Laturi , korvaaminen aurinkokennolla

kaikkitehtäväitse

Jos olet rajoittunut mieleltä ohita tämä keksustelu.Kiitos.

Pohditaan ongelmaa ja ratkaisuja sekä kulutuksen määrä yms.
Ideana olisi ettei olisi olenkaan itse laturia kokoautossa vain lyhempi remmi tai pelkkä kiristyspyörä laturin kohdilla. Ensimmäinen säästö olisi painossa joka kompensoituu isommalla akulla ja paneelitkin painaa useita kiloja. Itse paneelit on kyllä vain 2-4mm paksuja joten ei ilmanvastus muutu kyllä havaittavasti.
Sähkön käytä pitää rajoittaa se on selvä. Esim ei penkinlämmittimiä ei takalasin lämmitystä ei radioa , sähköikkunoiden käyttöä ns ei niin pakollista käyttöä olenkaan.
Paljonko startti ottaa eri lämmöillä. Ajovalot varmaankin ledi tyyppiset samoin kaikki polttimot koko autossa. Puhallin harjattomaksi . Ajoviima parantelu puhallukseen optimointi. Sähkö ohjaustehostin tehon otto? Rengastuskin vaikuttaa siihen.
Moottorin ohjaus vie sytytys x määrän tehoa, wattia eri nopeuksilla ?

Monta asiaa mutta pienistä puroista se säästö ja tehon tarve määrä tulisi esille.
Paneelia katolle ja konepeltiin takaöluukkun miten mihinkin autoon mahtuu. Eipä auton lookki muutu sen ihmeemmin .
Oma auto tyhjä katto pinta on 1,8m2 ja +pieni konepeltiin . Pika lasku sen ihmeemmin googlettelematta enempää antoi tehoksi n 270w pinta alaan tehon. Hämärässä talvessa kenties 10 osan hmm akun koko ja akun lataus välillä verkosta on varmaan tarpeen välillä. Hyvä akku valvonta kertoo asian heti reaaliajassa.
Tämmöinen asia joka ei todellakaan sovellu kaikille mutta aika monelle uskoisin. Eipä vedetä hernettä oikeiden ilmaisuden takia vaan yritetään itse asiassa pysyä -ilman omaa laturia koko auto.

Tämmöistä ja ihan selvästä päästä ilman holhoojaa on tullut pohdittua. Kun viitsisi alkaa kokeilemaan mittaamaan omalla autolla asioita. Ei ole helppo rasti nykyautoille.

15

249

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • jadynamotkumiloihin

   ootko pohtinut jos laittais tuulivoimalan katolle ?

   • kaikkitehtäväitse1

    Tuulivoimala olisi näppärä ideä jos taittuisi millien paksuiseksi kun autolla ajetaan.Muuten voisi pieni hutki akatoll akun auto parkissa. Suomen talvessa hiukan hankalaa. Ei taida toimia.


  • eituletoimimaan

   Laturinhan saa irti mistä tahansa autosta kun vaan irroittaa ja suojaa siihen tulevat johdot. Sitten voit alkaa kokeilla montako kilometriä autolla pääsee ja lähteekö vielä käyntiin sen jälkeen.

   Koko ideasi on kuolleena syntynyt. Nykyauto tarvitsee kymmeniä ampeereja virtaa vaikka mitään ylimääräistä ei ole päällä ja talvipakkasella käynnistyksen jälkeen dieseleissä voi kulutus olla toista sataa ampeeria.

   Siinä ei paljon aurinkokennot auta, hihnavetoinen generaattori on pakko olla.

   • kaikkitehtäväitse2

    No ei se noin yksinkertaisesti toimi vain poistamalla. Jää vesipumpun remmi löysälle ja ohasutehostin ellei sähköinen. Muuten voisi kokeilla täysin vakion auton kulutuksen tosin noin. Vesipumppu pitäisi olla sähköinen ja öljypumppunkin ja pyörivät vain tarpeen mukaan. Diesel merkistä riippuen kuluttaa hehkuilla kyllä mutta usein on hehkut rikki eikä kuski huomaa mitään ennkuin vasta reippaamilla pakkasilla joten pieni taitaa olla tarve sähköistä kuitenkin dieselissä. Bensaa enempi tuumin kyllä. Niin meneekö diesel vähemmällä sähköllä kuin bensa?
    Mihin se nyky auto tarvitse kymmeniä ampeereja? Kerro . Minä en tiedä.

