Poliittista nupin tutinaa Suomessa

Poliisiylijohtaja näkyy aktivoituneen. Mainitun johtajan kerrotaan toivovan, että vihapuhe kriminalisoitaisiin. Ongelmaksi nousee jälleen käsite vihapuhe. Se mitä sillä tarkoitetaan. Vihapuheeksi voi hyvin tulkita monet porvarilliset ulostukset, joissa esimerkiksi osa työttömistä katsotaan hyödyttömiksi tai leimataan kaikki työttömät juopoiksi. Työttömien rinnastaminen rikkaruohoihin ei sekään juuri vihapuheesta eroa. Lakimme eivät kaipaa yhtään epämääräistä lakia, vaan selkeitä ja konkreettisia määrittelyjä siitä mikä on kielletty ja mikä ei. Epämääräiset lait mahdollistavat vain mielivallan. Vihapuheen kriminalisointi mielivaltaisin perustein rajoittaa jopa sananvapautta.

Näyttää siltä, että poliisijohtaja pyrkii tässä käyttämään viimeaikaisia väkivallantekoja keppihevosena pyrkimykselle lisätä poliisin valtaa yhteiskunnassa. Kun poliisilla olisi määrätön oikeus puuttua kansalaisten väliseen keskusteluun, niin poliisistahan tulisi hetkessä lähes valtakunnan keisari. Keskustelun rajoittaminen olisi myös saamattomien poliitikkojen mieleen, sillä kritiikki harjoitettua politiikkaa kohtaan on melko suuri. Tämä taas tiivistäisi poliisin ja poliittisen eliitin yhteistyötä, jolla voi olettaa olevan edullisia vaikutuksia poliisin resurssitilanteeseen. Voisi olettaa, että urkkimista koskevat lait etenisivät vauhdilla ja haittaohjelmien määrä kansalaisten viestimissä kasvaisi räjähdysmäisesti.

Vihapuheen kriminalisointi synnyttäisi valtiolle jälleen uuden rahasammon. Nythän liikenne ja mitättömät nopeusrajoitusten ylitykset on alistettu palvelemaan valtion rahantarpeita: toleranssit tiukkenevat, peltipoliisien määrä kasvaa samalla kun virkamiesten autoilu maanteillä on lisääntynyt lähes räjähdysmäisesti. Eikä tässä vielä kaikki. Poliisi on keksinyt esiintyä jopa tunnuksettomana kuin rosvo ikään, niin että lakia rikkova on saatu ”narautetuksi” ilman varoituksen sanaa. Vihapuheen kriminalisoinnin jälkeen poliisit vallannevat yhteiskunnallisen keskustelun foorumit niin somessa kuin muillakin areenoilla. Tosin helpointa olisi yksinkertainen ohjelma, joka tarkastaisi keskustelussa käytetyt kielletyt sanat ja sanan esiintymisen jälkeen lähtisi sakko rikokseen syyllistyneelle samaan tapaan kuin tolppapoliisin tapauksessakin.

Puheen ja teon välisen yhteyden pohtiminen olisi tarpeellista. Nythän ikään kuin totena toitotetaan, että vihaisen näköinen puhe johtaa mitä hirvittävimpiin tekoihin. Näyttää siltä, että eduskunta on väärällään näitä päänuppi tutisten julmistelevia edustajia, jotka eivät soisi kansalaiselle yhtään vapautta, jos se suinkin olisi heidän määräysvallassaan. Olisiko tämä asenne tarttunut poliisijohtajaankin ja saanut tämänkin päänupin lyhyeen edestakaiseen liikkeeseen?

Maailmalla jopa valtakuntien johtajat tai johtajiksi pyrkivät päästelevät sen sijaan tekstiä ilman sen suurempaa huolta vihasta sen enempää kuin puheestakaan. Esimerkiksi Filippiinien presidentin kerrotaan lähettäneen EU:lle varsin suorasukaiset terveiset.Täkäläinen poliittinen keskustelu on pääosin vihapuhetta sekin, mutta se on kätkettyä sikäli, etteivät ne, joita se koskee edes ymmärrä sitä vihapuheeksi. Köyhän ruokarahojen rosvousta perustellaan kvasisivistyneesti työllisyyden lisäämisellä, työttömän aktivoimisella yms. huuhaalla.

8

53

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Käsitteenäkin "vihapuhe" on lähinnä sellaista, josta osa porukasta ei "tykkää" ja se siis pitäisi kieltää. Valitettavasti nuo "kieltäjät ja kriminalisoijat" ovat niitä itseään suvaitsevaisina pitävinä. Eivät sitten niin suvaitsevaisia olekaan, eriäville mielipiteille.

