Jos työkyvyttömyyseläkehakemus hylätään

Leilale

Tällä hetkellä olen kuntoutustuella.
Edessä on työkyvyttömyyseläkkeen haku, ja sairauksia on paljon. Kuitenkin olen näiltä palstoilta lukenut, että hakemuksia hylätään paljon, ja ihmeparantumisia tapahtuu vakuuutuslääkärien toimesta.

Mitä sitten eteen, olen ymmärtänyt, että valitustie on pitkä. Voiko hylätyn hakemuksen jälkeen hakea heti kuntoutustukea.

Onko kenelläkään kokemusta tämmöisestä menettelystä?

14

501

Vastaukset

 • Jos teet uuden hakemuksen edellisen päätöksen valitusaikana, etkä valita aiemmasta päätöksestä, eläkelaitos käsittelee hakemuksen muutoksenhakuajan kuluttua umpeen. Uudessa hakemuksessa on hyvä kuitenkin olla uutta näyttöä työkyvyttömyydestä, esim. uusi lääkärinlausunto.

 • Käytännössä polku on se, että työeläkehakemuksen tullessa hylätyksi Kela antaa työeläkeyhtiölle toimeksiannon ammatillista kuntoutusta varten. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että työeläkeyhtiö delegoi asian ulkopuoliselle palveluntarjoajalle, jonka kanssa tehdään kuntoutussuunnitelma, jolla kuntoutettava kuntoutetaan takaisin työelämään.
  Jos sairauksia on paljon, on haastavaa löytää työnantajaa, joka sitoutuu ottamaan mahdollisesti jo iäkkään ja sairaan ihmisen kuntoutettavaksi uuteen ammattiin.

  Jos kuntoutukseen sitoutunutta työnantajaa ei löydy, jatkat elämääsi TE-toimiston listoilla työttömänä työnhakijana, ja olet uudistuvan lain mukaan ottamaan tarjottua työtä vastaan. Se pystytkö tekemään TE-toimiston osoittamaa työtä, ei kiinnosta Kelaa pätkääkään.

  • Kela antaa työeläkeyhtiölle toimeksiannon ammatillista kuntoutusta varten

   Mitä tuo käytännössä tarkoittaa?


  • rt6622 kirjoitti:

   Kela antaa työeläkeyhtiölle toimeksiannon ammatillista kuntoutusta varten

   Mitä tuo käytännössä tarkoittaa?

   Käytännössä tarkoittaa sitä, että uuden lain mukaan (laki tuli muistaakseni voimaan 2015 alussa) jokainen jonka työkyvyttömyyseläkehakemus on hylätty joutuu ammatilliseen kuntoutukseen, eli Kela siirtää sairaan ongelmatyöllistettävän työeläkeyhtiön vastuulle.

   Työeläkeyhtiö sitoutuu (jos sitoutuu) maksamaan ammatillisen kuntoutuksen uuteen ammattiin.
   Työeläkeyhtiö vaatii kuntoutussuunnitelman, joka usein tehdään ulkopuolisen palvelun tarjoajan (esim Polinna) kanssa.
   Palvelun tarjoaja tekee kuntoutussuunnitelman yhdessä kuntoutettavan kanssa, joka esitetään työeläkeyhtiölle hyväksyttäväksi.

   Työeläkeyhtiö hyväksyy tai hylkää suunnitelman. Jos työeläkeyhtiö hyväksyy suunnitelman, saa tuleva työnantaja (jos sellaisen sattuu löytämään) palkkatukea sinun kertynyt eläke + 33%. Toinen vaihtoehto on, että työeläkeyhtiö maksaa sinulle kertyneen eläkkeen + 33%, eikä työnantajalle aiheudu palkkakuluja. Kuntoutus ei sido työnantajaa millään tavalla. Työnantaja voi käytännössä pitää sinua töissä (työkokeilu max 3 kk) ja heittää sen jälkeen sinut pihalle. Hyväksikäyttöähän se on, mutta minkäs teet.

   Suurin ongelma on löytää riittävän typerä työnantaja, joka palkkaa sinut kuntoutustuen turvin töihin ja tekee jatkosopimuksen kanssasi.
   Työvoimasta on nykyään ylitarjontaa, nyt on työnantajan markkinat.

