Kannattaako NAS-aseman ostaminen?

median-tallentaja

Ulkoisen USB-kovalevyn tila loppui, joten pitää ostaa isompi kovalevy. Tarkoitus olisi jossain vaiheessa ostaa myös toinen tietokone, joten ajattelin ostaa NAS-aseman ja ajattelin, että sehän on ratkaisu kaikkeen, kun sen voi liittää kahteen eri tietokoneeseen. Luin jostain jonkun arvostelun ja tuli esille NAS-asemassa:

- pitää kovaa ääntä tuulettimen takia
- pitää laittaa erikseen päälle omasta virtakytkimestä
- kuluttaa melko paljon sähköä
- ei mene automaattisesti päälle, kun tietokoneen käynnistää, toisin kuin USB-kovalevy
- ei mene välttämättä edes automaattisesti standby-tilaan (valmiustila), kun tietokoneen sammuttaa

Lähinnä huolestuttaa NAS-aseman melu ja se, jos se ei mene automaattisesti yhdessä tietokoneen (Windows 8.1) kanssa valmiustilaan, vaan jää päälle pitämään meteliä, vaikka tietkonetta ei käytetä tai ei edes käynnisty automaattisesti valmistilasta yhdessä tietokoneen kanssa, vaan vaatii jonkin "wake lan" -ominaisuuden, jota kaikki NAS-asemat eivät kuitenkaan sitten tue eikä tuoteseloisteissa ole mainittu, tukeeko NAS-asema "wake lan" - ominaisuutta vai ei.

Onko "wake lan" -ominaisuus vaikea asentaa aloittelijalle?

Ajattelin ostaa seuraavan NAS-levyn, koska siinä ei ole tuuletinta ja pitäisi täten olla lähes äänetön. Pitääkö tuulettimella varustettu NAS-asema kovaa melua, koska parempihan vaihtoehto olisi ostaa kaksipaikkainen NAS-asema ilman kovalevyä ja ostaa siihen yksi kovalevy (toinen jää varalle tulevaisuutta varten)?

Buffalo LinkStation 210 3 Tt ‐verkkolevypalvelin:
https://www.verkkokauppa.com/fi/product/12242/drhtk/Buffalo-LinkStation-210-3-Tt-verkkolevypalvelin

59

8347

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • voihanpilvetjanasset

      Se on sit niin ja näin.
      Itse en koskaan ole ymmärtänyt nassejen päälle. miksei sitten oikee servu, jossa olis suojaominaisuudetkin, etenkin netille.

      • median-tallentaja

        Mitä tarkoitat serverillä eli palvelimella. En oikestaan edes tiedä mikä palvelin on. Tarkoitako että ostaisin toisen tietokoneen, johon ostaisin useita kovalevyä ja liittäisin kytkimen/reitittimen kautta tietokoneen muihin tietokoneisiin? Onko tällöin kyseessä palvelin vai tarvitseeko palvelin jonkin palvelinohjelman (ja jos tarvitsee, mikä olisi ilmainen/edullinen kotikäyttöön)?

        Mitä tarkoitat suojausominaisuuksilla? Kyllähän NAS-asemassa on ainakin asetukset ja salasanasuojaus sille, ettei kuka hyvänsä pääse käsiksi kovalevyjen sisältöön.


      • Palvelin on tietokone, missä ajetaan jotain palvelinkäyttöjärjestelmää, esim Windows Server 2012, tai vaikka Ubuntu Linux. Mikäli tarve on tiedostopalvelimelle, niin siihen tarvitaan tietokone, riittävästi levytilaa ja joku palvelinkäyttöön sopiva käyttöjärjestelmä. Tietokone kytketään lähiverkkoon, mitä kautta muut verkon koneet pääsevät käsiksi jaettuihin resursseihin. Oli se sitten jaettu tulostin, tai levytila. Itse en näe mitään järkeä lähteä rakentamaan/ostamaan valmista palvelinta kotikäyttöön. Hintaa tulee ihan liikaa. Tietty jos itseltä löytyy ylimääräinen kone, ja halua rakennella, niin silloin kuluiksi saattaisi jäädä kiintolevyjen hinta. NAS on järkevämpi vaihtoehtona kotikäyttön. 6 teran levytilalla oleva NAS löytyisi täältä: https://www.dustinhome.fi/product/5010874138/linkstation-520d?ssel=false&priceinclusivevat=1&utm_source=hinta&utm_term=buffalo linkstation 520d 6tb&utm_medium=pricecompare&utm_campaign=5010874138#accessories
        Käyttökelpoista levytilaa olisi käytössä 3 TB, kun levyt laitetaan RAID 1 tilaan. Buffalo ei ole laitteena ehkä sieltä parhaasta päästä, mutta ajaa asiansa kotikäytössä.


      • median-tallentaja

        Kiitos hyvästä ja perusteellisesta vastauksesta. Koska en ymmärrä näistä asioista mitään, jäin miettimään, mikä ero käytännössä on tietokoneella, jossa on palvelinohjelma ja jossa ei ole. Jos minulla olisi 3 tietokonetta, joista yksi toimisi tiedostoasemana ("tiedostopalvelimena"), jossa olisi kaikki tiedostoni ja muut tietokoneet olisivat verkon kautta yhteydessä tähän tietokoneeseen, jossa olevia tiedostoja pääsisi siis käyttämään muista tietokoneistani, niin mikä ero olisi siinä, että tiedostoasemassa olisin tavallinen Windows (esim. Win 10 Pro) ja siinä, että tiedostoasemassa olisi Windows Server? Eikö tietokonetta, jossa on tavallinen Windows, voi käyttää kotikäytössä tiedostopalvelimena eli siinä olevat tiedostot vain jaettaisiin verkon kautta muihin tietokoneisiin? Miksi tiedostojen jakaminen yhdestä koneesta muihin koneisiin tarvitsee palvelinohjelman?


