Mietintää vanhusten viikolle

Lorenaa

Vanhusten viikon ollessa käsillä laitan linkin; Iltasanomien päätoimittaja Ulla Appelsin kysyy:"Miksi vanhusten kohtelu ei nostata yhtäsuuria tunteita kun eläinten....." .

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000001253004.html

Ulla Appelsin paneutuu yhteiskunnassa ilmeneviin epäkohtiin asiantuntemuksella, hänen asiantuntevista kannanotoista on vaikeaa olla toista mieltä. Artikkeli oli syyskuussa 2016 Iltasanomissa.

21

93

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • miksinäinon

      Myös matujen paapomisen puolesta isot mielenosoitukset. Vaikka ovat terveitä nuoria miehiä. Moni vanhus nälkiintyy, niille tarjotaan 5 ateriaa päivässä ja siitäkin valittavat.

      • Valittava.vanhus

        Pohjaton ruokahalu.
        "Moni vanhus nälkiintyy, niille tarjotaan 5 ateriaa päivässä ja siitäkin valittavat" Nälkiintyvät vanhusparat.


    • reppuriika

      Eiköhän Suomessa sittenkin vanhukset hoideta hyvin muutamia ääripoikkeuksia lukuun ottamatta. Kun ihminen dementoituu, niin ei se loppupuolella enää paljoa tarvitse. Riittää kun on ruokaa, puhtautta ja lämpöä ja lepoa.
      Paikallaan on myös lääkitys, jos on kipuja. Ei minusta ole väärin, jos annetaan rauhoittaviakin jo vanhus kokee levottomuutta ja pahaa oloa.
      Ajattelen itseäni kirjoittaessani tätä. En ajattele liikaa vanhuuttani.

      • KanssanneWanhuuteen

        reppuriika, kommenttisi pohjalta mietin. Kyllä minäkin jotenkin vain luotan, median huonojen puolien esiintuomisista huolimatta. Ja jos/kun hiukankin dementoituu, niin se tavallaan helpottaa prosessia 'mennä alaspäin' ja sopeutuakin, ei kai niin huomaa kaikkia nyansseja. Olen samaa mieltä, että ruoka-puhtautta-lämpöä-oma vuode aika pitkälle riittää. Ja että edes joku vähintään kerran päivässä jollakin tasolla moikkaa, minuutista puoleen tuntiin, kaikki käy. Kun nyt jo elää, omastakin tahdostaan, aika yksinkertaistettua elämää ja yksinään, niin ei tuo pudotus niin mahoton olle sopeutua, jos/kun joutuisi apujenkin alaisena elämään. Toivoa sopii, että apuja sitten järjestyy, kotiin tai laitoksessa. Luulen ettei kannattaisi pelätä, nyt vielä tässä yhteiskunnan ajassa.

        Tämä elämänvaiheeni on ahdistava nyt, kun saa elää ihan omillaan ja itsekseen hoitaa kaikki asiansa, mutta välillä pelläästyy tuskaantuen tulevasta, että miten jatkossa hallitsen kaiken. Ovatko kaikki asiani nyt hoidettu ja huomattu, laskut, hankinnat, hoitokäynnit, vaikka mitä on nyt allakassa merkittynä, tehtäväluetteloa itsensä eteen. Sitä saumaa pelkään, kun/jos en enää pysty!? Ja milloin se on. Ainakin sinne avun lähteelle ilmoittautuminen pitäisi pystyä ja osata tehdä! Eikö? Kyllä mua taitaa pelottaa, enkä oikeastaan haluaisi elää pitkään... Riittävästi elämää ja koettua on jo.


      • aitoseuraaja

        Nyt ei "reppuriika" pysty samaistumaan toiseen henkilöön . On kysymys Vanhuksesta joka on hoidonpidon tarpeessa ,ainakin ruokapalvelu oli laiminlyöty täysin . Jos tällaisista palveluista on tehty kaupungin kanssa oikein sopimus on silloin rikottu pahasti sopimusta . jopa vanhuksen henki oli vaarassa kun lääkityskin oli laiminlyöty .
        Onneksi Oli omainen joka huomasi tapahtuneen virheen !
        Toivon vaan Reppuriikalle pitkää ja parempaa vanhuutta kun tämä josta nyt kirjoitus oli.
        Oletkin vielä 60 kirjoitit aiemmin . Kerkiät vielä järjesteleen vanhuuttasi kaikella parhaalla tavalla -


    • Ei dementoitumista sentään kannata odottaa. Seniiliys, Alzheimer ym. eivät ole mitään elämän kukkasia, joita on kiva poimia. Pää pystyssä loppuun asti olisi hyvä päämäärä jokaiselle.

