Usko on lapsellisuutta

Nostetaas tämäkin tunnettu ongelma kunnolla pöydälle. Kaikki ovat varmaan huomanneet, miten äärettömän lapsellisia palstan kretujen käytös ja tekstit ovat, ja miten tuo lapsellisuus käytännössä estää sellaisen keskustelun, mitä aikuisten välillä on tapana käydä.

Uskohan on lapsellista jo ihan sellaisten raamatunkohtienkin mukaan, joihin uskovat itse vetoavat, vaikka yrittävätkin tietysti väittää, että lapsenkaltaisuus olisi jotain muuta kuin lapsellisuutta. Ei se ole. Aikuisetkin uskovat toimivat ja ajattelevat kuin pienet lapset, ollen samalla kyvyttömiä ajattelemaan kuten aikuiset. Satuihin uskominen, mielikuvituskavereille juttelu, todellisuuden pakoilu ja lapsille tyypillinen järjetön inttäminen ovat yksiselitteisesti lapsellisuutta. Aikuisille tyypillinen looginen ajattelu ei näytä onnistuvan.

Tutkimusten mukaan uskonnollisen kasvatuksen saaneilla on jo lastentarhaiässä muita suurempia vaikeuksia erottaa faktaa fiktiosta, myös ei-uskonnollisten satujen osalta:

http://www.bu.edu/learninglab/files/2012/05/Corriveau-Chen-Harris-in-press.pdf

Usko näyttää estävän normaalia aikuistumista ja kasvua monilla tärkeillä osa-alueilla:

http://www.patheos.com/blogs/unreasonablefaith/2009/03/3-ways-christianity-prolongs-immaturity/

Tuolla todetusti älyllinen ja henkilökohtainen kasvu estyvät, koska uskoville kyseenalaistaminen on pahasta, ja ongelmiin haetaan ensisijaisesti ratkaisuja mm. mumisemalla kuvitellulle näkymättömälle miehelle taivaassa, sen sijaan että niitä ratkottaisiin oikeasti. Kuten täälläkin on usein nähty, uskovien moraalisen kasvun estyminen ja kyvyttömyys nähdä moraalia moraalittomien uskomustensa ulkopuolella on erityisen pelottavaa:

"So if that’s the only way these people can be moral, then in order protect society, perhaps they should keep their delusion. But let’s not forget that it’s the worst reason to be moral."

Kun aikuisetkin kretut uskovat esim. eläimiä taikoneeseen taikaolioon, taikatulvaan, puhuvaan käärmeeseen ja Kiviset&Soraset tyyppiseen yhteiseloon dinosaurusten kanssa, noita on ihan mahdotonta kohdella kuin aikuisia. Eikä luultavasti pitäisikään. Ehkä ratkaisua kretuilun ongelmaan pitäisikin etsiskellä lapsia koskevan psykologisen tutkimuksen puolelta? Lapsuuden aivopesustahan tuo useimmilla lähtee liikkeelle, ja esim. se moraalinen kehitys näyttää yleisesti jämähtävän niille ensimmäisille lapsuudenaikaisille tasoille:

https://en.wikipedia.org/wiki/Lawrence_Kohlberg's_stages_of_moral_development

Täällä on esitetty miten omien vanhempien valehtelu saa lapset uskomaan joulupukkiin mutta lopulta älykkyyden kehitys johtaa sen kyseenalaistamiseen ja kumoutumiseen:

http://www.slate.com/articles/health_and_science/science/2014/12/what_makes_children_doubt_santa_claus_belief_comes_from_parents_doubt_from.html

Uskonnollisten satujen kohdalla saman tapahtumista haittaa tuollakin todetusti se, että niitä lapsellisia satuja ei pilkata yhtä avoimesti, ja uskonnossa on ne kierot suojamekanisminsa, joilla järjenkäyttöä ja kyseenalaistamista on pyritty demonisoimaan, jopa siihen asti, että hulluutta suorastaan ylistetään.

Noista syistä pidän tärkeänä tehdä riittävän selväksi, että niissä uskonnollisissa saduissa ei ole mitään kunnioitettavaa, vaan sellaisiin uskominen on yhtä lapsellista ja järjetöntä kuin joulupukkiin uskominen aikuisena. Toisekseen noiden mainittujen suojamekanismien sekopäisyys on syytä tehdä selväksi, mm. sillä minkälaisiin kultteihin vastaavilla periaatteilla on päädytty. Ehkä se puuttuva osanen on sitten siinä, että noille lapsellisille pitäisi pyrkiä kertomaan tosiasioita kuten lapsille, eikä kuten aikuisille, koska nuo eivät selvästikään näytä oppivaan mitään normaalista aikuisten välisestä viestinnästä.

