Job ja usko

Job ja koeteltu usko
Olen kiitollinen siitä, että Raamattuun on Jumala halunnut kirjoittaa Jobin kirjan. Jobin kirja opettaa meille jotain aivan erikoista näinä aikoina, kun monenlaiset opit ryntäävät maahan.
Jumala antoi Jobista erityisen hyvän lausunnon ja kysyi langenneelta enkeliruhtinaaltakin, että oletko huomannut Jobia. No, totta kai langennut enkeliruhtinas oli Jobin huomannut, olihan hän varmaan yrittänyt houkutella Jobia lankeamaan syntiin moninaisiakin kertoja, mutta Jumala ilmoitti, että Job on nuhteeton ja oikeamielinen. Eihän se Jobista toki synnitöntä tehnyt, mutta Job palveli Jumalaa. Langennut enkeliruhtinas sitten kertoi, että eihän se ihme ole, kun olet antanut hänelle kaikkea yltäkyllin.
Miksi Jumala esitteli Jobin langenneelle enkeliruhtinaalle, miksi Jumala antoi luvan koetella Jobia ja antoi sielunviholliselle luvan tehdä Jobin kaikelle mitä halusi? Täytyihän Jumalan tietää, mitä tuo kelvoton enkeliruhtinas tekee! Uusi Testamentti tuo vastauksen meidän kysymyksiimme. Meidän uskoamme koetellaan.
Jaak. 1:12
Autuas se mies, joka kiusauksen kestää, sillä kun hänet on koeteltu, on hän saava elämän kruunun, jonka Herra on luvannut niille, jotka häntä rakastavat!
1. Piet. 1:7
että teidän uskonne kestäväisyys koetuksissa havaittaisiin paljoa kallisarvoisemmaksi kuin katoava kulta, joka kuitenkin tulessa koetellaan, ja koituisi kiitokseksi, ylistykseksi ja kunniaksi Jeesuksen Kristuksen ilmestyessä.
Langennut enkeliruhtinas (sielunvihollinen) lähti innoissaan ’varastamaan, tappamaan ja tuhoamaan’ kaikkea mitä Jobilla oli. Ainoastaan Jobiin sielunvihollinen ei saanut koskea. Myös hänen vaimonsa oli suojattu, vaikka Jobin kirja ei sitä suoraan sano, mutta tiedämme sen Jobin kirjan lopusta, hän synnytti Jobille vielä uusia lapsia, kun entiset olivat kuolleet.
Luottiko Jumala siihen, että Jobin usko kestää koetuksen? Vai miksi näin julma koetus? Ei Jumala tiennyt, sanon näin, vaikka tiedän, että moni vetoaa Raamatussa esiintyvään sanaan ’kaikkitietävä’. Olen tutkinut tuon sanan kaikki esiintymiskohdat Raamatusta ja siksi sanon niin kuin sanon. Jumalan koetus perustuu siihen, että jos uskomme on vain tämän elämän aikaa varten olemassa, hankkiaksemme ’siunauksia’ tätä elämää varten, sellainen usko on turha ja surkuteltava. Uskon on oltava lujemmalla perustuksella, Jeesuksen Kristuksen perustuksella, se perustus on iankaikkinen perustus.
1. Kor. 15:19
Jos olemme panneet toivomme Kristukseen ainoastaan tämän elämän ajaksi, niin olemme kaikkia muita ihmisiä surkuteltavammat.
Niinpä me kaikki Jumalan omat joudumme uskossamme koetelluksi, kestääkö se oikeasti, onko se uskoa Jumalaan, Jumalan itsensä tähden, vai vain uskoa siksi, että saisimme kaikkea hyvää tähän elämään (uskoa ’riivaajiin’). Jumala siis salli Jobille koetuksen ja tämän koetuksen Job kesti. Mutta pahempaa oli tulossa.

