APUA! Olen viime kesänä hankkinut veneen, jossa on Volvo Pentan 2003T moottori.
Nyt on ollut jo -5C pakkasia, enkä tiedä mitä juttuja sille pitäisi tehdä, että säilyis talven yli vahingoittumatta. Vai valuuko kaikki makeavesi pois, kun veneen vetää ylös?
2003T syyshuolto?
10
271
Vastaukset
- MitaanTietamaton
1. Vaihda öljyt ja öljynsuodatin.
2. Vaihda dieselsuodatin, jos tarve ja ilmaa pa-systeemi.
3. Tarvittaessa tarkista/vaihda merivesipumpun siipipyörä ja tiivisteet.
4. Tarkista laturin hihnan kireys, kiristä tarvittaessa nyt tai keväällä.
5. Vaihda ilmansuodatin, jos tarve.
6. Syötä merivesipuolelle 50% jäähdytysnesteseos. Sen saa huuhdella ensin makealla vedellä, jos siltä tuntuu.
7. Täytä huoltokirja
Itse tein 1, 2, 4, 6, ja 7.
Myös yksinkertainen ja helppo tapa toiminee: soita moottorien huoltajalle ja tilaa syyshuolto. - 180
Tuossa edellä tuli jo ohjeita, mutta on eroa merivesijäähdytteisen ja makeavesijäähdytteisen(samalla tavalla kuin autossasi) välllä.
Merivesikoneessa täytyy termostaatti ottaa pois siksi aikaa kun se glykoli seos imetään sisään, sillä jos näin ei tee jää blokiin raakavesi sisään ja se jäätyy.
Makeavesikoneen lämmönvaihtimeen on saatava glykoliseos sisään. Moottorissa pitäisi aina olla oikea seos sisässä(kuten autossasikin).
Nyt kyllä olisi otettava käsikirja esille ja mielellään vielä joku, joka on näitä hommia tehnyt, opastamaan proseduurit oikein. - kak3
Kirjastosta käyt hakemassa Venemestarin 2015 Lokakuun numeron (10/2015). Siitä löytyy seikkaperäiset ohjeet kuvineen tähän.
Tai jos laiskotuttaa niin tästä linkistä voi sen ostaa sähköisen artikkelin pienellä summalla
http://www.venemestari.fi/ostoskori.html?func=add&id=2600 - FG391
Veneesi 2003T lienee makeavesijäähdytteinen? Itsellä on sama moottori ja olen 16 vuoden ajan toiminut syksyisin seuraavasti:
- Öljyn ja suodattimen vaihto veneen ollessa vedessä
- Kun vene on nostettu, merivesipuolelle 50% glykoliliuosta. Omassa veneessäni on S-vetolaite, ja helpointa on irrottaa merivesiletku S-vetolaitteen hanasta ja liittää siihen sopivalla laipalla varustettu letku, jonka avulla saadaan liuos moottoriin. Siis letku kiinni, letkun pää ämpäriin jossa glykoliliuos ja moottori käyntiin. Kun pakoputkesta alkaa tulla vihreää, moottorin sammutus. Ensimmäisessä veneessäni oli raakavesijäähdytteinen pikkudiesel. Siis ei glygolikiertoa. Suoritin eka syksynä pienen nollatutkimuksen järjestämällä edellämainitun kierron 50% seoksella mutta siten että poistuva glygoli palasi kiertoon. En tyhjentänyt lohkoa enkä poistanut termostaattia. Annoin koneen käydä tyhjäkäyntiä n. 15 min. Sitten seis ja nestenäyte lohkosta. Pakkaskestävyys oli vain n. 10degressC. Tämä selittyy sillä että termostaatti ei ehtinyt avautua ja pakkasneste kiersi lohkossa vain termarissa olevan pikkureiän (bybass) kautta. Väitän että on varminta ennen suojaustoimenpiteitä laskea lohko tyhjäksi ja poistaa termostaatti. Sen puhdistus ja tarkistuskin on hyvä tehdä samalla. Raakavesikoneessa se voikin olla melko likainen.
Kenttä on avoin vastaväitteille!- Reiska2K
Terve sepe-teus, mukava nähdä että olet rivissä. Minä en kyllä ala sinun kanssasi väittelemään.
Kun aikoinani sain VP 2001 koneen aloin tekemään kaikki huoltotyöt käsikirjan mukaan.
Siellä kehotetaan ottamaan termostatti pois glykolin imemisen ajaksi (siis merivesikone).
Mittailin pois tulevaa seosta ja huomasin sen laimentuneen melkoisesti siitä mitä syötin(50-50 seos).
Olenkin tehnyt vähän vahvemman sekoituksen, jotta siellä olisi enemmän glykolia, vaikka ei se laihakaan kyllä mitään riko. Se voi kyllä mennä hieman hyyhmään, mutta kun sitä ei talvella käynnistetä ei sillä ole mitään väliä.
Satutko muuten tietämään missä siellä on sen lohkon tyhjennyshana?
Reiska. Valitan, en osaa sanoa. Yleensähän ne ovat lohkon kyljessä. Manuaalista se varmaankin selviää.
- MitaanTietamaton
Meillä oli Yanmar 2QM15 raakavesipannu, josta otin termarin pois ja laitoin glykoliseokseen pilttipurkkiin talveksi. Molemmin puolin lohkoa oli tyhjennys, josta toinen puoli oli varmaan sakasta tukossa.
