Vähän reformaatiosta

vaalierkki

Vastoin yleistä käsitystä Martin Luther ei suinkaan ollut ensimmäinen reformisti. Jo vuonna 1505 teloitettiin tsekkiläinen John Huss polttamalla elävänä roviolla, syynä katolisen kirkon tuomitsema kerettiläisyys eli harhaoppisuus. Historia ei valitettavasti kerro, kuinka monta tällaista harhaoppista salamurhattiin tai tuomittiin vaikkapa noituudesta. Silloinen oikeuslaitos oli vahvasti katolisen kirkon ohjauksessa ja vaikutusvallan alainen.
Jo kardinaalina ollessaan ryhtyi espanjalainen aatelismies Rodrigo Borgia ( paavi Aleksanteri VI 1492 - 1503) poikansa Cesare Borgian avustuksella luomaan "puhdistusjoukkoa" joka toimisi keinoja kaihtamatta lähinnä suvun etuja puolustamassa. Vähitellen siitä muodostui toiminnaaltaan Stassia muistuttava järjestö. joka 1500-luvun alussa sai ritarijärjestön aseman ja nimekseen Jesuiittaveljeskunta, mutta jo paljon ennen virallistamista järjestö toimi valtiollisista rajoista välittämättä mm. Hussin tapauksessa kiinniottajana, oikeudelle luovuttajana ja tuomion sanelijana. Borgian suku oli puolestaan epäsuosiossa korruption ja sisäsiitoisuuden vuoksi menettänyt suosiotaan. Sitä ei tietenkään lisännyt Pietarinkirkon pilviin nousseet kustannukset ja sitä seurannut äärimmilleen kiristynyt verotus ja rikkaita suosiva aneiden myynti, joka lopulta meni siihen, että riittävällä rahasummalla pystyi ostamaan tulevien syntienkin anteeksiannon ja sivuuttamaan kuoleman jälkeisen kiirastulivaiheen.
Hussin vangitseminen aiheutti tsekeissä joukkopaon lähinnä nykyisen Saksan alueella oleviin kreivi-tai herttuakuntiin. Hurskas munkki,maalliselta nimeltään Martin Luther, joutui tekemisiin näiden pakolaisten kanssa ja sai heiltä voimakkaita vaikutteita. Luther alkoi kritisoimaan kirkon köyhiä sortavaa politiikkaa vastaan ja sai yllättävää taustatukea Wartburgin vaaliruhtinaalta Fredrik Weiselta (Fredrik Viisaalta) joka osaltaan oli katkeroitunut kirkom häneltä vaatimista veroista. Saamansa avun turvin Luther uskaltautui naulaamaan kuuluisat 95? teesiä Wittenbergin tuomiokirkon oveen. Teesit hyökkäsivät sekä aneiden myyntiä että kirkon maallista vallankäyttöä vastaan, Tekonsa vuoksi hänet pidätettiin ja tuomittiin kerettiläisenä. Hänet olisi ilmeisesti poltettu Hussin tavoin ellei Fredrik Viisaan sotilaat olisi siepannut hänet ja toimittaneet turvaan Wartburgiin. Luther käänsi siellä Raamatun keskeiset kohdat saksaksi sekä kehitti luterilaista, seurakuntaista jumalanpalvelusta. Teesien naulaamimista pidetään kuitenkin luterilaisen uskonpuhdistuksen lähtölaukaisuna ja Lutheria ansaitusti reformismin luojana.

33

56

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tietoni uskonnoista on vähäistä. Uskonpuhdistajana olen Lutherin nähnyt. Oli muuten kova naistenmies ja monilapsisen perheen isä kun alkun pääsi.

      • vaalierkki

        Monilapsisuus oli enneminkin sääntö kuin poikkeus, tietynlainen sosiaalinen välttämättömyys aikana, jolloin ei eläkejärjestelyista voinut uneksiakkaan ja lapsikuolleisuus oli huomattavan korkea.


    • havumetsäin.mies

      Tshekkiläisen uskonuudistajan nimi oikein kirjoitettuna oli Ján Hus

    • flegmaatti

      Skeptisyys katolisen kirkon ja paavin erehtymättömyyttä kohtaan ilmeisesti lisääntyi hijalleen mutta kirjallista tietoa on säilynyt vähän.
      Joku engelsmanni Wyclift on jäänyt kirjoihin mutta taatusti on ollut muitakin.

      Luther sattui elämään oikeaan aikaan, oikeassa paikassa.

