Talvi 2016 Miksi vain talitintit käyvät syömässä?

OulunLähiössä

Kahden, kolmen viimeisimmän talven aikana on pihamme ruokapaikalla näkynyt vain talitinttejä ja välillä harakoita. Mihin ovat kadonneet monet Suomessa talvehtivat pikkulinnut?

Aiempina talvina, vuosikymmenien ajan, pihallamme näkyi paljon sini-, tali-, ja kuusitiaisia sekä varpusia ja punatulkkuja. Myös joitain töyhtöpäitä ym. pikkulintuja. Samanlaiset talviruokintaherkut on tarjolla kuin aiempinakin talvina.

Missä ovat noiden pikkulintulajien edustajat?

Onko teidän pihoillanne vielä kyseisiä tiaisia, varpusia, punatulkkuja ym. pikkulintuja?

Jos on, niin missä päin Suomea? Mitä pikkulintuja pihoillanne näkyy?

Kiitos vastauksesta. :)

26

93

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 786788744

      Omalla pihallani (Kainuu) menee vieraat lukumääräisesti suunnilleen näin:
      - talitiainen 40 %
      - hömötiainen 20 %
      - sinitiainen 15 %
      - punatulkku 10 %
      - loput 15 % urpiainen, kuukkeli, käpytikka, närhi ja viherpeippo. Harvinaisuuksina silloin tällöin harmaapäätikka, lapintiainen, harakka, jne.

    • OulunLähiössä

      Kiitos 786788744.

      Onpa mukava, että pihallasi on noin paljon erilaisia lintuja. Olisipa meilläkin. Tuntuu oudolta, kun on tottunut vuosikymmeniä erilaisia lintuja ruokkimaan talvisin ja ihailemaan niitä ikkunasta, niin sitten niitä ei enää tulekaan syömään. No onneksi edes talitiaisia näkyy.

      Onko pihasi lähellä metsää?

      Toivottavasti mahdollisimman moni saa vielä nähdä useita eri lajisia pikkulintuja pihallaan. :)

    • UteliasLintufani

      Mitä lintuja näkyy muiden pihoilla?

    • tiitoo

      Pohjois-Savo:

      - talitiainen
      - hömötiainen
      - sinitiainen
      - pikkuvarpunen
      - punatulkkuja silloin tällöin
      - viherpeippo harvoin talvella
      - närhi
      - harakka

      Lisäksi kolme oravaa päivittäin

      Ruokaa kuluu paljon

    • OulunLähiössä

      Vau, kylläpäs Pohjois-Savossakin tiitoon pihalla näkyy monia lintulajeja.

      Näkyikö punatulkkuja vuosikymmen sitten enemmän?

      Onhan se kiva, että näkyy edes talitinttejä, mutta olisi kiva nähdä monenlaisia lintuja kuten ennenkin. Osaako kukaan kertoa, mistä voisi johtua, että niin monta lintulajia on "näkymättömissä" entiseen verrattuna?

      Siis ainakin vielä 2012-2013 talvella pihallamme näkyi paljon sini-, tali-, ja kuusitiaisia sekä varpusia ja punatulkkuja. Myös joitain töyhtöpäitä ym. pikkulintuja.

    • 7085498039870

      Kainuussa lintulautataantujien listalla ovat hömötiainen, kuukkeli ja avaajan kysymä punatulkku. Kaikkien kohtaloa taitaa selittää (vanhojen) metsien häviäminen. Hömötiainen pärjäisi myös tuoreemmissa metsissä, mutta se tintin lahon koivunpökkelön ehdoton vaatimus pesäpöntöksi supistaa kantaa. Yhden ainoan kerran olen saanut hömötiaisen pönttööni pesimään vaikka niitä pöntötysvuosia on takana jo noin 40. Vuosittain olen sen sijaan saanut hömötiaisen pesimään tekopökkelöön (laitettu laho rei'itetty pökkelö terveen koivun kylkeen) eli on tosi tarkka sen pesänsä suhteen. Ainoa selkeä lisääntyjä on tällä suunnalla 10-15 vuoden periodilla sinitiainen.

    • tiitoo

      Täällä Savossa hömötiaiset ja pikkuvarpuset ovat lisääntyneet kovasti. Oravat ovat aika lailla sovussa pikkulintujen kanssa. Varis joskus kiusaa oravaa tökkäämällä nokallaan pyllyyn.
      Pökkelöpönttöjä on, mutta reikä on valitettavasti niissä aika matalalla. Näätä pääsisi niihin jos käy. On kuitenkin muita suojaisia puita, joten pikkulinnut viihtyvät paikalla.
      Männä vuosina on käynyt myös pähkinänakkeli ja puukiipijä pihapiirissä.

    • OulunLähiössä

      Kiitos teille 7085498039870 ja tiitoo.

      Ehkä meillä syy pikkulintukatoon on se, että takapihamme takana olevaa metsää on aika paljon harvennettu. Olin sitä miettinyt syyksi aiemmin, mutta kun puita kuitenkin vielä metsässä on, niin ajattelin, ettei kai harvennus ole syynä.

