Toimiiko Melatoniini (pitkä-ja lyhytvaikutteinen)

uniongelmainen

Itselläni on ollut unilääkkeitä 10 vuotta ja käynyt läpi aikamoisenmäärän erilaisia (bentsot ja neuroleptit). Nyt olen ollut 1/2 vuotta sairaslomalla ko. ongelman takia että ei mikään enää ole toiminut kuin ehkä muutaman päivän ja vaikutus on loppunut eli valvomista on todella paljon joten työ on mahdoton tällä hetkellä , lisäksi tämä on johtanut ahdistus ja paniikkihäiriöihin joita olen lisäksi lääkinnyt Opamoxilla (myös liian suurilla annoksilla) jota nyt ajetaan samalla alas 5mg Diapamilla .
Eli psykiatri yrittää saada minun unilääkityksen Melatonilla toimivaksi ja siten määrännyt Circadin (2mg pitkävaikutteinen) ja tavallinen lyhytvaikutteinen 3mg yhdessä . Yritän syödä niitä yhdessä unilääke Imovanin tai Promazin kanssa vuorotellen koska ne on ainoot joilla pystyn unta saamaan edes jonkinverran .Tarkotus olis jättää ne sitten pois jos sais Melatonin toimimaan.
Lisäksi ostin Tryptofaania , kun joku kehui sen olevan Melatonin kanssa hyvä.

Kysymykset: 1)Onko tarpeen ottaa molempia vai onko se haitaksi?2) Kauanko kestää ylipäätänsä että Melatoniini alkaa vaikuttaa (jotkut puhuu että viikko tai 2?) 3) Vaikuttaako Melatoniini kaikille? 4) Onko tämä meikäläisen yrittämä systeemi (eli syön M. ensin muiden lääkkeiden kanssa viikon tai 2 ja sitten yritän jäädä pelkälle melatoniinille) mahdollinen ylipäätänsä?

15

5627

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Suosittelen uskomaan enemmän psykiatria kuin meitä palstalääkäreitä. Jos sama lääkäri on määrännyt molemmat melatoniinit, luottaisin lääkärin näkemykseen. Jos eri lääkäri on määrännyt, en osaa sanoa. Uskoisin kyllä, että on ok.

    • Melato6789

      Ikävä kuulla uniongelmistasi, ne on ikäviä. Tryptofaania ei suositella sedatiivien kanssa(kuten diapam, ja uskoisin myös, imovane),jos niitä yhteiskäytät. Lähde: https://www.drugs.com/tryptophan.html En tiedä, kuinka hyödyllistä on yhdistellä tryptofaania melatoniiniin, sillä tryptofaani on melatoniinin esiaste, ja muuntuu osittain melatoniiniksi kehossa, ja niiden kombo voi vaan lisätä sivuvaikutuksia.

      Wikipediassa mainitaan, että "Bentsodiatsepiinit estävät esimerkiksi unihormoni melatoniinin synteesiä ja eritystä, mikä johtaa usein unihäiriöihin tai niiden pahenemiseen", mutta toisaalta "Melatoniinivalmisteiden käyttö yhdessä unettavien lääkkeiden kanssa ei ole suositeltavaa. Melatoniini voimistaa bentsodiatsepiinien ja niiden tavoin vaikuttavien lääkkeiden keskushermostoon vaikuttavien lääkkeiden väsyttävää vaikutusta[5] sekä saattaa lisätä keskushermostoon vaikuttavien lääkkeiden aiheuttamaa henkisen suoritustason laskua ja tokkuraista oloa"

      Melatoniini ei ole kuin unilääke, vaan hormoni, josta on apua korjaamaan sisäistä nukahtamisrytmiä. Nukahtamista se saattaa nopeuttaa joillakin vähän, muttei välttämättä parantaa unen laatua. Sivuvaikutuksiakin sillä on. En tiedä, mikä hyöty on yhdistellä pitkä-ja lyhytvaikutteista melatoniinia. Melatoniini auttaa joitakin, ei kaikkia. En tiedä, mitä tarkoitat "alkaa toimimaan". Jos tarkoitat unirytmiä, siinä voi kestää aikansa korjata se. Itse olen joskus ottanut melatoniinia, ja se on auttanut heti nopeuttamisella nukahtamista, mikä ollut tavoite. Yleensä olen ottanut sen tuntia ennen nukahtamista.

      Toivottavasti pääset unilääkkeistä hitaasti eroon! Ja saat unen päästä kiinni.