      • vaalierkki

        Tosi tärkeä huomautus, silloisen tiedonkulun hitaudesta johtui, ettei katolinen kirkko tunnistanut uhkaa ajoissa, Bayern oli riittävän kaukana Roomasta.


    • Piispat, pipit ja papit ovat kyllä kehunet Lutherin naulamien teesien vaikutusta nykypäivään.

      Pilmari voisi kertoa mainostamiensa reformaation vaikutuksesta syntisen elämään tässä ajassa.

      • mene-sinkkukuppilaan

        "Pilmari voisi kertoa" ????? No, voi, voi, Ruunea taas!

        Miksi tulet sotkemaan keskustelua, joka sujuu hyvin ilman sinua ja Pilmaria? Onko pakko tunkea sormensa "joka rakoon" vaikka farkkujen saumaan? DD


    • havumetsäin.mies

      Aloittajan teksti vaatii vielä täydennystä.

      Jos Tshekin (Böömin) suunnalta paettiin saksankielisille alueille, niin luultavimmin tultiin enimmäkseen ruhtinaskuntiin. Herttuakuntia saattoi jossakin olla, kirjoittajan maininta (saksalaisista) kreivikunnista oudoksuttaa.
      Vaaliruhtinaan nimi saksaksi oli Friedrich der Weise.
      Väitettä teesien naulaamista kyseisenä päivänä kirkon oveen pidetään tiedemiespiireissä legendana. Monet seikat viittaavat siihen, että näin ei ole tapahtunut.
      Ovi johon ne väitteen mukaan naulattiin, ei ollut tuomiokirkon, vaan linnankirkon.
      Oliko M.L. "hurskas" munkki, on suhteellinen kysymys. Voidaanko kapinallisuutta kirkkoa kohtaan pitää hurskautena?

      • vaalierkki

        Kiitos tarkennuksista, joissain kohdin erimielisyydet voitaneen puolittaa. Luther naulasi teesit linnankirkon oveen, ei tuomiokirkon, Bayerissa hallitsi 1100 luvulla eräs herttua. Käytännössä alueiden hallitsijat, vaikka olivat virallisesti vaaliruhtinaita, voivat käyttää haluamaansa asemaansa ilmaisevaa titteliä. Vaikkapa kylpyläruhtinas, mm.tunntetaan Kurfürstendamm,


      • vaalierkki

        Olen muuten nähnyt jossain ( kirjassa?) nähnyt valokuvan Dürer'in piirroksesta Luther naulaamassa teesejä. Mietin silloin, miten naulaaja oli onnistunut 95:n teesin kirjoittamisessa niin pienelle alustalle, toiseksi kirkkokieli oli latina, hallitsiko Luther teesien sisäsältämät ilmaisut.


      • havumetsäin.mies
        vaalierkki kirjoitti:

        Olen muuten nähnyt jossain ( kirjassa?) nähnyt valokuvan Dürer'in piirroksesta Luther naulaamassa teesejä. Mietin silloin, miten naulaaja oli onnistunut 95:n teesin kirjoittamisessa niin pienelle alustalle, toiseksi kirkkokieli oli latina, hallitsiko Luther teesien sisäsältämät ilmaisut.

        Todennäköisesti Luther hallitsi , munkki kun oli ja ilmeisen lahjakaskin, latinan kielen kirjoitettuna ja etenkin kun oli kyse kirkollisista teksteistä.

        Roomalaiskatolisen kirkon munkit samoin kuin papitkin ovat nykyäänkin usein monen kielen taitajia. Menkääpä vain katsomaan vaikka Etelä-Saksassa kirkkojen rippituolien ilmoituksia, joissa ilmoitetaan, milloin mikin pappi ottaa ripittäytymisiä vastaan. Samalla siinä sanotaan, millä kielillä kyseinen pappi palvelee, ja niitä on väliin jopa viisi.

        Sinänsä oli yllättävää, ettei Lutherille käynyt yhtä huonosti kuin Ján Husille aikaisemmin. Hänen kielenkäyttöään katolisesta kirkosta ei voi pitää vain kapinallisena, vaan väliin rienaavanakin, mikä tuskin on kovin mairittelevaa hänen luomalleen uskonliikkeelle. Hänellehän riensi hädän hetkenä avuksi, kuten keskustelun alustaja toteaa, alueellinen maallinen valta.

