Tarkastelussa Darth Maul

BigBoomers

Darth Maul hahmona on kiehtonut monia siitä lähtien, kun hänet 1999 esiteltiin episodi I:ssä. Hän oli ehkä parhaiten onnistunut kaikista uusista, käyttöön otetuista hahmoista. Hän saattaa myös olla yksi häikäilemättömimmistä, raaimmista (Engl sana Maul tarkoittaa "jyrätä, pahoinpidellä, runnoa") ja -eniten väärinymmärretyistä hahmoista koko SW-saagassa.

Maulin hahmon ymmärtämiseksi meidän on ymmärrettävä ns "Kahden sääntö". Palatkaamme tähän tuonnempana.

Darth Maul on syntyjään zabrak, lajia jolla on noita pieniä sarvia päässään. Hän on kotoisin Iridonia nimiseltä planeetalta ja hänen alkuperästään tiedetään (Lucenon "Darth Plaagueis") että vielä Sithin oppilaana ollessaan Darth Sidious osti tämän itselleen. Sidious koulutti Maulin käyttämään voiman pimeää puolta ja Maul olikin huippulahjakas oppilas. Hän käytti mieluiten tavallisen valomiekan sijaan kaksiteräistä valomiekkaa aseenaan. Tämä ase on tarkemmin filosofoitu Karpyshynin erinomaisessa kirjassa "Darth Bane: PAth of Destruction", mutta noin yleensä se aseena oli harvojen Sithin lordien käyttämä, sillä se oli vaikeampi käyttää kuin tavallinen valomiekka ja -vaikkakin sinänsä alkuun psykologinen etu taistelussa- sillä oli muutenkin rajoitteita, jotka eivät olleet alkuun ilmeisiä.

Maul tietenkin osaa käyttää myös tavallista valomiekkaa mestarillisesti, mikä käy ilmi kun Obi1 hajottaa hänen aseensa taistelussa.

Darth Maul on SW-kirjallisuudessa esitelty jo ajalta ennen ep1:stä esim Michael Reevesin erinomaisessa kirjassa Darth Maul: Shadow Hunter. Reevesin kuvaus Maulista ei yllättäne ketään. Maul esimerkiksi ei pidä tappiota lainkaan vaihtoehtona tapellessaan neljän tappamaan viritetyn harjoitusrobotin kanssa. Hän on myös täysin häikäilemätön raivatessaan Sidioukselle potentiaalisesti vaarallisia olioita pois tieltä. Yhdessä suhteessa Reeves tosin yllättää: Hän kutsuu Maulia "myrmidoniksi".

Myrmidonit alun perin olivat kreikkalaisessa mytologiassa Thessalialaisia sotureita. Sellaisia joita esimerkiksi Akilles komensi Troijan sodassa. Kuuluisin näistä myrmidoneista oli mies nimeltä Ajax, joka on varsin sopivasti otettu myös pesuainemerkin nimeksi. Kielenkäyttöön myrmidoni on vakiintunut nykyään tarkoittamaan kätyriä, etenkin sellaista joka häikäilemättä ja kyselemättä toteuttaa isäntänsä toiveet. Nyt voimme hypätä "Kahden sääntöön".

Säännön kehittäjä siis oli modernin Sithin perustaja Darth Bane. Hän oli kopioinut tuon ajattelumallin (Karpyshyn) Darth Revanilta. Sen mukaan Sithin luonteen takia saattoi olla kerrallaan vain yksi mestari ja tällä yksi oppilas. Muutoin heikot oppilaat saattoivat juonittelemalla tuhota vahvankin mestarin. Sithin lordit sovelsivat tätä sääntöä tunnollisesti Banen ajoista saakka -Sidioukseen.