    • Melato56778

      Melatoniinilla, on haittavaikutuksia, mutta lievempiä, kuin unilääkkeillä. Yleensä melatoniini on tarkoitettu kuuriluontoiseksi, ja voi miettiä, mitkä vaikutukset jatkuvalla käytöllä on luonnolliseen melatoniinin tuotantoon. Pitkäaikaiskäytln turvallisuudesta ei tiedetä. Melatoniini edistää unta vain vähän, vaikkakin, itse olen pitänyt sitä apuna nukahtamisessa ja en ole saanut sivuvaikutuksia satunnaiskäytössä(1-3mg). Sivuvaikutuksia voi olla painajaisista, vatsa- ja mielialaongelmiin.

      http://www.potilaanlaakarilehti.fi/artikkelit/melatoniini-edistaa-unta-vain-vahan/

      http://anna.fi/liikunta-ja-terveys/terveys/painajaisia-herailya-ja-oksentelua-melatoniinilla-voi-olla-monia-sivuvaikutuksia

    • yksi_kokemus

      Neurolepteja unettomuuteen! Voiko järjettömämpää olla?
      Noita minullekin määrättiin. Voi, kun en koskaan olisi niitä lääkeitä syönyt. En vain silloin hädässäni ymmärtänyt, mitä minulle oli määrätty syötäväksi.
      Nyt kun olen nuo lääkkeet lopettanut, elämä alkaa kääntymään vähän parempaan suuntaan. Lopetuksesta on vajaa puoli vuotta.
      Unettomuuteen oli myös Imovanea. Ei mitään merkitystä. Jos ei nukuta, niin ei nuku Imovanellakaan.
      Unettomuuteen oli myös Mirtazapinia. Väsytti kyllä. Päivälläkin. Ja sai olon niin julmetun tyhmäksi - suorastaan pöljäksi. Pelkotiloja päivälläkin. 1/4 tabletilla järjettömiä unia - painajaismisiakin.
      Melatoniniakin kokelin. Ehkä jokin vaikutus unirytmiin. Mutta ei oikeasti mikään unilääke. Tuostakin olen luopunut.

      Vuodessa ei ole oikeasti kovin montaa hyvin nukuttua yötä. Mutta ne parhaat unet ovat tulleet ilman lääkkeitä.

      Voi lääkkeistä olla jollekulle hyötyäkin. Me olemme yksilöitä.

    • sleepless-in-espoo

      Minä käytän sekä circadinia (2x 2mg) unen pitkittämiseen että lyhytvaikutteista melatoniinia (3 mg) nukahtamiseen. Molemmat ovat olleet pitkäaikaiskäytössä, yli 5 v. Merkittäviä sivuvaikutuksia en ole havainnut.

      Valitettavasti uniongelmaani ne eivät ole kokonaan ratkaisseet, eli en koskaan ole onnistunut jättämään pois stilnoctia, mutta circadin vähentää selvästi yöheräämisten määrää ja lyhytvaikutteinen melatoniini taas pienentää yön aikana otettuja uusia stilnoct-annoksia.

      Lisäksi suosittelisin aika turvallisena vaihtoehtona jotain väsyttävää antihistamiinia, vaikka ataraxia.

      Yritä ajaa bentsoja alas hitaasti, niin unensaanti saattaa parantua. Minä pärjään pitkän bentsovieroituksen (vei vuosia) jälkeen stilnoctilla ja melatoniinilla, mutta stilnoctin määrä on suurehko. Olen kuitenkin työkykyinen ja kokonaan valvottuja öitä ei käytännössä ole, ei myöskään sairauslomia unettomuuden takia.

    • vjkjhgthnkkjg

      Psyykenlääkkeet vaikuttavat joskus negatiivisesti uneen aiheuttaen mm. unettomuutta ja vaikuttavat myös unen rakenteeseen.

      Eritoten monet vaikuttavat REM-uneen sitä tyrehdyttäen(nukkumisen vaihe,jossa nähdään unia), joka on tärkeää mm. uuden oppimiselle ja jäsentämiselle sekä tunne-elämän säätelylle. REM-unen puutos altistaa mm. masennukselle ja ahdistukselle eli se on tärkeää mielenterveydelle! Puutoksen on todettu aiheuttavan ärtyneisyyttä, muistihäiriöitä, uupumista ja keskittymiskyvyn huononemista.

      Ylipäätään univajeella on mielenterveydelle suuria vaikutuksia, mutta niin on myös rakenteella.

      REM-unta on todettu tyrehdyttävän ainakin käytön alussa SSRI-lääkkeet, MAOI-lääkkeet jopa kokonaan poistaen sen, mutta myös trisykliset. SSRI:t ovat yhteydessä REM unen-käytöshäiriöön(harvinainen) ja niiden aiheuttama levottomuus voi joillakin aiheuttaa uniongelmia. Syvään uneen niillä ei ole vaikutusta. Jotkut kuten Mirtatsapiini eivät vaikuta REM-uneen heikentäen sitä.