   Käytännössä ainoa työllistymisen mahdollisuus on yrittäjyys. Yrittäminen taas on Suomessa kallista, säänneltyä, täynnä byrokratiaa ja normeja. Yrittämistä voi suositella vain, jos bisneksen tulot kertyvät julkiselta sektorilta (maksusitoumukset), tai perustuvat lakiin.
   Näitä aloja on muun muassa inva-taksi, asbestin kartoitus/purkutyöt, sammuttimien huolto.


 • kun olet tarpeeksi kauan hyppinyt ja ollut pompoteltavana lääkärit alkavat tekemään sinusta hullua ja lääkitsemään sinut hengiltä, käsky tullut eläkeyhtiöiltä ja kelalta että sairaat pitää tappaa ettei eläkkeitä tarvi myöntää.

  • Samaa mieltä.Sairaat, köyhät pois vain tilastoja likaamasta.


 • Kuntoutustuki on määräajaksi myönnetty työkyvyttömyyseläke kun taas vastaavasti työkyvyttömyyseläke on toistaiseksi myönnetty etuus.
  Ammatillinen kuntoutus on aina ensisijainen etuus työkyvyttömyyseläkkeeseen nähden. Eläkelaitoksen on ennen työkyvyttömyyseläkepäätöksen antamista selvitettävä oikeutesi ammatilliseen kuntoutukseen ja varmistettava, että mahdollisuutesi myös muun lainsäännön mukaiseen kuntoutukseen, esimerkiksi lääkinnälliseen kuntoutukseen, on selvitetty. Oikeus ammatilliseen kuntoutukseen selvitetään myös silloin kun eläkelaitos antaa työkyvyttömyyseläkehakemuksesta hakijalle hylkäävän päätöksen.
  Jos sinulla ei ole oikeutta työkyvyttömyyseläkkeeseen eikä työeläkejärjestelmän mukaiseen ammatilliseen kuntoutukseen, eläkelaitos huolehtii, että sinulle annetaan tietoja muista kuntoutusmahdollisuuksista ja ohjaavat sinut kuntoutustarvettasi vastaavaan kuntoutukseen ja muihin palveluihin yhteistyössä palveluja järjestävien tahojen kanssa.
  Jos haluat henkilökohtaista neuvontaa tilanteeseesi, sinun kannattaa olla yhteydessä omaan työeläkelaitokseesi, joka maksaa sinulle tällä hetkellä kuntoutustukea.

  • Tules-potilasta, jolla on etenevä rappeumasairaus, ei auta kukaan. Jokainen tietää, ettei sairaus ole kuntoutettavissa vaikka mitä ihmelääkettä keksisivät antaa.
   Työkyvyttömyyseläke hylätään, koska potilas tulee kalliiksi eläkeyhtiölle ja Kelalle, TE-keskus ei huoli asiakkaaksi vakavasti sairasta.
   Mistä tuki elämiseen?


  • Teoriassa näin, mutta käytäntö ei aina korreloi teorian kanssa.


  • fakta.homma kirjoitti:

   Tules-potilasta, jolla on etenevä rappeumasairaus, ei auta kukaan. Jokainen tietää, ettei sairaus ole kuntoutettavissa vaikka mitä ihmelääkettä keksisivät antaa.
   Työkyvyttömyyseläke hylätään, koska potilas tulee kalliiksi eläkeyhtiölle ja Kelalle, TE-keskus ei huoli asiakkaaksi vakavasti sairasta.
   Mistä tuki elämiseen?

