Me tiedämme vain että Eerikinkronikka mainitsee Birgerin saapuneen hämäläisten satamaan, ja antaa ymmärtää että hän sitä kautta alisti Hämeen alaisuuteensa, perusti linnakin, jonka novgorodilaiset sittemmin polttivat. Lähdetään kuorimaan tätä auki. Alusta saakka on tiedetty, että erityisesti tämän ristiretken ajoitus on ollut hankalaa, koska Birgerin elämä tunnetaan läpikotaisin, eikä siinä oikein ole hetkeä, johon tämän ristiretken voisi istuttaa. On esitetty vuosia 1237 – 1239, koska se vastaisi ajallisesti paavin vuonna 1237 julistamaa ristiretkeä. Ongelmaksi vain nousee, että vielä vuonna 1239 ei ollut mitään Birger Jaarlia, oli vain Birger Magnusson, jaarli hänestä tuli vasta 1248, kun hänen sukulaismiehensä jaarli Ulf Fase kuoli. Birger ei ollut itä-gööttalaisten johtaja kyseisenä vuonna, eikä edes oman Bjälbo-sukunsa johdossa. Detaljina voi mainita, että kun tiedetään Birgerin kuolinvuosi 1266 ja hänen pääkallostaan on otettu ikämääritys, ilmenee että hän olisi 1237 ollut n. 19-vuotias. Birgerin kotonaoloa tukee että hän sai vaimonsa kanssa lähes peräkkäin kolme lasta vuosien 1238 – 1240 aikana, joten jos hänellä on taistoja ollut, ne on käyty makuuhuoneen puolella.
Toinen potentiaalinen ajankohta on sitten 1248. Birger kävi kuitenkin kovaa sotaa uplantilaisia vastaan 1247 – 1248, eli juuri samana ajankohtana, kun piti olla hämäläisiä alistamassa. Svealaisten ja gööttalaisten nokkamiehet kun olivat täydessä sotatilassa koko vuosikymmenen mitalta. Gööttalaiset Birgerin johdolla kukistivat svealaiset Sparrsätran taistelussa 1247. Ruotsalaisten vaaleilla valittu kuningas pakeni mutta Birger sai hänet kiinni ja mestasi 1248. Eli siis kiistatta on näytettävissä, että Birger soti toisia ruotsalaisia vastaan, ei hämäläisiä. Eerikinkronikka ei suinkaan ole ainoa aikalaislähde. Ruotsalaistutkijat yleensäkin ovat varoitelleet suomalaistutkijoita näkemästä silloista Ruotsia liian yksioikoisesti, ja koettaneet korostaa sen heterogeenistä luonnetta. Varsinainen Sveanmaa, se virallinen kuningaskunta, joka oli tunnustettu roomalaiskatolisen kirkon toimesta, oli käytännössä vain maakunta, jonka halkaisija oli jotakuinkin satakunta kilometriä. Se oli keskellä toisia maakuntia, joille ei olisi tullut mieleenkään totella tätä yhtä ja ainoaa maakuntaa. Itse asiassa mikään kuningas näihin aikoihin ei kyennyt hallitsemaan mitään aluetta, joka oli hänen välittömän elinpiirinsä ulkopuolella. Mikäli kuningas poistui valtakuntansa alueelta edes hetkellisesti, hänellä tuskin oli enää kruunua kun palasi. Ajatus siitä, että Birger Jaarli olisi vallannut ja alistanut tahtoonsa maakunnan meren toisella puolella, on käytännössä tieteiskirjallisuutta. Ruotsin kuningaskunnan olemassaolo jo omalla puolellaan oli loputonta sotimista elinpiiristään, perimys- ja veljessotia, joita rauhoittivat vain ohimenevät liittosopimukset, jotka yleensä olivat voimassa siihen saakka, kun se osapuolille oli hyödyllistä, mutta harvoin yhtään enempää.
