Ortodoksiseen kirkkoon liittyminen

tulimieleen

Hei! Jos on kiinnostunut ortodoksiseen kirkkoon liittymisestä niin edellyttääkö se katekumeenisen kurssin käymistä jos pohjalla on vankka katolisen kirkon opin tuntemus muttei niin vankka ortodoksisen kirkon opin tuntemus vai riittääkö yleensä muutama keskustelu papin kanssa? Mikä on tämmöisen katekumeenisen kurssin kesto noin yleensä ja miten kirkkoon liittyminen käytännössä tapahtuu, hiippakunnan piispan kautta niinkuin katolilaisilla vai jotenkin muuten?

Onko ortodokseilla tämmöinen tyyli että yleensä ihmisen odotetaan pyörineen kirkon parissa 2 tai jopa 5 vuotta ennen varsinaista kirkkoon liittämistä vai suodaanko kirkon varsinaiseen ykseyteen liittyminen ja kirkkaimpaan eli eukaristiaan osallistuminen pienemmällä koeajalla?

36

1386

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Yliodotukset

      Vuoden kestää juttele ort papin kanssa miten se menee.

      Vaikka kävis kurssin itse hengellinen elämä seurakuntalaisten kanssa voi yllättää ikävästi.

    • opintie

      Valamo järjestää ortodoksisen teologian peruskurssin, lisätietoja Valamon sivuilta.

      Itseäni ortodoksisuus on kiinnostanut kiitos useiden Valamon käyntieni ansiosta.

      Netin kautta voi tutustua ortodoksmiin ja minulle se on antanut paljon. Lähin ortodoksinen kirkko on 160 km päässä, joten Jumalan palveluksiinkin on vaikea osallistua.

      • lopenkyllästynyt

        siis kumpi tässä jumalan palvomisessa on tärkeää oikein hengellisyys vai joku ortodoksinen tappakulttuuri höystettynä karjalaisuudella?????


    • kerubim

      Miksi ihmeessa täällä aina aletaan valittamaan jostakin ortodoksisen seurakuntaelämän ikävyyksistä, karjalaisuudesta, seurakuntien eliitistä tms.? Onko pakko heti vuodattaa pahaa oloaan jopa liittymistä harkitseville, ortodoksisuudesta kiinnostuneille? Aloittajalle sanoisin, tule ja katso, niin huomaat ettei tilanne ole sellainen kuin palstalla valittavat ruikuttajat kertovat. Ja ota yhteys lähimmän seurakunnan kirkkoherraan, hän ohjaa eteen päin.

      • yh-jatelköötvaivautuko

        Siksi ettei odota liikoja eikä pety.Hengellinen yhteisö ei olekkaan hengellinen vaan ihan samaa paskaa rytöä kuin muutkin ihmiset.

        Kyllä hengellisen yhteisön pitää tarjota hengellisyyttä ja Jumalan palvontaa eikä mitään ihmisten ja materianpalvontaa ja vielä velvoittaa antamaan pillua limaisille kirkossa työskenteleville varatuille setämiehille.

        Elä pety jos et saakaan palvelutehtäviä eihän sinuun tulokkaana luoteta ellet ole joksikin vitun hyödyksi ja maineeksi heille.


    • Mukaan

      Liturgiasta liturgiaan sekä rukouksen ja paaston avulla. Kyllä se siitä!

    • ekapostaaja

      Hieman huvittaa kun kysyn tätä ortodoksi-palstalla niin haukutaan koko kirkko alimpaan helvettiin. Onhan tässä toki pari asiallistakin vastausta, kiitokset niistä.

      • Hjugfgjoojjnlpuh

        Ei kirkkoa vaan sen ihmiset ja toimintatavat. Tosin ihmisethän se kirkko on.

        Kummallista hengellisyyttä.

        Hyvyys vaadi tuollaisia kotkotuksia mistä nykykirkot muodostuvat ja miten toimivat.

        Ihmisyys tuo kaiken lian ja loan hengellisyyteen.


    • Moarie

      Jos vakavasti haluat liittyä ortodoksiseeen kirkkoon, niin kyllä sinun on käytävä katekumeenikurssi tai opiskeltava yksityisesti jonkun papin johdolla. Kaikissa seurakunnissa ei järjestetä katekumeenikursseja. Lisäksi täytyy ainakin vuoden käydä mahdollisimman säännöllisesti ortodoksissa jumalanpalveluksissa. Se on tärkeä osa kirkkoon tutustumisessa.

      • kerubim

        Ei tuollaista vuoden kirkossakäyntipakkoa ole, ainakaan omassa seurakunnassani. Toki jumalanpalveluksissa suositellaan käymään ja jonkinlaista opetusta toki tarvitaan. Katekumeenikurssi kestää yleensä muutaman kuukauden, ehkä yhtenä iltana viikossa opetusta. Itse kävin papin kanssa keskusteluja silloin tällöin ja sain suosituksia lukemistoksi jne. Olin kyllä jo käynyt ortodoksisissa jumalanpalveluksissa pidempään, koska en enää voinut olla luterilaisissa palveluksissa.


