MIELENSÄPAHOITTAJA HÄÄJUHLISSA

Mediakirjasto

Mark. 2: 18-22

Jeesus puhuu tänään hääjuhlista. En ole ollut ikinä juutalaisissa häissä, mutta minulla on sellainen vaikutelma, että ne ovat hieman erilaiset kuin satakuntalaiset tai eteläpohjalaiset sukujuhlat, joissa syödään ruisleipää ja juodaan mummon tekemää kitkerää kotikaljaa. Uskaltaisin arvata, että juutalaisissa häissä viihtyy. Jeesuksen kuva häistä tuo hänen kuulijoilleen mieleen sen, että rakas Jumala ei ole vanha kärttyinen käppänä vaan komea ja kiihkeä sulhanen, joka rakastaa tulisesti ja riemukkaasti kaunista morsiantaan, Israelia, pyhää kansaa, huolimatta sen syrjähypyistä ja oikuista ja penseydestä.
Miksi selittelisin tässä puhki noin mielettömän yksinkertaista kuvaa? Jeesus sanoo, että minä olen se sulhanen. Minä olen se rakas Jumala ja nyt minä kuulun teille ja olen teidän kanssanne eikä silloin pukeuduta säkkiin eikä lauleta mollia eikä panna haitaria piiloon vaan silloin vaan riemuitaan ja iloitaan ja juhlitaan hääjuhlan riemulla.

Voit kuvitella tätä vaikka niin, että on pantu pystyyn valtavat kemut. Älyttömän hieno bändi on tilattu, Taneli Korpinen soittaa rumpuja ja Pete-Jukka banjoa ja Tuure Kilpeläinen laulaa Eloon iloon eloon elämään! Hirveän kallis ja runsas pitopalvelu tarjoilee notkuvalta pöydältä kaikkea mahdollista ruokaa. Sulhanen on tuxedossa komea kuin elokuvista. Morsian on vitivalkoisessa mekossa ja nätti kuin sika pienenä. Kaikki on täydellistä ja kaunista.
Sitten tulee juhlajoukko sisään, mutta eivät tulekaan iloisina ja hilpeinä ja hyvällä tuulella, vaan sisään astuu sata Antti Litjan näköistä ukkoa, sata mielensäpahoittajaa, karvalakit päässä ja vanha flanellipaita yllä, ajokoirannahkakintaat käsissään ja naama valahtaneena niinkuin Kainilla eilisessä kertomuksessa, kuin olisi seipään niellyt. Istuvat jäykkinä pöydässä haudanhiljaisina ja mutisevat että kyllä minä niin mieleni pahoitan kun ei kerrottu että nämä onkin häät eikä hautajaiset. Kyllä hautajaisissa on ihmisen hyvä, parempi kuin näissä. Kyllä ei ole ihmisen naamaa nauramaan tehty, levynä on parempi.

Eivät kai häävieraat voi mielensäpahoittaa, kun sulhanen on heidän kanssaan! Eivät kai häävieraat voi paastota, kun Jumala on heidän omansa ja heidän elämänsä!

UUSI TAKKI, UUSI VIINI

Myös Jeesuksen muut kuvat voi hyvin hienosti liittää iloisiin juhliin, joissa kristityn ei tarvitse venyttää naamaa ja murehtia kaikista virheistä ja ankeasta, mitä on tullut tehtyä ja mitä vielä elämän varrella on tulossa. Jeesus nostaa esiin vanhan reikäisen takin ja esittelee sitä. Olisiko tämä hyvä panna juhliin päälle? Tuossa on reikä ja tuo vetoketju ei toimi ja tuossa on maalia. Mitä jos paikataan tuo kohta hienolla, mustalla kashmirsilkillä? Sellaisella frakkikankaalla? Mitä tapahtuu silloin takille? Mitä tapahtuu frakille?
Minusta on hyvä ja hieno sellainen arvaus, että Jeesus tässä vitsailee. Ei kai kannata hei kaverit sitä hyvin palvellutta, mutta vanhaa ja virttynyttä kaljasaavin peittoa ruveta kalleimmalla uudella kankaalla paikkaamaan? Mitä jos pukisitte näihin bileisiin kokonaan uudet häävaatteet, kokonaan uudet, kalliit mahtavan valkeat vaatteet, jotka on viimeistä lankaa myöten pesty ja kudottu ja täydelliseksi tehty, ja joita teidän ei tarvitse yhtään itse kursia ja paikata? Mitä jos unohtaisit omat farkut ja pukisit päälle Jumalan suuren armon ja vanhurskauden? Mitä jos tyytyisit siihen?

