Kuka oli Mooses

Moosesko

Akhenatonille tapahtui valtakautensa jälkeen. Akhenaton oli valtakautensa jälkeen niin vihattu faarao, että kaikki häneen viittaava taide ja kirjoitukset pyrittiin tuhoamaan Faarao Horemhebin valtakaudella. Tästä syystä Akhenaton oli historiankirjoille vielä 1800-luvulla täysin tuntematon faarao. Vasta arkeologiset kaivaukset Akhetatenin kaupungissa toivat hänet historiantutkijoiden tietoisuuteen.

Akhenaton ei suinkaan kuollut myrkkymaljaan, kuten Waltarin Sinuhe Egyptiläisessä. Hänet ja hänen taustallaan vaikuttanut Hyksos-eliitti karkotettiin Egyptistä. Sigmund Freud ja monet muut aihetta tutkineet ovat tulleet siihen tulokseen, että raamatun tarina Mooseksesta ja israelilaisten Egyptistä lähtemisestä on vertauskuvallinen tarina atonistien maastakarkoituksesta. Tämä on tietenkin "Eliitille" (joka on luonut Israelin ja siionismin) arka aihe, koska juutalaisten juurien yhteys pahamaineisiin Hyksos-kuninkaisiin ei olisi kovin mairittelevaa.

Mooses on hyvin todennäköisesti ollut Akhenaton, tai joku hänen hovinsa korkearvoinen johtohahmo.

Jos Raamattua tutkii tätä tarinaa vasten, monet palaset loksahtavat paikoilleen. Sellaiset hahmot kuin Aabraham, Iisak, Jaakob ja Joosef ovat hyvin suurella todennäköisyydellä koodinimiä Hyksos-kuninkaille. Esimerkiksi Juutalaisten kantaisä Aabraham oli mahdollisesti ensimmäinen Hyksos-kuningas Amenemhet I, josta tiedetään, että hän ei ollut kuninkaallista sukua.

Vanhan testamentin hahmot kuvataan usein uskonnollisessa taiteessa "paimeniksi" joiden sauva on toisesta päästä käyristetty. Tämä päästä käyristetty sauva oli myös faaraoiden vallan symboli, jonka alkuperä oli muinaisessa Tähdistö-kultissa. Hyksos-kuninkaita kutsuttiinkin nimellä paimenkuninkaat (Shepherd Kings).

37

1806

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
      • Anonyymi

        Tutankhamon oli Akhenatonin poika. Faarao Akhenatonin sisarvaimo oli kuvan kaunis Nefertiti joka oli yhtäaikaa Tutankhamonin biologinen äiti että samaan aikaan poikansa anoppi. Tutankhamon naitiin omalle siskolleen ja heidät pakotettiin tekemään yhteinen lapsi. Tutankhamon kuoli todennäköisesti faaraosuvun sisäsiittoisuuteen ja Ankhesenamon raskaus päättyi keskenmenoon. Ankhesenamon pyyti heeteiltä saada itselleen uutta puolisoa sillä ei halunnut naida omaa palvelijaansa jolloin heetit lähettivät kuningattarelle puolisoksi prinssi Zannannan. Egyptien sotajoukot kuitenkin surmasivat salaa matkalla olleen prinssin joka aiheutti vuosia kestäneen sodan Egyptin ja heettien välillä.


    • Eteenpäinmoi

      Raamatun Hesekielin kirjassa on tähän israelilaisten Hyksos-yhteyteen vihje:
      "Näin sanoo Jerusalemille Herra, Herra: Sinun sukusi ja syntysi on kanaanilaisten maasta; isäsi oli amorilainen ja äitisi heettiläinen." Hes 16:3

      On mahdollista, että Raamatun exodus-tarinaan on sulautunut kaksi eri historiallista tapahtumaa, joissa hyksoja muutti pois Egyptistä. Aihetta tutkinut Ralph Ellis on esittänyt varteenotettavan teorian, jonka mukaan exodus-tarinassa on yhtymäkohtia sekä Egyptin 1500-luvun eaa. sisällissodan aiheuttamaan muuttoaaltoon (hyksojen tappio faarao Ahmoselle --> Ylä- ja Ala-Egyptin yhdistyminen) että Akhenatonin ja atonistien karkottamiseen.

