Maahanmuuttajien ja pakolaisten korkea koulutus???

Helsinkiläinen-mies-

Haluan kertoa oman kokemukseni niin mukavasta ja uskovaisesta Nigerialaisesta miehestä. Hänen nimensä olkoon tässä yhteydessä John.

John tuli maahan vuoden1992 alussa ja löysi suomalaisen naisen ja hankki tämän kanssa lapsen. Avioliitto kuitenkin hajosi pian ja sen syyt jäivät pimentoon muille kuulumattomina asioina. Paitsi minulle. Mutta rasistisia kirjoituksia ja ääneen lausuttuja mielipiteitä karttavana ihmisenä jätän tämän asiankäsittelyn tässä yhteydessä tekemättä.

John on ahkera ja harras uskovainen mies joka ei pelkää mennä ihmisten lähelle eikä karta työntekoa. Olemme asuneet vuosikaudet samassa rapussa Helsingissä ja ystävyyssiteet ovat lujittuneet normaaliin naapuriystävyyden tasolle.

Saan tietää, että John on korkeasti koulutettu mekaniikan insinööri, joka kuitenkaan yritteliäisyydestään huolimatta ei ole onnistunut työllistymään omalle alalleen,, lähinnä suomalaisten ennakkoluulojen vuoksi.

John hakee töitä ja onnistuukin pääsemään rakennusapumieheksi Helsinkiläiselle rakennustyömaalle. Eräänä iltana John tuo minulle tukun sekalaisia lippuja ja lappuja joihin hän on merkinnyt työtuntinsa ja ylityöt, joita onkin kertynyt todella paljon.

Ylityöprosenttien laskeminen osoittautuu Johnille ylitsepääsemättömän vaikeaksi ja sen takia hän onkin päättänyt kääntyä naapurinsa puoleen jolla on ihan oikea tietokone. Lasken tietysti naapurini työtuntilistat ja ylityöprosentit mielelläni ja teen exelillä asianmukaiset taulukot. Yritän sovittaa yhteen prosenttilaskutaidottomuuden ja mekaniikaninsinöörin koulutuksen, siinä kuitenkaan onnistumatta.

Tenttaan Johnin taustoja insinöörityön ja koulutuksen osalta siten, että en paljasta uteliaisuuteni syytä. Paljastuu, että John on toiminut polkupyörien korjaajana Abujan laitakaupunkialueella ja on saanut koulutuksen tähän sinällään vaativaan mekaniikaninsinöörin ammattiin omalta Isältään ja työnimike siellä on mekaniikan insinööri.

John ei suinkaan ole syyllistynyt viranomaisten harhauttamiseen kirjautumalla Helsingin työvoimatoimistoon mekaniikaninsinööri ammattinimikkeellä vaan toiminut Nigerialaisen käsitteistön varassa. Minulla oli myöhemmin kunnia tutustua Johnin Nigerialaiseen ystävään, joka esitteli itsensä sähköinsinööriksi, mutta tähän aiheeseen ehkä palaan myöhemmin (savun hälvettyä).

Maahanmuuttajien huonosta työllistymisestä omaa koulutusta vastaavalle alalle huolissaan olevilta tahoilta haluaisin kysyä, että olisiko käsitteistössä jonkin verran tarkistamisen varaa?

Odotan pelon sekaisella tunteella sitä päivää kun Nigerialaiset lääkärit saapuvat lääkäripulasta kärsivään maahamme. Toivottavasti Isältä saadut opit eivät ole päässeet unohtumaan pitkän vaelluksen aikana.

Nykyiset pakolaiskeskukset ovat ääriään myöten täynnä "korkeasti koulutettuja" pakolaisia joille kaavakkeiden täyttö jo pelkästään omalla äidinkielellään on osoittautunut miltei mahdottomaksi. 20 % pakolaisista ei tarvitse avustusta kaavakkeiden täytämisessä.

52

964

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hohhoijaaaa
      • Anonyymi

        Irvaato sinä kristittyjä?


    • Valhetta

      Joo taas valehtelu kukoistaa. Mutta se huono itsetuntoaan sen tekee.

    • seonjämpti

      Jos on kotimaassa rakentanu lehmänlannasta taloja on täällä rakennusinsinööri.

      • Anonyymi

        Öljyvaltiossa on hieman enemmän rahaa kuin Suomella.


    • Joopajoooooooo25

      Maassa maan tavalla. Kansan keskuudessa sanotaan näin mutta miten on päättäjien keskuudessa? Omaksuvatko hekin tuon tosiasian?

    • HyvätAmmatit

      Yks kaveri piti itseään hammaslääkärinä, kun oli poistanut tongilla särkeviä hampaita vanhuksilta kotikylässään.. Nigeristä oli hän..

