Tarkastelussa Obi-Wan Kenobi

BigBoomers

Obi-Wan Kenobi on yksi tunnetuimmista ja kiehtovimmista SW-hahmoista, olkoonkin että kaukana Darth Vaderin takana. Aloittakaamme hieman nimen "Obi-Wan Kenobi" mahdollisella merkityksellä.

Japanilainen sana Obi tarkoittaa "vyö". "Ken" puolestaan tarkoittaa "miekka". Onkin havainnollista, että vyötä tarkoittava sana on miessä kaksi kertaa ja miekkaa tarkoittava kerran.

Tosin nimi on voinut saada vaikutteita myös tsekin kielestä. Sana "obivac" tarkoittaa siellä "asuttaa" (Engl "inhabit"). Kun Kenobi ensin ilmestyy episodi IV:ssä hän ei ole vielä tehnyt muuta kuin asunut erakkona erämaassa.

Obi-Wanin alkuperää ei ole pahemmin selitelty. Hän on nimeämättömältä planeetalta nimeämättömistä vanhemmista. Hahmoon kuitenkin liittyy joitain kiusallisia ristiriitaisuuksia näine hyvineenkin, joihin palaan piakkoin.

Obi-Wan siis aloittaa varsinaisen uransa Qui-Conin oppilaana Naboon neuvotteluissa (ep1). Tämä on aika kummallista, sillä Obi1 padawanina tuskin on mikään kovin uskottava neuvottelukumppani Kauppaliiton silmissä. Hän onkin lähinnä vielä Qui Conin oppilas ja apuri. Hän kuitenkin ansioituu myöhemmin tappamalla Darth Maulin valomiekkataistelussa tämän haavoitettua Qui Conia kuolettavasti. Darth Maulin voittaminen on uskottavuuden rajoilla Obi1:lle. Maul on paljon parempi taidoiltaan, mutta hän tietenkin on taistellut pitkään ylivoimaa vastaan ja yliluottavainen ja Obi1 onnistuu siten yllättämään hänet.

Obi1 saa nyt oppilaakseen hieman aluksi karsastamansa Anakin Skywalkerin. Hän osoittautuu tyypilliseksi ylisallivaksi opettajaksi kurittomalle nuorukaiselle. Hän esimerkiksi katselee sormien läpi Anakinin ja Padmen romanssin kehittymistä vaikka tietää sen olevan jedisäännöstön vastaista.

Obi1:n perusominaisuus näyttää olevan hänen vaatimattomuutensa. Siinä kun Anakin vaikuttaa lähes narsistilta, Obi1 ottaa tapahtumat vastaan sellaisenaan, nöyränä. Kun Anakin skitsoaa jedineuvostolle päästyään ilman jedimestarin arvoa neuvostoon, Obi1 ei hätkähdä suuntaan tai toiseen kun hänet lähetetään kenraali Grievousta vastaan Utapaulle. Kuten Stover sanoo Sithin Kostossa, Kenobi mieluiten istuisi mietiskelemässä luolassa. Tämä ei luontaisesti näytä tarvitsevan jännitystä elämäänsä.

Kenobin ura huipentuu Anakinin lyömiseen Mustafarilla. Sen jälkeen hän joutuukin (pääsee?) asumaan erakoksi erämaahan lähes kahdeksi vuosikymmeneksi. Tässä yhteydessä käy ilmi, että Obi1 tuskin on ruudinkeksijä, mitä tulee viranomaisten välttelyyn.

Hän vaihtaa nimensä asettuessaan Tatoiinelle Ben Kenobiksi. Okei hän järkeili oikein, että Anakin ei ikinä palaisi Tatoiinelle itse, mutta paikalla oli imperiumin varuskunta. Eikö siellä tehty väestöseurantaa? Eikö siellä kukaan ihmetellyt kun joku sukunimellä Kenobi elelee paikan päällä? Miksi Obi1 ei yksinkertaisesti vaihtanut koko nimeä?

Obi1 myös on aika luova totuudenkertoja. Hän valehtelee Lukelle Vaderin tappaneen tämän isän kun Vader todellisuudessa on tämän isä. Tätä sitten jälkeenpäin hän rationalisoi filosofisin argumentein.

Mielenkiintoisin Kenobiin liittyvä piirre on hänen ikänsä. Kuinka vanha hän oikeastaan on kuollessaan Kuolemantähdellä? Se, että hän on ep1:ssä padawan, viittaa siihen, että hän on aika nuori. Ehkä kahdenkymmenen, korkeintaan 30v. Sanotaan kolmekymmentä. Episodi 3:n loppuun mennessä hän olisi siten 42 vuotias ja siihen 20 vuotta lisää hänen kuolemaansa saakka, hän olisi kuollessaan 62 vuotias. Ei nuori, mutta tuskin ikäloppu.