      • Kyllä tavallista työasemakäyttöjärjestelmällä olevaa konettakin voi palvelimena käyttää. Ei sitä estä mikään. Windows 10 Pro toimii ihan hyvin tuollaisessakin käytössä. Lyhykäisyydessään homma menee siten, että kiintolevylle luodaan kansio, mikä jaetaan sisäverkossa näkyväksi resurssiksi, ja kansio mapataan muille koneille verkkolevynä. Jakaa voi kokonaisen levyosion tai kiintolevyn. Eli varsinaista palvelinkäyttöjärjestelmää ei tarvita. Tietty osaava käyttäjä asentaa esim. Ubuntun johonkin ylimääräiseen koneeseen, ja tekee tästä 24/7 käynnissä olevan serverin. Erillisiä NAS-käyttöjärjestelmiäkin on olemassa. Näitä on mm. FreeNAS ja NasFree. Kotikäytössä Windows Server olisi overkill ratkaisu. Windows Server on paljon kalliimpi hankintahinnaltaan, kuin tavallinen työasemaversio. Suurin ero työasemakäyttöjärjestelmän (Win7/8/10), ja palvelinkäyttöjärjestelmän (Server 2008 R2/2012/2012 R2) välillä on se, että jälkimmäiset voivat toimia useissa rooleissa.


    • nuonassikat

      ovat pelkistettyjä tietokoneita joten kannattaa ajatella siltä kannalta nuo mainitsemasi asiat.

    • ooooooopc

      Heräääminen yleensä automaattista. sensijaan kirjautumisissa on ongelmia.vaikeesti aseteltavia ja vaatii lisä ohjelmia. pakkosalasanoja...

      nas jäänyt nurkkaan homehtuun mulla ainakin,

      • Tai sitten on ihan vika vaan käyttäjässä, jos ei osaa.


    • Ne NAS-laitteet, joita olen itse käyttänyt & asennellut ovat olleet lähes äänettömiä. Tietty tuulettimesta lähtee lievä humina, mutta monissa laitteissa tuuletin on 80-120 mm:n kokoinen, niin ei niiden kovin kovaa tarvitse pyöriä. NAS voi olla päällä vaikka 24/7. Laitteisiin voidaan määrittää sleep ja wake-up ajat, eli kyllä laitteen saa ns. unten maille. Ei sitä NAS:ia välttämättä tarvitse edes sammuttaa, virrankulutus on täysiveriseen palvelimeen nähden pientä. Itsellä on vanha, jo valmistuksesta poistunut LG:n NAS, ja joskus pidin sitä päällä jatkuvasti, ei sen tuulettimen ääntä erottanut, kuin aivan laitteen vieressä seisoen. Tuossa laitteessa 80 mm:n tuuletin pyörii 1050-1200 rpm.

    • NurkassahuilaaNasse

      EI! enne USBlevy

    • pettyny_Nasiin

      Ostin jonku Zyxelin perusmallin 1,5 vuotta sitten. Tarkoitus oli käyttää sitä Macbookin varmuuskopiointiin ja valokuvien tallennukseen. Macbookin varmuuskopiointi lakkasi toimimasta parin kk jälkeen. Siis jos Macbook olis lakannu toimimasta, niin tiedostojen pelastaminen olisi ollut mahdotonta. Valokuvien tallennukseen meni into, kun totesin, että perinteisen USB-kovalevyn avulla homma käy paljon nopeammin. NAS jäi nurkkaan pölyttymään.

    • summasummaaruh

      Eli, nas on tallenustila/palvelin, jonka tarkoitus on palvella verkossa olevia tietokoneita eikä olla vain uusi jännä olen erilainen liitäntätapa ulkoiselle kiintolevylle.

    • arviotapukkaa

      NASsia ei kannata ostaa tuohon tarkoitukseen. Paras vaihtoehto on jakaa yhdestä koneesta nuo levyt verkon muille koneille, ja se onnisuu helposti Windowsin omilla palveluilla.
      Mutta verkon nopeus ratkaisee, hidastuuko levyn käyttö verkon yli.

    • Käyttettävyys

      Nassesetien aika on ohi, usb levyt söi nasset, jopa ssd levy reitittimessä on nassea parempi.

      • En ehkä sanois, että ohi. Ne hankkivat niitä, jotka tarvitsevat. Moni hankki yhdessä vaiheessa, mutta ongelmaksi muodostui se, että niitä ei osattu ottaa käyttöön. Moni luuli, että laite toimii samalla tavalla kuin perinteinen ulkoinen levy. Laitteita palautettiin kauppoihin mukamas toimimattomina. Mikäli tarvitaan paljon levytilaa, ja vieläpä sellaista mikä on jollain tasolla vikasietoista, niin eipä NAS:ia voi korvata muulla kuin täysiverisellä palvelimella. Itselläni on NAS, mutta myös useita ulkoisia levyjä, ja usean ulkoisen levyn kanssa pelaaminen on perseestä. Riittävän monella levyllä varustettu NAS hoitaisi ongelman pois, mutta hintaakin kertyisi. Eli tasapainoillaan tässä välimaastossa.


      • 456456756
        Jalaa kirjoitti:

        En ehkä sanois, että ohi. Ne hankkivat niitä, jotka tarvitsevat. Moni hankki yhdessä vaiheessa, mutta ongelmaksi muodostui se, että niitä ei osattu ottaa käyttöön. Moni luuli, että laite toimii samalla tavalla kuin perinteinen ulkoinen levy. Laitteita palautettiin kauppoihin mukamas toimimattomina. Mikäli tarvitaan paljon levytilaa, ja vieläpä sellaista mikä on jollain tasolla vikasietoista, niin eipä NAS:ia voi korvata muulla kuin täysiverisellä palvelimella. Itselläni on NAS, mutta myös useita ulkoisia levyjä, ja usean ulkoisen levyn kanssa pelaaminen on perseestä. Riittävän monella levyllä varustettu NAS hoitaisi ongelman pois, mutta hintaakin kertyisi. Eli tasapainoillaan tässä välimaastossa.

        Naurettavaa sössötystä, eipä näy järki päätä pakottavan.

        "Mikäli tarvitaan paljon levytilaa, ja vieläpä sellaista mikä on jollain tasolla vikasietoista, niin eipä NAS:ia voi korvata muulla kuin täysiverisellä palvelimella."

        Vain täysi idiootti voi kirjottaa tuolla tavalla.


      • Anonyymi

        Melkoinen Nassasetä.


    • keden

      Juuri kiroilen Buffalo Ls 210D:n kanssa. Piti varmista kahta Maccia kotona. Käyttöliittymä on karmea. Varmistus on hidasta. Systeemi toimi jonkin aikaa. Mutta nyt kun vaimon koneesta on henki (HD) poissa, ei Buffalosta saa enää mitään ulos. Tämmöinen B on lähinnä P...