Itse asiassa, kuten itse näen asian, juuri Kahden Sääntö osoittaa, että Darth Maulia ei ollut tarkoitettu muuksi kuin tilapäiseksi myrmidoniksi. Kahden Sääntöä voitiin tulkita niin (Kuten Banen ja Zannahin osalta) että Sithin lordi saattoi valita oppilaan mestarinsa vielä eläessä, mutta ei saanut aloittaa tämän koulutusta. Kuitenkin Sidious otti Maulin oppilaaksi Plagueisin vielä eläessä ja koulutti tämän (Plagueis kuoli episodi I:n lopun aikoihin). Siten, jos Sidious ei pitänyt Kahden Sääntöä pelkkänä ideologisena vessapaperina, hänellä oli peiteltyjä motiiveja pitää Maulia oppilaana.

Toinen seikka mikä puhuu Maulin asemasta pelkkänä myrmidonina, on hänen ulkonäkönsä. Maul oli tehty näyttämäänkin mahdollisimman pelottavalta. Luceno kuvailee (Darth Plagueis) Maulin elämää siten, että tämä asui "Tehtaan" (Works) alueella ja koska tämä näytti niin pelottavalta, saattoi kulkea vain öisin Coruscantin katuja. Muut ajat hän vain harjoitteli ja hoiti Sidiouksen juoksevia asioita. Kuitenkin Darth Banen mukaan Sithin lordien vahvuus oli siinä, että he olivat huomaamattomia. Maul oli kaikkea muuta. Siten hän ei voinut olla todellinen oppilas niin kauan kuin Sidious onnistuisi tuhoamaan tasavallan.

Kuten ep1:stä käy ilmi, Maul ei ollut varsinaisesti ajattelevaa tyyppiä. Häntä kiinnosti vain suora (ja raaka) toiminta. Hän on selvästi avoimen kärsimätön kuullessaan Amidalan ja jedien olevan Tatoiinella. Kuitenkin Banesta alkaen Sithin lordit ovat perustaneet toimintansa hienovaraisuudelle ja kärsivällisyydelle. Se, että Maul ei hallitse kumpaakaan, puhuu sitä ajatusta vastaan, että (täysin häikäilemätön) Sidious olisi ajatellut hänestä todellista seuraajaa.

Siten, jos Maul ei olisi kuollut (melko typerällä tavalla) Obi1:n käsissä, Sidious luultavasti olisi tapattanut hänet myöhemmin löydettyään paremman oppilaan. Jonkun joka oli huomaamattomampi. Itse asiassa on tiettyjä viitteitä siitä, että Anakin olisi alusta asti ollut ensin Plagueisin ja sitten Sidiouksen hahmotelma täydelliseksi oppilaaksi.

3

52

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Veteranfan

      Darth Maul seikkailee jälleen Rebels animaation 3. kaudella,joten Darth Maul tuntuu olevan hahmo jota tullaan näkemään paljon lisää.
      Ehkäpä jokin tuleva spin-off elokuva kertoisi Darth Maulin vaiheista jossakin Star Wars leffassa???

      • BigBoomers

        Ihan mahdollista. Elokuvateollisuus harvoin jättää käyttämättä rahanarvoisia (anti-)sankareita.

        Kunnon leffa Maulista olisi mukavampaa katsottavaa kuin kaiken maailman Girl Power Rey sovitelmat. Tosin tämä sillä varauksella, että SW-väellä on vielä ainakin 8. episodi aikaa parannella Reyn imagoa. En silti sano, että hän olisi mielenkiintoisempi kuin Maul edes paranneltuna.


      • Veteranfan

        Netissä oli juttu jossa ohjaaja J.J Abrams olisi kehittelemässä spin-off leffaa Kylo Renista tai oikeastaan Ren ritareista joka olisi esiosa Force Awekens leffalle.
        Spin-off leffa Reyn ritareista olisi myös pääroisto supreme Snoken esittely leffa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      69
      1315
    2. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1227
    3. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      113
      1155
    4. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      73
      1070
    5. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      58
      880
    6. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

      Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
      Sanaristikot
      75
      751
    7. Oliko vähä sometettu taas vai?

      Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
      Kauhava
      9
      692
    8. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      41
      691
    9. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

      Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
      Idän uskonnot
      362
      669
    10. S on minun etunimen kolmas kirjain.

      Mikä sinun etunimen kolmas kirjain on?
      Ikävä
      53
      656
    Aihe