotukea on 3 erilaista: perustoimeentulotukea, jonka perusosasta oli tässä ketjussa juttua. Perustoimeentulotuki ei ole harkinnanvarainen.

        Sinulla on käsitteet aivan sekaisin. Ei ihme että tulee sotkua. Ei ole olemassa mitään ns. pakettia "Perustoimeentulo on tällähetkellä ns paketti eli asumistuki toimeentulon perusosa työmarkkinatuki"

        Niputat toimeentulotukilain alle työmarkkinatuen ja asumistuen. Ne eivät sinne kuulu. Toimeentulotukilaki käsittelee vain toimeentulotukea. Perustoimeentulotuessa käytetään käsitettä perusosa, jonka verran rahaa pitää jäädä jokaiselle, vaikka tulot koostuisivat yrittäjän tuloista, eläkkeistä, ihan mistä vain. Jos ei jää perusosan vertaa, on oikeutettu toimeentulotukeen.

        Kuinka kauan tätä pitää vääntää?


      • tietämättömyytesiloputon
        rkjoklkljkl kirjoitti:

        Tuosta alentamisesta on työvoimapoliittisena toimena kyselty KHO kantaa :

        http://www.kho.fi/fi/index/paatoksia/vuosikirjapaatokset/vuosikirjapaatos/1371462970851.html

        Kuten huomannet tuosta käy ilmi ei että suhtautuminen sen leikkaamiseen on kielteinen.Ymmärtänet mitä se tarkoittaa kun kyse on KHO:n päätöksestä.

        Tietämättömyys ja erityisesti tekstin sisällön ymmärtämisen taito on todellakin hakusessa sekoboltispötköltä:

        Hänen linkkinsä korkeimman hallinto-oikeuden päätökseen löytyy yllä. Pötkö ei kuitenkaan ollut ymmärtänyt päätöksen sisältöä. Pötkö luulee nyt, että perusosaa ei tuon päätöksen perusteella voisi millään perustein alentaa. Kyllä voi, toimeentulotukilaissa määritellysti sitä voidaan edelleen alentaa. Tuo kyseinen korkeimman hallinto-oikeuden päätös otti kantaa ainoastaan siihen, oliko tietojen vaihtoluvan antamisesta kieltäytymienn riittävä peruste alentaa perusosaa. Ei ollut.


      • tietämättömyytesiloputon
        tietämättömyytesiloputon kirjoitti:

        Pötkön sekoboltistekstiä taas:

        "Kato enste kun täytyy opetella ajattelemaan ja lukemaan ,että ymmärtää mistä on kyse. Mutta selvennetään nyt sitten.Toimeentulotuki on harkinnanvaraista ja keskustelun alla on ollut perustulokokeilujohon tuossa viitataan.Perustoimeentulo on tällähetkellä ns paketti eli asumistuki toimeentulon perusosa työmarkkinatuki .Tuonpäälle on sitten harkinnanvarainen toimeentulotuki. Onko hyvä näin"

        Sinun tässä pitäisi oppia ymmärtämään tekstin sisältöä. Lue toimeentulotukilaki. Toimeentulotukea on 3 erilaista: perustoimeentulotukea, jonka perusosasta oli tässä ketjussa juttua. Perustoimeentulotuki ei ole harkinnanvarainen.

        Sinulla on käsitteet aivan sekaisin. Ei ihme että tulee sotkua. Ei ole olemassa mitään ns. pakettia "Perustoimeentulo on tällähetkellä ns paketti eli asumistuki toimeentulon perusosa työmarkkinatuki"

        Niputat toimeentulotukilain alle työmarkkinatuen ja asumistuen. Ne eivät sinne kuulu. Toimeentulotukilaki käsittelee vain toimeentulotukea. Perustoimeentulotuessa käytetään käsitettä perusosa, jonka verran rahaa pitää jäädä jokaiselle, vaikka tulot koostuisivat yrittäjän tuloista, eläkkeistä, ihan mistä vain. Jos ei jää perusosan vertaa, on oikeutettu toimeentulotukeen.