        On mielenkiintoista,että luterilainen usko levisi voimaperäisesti nimenomaan pohjoisen suuntaan. Keskeisenä syynä lienee ollut se, että siirtymällä uuteen uskontoon voitiin toteuttaa Kustaa Vaasan toive Ruotsin alueella toimivan katolisen kirkon omaisuuden takavarikoinnista. Näin raadollinen tausta on luterilaisuuden juurruttamisella tänne.

        Edellä mainittiin myös Baijerista (ei siis suomeksi Bayern). Baijeri ei luterilaisuuden levittämisessä näytellyt silloin kovinkaan suurta osaa ja on nykyäänkin vahvasti katolinen. Lutherin uskonliike alkoi Thüringenistä ja Saksista (Sachsen), siis entisen Itä-Saksan eteläosasta. Tiedonvälityshän noina aikoina, jos oli kyse pitkistä etäisyyksistä, ei ollut salamannopeaa. Tieto Wittenbergin omalaatuisesta kapinallisesta munkista tuli Vatikaanin tietoon ainakin viikkoja ellei sitten kuukausia myöhemmin

        Kirkkohan juhlii tuota väitettyä teesien naulaamista, tarkemmin sanottuna sen 500-vuotispäivää.


      • vaalierkki

        Kiitos tuosta ansiokkaasta lisäyksestä! Itse mietin noiden teesien kieliasua, sekä latinan kielellä kirjoitettuna tai saksalaisin lausein tekstin suomennos antaa vaikutelman väitettyä kirjoitusaikaa modernisemmasta tyylistä. Kirkkolatinan saksalaisia vastineita tuskin oli tuolloin olemassa eli johtopäätös latinaksi. Kuitenkin tuolla jossain nakertaa ajatus.: myöhemmin - ehkä Lutherin saarnojen konsepteista, puolustuspuheen keskeisistä aiheista tai vieläkin myöhemmin tehty yhteenveto.
        Varallisuuden ja vallan yhteisvoima on elementti, jonka hallinnan vuoksi on sodittu ennen ja nyt. Siihen ei luterilainen reformaatio ole pystynyt vaikuttamaan muuten kuin sodan"oikeuttajana". Tunteekohan historia ainoatkaan sotaa, jonka vaikuttimena on ollut uskonto, itse en ainakaan tiedä.


    • vaalierkki

      Pyydän anteeksi havumetsien mieheltä, luin liian nopesti tuon vastauksesi. Olit kirjoittanut aivan oikein tuon linnankirkon, valitan että huomioin vain tuon linnan.

    • havumetsäin.mies

      Jos vielä täydennetään tietoja uskonuudistuksista 1500-luvulla, niin Lutherin ja Husin ohella on mainittava myös sveitsiläinen Huldrych (käytetty myös muotoa Ulrich) Zwingli, joka loi perustan kalvinilaiselle kirkolle, joka taas sai nimensä pappi Johannes Calvinista.
      Englannin katolinen kirkko menetti itsenäisyytensä siten, että kuningas Henrik VIII valitutti itsensä parlamentissa sen päämieheksi; se ei sen jälkeen enää voinut olla katolinen.
      Mullistusten aikaa oli tuo 1500-luvun alkupuoli.
      Muistellaankohan 500 vuoden kuluttua aikaa, jolloin kiistaa herättivät samaan sukupuoleen kuuluvien keskeiset avioliitot?

    • vaalierkki

      Antamasi tieto vahvistaa vain käsitystäni katolilaisen kirkon alennustilasta,itse olisin aloittanut Calvinista suunnan uudisduksen.Toisaalta reformismin mahdollisti suurelta osin aikakauden tieteelliset mullistukset. Vaikka tieteiten varsinainen läpimurto tapahtui vasta 1600 luvun vaihteessa, oli sitä edeltänyt kausi, jolloin perinteisiä käsityksiä alettiin kyseenalaistaa. Alkemia sinänsä oli tietenkin utopiaa, mutta sen nimissä tehdyt kokeet olivat tärkeä edistysaskel ja auttoi osaltaan kirkollisten oppien totuuspohjan epäilemisessä.

    • vilpitön_ihailu

      Esitän ihailuni vaalierkille ja havumetsien miehelle. Teillä on mahtava muisti kirkkohistorian luennoilta. Kyllä minun olisi joihinkin lähteisiin turvauduttava tuollaisen tietomäärää esittääkseni.

      • vaalierkki

        Kiitos havumetsien miehen olen joutunut päivittämään tietojani asiasta, toisaalta joskus yhtä palasta käännellessä viereen ilmaantuu joku toinen palanen, joka sopii edellisen kanssa yhteen.