    Kuolleena synytyneitä ajatuksia on paljon esim tietokone ,semmoista ei tarvitse kuin muutama maapallolla oli myös erittäin varma tieto. Hiukan meni metsään joten eteen päin ajatukset ei synkkyyteen.


  • Pärnäsenkorjaamo

   Olet tainnut korkata sen joululahjaksi saamasi putelin liian aikaisin.

   • kaikkitehtäväitse3

    Absolutusti. Älä anna negatiivisille ajatuksille valtaa noin helpolla.


  • kaikkitehtäväitse3

   Stirling moottori laturille tuottamaan sähköä . Kuumuuden hyväksikäyttö olisi hyvä,sitä on paljon. Tuommoisia takan reunalla olevia puhaltimia on mutta miten autokäyttöön soveltuvaa löytyy? tuon tyylisiä mutta auto on soveltuvia. Voisivatko kenties jäähdyttää kesäkuumaa autoa parkissa? ei kuluta sähköä.

   Pieni huomautus asiaan:

   "Jos olet rajoittunut mieleltä ohita tämä keksustelu.Kiitos."
   "Tämmöistä ja ihan selvästä päästä ilman holhoojaa on tullut pohdittua."
   "Tämmöinen asia joka ei todellakaan sovellu kaikille mutta aika monelle uskoisin."

   Kun tahtoo tuo lukemisen ymmärtäminen ja mitä se tarkoittaa olla hukassa niin HUOM.

   • Mielenkiintoinenteoreema

    unohdetaan nuo stirlingit, liikaa liikkuvia osia sekä erinomainen tehohäviö kun laturia pyöritetään.

    Peltier-elementtejä voisi tutkata tarkemmin, jos kaavailisi moottorin tuottaman hukkalämmön sähköksi muuntamiseen. Jonkintyyppinen välijäähdytin/lämmönvaihdin jossa peltiereiltä saatava teho ajetaan säätimen kautta akustoon.

    Sähkömoottorihan hoitaa vedenpumppauksen paremmalla hyötysuhteella vs. hihnavetoinen pumppu. Se vain vaatii sähköä toimiakseen ja kun perinteinen laturi pudotetaan pelistä pois niin haastettahan siinä sitten on yllinkyllin.


  • JärkevämpiäVaihtoehtoja

   Täysin typerä ja kuolleena syntynyt idea AP:lla. Järkevämpää olisi lisätä aurinkopaneeli, jännitteensäädin, diodi(estämään sähkön kulkeminen väärään suuntaan) laturin "apuriksi". Tällöin laturille itselleen tulee vähemmän kuormitusta, minkä ansiosta laturi pyörii kevyemmin aiheuttaen vähemmän pyörintävastusta moottorille. Tämä myös estäisi akkua tyhjentymästä auton mahdollisen pidemmän käyttämättömyyden aikana tai talvella useiden erittäin lyhyiden ajomatkojen seurauksena. Tosin saattaapi olla että laturin jännitteensäädin saattaisi rasittua entistä enemmän.

   Näin ei myöskään tarvitsisi tinkiä yhtään mistään.

   Järkevintä tosin olisi kylläkin aurinkopaneelin hankkiminen auton sijasta asuntoon, mikäli asuu jossakin korvessa. Koska tällöin mahdollisen tavallisen sähköverkon sähkökatkon aikana olisi asunnossa siltikin edes jonkinlaiset toimivat sähköt valoja ja joitakin muitakin vähän sähkövirtaa tarvitsevia laitteita varten.