        Kuinka kauan tätä pitää vääntää?

        Vielä sekoboltispötkölle:

        Toimeentulotukea on 3 erilaista: Perustoimeentulotukea, jonka perusosasta oli tässä ketjussa juttua. Perustoimeentulotuki ei ole harkinnanvarainen.

        Lisäksi on täydentävää toimeentulotukea, joka sekin on määritelty toimeentulotukilaissa.

        Kolmantena on ennaltaehkäisevää toimeentulotukea, joka sekin on määritelty toimeentulotukilaissa, mutta löyhemmin. Kunta voi pitkälti itse päättää mihin tuetaan ja mihin ei ja missä tapauksissa.


      • jjnlkklmlölk
        tietämättömyytesiloputon kirjoitti:

        Tietämättömyys ja erityisesti tekstin sisällön ymmärtämisen taito on todellakin hakusessa sekoboltispötköltä:

        Hänen linkkinsä korkeimman hallinto-oikeuden päätökseen löytyy yllä. Pötkö ei kuitenkaan ollut ymmärtänyt päätöksen sisältöä. Pötkö luulee nyt, että perusosaa ei tuon päätöksen perusteella voisi millään perustein alentaa. Kyllä voi, toimeentulotukilaissa määritellysti sitä voidaan edelleen alentaa. Tuo kyseinen korkeimman hallinto-oikeuden päätös otti kantaa ainoastaan siihen, oliko tietojen vaihtoluvan antamisesta kieltäytymienn riittävä peruste alentaa perusosaa. Ei ollut.

        Toki kyllä niin tehdään vieläkin ,mutta käytänössä teko on ihmisoikeuksien vastainen ,sillä tilanne liittyy pakoittamiseen eli toisinsanoen asiaan liittyy työn vastaanottovalvollisuus vastikkeelisuus pohjalta,jolla kierretään käsite työnteko. Tosin se ei oikein muuta asiaa muuksi jos nimikettä muutetaan.Tuo on synnyttänyt melkoisesti yhteiskunnallista keskustelua,koska yhteiskunnassa on työpalvelu ,joka on vankeinrangaistusmuoto Suomessa.Toiseksi siksi,että työtön on alisteisessa asemassa tuolloin ja on selkeästi nähtävissä ,koska takana on pakoite käytetään niin tapahtuessa työttömän alisteista asiaa hyödyksi.Kyseinen toimitapa tunneetaan kansainvälisen ihmisoikeusjärjestön määritelmissä valtiollisena orjuuttamismuotona,joten asia ja toimitapa on enemmän kuin arveluttava ja esiintyessä tulisi lakkauttaa. Sen lisäksi tuo ei ole oikea tapa teettää työtä,sillä se saattaa vääristää kilpailumarkkinoita ja yhtäläillä se on yhteiskunnan kestävyyden kannalta sosiaalisesti ikävä tapa,sillä tuolloin ei eläkket kerry ja lasku tulee siitä myöhemmin sosiaalisessa muodossa yhteiskunalle. Lisäksi tapa eriarvoistaa kansalaisia ,sillä tulo on sosiaalinen ja nuo sosiaaliset tulot perustuvat harkintaan ,kuten on tullut esille.Tuolloin ns."tulotasot" voivat olla hyvinkin erillaiset. Tosin tällöin ei puhuta tuloista vaan etuisuuksista.

        http://www.vihrealanka.fi/uutiset-kotimaa/osallistava-sosiaaliturva-palaa-pitääkö-tukien-eteen-tehdä-töitä

