Omituiset rykijät

Joko taloudessa menee hyvin? Ei päivää etteikö joku yrittäjä pulpahtaisi mediaan rykimään miten hankala on löytää työntekijä avoimena olevaan työpaikkaan. Välttämättä taloudessa ei ole tapahtunut yhtään mitään, mutta joillakin työnantajilla on joko sisäsyntyinen vastenmielisyys työnhakijoita kohtaan tai sitten nämä työnantajat yrittävät lepytellä huonoa omaatuntoaan, kun työllisyyden hyväksi ei ole tullut tehdyksi yhtään mitään. Syyhän on aina helpompi vierittää jonkun muun kuin oman itsen kontolle.

Jos avoimia työpaikkoja tosiasiallisesti on olemassa, niin yksi syy on varmasti työttömän työvoiman ammatillisten valmiuksien katoaminen. Monet yrityksethän ovat tehneet niin kutsuttua tulosta laittamalla työvoimaa kilometritehtaalle edes yrittämättä pitää osaamisestaan kiinni. Kun tähän lisätään työvoimakoulutuksen leikkaukset ja muut säästöt, niin osaaminen alkaa olla menneen talven lunta.

Yksi tapa työpaikan syntyyn on se, että olemassa oleva työntekijä saa yrityksestä tarpeekseen ja lähtee muihin tehtäviin. Tämän jälkeen yrityksessä ei sitten ole ketään, jolla olisi edes aavistus mitä kysymyksessä oleva henkilö on yrityksessä tehnyt. Työnhakijan pitäisi sitten arvata mitä edellinen henkilö on palkkansa eteen tehnyt. Monelta vaatii uskallusta heittäytyä täysin tuntemattomaan, kun ei ole ketään, jolta voisi mitään kysyä. Toinen ongelma on puolestaan se, ettei yrityksissä ole minkäänlaista perehdytystä tehtävään. Etenkin pitkään työvoimasta poissaolevalle olisi jonkinlainen orientaatio paikallaan.

Kun tilanne on edellä kerrotun kaltainen, niin yritykset etsivät luonnollisesti valmista. Suu apposellaan, luonnollisesti. Niinpä ei ole ihmetteleminen, jos reskontran hoitajan ja kahvinkeittäjän tehtävään vaaditaan vähintään KLT-tutkinto. Eikä tämäkään tutkinto takaa työpaikan saantia, vaan edellytys on nimenomaan se, että hakijan olisi osattava kaikki yrityksen rutiinit heti, kun työpaikan ovi käy.

Monet yritykset ilmoittelevat avoimista työpaikoista lähinnä huvikseen. Omaa statusta nostaakseen. Näyttäähän se hienolta, kun yritys pystyy näinä päivinä työllistämään. Kun vielä ilmoitus laaditaan käyttämällä hienoja englanninkielisiä nimikkeitä ja laittamalla järjettömät pätevyysvaatimukset, niin monessa yrityksessä kuvitellaan, että näin syntyy vaikutelma vähintäänkin äärimmäisestä osaamisesta. Yksikin esimerkki tällaisesta, tosin jo vuosien takaa, oli, kun työnhakija olisi halunnut tiedustella ilmoitetusta työpaikasta, mutta kukaan yrityksessä ei edes tiennyt, että kuvatun kaltainen paikka olisi ollut avoinna.

Yrittäjien mediassa räyhääminen selittyy myös siten, että negatiivista mielikuvaa työttömistä luomalla voidaan vaikuttaa työttömän asemaa heikentävästi. Poliittisille päätöksentekijöille näyttää päivä päivältä yhä enenevässä määrin muodostuvan kuva kotisohvalla makaavasta työttömästä, joka vain nostaa päivärahaa tekemättä mitään. Eipä ihme, että monen poliitikon huuto vastikkeellisuudesta yltyy ja erilaiset ”aktivointitoimet” saavat yhä rankempia muotoja. Sen sijaan työnantajaa syötetään lähes lusikalla tuomalla kaikki kuviteltavissa olevat etelän herkut nenän alle maisteltavaksi.

2

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • EIosaajia

      TYÖN tekiä on liian usein vajaatuottoinen , vaikka koulutuksen tai kokemusmäärän mukaan oletetaan hänen kykenevän vastaamaan tuottamastaan rasitteesta , näin on harvoin . Tumpeloita kulueriä .

      • Käsityksesi heijastaa monen yrittäjän näkemystä. Valitettavasti kuitenkin tuolla asenteella yrittäjä syö oman jalkansa. Näin siksi, että työläisen palkkaa nakertaessaan omaa napaansakin lyhytnäköisemmin pälyilevä yrittäjä hävittää omat tuottonsa. Työläisen palkastahan ostovoimakin koostuu.

        Vajaatuottoisuudet ovat seuraus puutteellisesta liikeideasta. Yleensä yrityksen lopun alku on se, kun pitää ryhtyä nyrhimään palkkoja ja huohottamaan muutenkin työläisen niskaan.

        Palkkojen alentaminen valtakunnan johtavana talousstrategiana on lähinnä hölmön pään hölmö tuotos.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Se että tavattiin

      Hyvin arkisissa olosuhteissa oli hyvä asia. Olimme molemmat lähestulkoon aina sitä mitä oikeasti olemme. Tietysti pieni
      Ikävä
      26
      4663
    2. Mitä haluaisit

      Sanoa hänelle tällä hetkellä?
      Ikävä
      218
      2430
    3. Sofia B- miljonäärillä on vaimo ja pieni vauva .

      Voi ei taasko oli avioliitossa olevan miehen salarakas ja miksi voi noin toimia tää Sofia näin alhaisesti ?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      230
      1961
    4. Elokapina määrättävä lakkautettavaksi

      https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/14143 Aloitteen sisältö Ympäristöjärjestö Elokapina tulee määrätä välittömästi
      Maailman menoa
      45
      1954
    5. Sukset jo ristissä? Ensitreffit alttarilla Anna syyttää rajusti - Hai puolustautuu: "Mutta en mä..."

      Voi, voi... Onko Anna liian epävarma itsestään vai mikä mättää? Pari tuntenut vasta pari päivää ja kriisiä jo pukkaa.
      Ensitreffit alttarilla
      18
      1744
    6. Nyt on kansalaisaloite: Elokapina lakkautettava.

      Tänään tullut uusi kansalaisaloite, jossa vaaditaan Elokapinaa lakkautettavaksi, tai julistamista rikollisjärjestöksi, k
      Maailman menoa
      182
      1375
    7. Kansalaisaloite Elokapina määrättävä lakkautettavaksi

      https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/14143 Erittäin hyvä ja kannatettava aloite!
      Joensuu
      51
      1214
    8. Stubb ohjeisti Natoa: "Vapauttakaa ohjukset"

      Presidentti Stubb linjasi amerikkalaismedia CNN:n haastattelussa, että Nato-maiden pitäisi ”todellakin” antaa Ukrainalle
      Maailman menoa
      141
      953
    9. Hyvin sä olet

      Olet toiminut aina. Älä epäile tai häpeä omaa toimintaasi nainen. Kukaan ei vahingoittunut ja kaikki on ollutta ja menny
      Ikävä
      56
      945
    10. Ohhoh! Robert Helenius yllättää - Näin hän vastaisi Tanssii Tähtien Kanssa -kutsuun: "Ura..."

      Robert Helenius olisi kyllä komea näky TTK-parketilla vai mitä olet mieltä? Ja olikos se Viivi Pumpanenkin jo siellä...
      Suomalaiset julkkikset
      9
      931
    Aihe