Mikä on oikean kristityn määritelmä

Tämä "oikean kristityn" määritelmä vaihtelee henkilökohtaisen uskonkäsityksen mukaan mutta kun tapaat uuden ihmisen niin on oltava jotain minkä perusteella katsot hänen olevan kristitty tai sitten ei.

Mikä on vähimmäismääritys/vaatimus kristitylle ja mikä on helpointa missä ihminen mielestäsi menee väärälle polulle ja karsiutuu pois oikeasta uskosta.

Jätän suosiolla Jehovan todistajat ja Mormonit pois kristityn määritelmästä, koska edellisille Jeesus on korvattu enkelillä ja jälkimmäisillä on useita Jumalia.
Mikäli sinulla on näistä erimielisyys niin voitko perustella asiaa?

Muutamia ajatuksia:
Vapaakirkkoa ei ainakaan tällä palstalla katsota kuuluvan kristittyjen pariin, onko se vain foorumin tekijöiden erehdys?
Voiko uskova hyväksyä evoluution tai alkuräjähdyksen tieteelliset ajatukset mutta katsoa niiden olevan Jumalan työtä?
Onko kasteella mielestäsi merkitystä?
Mitä Raamatulta vaaditaan ja miten siihen tulee suhtautua?
Pyhän Hengen kysymys/olemus?

Omalta osaltani katson kristityn sellaiseksi, joka on jonkun seurakunnan jäsen edes nimellisesti. Eli määritelmäni on varsin väljä.

22

271

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • KristittyVastaa

      Kristityn ehdoton vähimmäis määritelmä on se että tämä tunnustaa kolmiyhtenäisen jumalan, Isän, Pojan ja pyhän Hengen olevan yksi. Seuraavaksi tulee Nikean uskontunnustus jonka pohjalle kristinuskoa on rakennettu. Tässä on siis vähimmäis vaatimukset, tisin monessa kirkossa lausutaan apostolinen uskontunnustus joka on lyhyempi.

      "Vapaakirkkoa ei ainakaan tällä palstalla katsota kuuluvan kristittyjen pariin, onko se vain foorumin tekijöiden erehdys?"

      Luulisi että kyse taitaa olla vain foorumin tekijöiden erehdys, sillä ainakin Evlut kirkko lukee vapaa kirkon kristilliseksi liikkeeksi, siis mitä minulle on tästä joskus sanottu.

      "Voiko uskova hyväksyä evoluution tai alkuräjähdyksen tieteelliset ajatukset mutta katsoa niiden olevan Jumalan työtä?"

      Ei ole mitään estettä , muuta kuin ateistien päässä, miksei uskovainen voisi hyväksyä evoluutiota, alkuräjähdystä tai muutakaan tieteellistä maailmankuvaa. Jälkimmäinen kuitenkin jakaa kristittujä leiriin siitä kuinka ja paljonko Jumala on ollut osallisena maailman syntyyn. Uskon ei kuitenkaan kannata antaa sokaista kuten Jeesuskin on opettanut.

      "Onko kasteella mielestäsi merkitystä?"

      Kastekeskustelu lienee seuraava mistä tullaan avioliitto keskustelun jälkeen puimaan. Perinteiselle lapsikasteella ja aikuiskasteella on omat kannattaja leirinsä. Itse kannatan ns "apostolista" kastetta jonka ohjeet löytyvät ensimmäisen vuosisadan lopulla kirjoitetusta Didakhesta. Itse siis näen että kaste on sinetti, vähän niin kuin vihkisormus, mutta perinteisen käsitys on se että kaste annetaan syntien anteeksiantamiseksi ja ruumiin ylösnousemiseksi.

      "Mitä Raamatulta vaaditaan ja miten siihen tulee suhtautua?"

      Tästäkin on monia näkemyksiä ja leirejä kristittyjen sisällä, sitä ei voi olla myöntämättä. Perinteisesti raamattuun tulisi suhtautu uskon opin kirjana mutta se ei kuitenkaan ole biologian kirja. Fundamentalistit taas ovat asian suhteen jyrkempiä. Ehkä paras kuitenkin olisi suhtautua raamattuun uskonnolle pyhänä kirjakokoelmana ja tutustua tarkoin myös raamattututkimukseen, historian tutkimukseen, argeologiaan ja kulttuuri historiaan jotta raamattu aukenisi omassa kontekstissaan paremmin.

      "Pyhän Hengen kysymys/olemus?"

