Innovatiivisuus kehitysmaissa

Kehitysaputyössä toistetaan jatkuvasti, ettei kannettu vesi kaivossa pysy. Paikallisista oloista lähtevä kehitystyö on pitkän päälle kestävintä. Pari juttua on jäänyt mieleen Afrikasta. Banaanikasveja vaivasi kasvitauti, joka tuhosi niitä laajoilla alueilla. Joku alkoi jalostaa erilaisia taudista vapaita taimia ja niillä ongelma saatiin kuriin. Joku toinen keksi, että kasvattamalla kahta eri kasvia yhdessä ne suojasivat toisiaan tuholaisilta. Vain toisella keksijöistä oli muistaakseni alan koulutusta.

Miten myötäsyntyistä innovatiivisuus on? Kansakunta voi olla innovatiivinen, mutta ei geeniensä vaan kulttuurinsa vuoksi. Kautta maapallon välillä on oltu edelläkävijöitä ja sitten on taannuttu. Innovatiivisuudesta pitää myös palkita. Jos paremman toimeentulon saa vähemmällä vaivalla vaikka hyvässä virassa, se vetää pitemmän korren varsinkin korruptoituneissa maissa.

Paikallinen

Yritys voisi aloittaa idea-agenttien kouluttamisen aivan alkeista hyväntekeväisyyspohjalta. Alkuun lähdetään kouluista ja kyläyhteisöistä ilman mitään tietotekniikkaa. Paikallisesti ideoidaan miten oloja voitaisiin parantaa pienillä parannuksilla. Toteutusvaiheessa yhteisö tekee hankkeen eteen töitä kykyjensä puitteissa ja yritys ostaa materiaalin.

Solujen välinen

Seuraavassa vaiheessa yksi yhteisö muodostaa solun, jolla on käytössään ainakin yksi nettiyhteys. Nyt useat solut voivat olla yhteydessä keskenään ja pohtia isompia ongelmia. Samalla tieto leviäisi kaikille.

Yksilöiden välinen

Vähitellen nettiyhteyksiä on yhä useammalla yksilöllä. Maaseudulla savimajassa asuvalla nuorella voi olla vaikeuksia hahmottaa maailmaa, vaikka verkon käyttö olisi vapaata. Slummeissa asuvilla ymmärrys on parempi. Vaikka elää itse huonoissa oloissa, näkee kaupungilla liikkuessaan mitä elämä voisi olla jos onnistuu olojaan parantamaan. Näissä oloissa edellytykset innovatiivisuudelle lisääntyvät. Pieni ryhmä voi hyvinkin keksiä vaikka esineiden internetiin käyttötarpeita, joita kehittyneissä maissa ei ole osattu ajatella ollenkaan. Yritys maksaisi ideoiden keksijöille ja kehittäjille, joilla ei ole mahdollisuuksia toteuttaa niitä itse.

Valmius ja osaaminen

Tavoitteena olisi kehittää innovatiivista mieltä rinnan koulutustason kanssa. Kun pitkälle koulutettuja alkaa valmistua oppilaitoksista, he näkevät elämässään muitakin vaihtoehtoja kuin varma työ virastossa lahjuksia keräämässä.

Jotain tällaista lienee jo tekeilläkin, en tunne kehitysaputyötä tarkemmin. Köyhät maat ovat usein diktatuureja, joissa verkon käyttö on rajoitettua. Isompien ideointiryhmien toimiminen verkossa voi sekin olla kiellettyä. Joten maassa maan tavalla. Olisi muuten kiinnostava tietää, mitä pohjois-korealaiset suunnittelisivat jos heiltä ideoita kerättäisiin. Ja miten kauan heiltä kestäisi edetä kaupallisesti kilpailukykyiseen innovointiin, jos Kimien dynastia joskus kaatuu.

1

100

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • rahaarahaa

      Auriko paistaa vuoden ympäri, uskovaiset tuo ruokaa ja rahaa.
      Pohjoiskorea ei ole afrikka.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nykynuoret puhuu nolosti englantia suomen sekaan, hävetkää!

      Kamalan kuuloista touhua. Oltiin ravintolassa ja viereen tuli 4 semmosta 20-25v lasta. Kaikki puhui samaan tyyliin. Nolo
      Maailman menoa
      184
      4095
    2. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

      On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
      Maailman menoa
      211
      2061
    3. 133
      1617
    4. Luovutetaanko nainen?

      En taida olla sinulle edes hyvän päivän tuttu. Nauratkin pilkallisesti jo selän takana.
      Ikävä
      66
      1283
    5. Miten olette lähestyneet kiinnostuksen kohdettanne?

      Keskusteluita seuranneena tilanne tuntuu usein olevan sellainen, että palstan anonyymit kaipaajat eivät ole koskaan suor
      Ikävä
      60
      994
    6. J-miehelle toivon

      Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
      Ikävä
      75
      979
    7. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

      Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
      Sinkut
      164
      954
    8. Haluatko S

      vielä yrittää?
      Ikävä
      54
      932
    9. Mies, tunnistatko minut tästä

      🙋 Nainen, järkevä, mukava ja kiltti?
      Ikävä
      77
      895
    10. Tule mukaan

      Sanoisin sinulle jos uskaltaisin. Kertoisin miten kaipuu täyttää minut päivisin ja öisin huudollaan. Se huuto kaikuu sis
      Ikävä
      39
      894
    Aihe