      Teillä tuntuu olevan lintutietoutta paljon enemmän kuin minulla. En ole ehtinyt aiheeseen paneutua, vaan olen vain ihaillut lintusia pihallamme. Olisi mukava nähdä edes joskus vaikka punatulkkuja, varpusia tai kuusitiaisia. Se taitaisi edellyttää muuttoa lähemmäs vanhoja metsiä - ehkä joskus sitten. :)

      • tiitoo

        Ei ole minulla suurempaa tietoutta kuin että katson usein lintukirjoja ja nettiä jos oudon linnun näen. Kävin syksyllä luontotapahtumassa Kuusamossa, jossa oli paljon tunnettuja kuvaajia. Itse olen pienharrastelia kuvaamisessakin, ei kalliita välineitä.

        Olen iloinen kun on kaltaisianne luonnosta nauttivia !


      • OulunLähiössä

        On sinulla tiitoo selvästi lintutietoutta. :)

        Samoin minua ilahduttaa, että on monia luonnosta nauttivia ihmisiä tässä jo vähän erikoiseksikin muuttuneessa maailmassamme. Luonto on hyväksi monella tavalla. :)


    • oravan_syöttö

      Lounaisrannikolla,missä parin päivän ajan oli marraskuun alussa pikkupakkasia, vaan ei enää eikä tietty luntakaan, ruokinnalla on käynyt tiaisia, sini-tali-töyhtö-kuusi. Edellistalvena talvena punatulkut tulivat kun tuli pakkasia, saa nähdä miten nyt tulevan talvena. Puukiipijä liikkui myös tiaisten porukoissa ruokinnalla. Ja kertaalleen se on nähty nyt tässä syksylläkin.

      Orava kyllä on suurin rohmu. Eikä auta, vaikka sillä on oma boksi. Jollakin konstilla joku on nakertanut boksin pleksin alareunan auki, joten tinteille pähkinöitä sitäkin kautta. Tinttien oman pähkinäpötkön (sellaisen muovisen jossa pähkinät verkossa) orava hajottaa aika aikayksikön. Sitten taas pähkinät linnuille pötkössä jossa verkko metallia, no, silmäkoko niin pientä, etteivät tintitkään siitä saa kuin nokittua herkkua, mukaan ei pähkinä irtoa. Orava olisi kiva saada pois lintujen ruuilta, mutta minkäs teet. Nyt kun leutoa ja maa lumeton, ei näillä ruokinnoilla kovin vilkasta trafiikkiakaan. Silloin parina pakkaspäivänä kyllä kävi hirvittävä vilske! Kyllä tintit tykkää... pähkinöistä.

    • 0002000

      Viime vuonna oravat hajoittivat kaupasta ostetun koristeellisen lintulaudan. Kotona tehty paksusta laudasta ja muoviputki suuaukoissa (4 aukkoa ja tapit alla) on kestänyt. Kannessa on säppi, muuten avaavat sen ketterästi.
      Talipallot ovat katiskaverkosta tehdyssä "kirjekuoressa" ja koukulla oksassa.
      Puukiipijä oli keväällä hankien aikaan meillä. Missä mahtanevat talvehtia ?

    • OulunLähiössä

      Kiitos "Oravan syöttö" - kerroit jotain, mistä oivalsin, miksi punatulkkuja ei ole meillä näkynyt. Punatulkut olivat aiemminkin enemmän näkyvissä pakkasilla ja viime vuosina talvet ovat olleet tosi leutoja.

      Meillä on sellainen suht kapea, syvä lintulaatikko (seinät reikäiset), joka on ylhäältä avoin ja ihan tuossa ikkunan lähellä, katoksen alla roikkuu katosta kiinni (ei pääse lumi eikä vesi laatikkoon). Siihen ei ole tullut yhtään oravaa, vaikka niitä taempana takapihalla kulkeekin. Eikä siihen pääse kissatkaan lähelle.

      Ensin lintuset vähän arastelivat laatikon pohjalle menemistä, mutta sitten innostuivat ja laatikossa on usein samaan aikaan kolmekin talitinttiä ja tulijoita ja lähtijöitä myös - liikennettä riittää. Jotkut ottavat ruokaa laatikon pohjalta ja istuvat laatikon reunalle sitä syömään - siemeniä koipiensa välissä pidellen. Mukavaa katsottavaa. :)

      • jjihaaaa

        Toivottavasti istuvat siinä laatikon reunalla siten, että persus on laatikon reunan ulkopuolella. Yksi salmonellainen lintu saa paskottua helposti antimet pilalle. Levittyyhän se tauti toki sieltä lumesta/ maastakin käsin, mutta ei ehkä yhtä tehokkaasti. Suositushan on, että käytettäisiin siemenautomaatteja, jotka eivät mahdollista lintujen pitkäaikaista oleilua siinä tarjottavan ruoan lähellä.