      Perinteisesti pyhä henki on Jumalan vaikuttava voima ja osa kolmiyhteistä Jumalaa.

      • logiikka

        "Ei ole mitään estettä , muuta kuin ateistien päässä, miksei uskovainen voisi hyväksyä evoluutiota, alkuräjähdystä tai muutakaan tieteellistä maailmankuvaa. "

        Tyypillisemmin tällainen este taitaa kuitenkin löytyä kreationistien päästä, he kun tuntuvat yleensä olevan niitä, jotka kuvittelevat evoluutioteotian ja ateismin samaksi asiaksi.


      • Kiitos harvinaisen asiallisesta vastauksesta. Näin kai minäkin olisin aikanani vastannut. Varmaan tiedät itsekin, että läheskään kaikki suunnat eivät jaa mielipidettäsi. Esikoislestadiolaiselle olisit ehä "etsijän paikalla", mutta et oikeasti uskomassa.


      • Täältäkin kiitos selkeästä perustellusta mielipiteestä. Olet selvästikin pragmaattinen uskossasi ja otat huomioon muitakin tekstejä ja ajatuksia kuin ahtaan Raamatun tulkinnan. Tälläkin palstalla on luultavasti uskovia, jotka eivät kuitenkaan jaa näin vapaata ajatusmaailmaa. Heille sinä voisit olla jo poikennut heidän veteen piirretyltä viivalta.

        Tästä seuraakin kysymys, missä menee mielestäsi sen raja, jolloin otetaan vääriä ajatuksia ja tekstejä omaan uskoon? Jos Raamatun myöhemmät muutokset ovat keskeisintä missä mennään "ohi idean", sanotaan vaikka onko Jehovilla menty liiaksi sivuun - onko Jehovat kristillinen liike ja ovatko he siis kristittyjä? Ja mikä lienee heidän kantansa sinun uskonnolliseen näkemykseen?


      • fda

        "Kristityn ehdoton vähimmäis määritelmä on se että tämä tunnustaa kolmiyhtenäisen jumalan, Isän, Pojan ja pyhän Hengen olevan yksi."

        Näin ei lainkaan aina ole ollut.

        "Seuraavaksi tulee Nikean uskontunnustus jonka pohjalle kristinuskoa on rakennettu."

        Jep, siellä valittiin ketkä ovat kerettiläisiä ja ketkä ovat oikeita Rooman kristittyjä.


    • >mutta kun tapaat uuden ihmisen niin on oltava jotain minkä perusteella katsot hänen olevan kristitty tai sitten ei.

      Ei välttämättä tarvtse katsoa millään perusteella. Jos uusi ihminen ei ole jonkinlainen fanaatikko, on aika samantekevää, onko hän kristitty, ateisti tai jotain siltä väliltä. Tai vaikka muslimi.

      Tosin suomalaissukujuurisissa käännynnäismuslimeissa ei liene kuin "jonkinlaisia fanaatikkoja".

      • myös-jumalaton

        Miten asenteesi eroaa fanaattisten uskonnollisten terroristien asenteesta? Tuollaisesta ajattelusta on lyhyt matka terrorismiin.
        Jos kyse ei sitten ollut lapsellisesta uhoamisesta? Missään tapauksessa tervepäinen aikuinen ei asennoidu tuolla tavoin.


      • myös-jumalaton kirjoitti:

        Miten asenteesi eroaa fanaattisten uskonnollisten terroristien asenteesta? Tuollaisesta ajattelusta on lyhyt matka terrorismiin.
        Jos kyse ei sitten ollut lapsellisesta uhoamisesta? Missään tapauksessa tervepäinen aikuinen ei asennoidu tuolla tavoin.

        Minulleko tosiaan vastasit?


      • Väärää-puuta-haukuin

        Haukuin väärää puuta. Kommentti oli tarkoitettu nimimerkille "AteistinOikeesti ".
        Nöyrimmät anteeksipyyntöni. Repäisen vaatteeni, kuljen yksinäiseen autioon maahan, istun tomuun ja siroittelen tuhkaa päälleni nöyryyteni osoitukseksi.


      • Väärää-puuta-haukuin kirjoitti:

        Haukuin väärää puuta. Kommentti oli tarkoitettu nimimerkille "AteistinOikeesti ".
        Nöyrimmät anteeksipyyntöni. Repäisen vaatteeni, kuljen yksinäiseen autioon maahan, istun tomuun ja siroittelen tuhkaa päälleni nöyryyteni osoitukseksi.