    • dorodex

      Valamossa voi ehkä liittyä ortodoksmiin.

    • hvzshb

      Ettei vaan tulis ns.pyöröovisyndrooma. Ovesta sissään ja ulos. Sitten taas jonkin toisen yhteisön ovesta sissään ja ulos. Ja seuraavan ja seuraavan. Kuinkahan kauan itse kukin jaksaa.

      • sulosointuja

        Ja ovipumppu laulaa...


      • kefir

        Matkustan ympäri maailmaa, laukussa leipää ja piimää vaan...jos mua hiukkasen onnistaa, niin uuden ystävän saan...


    • Ortodoksi

      Syvästi hävettää alatyyliset vastaukset tässä viestiketjussa. Toivon etteivät ne ole ortodokseilta. Kysymyksen esittäjä, on totta että meitä on kirkossa tosi moneen junaan. Mutta emme me käy siellä ihmisten vuoksi. On myös mahdollista valita tarkkaan keiden kanssa on tekemisissä, kuten missä muussa yhteisössä tahansa.

      • kyllästynytortodoksiii

        papit taas perustavat kaiken hengellisen yhteisöllisyyteen.Eli käytännössä altistat itsesi kaikenmaailman hörhöjen auttamiseen jotka kuluttavat sinut loppuun ja vievät hermosi ja pilaavat maineesi jos välität sellaisesta.

        Yhteisönä ovat perin elitistisiä ja maallisia hengellisyydestä et näe paljoakaan jälkeä kuin vain pinnallista symboliikkaa noissa paikoissa.


      • taivaallinen.himmleri

        On toki mahdollista valita MISSÄ TAHANSA YHTEISÖSSÄ keiden kanssa on tekemisissä. Kuitenkin jos joku hierarkian yläpäässä oleva 1. ottaa sinut silmätikukseen, 2. haluaa hyväksikäyttää sinua jollakin tavoin (myös henkinen hyväksikäyttö), 3. haluaa kaveerata kanssasi, vaikka SINÄ et tunne yhteyttä, niin mitäs teet. Semminkin kun jotkut yhteisöt ovat melko hierarkisia ja "kuuliaisuussääntö" toimii, vaikka käskijänä ei olisi munkki, pappi tai nunna. Aataminaikuiset kuuliaisuussäännöt alkavat elää omaa elämäänsä psykopaattia lähentelevien narsistien käsissä. Onneksi luterilaisella puolella saa kuunnella omaatuntoansa.


      • Anonyymi

        Emme käy siellä ihmisten vuoksi mutta siellä olevat ihmiset tekevät käynneistämme helvettiä!


        Kaikkinaisen suvaitsevaisuuden ja sisäisten suosikki ja kiipijämallien vuoksi nämä ortodoksisen kirkon aatelit saavat rauhassa hämmentää seurakunta ja uskonrauhaa.


    • homot-pois

      Ehdottomasti kannattaa liittyä Moskovan patriarkaattiin eikä Ambron ja yhteysmiesten homostelukirkkoon!

    • Ihmettelenpävaan

      Erittäin ihmeellistä että vuoden "kurssi" täytyy käydä saadakseen liittyä kirkkoon jos kerta tunnustaa Jeesuksen Herrakseen.

    • PiispaHenrik

      Aloittajalle: ei kannata täällä hörhöpalstalla kysellä mitään. Mene rohkeasti mukaan jumalanpalveluksiin, esim. lauantai-illan vigiliat olivat minulle puhuttelevia kokemuksia etsikkoaikanani. Nykäise palveluksen jälkeen pappia hihasta tai varaa netistä aika keskusteluun. Moni asia voi aluksi herättää ihmetystä, niin protestantismin läpitunkema tämä Suomi on, mutta etsimällä ja kyselemällä vastaukset löytyvät. Paikkakunnallasi ehkä kokoontuu ortodoksiakerho tai vastaava, jossa voi tutustua kirkon elämään ilman sitoumuksia. Ja katekumeenikurssille voi mennä vaikka ei olisikaan varma liittymisestään. En minäkään ollut, tunsin vain miten ortodoksisuus veti voimakkaasti puoleensa, olin kuitenkin monien epäilysten vallassa. Kurssin aikana moni kysymys sai vastauksen ja liittymispäätös kypsyi, enkä ole katunut. Meillä kurssi kesti lukuvuoden syksystä pääsiäiseen, jossakin muualla se saattaa olla lyhyempi. Kirkko ei halua käännyttää ketään, liittymisen pitää perustua omaan tahtoon ja harkintaan. Siksi ei kannata hötkyillä vaan pohtia asioita rauhassa. Jos olet kastettu, kirkkoon liittäminen tapahtuu mirhavoitelun sakramentin kautta, yleensä pääsiäisen aikaan. Siunausta etsintääsi.