3

104

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Sielunvihollinen oli taas Jumalan luona ja Jumala haastaa sielunvihollista yhä uudelleen katsomaan Jobia. Jumala kertoo, että Job ei ole luopunut uskostaan, vaikka sinä olet yllyttänyt minut Jobia vastaan, tuhoamaan hänet ilman syytä! Sielunvihollinen ei luovuttanut, ei hän luovuta meidänkään kohdalla, vaan sanoi, että koske häneen itseensä, kyllä Job silloin sinusta luopuu! Jumala salli vielä lisää Jobille koetuksia, saat tehdä mitä tykkäät, säästä kuitenkin henki. Jumala sallii pahuuden joskus mennä pitkälle, mutta aina sillä on Jumalan asettamat rajat.
      Meitä varten tämä Jobin kirja on kirjoitettu, meitä kärsiviä ja monissa vaikeuksissa ja sairauksia kohtaavia ihmisiä varten. Meille siinä on opetus – oikea usko Jeesukseen Kristukseen kestää koetukset, tuli mitä tuli, sallii Jumala mitä hyvänsä, Jumalan avulla ja häneen turvaten me kestämme uskossa.
      Job sai pahoja paiseita kaikkialle ja istui tuhkakasassa. Tuhkakasassa istuminen vertautuu Raamatussa katumukseen ja nöyryyteen Jumalan edessä. Tuhka kuvaa meidän fyysistä olemustamme, olemme tomua ja tuhkaa.
      Matt. 11:21
      "Voi sinua, Korasin! Voi sinua, Betsaida! Jos teidän kaduillanne tehdyt voimateot olisi tehty Tyroksessa tai Sidonissa, niiden asukkaat olisivat jo aikoja sitten verhoutuneet säkkiin ja tuhkaan ja kääntyneet
      Jobin vaimokin oli jo syvän katkeruuden vallassa, eikö lapsien menettäminen kosketa kaikkein eniten äidin sydäntä. Niinpä tuo vaimo surunsa keskellä sanoo Jobille, mitä sinä tuollaista Jumalaa seuraat, jätä hänet ja kuole. Job kesti tuonkin ja sanoi, että kaikki mitä Jumala antaa, eikö se ole meidän hyväksyttävä. Jobin usko oli syvemmällä, kuin tämän maailman menestyksessä, se kesti silloinkin, kun kaikki ympärillä tuntuu hajoavan käsiin ja kaikki menetetään, mitä elämä on antanut siihen asti.
      Jobin ystävät tulivat lohduttamaan, ystävät tulevat, elleivät tule surun ja murheen kokeneen vierelle, ei heitä voisi sanoa ystäviksi. He olivat hiljaa, niin mykistäviä olivat nuo uutiset, jotka he olivat kuulleet ja nyt näkivät itse vielä sen viimeisenkin koettelemuksen – minkä näköinen Job olikaan.
      Heidän sanansa eivät vain olleet viisaita sanoja. Jumala ei kosta meille meidän syntiämme tässä ajassa, hän ei kosta meidän pahoja tekojamme tässä ajassa, hän on määrännyt päivän, jolloin meidän tekomme punnitaan, me joudumme synneistämme tilille, ellemme ole niitä vieneet Jeesuksen ristille hänen verensa puhdistettaviksi.
      Ap. t. 17:31
      Hän on näet määrännyt päivän, jona hän oikeudenmukaisesti tuomitsee koko maailman, ja tuomarina on oleva mies, jonka hän on siihen tehtävään asettanut. Siitä hän on antanut kaikille takeet herättämällä hänet kuolleista."
      Toki me joudumme kantamaan syntiemme seuraukset usein jo tässä ajassa. Rikoslaki tuomitsee ne, jotka pahaa tekevät ja he saavat maallisen lain mukaisen tuomion. Moraalirikkomuksista saattaa seurata arvaamattomia seurauksia. Oman elämän tuhoamisesta eri tavoin (tupakka, alkoholi, huumeet jne.) seuraa yleensä myös jotakin ikävää jo tämän elämän tilanteisiin.
      Job ei siis joutunut kärsimyksiin oman elämänsä tahden, ei omien syntiensä tähden, vaikka Jobin ystävät sitä arvelivatkin. Jobin kärsimykset olivat Jumalan tahdosta sallittu koetus hänen uskonsa kestäväisyydestä ja Job kesti. Kyllä sai valittaa, sai itkeä, sai surra, sai purkaa tuskaansa lähimmäisilleen ja Jumalalle. Job jopa sanoi, että Jumala on tehnyt hänelle vääryyttä – saman sanoi Jumala jo alussa – ilman syytä olen antanut Jobille kärsimystä. Job jopa toivoi kuolemaa ja toivoi, ettei olisi syntynytkään.
      Niinpä meidänkään kärsimykset eivät johdu meidän elämästämme, kun me Jeesuksen omina kuljemme ja haluamme kulkea hänen rakkautensa ohjaamina eteenpäin. Meidän on turha etsiä syitä itsestämme, turha ajatella, että mitä pahaa olen tehnyt, kun minua näin rangaistaan. Jumala ei omiaan rankaise koskaan. Jumala ei myöskään kiusaa ketään.
      Jaak. 1:13 - 14
      Älköön kukaan kiusauksiin jouduttuaan ajatelko, että kiusaus tulee Jumalalta. Jumala ei ole pahan kiusattavissa, eikä hän itse kiusaa ketään. Jokaista kiusaa hänen oma himonsa; se häntä vetää ja houkuttelee.