    • havumetsäin.mies

      Katolisen kirkon arvostelussa eivät suinkaan mainitut 1500-luvun uskonuudistajat olleet ensimmäisenä liikkeellä.

      Jo 1400-luvun loppupuolella esiintyi Firenzessä dominikaanimunkki (Giacomo) Savonarola, joka saarnoissaan arvosteli jyrkin sanoin katolisen kirkon ja papiston moraalia. Hän sai aikaan jopa kansanliikkeen, jonka seurauksena mm. ihmiset saatiin tuomaan "turhia tavaroita" torille , jossa ne poltettiin turhuuden roviona.

      Kaiken tämän omaperäisen toiminnan seurauksena paavi syytti häntä "harhaoppisuudesta, lahkolaisuudesta ja Pyhän istuimen halveksimisesta”.

      Kansanliike kuitenkin kuivui kokoon, lähimmätkin kannattajat luopuivat ja loppujen lopuksi Savonarola hirtettin ja poltettiin roviolla Firenzen torilla.

      • vaalierkki

        Valitettavasti Savonarola asui liian lähellä vallan keskipistettä ja tuolla aiemmin mainittu kardinaali ja hänen poikansa olivat jo kasanneet mainitsemani "puhdistusjoukon". Useita kannattajia löydettiin "tuntemattoman rosvojoukon" jäljiltä rikoksen uhreina. En muuten ole tullut ajatelleeksi, että osa kannattajista saattoi hyvinkin paeta kohti pohjoista ja viedä reformin siemeniä mukanaan.


      • Kysyn teiltä tietoviisaat, jotka tunnette, siis jaksatte päivittää tietonne uskonnoista, niin kuis´on asianlaita? En jaksanut hakea Areenalta ko. ohjelmaa kuunnellakseni sen uudestaan.

        Aamulla oli PUHE-radiossa ohjelma Johanneksen kirjasta ja Johanneksen Ilmestyskirjasta ja nämä Johannekset ei ole sama henkilö, vaan tämä Ilmestyskirjan kirjoittaja määriteltiin lähinnä mielisairaaksi ja hänen ennustuksensa on lähinnä mielisairaan mielikuvitusta?

        Mielestäni aika hyvin nämä osasi sen perustellakin ja ei sitä maailmanloppua sitten tulekaan, ainakaan siten, kuin Ilmestyskirja sen kuvailee.


      • Vaalierkki

        Itselläni on melko hatarat tedot, mutta käsittääkseni Ilmestyskirja kirjoitettiin useita vuosikymmeniä apostoli Johanneksen kuoleman jälkeen. Joitenkin tietojen mukaan jossain luostarimaisessa paikassa. Joidenkin tutkijoiden mielestä alkulähteenä on joitakin apostoli Johanneksen kirjoituksien käännöksiä, jotka poikkeavat kääntäjän sanavaroston rajoitusten vuoksi mahdollisista alkuperäisistä kirjoituksista ja lisäksi siihen sisältyy jonkin erran taikauskoisia käsitteitä kuten pedon luku 666.
        Tutkijat eivät väitä Johammeksen taikka kääntäjän olleen hullu, vaan saaneen kaatumataudin kaltaisia kohtauksia. Selityksenä hoidossa olleiden potilaiden vastaavanlaisia kuvauksia kohtauksen aikana kokemistaan ilmiöistä.


      • kuten pedon luku 666.

        Tuokin siinä Puhe-radion ohjelmassa tuli esiin ja siinä oli toinenkin muoto, siis lukema? Olikohan joku 616? Oli mitä oli, mutta siitäkin saatiin näitä "ihme" lukuja!

        Voi minua poloista, kun palautui mieleeni tämä kotimainen "Prinssesa" filmi, jossa nainen eli harhoissaan ja kuitenkin melko järjissään, mikäli sen olisi yhteiskunta hyväksynyt?

        Mitä eroa on kaatumataudilla ja epilepsialla? Kummassakaan ei mielestäni ilmene mitään ihme näkyjä?

        Minä en ole niin uskovainen, että ottaisin tästäkään mitään traumoja, mutta olihan se kokemus silloin sekin, kun luin tämän Ilmestyskirjan.

        Mihinkään pedon lukuihin en usko, koska perustan kokemukseni toisaalle ja siellä ei ole mitää yhteyttä näihin lukemiin. Taikauskoa kaikki.