    • YksVaihtoehto

      Niin tai entäs jos ihan vaan ostasit riittävästi tilaa jostain pilvipalvelimesta? Niin se olis sit saatavilla ihan joka paikassa ja joka vehkeelle mitä sulla on, ja mistä vaan missä yleensä netti löytyy. Eikä pelkästään kotonasi.

    • wirittäjä

      Vanha keskustelu, mutta pistän kommentin. Viritin freeNAS serverin vanhaan läppäriin. Hyvin toimii. Perheen kaikki koneet on kytketty samaan windows shareen, lisäksi FTP, WebDav toimii jopa oman sisäverkon ulkopuolelta, jos konfiguroi DNS:n esim duckdns palvelun avulla. Yhteyden voi salata SSL yhteydellä. Oma pilvi, ei hassumpaa!

      Tämä palvelin toimii vuoden 2011 mallisella läppärillä johon on kytketty USB3 ulkoinen kovalevy. Ainoa vika on nopeus, joka jostain syystä on rajoittunut USB2 nopeuteen n. 10MB/sek. Koska kyse on kuitenkin vain tiedostoista, ei haittaa suuresti. Esim videot pyörii hyvin. Suurten tiedostomäärien kopiointi on tosin hidasta puuhaa.

    • jalaa1x

      Tuli vajaa vuosi sitten ostettua Asustorin kahden levyn malli, missä tällä hetkellä 2x2 TB:n WD Red levyä RAID1:ssä. Levyt ja NAS tuli ostettua erikseen. Tässä laitteessa on Intelin 2-ydin Celeron suoritin, muistaakseni 1,6 GHz:n malli, ja muistia 2 Gt. 8 Gt olisi maksimi, tuo 2 Gt ei ole koskaan ollut lähelläkään täyttymistä. Laitteesta löytyy 2x1Gbit LAN portit, 4xUSB porttia, jotka ovat USB 3.0, lisäksi löytyy HDMI-liitin. Eli laitteen saisi kytkettyä suoraan telkkariin tai näyttöön, ja käyttää sitä HTPC-laitteena. Lisäksi yhteen USB 3 porttiin on kytketty erillinen levykehikko, missä on 2x1 TB:n Hitachin levyt. Tässä ei ole käytössä Raid 0/1 -tiloja. Levytilaa on käytössä omiin tarpeisiin ihan riittävästi.

    • Anonyymi

      Minulla oli muutama vuosi sitten käytössä Buffalo NAS, kahdella kovalevyllä. Ja varmuuden vuoksi vielä toinenkin samanlainen. Varmistelin niihin vuoron perään tiedostoja useita vuosia. Sitten kerran tarvitsin jotain sieltä varmistuksista. Yllättäen en löytänyt niistä enää mitään, en kummastakaan Buffalo NASsista!
      Levyihin en erillisinäkään päässyt käsiksi, kun niissä oli joku ihme Unix/Linus-käyttis, ja kaikki koneeni ovat Windowseja.
      Sen jälkeen olen käyttänyt vain erillisiä USB-asemia varmistukseen.
      Nyt suunnittelen uuden NAS-aseman hankintaa, kun niiden "pilvi"-ominaisuudet ilmeisesti ovat jonkun verran parantuneet...?
      Mutta Buffaloihin en taatusti enää koskaan kajoa edes kahden metrin seipäällä!
      Mitä suosittelette? Luotettavuus on tärkeintä, mutta hintakin vaikuttaa.

      • Anonyymi

        Buffalot ovat surkeita ja monesti alitehoisia laitteita, eikä softakaan ole kovin ihmeellinen. Itseasiassa kaikki NAS-laitteet ovat enemmän tai vähemmän Linux-pohjaisia laitteita. NAS:in sisäisellä käyttöjärjestelmällä ei ole väliä, koska ne käyttävät protokollana SMB:tä verkkojakoon. Käytit sitten koneen käyttöjärjestelmänä MacOS:ää tai Windowsia, niin kumpikin osaa yhdistää näihin jakoihin. Itsellä on ollut useamman vuoden käytössä Asustorin laite ja ei ole ollut pahaa sanottavaa. Toinen hyvä laite on Qnap.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Buffalot ovat surkeita ja monesti alitehoisia laitteita, eikä softakaan ole kovin ihmeellinen. Itseasiassa kaikki NAS-laitteet ovat enemmän tai vähemmän Linux-pohjaisia laitteita. NAS:in sisäisellä käyttöjärjestelmällä ei ole väliä, koska ne käyttävät protokollana SMB:tä verkkojakoon. Käytit sitten koneen käyttöjärjestelmänä MacOS:ää tai Windowsia, niin kumpikin osaa yhdistää näihin jakoihin. Itsellä on ollut useamman vuoden käytössä Asustorin laite ja ei ole ollut pahaa sanottavaa. Toinen hyvä laite on Qnap.

        Itselläni on kotikäytössä QNAP ja olen vähän sitä mieltä, että olisi pitänyt ottaa Asustor.

        En osaa arvostaa tämän vehkeen käyttöliittymän "amerikkalaisuutta" ja kaupallisuutta sekä puutteita, joita voi korjata vain rahalla, vaikka monet ominaisuuksista olisivat saatavana vapaaseen Linuxiin ilmaiseksikin, kuten exFAT:in ja XFS:n tuki ja torrent-clientti.

        En myöskään luota valmistajaan firmana, mutta itselläni ei ole mitään luottamuksellista nassissani, jonka muutoin epäilen kiertävän NSA:n ja jenkkien teollisuusvakoilun kautta.

        Jos minun pitäisi säilyttää oikeasti luottamuksellisia asiakastietoja nassissa, niin taatusti tarkistaisin etukäteen sen "soitot kotiin" ja sniffaisin kaiken verkkoliikenteen talteen.

        QNAP vinkuu kuin pieni sika ellei pääse ulos, joten ei sitä sandboxissakaan voi pitää. Päivityksiä varten pitäisi levyt disabloida, joten hirveä riesa tulisi hardwaresta, johon on luotto mennyt.


      • Anonyymi
        Kollimaattori kirjoitti:

        Itselläni on kotikäytössä QNAP ja olen vähän sitä mieltä, että olisi pitänyt ottaa Asustor.

        En osaa arvostaa tämän vehkeen käyttöliittymän "amerikkalaisuutta" ja kaupallisuutta sekä puutteita, joita voi korjata vain rahalla, vaikka monet ominaisuuksista olisivat saatavana vapaaseen Linuxiin ilmaiseksikin, kuten exFAT:in ja XFS:n tuki ja torrent-clientti.