Skänningen annaali rinnakkaislähteenä ei mainitse mitään mistään ristiretkestä tuona vuonna, joten toisen ristiretken ainoa lähde on Eerikinkronikka. Tarkennettakoon vielä että Skänningen luostari oli ja on Bjälbo-suvun ydinmailla, ja olisi täysin mahdotonta että kirjurimunkki ei olisi kirjannut ylös oman kylän pojan voitokasta sotaretkeä kaukomailla. Kyseinen annaali kuitenkin mainitsee että vuonna 1249 perustettiin Pyhän Olavin luostari Turkuun. Tästä syystä Kokonaan ruotsalaistutkijat eivät lyttää ajatusta Birgerin pikaisesta suomenvierailusta. Heidän mukaansa retki olisi ollut mahdollinen vuonna 1249 tai 1250, jolloin Birger olisi kunnioittanut ensimmäisen luostarin perustamista Turkuun. Samalla hän olisi vahvistanut valtaoikeuksiaan Aurajoenlaaksossa asustavan ruotsalaisyhteisön parissa. Ruotsalaisen näkemyksen mukaan Birger Jaarlin perustama linnoitus olisi sama kuin Liedon Vanhalinna, ja myös arkeologia vahvistaa, että näihin samoihin aikoihin Lieto ja sen seudut ruotsalaistuivat esineidensä ja kulttuurinsa puolesta. Liedon korostamista ei yksikään suomalaislähde tunnu mainitsevan, koska tällä ei tietenkään ole mitään tekemistä minkään Hämeen alistamisen kanssa, kuten historiankirjamme meille opettavat. Kyse on vain olemassaolevan paikallisen siirtokunnan verotusoikeudesta.
Ruotsin ristiretket Suomeen huuhaata?
11
182
Vastaukset
- Kainalniemen-Hiki
Eerikinkronikka on, kuten mainittua, kotimaisen historiantulkinnan vankkumaton kivijalka, ja tästä syystä sitä kohtaan ei ole juurikaan esitetty lähdekriittisiä olettamuksia, kuin parhaimmillaankin kosmeettisella tasolla. Joitakin mahtipontisempia kielikuvia on toppailtu, mutta sen historiallista latausta ei ole missään kohtaa kyseenalaistettu, sillä se tarjoaa oivan lähtökohdan muillekin Hämeen historian tapahtumille. Ei mennä kuitenkaan asioiden edelle, vaan tutkitaan hetkinen itse Eerikinkronikkaa. Sen kirjoitusajankohdaksi on epäilty 1300 –luvun alkupuolta, eli se kertoisi tapahtumista vielä suhteellisen tuoreesti, mitä tulee edellisen vuosisadan tapahtumiin. Tässä kohtaa on jälleen otettava esiin ruotsalaistutkijoiden kriittiset havainnot. He ovat tuoneet esiin, että vanhin olemassaoleva versio Eerikinkronikasta onkin vasta jostain 1480 –luvulta. Vuosikymmen on sama, jolloin Ruotsissa alkoi ”ristiretkeläis-romantiikka” kun Erik Tottin sotaretki Karjalaan masinoitiin ristiretkenä, jotta sotaretki saisi sen ansaitsemaa kunniaa. Aikalaislähteiden mukaan tätä sotareissua mainostettiin jopa Ruotsin ”ensimmäisenä ristiretkenä” mutta kun 1800-luvun kansallisromantikot pääsivät vaikuttamaan tulkintoihin,se nähtiinkin pian vain ristiretkien jatkumona. Virallisesti se on nykyään Ruotsin kolmas ristiretki, mutta pitää muistaa, että missään aikalaislähteissä ei mainita mitään aiemmista ristiretkistä, eikä mitään sotaretkeä ole juurikaan aiemmin sellaisena pidetty. Koko käsite on myöhäinen. Epäilyttävää että Eerikinkronikka kuitenkin on käsitteessä ihan omilla linjoillaan, ja vielä epäilyttävämpää että Eerikinkronikka putkahti julkisuuteen kesken ristiretkeläisbuumin syntyhetken. On pidettävä mahdollisena, jopa todennäköisenä, että Eerikinkronikka ei ole aikalaislähde ensinkään, vaan myöhempi sepitelmä 1400-luvun loppupuolelta, jolla on syntyhetkeensä nähden omat poliittiset tarkoitusperänsä.