        Ei tarvitse, ennemmin ota vaikka olut. :) Ymmärsin kyllä asian heti, mutta lähinnä halusin muistuttaa yleisemminkin siitä miten paljon palstahierarkian noudattaminen helpottaa näiden säkenöivien ajatustenvaihtojemme seurantaa.


      • fda

        "Jos tapaan ihmisen joka haluaa puhua uskonasioista ja tervehtii niin silloin nyrkki viuhuu ja nähdään mustia silmiä."

        Mutta sinä oletkin valehteleva teisti, etkä ateisti.


      • fda
        myös-jumalaton kirjoitti:

        Miten asenteesi eroaa fanaattisten uskonnollisten terroristien asenteesta? Tuollaisesta ajattelusta on lyhyt matka terrorismiin.
        Jos kyse ei sitten ollut lapsellisesta uhoamisesta? Missään tapauksessa tervepäinen aikuinen ei asennoidu tuolla tavoin.

        "Jos kyse ei sitten ollut lapsellisesta uhoamisesta? Missään tapauksessa tervepäinen aikuinen ei asennoidu tuolla tavoin. "

        Tuo lapsellinen kaveri haluaa dehumanisoida ateistit ja esittää äärimmäisiä ajatuksia joita kenties hallusinoi ateistien oikeasti pitävän.


    • 12___13

      Kristitty sanalla tarkoitettiin alun perin Jeesuksen opetuslasta. Jeesuksen opetuslapsi on määritelty näin:

      Niin Jeesus sanoi niille juutalaisille, jotka uskoivat häneen: "Jos te pysytte minun sanassani, niin te totisesti olette minun opetuslapsiani; ja te tulette tuntemaan totuuden, ja totuus on tekevä teidät vapaiksi".
      Joh. 8:31-32

      • 12___13

        Nykyiser kristityt ovat tämän irvikuvia. Nuuskivat pallejaan ja vihaavat ihmisryhmiä.

        Täälläkin he koettavat monistaa kaiken samaan omaan Jeesusmuotiinsa, väkisin survoen.. ja uhkailevat päälle.


    • seeioleväärinnnnnnnnnn

      Pitää olla täyttyny Pyhällä hengellä.

    • Mark7

      Pitää vihata saastaisia homoja ja kieltää evokkien saatanallinen evoluutiovalhe.

    • DRHouse

      Tulee mieleen kaksi sanaa, kun lukee nätä palstoja:

      Logiikaton hullu...

    • jeesus.sentään

      Puhuva aasi. Hänen pitää olla puhuva aasi. Muuten hän ei usko mitään.

    • kristittynä

      Minusta edellä on mainittu hyviä "suuntaa antavia määritelmiä" kristitystä. Yksin Jumala näkee kaiken sisällämme; teot ja ajatuksemme. Siksi valitettavasti aina eivät ulkoiset merkit ja sanomiset ole "todellisen kristityn" tae. Tietysti ihmisen käytös, tekemiset ja olemus heijastelevat uskon aitoutta.
      En malta olla huomauttamatta edellä olevasta kommentista, jossa puhuttiin nyrkin viuhumisesta. "Vanhaan elämääni", mihin Jumala ei mahtunut (vaikka Häneen uskoin), kuului joskus nähdä nyrkin tai jonkin kättä pidemmän viuhumista. Tiedän, miltä tuntuu ajaa autoa pistooli ohimolla. Siksi minusta tuntuu vähintääänkin oudolta, että joku kokee puhumisen noin uhkaavana. En mene "häiritsemään" ketään puheillani, jos ne eivät kiinnosta. Kuitenkin olen huomannut busseissa ja kaduilla syntyvän ihan hyviä keskusteluja ihmisten kanssa, vaikka mielipiteemme ovat kaukana toisistaan.

      • jeesus.sentään

        "Yksin Jumala näkee kaiken sisällämme; teot ja ajatuksemme."

        Narsistit kuvittelevat, että jollakin Jumalalla olisi aikaa ja viitseliäisyyttä tarkkailla juuri heitä mikroskooppisen pieniä maailmankaikkeuden hippusia mikroskooppisen tarkasti. Aivan naurettavaa luuloa :D


      • Sinulla on selvästikin ollut rankka elämä verrattuna tavallisiin tolvanoihin mitä täällä näkyy pyörivän. Mutta onko koskaan käynyt mielessäsi, että uskosi on vain yksi huono päätös monien muiden huonojen päätösten ketjussa.