        En myöskään luota valmistajaan firmana, mutta itselläni ei ole mitään luottamuksellista nassissani, jonka muutoin epäilen kiertävän NSA:n ja jenkkien teollisuusvakoilun kautta.

        Jos minun pitäisi säilyttää oikeasti luottamuksellisia asiakastietoja nassissa, niin taatusti tarkistaisin etukäteen sen "soitot kotiin" ja sniffaisin kaiken verkkoliikenteen talteen.

        QNAP vinkuu kuin pieni sika ellei pääse ulos, joten ei sitä sandboxissakaan voi pitää. Päivityksiä varten pitäisi levyt disabloida, joten hirveä riesa tulisi hardwaresta, johon on luotto mennyt.

        Mikäli ei haluaisi hankkia tuollaista valmista kokonaisuutta, niin vaihtoehtona on tietty rakentaa pc -koneesta se NAS-palvelin. Itseltä löytyy tuon Asustorin lisäksi tällainenkin rakennelma. Käyttöjärjestelmänä siinä on TrueNAS, mikä kulki aiemmin FreeNAS:in nimellä. Mitään oikeaa palvelinrautaa tuo kone ei ole sisäänsä syönyt, vaan perustuu AMD FX-6350 prossuun, 16 Gt:n muistiin ja 6 kpl 1 TB:n levyjä, ja järjestelmälle on 2x120 SSD. Hieman jäännösosista kasailtu paketti. Toinen tosin kaupallinen NAS -järjestelmä on UnRaid. Itse pidän tuon huonona puolena sitä, että järjestelmää ajetaan USB-tikulta, ja asennus ei ainakaan toistaiseksi onnistu esim. SSD:lle.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Mikäli ei haluaisi hankkia tuollaista valmista kokonaisuutta, niin vaihtoehtona on tietty rakentaa pc -koneesta se NAS-palvelin. Itseltä löytyy tuon Asustorin lisäksi tällainenkin rakennelma. Käyttöjärjestelmänä siinä on TrueNAS, mikä kulki aiemmin FreeNAS:in nimellä. Mitään oikeaa palvelinrautaa tuo kone ei ole sisäänsä syönyt, vaan perustuu AMD FX-6350 prossuun, 16 Gt:n muistiin ja 6 kpl 1 TB:n levyjä, ja järjestelmälle on 2x120 SSD. Hieman jäännösosista kasailtu paketti. Toinen tosin kaupallinen NAS -järjestelmä on UnRaid. Itse pidän tuon huonona puolena sitä, että järjestelmää ajetaan USB-tikulta, ja asennus ei ainakaan toistaiseksi onnistu esim. SSD:lle.

        On käynyt mielessä, mutta vähän tuon luotettavuuden, äänekkyyden ja energiankulutuksenkin pohjalta en välittäisi kasata konetta SER-lavalta, vaan kiikarissa oli joku edullinen vaikka ITX-emon pohjalle itse rakennettava pieni systeemi, johon kuitenkin mahtuisi 2 - 4 mekaanista kiintolevyä ja järjestelmä esim. M.2 -tikulla.

        Kaikki olisi oikeastaan O.K. ihan vaan sillä, että saisin "rootattua" tämän Qnapin, mutta taitaa olla huolella estetty. Jos onnistuisi, niin tähänkin voisi asentaa vaikka Raspberry Pi OS:n minimiasennuksella ja NAS -tuella.


      • Anonyymi
        Kollimaattori kirjoitti:

        On käynyt mielessä, mutta vähän tuon luotettavuuden, äänekkyyden ja energiankulutuksenkin pohjalta en välittäisi kasata konetta SER-lavalta, vaan kiikarissa oli joku edullinen vaikka ITX-emon pohjalle itse rakennettava pieni systeemi, johon kuitenkin mahtuisi 2 - 4 mekaanista kiintolevyä ja järjestelmä esim. M.2 -tikulla.

        Kaikki olisi oikeastaan O.K. ihan vaan sillä, että saisin "rootattua" tämän Qnapin, mutta taitaa olla huolella estetty. Jos onnistuisi, niin tähänkin voisi asentaa vaikka Raspberry Pi OS:n minimiasennuksella ja NAS -tuella.

        AMD FX ei ehkä ole se paras vaihtoehto serverin pohjaksi. Tosin nuo osat jäivät itseltäni turhiksi, kun yhdessä vaiheessa päivitin omaa konettani. Kaapista tuli otettua ihan käyttökelpoinen 600W:n Zalmanin virtalähde, näytönohjaimena koneessa on vanha Radeon HD 2400. Sopivan ison kotelon hankin käytettynä. Eli tämäkään rakentelu ilmaiseksi tullut, mutta ei mitenkään järin kalliiksikaan. Rasperry Pi:n päällä toimii ainakin OpenMediaVault niminen NAS -järjestelmä. Kokonaisuutena tuo perustuu Debianiin.


      • Anonyymi
        Kollimaattori kirjoitti:

        Itselläni on kotikäytössä QNAP ja olen vähän sitä mieltä, että olisi pitänyt ottaa Asustor.

        En osaa arvostaa tämän vehkeen käyttöliittymän "amerikkalaisuutta" ja kaupallisuutta sekä puutteita, joita voi korjata vain rahalla, vaikka monet ominaisuuksista olisivat saatavana vapaaseen Linuxiin ilmaiseksikin, kuten exFAT:in ja XFS:n tuki ja torrent-clientti.

        En myöskään luota valmistajaan firmana, mutta itselläni ei ole mitään luottamuksellista nassissani, jonka muutoin epäilen kiertävän NSA:n ja jenkkien teollisuusvakoilun kautta.

        Jos minun pitäisi säilyttää oikeasti luottamuksellisia asiakastietoja nassissa, niin taatusti tarkistaisin etukäteen sen "soitot kotiin" ja sniffaisin kaiken verkkoliikenteen talteen.

        QNAP vinkuu kuin pieni sika ellei pääse ulos, joten ei sitä sandboxissakaan voi pitää. Päivityksiä varten pitäisi levyt disabloida, joten hirveä riesa tulisi hardwaresta, johon on luotto mennyt.

        Ennenkuin Asustoriin päädyin arvoin oikeastaan kolmen laitteen väliä Asustor, QNAP tai Synology. Synology oli tuolloin huomattavan kallis laite. Tosin jos nyt olisin hankkimassa NAS:a, niin Synology voisi olla hyvinkin vaihtoehto.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ennenkuin Asustoriin päädyin arvoin oikeastaan kolmen laitteen väliä Asustor, QNAP tai Synology. Synology oli tuolloin huomattavan kallis laite. Tosin jos nyt olisin hankkimassa NAS:a, niin Synology voisi olla hyvinkin vaihtoehto.