Tyhjennyksen jälkeen merivesiletku makeavesiämpäriin ja toisesta ämpäristä vielä täytin sitä. Huuhtelun jälkeen laitoin 50% glykoliseoksen ämpäriin ja pakoputkeen menevän poistoletkun tyhjään ämpäriin. Kun glykolia alkoi tulla poistoletkusta, niin siirsin poistoletkun glykoliämpäriin ja annoin glykolin kiertää hetken aikaa.
Lopuksi poistoletku paikalleen ja pannu taas porisemaan, kunnes glykoliämpäri oli lähes tyhjä ja pakoputken vesilukossakin jotain terävämpää.
Vastaväitettä ei sepe..teus nyt saanut, mutta komppauksen tyhjentämiselle ja termarin poistolle raakavesikoneessa. - Joakim1
Minä hoidin asian 1GM10:ssä seuraavasti.
1. Irrotin pakokäyrään menevän vesiletkun ja tukin reiän sopivalla tapilla.
2. Laitoin ko. vesiletkun raakavesisuodattimeen
3. Kaadoin suodattimen täyteen makeaa vettä ja käynnistin koneen
4. Käytin konetta muutaman minuutin pätkissä kunnes ylikuumenemishälytin soi tarvittaessa vettä lisäten raakavesisuodattimeen
5. Laskin veden pois raakavesisuodattimesta avaamalla vetolaitteen vedenottoventtiilin.
6. Sama kuin edellä glykoliseoksella
7. Letku takaisin paikalleen ja litra pari glykoliseosta systeemistä läpi, jotta myös pakoputkeen menee glykoliseosta
8. Itse jätin glykolia hiukan vedenerottajaan. Jos tyhjenee talvella, on vesipumpun stefat todennäköisesti loppu.
Kone lämpiää nopeasti, koska kiertävä vesimäärä on varsin pieni. Ylikuumenemishälytyksestä ei pidä huolestua, sillä sen hälytysraja on alempi kuin saman koneen makeavesijäähdytteisen version normaali käyntilämpö. Kyse on vain suolaveden korroosion rajoittamisesta välttämällä korkeita lämpötiloja. Systeemi huuhtoutuu hyvin ko. operaatiossa ja termostaatti aukee varmasti. Tietysti vaiheessa 7 se saattaa sulkeutua jossain kohtaa, mutta silloin on jo glykolia joka paikassa.
Sen sijaan pitää hieman varoa pakoputken muoviosien ylikuumenemista koneen ja vesilukon välillä. Siksi en käyttänyt konetta yhtämittaisesti.
Jos veneessä ei ole raakavesisuodatinta, homma hoituu jollain pienellä kipolla, johon laitetaan sekä imuletku että normaalisti pakoputkeen menevä letku.
Nyt on makeavesijäähdytteinen kone. Käytän edelleen raakavesisuodatinta, mutta mitään letkua ei tarvitse irrottaa. Senkun kaataa muutaman litran 50% seosta tuonne koneen käydessä. Termostaatti ei vaikuta raakaveden kiertoon makeavesijäähdytteisessä. MD2020:ssa olen kaatanut n. 4 litraa 50% seosta. Yleensä olen kaatanut ensin useamman litran makeaa vettä, jotta lämmönvaihtimeen ei jää suolavettä. - 1-14
Minulla on hiukan kartio muoviletku, joka sopii tiiviisti raakavesisuodattimesta moottorille lähtevään yhteeseen. Letkun toinen pää pannaan ämpäriin, jossa on puhdasta vettä. Vieressä odottaa toinen ämpäri, jossa on 6 litraa 50 % seosta. Kone käyntiin ja ensimmäisen ämpärillisen jälkeen letku toiseen ämpäriin. Minusta homma on vielä helpompi kuin tuo kaatamistouhu. Kartio on toteutettu katkaisemalla letku ja panemalla vähän isompi putki jatkokseen.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 19911814
- 585559
Taas ryssittiin oikein kunnolla
r….ä hyökkäsi Viroon sikaili taas ajattelematta yhtään mitään https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000011347289.html462867Ikävä sinua
Onkohan sulla ollut sama tunne kuin mulla viimeisten parin päivän aikana, eilen varsinkin. Ollaan oltu ihan lähellä ja k172590- 422479
Otavassa tapahtuu!
Rakennuspalo, yläkerta tulessa. Henkirikosta epäillään. Tiettyä henkilöautoa etsitään, minkä mahdollinen epäilty ottanut342043Valtimon Haapajärvellä paatti mäni nurin
Ikävä onnettomuus Haapajärvellä. Vene hörpppi vettä matkalla saaren. Veneessä ol 5 henkilöä, kolme uiskenteli rantaan,471949Vanha Suola janottaa Iivarilla
Vanha suola janottaa Siikalatvan kunnanjohtaja Pekka Iivaria. Mies kiertää Kemijärven kyläjuhlia ja kulttuuritapahtumia131921- 381775
Tulemmeko hyvin
Toimeen ja juttuun keskenämme? Luulen, että sopisit hyvin siihen ☀️ympäristöön, paljon kaikkea erilaista.♥️mietin tätä s71747