        Perustulokokeilusta on puhuttu ja sen myötä sitten ilmeisesti saattaa joku uusi muoto löytyä työmarkkinoilla joustamiseen,mutta silloinkin tulo tulee tulla palkkana ja sosiaalinen tuki voi olla ainoastaan osa palkaa ei koko palkka ja palkan tulee olla työmarkkinoiden mukainen.Tähänastiset kokeilut ovat olleet lapsuksia, soaiaaliturva työntekoon yhdistettynä tai sanotaanko osallistumalla.
        Perusturva kun on riittämätön joka tapauksessa toimeentuloon ,niin on suht kohtuutonta vaatia työntekoa sitä vastaan,eikä edes perustuslaki sitä vaadi ,päinvastoin perustuslaillisesti taataan toimeentulo,kun mahdollista sitä ei työllä ole hankkia,joten koko systeemin laillisuus on erittäin kyseenalainen.

        http://sosiaalivakuutus.fi/perustulo-siirtyy-teoriasta-testaukseen/


      • ejklhrglrkl
        tietämättömyytesiloputon kirjoitti:

        Vielä sekoboltispötkölle:

        Toimeentulotukea on 3 erilaista: Perustoimeentulotukea, jonka perusosasta oli tässä ketjussa juttua. Perustoimeentulotuki ei ole harkinnanvarainen.

        Lisäksi on täydentävää toimeentulotukea, joka sekin on määritelty toimeentulotukilaissa.

        Kolmantena on ennaltaehkäisevää toimeentulotukea, joka sekin on määritelty toimeentulotukilaissa, mutta löyhemmin. Kunta voi pitkälti itse päättää mihin tuetaan ja mihin ei ja missä tapauksissa.

        Eikös se käytänössä tarkoita ,että tuota perusturvan käteen jäävää osa vastaan olisi sitten osallistuttava noihin työllistämistoimiin ?(n.500/4vko).Joillain on asumistuki ,joillain ei.

        Kun kerroit että tuosta voidaan vielä nypätä pois jos ei työllistämistopimiin tuolla summalla osallistu,eli käytänössä tee töitä ,kuten palkkatöissä tuntuu tuo jokseenkin kohtuuttomalta ja eri soso tuloilla kansalaisia eriarvoistavalta ,syvemin asiaa tuntematta tuosta sellaisen kuvan saa.

        Tulee enneminkin mieleen,että teot ja toimet eivät tuo teoille oikeutusta,vaan pikeminkin kuvaavat päätöksen tekijöiden oikeudenmukaisuuskäsitteitä ja suhtautumista lakeihin ,sekä ihmisoikeudellisiin käsitteisiin.Liekö tietämättömyyttä vai piittaamattomuutta,mutta oman näkemykseni mukaan ei ainakaan niiden mukaisesti toimimista


    • Loppujenlopuksi
      • naistenosa

        Jotenkin tuntuu, että varsinkin naisten perustoimeentulotuki on riittämätön. En ole itse saanut koskaan, enkä tarvitse mutta suvussa on naisia jotka saavat. Naisilla on paljon enemmän asioita, joita tarvitsevat/kuluttavat enemmän kuin miehet. Monipuolisempi vaatetus. Kosmetiikka, hygieniamenot ym...


      • ftydghsv

        Ihmisoikeusliiton linkki sisältää täällä jo moneen kertaan toistetun valheen. Ulkomaalaiset eivät ymmärtäneet miten Suomen tuet rakentuvat, joten tulkinta oli aivan väärä. Luulivat, että toimeentulotuki on ainut tuli mitä jaetaan.


      • fyudhjc
        naistenosa kirjoitti:

        Jotenkin tuntuu, että varsinkin naisten perustoimeentulotuki on riittämätön. En ole itse saanut koskaan, enkä tarvitse mutta suvussa on naisia jotka saavat. Naisilla on paljon enemmän asioita, joita tarvitsevat/kuluttavat enemmän kuin miehet. Monipuolisempi vaatetus. Kosmetiikka, hygieniamenot ym...