        Etkö huomannut että avaus on vuodelta 2016.....


      • Anonyymi

        Luulisi levyihin pääsevän käsiksi, kun polttaa Linuxin jonkun "distribuution" levylle ja käynnistää siitä levyltä suoraan linuxin. Näkyy kaikki tietokoneeseen liitetyt levyt olis sitten windowsin tai linuxin tyyppiä


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Luulisi levyihin pääsevän käsiksi, kun polttaa Linuxin jonkun "distribuution" levylle ja käynnistää siitä levyltä suoraan linuxin. Näkyy kaikki tietokoneeseen liitetyt levyt olis sitten windowsin tai linuxin tyyppiä

        Nas tai kotiverkko liian järeä nykyään monelle, Pieni ssd nas teitittimen kylkeen ok. Jos tarvii tilaa valtavasti!

        Tarvittaessa käynistettävä, se on hankala!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Luulisi levyihin pääsevän käsiksi, kun polttaa Linuxin jonkun "distribuution" levylle ja käynnistää siitä levyltä suoraan linuxin. Näkyy kaikki tietokoneeseen liitetyt levyt olis sitten windowsin tai linuxin tyyppiä

        Vaikka asentaisi jonkun Linuxin, niin et niihin levyihin pääse käsikis, mikäli et jaa niitä verkkoon ja anna sopivia käyttäjäoikeuksia. Mikäli Linux -konetta haluaa käyttää NAS:na, niin SMB:n joutuu konfiguroimaan.


    • Anonyymi

      NAS ovat turhia ja epävarmoja. Ei kannata yksityishenkilön sellaisia turhakkeita ostella..!

      • Anonyymi

        Hyvin toimiessaan ovat todella varmoja laitteita. Heikoin lenkki noissa laitteissa ovat kiintolevyt. Laitteet itsessään ovat pitkäikäisiä. Tietty jos ostaa halvimman mahdollisen, niin saa juuri sellaisen. Laatukin on sit yleensä sen mukainen. Mikäli on käytössä useampi kone, ja näiltä kaikilta pitäisi pystyä keskitetysti tallentamaan, niin NAS on ainut järkevä ratkaisu. Itsekkin pelleilin pitkään useiden ulkoisten levyjen kanssa, kunnes huomasin, että siinä ei ole järkeä. NAS:iin on helppo luoda järkevät kansiorakenteet, ja tallentaa niihin tietoa, myös näistä varmuuskopioiden ylläpitäminen on helpompaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Hyvin toimiessaan ovat todella varmoja laitteita. Heikoin lenkki noissa laitteissa ovat kiintolevyt. Laitteet itsessään ovat pitkäikäisiä. Tietty jos ostaa halvimman mahdollisen, niin saa juuri sellaisen. Laatukin on sit yleensä sen mukainen. Mikäli on käytössä useampi kone, ja näiltä kaikilta pitäisi pystyä keskitetysti tallentamaan, niin NAS on ainut järkevä ratkaisu. Itsekkin pelleilin pitkään useiden ulkoisten levyjen kanssa, kunnes huomasin, että siinä ei ole järkeä. NAS:iin on helppo luoda järkevät kansiorakenteet, ja tallentaa niihin tietoa, myös näistä varmuuskopioiden ylläpitäminen on helpompaa.

        Siinäpä menee kaikki tiedostot kun tulee virtapiikki:D Ulkoiset levyt ovat edelleen kaikista varmin systeemi pitää tietoja tallella koska ne on irrallaan sähköverkosta ja tietokoneista.

        Kuvottaisi pitää kaikkia tietoja yhdessä "läjässä" joka on vieläpä kytkettynä 24/7 sähkövirtaan..


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Siinäpä menee kaikki tiedostot kun tulee virtapiikki:D Ulkoiset levyt ovat edelleen kaikista varmin systeemi pitää tietoja tallella koska ne on irrallaan sähköverkosta ja tietokoneista.

        Kuvottaisi pitää kaikkia tietoja yhdessä "läjässä" joka on vieläpä kytkettynä 24/7 sähkövirtaan..

        Oletko kuullut UPS:sta? Eli mikäli käytössä on useamman levyn NAS, ja tieto on oikeasti tärkeää, niin se suojataan sen mukaisesti. Mikäli näin ei toimita, ei se tieto ole säilymisen arvoista.

        Näistä tärkeistä tiedoista on sitten hyvä olla backup jossain pilvipalvelussa, tai muualla täysin erillään olevassa tallennustilassa. Esim. toinen NAS, mikä on sitten säilötty jonnekkin muualle. Nämä ovat ääriesimerkkejä, mutta täysin mahdollisia tilanteita. Oman NAS:in tiedot on varmuuskopioitu toiseen paikkaan, ja ylläpidän näitä varmuuskopioita.

        Kaupunkialueella on aika epätodennäköistä, että mitään isompaa jännitepiikkiä pystyy tulemaan. Edes ukkonen ei saa sitä aikaiseksi, koska matalajännitelinjat, eli tutummin 230V:a tulee maakaapelia pitkin. Maaseutu- ja haja-asutusalueet ovat asia erikseen, ja siellä sähkökatkoja esiintyy. Omaa NAS:ia en pidä 24/7 käynnissä, koska tarvetta moiselle ei ole. Ulkoinen virtalähde on kylläkin pistorasiassa.

        Näistä asioista voidaan kinastella vaikka kuinka pitkään, ja kumpikaan meistä ei tule olemaan asiasta samaa mieltä. Itse satun suosimaan verkkotallennusta ihan siitä syystä, että voin ottaa NAS:iin yhteyttä älypuhelimella, kannettavalla tai pöytäkoneilla.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Oletko kuullut UPS:sta? Eli mikäli käytössä on useamman levyn NAS, ja tieto on oikeasti tärkeää, niin se suojataan sen mukaisesti. Mikäli näin ei toimita, ei se tieto ole säilymisen arvoista.

        Näistä tärkeistä tiedoista on sitten hyvä olla backup jossain pilvipalvelussa, tai muualla täysin erillään olevassa tallennustilassa. Esim. toinen NAS, mikä on sitten säilötty jonnekkin muualle. Nämä ovat ääriesimerkkejä, mutta täysin mahdollisia tilanteita. Oman NAS:in tiedot on varmuuskopioitu toiseen paikkaan, ja ylläpidän näitä varmuuskopioita.