    • liittynyt76

      Kannattaa varmaan ensin lueskella vaikkapa kirjaston ortodoksista kirkkoa käsittelevän hyllyn teoksia, että vastaako kirkon ajatusmaailma ja oppi omia näkemyksiä. Palveluksiin kannattaa mennä, sinne uskaltaa hyvin, kaikki ovat tervetulleita. Joku mainitsikin lauantai-illan vigiliat, alkaen klo 18, ne ovat kauniita ja puhuttelevia.

      Papille voi soittaa tai kirjoittaa sähköpostia ja avata keskusteluyhteyden. Monissa seurakunnissa on katekumeenikurssi, jonka käyvät kirkosta kiinnostuneet tai siihen liittymistä harkitsevat. Kaikissa seurakunnissa ei ole tätä kurssia. Silloin pappi usein ohjaa itse ihmistä, luettaa kirjoja ja keskustellaan. Silloin kun itse liityin, niin ei ollut katekumeenikurssia eikä ortodoksiakerhoa, vaan tapasin pappia ja hoidettiin asia niin.

      Voimaa ja Jumalan siunausta tiellesi.

      • zxcvbnm12389

        Joillain paikkakunnilla ei Jumalan palveluksiin valitettavasti pääse.

        Lukea voi netin kautta.


      • ortodoksinainen
        zxcvbnm12389 kirjoitti:

        Joillain paikkakunnilla ei Jumalan palveluksiin valitettavasti pääse.

        Lukea voi netin kautta.

        Netin kautta missaat sen sairaan elitistisen maallisen systeemin vaikutukset hengelliseen elämään.


    • pöööösiiiilööööö

      Pitäisköhän tuo lukea ensin Raamattua, ja sen jälkeen katsoa, mikä kirkko, seurakunta tai muu yhteisö lähinnä vastaa sen opetuksia. Minusta ortodoksisuudessa on paljon protestanttisuuntia enemmän raamatullista. "Pyhien" rukoilu ja balsamointi vain on outoa. Ei ihminen voi ketään pyhäksi julistaa-se on yksin Jumalan tehtävä. Myöskin joissakin yhteyksissä lähestulkoon ehdottomat kuuliaisuusssäännöt ovat outoja. Niinpä voisi kuvitella, että kuuliaisuus menee kaiken edelle, vaikka olisi perkele papinkaavussa käskemässä. Muut outoudet ovatkin sitten sellaisia, että niitä voi ilmetä missä tahansa muissakin yhteisöissä, eivätkä ne johdu välttämättä ortodoksisesta opista, paikallisesta kulttuurista, tavoista,tms.-ihmiset vain ovat sellaisia.

      • yötönyö2

        Seisokaamme hyvin kirja, on hyvä kirja ortodoksiksi liittyvälle.
        Ei kannata välittää näistää hörhöistä jotka kirjoittaa päättömyyksiään palstoilla. He ovat niitä samoja jotka sotkee kaikki keskustelut joka aihe alueella. Jos haluat asiallista tietoa, ilman hörhöjä, mene uskojarukous.fi palstalle. Sinne ei hörhöt tule, jos tulee, saavat välittömästi lähtöpassit tai haasteen.


      • Tervemenoa
        yötönyö2 kirjoitti:

        Seisokaamme hyvin kirja, on hyvä kirja ortodoksiksi liittyvälle.
        Ei kannata välittää näistää hörhöistä jotka kirjoittaa päättömyyksiään palstoilla. He ovat niitä samoja jotka sotkee kaikki keskustelut joka aihe alueella. Jos haluat asiallista tietoa, ilman hörhöjä, mene uskojarukous.fi palstalle. Sinne ei hörhöt tule, jos tulee, saavat välittömästi lähtöpassit tai haasteen.

        Usko ja rukous palsta ei kestä erilaisia jumalkäsityksiä eikä kritiikkiä johtuu varmaan moderaattorin kokemattomuudesta ja suvaitsemattomuudesta.


    • Munatonjussi

      Jos olet nainen niin suosittelen menemistä ilomantsin ort kirkkoon siellä näet hyvän kirkkoherran joka varmasti ohjaa sinua ortodoksisuudessa.
      Mutta siellä näet myöskin pahan joka ei ole papin muodossa vaikka itse sitä himoitseekin.

      Kokemus tulee avaamaan silmäsi.

      • Anonyymi

        Lintulan luostarissa voi myös liittyä ortodoksiseen kirkkoon. Kirje soitto sinne selventää asian.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Lintulan luostarissa voi myös liittyä ortodoksiseen kirkkoon. Kirje soitto sinne selventää asian.

        Valamossa näyttää olevan kurssi: minustako ortodoksi ensi vuoden puolella.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Valamossa näyttää olevan kurssi: minustako ortodoksi ensi vuoden puolella.

        Ja halapa! Valamon hinnoitteluhan on halapoo miltei iliman jakavat oli kyse mistä tahansa.

        Köyhille tasavertaisesti suunnattu!


    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      697
      6139
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      521
      3719
    3. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      186
      3560
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      172
      2774
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      10
      2489
    6. 284
      2194
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      24
      1583
    8. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      108
      1480
    9. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      100
      1429
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      89
      1210
    Aihe