      • vaalierkki
        Kristiina23 kirjoitti:

        kuten pedon luku 666.

        Tuokin siinä Puhe-radion ohjelmassa tuli esiin ja siinä oli toinenkin muoto, siis lukema? Olikohan joku 616? Oli mitä oli, mutta siitäkin saatiin näitä "ihme" lukuja!

        Voi minua poloista, kun palautui mieleeni tämä kotimainen "Prinssesa" filmi, jossa nainen eli harhoissaan ja kuitenkin melko järjissään, mikäli sen olisi yhteiskunta hyväksynyt?

        Mitä eroa on kaatumataudilla ja epilepsialla? Kummassakaan ei mielestäni ilmene mitään ihme näkyjä?

        Minä en ole niin uskovainen, että ottaisin tästäkään mitään traumoja, mutta olihan se kokemus silloin sekin, kun luin tämän Ilmestyskirjan.

        Mihinkään pedon lukuihin en usko, koska perustan kokemukseni toisaalle ja siellä ei ole mitää yhteyttä näihin lukemiin. Taikauskoa kaikki.

        Hienompi nimi sairaudelle. Tässä juuri muutamaa päivä sitten kuulin tapauksesta, kun eräs henkilö oli ilman ennakkovaroitusta saanut mainitun kohtauksen ja herännyt sairaalassa. Viimeinen, mitä hän muisti, kaikki alkoi yht´äkkiä tuntua jotenkin vääristyneeltä, vaikka liike, jossa hän oli asioinut, oli hänelle tuttu. Kuvaus sopii tajunnan kevyeen menetykseen ja palaamiseen. Henkilön alitajunta syöttää symbolimaisia mielleyhtymiä, jotka usein ovat yhteydessä tämän perimätietoon. (meilläkin tuollainen tuhatvuotinen kristillinen asennoituminen sinä perimässä)


    • havumetsäin.mies

      Jatketaan vielä alustuksen aiheesta, päivän annos jumaluusoppia.

      Anekaupan olemusta tarpeeksi pohdittuaan Martin Luther (1483-1546) lähetti Mainzin ja Magdeburgin arkkipiispalle 31.10.1517 kirjeen, joka sisälsi hänen 95 teesiään anekauppaa vastaan. Kirjeeseensä hän ei saanut vastausta.

      Luther keskusteli teeseistä tuttaviensa kanssa. Ilmeisesti joku näistä julkisti ne hänen tietämättään. Tästä voi hyvällä syyllä sanoa uskonpuhdistuksen alkaneen. Tosin Luther itse ei aavistanut sitä.

      Aikaisemmin esitettiin epäilys, ettei teesejä naulattu mihinkään kirkon oveen. 2000-luvun alkupuolella on kuitenkin löytynyt eräs muistiinpano, joka näyttäisi osoittavan että teesit sisältävä paperi todella naulattiin Wittenbergin linnankirkon oveen.

      Luther ei sinänsä asettanut anetta kyseenalaiseksi keinona estää synneistä koituva rangaistus, mutta hän torjui jyrkästi aneilla käytävän kaupan. Syntejä ei korvattaisi rahalla, vaan hyvillä teoilla, rukouksin ja pyhiinvaellusmatkoilla.

      Niin maallinen valtio kuin entinen DDR, Itä-Saksa, olikin, Martin Luther oli siellä kuitenkin arvossaan. Oli Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg, oli Martin-Luther-Stadt Wittenberg.

    • vaalierkki

      Aina vain paranee tiedonpäivitys,kiitos Sinulle. Jos ajatellaan että miehitys kesti alle viisi vuosikymmentä, niin se ei varmasti ollut riittävän pitkä aika kaikkien uudistusten läpiviemiseksi. En kuitenkaan jaksa uskoa, että mainitsemasi yliopisto olisi toiminut alkeperäisessä tarkoituksessa. Toisaalta Neuvostoliiton ja Länsi-saksan välissä on historiallisesti vankka kirkkomyönteinen vyöhyke, eikä Stalinin seuraajat halunneet maallisten ongelmien lisäksi kovin paljon hengellisiä taakkoja. Sen osoittaa ordotoksikirkon asema. Kirkon patriarkka on ollut lähes tabu.

      • vaalierkki

        Kävitkö Kahvipirtissä laittamassa kommentin? Jotenkin tyyli ei sovi sinulle.


      • vaalierkki

        kiitos vinkistä, käyn lukaisemassa.