        Kaupunkialueella on aika epätodennäköistä, että mitään isompaa jännitepiikkiä pystyy tulemaan. Edes ukkonen ei saa sitä aikaiseksi, koska matalajännitelinjat, eli tutummin 230V:a tulee maakaapelia pitkin. Maaseutu- ja haja-asutusalueet ovat asia erikseen, ja siellä sähkökatkoja esiintyy. Omaa NAS:ia en pidä 24/7 käynnissä, koska tarvetta moiselle ei ole. Ulkoinen virtalähde on kylläkin pistorasiassa.

        Näistä asioista voidaan kinastella vaikka kuinka pitkään, ja kumpikaan meistä ei tule olemaan asiasta samaa mieltä. Itse satun suosimaan verkkotallennusta ihan siitä syystä, että voin ottaa NAS:iin yhteyttä älypuhelimella, kannettavalla tai pöytäkoneilla.

        Kallista puuhaa moinen


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kallista puuhaa moinen

        Hyvinkin pelkistetty APC Back-UPS BE BE650G2-GR maksaa noin 120€. Tuo on pieni hinta siitä, että pystyt suojaamaan mahdollisesti hyvinkin paljon tietoa sisältävän laitteen. Monet NAS:it tukevat UPS:n kautta tapahtuvaa automaattista hallittua alasajoa sähköjen hävittyä. Mitä järeämpää UPS:ia tarvitaan sen kalliimmaksi tämä tulee. Samalla myös laitteen fyysinen koko kasvaa. Kotikäyttöön tuo 120-200€ on sopiva hintahaarukka, kun mietitään UPS:ia. UPS:n hyvänä puolena on myös se, että se suojaa jännite- ja virtapiikeiltä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kallista puuhaa moinen

        Tietyistä tiedoista kannattaa pitää kaksoiskappaleet esim. Google Drivessa. Itselläni on Google Drivesta maksullinen versio, ja siellä on 100 Gt tilaa. Tuo maksaa 20€ per vuosi. En pidä tuota kalliina, ja tuo on lähinnä niitä tiedostoja varten, mihin haluan päästä käsiksi mistä vaan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Hyvinkin pelkistetty APC Back-UPS BE BE650G2-GR maksaa noin 120€. Tuo on pieni hinta siitä, että pystyt suojaamaan mahdollisesti hyvinkin paljon tietoa sisältävän laitteen. Monet NAS:it tukevat UPS:n kautta tapahtuvaa automaattista hallittua alasajoa sähköjen hävittyä. Mitä järeämpää UPS:ia tarvitaan sen kalliimmaksi tämä tulee. Samalla myös laitteen fyysinen koko kasvaa. Kotikäyttöön tuo 120-200€ on sopiva hintahaarukka, kun mietitään UPS:ia. UPS:n hyvänä puolena on myös se, että se suojaa jännite- ja virtapiikeiltä.

        Turhaa säätämistä ja akkujen vaihto maksaa. Järkevämpää on kotikäytössä perinteinen usb kovalevytallennus sekä pilvipalvelu. Muut soveltuu parhaiten firmoille tai harrastajille.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Turhaa säätämistä ja akkujen vaihto maksaa. Järkevämpää on kotikäytössä perinteinen usb kovalevytallennus sekä pilvipalvelu. Muut soveltuu parhaiten firmoille tai harrastajille.

        Sulle tuntuu kaikki olevan säätämistä. Taitaa se osaaminen loppua kesken? Kaikki eivät halua tehdä asioita aina sen helpoimman kaavan mukaan. Tähän on yleensä ihan pätevät syyt, miksi joku toimii näin. Itse puljasin aikani monien ulkoisten levyjen kanssa, mutta aina oli vähän kysymysmerkki, että mistä mikäkin löytyy. Ensimmäisen NAS:in hankkimisen jälkeen tein kunnon hakemistorakenteet ja se on pysynyt aika pitkälti samana vaikka laite onkin matkalla vaihtunut. Tiedon järjestely selkeään hakesmistorakenteeseen on paljon helpompaa, kuin usealle irtonaiselle levylle.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sulle tuntuu kaikki olevan säätämistä. Taitaa se osaaminen loppua kesken? Kaikki eivät halua tehdä asioita aina sen helpoimman kaavan mukaan. Tähän on yleensä ihan pätevät syyt, miksi joku toimii näin. Itse puljasin aikani monien ulkoisten levyjen kanssa, mutta aina oli vähän kysymysmerkki, että mistä mikäkin löytyy. Ensimmäisen NAS:in hankkimisen jälkeen tein kunnon hakemistorakenteet ja se on pysynyt aika pitkälti samana vaikka laite onkin matkalla vaihtunut. Tiedon järjestely selkeään hakesmistorakenteeseen on paljon helpompaa, kuin usealle irtonaiselle levylle.

        Etkö huomannut että avaus on vuodelta 2016.....


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sulle tuntuu kaikki olevan säätämistä. Taitaa se osaaminen loppua kesken? Kaikki eivät halua tehdä asioita aina sen helpoimman kaavan mukaan. Tähän on yleensä ihan pätevät syyt, miksi joku toimii näin. Itse puljasin aikani monien ulkoisten levyjen kanssa, mutta aina oli vähän kysymysmerkki, että mistä mikäkin löytyy. Ensimmäisen NAS:in hankkimisen jälkeen tein kunnon hakemistorakenteet ja se on pysynyt aika pitkälti samana vaikka laite onkin matkalla vaihtunut. Tiedon järjestely selkeään hakesmistorakenteeseen on paljon helpompaa, kuin usealle irtonaiselle levylle.

        Ei osaaminen mutta ei asioista kannata tehdä liian monimutkaisia ja kallita kun halvemmalla pääsee helpommalla ja varmemmin:)


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Etkö huomannut että avaus on vuodelta 2016.....

