Pelkkä provo

bava46

Ei ainoastaan, mutta raflaava otsikko herättää kiinnostusta.

Olen mielenkiinnolla lueskellut tätä palstaa ja huomannut, että olkoon aihe mikä tahansa niin se päättyy Bavarioiden ja muiden sarjatuotantoveneiden haukkumiseen. Miksi näin? Ollaan ostamassa venettä ja sen takia käyty pari kertaa kroatiassa veneitä katsomassa. (Vielä ei ole oikeaa löytynyt tai hinta ollut väärä). Vaikka siellä on satamat täynnä Bavarioita, Jeanneauta ja Dufoureja, siis niitä paskoja, niin silti uskallan väittää että veneet siellä on isompia, siistimpiä, uudempia, paremmin varusteltuja, nätimpiä ja paremmassa kunnossa kun suomessa.

Onko tälle vihalle silti joku oikea syy ja oikeutus (muu kuin kölien tippuminen) vai liekö pelkkää kateutta?

16

127

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • eiprovo

      Mikä on ongelmasi?

    • Stigo

      Sarjatuotantoveneiden ja erityisesti Bavarian haukkumisen juuret lienee siitä kollektiivisessa loukkaantumisesta minkä Bavarioiden ilmestyminen venemarkkinoille aiheutti.
      Oltiin nimittäin totuttu, että Saksasta tulee vain korkean laadun tuotteita, veneveistämöt sijaitsevat rannikolla ja veneet tehdään käsityönä.

      Kun päällisin puolin Bavariat näyttivät ihan kelvollisista, vinssit, takila ja moottori olivat ihan tunnettuja länsimaalaisia merkkejä, alkoi jo epäilyttämään mistä on kyse?
      Voisiko halvalla saada kerrankin hyvää?

      Sitten tapahtui se onnen päivä meille pohjoismaisilla 80-luvun laatupursilla seilaaville: Bavarian köli tippui ja erästä heiluvaa köliä saattoi ihmetellä you tubesta.

      Mitenkään vähättelemättä näitä traagisiakin tapahtumia nyt heman hymyilyttää se valtava omahyväisyys ja voitonriemu johon allekirjoittanutkin syyllistyi: mitä me sanottiin, siitäs saitte!
      Ei veneitä, ainakaan laatuveneitä, voi tehdä sarjatuotantona vaan ne pitää valmistaa yksinkappalein käsinlaminoimalla, aivan kuten lujitemuoviveneitä on totuttu valmistamaan jo vuosikymmeniä.

      Sitä en kykene arvioimaan, mistä johtuu se valtava viha juuri Bavariaa kohtaan sillä vaikuttaa, että ranskalaiset ja muut sarjatuotantoveneet ovat päässeet hieman vähemmällä. Onko kyse siitä, että niiltä ei koskaan ole oikeasti edes mitään erityisen korkeaa laatua odotettukaan?

      Seppomartti on ansiokkaasti kuvannut nykyaikaisen sarjatuotantoveneenrakennuksen ongelmia valtameripurjehduksen yhteydessä.Merenkäynnissä Irronneita laipioita ja muita rakenteita, notkuvia runkoja jotka estävät takilan kiristämisen, peräsinongelmia, lakkakerrosten vähyyttä ja yleensä sisustuksen viimeistelyn puutteita, liimattuja laipioita yms.

      Ongelmia on siis ainakin jossakin mittakaavassa varmasti esiintynyt.
      Joissakin aikaisemmissa keskusteluissa on ansiokkaasti linkitetty eri venetyypeillä tapahtuneita köli- ja peräsinongelmia.

      Normaali stadilainen perhepurjehtija purjehtii kolmen-neljän viikon kesälomalla heinäkuussa Helsinki-Maarianhamina välin ja voi like listan ja sitten arvioida onko oma kalusto kyllin jämerää kestämään Saaristomeren olosuhteet.


      Sitten vastaus kysymykseesi: kyse on kuin vanhasta vitsistä jossa VPK ehti sammuttamaan tulipalon ennen vakinaista palokuntaa : väärin sammutettu!
      Tähän kun lisätään vielä mausteeksi se perisuomalainen kateus ja pelko oman veneen arvostuksen alenemisesta, niin aletaan olemaan totuuden lähteillä.

      Vai ollaanko?

