Suomessa turve uusiutuu, muualla ei

taaltapesee

Onhan se kumma, kuinka Suomessa turve uusiutuu kuin ihmeen kaupalla, mutta missään muualla EU:maissa se ei uusiudu. Se katsotaan uusiutumattomaksi, koska turpeen uusiutuminen kestää jopa tuhat vuotta.

Meillä keskustapuolue on päättänyt että turve uusiutuu, jotta turvenuijille saadaan töitä. EU ei anna turpeen nostoon eikä käyttöön rahaa yhtään, mutta keskustapuolue luottaa siihen entiseen maksajaan, joka maksaa maanviljelijöiden koko elannon ja vähän ylikin: kansalliseen tukeen.

26

853

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jankuti-jankuti

      jankuti jankuti jankuti jankuti....

      • Niin.kyllästynyt

        just niin. Sama tyyppi jankuttaa tuota samaa paskaa. Menisi kerrankin sieltä Helsingin lähiöstä luontoon ja suolle niin voisi itse todeta että turve uusiutuu. Tosin hitaasti, mutta kuitenkin.Aloittaja nähtävästi jonkun trollitehtaan jankutuspalkalla elelijä.


    • NoinhanSeOn

      Hitaasti uusiutuu. Mutta turvesoita on paljon ja jos hyödynnetään vain sen verran kuin uusiutuu, on sekin aika merkittävää.

      • Järjestöjyräkö

        Joskus 90-luvulla kaivetut ojat ovat kasvaneet umpeen ja suo palautunut entiselleen. Merkkikepeistä ei syksyllä näkynyt kuin pieni osa. Käytännön kokeilut ovat paras tapa hankkia totuuden mukaista tietoa. Aloittaja lienee rekatun palstahäirikön rekkaamaton kopio. Päästellyt aivopieruja ennenkin.


    • turveaura

      Kauniita ovat nuo kynnöspeltoa muistuttavat turvesuot joilta turve on viety parempaan talteen. Sehän olisi kamalaa jos turve jätettäisiin suolle mätänemään. Uuniin se pitää saada.

    • uroskin.poikii

      Kepulandiassa kaikki mahdoton on mahdollista, paisti oman kansan hyvinvoinnin parantaminen pl. kepulaiset.

    • satutunti

      Tässä taas vähän faktaa väliin:

      http://eijariitta.puheenvuoro.uusisuomi.fi/226928-satuja-ja-narinoita

      Ei kannattaisi aloittajankaan uskoa kaikenlaisia satuja.

      • Anonyymi

    • prohveetta

      Kyllä se turve tosiaan uusiutuu. Olen seurannut esim. kun kaataa puita sellasella vähän kostealla metsäpohjalla, puiden päälle muodostuu tosi nopeasti sammalta. Muutaman vuoden päästä puiden päällä on jo paksu sammalkerros. Siitä se turpeen muodotuminen lähtee.

      • ItseTodettua

        Kyllä todellakin uusiutuu. Suopalstalta katosivat turpeennosto kaivannot joista 60-luvulla nostettiin turvetta kuivikkeeksi eläimille. Muutama vuosikymmen siihen meni, mutta kuoppia ei enää ole. Emme tajua kuinka typeriä väitteitä joissain kaupunkilähiöissä asiasta syntyy. Liikkuminen suolla asiallisen paikallisen oppaan kanssa avaisi monet silmät. Kokonaan eri asia on moisen turpeennoston kannattavuus nykyaikana, mutta uusiutuminen on faktaa joskin hidasta.


      • Karpalon_poimija

        Joillekin on tarvetta valehdella näilläkin palstoilla, vai onko joku todellakin niin tietämätön ettei tiedä soiden uusiutuvan, vaikkakin hitaasti. Jokin vihertrollitehdasko on sekaantunut tähänkin keskusteluun.


    • MikkoO2

      Mitä merkitystä sillä on, uusiutuuko vai ei? Joka tapauksessa turpeen polttaminen energiaksi lisää CO2-päästöjä verrattuna tilanteeseen, jossa se jätetään suolle. Kertyy sitä turvetta lisää silloinkin, kun sitä ei polteta ja tähän tilanteeseen tulee nykyistä toimintatapaa verrata.