    • vaalierkki

      Eläimet ovat lasten ja nuorten suosikkeja,sukupuuttoon kuolevien eläinten suojelussa kansainsainväliset päätökset ovat moraalisesti velvoittavia ja nuoren kapinnallisen on helppo lähteä barrikadeille eläinten puolesta ja on paljon suositeltavampaa kuin rasisteihin tai terroristiryhmiin hakeutuminen, Toisaalta luonnon- sekä eläinsuojelu voi johtaa karriääripolulle.
      Nuoret ajattelevat korkeintaan koulutuksen jälkeisen työpaikan saantia, sitten tulee se ammatinvalinta, avioituminen ja uraputki, Keski-ikäisiä kiinnostaa eniten oman talouden turvaaminen. Missä vaiheessa poliitikot voivat syventyä vanhusten ongelmiin? Suunnan määräävät aktiiviset äänestäjät joiden enemmistö ei kuulu senioreihin. Hoitohenkilökuntakaan ei hevin puutu vanhusten ongelmiin oman työpaikan menettämisen pelon vuoksi, jos työpaikat olisivat verrannollisia olosuhteisiin, vanhusten etuja ajettaisiin vaikka lakkoilemalla. Valtion ja kuntien leikataan sieltä, mikä aiheuttaa vähiten nurinaa, siis vanhuksien palvelusta.

      • vaalierkki

        ttäydennys: valtion ja kuntien menoja leikataan sieltä...


    • Asiasta ei varmaankaan voi liikaa kirjoittaa. Viime aikoina on julkaistu monta artikkelia, joissa kuvaillaan yksin asuvan vanhuksen arkea. Lopputulemana on monta kertaa huomautettu, että asialle ei kuitenkaan voida mitään, kun vanhus haluaa asua kotonaan. Valinnanvapaus.
      Vastuu siirretään siis ikäihmiselle, jolle on kauhistus ajatella, että hänen pitäisi hankkiutua eroon huushollistaan ennen muuttoa. On satavarmaa, että yksin asuva vanhus ei saa mistään apua tavaroittensa siirtämiseen. Kukapa ehtisi, kun se kodinhoitajakin käy 15 min, ja ruokahuolto juoksee ulko-ovelta keittiöön ja takaisin?
      Tästä sitten pitäisi muuttaa hoivakotiin, jonne saa viedä muutaman mööpelin ja vaatteensa.
      Ehkäpä yhteiskunta tarjoutuu apuun, mistä sen tietää, kun ei kukaan vanhukselle asiaa kerro. Parempihan se on, että pysyy kotonaan, tulee halvemmaksi.

    • KanssanneWanhuuteen

      Asiaa kirjoitat, Makriina. Mä olen ajatellut asiaa niin, että jos tulisi pakko joutua/päästä palvelu- tai hoivakotiin, niin just sitä silmällä pitäen jo nyt kun pystyn minun olisi ehdottomasti alettava käydä läpi tavarani, roinani, ihan kaikki. Poistettava kaikkea turhaa, jota ei todellakaan enää tulevaisuudessa voi tarvita, vaikka tavaroissa tunnesiteitä onkin. Siis voisikohan sitä silloin, kun vielä pystyy ja vaikka avustajan kanssa yksinelävä siivoilla kotinsa ja nurkkansa. Ei tulisi niin suuri hätä ja shokki, jos tulee jonkin vaikka sairastumisen kautta, laitokseen. Ei koskaan tiedä. Toisaalt ajattelen aika kylmästikin, että kun mä yksinään elävänä en tavaroitani ja tarvikkeitani ja muistojanikaan enää tarvitse, niin ne kyllä joutavat ihan kylmästi roskiin. Jospa tuon roimimistyön, roskiin-kirppikselle-nuorten käyttöön, tekisi jälkeeni tai kun itse en jaksa, suvun nuori polvi ja/tai ihan maksupalveluinen tyhjennyspalvelu. Eikös tavarat oikeasti ole turhia, kun me emme niitä tarvitse, sitä mietin, että onko lopultakaan niin vaikea niitä - jos niin kävisi - jättää. Kun sitten loppu viimeksi emme mitään täältä oikeasti sinne Taivaan Kotiin mukaamme saa. Harjoitelako ensiksi pitäisi.

      • Mistä tiedät millainen taivaankotisi on? Olisi hyvä olla pohjapiirros, koko ja varusteet. Kuka pystyy määrittelemään sen ikuisen elämän.

        Kun henkeni lähtee tästä vaivaisesta ruumiistani se leijailee ikuisesti jossain kaikkeudessa.

        Mahtaa riittää näkymiä!


      • Ruuneman kirjoitti:

        Mistä tiedät millainen taivaankotisi on? Olisi hyvä olla pohjapiirros, koko ja varusteet. Kuka pystyy määrittelemään sen ikuisen elämän.

        Kun henkeni lähtee tästä vaivaisesta ruumiistani se leijailee ikuisesti jossain kaikkeudessa.