        Naisilla suuremmat menot? On omaa valintaa, kuinka monipuolisen vaatevaraston haluaa pitää. Itse päätetään, miten perusosan sisältöään käyttää. Joku nainen voi käyttää vaikka kaikki meikkeihin, hakee ruokakassiin ja valittaa, kun tuet ei riitä. Joku toinen hoitaa talouttaan paremmin. Miehet muuten ovat keskimäärin isompia ja tarvitsevat enemmän ruokaa kuin naiset.


      • niinsitäluulisimutta

        Viitepudjeteissa kuten tuossa 2013 tehdyssä naisten kulutus on hieman pienempää kuin miesten .45 vuotiaan naisen viietpudejetti on 1407 e/kk,kun miehellä se on 1425. Mutta noissa tuskin on noita sotamaaleja huomioitu.

        https://www.researchgate.net/publication/267005466_Viitebudjettien_paivitys_2013_Mita_kohtuullinen_elaminen_maksaa

        Perutuella nyt ei itsessän elä kukaan sillä se on juuri tuo n 500 pintaan /4vko.

        Sen voi todeta kättelyssä esim noista artikkeleista:


        http://www.taloussanomat.fi/asuminen/2012/12/01/40-000-euroa-sen-lapsiperhe-tarvitsee/201243061/310


        http://www.talouselama.fi/uutiset/kuinka-paljon-kohtuullinen-elaminen-maksaa-kuluttajatutkimuskeskus-paivitti-laskelmiaan-3457285

        Puhtaasti riuokarahana vedellä ja vellillä jatkettuna se saattaa nippa nappa riittää jos ei juo kahvia ,eikä käytä sinappia tai ketsuppia.


    • ghjghjkhkhkh

      Otan kolikon toisen puolen.

      Olen töissä käyvä, elatusvelvollinen, joka on myös ulosotossa.
      (Avioero asianajopalkkioineen ja kahden asunnon loukku johti henkilökohtaiseen konkurssiin)
      Työssä käynti aiheuttaa kuukaudessa noin kahdensadan euron menot (junalippu muut välineet), maksuhäiriöinen ei paljoa valitse vuokranantajaa, joten vuokra on noin 800-900e/kk, joka on kova, mutta kun ei ole valinnanvaraa.
      En ole oikeutettu mihinkään tukiin kun kaikki aina katsotaan bruttotuloista.
      En polta, en ole koskaan oppinut juomaan humaltumistarkoituksessa, muista päihteistä puhumattakaan, vaatemenoni ovat vuodessa yleensä huomattavasti alle 100e. Autosta minun on turha edes haaveilla.
      TV:tä minulla ei ole, kalusteet on dyykattuja...

      Silti minulla on ollut ajanjaksoja viimeisen neljän vuoden aikana, että painoni on tippunut sen takia, että minulla ei ole ollut yksinkertaisesti varaa ostaa ruokaa.
      Olen ollut myös ostamatta lääkkeitä kun rahat on ollut vain yksinkertaisesti niin vähissä. Olen viimeisen puoli vuotta haaveillut hammaslääkärille menosta, mutta en ole vielä uskaltanut, koska joudun itse maksamaan sen, enkä tiedä riittääkö varani siihen.

      • Jaksamisia

        Visainen tilanne,mutta kysy nyt ainakin ilmaista oikeusapua ja selvitä tilanne tuonne sosialivirastoon päin,vaikka ilmeisimmin olet sen jo tehnyt. Nuo erot ne ei aina ole helppoja ja uskon että talous joutuu monasti koville,kuin ihmisetkin,mutta kaikilla on loppupeleissä jokin sosiaalinen turva vaikka ei se aina kovin kummalta tunnukkaan,eikä se sitä kyllä olekkaan. kun on tuloja oletetaan ja joskus liikaakin,kun elämässä on noita tilanteita jotka ei välttämättä ole täysin omavalintaisia, vaikka osin niihin omintakeisesti ajaudummekin. Josko tuo yhteiskunta jossain suhteessa vastaan tulisi kuitenkin,mene ja tiedä. Noista tilanteista ne velka saneeraukset saa hhelposti alkunasa ,joten kannatta koetta selvittää kokonaistilanne, josko sittenkin.