      • Joakim1

        Koomisinta tuossa on tuo käsinlaminointi. Bavariat (ja muut "halpikset") tehdään käsinlaminoimalla (aivan uusimmat kai infuusiolla), mutta monet "laatuveneet" on tehty ruiskulaminoimalla. 70/80-luvun pohjoismaisista veneistä hyvin suuri osa on sarjatuontantoa ruiskulaminoituna. HR ja Najad jatkoivat ruiskulaminointia hyvin pitkälle 2000-luvulle (HR vieläkin?).


    • Ei sen narinan takana mitään aitoa rationaalista syytä ole. Ainoastaan jotain kummallista perinneajattelua, joka ei sallisi sitä, että veneet ovat käyttöesineitä siinä kuin autot ja talotkin.

    • Dream0n

      Ulkopuolisen näkövinkkelistä keskustelusta paistaa läpi käsitys siitä, mikä on "oikeaoppinen" vene. Vaikka todella pieni osa veneilijöistä vie venettään Atlantin yli tai edes Tanskan salmien läpi, niin veneitä verrataan niiden veneiden vaatimuksiin.

      Jos joku vertaisi Volvon farkkua ja Lamboghinia, niin hän saisi hämmästyneitä katseita. Tällä palstalla sen sijaan on ihan arkea verrata Swania ja Bavariaa tosiinsa, vaikka ne tuskin kenelläkään on todellisina vaihtoehtoina. Myöskään kyseisen vertailun tekeminen ei osoita kovin suurta asiantuntemusta.

      Ehkä kyseessä on halu antaa itsestään kokeneempi kuva kuin onkaan esittämällä omaa vaatimustasoaan suuremmaksi kuin kyvyt koskaan sallisisvat. Lisäksi täällä on paljon niitä, jotka vain sallistuvat keskusteluun ilman kokemusta ja muutenkin hyvin hatarilla tiedoilla ja luuloilla siitä, miten asiat ovat.

      Erityisesti wannabee ryhmän vaatimustaso on todella korkea koska kompromissin tekeminen vaatii kokemusta, mutta absoluuttisen hyvä ylistämiseen voi ryhtyä lukemalla myyntiesitteen.

      En kuitenkaan näse siinä mitää pahaa, jos jollakin on veneily haaveena. Niin kauan, kun se on haave eikä tarvitse miettiä rahaa, kannattaa haaveilla isosti.

      • Joakim1

        Miksi Swan ja Bavaria eivät voisi olla todellisia vaihtoehtoja jollekin? Tuskin uudet, kun halvin Swan maksaa kai 4-kertaisesti kalliimman Bavarian verran. Sen sijaan käytettyjä Swaneja löytyy samassa hinta- ja kokoluokassa kuin uusia ja käytettyjä Bavarioita. Ainakin yksi tuttuni harkitsi noiden kahden välillä ja päätyi käytettyyn Bavariaan.

        Tai ei se uusienkaan osalta mahdotonta ole. Kyllä Bavarioita on sellaisillakin, joilla olisi ollut varaa ostaa Swan.


      • SwanLine
        Joakim1 kirjoitti:

        Miksi Swan ja Bavaria eivät voisi olla todellisia vaihtoehtoja jollekin? Tuskin uudet, kun halvin Swan maksaa kai 4-kertaisesti kalliimman Bavarian verran. Sen sijaan käytettyjä Swaneja löytyy samassa hinta- ja kokoluokassa kuin uusia ja käytettyjä Bavarioita. Ainakin yksi tuttuni harkitsi noiden kahden välillä ja päätyi käytettyyn Bavariaan.

        Tai ei se uusienkaan osalta mahdotonta ole. Kyllä Bavarioita on sellaisillakin, joilla olisi ollut varaa ostaa Swan.

        Luulisi sentään, että Bavaria ei ole ainakaan kovin tavallinen vaihtoehto Swanin ostajalle eikä uusi Swan Bavarian ostoa harkitsevalle - jos siis puhutaan uusista veneistä. SwanLine sarjatuotantolinjalla veneen koko vaihtelee 50:stä 115-jalkaiseen. Bavarian tuotanto taitaa olla keskittynyt pienempään kokoluokkaan.


      • Joakim1
        SwanLine kirjoitti:

        Luulisi sentään, että Bavaria ei ole ainakaan kovin tavallinen vaihtoehto Swanin ostajalle eikä uusi Swan Bavarian ostoa harkitsevalle - jos siis puhutaan uusista veneistä. SwanLine sarjatuotantolinjalla veneen koko vaihtelee 50:stä 115-jalkaiseen. Bavarian tuotanto taitaa olla keskittynyt pienempään kokoluokkaan.