Kuitenkin jos hän oli 20 vuotias ollessaan Qui Conin padawan, hän olisi kuollessaan ollut 52-vuotias. Tuskin siis mikään "vanha fossiili" kuten Han Solo häntä hienotunteisesti luonnehtii. 20-vuotias muuten vaikuttaa jo sinänsä vanhalta padawaniksi, kun jediksi kouluttautuminen alkaa jo pikkulapsena eikä mikään Obi1:ssa viittaa myöhempään aloitukseen. Anakin on tavallinen jedi (ei enää padawan 22 vuotiaana) eikä Obi1:ssa mikään oikein viittaa sen isompiin viiveisiin.

7

131

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Veteranfan

      Ben Obi-Wan Kenobista suunnitellaan myös Star Wars spin-off leffaa ja Ewan McGregor on halukas palaamaan rooliinsa Obi-Wanina jos leffa tehdään.
      Mielenkiintoista nähdä mihin ajanjaksoon Obi-Wan elokuva sijoittuisi???
      20 vuoden ajanjakson Sithin Koston jälkeen,josta ei ole vielä kerrottu tarinaa olisi varmasti kyseessä.

      Jedimestari Yoda liittyisi Obi-Wanin tarinaan koska molemmat ovat "maanpaossa" Sithien Kostolta.
      Kaksois sisarukset Luke ja Leia ovat pieniä lapsia,joista ainakin Leia olisi enemmän esillä kuin Luke.

      Obi-Wanilla on varmasti näppinsä pelissä kapinaliiton alkuvaiheissa johon myös tuleva "Rogue One" leffa keskittyy.
      Saa nähdä vilahtaako Obi-Wan Rogue One leffassa mitenkään???

      • BigBoomers

        Tuo leffa saattaisi olla mielenkiintoinen.

        Itse asiassa Obi1:sta on kirjoitettu yksi kirja ajalta heti Sithin Koston jälkeen, kun hän on asettunut Tatoiinelle. Se kattaa tosin vain hyvin pienen ajan noista vuosista kun Luke kasvoi planeetalla.

        Leia tietenkin oli poliittisesti aktiivisempi kahdesta kaksosesta jo paljon ennen Lukea.


      • BigBoomers

        Tuon suuntaiseen lukuun itsekin päädyin. Se tosin ei vielä tee Obi1:sta ikivanhaa fossiilia. Ikä on ehkä isoin heikko kohta hänen tarinassaan, kun hänestä tehtiin tarpeettoman vanhan oloista ep4:ssä.


      • BigBoomers

        Uups, oli tarkoitus laittaa tämä edellinen kommentti tuohon alas toisen kommentin oheen.


    • näin.se.meni

      Obi van oli kylläkin 57 kun kuoli (Joo en jaksanu kirjoittaa nimeä oikein.)

      • Veteranfan

        Obi-Wanin ikääntynyt olomuoto voidaan selittää Tatooine planeetan karut olosuhteet ja tietysti koko Jedi-ritarikunnan sammuminen varmasti vaikutti vaikutti Obi-Wanin ikääntymiseen.
        Mutta myös hyvän ystävän Anakin Skywalkerin kääntyminen Sithiksi musersi Obi-Wanin sydämen.
        Oikeastaan Obi-Wanin 20 vuoden pitkä vahti Luken kasvaessa voimassa on myös raskas aikaa vievä projekti kenelle tahansa Jedille.


    • Veteranfan

      Nettikeskusteluissa näyttää vahvasti siltä että Obi-Wanista tehtäisiin spin-off leffa,jopa 2 leffaa Obi-Wanista kaavaillaan alustavasti.
      Spin-off leffaa Darth Vaderista ei ole vielä puhuttu mutta asia varmasti muuttuu tulevan "Rogue One" leffan jälkeen jossa Darth Vader on läsnä.

      Mielenkiintoista jos Obi-Wan leffa tehtäisiin miten Darth Vader olisi läsnä millään tavalla elokuvassa.
      Tuskinpa nähtäisiin Obi-Wanin ja Darth Vaderin kohtaamista ennen "Uuden Toivon" tarinaa???
      Darth Vader olisi kuitenkin metsästämässä jedejä ja muita voiman käyttäjiä siihen malliin että Obi-Wankin on listalla mukana jahdissa.
      Obi-Wanin tarina olisi piileskelyä Imperiumin varjossa,eikä Obi-Wan voi olla kovin paljoa esillä taistossa Imperiumia vastaan.
      Tatooine planeetalla asuinsijaa korvesta etsivä Jedi joutuu tietenkin vastahankaan Hiekkaihmisten ja Jabban kätyreiden kanssa.
      Kyllähän tästä Obi-Wanista tarinaa löytyisi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      69
      1305
    2. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1217
    3. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      113
      1145
    4. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      73
      1070
    5. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      54
      850
    6. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

      Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
      Sanaristikot
      75
      751
    7. Oliko vähä sometettu taas vai?

      Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
      Kauhava
      9
      682
    8. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      41
      681
    9. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

      Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
      Idän uskonnot
      362
      659
    10. S on minun etunimen kolmas kirjain.

      Mikä sinun etunimen kolmas kirjain on?
      Ikävä
      53
      646
    Aihe