      Tässä taas hyvä esimerkki, eli muu maailma YK:n johdolla vaatii turvetuotannon lopettamista, mutta täällä asiasta ei ole edes uutisoitu: http://www.turvesuomi.com/yk-vaatii-turvemaiden-nopeaa-suojelemista-globaalisti---rekkaralli-jatkuu-suomessa.html

      Tästä päivästä lähtien kaikki kotimaiset ja kansainväliset turvealan uutiset löytyy myös Facebookista -> https://www.facebook.com/Turvesuomi/

    • turvemaan sitova hiilidioksiidimäärä on kaksinkertainen verrattuna kaikkiin maailman metsien bio massaan kun taas roudassa olevat turvesuot ovat toistaiseksi olleet hiilinielu. kioton ilmastosopimus ei huomioi turvemaista vapautuvaa hiilidioksinia ja metaania vaikka ne ovat valtava ilmaston lämpenemisen aiheutajia. venäjällä ja siperiassa tällaisia soita tekisivät sille asialle jotai niin ei tarvitsisi meidän suomalaisten veroja ja muita kiristyksiä sen takia tehdä . kylläpähän tässäkin asiassa on vain pitkälti hyväuskoisten rahastuksesta kyse. kun tavallinen tallaaja paljon voi vaikuttaa. joissain määrin tietysti kierrättämällä ja turhia kuluttamalla vähemmälläkin pärjää. mutta sehän nyt on jo itsessään selviys.

    • Anonyymi

      Saasteeton kotimaista polttoainetta pelastus lähellä pakkasella ympäristö ystävällinen

      • Anonyymi

        Palaa erittäin puhtaasti ympäristö ystävällinen


    • Anonyymi

      Nyt minäkin uskon turpeen olevan uusiutuvaa, koska ympäristöministeri eduskunnan kyselytunnilla kertoi turpeen olevan "hitaasti uusiutuvaa Suomessa". Vihdoinkin tämä fakta saatiin ministerin suusta. 60-luvulta asti omakohtaiset seurannat suoladolla ja turpeennostopaikoilla ovat tämän jo opettaneet. Turvetta nostettiin tuolloin kotieläimien kuivikkeeksi. Nykyisin karpalon keruussa tarkastan aina tuon kohteen vuosikymmenten takaa. Miksi jotkut vieläkin valehtelevat asialla?

    • Anonyymi

      Uusiutuu se muuallakin, vai mistä luulet sen muualla tulleen?
      Poliittiset määrittelyt eivät luonnontiedettä voi muuttaa.

    • Anonyymi

      Erittäin hyvä lämmitys polttoaine pakkasella

      • Anonyymi

        Kesällä kosteaa turvetta mukaan nuotioon niin hyttyset pysyvät kaukana, kuten myös piipertäjät. Todella hyvä konsti mökin pihapiirissä.


    • Anonyymi

      Tottakai turve uusiutuu. Jos turvetta käyttää energiaksi saman verran mitä uutta kasvaa tilalle, toiminta on ympäristön kannalta kestävää ja hiilineutraalia. Jos turvetrta ei käytetä lainkaan, turvesuo on hiilinielu. Pitäisikö maanomistajalle maksaa korvausta sidotusta hiilestä?

      • Anonyymi

        Itseasiassa muualla turve uusiutuu, mutta Suomen nykyhallitus äänesti, että turve ei uusiudu. EU ei tässä asiassa sanonut mitään vaan kyseessä Suomen hallituksen oma päätös. Tänään oli juttu Helsingin sanomissa että turve ei uusiudu. Lähteet: Luke, jota johtaa Vihreiden ympäristöministeri ja saanut juuri ison rahoituksen näiden vihreiden menetelmien tutkimuksesn. Minulla ainakin meni usko tämmöiseen tilattuun ja maksettuun tutkimukseen. Katsokaa, kuka rahoittaa niin tiedätte kuka tilaa ja pystytte laittamaan jutut ja tutkimukset omaan arvoonsa.

        Natoltakin tilattiin, että hallituksen epäsuosio johtuu naisvihasta. Mites selitätte, tuttavapiirissäni on monta naista, jotka eivät hyväksy hallituksen nykytoimintaa ja toivovat kovasti, että hallitus vaihtuisi ja päätökset tehtäisiin niin että ne tukevat Suomen taloutta eivätkä tuhoa sitä. Velkaa, velkaa kaikkinaisiin hömppään.


    • Anonyymi

      Puunkin uusiutuminen on aika hidasta. Vie 2-3 sukupolvea, ennen kuin näre on kasvanut tukkipuuksi.
      Suo on elollista massaa ja kasvaa. Se on uusiutuvaa. EU antoi maiden itse päättää asiasta, ja Suomen eduskunta päätti turpeen uusiutumattomaksi arvalla.

      • Anonyymi

        50 vuotta se kestää. Voi tarkistaa kaadetun kuusen kannosta vuosirenkaat laskemalla.


    • Anonyymi

      Turve uusiutuvaksi

    • Anonyymi

      Suomi on kylmä maa. Turvetta vaan kaminaan.

    • Anonyymi

      ...ainakin "Onnelan" puolella ( siis meiltä auringonnousun suuntaan ) uusiutuu koska nostavat minkä ehtivät ja siellähän ei minun muistiaikaan ole virhettä tehty (tai ei ainakaan tietooni ole tullut...)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      5135
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3227
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1837
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1810
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1665
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1511
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      11
      1375
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1296
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1277
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1267
    Aihe