Entä viini? Raamattu opettaa, että viini on hääjuoma. Uutta viiniä tehdään tulevia häitä varten. Vähän ennen kuolemaansa Jeesus sanoo, ettei hän nyt pitkään aikaan juo viiniä "ennen kuin sinä päivänä, jona juon uutta viiniä teidän kanssanne Isäni valtakunnassa." Kristuksen oma saa täyttää elämänsä hyvällä omatunnolla, rauhalla ja ilolla, taivaan juhlan uudella elämällä. Vain saatana, epätoivon ja alakuloisuuden henki, tahtoo, että elämäsi olisi yhtä mielensäpahoittamista ja nyrpeän apeaa kaamosta. Jumala ei kutsu sinua ahtaaseen, tunkkaiseen ja ruskeaan elämään, vaan avaraan, taivaankorkeaan, valoisaan vapauteen.

Silloinkin, jopa silloinkin, kun oikeasti sattuu, oikeasti tuntuu kauhealta ja rikkinäiseltä ja syylliseltä, silloinkin, rakas kristitty, et ole mitään muuta kuin suuren Jumalan, taivaallisen Isän turvassa ja hoidossa. Saahan meidänkin hääjuhlissamme välillä niistää ja ottaa roskia pois silmistä.

Syntiä on niin kauan kuin me täällä olemme, sillä tämä elämä ei ole mikään suoranainen vanhurskauden asuinsija. Me odotamme apostoli Pietarin kanssa uutta taivasta ja uutta maata, jossa vanhurskaus asuu. Meille riittää, että Jumalan kirkkauden rikkauksien tähden me tunnemme Karitsan, joka ottaa pois koko maailman synnin.
http://sley.fi/mediakirjasto/26116/mielensapahoittaja-haajuhlissa

2

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Mark.2

      18. Ja Johanneksen opetuslapset ja fariseukset pitivät paastoa. Niin tultiin ja sanottiin hänelle: "Johanneksen opetuslapset ja fariseusten opetuslapset paastoavat; miksi sinun opetuslapsesi eivät paastoa?"
      19. Jeesus sanoi heille: "Eiväthän häävieraat voi paastota silloin, kun ylkä on heidän kanssaan? Niin kauan kuin heillä on ylkä seurassaan, eivät he voi paastota.
      20. Mutta päivät tulevat, jolloin ylkä otetaan heiltä pois, ja silloin, sinä päivänä, he paastoavat.
      21. Ei kukaan ompele vanuttamattomasta kankaasta paikkaa vanhaan vaippaan; muutoin uusi täytetilkku repii palasen vanhasta vaipasta, ja reikä tulee pahemmaksi.
      22. Eikä kukaan laske nuorta viiniä vanhoihin nahkaleileihin; muutoin viini pakahuttaa leilit, ja viini menee hukkaan, ja leilit turmeltuvat; vaan nuori viini on laskettava uusiin leileihin."

      • HyvääMieltä

        Semmosta sitten.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      2211
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      64
      1866
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      53
      1685
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      3
      1612
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1584
    6. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      143
      1516
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1504
    8. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      5
      1347
    9. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      7
      1311
    10. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      1
      1208
    Aihe