      • OulunLähiössä

        Ihan hyvä pointti jjihaaaa:lla. Tarkkaan seurailen pöntön siisteyttä. Eipä ole linnut siihen juuri kakkineet. Vähän ruokaa laitan kerrallaan ja puhdistan pöntön, kun laitan uuden ruokaerän. Pöntön pohjalle laitan aina uuden puhtaan alustan samalla kun laitan uuden ruokaerän.

        Siemenautomaatti oli meilläkin käytössä, mutta harakat oli sen kimpussa ja ajoivat talitiaisia pois.


      • tiitoo

        Meilläkin oli metallinen ilm. pähkinöille lähinnä tarkoitettu teline. Siitä kuitenkin tippuu paljon maahan ja sieltähän linnut ja oravat syövät kakan seasta. Lisäksi siihen mahtuu aika vähän kerrallaan. Meidän "suurperheessä" ruokaa kuluu paljon.

        Jopas tuli lunta runsaasti. Kaunista on.


      • OulunLähiössä

        Ihanaa talven (onneksi välillä lumisen) jatkoa kaikille lintujen ja luonnon ystäville. :)


    • tiitoo

      Punatulkku pistäytyi aamupäivällä. Olikin kaunis pakkasaamu, mutta sää vaihtelee joutuisaan. Lumitöitä ilmestyi ykskaks.
      Puilla lämmittämistä haukutaan nykyään suurimmaksi saastuttajaksi. Silloin tällöin laitan kyllä tulen uuniin ihan jo sisäilman kuivattamisen vuoksi. Miten kummassa tuo saastutus nyt tuli kun puilla on lämmitetty iät ajat ?

      • tuskaLisääTietoo

        Kun asuu tarpeeksi syrjässä siitä savutuksesta (hiukkaspäästöistä) ei siitä savusta ole haittaa kuin omalle itselle. Tulee mieleen nuo vanhat talviset kaupunkikuvat 30-40-luvulla. Vähintäänkin joka toisen rakennuksen katolta tuprusi sankka savu pakkaspäivinä. Senkö vuoksi elinajan odotteet oli noina aikoina 20 vuotta matalammat kuin nykyisin? Ja kun viritetään erinomaisen löyhä aasinsilta itse aiheeseen niin mahtaako lämmityssavuista olla haittaa pihapiirin linnuille?


    • tiitoo

      Oiskos ennen ollut ruoka paljon niukempaa ? Ainakin minun kodissani syötiin yksipuolisemmin kuin nykyään. Olisivatko hoitotavat kehittyneet myös ? Ovathan ihmiset paljon pitempiäkin nykyään. Muistaakohan joku iäkäs miten sängyt olivat lyhyempiä ennen.
      Olen itsepäinen junttura kai, mutta en usko millään puilla lämmittämisen olevan saastuttavampi. Asiaa sivuten, en muista puilla lämmitetyn veturinkaan haisseen siten kuin diesel-veturit.

      • Pikkuli

        Aika hurja määrä saa taloaan lämmittäviä olla, että heidän saasteensa/savunsa "hakkaisi" jonkun yksittäisen tehtaan savuhaitat, vaikka kuinka muka ovat suodatettuja savuja tehtailla.

        Onneksi pikkulinnut voivat lennellä karkuun suurimpia savuhaittoja. :)


    • tiitoo

      Eivät näy säikkyvän lämmitystä. Äsken oli kerrallaan yli 30 pikkulintua ruokailemassa. Tarkkaa lukua on hankala saada. Nyt närhi istuu kuin ruustinna oksalla, pienet touhuavat ruuan kimpussa. Närhi syö sitten maasta helpommin tippuneita.

    • tiitoo

      Huhhui ! Nyt tuli lisäksi vielä parvi Keltasirkkuja. Onkohan tämä ainut ruokapaikka kun aina vain lisääntyy vieraat. Yöllä on käynyt muitakin eläimiä.

    • Pikkuli

      Meidänkin pihalle tuli keltasirkkuja, mutta viihtyivät siellä vain yhtenä päivänä. Minne lie lentelivät. Oli kiva niitä nähdä. Ehkä tulevat vielä takaisin jonain päivänä.

    • tiitoo

      Pari päivää sitten Talitintti tuli ikkunan takana olevaan parvekelaatikkoon. Hyppäsi sitten ruudun ja laatikon väliin, jalat ikkunan pienalla nojautui taaksepäin ja alkoi kyhnyttää selkäänsä laatikon koristejuomuihin. Sivusuunnassa edestakaisin karhujen tapaan.
      Johan oli hauska näky, olisinpa voinut ottaa kuvan.

      • Pikkuli

        On varmaan ollut hauskan näköistä. :) Mikähän on tintin selkää kutittanut..


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      91
      1475
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      156
      1159
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      104
      1040
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      15
      907
    5. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      82
      850
    6. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      65
      773
    7. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      40
      757
    8. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      289
      733
    9. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      728
    10. En oikeastaan usko että sinä tai kukaan

      Olisi oikeasti ihastunut tai rakastunut. Se on joku harhakuva joka minusta miehestä syntyi. Ja kun se särkyy, niin "tunt
      Ikävä
      44
      702
    Aihe