Lisäpäiväille varhennetulta osa-aika eläkeläkkeltä

meinaanko15

Hei olen -56 syntynyt nainen ja minulla nyt ansiosidonnaisia päiviä kulunut noin 360 vuoden 2016 loppuun mennessä.Täytän 2017 huhtikuussa 61v,ja ajattelin hakea varhennettua vanhuus eläkettä sen 50% toukokuun alusta.Onko minulla vielä sen jälkeen kun ansiosidonnaset 500pv tulevat täyteen mahdollisuus hakeutua lisäpäiville,jos olen ottanut tuon ove aiemmin kuin lisäpäivät alkaneet??Kiitos vastauksesta !!

15

1875

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • tyoelaketietaja

   Kun osittainen varhennettu vanhuuseläke on myönnetty, niin voit toki myöhemmin hakea eläkkeen lisäpäiväoikeutettuna aikaisintaan 62 vuoden täyttämistä seuraavan kuukauden alusta.

   Osittaiseen varhennettuun vanhuuseläkkeeseen tehty vähennys on pysyvä, mutta se eläkeosuus (ns. säästöosuus), joka maksetaan aikaisintaan 62-vuotiaana, tulee ilman varhennusvähennystä.

  • Eläk.e

   Hei!Olen ansiosidonnaisella työttömyyspäivärahalla.Täytän 62v maaliskuussa.Jos otan varhennetun osaeläkkeen Helmikuussa,menetänkö ansiosidonnaisen päivärahan?Onko totta että 500 päivän sääntö ei koske minua vaan saan ansiosidonnaista päivärahaa eläkkeeni alkuun asti?

  • Näinaiontehdäitsekin

   Ei sinun kannata jäädä varhennetulle osa-aika eläkkeelle koska se pienentää lopullista eläkettäsi, täytettyäsi 62 voit jäädä eläkkeelle ilman varhennusvähennystä.

  • tyoelaketietaja

   Vastaus nimimerkille "Eläk.e": Osittainen varhennettu vanhuuseläke (OVE) ei vaikuta työttömyyskorvauksen määrään tai sen saamiseen.

   OVE:en tehdään pysyvä varhennusvähennys. Jos et hae OVE:a, vaan haet eläkkeen suoraan lisäpäiväoikeutettuna, niin eläkkeeseen ei tule vähennystä (niin kuin nimimerkki "Näinaiontehdäitsekin" kirjoitti).

   Lisäpäiväoikeudesta:

   Työttömän oikeus vanhuuseläkkeeseen lisäpäivien perusteella

   Ennen vuotta 1958 syntyneellä 62 vuotta täyttäneellä pitkäaikaistyöttömällä on oikeus vanhuuseläkkeeseen ilman varhennusvähennystä, jos hän on saanut ansiopäivärahaa tai peruspäivärahaa lisäpäiviltä eläkkeen alkamista edeltävän kuukauden aikana vähintään yhdeltä päivältä. Vaihtoehtoisesti hänelle voidaan maksaa työttömyyspäivärahaa sen kalenterikuukauden loppuun, jona hän täyttää 65 vuotta.

   Työttömyyspäivärahaa maksetaan lisäpäiviltä, jos työtön on täyttänyt 59 vuotta ennen 500 päivän enimmäisajan täyttymistä ja hänellä on enimmäisajan täyttyessä työeläkkeeseen oikeuttavia ansioita vähintään viideltä vuodelta 20 viime vuoden aikana. Vuosina 1955 - 1956 syntyneillä lisäpäiviin oikeuttava ikäraja on 60 vuotta ja vuonna 1957 ja sen jälkeen syntyneillä 61 vuotta.

   Lisäpäiväoikeus ei koske yrittäjiä.

  • eläk.e

   Hei!En ymmärtänyt täysin.Voin siis hakea täyttä eläkettä kun täytän 62-v,mutta voinko siis saada ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa yhtä aikaa kunnes varsinainen eläkeikäni alkaa?

   • eläk.e

    Hei!Miksi eläketietäjä ei kommentoi!


  • tyoelaketietaja

   Voit hakea koko työurasi aikana karttuneen eläkkeesi maksuun lisäpäivien perusteella 62 vuotta täytettyäsi, mutta ansiopäivärahasi maksu päättyy eläkkeelle siirtyessäsi. Eläkkeesi maksetaan täytenä ilman varhennysvähennystä.

   • eläk.e

    Sori enhuomannut,muuttuuko tilanne jos haen varhennettua eläkettä ja olen edelleen työnhhakija.


   • Viiskytkuus

    Pieni lisäkysymys. Ansiosidonnaisestakin kartuttaa eläkettä jonkun verran? Kertymä näkyy jokaisen vuoden eläkeotteesta. Olen 56 syntynyt ja eläkettä karttuu siihen asti, kun täytän 63? Olenko ymmärtänyt oikein?
    Jos olisin työelämässä, niin virallinen eläkkeelle jäämisikä olisi 63.5 vuotta. Mutta ansiosidonnaisella ollessani eläkkeen kertyminen päättyy siis sen kuukauden loppuun, kun täytän 63?


   • eläk.e kirjoitti:

    Sori enhuomannut,muuttuuko tilanne jos haen varhennettua eläkettä ja olen edelleen työnhhakija.