      Onko se siis vihapuhetta, kun olen sitä mieltä, että tänne ei pidä ainaotakaan itseretkeilevää muslimi nuortamiestä turvapaikansaajaksi ottaa.
      Minulla ei ole mitään heitä vastaan, kunhan pysyvät omilla maillaan, kuten minäkin pysyn omallani.

      • Tässäpä se ongelma juuri piilee. Kohta täällä joutuu seurantaan, jos erehtyy avaamaan suunsa. Ja mitäpä poliittisen eliitin von oben -asenne muuta on kuin oman kyseenalaisen erinomaisuuden pönkittämistä.

        Poliittisen tunaroinnin tai osaamattomuuden voi ennustaa olevan yksi merkittävä tekijä kaikenlaisen sekasorron, hajaannuksen ja kuohunnan syy. Siksi päättäjien toivoisi tässäkin asiassa menevän niin kutsutusti itseensä.

        Kun poliisi ei nytkään tutki varsinaisia rikoksia, niin ei mene kauaa, kun koko poliisikunta notkuu netin ääressä "ihmiskuntaa" pelastamassa. Omalaatuiselta vaikuttaa sekin, että vielä eläkkeellä ollessaankin poliisijohto maalailee kauhukuvia maailmasta ja sen menosta. Eikö vähempi meuhkaaminen riittäisi?


      • MunaKrva-auJombnJOHTAJ
        Seppo_Ilmarinen kirjoitti:

        Tässäpä se ongelma juuri piilee. Kohta täällä joutuu seurantaan, jos erehtyy avaamaan suunsa. Ja mitäpä poliittisen eliitin von oben -asenne muuta on kuin oman kyseenalaisen erinomaisuuden pönkittämistä.

        Poliittisen tunaroinnin tai osaamattomuuden voi ennustaa olevan yksi merkittävä tekijä kaikenlaisen sekasorron, hajaannuksen ja kuohunnan syy. Siksi päättäjien toivoisi tässäkin asiassa menevän niin kutsutusti itseensä.

        Kun poliisi ei nytkään tutki varsinaisia rikoksia, niin ei mene kauaa, kun koko poliisikunta notkuu netin ääressä "ihmiskuntaa" pelastamassa. Omalaatuiselta vaikuttaa sekin, että vielä eläkkeellä ollessaankin poliisijohto maalailee kauhukuvia maailmasta ja sen menosta. Eikö vähempi meuhkaaminen riittäisi?

        Kyllä Paatero on riitävän kauan ollut näköalapaikalla ja omaa puhumaanssa asiaan huomattavasti enemmän perspektiiviä kuin muut.
        Von oben-asennetta en hänessä näe, ainakaan perusteettomasti.

        Täysin perusteeton ko asenne oli Kataisella pääministerinä. Sipilällä ei sellaista ole näkyvissä.
        Nämä ovat toki subjektiivisia arvioita, mutta kokemusta arvioinnista katsoisin omaavani keskimääräistä paljon, paljon enemmän.


      • hoohhoijakkaa
        MunaKrva-auJombnJOHTAJ kirjoitti:

        Kyllä Paatero on riitävän kauan ollut näköalapaikalla ja omaa puhumaanssa asiaan huomattavasti enemmän perspektiiviä kuin muut.
        Von oben-asennetta en hänessä näe, ainakaan perusteettomasti.

        Täysin perusteeton ko asenne oli Kataisella pääministerinä. Sipilällä ei sellaista ole näkyvissä.
        Nämä ovat toki subjektiivisia arvioita, mutta kokemusta arvioinnista katsoisin omaavani keskimääräistä paljon, paljon enemmän.

        Tolla on tyhmä nimimerkki, aivan kuin jonkun hullun tekemä.


    • kyberpropaa

      Harvinaista, asiallinen avaus palstalla. Myös vasemmisto aikanaan ennen globalisaattoreiksi alkamistaan pelkäsi sanavapauden rajoittamista jota EU alkaa tekemään, nythän he ovat kovasti vaatimassa sananvapudelle ja järjestäytymiselle rajoituksia:

      "Espanjan ehdotus

      Helmikuussa 2002 Espanja teki EU:n puheenjohtajamaan ominaisuudessa “Euroopan terrorismivaliokunnalle” aloitteen, jonka mukaan ns. globalisaation vastaiset aktivistit (harhaanjohtava termi, jota paremmin sopisi esim. uusliberalismin vastaiset aktivistit) määriteltäisiin terroristeiksi. Espanjan hallituksen mukaan EU:n jäsenvaltiot ovat havainneet “erilaisissa Euroopan Unionin huippukokouksissa ja muissa kansainvälisten organisaatioiden kokouksissa asteittaisen kasvun väkivallassa ja rikollisessa vahingonteossa, jota johtavat radikaalit ääriryhmät, selkeästi terrorisoiden yhteiskuntaa”. Nämä “terroristit” ovat aloitteen mukaan “löyhä verkosto, joka toimii erilaisten peitejärjestöjen suojissa. Näillä järjestöillä tarkoitamme organisaatioita, jotka laillista statustaan hyväksikäyttäen AUTTAVAT ja TUKEVAT terroristi-ryhmien tavoitteiden saavuttamista”. Toisin sanoen aloitteen mukaan olisi mahdollista kieltää “terroristijärjestöinä” mm. sellaisia organisaatioita kuin Ruotsin SAC ja muut EU-maiden alueella toimivat syndikalistiset ammattiliitot, Suomessa Kehitysyhteistyön palvelukeskus (ja sitä kautta varmaan myöskin Kirkon ulkomaanapu), Metalliliiton ammattiosasto 49, Vihreät nuoret ja opiskelijat (eli hallituspuolueen nuorisojärjestö) ja ties mitä kaikkea. “Terroristiryhmien tavoitteiden saavuttamisen auttamiseksi ja tukemiseksi” kun voidaan aloitteessa otetun näkökulman mukaan määritellä mikä tahansa jotenkin EU-huippukokousten “ja muiden tapahtumien” vastatapahtumien järjestämiseen liittyvä moraalinen tai aineellinen tuki..."

      http://www.anarkismi.net/kapis/31terroristeja.htm

      Vuoden 2008 alussa laaja terrorismin vastainen nettisodankäynti harjoitus, yllätys yllätys, tässä harjoituksessa terroristeja olivatkin globalisaation vastustajat, näin se etenee, kohta kielletään politiitiset mielipiteet, Sanoihan jo Italian kuningaskin, että EU vastustajat ovat terroristeja.

      Europarlamenttivaalien alla sisäasiain komissaari Cecilia Malström oli nähnyt tarpeelliseksi tulla julkisuuteen ilmaisemaan Suuren Huolenaiheen: Euroopan täytyy turvata ennaltaehkäisevään toimintaan radikalismilta suojautumiseksi.

      Malmström niputtaa surutta samaan radikaaliryhmien nippuun nationalistit (kansallismieliset ja eu-kriittiset), al-Qaidan, äärioikeiston ja äärivasemmiston, kuvaili EuObserver.

      Internetin valvontaa on välittömästi tiukennettava, koska nämä ääriainekset levittävät näkemyksiään sosiaalisessa mediassa ja erilaisilla keskustelufoorumeilla, vaatii Malmström, ja ehdottaa, että online-propagandaan vastaamiseksi on perustettava vastapropagandaa levittävä instanssi.

      Vastapropagndahan perustettiin jo EU:n toimesta ja myös Suomi kävi kouluttamassa sata omaa virkamiestän Yhdysvalloissa tuohon vastapropagandan levitykseen, nuo molemmat asiat löytyvät myös uutisista.

      • Zenzuuria

        "Yle sensuroi vanhoja uutisiaan – haluaakin tukea kansalaisvapauksien rajoittamista
        Neljä vuotta sitten Yle vielä uutisoi, kun saksassa on voimassa orwellilaisia lakeja, jotka rajoittavat sanan- ja ajattelunvapautta. Nyt Yle haluaakin aivan muuta. Kun tietyt tahot ovat vaatimassa ajatusrikosta ja järjestöihin kuulumisen rajoittamista lainsäädäntöön, ei Yle halua kansalaisten lukevan enää tätäkään uutista!"

        http://mvlehti.net/2016/09/22/yle-sensuroi-vanhoja-uutisiaan-haluaakin-tukea-kansalaisvapauksien-rajoittamista/

        Linkissä uutisen kuvankaappaus.


      • hys.hys
        Zenzuuria kirjoitti:

        "Yle sensuroi vanhoja uutisiaan – haluaakin tukea kansalaisvapauksien rajoittamista
        Neljä vuotta sitten Yle vielä uutisoi, kun saksassa on voimassa orwellilaisia lakeja, jotka rajoittavat sanan- ja ajattelunvapautta. Nyt Yle haluaakin aivan muuta. Kun tietyt tahot ovat vaatimassa ajatusrikosta ja järjestöihin kuulumisen rajoittamista lainsäädäntöön, ei Yle halua kansalaisten lukevan enää tätäkään uutista!"

        http://mvlehti.net/2016/09/22/yle-sensuroi-vanhoja-uutisiaan-haluaakin-tukea-kansalaisvapauksien-rajoittamista/

        Linkissä uutisen kuvankaappaus.

        Noita sensuroituja uutisia ylessä on aika paljon nykyisin. Tuossa yksi:

        http://yle.fi/uutiset/nain_nuland_ja_pyatt_keskustelivat/7076061

        Jossain Uudessa Suomessa kirjoitti joku, että Ylen hallintoneuvoston puheenjohtaja on persu?