      ADHD-lääkkeet ja bentsot ovat uniongelmia aiheuttavia. Bentsot vaikuttamalla mm. melatoniinintuotantoon ja heikentämällä pitkässä juoksussa syvää unta ja ADHD-lääkkeet stimulantteina aiheuttavat joillekin nukahtamisongelmia,heräilyä ja lyhentävät unta. Lapsilla uni on tärkeää kehityksen kannalta eritoten.

      Antipsykooteista mm. Risperidoni voi aiheuttaa uniongelmia yleisenä sivuvaikutuksena. Joskus uniongelma antipsykooteista iskee korkeista annoksista vieroituksen seurauksena(lukee Risperidoni-tuoteselosteessa). Ketipinor aiheuttaa levottomia jalkoja joillekin, mikä on yhteydessä uniongelmiin. Ketipinorin 100 mg käyttö tutkimuksessa johti REM-unen määrän vähenemiseen.

      Näin lukee mm. yhden yleisen SSRI-lääkkeen lopetusoireissa tuoteselosteessa: "unihäiriöitä (tavallista vilkkaampia unia, painajaisia, unettomuutta)". Uniongelmia on kuvattu myös pitkäaikaisen bentsonkäytön lopetuksessa.

      Eli useiden psyykenlääkkeiden lopetus voi olla unettomuuden laukaisijana. Pitää toki myös muistaa, että masennus voi myös aiheuttaa uniongelmia.

      http://www.health.harvard.edu/newsletter_article/overcoming-insomnia
      http://www.ninds.nih.gov/disorders/brain_basics/understanding_sleep.htm
      http://www.apa.org/monitor/jan06/onit.aspx
      https://books.google.fi/books?id=RJOy1vy2RKQC&pg=PA669&lpg=PA669&dq=quetiapine 25mg 100mg study rem sleep&source=bl&ots=EhyLtEvyOH&sig=VWvrhhIt9qinvLMtdHZrsUZe-Vg&hl=fi&sa=X&ved=0ahUKEwiOm6HbvtrNAhUG3iwKHZjHA8UQ6AEIHTAG#v=onepage&q=quetiapine 25mg 100mg study rem sleep&f=false
      http://www.webmd.com/depression/news/20160208/poor-rem-sleep-may-be-linked-to-higher-risk-for-anxiety-depression
      http://www.psychiatrictimes.com/sleep-disorders/effects-antidepressants-sleep
      http://www.potilaanlaakarilehti.fi/uutiset/adhd-laakkeet-voivat-haitata-lapsen-younia/

    • uniongelmainen

      Viime yö taas sama juttu .Otan melatoniinit (pitkä) klo 21.00 ja lyhyt 22.00 aikoihin ja odottelemaan vaikutusta - jota ei koskaan tullut . Klo 12-01.00 välillä otan promazineä 100g ja imovane. Mutta ei unilääkekkään ala vaikutta kun tämä Melatoniini pitää minua hereillä .Klo 4.00 otan vielä 50mg promazine ja olen nukahtanut joskus ennen 5.00 ja herään klo 10.00 ja aivan tokkurassa. Onko muut huomanneet että melatoniini nimenomaan valvottaa teitä eikä tuo unta , lisäksi estää vielä muiden unilääkkeiden vaikuttamisen? Itsejodun kyllä luopumaan yrityksestä otta Melatoniini käyttöön ,koska se ei vaan toimi minulla.

      • sleepless-in-espoo

        Hei. En ole huomannut M. estävän unilääkkeiden vaikutusta tai varsinkaan valvottavan. Mutta ei se yksinään riitä uniavuksi kellekään, joka on tottunut käyttämään vahvempia unilääkkeitä. Kuvaamasi viikon totuttelu lienee turha yritys - lääkevieroitus pitää tehdä paljon hitaammin, tai unohtaa koko juttu ja pyrkiä löytämään joku lääkitys, jolla saa nukuttua edes välttävästi.

        Promazinea en tunne. Imovane ei itselläni toimi tyydyttävästi, stilnoct on tehokkaampi. Varsinaisen bentsovieroituksen aikana unensaanti oli joka tapauksessa vaikeaa jokaisen annoslaskun yhteydessä. Nykyään käytän vain stilnoctia ja tilanne on paljon helpompi. Jos elämässä ei ole mitään ylenpalttista huolta tai stressiä, unen määrä ja laatu on varsin hyvä eikä suorituskykyni varmaan jää jälkeen luomunukkujista.

        Auttaisiko, jos yrittäisit pienentää lääkeiden määrää pikkuhiljaa, leikkaisit vaikka pienen nokareen tabletista pois? Pitääkö niitä ylipäätään vähentää?