        Vaikka olet päässyt pois yhdestä suosta niin onko se poispääsyn metodi kuitenkaan loppujen lopuksi tosi ja etkö olisi päässyt pois huonosta elämästä päättelyä ja järkeä käyttämällä? Sinä itse olet muutoksesi elämääsi tehnyt ja jos olet käyttänyt uskoa vipuvartena muutokseen niin ok mutta se ei todista, että se usko on kuitenkaan totta muuten kuin uskovien mielikuvituksessa.


    • johannes.3

      1. Mutta oli mies, fariseusten joukosta, nimeltä Nikodeemus, juutalaisten hallitusmiehiä.
      2. Hän tuli Jeesuksen tykö yöllä ja sanoi hänelle: "Rabbi, me tiedämme, että sinun opettajaksi tulemisesi on Jumalasta, sillä ei kukaan voi tehdä niitä tunnustekoja, joita sinä teet, ellei Jumala ole hänen kanssansa."
      3. Jeesus vastasi ja sanoi hänelle: "Totisesti, totisesti minä sanon sinulle: joka ei synny uudesti, ylhäältä, se ei voi nähdä Jumalan valtakuntaa".
      4. Nikodeemus sanoi hänelle: "Kuinka voi ihminen vanhana syntyä? Eihän hän voi jälleen mennä äitinsä kohtuun ja syntyä?"
      5. Jeesus vastasi: "Totisesti, totisesti minä sanon sinulle: jos joku ei synny vedestä ja Hengestä, ei hän voi päästä sisälle Jumalan valtakuntaan.
      6. Mikä lihasta on syntynyt, on liha; ja mikä Hengestä on syntynyt, on henki.
      7. Älä ihmettele, että minä sanoin sinulle: teidän täytyy syntyä uudesti, ylhäältä.
      8. Tuuli puhaltaa, missä tahtoo, ja sinä kuulet sen huminan, mutta et tiedä, mistä se tulee ja minne se menee; niin on jokaisen, joka on Hengestä syntynyt."
      9. Nikodeemus vastasi ja sanoi hänelle: "Kuinka tämä voi tapahtua?"
      10. Jeesus vastasi ja sanoi hänelle: "Sinä olet Israelin opettaja etkä tätä tiedä!

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Valkeakosken murhaaja

      Raiskausrikosten joukossa kanta suomalainen tekijä on niin harvinainen että kannattaa erikseen mainita. Raiskausuutisia
      Maailman menoa
      173
      9253
    2. Valkeakosken kiinniotettua ei epäillä

      Kummallisia kommentteja ja uhkauksia poliisi taas jakelee orjakansalle muituttaakseen verisrstä kostosta jos rahvas kapi
      Maailman menoa
      69
      7198
    3. Tekijä on poliisin vanha tuttu

      Ihan supisuomalainen.
      Valkeakoski
      60
      3625
    4. Valkeakosken sekopää murhaaja.

      Itselläni on 3 teini ikäistä tytärtä ja tämä tapaus on herättänyt minussa tosi paljon surua ja vihaa. On käsittämättömän
      Valkeakoski
      94
      1348
    5. Nainen, olet jollakin tavalla pelottava

      Tunne sinun suhteen on ehkä verrattavissa ruusupensaaseen, hurmaavan kaunis kukka, upea tuoksu, mutta jos yrittää lähell
      Ikävä
      58
      1332
    6. Kuumat päivät

      Hyvää huomenta. 🌞🌼☕😊🙌 Sinkkukesä 2024
      Ikävä
      347
      1283
    7. Valkeakosken surmaaja oli koeajalla edellisestä tuomiosta

      Tässä osoitus, että rangaistukset Suomessa ovat liian löysiä ja se maksoi tämän tytön hengen https://yle.fi/a/74-2009067
      Maailman menoa
      21
      1199
    8. Naiset pysyy sinkkuna ja ottavat mieluimmin koiran

      Nykynainen ei halua jakaa elämäänsä miehen kanssa, vaan elää yksin ja ottaa koiran tai koiria. Ja pikkuvähemmistö eli in
      Sinkut
      228
      1178
    9. Haaveilen sinusta

      Läheisyydestäsi, kosketuksestasi. Siitä että saisin koskettaa sinua. Pitää sinua lähellä. En tiedä mistä tämä tuli. Tied
      Ikävä
      22
      1003
    10. Enpä usko että olisit valmis jättämään kaiken

      Vaikka tulisin ja kosisin sinua.
      Ikävä
      48
      921
    Aihe