    Ei sillä näköjään ole merkitystä. Jäin ansiosidonnaiskauden jälkeen varhennetulle eläkkeelle täytettyäni 62. Työkkärissä olivat kuitenkin ne tiedot, jotka olin hakemukseen jättänyt. Luulin, että hakutietoni automaattisesti häviävät työkkärin listoilta statuksen muuttuessa "työttömästä työnhakijasta" eläkeläiseksi. Soitin kuitenkin työkkäriin ja kyselin käytännöstä. Sain kuulla, että eivät ne hakutiedot itsestään sieltä mihinkään häviä eikä niitä poisteta automaattisesti. Eli haku on päällä, kunnes ne sieltä itse henkilökohtaisesti käy poistamasssa. Virkailija suositteli tapaa, jossa tunnistaudutaan työkkärin omiin tietoihin esim omilla pankkitunnuksilla. Sieltä käsin niitä voi poistaa kokonaan tai muutella tilanteen mukaisiksi. Tämä täytyy nyt itse kunkin tykönään miettiä, mikä on paras vaihtoehto. Jos kyseessä on puhdas työeläke ja haluaisi tarjottaessa tehdä lisätöitä, voi sen haun jättää voimaan. Ellei halua ottaa hommia eläkeläisenä vastaan, ottaa haun kokonaan pois. Tai, jos jää osittainkin kansaneläkkeen/kelan varaan ja ehkä saa toimeentulotukea, tällöin eläkeläisenä työllistyessä eläkkeen perusosaa saatetaan kaventaa. Itse jätin hakemuksen voimaan. Tosin ei sieltä ole tullut yhtään enempää työtarjouksi kuin työttömänä ollessanikaan. Muuten, työeläkkeellä ollessa sekä eläke että mahdolliset lisätienestit kartuttavat hieman eläkettä, mutta ne muistaakseni menevät johonkin eri rahastoon, ja joita aletaan maksaa ulos eläkeläisen täytettyä 68 vuotta. Tämäkin "eläke" täytyy hakea erikseen. Näin muistinvaraisesti kirjoiteltuna, korjata saa, jos meni jossain ihan ns. kuuseen...


  • stickerkö

   Cloud 9 Cologne 2015

  • mitäteennyt

   Olen 63 vuotias yrittäjä ja joudun lopettamaan yritykseni kannattamana, voinko saada työttömyyspäivärahaa Kelasta en ole kuulunut yrittäjien työttömyyskassaan eläkkeelle en halua vielä, koska siihen tulee se varjelusta vähennys ja se pienentää jo pientä eläkettä koko loppuelämän.

   • samatt

    Sori virheet älykäs kännykkä tekee virheitä ....joku ennakkosyöttö tekstissä


  • ihmetyttää

   Saako osittain varhennetun eläkkeen,, myös työttömänä oleva siis ansiosidonnaisella jo oleva vai koskeeko vain työssä olevia??

  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Venäläislehti: Yli 260 000 miestä on lähtenyt venäjältä

   liikekannallepanon jälkeen. FSB raportoi, että 261 000 miestä lähti maasta keskiviikon ja lauantain välisenä aikana. Mahtaa olla vaikea löytää niitä
   Maailman menoa
   344
   4446
  2. Ex-huippumalli, juontaja Anne Kukkohovi paljastaa: "Olen tosi röyhkeä ja päivän päätteeksi..."

   Anne Kukkohovi on juontanut Koko Suomi -leipoo -ohjelmaa ammattimaisesti jo vuosia. Kansainvälisen uran tehnyt ex-huippumalli tunnustaa itsekin hämmäs
   Kotimaiset julkkisjuorut
   14
   2771
  3. Ymmärtääkö kaikki , että ydinsota on seuraava vaihe.

   Näin.. Ei ole mitään " Ukrainan sotaa " , jonka voisi rajata vain tuonne maantieteelliselle alueelle. Tähän sotaan ei tulla myöskään saamaan mitään
   Maailman menoa
   277
   2641
  4. Miksi "SUOMEN NUORISO" ajetaan suljetulle ?

   https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/ae1cec69-b2b9-4f9d-ae8e-da3b9178e6f4 En ymmärrä, mihin katosi minun nuoruuteni rento Suomi ? 80- ja 90- luvulla S
   Maailman menoa
   278
   2166
  5. Joel Harkimo ei ole tanssinut edes kapakassa "Mitä tuo urpo tuossa heiluu"

   Poliitikko ja yrittäjä Joel "Jolle" Harkimo tippui Tanssii Tähtien Kanssa -kisasta. Harkimo pudotti tiukassa treenissä kiloja, mutta hänen "säkkimäise
   Kotimaiset julkkisjuorut
   75
   1551
  6. Miksi tapasinkaan sinua

   Olen tavattoman harmissani, kun koskaan törmäsin sinuun. Olisi paljon parempi, ettemme olisi koskaan nähneetkään toisiamme.
   Ikävä
   48
   1181
  7. Anteeks rakas

   Eihän liekkisi muhun sammu ikinä Olet mun ainut onnenkipinä Matka tää on joskus kivinen Ja osaan olla raskas ihminen On päivä tää pilvinen Kun painaa
   Romantiikka
   222
   1091
  8. Kyllä minä ihan rakastan sinua

   Vaikka todella hassuahan se on lähes vierasta rakastaa. En voi tälle mitään.
   Ikävä
   58
   1031
  9. Oot leuhka

   ja ihan s***anan itteäs täynnä. En kyllä millään ymmärrä miksi. Oli ihan jees olo siihen asti taas että sun omahyväisen naaman näin. Kukaan toinen he
   Tunteet
   91
   1015
  Aihe