    • niMmniok8

      Minulla ei oo vastaavia kokemuksia vaan käytän melatoniinia ja imovanea nukkumisen apuna ihan hyvällä menestyksellä. Olen herkkä lääkkeille, jolloinka joku fyysiseen vaivaan tarkoitettu lääke voi haitata nukahtamista minulla, johon eritoten en ole tottunut, eli ymmärrän sinua. Kokeilin eka liian isoa satsia melatoniinia, mutta se oli liikaa.

      Käytätkö myös tryptofaania noiden muiden lisäksi? Mela voi lisätä tokkuraa ja niin voi tryptofaanikin, varsinki jos käytät niitä unipilleriesi kans. Joilleki ei melatoniini sovi.

    • yksinkertaisesti

      Kokeile disperiinia.

    • juhizz97

      Onkos mitään järkee ottaa melatoniinii tunnin tai parin päiväunii varte? jos menee öks töihi ja haluu nukkuu enne sitä

      • Anneli9

        Ei kannata ottaa päiväunille melatoniinia. Se ei ole mikään nukahtamislääke. Saatat olla tokkurassa herätessäsi noin lyhyiden unien jälkeen eikä se muutenkaan ole suositeltavaa.


    • 34512wq

      En pysty käyttämään melatomiinia Circadin 2 mg. Se aiheuttaa heti ottamisen jälkeen tosi hankalat levottomat jalat mikä estää nukkumisen kun jalkoja pitää liikutella koko ajan ja nousta välillä jalkeille. Jos hammasta purren jatkan melatomiinin kokeilua kaksi yötä peräkkäin, niin tulee nivelkivut polviin ja lonkkiin jotka vaivaavat päivällä liikkuessa. Olen muutaman kerran pitkien taukojen jälkeen kokeillut ja todennut, että aina sama juttu. Melatomiini ei sovi minulle.

    • Hhhujkk

      Melatoniini toimii, mutta aiheuttaa katkoisampaa unta, josta syystä aamulla saattaa väsyttää aivan kuin ei olisi nukkunut kunnolla vaikka unet ovat olleet pitkät. Pitkäaikaisessa käytössä ilmeni pelottaviakin vaikutusta kuten öisiä heräämisiä ilman että voi avata silmiä tai liikkua. Tuskallinen unen ja valveen rajatila, joka saattaa toistua monta kertaa yön aikana. Saattoi johtua myös stressistä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Jos nainen harrastaa seksiä

      Useiden kanssa, miten se eroaa miesten mielestä siitä, jos miehellä on ollut useita s kumppaneita? Oletan että kaikki mi
      Ikävä
      243
      2201
    2. Pihlaja-puulle

      Illat on mulle pahimpia. En tiiä miks se olis vaan parasta yöstä toiseen nukkua sun kanssa ja herätä sun kasvoihin. Jos
      Ikävä
      15
      1440
    3. Päivieni piristys, missä olet?

      Toit iloa ja valoa mun elämään ☀️ Nyt mennyt kohta viikko ettei ole nähty. Kaipaan nähdä sua silti ja pelkään vaikka tei
      Ikävä
      14
      1406
    4. Kova karman laki

      Karman lain kautta pahantekijä tehdessään pahaa toteuttaa koston ja rangaistuksen sille jolle pahaa on tehty. Tämä tarko
      Hindulaisuus
      371
      1255
    5. Kysymys Kuhmolaisille

      Hei. Olen 32 vuotias nainen ja muutin Kuhmoon noin 12 vuotta sitten. Mutta nyt täytyy ihmetellä ihan ääneen että onhan t
      Kuhmo
      21
      978
    6. Savimajasta lääketieteen tohtoriksi - ja ei tikkua ristiin

      ”Jos ihminen muuttaa savimajasta tänne kerrostaloon länsimaisen elintason piiriin ilman että tarvitsee panna tikkua rist
      Maahanmuutto
      176
      877
    7. Ensi viikolla tulen takaisin

      Ja käyn varmaan siellä monta kertaa. Monta mahdollisuutta nähdä jos olet siellä päin
      Ikävä
      19
      816
    8. Taidat nainen haluta vain sitä yhtä asiaa?

      Minusta tuntuu nyt siltä.
      Ikävä
      75
      762
    9. Olen valtavan ihastunut

      Yritin sen sinulle viime viikolla kertoa, mutta liikaa muuttujia ja isoja tunteita, niin en kyllä ollut kovin selkeä.
      Ikävä
      57
      746
    10. Oon varma siitä

      Että oot vain mun rahojen perään, nainen. Siks et kelpaa mulle, että joku helpompi. M-mieheltä
      Ikävä
      101
      685
    Aihe