        Olen huomannut vallan mainiosti. Tätä keskustelua on joku jatkanut 12.3. Mikä tässä nyt taas alkoi hiertää?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei osaaminen mutta ei asioista kannata tehdä liian monimutkaisia ja kallita kun halvemmalla pääsee helpommalla ja varmemmin:)

        Sä voit tehdä sun tavallasi ja anna muiden tehdä omallaan. Omia rahojaan näihin juttuihin itse kukin käyttää. Eli se ei ole sinulta pois. Mikäli joku haluaa kotiinsa rakentaa kotiverkon käyttäen ammattitason laitteita, niin hän rakentaa, sama koskee tallennusratkaisuja.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sä voit tehdä sun tavallasi ja anna muiden tehdä omallaan. Omia rahojaan näihin juttuihin itse kukin käyttää. Eli se ei ole sinulta pois. Mikäli joku haluaa kotiinsa rakentaa kotiverkon käyttäen ammattitason laitteita, niin hän rakentaa, sama koskee tallennusratkaisuja.

        Kyllä on pois kun ihmiset tuhlaa humputuksiin ja sitten ne samat itkee kun valtio leikkaa:D


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kyllä on pois kun ihmiset tuhlaa humputuksiin ja sitten ne samat itkee kun valtio leikkaa:D

        Enemmänkin taitaa ottaa päähän se, että sulla ei ole mahdollisuutta tehdä näitä kaikkia? Mä jään omasta palkasti sen verran paljon plussalle, että voin ihan huoletta vaikka käyttää osan vaikka niihin turhuuksiin. Tässä työhuoneen nurkassa odottaa 800€:n arvosta komponentteja, joilla pitäisi päivittää omaa konetta. Enemmänkin niitä itkijöitä ja valittajia ovat ne, ketkä elävät yhteiskunnan tukien varassa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Enemmänkin taitaa ottaa päähän se, että sulla ei ole mahdollisuutta tehdä näitä kaikkia? Mä jään omasta palkasti sen verran paljon plussalle, että voin ihan huoletta vaikka käyttää osan vaikka niihin turhuuksiin. Tässä työhuoneen nurkassa odottaa 800€:n arvosta komponentteja, joilla pitäisi päivittää omaa konetta. Enemmänkin niitä itkijöitä ja valittajia ovat ne, ketkä elävät yhteiskunnan tukien varassa.

        Kyllä on mutta ei kannata. Turhaa tuhlausta ja säätämistä:D


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kyllä on mutta ei kannata. Turhaa tuhlausta ja säätämistä:D

        Osaavalle ihmisille se ei ole säätämistä. Mikäli vastaavia hommia tekee jo työkseen, niin se kaikki tulee ikäänkuin automaattisesti.


      • Anonyymi

        Vapunen on turhake..


    • Anonyymi

      Kannattaa muistaa, että nykyiset SATA-levyt on hot-plugeja käytännössä järjestäen, koska speksi vaatii sitä. Olen monet kerrat kytkenyt ensin poweri-piuhan ja sitten SATA-kaapelin kiinni levyyn ja levy on käynnistynyt oikein. Lisäksi sen saa tekemään kaikkia automaattisia backup-toimintoja, kun antaa sille nimen ja tunnistuttaa tämän backup-softan automaattitoiminnoille. Käytän Ubuntu Server:iä, johon välillä kytketään backup-levy kiinni ja levy tekee automaattisen backupin pienellä skriptauksella /etc/fstab:
      LABEL=500G_BACKUP /media/500G_BACKUP btrfs defaults

      Tämän jälkeen crontab tarkistaa 5 minuutin välein löytyykö hakemistosta /media/500G_BACKUP/do_backup.txt -tiedostoa:
      */5 * * * * /usr/bin/do_backup.sh

      -tämän pystyisi toki tehdä automounterin avullakin, mutta niin ei tehdä,
      koska levy voi ilmestyä myös NFS-jaon kautta mounttaamalla käsin
      tehtävää backupia varten
      -skripti poistaa em. tiedoston alussa ja luo lopussa uudestaan, näin ollen
      tiedoston päiväyksestä näkee, tarvitseeko backupia oikeasti ajaa.
      -todellinen backup komento skriptissä on:
      $ rsync -avuzP /hakemisto/talteen/ /media/500G_BACKUP/talteen/
      -varmistetaan, että kaikki on tallessa:
      $ sync
      -lopussa saa vielä kivan viestin:
      $ xmessage "Backup complete."
      Lopuksi voit yksinkertaisesti irrottaa ensin SATA-johdon ja sitten poweri-piuhan(tai tämänhän voi tehdä virrattomana jos kyse on desktop-koneesta).
      Eikä kukaan varmastikaan kiellä käyttämästä USB-levyä tässä!

      • Anonyymi

        Venäjän erikoisjoukot käyttivät menestyksekkäästi uutta tarkka-ampujarobottia "Sosna-N"


    • Anonyymi

      No mulla on QNAPin NAS-asema, ja tuulettimet 'hiljeni' kun vahdoin tilalle NOCTUAn tuulettimet, ja monissa QNAPin NAS-asemissa voi ajaa virtuaalikoneita, joka voi osaltaan tehdä toisen tietokoneen hankinnan tarpeettomaksi. QNAP osaa myös laittaa kiintolevyt lepotilaan silloin kun käyttöä ei ole, mikä säästää sähköä.

      Kuitenkin, NASia ei kannata hankkia jos sen kaikkia tai suurinta osaa ominaisuuksista ei aio hyödyntää; monta kertaa (lähes) samalla hinnalla saa koko tietokoneen, ainakin mitä tulee QNAPin hintoihin...

      Tätä ennen minulla on ollut muita NAS-asemia, kuten mm. D-Link ja Zyxel, joissa ehdottomana etuna on tiedostojen siirron helppous eri tietokoneiden ja laitteiden välillä; ei tarvitse siirrellä muistitikkuja tai usb-kiintolevyä jne. koneesta toiseen kun kaikki onnistuu verkon läpi. Näihin pystyi myös siirtämään valokuvat ja videot digikamerasta, ja sitten katsoa niitä verkon läpi älytelevisiolla.

      Sopivaa reititintä käyttämällä saa sisällön jaettua myös älypuhelimiin langattomasti.

      Eli siis jos tarvitsee tällaisia ominaisuuksia niin kannattaa hankkia NAS sen mukaan mikä tarve on, tai sitten vain käyttää ulkoisia massamuistiasemia, kuten usb-kiintolevy.