    • Vesivaaka

      Joo tuo on kyllä uskottavampi tarina kuin se että vedet nousivat mistä sit mentiin pois Egyptistä:) Vesi se vaan aina hakeutuu vaateriin oli se missä vain paitsi jäänä.

      • Anonyymi

        Oletko nähnyt sukellusmateriaalia punaisesta merestä siltä kohtaa mistä vedet nousivat? Kannattaa kaivella ja perehtyä jollet itse pääse paikanpäälle sukeltelemaan. Sieltä löytyy yllättävää materiaalia mikä tukee Raamatun kertomusta


    • Kuka tässä oli Moses, kun Ah-mose'lle meni valta ?

    • kuviteltufaarao

      Kuvitella saattaa vaikkapa kutein sinä. Jokaisella on omat kuvitelmansa ja uskonsa.

      • Jokaisellaonjoo

        Niin on jokaisella ne on kuten Mooseski kuviteltu raamattuun.


    • Egyptin tarinasta voisi kysyä käytännön kysymyksen, että onko kansalle edullisempaa yksi jumala, vaikka sitten aurinko, joka ei erottele ketään, vai kymmenet jumalat, joilla kaikilla on oma papistonsa vallankäyttäjänä ja jotka kansa joutuu elättämään ja jotka kinastelevat keskenään kuka on suurin.

      Mun mielestä, ( sanotaanko sitä sitten atonismiksi) , oli kuitenkin askel johonkin uuteen suuntaan. Mutta Akhenatonin suuri rakkaus oivallukseensa sai hänet unohtamaan kaiken muun, kuten maanpuolustuksen ja kansan turvallisuuden, niinpä maa oli helppo kohde valloittajille, sen kun käveli sisään ja asettui taloksi.

      • Anonyymi

        Akhenatenia seurasi valtaan Tutankamon jonka valtakausi jäi lyhyeksi ja vallan peri tämän sisko Ankhesenamon. Tutin kuoltua Ankhesenamon vaati heeteiltä uutta puolisoa ja kuningattarelle lähetettiin puolisoksi heettien prinssi Zannanna. Egyptiläisten sotajoukot kuitenkin surmasivat mataklla olleen Zannannan, mistä aiheutui sota Egyptin ja heettien välille. Mahdollista tosin on että Akhenatenin ja Tutankamonin välissä hallitsi parin vuoden ajan Akhenatenin vaimo Nefertiti salanimellä Smenkhkare ennen kuin valta siirtyi äidiltä pojalleen.


    • dedeswdede

      Muistaakseni Akhenaton tapettiin, ei karkoitettu.Hyksos aika on mielenkiintoinen.Olisiko kuitenkin heprealaiset sulautuneet jo tuolloin armenialaisiin,kaananilaisiin ja muihin kaukasialaisiin.DNA testit sen tietävät.

    • ulaanival

      Miten se Mooseksen taikominen siellä faraon tykönä, oletteko lukeneet Mooseksen 6 ja7 kirjaa siellä kerrotaan näistä taikamenoista.

    • Genomit

      Akhenaton niin en ihmettele jos häneltä löytyy N1C1 genomi joka on suomalainen genomi.

    • Akekhna

      Murtuneen pilarin symboliikan historiallinen taso tulee Aton-kultin alkuvaiheista ja Akhenatonin tarinasta. Murtunut pilari on symboli Akhenatonin menetetylle valtakunnalle. Egyptistä karkotettu Akhenaton oli egyptiläisten keskuudessa niin vihattu, että suurin osa hänestä ja hänen valtaudestaan muistuttava kirjallisuus, taide ja arkkitehtuuri pyrittiin hävittämään. Murtunut pilari kuvaa hyvin konkreettisesti atonistien karkotusta. Esimerkiksi Akhenatonin rakennuttama kaupunki Akhetaten (Amarna) tuhottiin lähes kokonaan ja jätettiin hautautumaan hiekkaan. Kaupungin olemassaolo tuli suuren yleisön tietouteen vasta 1800-luvulla arkeologisten kaivausten myötä.