        En tiedä, en tunne ainuttakaan viime vuosina uutta Swania harkinnutta enkä myöskään muita yli 50-jalkaisia ostavia. Bavarialla on useita malleja 46-51 jalkaisia, joten kokonsa puolesta voivat olla vaihtoehto SwanLine 50 ja 54:llä. CS 50 taas on puhdas raaseri, jolle on täysin eri ostajakuntansa.


    • VanhentunutAihe

      Missäs sitä vihaa on näkyvissä? Olen seilannut Bavarialla vuosikaudet enkä koskaan ole törmännyt minkäänlaisiin vihanosoituksiin. Ehkä jossain suljettujen piirien saunoissa vihataan mutta who gives a shit? Ja ihan sama miten kestää avomerellä hirmumyrskyssä, en ole lähdössä. Muuten on kestänyt normaalia lomacruisailua täydellisesti, ei mitään ongelmia koskaan. Itsetuntoa vaan keräämään kaikki jotka tällaisia pohtii.

    • ariel371

      Ilmeisimmin valtaosa maailmalla nykyään rakennettavista pursista päätyy charter -käyttöön ja se ohjaa sarjatuotantoveneiden suunnittelua ja rakentamista. Vene kuolettaa itsensä alle kymmenessä vuodessa ja sitä ei suunnitella sen pitkäikäisemmäksi, vaikka se toki kestää pidempäänkin.

      Aikanaan vene myydään jollekin vähemmän panostamaan kykenevälle yksityiselle satunnaiskäyttöön ja useimmat jäävät varsin heitteille johonkin halpaan marinaan tai sen hiekkakentälle maihin. Veneet muuttuvat liki tai täysin ongelmajätteeksi.
      Nykyisessä laiturissani on viisi tuollaista hylkyasteen venettä. Kaksi isoa Bavariaa, Dufour, Jeanneau ja mausteena yksi omatekoinen peltivene, perunasäkiksi kolhittu mastoton hylky. Jokainen näistä on selvästi ollut vuosia täysin hylättyinä. Hylättyjä Swaneja, Oystereita, HR:iä, Najadeja, Ameleita jne. ei ole missään.
      Eli jos vene maksaa uutena sen kolminkertaisen hinnan, sitä myös käytetään ja ylläpidetään vähintään kolme kertaa pidempään. On varmasti ihan eri asia omistaa vaikkapa Swan 371 vuodelta 1983 kuin Bavaria 37 vuodelta 2003. Hinta voi olla sama, arvo ja arvostus eivät sitä silti ole. Koska vene ei ole välttämättömyyshyödyke, järkiperusteet eivät niissä toimi. Asia on likipitäen päinvastoin.

      • ParasVoiOllaEdullinen

        Tuo voi myös nähdä niin, että kalliimmat veneet soveltuvat huonosti valtaosalle käyttäjistä. Ferrari on ainoa, jolla voi sekä kyntää, että ajaa kilpaa. Muut on suunniteltu joko tai.

        Paras vene ei ole kallein tai nopein, se on kullekin ostajalle sillä hetkellä sopivin. Ongelmaksi asia muodostuu, jos joku ostaa veneen, joka on tehty väärään tarkoitukseen oli sen merkki tai hinta mikä tahansa.


      • Tuntuu vähän yksioikoiselta tuo johtopäätös. Noita sarjatuotantoveneitä on yksinkertaisesti tehty niin paljon, että siitä joukosta muutama todennäköisesti ihan silkan todennäköisyyden valossa joutuu heitteelle ilman, että asia oikeastaan kertoisi mitään veneen arvosta tai kestävyydestä.

        Hinta ja arvo ovat tavaroiden kohdalla ihan synonyymeja, joten jos noiden veneiden hinta on sama, niin on arvokin.

        Enpä taitaisi huolia vuoden 1983 Swania. Vuoden 2003 Bavarian ehkä, hinnasta ja kunnosta riippuen.


    • Onhan purjeveneiden ulkonäkö muuttunut todella paljon. On luonnollista, että jotkut arvostavat enemmän sitä vanhempaa tyyliä. Ajan myötä ne 70-80-luvun perusveneet poistuvat käytöstä, joten eipä tätä keskustelua niin paljon käydä enää 20 vuoden päästä. Tuskin massaveneiden tyyli palaa entiseen.

