2,9 miljoonan varoja johtajan omiin puutarhatöihin

kjnbhgyt

Suomen kehitysyhteistyörahoja käytetty väärin Sambiassa – 2,9 miljoonan varoja johtajan omiin puutarhatöihin

Todella harmillinen asia, Suomen ulkoministeriöstä kommentoidaan.
Zambia National Farmer’s Unionin eli paikallisen maataloustuottajien keskusjärjestön on havaittu käyttäneen kehitysyhteistyövaroja väärin.

Lähetysneuvos Harri Sallinen ulkoministeriön Afrikan ja Lähi-idän osastolta vahvistaa asian Ilta-Sanomille.

Ensimmäisenä väärinkäytöksestä kertoi Maaseudun tulevaisuus.
Epäselvyyttä varojenkäytössä on yhteensä 2,9 miljoonan euron edestä.

KPMG:n raportista ilmenee, että varoja on käytetty muihin kuin sovittuihin tarkoituksiin, mm. järjestön johtajan oman maatilan maisemointi- ja puutarhatöihin. Johdon palkat ovat olleet ylisuuria. Myös taloushallinnon kanssa on ollut ongelmia, kun viljelijöiden mikrolainoihin tarkoitetut rahat sekoittuivat kirjanpidossa muihin tileihin.

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000001920181.html

6

64

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ylehävettää

      Tää alkaa oleen aika tyypillistä menoa, taisi jopa SPR;n johto olla epäiltynä, mutta tietenkin maamme oikeuslaitos toimi hyvin ja taisivat saada vapautuksen, vaikka homma näytti sangen rumalta. No itse olen tullut sellaiseksi, että ropoakaan ei tipu enää mihinkään, enkä edes verta luovuta. Autetut näkyy vain polttavan autoja Ruotsinpuolellakin Ylen vaietessa asiasta verorahoillani.

    • vitunmoverääliö

      Lisää rahaa vaan, kyllä sinne mahtuu

    • Kylläkyrsii

      Zambia-Suomi 6-0......Suomen virkamiehiä viedään ku litranmittaa,kuinka voi asioita hoitaa noin laput silmillä.'Meidän mielestä korruptio Sambiassa on promille luokkaa'
      HA-HA-HAAAAAAAAAAAAAA......

      • aivottomia.hölmöjä

        Täysin silmälaput päällä nennään. Johonkin tilinpitokertomuksiin uskotaan kuin hölmöläiset.


    • Laskutoimitus

      Olipa kerran kaksi lahjakasta opiskelijaa jotka pääsivät maineikkaaseen amerikkalaiseen yliopistoon opiskelemaan. Toinen Kaukoidän kehitysmaasta, toinen Afrikan vastaavanlaisesta maasta. Opiskelun aikana he tutustuivat toisiinsa. Valmistuttuaan palasivat kotimaihinsa korkeisiin virkoihin.
      Muutaman vuoden kuluttua Kaukoidän maassa asuva kutsui afrikkalaisen virkaveljensä vierailulle luokseen. Perillä Kaukoidän maan virkamies, joka oli maansa kehitysapua koordinoiva korkea virkamies esitteli aikaansaannoksiaan vieraalleen. Oman kotinsakin näytti hänelle. Vieras ihasteli korkean asuintornin kattoterassiasunnon hienouksia. Uima-allasta, hienoja huonetiloja, kodinhoitajaa, lastenhoitajaa ynnä aamuisin ovelle saapuvaa viraston virka-autoa kuljettajineen. Afrikkalainen kysyi ystävältään miten tämä oli kaiken sen saanut aikaan. Tähän isäntä vastasi viittaamalla näkymään asunnon ikkunasta. Siellä näkyi hieno moottoritie ja ylväs silta. "Kymmenen prosenttia, kymmenen prosenttia", sanoi hän hivellen samalla oikean käden peukalollaan sormenpäitään.
      Kutsuipa afrikkalainen Kaukoidän maan kaverinsa vuorostaan vierailulle kotimaahansa. Kotimaansa kehitysavun koordinoinnista vastaavan virkamiehen monikymmenhuoneisen loisteliaan aidalla ympäröidyn palatsin ja monilukuiset palvelijat, lasten kotiopettajat, vaimonsa ja omansa autonkuljettajat ym nähtyään Kaukoidän maan virkaveli oli mykistynyt. Ihmettelyynsä hän sai vastaukseksi pyynnön vilkaista ulos ikkunasta. Siellä oli viidakon halki raivattu häthätää vaivaista polkua parempi tie kiemurtelemaan. "Yhdeksänkymmentä prosenttia, yhdeksänkymmentä prosenttia".