    • Noojoox

      Jostain syystä Michelangelo päätti laittaa Moosekselle sarvet päähän. Sarvien symboliikalle on kehitelty moniakin teorioita, mutta julkinen keskustelu ei koskaan puhu siitä päivänselvästä symboliikasta, joka liittyy muinaisen egyptiläisen Kuu-kultin tapaan kuvata jumalansa ja johtajansa sarvet päässä.

      Esimerkki Wikipediasta löytyvästä "selityksestä":
      "Sarvet johtuvat heprean käännösvirheestä. Kun Hieronymus käänsi 300-luvulla Vulgataa hepreasta, hän kohdassa 2. Moos 34:29 luki virheellisesti sanan "kirkkaus" tilalle "sarvet". Konsonanttikirjoituksessa heprean kielen sanat qaran (loisti) ja qeren (sarvet) ovat lähellä toisiaan. Käännösvirheellä on hyvin merkittävä vaikutushistoria."

      "Se oli vain käännösvihrhe!" Jännä miten tämä selitys ei kerro miksi sanat qaran (loisti) ja qeren (sarvet) ovat niin samanlaisia. Molemmat sanat liittyvät kuuhun, mutta tästä ei tietenkään mainita mitään.

      Michelangelo ei ollut yksin. Mooseksesta löytyy melkoinen määrä maalauksia ja patsaita, jossa hänellä on sarvet päässä.

      Jotta voi ymmärtää Mooseksen sarvien symboliikan, täytyy tuntea Kuu-kultin tarina ja tietää kuka Mooses oikeastaan oli. Suosittelen lukemaan nämä kaksi kirjoitusta ensin.

      Mooses oli Is-Ra-El nimisen uskonnollispoliittistaloudellisen liittouman johtaja, joka tunnettiin Egyptissä toisella nimellä: Faarao Akhenaton. Koska Mooses oli israelilaisten johtaja, hän oli ainakin Israelin nimessä olevien kolmen kultin johtaja. Hän oli siis Aurinko-, Kuu- ja Saturnus-kulttien johtaja.

      Mooses ja Akhenaton ovat saman henkilön kaksi eri puolta: kuu ja aurinko. Akhenaton on egyptiläinen aurinkoa edustava persoona - Mooses on israelilainen kuuta edustava persoona. Tällainen yhden hahmon kahteen eri persoonallisuuteen jakaminen oli tyypillistä muinaisissa jumaltarustoissa. Esimerkiksi kaksosjumalattaret Isis ja Neftys olivat kuun kaksi eri puolta, joista toinen edusti syntymää ja toinen kuolemaa.

      Akhenaton oli faaraona jumalan asemassa, joten häneen sovellettiin samaa jumalallista kuvaustapaa. Sillä saatiin myös näppärästi peitettyä atonistien ikävät vaiheet Egyptissä.

      Raamatun tarina Mooseksen vaiheista antaa lisävihjeitä hänen yhteydestään Kuu-kulttiin. Egyptistä "paon" jälkeen Mooses kumppaneineen päätyy Siinain vuorelle, jossa Mooses näkee palavan pensaan ja kuulee äänen: "Minä olen sinun isiesi Jumala, Abrahamin, Iisakin ja Jaakobin Jumala." Vuoren nimi oli Sinai, koska siellä palvottiin kuun jumalaa. Nimi tulee mesopotamialaisesta kuun jumalasta Sin.

      Näihin Siinain vuoren tapahtumiin liittyy jotain hyvin oleellista ymmärtää. Mooses sai Siinailla Jumalalta kymmenen käskyä. Näistä käskyistä ensimmäinen on erittäin mielenkiintoinen. Se tunnetaan Suomessa muodossa "Minä olen Herra, sinun Jumalasi. Sinulla ei saa olla muita jumalia."

      Raamattu kuitenkin selittää tämän käskyn vähän laajemassa muodossa:
      "'Älä tee itsellesi patsasta äläkä muutakaan jumalankuvaa, älä siitä, mikä on ylhäällä taivaalla, älä siitä, mikä on alhaalla maan päällä, äläkä siitä, mikä on vesissä maan alla." (5 Moos. 5:8)

      • Patsaita

        Miksi Mooseksesta on sit tehty patsaiita ja vielä sarvet päässä?