    • rumaAkka

      negri tietää taustat.

      • Anonyymi

        Negri se tuntee Nigerian negridit.


    • Hoh-hoh-hooooo

      "Mekaniik" sano ryssä kun saranan näki.

      • Anonyymi

        Maahanmuutto on rikkaus! 👍🏾 :)

        ugalabugala!


    • paskanjauhantaa

      Kyllähän sen jo järki sanoo mikä on lähtömaan koulutustaso. Jos maassa ei ole järkeä omistaan huolehtimiseen niin sitä järkeä ei sitten vaan ole. Esim. montako nigerialaista teollista tuotetta tiedät ? Tai montako Irakilaista puhelinta tai televisiota olet ostanut ? Entä automaation taso kyseissiä maissa ?

      Edellä mainitut valtiot ovat oppimisessa, oppilaitoksissa, teollisuudessa, koulutuksessa ja kaikessa 50 vuotta eurooppaa jäljessä.

      Amattinimike ei takaa mitään osaamisesta.

    • Voi.niitä.ötököitä

      Hyvä huomio tuo 20%. Yli 60 % kertoo omaavansa korkean koulutuksen tason mutta vain alle 20 % osaa kirjoittaa ja lukea. Jokin ei täsmää.

      "Allah" sanoi somali kun sian näki.

      • Anonyymi

        Oujeeee,,,,


    • jkhkhjkhkjh

      Onko siellä valehtelutieteiden maistereita?

      • Anonyymi

        Nigeriassa? Koko älymystö siellä vt-maistereita.


    • Moniosaajainsinööri

      Monet ovat tienneet afrikkalaisista ammattinimike käytännöistä jo pitkään, mutta mitään ei ole saanut sanoa. Afrikassa on normaali käytäntö että jokainen joka saa auton liikkumaan sen moottorin voimalla (liikennesääntöjä ei tarvi osata), on koneinsinööri.
      Sana engineer on länsimaissa alunperin tarkoittanut koneen käyttäjää. Mutta ne länsimaiset koneenkäyttäjät ovat osanneet myös korjata koneet, siksi siitä on tullut ammattinimike.
      Taidanpa laittaa kahvit valumaan, olen siis afrikkalaisittain elintarvikealan prosessi-insinööri.

    • VuorienKunkku

      Voiko vuohipaimen saada insinööritutkinnon,kuinka pitkään kestää koulutus?

      • Anonyymi

        Jopa kolme viikkoa.


    • Asiaa on keväällä kartoitettu, joten mutuilun varassa ei tarvitse olla.

      "Suurin osa (69 prosenttia) on suorittanut peruskouluopintoja 7-9 vuotta. Lukio-opintoja on noin puolella. Ammatillisia opintoja on 14 prosentilla. Ammatillisten opintojen vähäinen määrä voi selittyä sillä, että lähtömaissa monet konkreettiset, käsillä tehtävät työt opitaan tekemällä eikä ammatillinen koulutus välttämättä ole yleistä. Eniten ammatillisia opintoja on rakennus- sekä teollisuusalalta. Korkeakouluopintoja oli takanaan 27 prosentilla ja 16 prosenttia ilmoitti suorittaneensa tutkinnon, yleisimmin kandidaatin tutkinnon. Seitsemällä prosentilla ei ole koulutustaustaa lainkaan."

      "Selvityksessä kartoitettiin myös luku- ja kirjoitustaitoa äidinkielellä ja koulukielellä. Suurin osa osaa lukea ja kirjoittaa joko jommallakummalla tai molemmilla. Vain 7 prosenttia ei osaa lukea ja kirjoittaa ollenkaan. Luku- ja kirjoitustaidon lisäksi kartoitettiin tekninen luku- ja kirjoitustaito. Tätä tietoa tarvitaan koulutusväylien suunnittelua varten. Suurin osa (73 prosenttia) tarvitsee eriasteista harjoitusta latinalaisella kirjaimistolla lukemisessa ja / tai kirjoittamisessa."

      http://www.minedu.fi/OPM/Tiedotteet/2016/03/kartoitus.html

      • turhaapörinää

        Heh"1004 turvapaikanhakijaa yhteensä 32 maasta"...


      • Anonyymi

        Ei sitä voi mitata vuosissa. Totuus onkuitenkin se, että afrikassa saatu 9 vuoden koulutus vastaa nipin napin eurooppalaista 1-3 luokan koulutustasoa jos sitäkään.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei sitä voi mitata vuosissa. Totuus onkuitenkin se, että afrikassa saatu 9 vuoden koulutus vastaa nipin napin eurooppalaista 1-3 luokan koulutustasoa jos sitäkään.