      • Anonyymi

        QNAP ja Synology ovat NAS-laitteiden kuninkaat jos niin voi sanoa. Osa laitteista lähentelee enemmänkin pieneen kokoon kutistettua palvelinta, kuin perinteistä NAS:ia. Hintaakin näillä järeimmillä laitteilla on sitten sen mukaisesti. Virtuaalikoneiden pyörittämisen mahdollisuus on hyvä lisä, mutta vaatii laitteelta tehokkaan suorittimen ja riittävästi muistia. NAS:in etu tulee esiin silloin, mikäli on tarve siirrellä tiedostoja useamman koneen välillä, ulkoinen levy tai USB-tikku on tähän hieman kömpelö. Itse ainakin pidän siitä, että voi tarvittaessa olohuoneen tietokoneelta katsoa jotain tv-sarjaa tai elokuvaa, mikä tulee NAS:in kautta.


    • Anonyymi

      Omaa Asustoria tuli kesällä päivitettyä levyjen osalta. Aiemmat 2x2TB:n WD:t alkoivat täyttyä, niin tilalle tuli hankittua 2x4TB:n Seagate IronWolfit. Datan siirto ja RAID:in uudelleenrakentaminen vei aikaa käytännössä koko päivän.

    • Anonyymi

      RAID on epävarma ja kallis laite pitää tietoja tallessa. En voi kyllä suositella..

      • Anonyymi

        Perustele, että millä tavalla tämä on epävarma? Kallis se on silloin, kun puhutaan isoista levymääristä ja kunnollisesta RAID-ohjaimesta. Täytyy kuitenkin pitää mielessä, että RAID ei ole mikään varmuuskopio, se lähinnä antaa vikasietoisuutta, kun data on levitetty useammalle levylle. Pakassa on mahdollista pitää ns. hot spare levyä/levyjä, mitkä sitten otetaan käyttöön, jos varsinainen datalevy hajoaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Perustele, että millä tavalla tämä on epävarma? Kallis se on silloin, kun puhutaan isoista levymääristä ja kunnollisesta RAID-ohjaimesta. Täytyy kuitenkin pitää mielessä, että RAID ei ole mikään varmuuskopio, se lähinnä antaa vikasietoisuutta, kun data on levitetty useammalle levylle. Pakassa on mahdollista pitää ns. hot spare levyä/levyjä, mitkä sitten otetaan käyttöön, jos varsinainen datalevy hajoaa.

        Ei tarvita kuin yksi ylijännite piikki ja kaikki levyt voi hajota samantien. Sama jos ohjainkortti hajoaa voi tiedot olla menetetty. UPS toki suojaisi mutta se nostaa koko homman hintaa aikalailla ja akut tulevat myöhemmin myös makaamaan eli ylläpito kallista.

        Itse nojaan siksi edelleen perinteiseen menetelmään eli koneen sisäiseen kovalevyyn sekä muutamaan ulkoiseen joista yksi on eri sijainnissa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei tarvita kuin yksi ylijännite piikki ja kaikki levyt voi hajota samantien. Sama jos ohjainkortti hajoaa voi tiedot olla menetetty. UPS toki suojaisi mutta se nostaa koko homman hintaa aikalailla ja akut tulevat myöhemmin myös makaamaan eli ylläpito kallista.

        Itse nojaan siksi edelleen perinteiseen menetelmään eli koneen sisäiseen kovalevyyn sekä muutamaan ulkoiseen joista yksi on eri sijainnissa.

        Yrityksissä tuollaisia pääasiassa käytetään. Ei kukaan osta kotikäyttöön tuollaisia laitteita. Hinta ja laitteiden tuottama melu on todella kova. Yrityksissä on kunnolliset konesalit, missä on UPS:it ja tarvittaessa vielä dieselgeneraattorit tuottamassa sähköä. Eli sähkökatkon tai jännitepiikin aiheuttama vikatilanne on käytännössä nolla. Nykyinen sähköverkko on jo itsessän hyvin suojattu, koska kaapelointi kulkee pitkälti maanalla. Niin kuin sanoin RAID ei itsessään ole varmuuskopio datasta, sen on tarkoitus luoda vikasietoisuutta levittäen data useammalle levylle. Yleensä tiedot varmuuskopioidaan isoille nauharoboteille tai muuhun tallennustilaan. Ehkä jopa kokonaan eri konesaliin. Tätä varten yrityksillä on ammattitaitoinen it-osasto tai ulkoisesttuna palveluna ostettu.


    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Työsuhdepyörän veroetu poistuu

      Hallituksen veropoliittisen Riihen uutisia: Mitä ilmeisimmin 1.1.2026 alkaen työsuhdepyörän kuukausiveloitus maksetaan
      Pyöräily
      224
      6979
    2. Pakko tulla tänne

      jälleen kertomaan kuinka mahtava ja ihmeellinen sekä parhaalla tavalla hämmentävä nainen olet. En ikinä tule kyllästymää
      Ikävä
      42
      1259
    3. Fuengirola.fi: Danny avautuu yllättäen ex-rakas Erika Vikmanista: "Sanoisin, että hän on..."

      Danny matkasi Aurinkorannikolle Helmi Loukasmäen kanssa. Musiikkineuvoksella on silmää naiskauneudelle ja hänen ex-raka
      Kotimaiset julkkisjuorut
      27
      1052
    4. Yksi kysymys

      Yksi kysymys, minkä kysyisit kaivatultasi. Mikä se olisi?
      Ikävä
      75
      891
    5. Katseestasi näin

      Silmissäsi syttyi hiljainen tuli, Se ei polttanut, vaan muistutti, että olin ennenkin elänyt sinun rinnallasi, jossain a
      Ikävä
      61
      847
    6. Hävettää muuttaa Haapavedelle.

      Joudun töiden vuoksi muuttamaan Haapavedelle, kun työpaikkani siirtyi sinne. Nyt olen joutunut pakkaamaan kamoja toisaal
      Haapavesi
      48
      845
    7. Työhuonevähennys poistuu etätyöntekijöiltä

      Hyvä. Vituttaa muutenkin etätyöntekijät. Ei se tietokoneen naputtelu mitään työtä ole.
      Maailman menoa
      93
      804
    8. Toinen kuva mikä susta on jäänyt on

      tietynlainen saamattomuus ja laiskuus. Sellaineen narsistinen laiskanpuoleisuus. Palvelkaa ja tehkää.
      Ikävä
      38
      791
    9. Tietenkin täällä

      Kunnan kyseenalainen maine kasvaa taas , joku huijannut monen vuoden ajan peltotukia vilpillisin keinoin.
      Suomussalmi
      14
      756
    10. Jäähalli myynnissä!

      Pitihän se arvata kun tuonne se piti rakentaa väkisin.
      Äänekoski
      43
      733
    Aihe