Lisäpäiväille varhennetulta osa-aika eläkeläkkeltä

meinaanko15

Hei olen -56 syntynyt nainen ja minulla nyt ansiosidonnaisia päiviä kulunut noin 360 vuoden 2016 loppuun mennessä.Täytän 2017 huhtikuussa 61v,ja ajattelin hakea varhennettua vanhuus eläkettä sen 50% toukokuun alusta.Onko minulla vielä sen jälkeen kun ansiosidonnaset 500pv tulevat täyteen mahdollisuus hakeutua lisäpäiville,jos olen ottanut tuon ove aiemmin kuin lisäpäivät alkaneet??Kiitos vastauksesta !!

15

1834

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kun osittainen varhennettu vanhuuseläke on myönnetty, niin voit toki myöhemmin hakea eläkkeen lisäpäiväoikeutettuna aikaisintaan 62 vuoden täyttämistä seuraavan kuukauden alusta.

      Osittaiseen varhennettuun vanhuuseläkkeeseen tehty vähennys on pysyvä, mutta se eläkeosuus (ns. säästöosuus), joka maksetaan aikaisintaan 62-vuotiaana, tulee ilman varhennusvähennystä.

    • Eläk.e

      Hei!Olen ansiosidonnaisella työttömyyspäivärahalla.Täytän 62v maaliskuussa.Jos otan varhennetun osaeläkkeen Helmikuussa,menetänkö ansiosidonnaisen päivärahan?Onko totta että 500 päivän sääntö ei koske minua vaan saan ansiosidonnaista päivärahaa eläkkeeni alkuun asti?

    • Näinaiontehdäitsekin

      Ei sinun kannata jäädä varhennetulle osa-aika eläkkeelle koska se pienentää lopullista eläkettäsi, täytettyäsi 62 voit jäädä eläkkeelle ilman varhennusvähennystä.

    • Vastaus nimimerkille "Eläk.e": Osittainen varhennettu vanhuuseläke (OVE) ei vaikuta työttömyyskorvauksen määrään tai sen saamiseen.

      OVE:en tehdään pysyvä varhennusvähennys. Jos et hae OVE:a, vaan haet eläkkeen suoraan lisäpäiväoikeutettuna, niin eläkkeeseen ei tule vähennystä (niin kuin nimimerkki "Näinaiontehdäitsekin" kirjoitti).

      Lisäpäiväoikeudesta:

      Työttömän oikeus vanhuuseläkkeeseen lisäpäivien perusteella

      Ennen vuotta 1958 syntyneellä 62 vuotta täyttäneellä pitkäaikaistyöttömällä on oikeus vanhuuseläkkeeseen ilman varhennusvähennystä, jos hän on saanut ansiopäivärahaa tai peruspäivärahaa lisäpäiviltä eläkkeen alkamista edeltävän kuukauden aikana vähintään yhdeltä päivältä. Vaihtoehtoisesti hänelle voidaan maksaa työttömyyspäivärahaa sen kalenterikuukauden loppuun, jona hän täyttää 65 vuotta.

      Työttömyyspäivärahaa maksetaan lisäpäiviltä, jos työtön on täyttänyt 59 vuotta ennen 500 päivän enimmäisajan täyttymistä ja hänellä on enimmäisajan täyttyessä työeläkkeeseen oikeuttavia ansioita vähintään viideltä vuodelta 20 viime vuoden aikana. Vuosina 1955 - 1956 syntyneillä lisäpäiviin oikeuttava ikäraja on 60 vuotta ja vuonna 1957 ja sen jälkeen syntyneillä 61 vuotta.

      Lisäpäiväoikeus ei koske yrittäjiä.

    • eläk.e

      Hei!En ymmärtänyt täysin.Voin siis hakea täyttä eläkettä kun täytän 62-v,mutta voinko siis saada ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa yhtä aikaa kunnes varsinainen eläkeikäni alkaa?

      • eläk.e

        Hei!Miksi eläketietäjä ei kommentoi!


    • Voit hakea koko työurasi aikana karttuneen eläkkeesi maksuun lisäpäivien perusteella 62 vuotta täytettyäsi, mutta ansiopäivärahasi maksu päättyy eläkkeelle siirtyessäsi. Eläkkeesi maksetaan täytenä ilman varhennysvähennystä.