        Mahtaa riittää näkymiä!

        Oli nyt millainen tahansa, niin omia mööpeleitä ei sinne huolita.
        Pikkuveljeni hyvin nuorena kertoi olleensa Taivaan Kodissa ennen kuin tuli meille: "Mutta kyllä siellä oli rumat huonekalut!"


      • Makriina kirjoitti:

        Oli nyt millainen tahansa, niin omia mööpeleitä ei sinne huolita.
        Pikkuveljeni hyvin nuorena kertoi olleensa Taivaan Kodissa ennen kuin tuli meille: "Mutta kyllä siellä oli rumat huonekalut!"

        Joskus tässä syntisyydessäni ajattelen, jospa sittenkin

        Jos reinkarnaatio on olemassa, niin silloinhan tullaan sieltä edellisestä elämästä, jossa on eletty, sentään ihan ihmisenä, huonekalut ja kaikki.

        Intialainen lehmä, käärme tai muu, ei tähän kyllä mahdu.


    • perkelekukyrpii

      kyllähä tuo pistää vituttamaan ku vanhuksien hoidot enää pelitä ruoat on onnettomia ei enää mitää aktiviteettiä tai muutakaan kaikki leikataan ja palkat laskee vituiks menny koko homma vanhukset jo unohettu hoitajatki jottai suvakkeja jotka mustia vua haluaavat

      • Huoli.vanhuksista

        Dementia tuo tullessaan kiroilun, sekavuuden, epäluulon, seksuaaliset puheet, haistattelut ynnä muut. Sen vuoksi olisi kyllä syytä ajoissa päästävä hoivakotiin, koska myöhäisemmässä vaiheessa se on kaikille hirveä ponnistus.
        Hoivakodissa on paitsi lääkitys, ymmärtäväinen henkilökunta, joka on tottunut dementikoihin.


    • Myösvastamäessä

      Jos oma puolisoni sairastuu dementiaan ja itse pystyn, hoidan häntä kotona mahdollisimman pitkään. Se on sairaus muiden joukossa eikä kaikista tule tuollaisia. Sitäpaitsi on luvattu rakastaa ja auttaa myötä- ja vastamäessä. Koti on paras paikka dementikolle, jos ei muuten tarvitse laitoshoitoa. Tuttu turvallinen ympäristö auttaa oireisiinkin. Tylyä ja kovaa puhetta edelliseltä. Pitääkö kaikki hankalaksi koetut ihmiset viedä pois silmistä ?Seksuaalisuus on sinänsä hyvä asia eikä muutama kirosanakaan haittaa.

      • eräsjikaeipysyperäs

        Nyt kai enemmän onkin puhuttu näistä yksineläjistä --
        Monastihan vanhuksilla on mahdollistakin olla kotioloissa kun ne on vaan varustettu vanhustksen tarpeidenmukaiseksi . Ja monasti ovat varakkaitakin ,heidän vanhuus onkin turvattu ,rahalla saa ja omaisuudestakin pääsee irti myymällä . Mutta , he ovatkin luku erikseen .


      • Huoli.vanhuksista

        Totta kai puolison kanssa eletään loppuun asti. Moni joutuu olemaan omaishoitajana vielä kahdeksankymppisenäkin, sehän on yhteiskunnan suoma oikeus.
        Mutta ymmärsin, että tässä nyt haluttiin vaikuttaa yksin elävien vanhusten hoidon parantamiseen. Se ei parane sillä, että tekopyhästi sanotaan, että mummukullan ainoa toive on jäädä omaan kotiinsa kuoloon asti, kun tiedetään kuitenkin, että hän ei tule yksinään toimeen, ja että hänen dementiansa vain pahenee yksinäisyydessä. Kuka huolehtii, ettei hän lähde vanhaan apsuudenkotiinsa aamutossuissa pakkasyönä? Kuka katsoo, että muistaa syödä? Kuka huolehtii puhtaudesta, vaatteista, siivouksesta?
        Nämäkö eivät tarvitse apua? Paljonko tutusta ja turvallisesta ympäristöstä on apua yksinäiselle dementikolle?


    • omasyy

      Kolottaa, särkee, jomottaa ja v....taa! Lonkka teki taas tepposet, särkylääkkeetkin lopussa. Pitsataksin eväillä tässä olen pärjäillyt jo lähes kuukauden. No kävinhän (taksilla) apteekista särkylääkkeitä, tosin osa jäi kassalle, rajoitukset ei saa myydä.
      Hyvää vanhusten viikoa kohtalotoverit!
      (ps. lääkäriin pääsen parin kuukauden päästä)