      • miten.toimeentulotuki

        Toimeentulotukea voisit saada, se lasketaan nettotulojen perusteella, jos asumiskustannusten jälkeen sulle jää alle 485 €/kk. Tosin toimeentulotuen saamisen edellytyksenä on, että ulosottomaksut tilitetään työnantajan toimesta palkastasi, jos vapaaehtoisesti itse maksat ulosottoon, et saa toimeentulotukeakaan. Minusta on hassua, että ulosottoon maksamisen maksutapa (maksatko itse vai työnantajan kautta) ratkaisee toimeentulotuen saamisen, siinähän on kuitenkin ihan sama asia kyseessä maksaa sitten kummalla tavalla tahansa !


      • hgkjhjkhkgkgk

        Ei saa.
        Jo vuokrani on liian suuri ja sillä ei ole mitään merkitystä, että on mahdotonta saada "oikeanlainen" vuokra-asunto.

        Eikä sen puoleen, kun tekee pitkiä työpäiviä, niin ei sitä edes ole aikaa (voimista puhumattakaan) lähteä tukiviidakkoon iskemään päätään kiveen.

        Mitä ulosottoon tulee, niin minun pitäisi olla kuivilla neljän vuoden kuluttua, jos nyt terveys ja voimat kestää sinne asti.

        Kun on koko elämän tehnyt töitä, maksanut toisten menoja ja tarpeita, osallistunut yhteiskunnan erilaisiin velvollisuuksiin... ja sitten matto viedään suoraan sanoen alta, niin eipä paljoa jaksa katsoa olevansa tämän yhteiskunnan jäsen.

        "Puolisolla" oli neljän kympin kriisi, vaihtoi toiseen ja kun en enää sen jälkeen totellutkaan, eikä saanut tahtoaan läpi, niin alkoi uskomaton kostaminen ja nimen omaan lasten välityksellä.

        Lasten eristäminen, joka jatkuu edelleen.

        Tässä maassa voi väittää toisesta ihan mitä vain ilman seurauksia ja vaikka jää kiinni valheistaan, niin siitä ei ole mitään seurauksia.Oikeuden päätöksilläkään ei ole kuin vessapaperin arvo, kun niitten ylikävelemisestä ei saa mitään sanktioita.

        Pitkä oikeusprosessi (liian hyvät tulot yleiseen oikeusapuun) asianajajan hiukan vajaan 300e tuntipalkalla ja samaan aikaa oman vuokran maksu, sekä myynnissä olleen asunnon menojen maksu...


    • tietämättömyytesiloputon

      Pötkön väärinkäisytkset jatkuvat:

      "Perutuella nyt ei itsessän elä kukaan sillä se on juuri tuo n 500 pintaan /4vko."

      Mitähän se perutuki oikein on? Jos tarkoitat perustoimeentulotukea, olet taas sekoillut käsitteillä pahasti. Katso yllä.

    • kkdfdfldfklsdf

      Voithan tuota koettaa vänkätä tuota asiaa miten tahansa,mutta käytänössä asia menee perustulon varaan pudottuna esim. ansiosidonnaiselta noin,joka on tyypillinen perustulon varassa olevan asiain tila työttömänä työnhakijana ,jollei ole sitten työnhaku katkennut sairauden tms myötä jonka johdosta ei ole enää työnhkija ja on ns. sossu luukun asiakas.