      • eläk.e

        Sori enhuomannut,muuttuuko tilanne jos haen varhennettua eläkettä ja olen edelleen työnhhakija.


      • Viiskytkuus

        Pieni lisäkysymys. Ansiosidonnaisestakin kartuttaa eläkettä jonkun verran? Kertymä näkyy jokaisen vuoden eläkeotteesta. Olen 56 syntynyt ja eläkettä karttuu siihen asti, kun täytän 63? Olenko ymmärtänyt oikein?
        Jos olisin työelämässä, niin virallinen eläkkeelle jäämisikä olisi 63.5 vuotta. Mutta ansiosidonnaisella ollessani eläkkeen kertyminen päättyy siis sen kuukauden loppuun, kun täytän 63?


      • eläk.e kirjoitti:

        Sori enhuomannut,muuttuuko tilanne jos haen varhennettua eläkettä ja olen edelleen työnhhakija.

        Ei sillä näköjään ole merkitystä. Jäin ansiosidonnaiskauden jälkeen varhennetulle eläkkeelle täytettyäni 62. Työkkärissä olivat kuitenkin ne tiedot, jotka olin hakemukseen jättänyt. Luulin, että hakutietoni automaattisesti häviävät työkkärin listoilta statuksen muuttuessa "työttömästä työnhakijasta" eläkeläiseksi. Soitin kuitenkin työkkäriin ja kyselin käytännöstä. Sain kuulla, että eivät ne hakutiedot itsestään sieltä mihinkään häviä eikä niitä poisteta automaattisesti. Eli haku on päällä, kunnes ne sieltä itse henkilökohtaisesti käy poistamasssa. Virkailija suositteli tapaa, jossa tunnistaudutaan työkkärin omiin tietoihin esim omilla pankkitunnuksilla. Sieltä käsin niitä voi poistaa kokonaan tai muutella tilanteen mukaisiksi. Tämä täytyy nyt itse kunkin tykönään miettiä, mikä on paras vaihtoehto. Jos kyseessä on puhdas työeläke ja haluaisi tarjottaessa tehdä lisätöitä, voi sen haun jättää voimaan. Ellei halua ottaa hommia eläkeläisenä vastaan, ottaa haun kokonaan pois. Tai, jos jää osittainkin kansaneläkkeen/kelan varaan ja ehkä saa toimeentulotukea, tällöin eläkeläisenä työllistyessä eläkkeen perusosaa saatetaan kaventaa. Itse jätin hakemuksen voimaan. Tosin ei sieltä ole tullut yhtään enempää työtarjouksi kuin työttömänä ollessanikaan. Muuten, työeläkkeellä ollessa sekä eläke että mahdolliset lisätienestit kartuttavat hieman eläkettä, mutta ne muistaakseni menevät johonkin eri rahastoon, ja joita aletaan maksaa ulos eläkeläisen täytettyä 68 vuotta. Tämäkin "eläke" täytyy hakea erikseen. Näin muistinvaraisesti kirjoiteltuna, korjata saa, jos meni jossain ihan ns. kuuseen...


    • stickerkö

      Cloud 9 Cologne 2015

    • mitäteennyt

      Olen 63 vuotias yrittäjä ja joudun lopettamaan yritykseni kannattamana, voinko saada työttömyyspäivärahaa Kelasta en ole kuulunut yrittäjien työttömyyskassaan eläkkeelle en halua vielä, koska siihen tulee se varjelusta vähennys ja se pienentää jo pientä eläkettä koko loppuelämän.

      • samatt

        Sori virheet älykäs kännykkä tekee virheitä ....joku ennakkosyöttö tekstissä


    • ihmetyttää

      Saako osittain varhennetun eläkkeen,, myös työttömänä oleva siis ansiosidonnaisella jo oleva vai koskeeko vain työssä olevia??

      • Profilointi

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      2142
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      47
      1694
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      29
      1511
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      36
      1495
    5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1441
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1435
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1407
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1341
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1260
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      6
      1239
    Aihe