        Sikäläiset opettajat eivät selviäisi länsimaisessa koulussa toista luokkaa pidemmälle.


    • nkjkjkj

      Ai miten se selvitettiin niiltähän puuttuu aina kaikki paperit voihan sitä satuilla mitä vaan.

    • kovassamelussa

      Olen myös opettanut NC koneistusta itäblokin vaihtareille, joiden engannin kieli piti olla tasoa: fluently.

      Mutta eivät tiennet edes mitä ovat puulajit englanniksi.
      Ei niiltä puuttunut itsevaramuutta.

    • Tutkimus00
      • Anonyymi

        Ehkä tää on vaan joku kulttuurieroista johtuva jutska!? 👍🏾

        Afikka on vaan siten edistyksellinen manner että se on täynnä luku- ja kirjoitustaidottomia maistereita ja tohtoreita koska ne osaa kaikki jutut ULKOA niin ei tarttekaan osata lukea eikä kirjoittaa? :) :D


    • Oujeeeeee

      Ne on myös gynekologeja. Sen verran monet vitut on tullut tutkittua.

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Nigeriassa on paljon kristinuskoa.

    • Anonyymi

      Suomessa on JO työttömiä liikaa, ei tarvita yhtään enrmpää ennenkun entiset on päässeet tuottaviin töihin. Työllisyystyö ei tuota, se vain maksaa.

    • Anonyymi

      Käytös Suomalaisia kohtaan monilla täysin ala-arvoista. Rahat, tuet, asunnot , elatus kyllä kelpaa. Mutta kantaväestölle haistatellaan,ryöstetään, raiskataan jne.
      Kulttuurieroja, jotka aiheuttavat itse käytöksellään.
      En halua olla tekemisissä, jos eivät omiaan saa pysymään kurissa, suosittelen poistumaan kotimaahan, ei tule ikävä...

      • Anonyymi

        Pärjätään paremmin ilman heitä. Aiheuttavat järkyttävät kulut suomalaisille.


    • Anonyymi

      Islam uskontona pitää kristittyjä vääräuskoisina ja arvottomina. En arvosta .
      Oletko lukenut mitä voivat tehdä kristityille?

      • Anonyymi

        Väärä uskoiset saa/ tulee lopettaa.
        Ainakin kiihkomielinen ajattelevat noin.


    • Anonyymi

      Sekaannus johtuu siitä, että englanninkielessä nimikettä "engineer" käytetään myös asentajasta. Oikein käännettynä tämä henkilön ammatti on siis polkupyöräasentaja.

      • Anonyymi

        Ei vaan VAIN asentajasta! Insinöörit on sit jotain ”Master of Science” tai vastaavia! Engineer ei ole koskaan missään englanninkielisessä maassa tarkoittanut insinööriä! Ainakaan mun tietääkseni.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei vaan VAIN asentajasta! Insinöörit on sit jotain ”Master of Science” tai vastaavia! Engineer ei ole koskaan missään englanninkielisessä maassa tarkoittanut insinööriä! Ainakaan mun tietääkseni.

        Minulla ainakin on virallinen suomalainen kansainvälinen sertifikaatti jossa titteli on Engineer. Jos ihan tarkkoja ollaan, niin Chief Engineer. Mielestäni aika kaukana asentajasta.


    • Anonyymi

      On syytä epäillä, että vihreät on olleet täyttämässä heikäläisten maahantulo hakemuksia, ja jopa neuvomassa, miten viranomaisia pitää harhauttaa, samalla supattaen, että muista sitten äänestää heitä, kun saatte suomen kansalaisuuden.

      • Anonyymi

        Suomi, korkean teknologian maa, isot lumihanget ja kovat pakkaset, mihin ratkaisuksi avosandaalit ja polkupyöränkorjaajat, joita nimitetään insinööreiksi. Miksi mikään menisi vikaan?


    • Anonyymi

      Voi voi kyllä minullakin on vastaavia kokemuksia vaikka kuinka paljon. Suomi vaan on niin umpipönttö maa juuri noissa käsitteissä. Koulutus lasketaan vuosissa eikä koulutuksen sisällössä.

    • Anonyymi

      Aloitus on totta onhan se keksitty kaalisoppaa latkiessa.

    • Anonyymi

      Kaikille pakolaisille pitäisi saada pakollinen toisen asteen koulutus ulkomaalaisesta tutkinnosta huolimatta, eli 4 vuotinen ammattikorkeakoulu, jossa pääpaino on korkeakoulutuksella, johon sisältyy myös suomenkielen opinnot. Opiskeluajalta maksetaan palkkaa ja siihen sisältyy asuntoetu.