      • Paha sanoa, riittääkö 20 vuotta aiheen katoamiseen :) Kun väittäisin olevan niin, että lujitemuovisista purjeveneistä on (ainakin yli 30 jalan kokoluokassa) kovin harva vielä poistunut lopullisesti käytöstä, niin vielä ei ole nähtävissä sellaista laajamittaisesti tapahtuvan tulevaisuudessakaan. Ehkä sitten, kun hyväkuntoisia käytettyjä "uudempaa sukupolvea" (mm. avoimet perät) edustavia cruisereita rupeaa saamaan 10-20 000 eurolla.

        Tällä hetkellä sillä rahalla ei saa alle 40-vuotiasta 35-jalkaista.


      • 10-14 kirjoitti:

        Paha sanoa, riittääkö 20 vuotta aiheen katoamiseen :) Kun väittäisin olevan niin, että lujitemuovisista purjeveneistä on (ainakin yli 30 jalan kokoluokassa) kovin harva vielä poistunut lopullisesti käytöstä, niin vielä ei ole nähtävissä sellaista laajamittaisesti tapahtuvan tulevaisuudessakaan. Ehkä sitten, kun hyväkuntoisia käytettyjä "uudempaa sukupolvea" (mm. avoimet perät) edustavia cruisereita rupeaa saamaan 10-20 000 eurolla.

        Tällä hetkellä sillä rahalla ei saa alle 40-vuotiasta 35-jalkaista.

        Jos venerekisterin perusteella aletaan verottaa purjeveneitä, saattaa sieltä kadota koko liuta veneitä.


      • Bossu kirjoitti:

        Jos venerekisterin perusteella aletaan verottaa purjeveneitä, saattaa sieltä kadota koko liuta veneitä.

        Tuskin purjeveneitä. Moottorivenepuolella voi hyvinkin olla tuhansiakin "kuolleita sieluja", siis käytöstä todella poistuneita, jotka vain eivät ole tähänastisissa rekisterisiivouksissa kadonneet. Mutta purjevenepuolella en usko sellaisia juurikaan olevan, koska purjeveneitä on ylipäätään rekisteröity niin vähän aikaa, että lähes kaikilla sinne kirjatuilla on käyttöarvoa tallella tarpeeksi siihen, ettei pieni vero omistajia hetkauta.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Sosiaaliturvasäästöt kohdentuvat usein samoihin ihmisiin useampaan kertaan

      ja ihmisiä putoaa kiihtyvällä tahdilla toimeentulotuelle eli köyhien määrä kasvaa eksponentiaalisesti Suomessa. https:
      Maailman menoa
      375
      1860
    2. Olisiko sinulla mitään toiveita?

      Miten sinä toivoisit minun sinua lähestyvän? Mitään mitä olisi tosi hyvä tietää ennen sitä? Jos ei sen kummempia, niin
      Ikävä
      49
      1577
    3. Miksi toisten toiveet ahdistavat teitä?

      Kertokaapa miksi toisen ihmisen toiveet mahdolliselle kumppanilleen ahdistavat niin kovasti? Oletatko, että hän vaatii j
      Sinkut
      208
      1270
    4. Mitä tuntemuksia

      sinulle tulee, kun hän ilmestyy näköpiiriin? Vaihtelevatko ne?
      Ikävä
      84
      1056
    5. En nii kui tiiä yhtään

      Mikä suussa kiehtoo, vaikka kaiken pitäisi olla ihan hyvin! Mä niin haluaisin nähdä sut:)
      Ikävä
      58
      918
    6. Oletko kertonut tästä

      Meidän oudosta jutusta kenellekään? Olen kertonut ystävälleni, että olet saanut minut sekaisin…, mutta tästä hän ei tied
      Ikävä
      48
      712
    7. T mies missä oot

      T mies pääsetkö lähtemään sieneen villasukat tein sulle 💕🐶
      Ikävä
      67
      711
    8. Homouden synti

      Kerrotaan faktoja alkuun. On olemassa vain kaksi sukupuolta ja aviolIiitto on vain ja ainoastaan miehen ja naisen välin
      Luterilaisuus
      256
      707
    9. Turun tunnin juna toteutetaan

      Köyhiltä viedään mutta tunnin juna Turkuun viedään läpi. Puhaltakaa PS nyt tämä poikki! https://www.hs.fi/politiikka/ar
      Perussuomalaiset
      101
      678
    10. huono vai hyvä juttu

      Miten ulkopuoliset reagoisivat jos olisit kaivattusi kanssa yhdessä....?
      Ikävä
      46
      640
    Aihe