      • ulaaniv

        Johanneksen evankeliumi 5:45 älkää luulko, että minä olen syyttävä teitä Isän tykönä; teillä on syyttäjänne, mooses, johon te panitte toivonne. Eli tästä vois päätellä että mooses on myös saatana eli kuudennen taivaan ylistyksen johtaja matanbuchus, mitä mieltä olet ? Juudaankirjeessä luku 9 mutta ei ylienkeli miikaelkaan, kun riiteli ja väitteli perkeleen kanssa mooseksen ruumiista, rohjennut lausua herjaavaa tuomiota, vaan sanoi: Rangaiskoon sinua herra


      • Anonyymi

        <<Vuoren nimi oli Sinai, koska siellä palvottiin kuun jumalaa. Nimi tulee mesopotamialaisesta kuun jumalasta Sin.<<

        Ja Sin on yhtä kuin 'synti' Suomeksi.


    • Mooses.Pessi

      Mooses keitteli ponua jossain Lentuan korvessa.

    • Humbug

      Jestas sentään pitääkö raamattukin selittää salaliitto teorioilla! Seuraavaksi joku väittää että trumppi oli edellisessä elämässään Joosua ja vie nyt Israelin luvattuun maahan. Humpuukia ja vielä enemmän humpuukia.

      • Anonyymi

        Samaa iteki tässä naureskellen lueskellu :D


    • walklikeegyptian

      Mooses ei ollut Akhenaton, mutta on spekuloitu, että Mooses olisi ollut oikeasti egyptiläinen ylimys ja atonilaisen uskonnon kannattaja. Faaraonsa ja uskontonsa kaaduttua Mooses olisi koonnut hoviväkensä eli leeviläiset sekä joukon orjia ja lähtenyt sitten vaeltamaan erämaahan kohti suotuisampia oloja. Reissulla heistä sitten muodostui tarunomainen juutalainen kansa. Todennäköisesti kuitenkin vahvojen sisäisten ristiriitojen kautta, sillä tuo orjajoukko kapinoidessaan tappoi Mooseksen. Tragedia on häivytetty tekemällä Mooseksesta suuri profeetta, joka kärsi Jumalan rangaistuksen tottelemattomuudestaan /epäuskoisuudestaan eikä siksi päässyt luvattuun maahan.

      Atonilaiseen eettiseen monoteismiin yhdistyi matkan varrella myös midianilaispapit ja Jahve-nimisen tulivuorenjumalan palvonta. Tämä toi mukanaan brutaalit eläinuhrit ja ylipäätään Tooran ankaran Jumalan, josta ei juutalaisten omakseen mainostamaa eettisyyttä juurikaan löydy. Atonilaisuus ja Jahven palvonta ovat yhdistyneet yhdeksi Jumalaksi, jonka nimeä ei saa mainita. Näppärä ratkaisu, joka myös häivyttää sen, että kyse oli alunperin kahdesta eri jumalasta. Profeettojen kirjoista löytyy kuitenkin viitteitä ja kaipuuta eettisen ja oikeudenmukaisen jumalan puoleen, jota ei eläinuhrit kiinnosta.

      Patriarkkojen tarina on liitetty mukaan, jotta juutalaisille kansalle saataisiin Egyptiä pidempi historia ja luonnollisesti oikeutus uuteen maahan. Patriarkkojen arvellaan olleen kanaanilaisten esi-isiä tai muuta alueen vanhempaa perimätietoa.

      Faktatasolla taas on niin, että mitään historiallista todistetta sen enempää ylläolevasta kuin virallisestakaan versiosta ei ole. Juutalaisten exodus Egyptistä ja 40 vuoden vaellus erämaassa ei ole historiallinen tapahtuma vaan uskon asia. Juutalainen uskonto rakentuu vahvasti sen varaan.

    • Akhenaton ei tiettävästi kuulunut hyksoihin.