    • Job myös kyseli, että miksi oikeus ei toteudu täällä maan päällä, miksi jumalaton saa elää hyvän elämän ja Jumalan oma joutuu monenlaisiin kärsimyksiin? Job haluaisi kohdata Jumalan ja saada vastauksia elämänsä kysymyksiin.
      Sitten tapahtuu Jumalan ihme, Jumala tulee Jobin luo ja alkaa puhua, ei Jumala näkyvänä hahmona tullut, mutta myrskyn keskeltä Job kuulee Jumalan äänen. Ei Jumala ala selittää Jobille tekojaan ja sallimustaan Jobin kärsimyksiin, hän alkaa kertoa, kuka hän on, maailmankaikkeuden luoja, kaiken koossa pitäjä, esittelee luomakuntansa järjestystä ja hienoutta. Jo Jumalan ensimmäisen puheen jälkeen Job tajuaa, ettei hän voi ymmärtää Jumalan teitä, ei hän voi käsittää Jumalan aivoituksia, hänen on syytä olla hiljaa Jumalan edessä ja kuunneltava, mitä Herra puhuu. Job tajuaa, että nyt hän on todella kohdannut Jumalan, Jumalan, joka hallitsee, joka johdattaa, joka vie asiat päätökseen oman säätämyksensä mukaan, ei enää kysellä miksi kysymyksiä, ei enää kiinnosta se, mitä tapahtui ja miksi, vaan nyt Job tietää, että Jumala on hänen kanssaan tapahtui mitä tahansa. Sielunvihollinen joutui poistumaan häveten hävinneenä Jumalan edestä, Jobin usko vahvistui, kävi juuri päinvastoin kuin mihin sielunvihollinen halusi Jobin joutuvan.
      Jumala on meidänkin kanssamme tapahtui mitä tahansa, miksi kysymykset ovat turhia, Jumala tietää vastaukset, meidän ei tarvitse niitä tietää. Meille riittää, että meidän elämämme on Jumalan kämmenellä tapahtui mitä hyvänsä. Meidän uskomme Jumala haluaa tehdä lujaksi ja vahvaksi, niin että kestämme koetukset, niin kuin Job kesti.
      Ef. 6:10
      Lopuksi: vahvistukaa Herrassa, ottakaa voimaksenne hänen väkevyytensä. [2. Tim. 2:1]
      Kol. 2:7
      Juurtukaa häneen, rakentakaa elämänne hänen varaansa ja vahvistukaa uskossa sen mukaan kuin teille on opetettu. Kaikukoon kiitoksenne runsaana

      Tätä saa kopioida halutessaan ihan vapaasti.
      Pekka

    • Väsynyt_vaeltaja

      Kiitos tästä kirjoituksesta!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mietitikö nainen koskaan

      Miksi me ollaan päädytty tähän pisteeseen. Lähestmistapaa ei ole. Tarvitaanko me oikeasti enää tätä.
      Ikävä
      125
      2118
    2. Marin on ehkä maailman kaunein "Nelikymppinen"

      Marinin julkaisu on saanut yli 68 500 tykkäystä. Postauksen kommenttikentässä ylistetään paljon Marinin kauneutta, jota
      Maailman menoa
      267
      1963
    3. Vernu Vasunta

      On mahotonta miten marjanpoimijoita on kohdeltu! Eikö paremmalla kohtelulla olisi saanut paremman tuloksen?
      Suomussalmi
      62
      1496
    4. En kelpaa sinulle

      Varattuna - olen sinulle ongelma. Eroaminen vuoksesi voi olla turhaa, sillä me ei puhuta, kun olen varattu ja kumpikin v
      Ikävä
      115
      1336
    5. Olisi hauska tietää

      Koska huomasit pitäväsi minusta? Itse taisin ihastua sinuun heti silloin kun tavattiin ensimmäistä kertaa. Miehelle, jon
      Ikävä
      64
      1248
    6. Apua. Onks mä jotenki erikoinen ?

      Oon ihastunu paljon vanhempaan mieheen.
      Ikävä
      128
      1184
    7. Minun on vaan päästettävä irti

      Toiveesta. Satutan vain itseäni😥😔. Toivon sinulle pelkkää hyvää, eläthän elämäsi parasta aikaa, mutta en halua enää k
      Ikävä
      37
      960
    8. Taidat vanhempi nainen

      Haluta sen tien itsellesi. juokse vaan karkuun ! Pahentaa vaan asiaa.Pitäs toimia ihan toisin päin
      Ikävä
      65
      927
    9. Kertoisit jo

      Rakastatko minua vai olenko käsittänyt väärin onko tämä vaan ystävyyttä tai kaveruutta? En haluaisi enää nolata itseäni
      Ikävä
      45
      857
    10. En koskaan saanut asiattomia kuvia!

      Silloin kun olin vielä nuori, kukaan mies ei koskaan lähettänyt minulle asiattomia kuvia itsestään. Jos tiedätte mitä ta
      Sinkut
      156
      841
    Aihe