      Ja tämä tarina on vanha mutta tosi; tai melkein.

    • Kankkylan.kaivoon

      Suomen Lusakan suurlähettiläs Timo Olkkonen sai vuosi sitten nimettömän kirjeen. Kirjeessä kerrottiin että Suomen maksama kehitysapu Sambian maatalousjärjestölle (ZNFU) oli kadonnut järjestön toimitusjohtajan Ndambo Ndambon taskuihin.

      MOT ja Ruotsin TV:n tutkiva ohjelma Uppdrag Granskning on yhdessä selvittänyt mistä kehitysapuskandaalissa on kysymys. Sen perusteella käy ilmi, että järjestön toimitusjohtaja on käyttänyt kehitysapumiljoonia kuin omia rahojaan. Hän on nostanut 29 000 dollarin kuukausipalkkaa, jonka lisäksi pelkästään vuoden 2014 aikana järjestön tileiltä katosi kaksi miljoonaa euroa.

      ZNFU:n entinen työntekijä kertoo MOT:ssa: ”Raha joka oli tarkoitettu viljelijöille, meni muihin tarkoituksiin. Melkein joka viikonloppu hän (toimitusjohtaja) otti 5000 dollaria kassasta, omiin tarpeisiin”.

      Entinen suurlähettiläs ja kehitysapudiplomaatti Matti Kääriäinen on MOT:n pyynnöstä analysoinut Sambian maatalousjärjestöstä tehtyjä kahta erityistilintarkastusraporttia.

      Kääriäisen mukaan Ndambo Ndambon palkka on käsittämätön. ”Onhan se aivan järkyttävää. Jos sen suhteuttaisi Suomeen … me puhuisimme miljoonista euroista kuukaudessa. Se ero on niin huikea. Ihan mieletön palkka.”

      Kääriäinen lisää: ”Meidän kehitysyhteistyön päävastaanottajamaathan kuuluvat kaikki valtoimenaan olevan korruption kategoriaan. Hallintojärjestelmät ja kontrollijärjestelmät siellä ovat niin heikkoja, että korruptiota siellä on ja tapahtuu. Mitä enemmän sitä rahaa on, niin sen suurempia summia tietenkin sieltä lähtee. Tässä tapauksessa on ollut harvinaisen härski tapaus.”

      Sambian maatalousjärjestö on käytännössä rahoitettu Suomen ja Ruotsin kehitysapuvaroilla. Suomi on maksanut vuodesta 2009 lähtien yhteensä yhdeksän miljoonaa järjestölle. Vuosina 2014-2017 Suomi on sitoutunut maksamaan kaksi miljoonaa euroa vuodessa. Nyt tuki on jäädytetty.

      ”Meillä on tällainen hyväntahtoinen suhtautuminen näihin asioihin. Voi sanoa, että naiivi suhtautuminen näihin asioihin. Ei haluta myöntää, että täällä on tällaista myöskin selkeästi rikollista toimintaa mukana ja tarkoitus hyötyä meistä ja meidän rahoistamme.”, Kääriäinen toteaa.

      MOT: Kehitysapumiljoonat maajussin pomolle
      http://areena.yle.fi/1-3239192

      Ohjelmasta sai käsityksen, että Sambia ja monet muutkin Suomen kehitysapukohteet ovat korkean korruptioriskin maissa. Eu:ssa on arvioitu, että korruptioon menee noin arviolta 1/3- osa veronmaksajien kehitysapurahoista. Nyt meni koko 2 milliä suoraan pomon taskuun. Kuten entinen "rahalähettiläs" ohjelmassa kertoi, kehitysapu pitäisi tässä muodossa lopettaa.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      5045
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3177
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1827
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1790
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1655
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1501
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      11
      1275
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1266
    9. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1257
    10. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1247
    Aihe