      • Anonyymi

        Akhenaton=Mooses


      • Anonyymi

        Oli faarao Tutankamonin isäukko ja kuvankauniin kuningatar Nefertitin aviopuoliso.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Oli faarao Tutankamonin isäukko ja kuvankauniin kuningatar Nefertitin aviopuoliso.

        Akhenatonin suku esi-isiä myöten kyllä tiedetään eikä siinä ole mitään heprealaista.


    • Anonyymi

      Hyksot olivat sekakansaa ja heidän koostumuksensa oli vain osaksi kaananilainen ja arvellaan suuren osan heistä tulleen Kaukasian vuorten yli suurilta aroilta joista saapui indoarjalaisia valloittajia. Vrt. arjalaiset Intiassa.
      Miksi heitä kutsuttiin paimentolaisiksi?
      Koska he olivat ratsuilla toimivia aropaimentolaisia ja heillä oli sotavaunuja.
      Mooses sanoi heidän alkuperänsä olevan vaeltavissa aramealaisissa ja se selittää osittain aramean käytön kansan kielenä.
      Hapirut olivat kansa jotka olivat samankaltaisia kuin aramealaisetkin vaeltajat ja hapirut hyökkäilivät Kaanaan maahan alituisesti ja ilmeisesti onnistuivatkin asettua sinne.
      Muuten tuo on jo äärimmäistä probakandaa yhdistää hyksot ja sionismi keskenään ja väittää heidän olevan sotaisia jne. Kaikki olivat sotaisia siihen aikaan ja nytkin kun tarve vaatii.

      • Anonyymi

        Tutakhamonin DNA on eurooppalainen(hyksos) ja hänen haudastaan löytyi samanlainen "liiton arkku" kuin oli heprealaisilla/aramealaisilla. Säilytyspaikka tiettävästi Brittish Museum tällä hetkellä.
        Hautalöydöksen kuvissa näkyy valtaistuin/arkku)


      • Anonyymi

        Uudessa Hakehilassa on juttua Mooseksen ja juutalaisten alkuperästä ja Silver niminen argeologi nimeää Mooseksen tai Avrahamin heimon amorilaisiksi ja kuitenkin Toorassa väitetään heidän olleen aramealaisia.
        Amorilaisilla oli kuitenkin alaryhmä nimeltään hapiru joka voisi olla heprealaisten nimi??
        Ja sitten Silver kuitaa aramealaisten olleen osa amorilaisten kansaa?
        Olisi tietenkin hyvä tietää mitä kieltä amorilaiset puhuivat arameaa vai?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tutakhamonin DNA on eurooppalainen(hyksos) ja hänen haudastaan löytyi samanlainen "liiton arkku" kuin oli heprealaisilla/aramealaisilla. Säilytyspaikka tiettävästi Brittish Museum tällä hetkellä.
        Hautalöydöksen kuvissa näkyy valtaistuin/arkku)

        Nyt on jo kaksi todenmukaista Egyptin Tutakhamonin DNA -kommenttia poistettu, Miksi?
        Onko se jotenkin arvelluttavaa kun Faraon perimä onkin R---- eli sama kuin Euroopan miehillä. Todennäköisesti hän oli hyksoja eli valloittajia. Suomessakin on n 7% miehistä samaa Euroopan geeniä joka tulee suurilta aroilta Aasiasta.


    • Anonyymi

      Todennäköisempää on, että Mooses oli Senmut. Suosittelen lukemaan kirjan The Exodus Case (Dr. Lennart Möller), siinä on hyvin tuoto esiin todisteita.

      • Anonyymi

        Mooses / Moshe oli ennenminkin egyptiläinen nimi samanlainen kuin TuTMoses.
        Oliko niin ,että Moses tarkoitti poikaa Egyptissä`?


    • Anonyymi

      Aloitusta voi verrata narkkarin houreisiin, sitä on taso.
      Hykso.

    • Anonyymi
      • Anonyymi

        Faaraot otti vaimoja haaremiinsa myös vieraista maista. Tältä pohjalta ei Egyptille vieras perimä Egyptissä olisi mikään yllätys.


    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1505
    2. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      61
      1311
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1302
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      30
      1237
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      32
      1215
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      14
      1126
    7. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1096
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      8
      1086
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1084
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1062
    Aihe