      • vaalierkki
        vaalierkki kirjoitti:

        kiitos vinkistä, käyn lukaisemassa.

        tuon vaalierkin kopion olisi hyvä tietää, että olen jossain maininnut kahvipirtin tärkeydestä siihen osallistuvia kirjoittajia tukevana yhteisönä, vain älyvapaat kakarat heittävät kiviä sen rattaisiin.


      • Jo minä vähän ajattelin, että jäljet johtavat sylttytehtaalle! :) Halusin vain tarkistaa asian.

        Uskonpuhdistuksesta palstan siivoukseen tämä nyt meni.D


    • Reformaatiosta minäkin.

      Uskonpuhdistuksestahan tuossa on kysymys. Tietysti on hienoa käyttää sivistyssanoja, ettei jää pekkaa huonommaksi. En kenellekään halua vinoilla varsinkaan kun itsekin menettelen miten sattuu.

      Sivistyssanojen käytöllä on haittansa. Ollaan usein pragmaattisia kun ei uskalleta olla arkipäiväisiä.
      Oikein nauratti kun eräs tunnettu teatterinjohtaja kertoi haastattelussa, ettei ole resursseja eikä voimavaroja.

      Poliitikoilta, virkamiehiltä ja toimittajilta pitäisi vaatia selkosuomea ilman briljeeraamista sivistyssanoilla. Edellisten tarkoituksenahan on kertoa asiat suomalaisille suomeksi, eikä "sivistykseksi".

    • kiinnostusta.on

      Laittakaapas noista kirkkohistorian kirjoituksistanne lähdelinkit näkyviin, jotta voisi lisää lukea. En ihan usko että muistilokeroissanne olisi tuo kaikki säilynyt.

      • vaalierkki

        Omia tietojani olen lisännyt yksinkertaisesti lukemalla mainittujen nimien kohdalla
        wikipedian olevia artikkeleita ja kiinnostukseni historiaan on sen verran laaja, ettälähdeaineistoa olisi kellariin pakatuissa laatikoissa. Kiitos mielenkiinnostasi!


      • Wikipediaa olenkin itse käyttänyt ja sen puolesta peistäkin taittanut.

        Jos olisi printteri käytössä niin käyttäisin enemmänkin. Wikipedia on maailman suurin kirjasto ja sen käyttöä voi suositella.

        Sana tai pari otsikkoon ja Enter tai Hae ja tietoa saa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Et voi olla loputtomasti hiljaa

      Nainen. Tarkoitan siis meidän juttua. Eihän tämä tällaiseen epätietoisuuteen voi jäädä siinä vaan särkyy kumpikin. Kerto
      Ikävä
      141
      2091
    2. Nainen mitä tekisit

      Joutuisit tekemään miehelle ja sinulle tai sinulle ja miehellesi ja kahdelle lapselle ruokaa ja kaapista löytyy 2 litraa
      Sinkut
      172
      1264
    3. Ajatus aamuun

      Tämä jollekin tärkeälle. On asioita mistä jutellaan, on asioita mistä vitsaillaan, on myös asioita mistä ei puhuta kenen
      Ikävä
      72
      1147
    4. Ihastuin sun kaksoisolentoon

      Kaipaan sitä nyt tästä eteenpäin. Joskus käy näin. 👋🏻
      Ikävä
      168
      1027
    5. Yksi mies ajatteli hyvin pitkään

      ja hänen kaipauksensa menetti kiinnostuksensa häneen…
      Ikävä
      93
      946
    6. Rita syyttää muita "virheistään"

      Taas Donnasta lasu ilmoitus ja kaiken maailman kriisejä Akin virheen takia. Aki teki vakavan rikoksen, turha sitä on mui
      Kotimaiset julkkisjuorut
      57
      912
    7. Milloin ajattelit

      Nähdä minut? Onko jotain odotuksia?
      Ikävä
      60
      880
    8. Jos saisit nainen vielä pudotettua 20 kiloa?

      Niin voitaisiin katsella uudestaan.
      Ikävä
      42
      834
    9. Niiiiin pihkassa

      Hänen ihanan vuoksi minulla on pikkarit märät koko ajan. Säikähdin vähän, näetköhän kaiken minusta? Yritän pitää perusil
      Ikävä
      39
      820
    10. Maailmanlaajuinen tietokone ongelma?

      Kuinka systeemit voidaan rakentaa niin että yksi tietokone ongelma vaikuttaa miljardin ihmisen elämään jopa viikkokausia
      Maailman menoa
      59
      723
    Aihe