    • Ramoona_

      Luin hiukan vanhustenviikon tämän vuoden painopisteistä. Vanhustyön keskusliiton teemana on "Tekee mieli oppia". Tietotekniikan opiskeluun kannustetaan vertaisohjaajien avulla, ja tänään onkin Senior Surf -päivä. Palvelut siirtyvät enenevässä määrin nettiin, joten teema on hyvin ajankohtainen ja mukaan haastava. Onhan tämä tiedon valtatie myös merkittävä kohtaamispaikka, varsinkin kun löytyy jopa ihastuttavia virtuaalikahviloita ja kiinnostavia keskustelukumppaneita. ;

      Keskusliiton edustajan tervehdyksestä jäi mieleen myös se, miten suhtaudumme muutoksiin, joita ikääntyminen väistämättä tuo mukanaan. Joitakin voi ennakoida ja varautua, mutta elämä tarjoaa myös yllätyksiä, jotka vanhemmiten eivät ole iloisia. Joudumme kokemaan menetyksiä, luopumisia, joudumme sopeutumaan. Positiivarin tapaiset tahot koettavat tsempata, että uuteen elämäntilanteeseen liittyy myös uusia mahdollisuuksia ja kun yksi ovi sulkeutuu, toinen avautuu. Valitettavasti nämä hyvää tarkoittavat kliseet osoittautuvat usein hyvin ontoiksi , kun tositilanne tulee eteen ja kun itse ei jaksa uusia ovia enää availla.

      Suomessa korostetaan yksin pärjäämistä jo pienten koululaisten kohdalla. Arvostetaan varhaista itsenäistymistä ja kotoa omilleen muuttamista heti täysi-ikäistyttyä 18-vuotiaana, ja yhteiskuntakin sitä tukee maksamalla asumistukea. Sukupolvet viettävät aikaa erillään, ja monen vanhuksen harras toive on, ettei tarvitsisi jälkeläisiään rasittaa. Moni koettaa elää säästeliäästi , jotta voisi jättää perintöä lapsilleen. Ehkä tulevaisuudessa on pakkokin perheiden ottaa enemmän vastuuta vanhuksistaan , ja olisiko se niin kamala asia ?

      • Minua kummastuttaa tuo suuntaus, että lasten tulee muuttaa omilleen 18-vuotiaina. Ei minun lapseni ainakaan aikoinaan edes puhuneet pois muuttamisesta. Olivat lukiolaisia ja myöhemmin opiskelivat ammattiin. Parempihan oli olla kotona kuin maksella vuokria ja ostaa muonaa olemattomilla tuloilla. Olivathan he opiskeluaikanaan työssäkin, mutta opiskelu maksaa, vaatteet, pääkaupunkiseudun kulkuneuvot, harrastukset ym Kyllä rahanreikää heillä riitti, vaikka kotona olivatkin vanhusten siivella. Lol.
        Ei minusta edes evoluution nimissä pidä ajaa jälkeläisiä pois pesästä ennen kuin he itse ovat valmiit lähtemään.
        Ikävä olisi tullut.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Täytyi haukkuu sut lyttyyn

      En haluu tuntee rakkautta sua kohtaan enää ja haluun unohtaa sut mut sit tulee kuiteki paha olo kun haluis vaan oikeesti
      Ikävä
      61
      1507
    2. SINÄ nainen hyvin läheltä

      Pidän sinusta. Mutta mene ensin juttelemaan lääkärin luokse, ja hoida itsesi kuntoon. Sit kun sä olet kunnossa, niin mä
      Ikävä
      70
      866
    3. 37
      862
    4. Ajatus aamuun

      Tämä jollekin tärkeälle. On asioita mistä jutellaan, on asioita mistä vitsaillaan, on myös asioita mistä ei puhuta kenen
      Ikävä
      58
      809
    5. Nainen mitä tekisit

      Joutuisit tekemään miehelle ja sinulle tai sinulle ja miehellesi ja kahdelle lapselle ruokaa ja kaapista löytyy 2 litraa
      Sinkut
      158
      809
    6. Siis ei ole edes mahdollista

      että ei törmätä, ei sit millään vaikka päällä hyppisi
      Ikävä
      42
      782
    7. Martina kauniina lehtihaastattelussa

      Martina antoi hyväntuulisen haastattelun lehteen. Tyylikkäitä kuvia ja kivoja vaatteita kauniilla Martinalla.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      182
      725
    8. Minä en luota sinuun yhtään nainen

      ja aistin että yrität taas satuttaa henkisesti koska tiedät että olet heikkouteni joten siksi tein mitä tein mutta en ki
      Ikävä
      44
      719
    9. J-miehelle

      haluan kertoa että olet edelleen mulle rakas. Ajattelen sinua päivittäin kulta.
      Ikävä
      49
      672
    10. Et voi olla loputtomasti hiljaa

      Nainen. Tarkoitan siis meidän juttua. Eihän tämä tällaiseen epätietoisuuteen voi jäädä siinä vaan särkyy kumpikin. Kerto
      Ikävä
      40
      647
    Aihe