Siitäkin huolimatta; ruotsalaistumisen on oltava pakostakin totta, koska ainakin Pähkinäsaaren rauha on solmittu vuonna 1323, ja Suomen itäraja on syntynyt ruotsalaisten ja venäläisten sen määrittäessä. Tämä on seikka, jonka alakoululainenkin oppii. Mitä me itse asiassa tiedämme Pähkinäsaaren rauhasta? Emme mitään. Ikuinen kiistanaihe on missä raja kulki, mutta on uskallettava kysyä – tämä on se pommi – että onko mitään pähkinäsaaren rauhaa todellisuudessa ollut olemassakaan? Mitään alkuperäistä dokumenttia kun ei ole olemassakaan, ja kopiot ovat jostain 1500-luvulta. Niissäkin on mukana 1500-luvun sanastoa. Koko juttu pähkinäsaaren rauhasta saattaa olla kehitetty vasta näihin aikoihin. Varhaisin todistettavissa oleva dokumentti on vuodelta 1497 ja sitäkin pitivät venäläiset väärennöksenä kun sitä heille tyrkytettiin. Novgorodin kronikka kylläkin sen mainitsee, että rauha tehtiin ruotsalaisten kanssa Nevan alueella, jonne ruotsalaiset lähettivät neuvottelijansa. Takana saattoi yhtä hyvin olla Viipurinlinnan rauhantahto taannoisesta Turun polttamisesta 1318, jonka ei toivottu toistuvan Viipurin kohdalla. Mistään rajanvedoista ei ole merkkiäkään, mutta jos sellainen on solmittu, sen on täytynyt parhaimmillaankin käsittää vain Viipurinlinnan lähialueet. Tähän on päätynyt myös tutkija Jukka Korpela jonka mukaan Pähkinäsaaren raja oli alkujaan Viipurinlinnan kaupparaja. Valtakunnanrajojen kanssa sillä ei ollut mitään tekoa.
Se että Ruotsin valtakunta esitetään Suomen puolella ikiaikaisena ja lähes voittamattomana ”emämaana” ja jonka alusmaana suomalaiset ovat olleet ikuisesta ikuiseen, on juuri tätä virheellistä historiantulkintaa. Mikään historiallinen tosiasia ei tätä mielikuvaa vahvista edes Ruotsin omassa historiassa. Pahintahan tälle lähes svekomaaniselle vääristämiselle onkin ollut, että puukonisku selkään on tullut juuri Ruotsin puolelta, jossa tutkijat kyseenalaistavat kaikki kolme ristiretkeä todeten jokaisen niistä olevan historiallisesti heíkolla pohjalla. Juuri tämä oli se kylmä kylpy, jonka suomalaistutkijat saivat niskaansa Thomas Lindkvistin ajatuksista, ja perikansalliseen tapaan pelastautumismenetelmä on tietenkin tiedeyhteisön kuoreensa sulkeutuminen. Pahintahan tässä on, että nämä uudet ruotsalaisajatukset tuntuvat leviävän yliopistoista toiseen eri maissa, joten tämä kotikutoinen tulkintamme on entistä enemmän jäämässä eristyksiin ja erkaantumassa kansainvälisestä tutkimuksesta.- Suur-Kalevala
Pähkinäsaaren rauhan raja ei ollut Suomen itäraja, vaan Ruotsin! Suomalaisiksi laskettavia karjalaisia asui myös tämän rajan itäpuolella. Karjala on asutettu Suomesta - siis Varsinais-Suomesta käsin. Ensimmäisen kerran muuten nimi "Suomi" eli "Some" mainitaan kirjallisissa lähteissä tuossa v. 1323 rauhan asiakirjassa. Siinä kirjoitetaan Viipurin linnoituksen takana olevasta "Someveden"( nykyisinkin "Suomenvesi") lahdesta.
- eikä.EU.ollut.mukana
Pähkinäsaaren rauhan solmi Ruotsi ja Novgorod. Venäjän valtio on myöhempää tekoa.
- meille-valehdellaan
Ruotsalaisen hyökätessä tänne Idäntietä haltuun ottamaan oli kristinusko ja Suomen alueella vanha juttu ja edusti itäistä eli kreikkalais-katolista muotoa. Se on faktaa.
- SuomiErämääÖstland
Kumman paljon yhä vieläkin katsellaan ruotsin suuntaan ja länteen......
Liennee sellainen heninen rajoittuneisuus, historiassa ja nykyajassa myös.
- yuiieryuierueri
Myös tarina kirmukarmusta todistaa ruotsalaisten hyökänneen kristinuskontojensa kanssa tänne. Jostain ihme syystä suomalaisilta halutaan riistää myös alkuperäiskansan status. Niinkuin kaikki muukin. Kateutta? Kaunaa? Mistä lie on kysymys.
