Saakohan sitä ujona koskaan töitä?

eläkkeellevoisjäädä

Voiskohan sitä hakeutua jollekin eläkkeelle, kun ei ujona oikeesti voi saada töitä. 100 ihmistä hakee yhtä paikkaa ja se hiljaisin jää aina viimeiseksi valinnaksi. Näin se on. Kun ei ole autoa tai ajokorttiakaan, niin sekin vaikuttaa asiaan. Ja mitään linnunpönttöreikä -kurssit ei auta tässä nyt yhtään, voin harrastaa linnkunpönttöjen askartelua vaikka kotonakin. Helponta olisi tulla raskaaksi ja jäädä kotiäidiksi, mutta kun miesystävä on niin sitä mieltä, että ensin täytyy saada työkokemusta.

6

161

  Vastaukset

  • Ujoudesta ei pääse eroon, jos sitä ei kohtaa...sosiaalisia pelkojaan. Erilaiset jännitysoireet helpottavat yksilöllisesti. Kun menee tilanteisiin (esim. työhaastatteluun ja varmaan jossakin vaiheessa myös työsuhteeseen), jotka eivät ole aivan mahdottomia (kuitenkin haasteellisia, mitä voi olla vaikea arvioida). Bentsodiatsepiineista oli aikanaan (kymmeniä vuosia sitten ennen sairauseläkkeelle jäämistä...psyykkiset syyt) "liian paljon" apua. Jäin näihin koukkuun ja seurauksena oli lääkemäärien nousut ja päihteiden sekakäyttö. Tällainen tilanne vaatii rohkeutta ja itsensä alttiiksi asettamista. Mokauksia ja nololta tuntuvia tilanteita voi syntyä, mutta entä sitten. Ihmisiä me vain ollaan. Täytyy osata myös nauraa itselleen (voi olla vaikeaa) ja luottaa siihen, että eivät ihmiset Sinua tarkkaile niin paljoa kuin luulet... eikä sekään olisi vaarallista.
   Varo "bentsoja"!

  • Olen myös ujo ja kärsin sosiaalisten tilanteiden pelosta ja paniikkihäiriöstä. Satuin saamaan töitä työharjoittelun kautta. Työharjoittelupaikan sain, kun työkkäristä tukihenkilö tuli mukaan hakemaan paikkaa. Harjoittelun jälkeen minua sitten pyydettiin töihin. En usko, että koskaan voisin saada työtä työhaastattelun kautta, koska menen näissä tilanteissa niin lukkoon, että en saa sanaa suustani ja alan vain vollottaa.

   Joku tällainen keinohan voisi olla sinullekin hyvä, koska pääset näyttämään, että olet oikeasti hyvä työssäsi, vaikka et olekaan puheliain tyyppi. Ujous ei tee kenestäkään huonoa ihmistä tai työntekijää. Ujon ei myöskään tarvitse muuttua puheliaaksi.

   Kärsitkö ujoudesta tai jännittämisestä muutenkin tai oletko hakenut mitään apua siihen? Jos se rajoittaa elämääsi, niin suosittelen hakemaan apua. Ei kannata antaa tilanteen pitkittyä.

  • Aina hemmetin paljon niitä ujoja silti tuntuu työelämässä olevan, vaikka sinun mukaasi he eivät voi töitä saada. Minäkin olen ollut ujo ihan lapsesta asti, mutta saanut kyllä lähes jokaisen työpaikan, jota hakiessa olen haastatteluun päässyt.

   Vaikka monesti tuntuu että vain sosiaalisista pidetään, niin on hyvin paljon ammatteja, joissa ei vaadita mitään avoimen läppäveikon luonnetta. Esim minä olen työskennellyt IT-alalla, jossa suurin osa työstä on melko yksinäistä puurtamista ja nykyään teen paljon töitä myös etänä kotoa käsin. Tietysti on palavereja ym, mutta ajan mittaan omasta osaamisesta saa itseluottamusta niin että keskustelu on helpompaa.

   Millainen koulutus sinulla on? Oletko aidosti kiinnostunut siitä mitä olet opiskellut? Kannattaisiko sinun opiskella uusi ammatti alalta joka voisi sopia luonteellesi paremmin ja jossa olisi töitä tarjolla?

  • Olen lapsesta asti ollut ujo, erittäin ujo vieläpä, mutta koskaan en ole sen vuoksi jäänyt ainakaan valitsematta jos töitä on halunnut tehdä on niihin myös ollut mahdollisuus.
   Työssä myös olen päässyt ujoudestani aika hyvin irti. Olen oppinut hyväksymään itseni tällaisena kun olen johon en koskaan kotiin jäämällä olisi päässyt. Jos ajattelen sitä vaihtoehtoa, että siihen olisi päätynyt kun se olisi ollut silloin helpointa, elämäni olisi tällä hetkellä varmasti erittäin kurjaa ja yksinäistä. Työstä tuli pelastajani!

   Opettele hyväksymään itsesi sellaisena kuin olet. Älä kanna huolta jos et osaa keskustella jonkun kanssa. Muistan nuoruudessa yhden tapauksen kun menin ruokatunnilla kahvihuoneeseen ja sinne tuli eri alalta oleva ihminen niin hän sanoi jotain, mutta tuumasi heti perään, että eihän sinun kanssasi kannata puhua ennen kun sain edes sanottua mitään. Olin siihen mennessä pitänyt siitä ihmisestä, mutta hän tippui arvoasteikoilla välittömästi ja koin vain itse, että oman tyhmyytensä hän toi julki. Enkä sen jälkeen tietenkään osannut puhua hänelle enää yhtään mitään. Onhan niitä tapauksia ollut eikä ne kivoilta tunnu, mutta me olemme niin erilaisia ja silti yhtä arvokkaita!! Elämä kovettaa ja kasvattaa meitä ujojakin. Älä jää ujouden takia kotiin et pääse siitä niin. Uskalla kohdata ihmisiä ja uusia haasteita.
   Tänä päivänä olen pohjimmiltani hyvin ujo, mutta olen oppinut työelämässä hyppimään sen yli, mutta omassa elämässäni koen ujoutta vielä toisiaan, mutta sekin on tänä päivänä ihan terveellä pohjalla.

   • Ongelmahan onkin siinä, että muut eivät hyväksy sinua sellaisena kuin olet, ujona. Liian paljon esiintyy yhteiskunnassa suoranaista diskriminaatiota introverttejä kohtaan. Onneksi ei toki kaikissa työpaikoissa ja kaikilla aloilla.


  • Eläkkeen peruste on sairaus.

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Ruotsin linja ihmetyttää maailmalla

   "– Tämä on hullu kokeilu 10 miljoonalla ihmisellä. Kertokaa edes, miksi teemme tämän. Minusta tuntuu tällä hetkellä, että meitä johdetaan kuin lammasl
   Maailman menoa
   276
   9210
  2. Suomalaisten eristäytyminen näkyy jo koronatartuntatilastossa

   Hyvä juttu. https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/be78bc0b-4a82-4fd2-a82b-15ffa09761da
   Maailman menoa
   138
   5895
  3. Hesburgerin omistaja vaatii valtiota korvaamaan

   kaikki liiketappionsa koronavirustilanteessa eli riihikuivaa rahaa heti. https://www.iltalehti.fi/talous/a/ca6b4409-671c-4de2-b1d0-ad8d511d043c
   Maailman menoa
   150
   831