    • Mitentuomahtaaolla
      • montasyytä

        Ei kun ne seisoo siellä leipäjonossa sen takia, että

        -ne on niin tyhmiä ja tietämättömiä, että ne ei selviä toimentulotuen hakemisesta

        ja/tai

        -ne ryyppää, pelaa tms. etuutensa tai ovat ylivelkaantuneita, joten ruokaa saadakseen ne seisoo leipäjonossa

        ja/tai

        -ne ei omasta periaatteestaan halua hakea toimeentulotukea


      • Työttömyysjohtaahdinkoon

        Monet seisovat leipäjonossa ,koska Suomessa alkoi taloudellinen taantuma v 2008 ja tuosta lähtien on sadellut irtisanomisia ,eikä taloutta ole saatu nousujohteiseksi, kuten ei myöskään työllisyyttä kyetty editämään.Työttömyys on kasvanut laman repiessä koko Eurooppaa.Työttömyys on suurin syy toimeentulovaikeuksiin joutumisesta maassamme ja tuohon ei ihmiset vapaaehtoisesti antaudu.

        http://www.taloussanomat.fi/raha/2010/07/16/varo-tama-tekee-sinusta-koyhan/20109788/139

        Toimeentulovaikeuksissa ihmiset joutuvat turvautumaan siihen mistä apua hädänalaiseen tilanteeseensa apua saavat ja tuo on Suomessa viimeisellään leipäjonot.

        Tilanne saattaa joillekin muodostua ahdistavaksi niin taloudellisesti kuin henkisesti ,että eivät sitä yksinkertaisesti kestä ja tuo kuvaa tilanteen vakavuutta.

        http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/duodecim talouslama tyottomyys itsemurha-32229


      • Leipäjonoihin
        montasyytä kirjoitti:

        Ei kun ne seisoo siellä leipäjonossa sen takia, että

        -ne on niin tyhmiä ja tietämättömiä, että ne ei selviä toimentulotuen hakemisesta

        ja/tai

        -ne ryyppää, pelaa tms. etuutensa tai ovat ylivelkaantuneita, joten ruokaa saadakseen ne seisoo leipäjonossa

        ja/tai

        -ne ei omasta periaatteestaan halua hakea toimeentulotukea

        Leipäjonoihin ajaa nykyinen soisiaaliturvan taso ja laajuuu nykyisellään .Ahdinkoa syvetää ikäihmisten työllistymisen vaikeus . sekä eläkeputken poistuminen ,jolloin ihmiset joutuvat tukeutumaan leipäjonoon yhä enenevässä määrin ja pidempään, varsinkin kun eläkeikää nostettiin ja ihmisten jatkuvaa ahdinkoa näin lisättiin .

        http://yle.fi/uutiset/katso_miten_elakeika_nousee_syntymavuotesi_mukaan/7493415


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

      On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
      Maailman menoa
      301
      3341
    2. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

      Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
      Sinkut
      235
      1818
    3. By the way, olet

      mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
      Ikävä
      91
      1345
    4. J-miehelle toivon

      Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
      Ikävä
      85
      1303
    5. Onko kaivattunne suosittu?

      Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
      Ikävä
      79
      1203
    6. Haluatko S

      vielä yrittää?
      Ikävä
      59
      1178
    7. Täytyi haukkuu sut lyttyyn

      En haluu tuntee rakkautta sua kohtaan enää ja haluun unohtaa sut mut sit tulee kuiteki paha olo kun haluis vaan oikeesti
      Ikävä
      53
      1123
    8. Onkohan sulla enää tunteita

      kun nähdään seuraavan kerran? Niin hyvä fiilis on ollut viime aikoina, että se on nyt pahin pelkoni. Oletkohan unohtanut
      Ikävä
      36
      1004
    9. Kylpyläsaaren Lomakylän kahvilaravintola

      Kävimme syömässä Kylpyläsaaressa. "Naudanliha burgeri" maksoi 18,90 euroa ja lisäksi limsa 4,50 euroa. Annoksen hinnaks
      Haapavesi
      46
      936
    10. Etkö ymmärrä että olen turhautunut

      kun ei etene. Auttaisit rakas vai onko kaikki vain kuvitelmiani omassa päässäni?
      Ikävä
      65
      874
    Aihe