  • Jokutekemäänsäädin

   Jokin äly laturi joka osaisi ohjata energian oikeisiin paikkoihin olisi tarpeen. Ylilataus menisi tarpeen mukaan koneen lämpöisenä pitoon tai jäähdyttää ohjaamoa lienee tarvittavat purkupaikat.

  • KQLMEKAKARAAJARAKKI

   Ladattavissa hybrideissä ja täyssähköautoissa voisi olla oikeasti hyvä juttu ☺. Muistaakseni(saatan olla väärässä)nykyään on aurinkopaneelia olemassa "kalvona" jolla voisi pinnoittaa koko auton. Onhan aurinkosähkollä lennetty pallon ympäri.
   Tehosta en tiedä, tuskin riittää edes optimioloissa reaaliaikaiseen tehon tarpeeseen, tuo pallon ympäri lento, kone oli kuiteski "tehopursi" jonka liitosuhde oli (taas muistaakseni) 50> ja kennopinta-alaa ihan helvetisti.
   Vaan lisänä torakka sopassa 😂.

  • sitsekulkeejoo

   Olen itse miettinyt samaa, eli "Puolihybridiä", kaikki laitteet vaihdetaan sähköisiksi, vesipumppu, ohjaustehostin, ilmastointi, ja kaikki muutkin. Laturi poistetaan, ja tilalle kunnollinen akusto, sellainen että riittää 600-800km ajeluun. Kaikki valot muutetaan LED mallisiksi. Akkuja ladataan sitten kotona ollessa, ja voi tietysti ladata muuallakin. Mutta paljonko säästyisi bensaa tällä systeemillä? Ja paljonko tarvitsisi akkuja?

  • teeseitsemielummin

   http://www.iltalehti.fi/iltvautot/201702180093004_v1.shtml

   Tuohon suuntaan.

  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Akava kieltää sairaanhoitajien palkkojen korotukset

   Suomessa on koronapandemian vuoksi huutava puute koulutetuista sairaanhoitajista. Osa on mennyt Norjaan töihin, noin 2.000€/kk paremman palkkauksen
   Maailman menoa
   149
   4100
  2. Teholla nyt jo 72 ihmistä. Enemmän kuin kertaakaan 2020 alun jälkeen

   https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008544154.html Nyt omikron alkaa viemään teholle ja hurjin viikko alkaa huomenna. 72 on nyt teholla. Ottakaa rokot
   Maailman menoa
   255
   2681
  3. Ex-huippumalli Anne Kukkohovi hekottaa kuuman kosteasta muistosta: "Ei tarvittu pitkiä kalsareita"

   “Juontaja makasi välillä selällään lattialla happea haukkaamassa…” Kyllä viime kesä oli todellakin KUUMA.... https://www.suomi24.fi/viihde/ex-huippuma
   Kotimaiset julkkisjuorut
   8
   2203
  4. Nakkilassa tapahtuu

   Missä päin Nakkilaa tuo aamullinen ampuminen tapahtui? https://www.satakunnankansa.fi/satakunta/art-2000008543567.html
   Nakkila
   16
   1908
  5. Mies, olisiko meidän

   Aika kohdata IRL ja selvittää asiat?
   Ikävä
   49
   1187
  6. Hyvä on nainen myönnän

   Pilkkasin sinua muutaman kerran koska tahdoin että lähdet pois mielestäni mutta oikeasti tahdon sinua koko ajan ja tahtoisin riisua tuon roikkuvan pai
   Ikävä
   45
   1104
  7. Vastaa mies rehellisesti

   Kohdataanko me enää koskaan?
   Ikävä
   111
   1093
  8. Karvoitus naisella

   Pitääkö jo ennen treffejä kertoa miehelle,että olen karvainen pimmsasta ja kainaloista. Osallehan tälläinen on ällöttävää ja mua taas sattuu kun mies
   Sinkut
   147
   946
  9. Sun elämäsi rakkaus

   viettää nimipäiväänsä milloin?
   Ikävä
   31
   864
  10. Jos kaivattusi

   Makaisi alastomana edessäsi, niin mitä tekisit?
   Ikävä
   64
   806
  Aihe