      • Olisi tietty hienoa jos kaikille pakolaisille saataisiin ehdottamasi 2. asteen tutkinto.
        Ehdotuksesi on hieman hankala kun iso osa pakolaisista ei oikein osaa edes äidinkieltään, ei osaa kirjoittaa ja koulut ovat jääneet käymättä.
        Olen ollut heidän kanssaan paljonkin tekemisissä ja esimerkiksi ainoana kielenä osaamaansa arabian murretta, kykenemättä kommunikoimaan arabiaksi ja osaa siis vain kieltä jota puhuu ehkä satatuhatta ihmistä. Lukutaidoton, sosiaalisesti kyvytön vanhus lie melkoinen haaste aloittaessaan koulussa.


      • Anonyymi
        Kukkahattusuvakki kirjoitti:

        Olisi tietty hienoa jos kaikille pakolaisille saataisiin ehdottamasi 2. asteen tutkinto.
        Ehdotuksesi on hieman hankala kun iso osa pakolaisista ei oikein osaa edes äidinkieltään, ei osaa kirjoittaa ja koulut ovat jääneet käymättä.
        Olen ollut heidän kanssaan paljonkin tekemisissä ja esimerkiksi ainoana kielenä osaamaansa arabian murretta, kykenemättä kommunikoimaan arabiaksi ja osaa siis vain kieltä jota puhuu ehkä satatuhatta ihmistä. Lukutaidoton, sosiaalisesti kyvytön vanhus lie melkoinen haaste aloittaessaan koulussa.

        Näitä villiapinoita sitten haalitaan tänne korkeasti koulutettuina moniosaajina, suvakki on hullu.


    • Anonyymi

      Minäkin opiskelin taidetta viisi vuotta. Nyt eivät tauluni menekään kaupaksi, eikä alan työpaikkojakaan ole. Elelen työttömyyspaivärahalla.
      En mene jonkin muun ajan koulutukseen, se ei sovi minulle. Olen työtön taiteilija.

    • Anonyymi

      Hyvä aloitus. Ei kai kuienkaan savilattialla istumalla tulla insinööriksi.

    • Anonyymi

      Lähi-idästä tulee paljon gynekologeja. Niillä on täydellinen tietämys lampaiden ja vuohien vaginoista.

    • Anonyymi

      Kynnys on korkea

    Ketjusta on poistettu 8 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Minä itkin kotona kun tajusin että

      Pelkuruuteni takia kun en lähestynyt vaikka järjestit otollisen hetken ja myöhemmin huomasin lasittuneen katseesi miten
      Ikävä
      11
      1795
    2. Keksin sinulle tänään uuden lempinimen

      Olet kisu-muija. Mitäs tykkäät älynväläyxestäni?
      Ikävä
      74
      1415
    3. Muistutus t-Naiselle.

      Olet ilkeä ja narsistinen k-pää. Annat itsestäsi kiltin kuvan ulospäin kelataksesi ihmiset ansaan. Sitten päsmäröit, hau
      Ikävä
      151
      1392
    4. Ylen jälkiviisaat estotonta Kamala Harris suitsutusta

      Kolme samanmielistä naikkosta hehkutti Kamala Harrisia ja haukkui Trumpia estottomasti. Nyt oli tarkoituksella valittu
      Maailman menoa
      295
      1290
    5. Ammuskelu Härmän häjyissä

      Onko jollain enempää tietoa?
      Seinäjoki
      28
      1189
    6. Oho! Varmistusta odotellaan.

      Pitäneekö paikkansa? "🇺🇦Ukrainian drones hit a 🇷🇺Russian Tu-22M3 bomber at the Olenya airfield,"
      NATO
      116
      1132
    7. Oiskohan se aika

      Selvittää pää vihdoin ja viimein. Minun kaivattu ei todellakaan käy täällä ja piste. Ei ole mitään järkeä enää tuhlata t
      Ikävä
      5
      1049
    8. Mää oikeasti vielä kuolen

      Tämän tilanteen takia. Minä tosissani yritin ja tiedän että tämä tilanne sattuu sinuunkin. Molemmat taidetaan olla niin
      Ikävä
      42
      977
    9. Onko jotain sanottavaa vielä, nyt voi kertoa

      Poistun kohta täältä ja unohdan ajatuksen naimisiin menosta. Mieheltä
      Ikävä
      29
      899
    10. Kun Suomen uutisiin ei voi luottaa?

      Kertoisitteko te uutismaailmasn perehtyneet ASIANTUNTIJAT nyt sitten sen, mihin voi?
      Maailman menoa
      232
      848
    Aihe