      • On.se
        hys.hys kirjoitti:

        Noita sensuroituja uutisia ylessä on aika paljon nykyisin. Tuossa yksi:

        http://yle.fi/uutiset/nain_nuland_ja_pyatt_keskustelivat/7076061

        Jossain Uudessa Suomessa kirjoitti joku, että Ylen hallintoneuvoston puheenjohtaja on persu?

        löytyy helposti ja näkyy olevan pelkästään oikeistolainen koko neuvosto.

        Vuosiluku nimen perässä kertoo, mistä vuodesta lähtien henkilö on ollut hallintoneuvoston jäsen.

        Kimmo Kivelä (ps), vuodesta 2011, puheenjohtaja
        Arto Satonen (kok), vuodesta 2016, varapuheenjohtaja
        Mikko Alatalo (kesk), vuodesta 2003
        Maarit Feldt-Ranta (sd), vuodesta 2015
        Olli Immonen (ps), vuodesta 2015
        Ilkka Kantola (sd), vuodesta 2007
        Jyrki Kasvi (vihr), vuodesta 2015
        Jukka Kopra (kok), vuodesta 2015
        Hanna Kosonen (kesk), vuodesta 2015
        Suna Kymäläinen (sd), vuodesta 2015
        Eero Lehti (kok), vuodesta 2015
        Mika Lintilä (kesk), vuodesta 2011
        Mikaela Nylander (r), vuodesta 2015
        Markku Pakkanen (kesk), vuodesta 2015
        Jaana Pelkonen (kok), vuodesta 2011
        Jari Ronkainen (ps), vuodesta 2015
        Joona Räsänen (sd), vuodesta 2015
        Matti Semi (vas), vuodesta 2015
        Maria Tolppanen (ps), vuodesta 2011
        Ari Torniainen (kesk), vuodesta 2015
        Mirja Vehkaperä (kesk), vuodesta 2007

        http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/01/12/ylen-hallintoneuvosto

        Yksi vasuri ja demareita ei enään Lipposen jälkeen ole vasemmistoon kukaan viitsinyt laskea, ei ihme, että katsottava on vähissä ja kanavien taso pudonnut. Mainoskanavillekin annettu ilmeisesti luvat sen mukaan kuka eniten tittytainmenttia silmille tuuttaa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Se että tavattiin

      Hyvin arkisissa olosuhteissa oli hyvä asia. Olimme molemmat lähestulkoon aina sitä mitä oikeasti olemme. Tietysti pieni
      Ikävä
      27
      4900
    2. Mitä haluaisit

      Sanoa hänelle tällä hetkellä?
      Ikävä
      226
      2736
    3. Sofia B- miljonäärillä on vaimo ja pieni vauva .

      Voi ei taasko oli avioliitossa olevan miehen salarakas ja miksi voi noin toimia tää Sofia näin alhaisesti ?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      237
      2104
    4. Elokapina määrättävä lakkautettavaksi

      https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/14143 Aloitteen sisältö Ympäristöjärjestö Elokapina tulee määrätä välittömästi
      Maailman menoa
      68
      2072
    5. Sukset jo ristissä? Ensitreffit alttarilla Anna syyttää rajusti - Hai puolustautuu: "Mutta en mä..."

      Voi, voi... Onko Anna liian epävarma itsestään vai mikä mättää? Pari tuntenut vasta pari päivää ja kriisiä jo pukkaa.
      Ensitreffit alttarilla
      18
      1804
    6. Nyt on kansalaisaloite: Elokapina lakkautettava.

      Tänään tullut uusi kansalaisaloite, jossa vaaditaan Elokapinaa lakkautettavaksi, tai julistamista rikollisjärjestöksi, k
      Maailman menoa
      186
      1420
    7. Kansalaisaloite Elokapina määrättävä lakkautettavaksi

      https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/14143 Erittäin hyvä ja kannatettava aloite!
      Joensuu
      52
      1269
    8. Stubb ohjeisti Natoa: "Vapauttakaa ohjukset"

      Presidentti Stubb linjasi amerikkalaismedia CNN:n haastattelussa, että Nato-maiden pitäisi ”todellakin” antaa Ukrainalle
      Maailman menoa
      147
      1023
    9. Hyvin sä olet

      Olet toiminut aina. Älä epäile tai häpeä omaa toimintaasi nainen. Kukaan ei vahingoittunut ja kaikki on ollutta ja menny
      Ikävä
      56
      1015
    10. Ohhoh! Robert Helenius yllättää - Näin hän vastaisi Tanssii Tähtien Kanssa -kutsuun: "Ura..."

      Robert Helenius olisi kyllä komea näky TTK-parketilla vai mitä olet mieltä? Ja olikos se Viivi Pumpanenkin jo siellä...
      Suomalaiset julkkikset
      9
      951
    Aihe