- drgerghergb
Nykysuomalaiset eivät ole finnien alkuperäiskansaa, ehkä ihan vain sen vuoksi. Suomen kantakielen toivat mukanaan alkuperäiset suomalaiset, jotka tulivat Egyptistä, asuttivat Baltian ja Suomen. Seima-Turbino oli finnougrilaiskielinen, Egyptin ja Mesopotamien marien perustama metallikulttuuri. Kielen arvellaan tulleen Seiman vaikutuksestaKIN. Yhtä kaikki, nykysuomalaisilla siperiansiitoksilla N1c ei ole mitään tekemistä alkuperäisen finnougrilaisuuden ja suomalaisuuden kanssa. Nykysuomalaiset N1c ovat lähinnä toisen kansan kulttuurisen perinnön varkaita tai idiootteja, jotka eivät ymmärrä loisivansa toisen kansan kulttuurisella perinnöllä. Yhtä kaikki oksettavaa.
- ylpeäN1
Suomalaiset ovat fennoskandian alkuperäiskansaa, tämän todistaa Etelä-Ruotsista, Skoonesta löydetyt kivikautiset luurangot ja näiden DNA.
YK:n määritelmä "alkuperäiskansasta" on kummallinen, se tarkoittaa aina vähemmistö-asemaa. Jos esim. Saamelaiset saisivat oman valtion, he eivät olisikaan enää "alkuperäiskansaa".
N1c - haploryhmä miesten Y-kromosomissa ei ole syntynyt Siperiassa, vaan sinne on 3000 vuotta sitten muuttanut Volgan mutkalta suomalais-ugrilaista väkeä. Suomen N1-haploryhmäläiset asuivat silloin jo täällä. - Anonyymi
drgerghergb kirjoitti:
Nykysuomalaiset eivät ole finnien alkuperäiskansaa, ehkä ihan vain sen vuoksi. Suomen kantakielen toivat mukanaan alkuperäiset suomalaiset, jotka tulivat Egyptistä, asuttivat Baltian ja Suomen. Seima-Turbino oli finnougrilaiskielinen, Egyptin ja Mesopotamien marien perustama metallikulttuuri. Kielen arvellaan tulleen Seiman vaikutuksestaKIN. Yhtä kaikki, nykysuomalaisilla siperiansiitoksilla N1c ei ole mitään tekemistä alkuperäisen finnougrilaisuuden ja suomalaisuuden kanssa. Nykysuomalaiset N1c ovat lähinnä toisen kansan kulttuurisen perinnön varkaita tai idiootteja, jotka eivät ymmärrä loisivansa toisen kansan kulttuurisella perinnöllä. Yhtä kaikki oksettavaa.
Tässä näemme hyvin sen 4000 vuotta sitten Suomen perustajaväestön synnyttämän pullonkaulan hedelmän, vaikka voimme epäillä näin kirjoittaneen olevan jotain muutakin kuin meitä 'kantasuomalaisia'.
- Anonyymi
Vai olisiko sittekin uusi tulkinta samaiselta ikivanhalta sylttytehtaalta, jonka mukaan Viipuri on vanha venalainen kaupunki?
- Anonyymi
Milloin kristinusko tuli Ruotsiin?
Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Epäily: Oppilas puukotti kolmea Pirkkalan koululla
Tämänhetkisen tiedon mukaan ainakin kolme oppilasta on loukkaantunut puukotuksessa Pirkkalan Vähäjärven koululla. Myös e1834815Jos olisit täällä
Tosin en tiiä miks oisit. (Ja hävettää muutenkin kun ei muka muulla tavoin osaa kertoa tätäkään) Jos jollain pienellä402556- 1562192
Kesän odotuksia hyrynsalmella
Kyllä kesällä hyrynsalmellakin on mahdollisuus osallistua kylän menoon monella tavalla . On kaunislehdon talomuseolla161729- 811348
Voi Rakas siellä
Olet ollut mun ajatuksissa taas koko päivän. Olet ihmeellinen kertakaikkiaan ja arvostan sinua niin paljon❤️Minulla ei o241281Ohhoh! KAJ laukoi suorat sanat somessa - V-sana mainittu!
Ohhoh! Mitäs mieltä olet tästä huumoriryhmä KAJ:sta? Bara bada bastu on kyllä aikamoinen korvamato... Lue lisää: https321193Pirkkalan koulussa puukotus, oppilas puukotti kolmea
Ilmeisesti tyttöjä ollut kohteena.1451190Erika selvisi hienosti ennakkosuosikin paineista
Hienostihan se meni. Erika jätettiin yksin, eikä häntä tuettu, oli euroviisukiusattu, silti suoriutui ensiluokkaisesti.103945Pirre vaatii nyt karhuja ammuttavaksi
Ylellä taas hauskaa lieksa uutista. Karhujen kannanhoidollinen metsästys on Lieksan kaupungin mielestä välttämätöntä.117887