   Moikka. Lyhyesti omakohtaiset kokemukset vakuutusyhtiöstä Ilmarinen. Tules-kipuisena miehenä ja nivelpsorin hajottama kroppa käytössä. Eka hakemus 2015 hylättiin koko prosessissa vakuutusyhtiön kumileimasimin varustetuissa tahoissa, muutoksenhakulautakunta sekä vakuutusoikeus. Hahhah!
   Uusi hakemus kolmelta erikoislääkäriltä kiistattomasta työkyvyttömyydestä uusin perustein haettuna osattiin onnistuneesti kytkeä vanhaan, jo hylättyyn hakemukseen. Ainoa uusi esitetty perustelu hylkäykselle oli vakuutuslääkäreiltä se, etten ole vielä vaikeasti masentunut! No, niin kai sitten!
   Vastaus oli sellainen lyhyt vakuutusjargoni, jossa näkyi tarkoitushakuinen todistusten käsittelemättömyys. Eli joku taho valehtelee; minua tutkineet erikoislääkärit, minä tai sitten ainoa taho,jonka ei tarvitse osoittaa tekemiään päätöksiä oikeaksi. Mielenkiintoista!

   Te-keskus määrittää kirjoittajan työttömäksi työnhakijaksi, ei kuitenkaan työmarkkinoiden käytössä jo vuosikausia. KELA maksaa perustuen 500 eur kuussa, ei muuta.
   Onneksi vaimo vielä on töissä...Rahat eivät riitä edes lääkkeisiin, joita lääkärit ovat määränneet. No, shit happens!

   .


  • Moi.
   Sinulle on useat tyypit vastanneet aiemminkin täällä.
   Et kerro tarinassasi kaikkea joten emme voi auttaa.
   Siinä hakemuksessa vaikuttaa kaikki, ei vähiten sinä itse.
   Vakuutuslääketieteellisesti nuo etenee. Vielä kerran, tulevaisuus papereiden mukaan on valoisa. Älä syytä siitä muita lähimmäisiä.

   Tilanteen ollessa vakava jne, niin silloin tulee eläke heti. Näin on meille muille käynyt.


 • Eipä tunnu ohjaavan.Terveyskeskuslääkäriin vain.

 • Polinnaan ei kannata suositella täällä. Olen ollut niiden "asiakkaana" myös sen ajan kun se yhdistyi Mehiläisen kanssa ja ihan hirveää palvelua olen saanut . Kaikki on mennyt niiden kanssa pieleen. En koe tulleeni 'valmennetuksi'. Sen sijaan minua latistettiin ja pidettiin ihan roskana. Itse löysin itselleni työkokeilupaikan johon pääsen töihin, mutta eiköhän ne ota siellä siitäkin itselleen sulan hattuun. Ihan turhasta eläkeyhtiö maksaa niille.

 • Se pitäisi tuo vakuutusyhtiöiden lääkäreiden arviointi eläkeen portinvartijoina kieltää lailla,sillä se on selkeästi eturitiriitaista toimintaa jolla eläkket evätään . Erikoita oon että näkemättä ja tutkimatat voi tukivan lääkärin lausuntoja pyörtää.

  ihmiset jäävät siten vajaakuntoisina työttömiksi työnhakijoiksi ja kun työttömyys elälekeputki on poistettu ei kohtuus tapahdu eläköitymisen suhteen edes silloin kun henkilö ei käytänössä enää työllisty. järjestelmä on nykyisellään kohtuuton .

  Tätänykyä nostetaan eliniän odoitetta ja seuraamuksena on nostettu sitten eläköitymisikää. Toimitapa on kaukana inhimillisyydestä ,sillä eläköitymisen peruteeksi on nousemassa ikä. Ikä ei suinkaan ole ainut eläköitymisen peruten ,vaan pikemminkin työkyky ja todellinen mahdollsisuus ihmisen jatkaa työelämässä,jolloin edellytykseksi nousee se että hänellä on mahdollsisuus käytänössä saada työtä ja tuon osoittaa parhaiten käytäntö,

suomi24-logo

Osallistu keskusteluun

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

Luetuimmat keskustelut

 1. Iranilainen kansanedustaja lupaa 3 miljoonan dollarin palkkion

  Trumpin tappajalle. https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/cfa37fd0-332c-4304-8dc6-3f7024244907
  Maailman menoa
  90
  3665
 2. Luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen

  Valmentaa nuoria kannustavasti ja tasa-arvoisesti.
  15
  1718
 3. MURHA hämeenlinnassa

  Keskustassa, maanantain ja tiistain välisenä yönä??!! Kertokaa heti lisää........
  Hämeenlinna
  59
  1360