22

268

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • neovatpöljyyttä

      En usko sinun juttuihisi.
      Uskominen on asian hyväksymisen tärkein edellytys. Usko ja luotettavuus kulkevat käsi kätösessä.
      Evokit eivät ole osoittautuneet luottamisen arvoisiksi.
      He fuskaa aina.

      • Siinä taas mallia noiden lapsellisista höpinöistä.


      • moninimimerkki

        Tuo höpinä on kylläkin palstan vakiomultinikin pakonomaista käytöstä. Joillakin on pakonomainen tarve pestä käsiä niin kauan kunnes nahka irtoaa, joillakin on tarve koskettaa kaikkea kolme kertaa . Tällä palstalla pörräävän multinikin pakonomainen tarve on kommentoida kaikkea hassunhauskoilla nimimerkeillä, esittäen samalla umpipöljää hihhulia.

        Jos lähdetään nyt vaikka analysoimaan tuon multinikin esittämää uskovaista joka muka haukkuu kaikkia tyhmiksi , vähättelee ja alentaa toisia, niin se on aika kaukana todellisesta uskovasta. Toisten alentaminen ja itsensä ylentäminen on varmasti kaikille kristinuskon periaatteista selvillä oleville selvä merkki ei-uskovasta henkilöstä.

        En kyllä käsitä minkälaista uskovaa tuo multinikki sitten esittää. Yhdistelmä fundamentalistiuskovasta ja 13v koulukiusaajasta on aikalailla sopiva tuonkaltaiselle . Henkilön todellisia mielipiteitä nämä varmaan eivät ole , toivottavasti.

        Kyseessä on varmasti vain huomion hakeminen . Kun kirjoitan jotain pöljää minut huomataan ! Tässä nyt on käynyt vain niin että tuo kirjoittelijan esittämä "uskova" on alkanut elää ja muodostanut uuden persoonan esittäjäänsä. Jekyll ja Hyde ?


    • LietoLemminkäinen

      Järkisyyt eivät kreationistiin tehoa. Se nähty jo moneen kertaan. Mutta on yksi asia mitä kreationisti ei siedä. Hän repeää heti kun hänelle ja hänen lapsellisille uskomuksilleen nauretaan.

      Joten naurakaamme kreationistit suohon.

    • Evotsössii

      Ja kuitenkin juuri nämä viisaammat evokit ovat niitä jotka säännönmukaisesti tulevat tilastojen valossa sössimään parisuhteitaan ja perhe-elämiään piloille ja tuottavat abortteja ja sukupuolitaiteja ja äpärälaumoja ja viheliäisiä lapsenruokkoriitoja lähestymiskieltoineen ja kärsiviä uusperheitä ja muuta paskaa.


      Niin että pitäisin uttina turvan kiinni ja katsoisin peiliin.

      • "tilastojen valossa sössimään parisuhteitaan ja perhe-elämiään piloille ja tuottavat abortteja ja sukupuolitaiteja ja äpärälaumoja ja viheliäisiä"

        Pyytäisin laittamaan linkin noihin tilastoihin.

        En tosin pidätä hengistystäni odotellessani että paskanpuhuja tälläkään kertaa vastaa siihen mitä kysytään mutta kokellaan nyt kuitenkin.


      • Epäjumalienkieltäjä

        Juu ei. USA:ssa asiaa on tilastoitu ja erot esimerkiksi avioeroissa ovat hyvin pieniä. Tässä prosenttiosuudet siitä kuinka moni aikuisväestöstä on eronnut:
        All adults 33%
        Atheist or agnostic 30%
        All born again Christians 32%
        All non born again Christians 33%
        Protestant 34%

        https://www.barna.com/research/new-marriage-and-divorce-statistics-released/

        Ateistit ja agnostikot siis eroavat vähän harvemmin kuin väestö keskimäärin.


      • TaasKrisseValehteli

        Itse asiassa Suomessa kirkkoon kuulumattomat eroavat harvemmin kuin ev.lut. uskovaiset. Tilasto asiasta löytyy väestörekisterikeskuksen sivuilta.


      • Mikä siinä on että sinä vanhuudenhöperö lapsellisuudenhuippu et kykene muuhun kuin jankkaamaan parisuhteista ja homoilusta? Kaikki ovat varmaan jo tajunneet että yrität projisoida epäonnistunutta parisuhdettasi ja homoseksuaalisia taipumuksiasi. Ketään tuskin kiinnostaa, eikä liity tässäkään aiheeseen. Mene juttelemaan psykiatrille ongelmistasi.


    • TutisevaTuomas

      Kretiinit yrittävät tässäkin vetää keskustelun sivuraiteille.

      Aloituksesta; on olemassa pieni joukko lapsia jotka jatkavat joulupukkiin uskomista kunnes kaikki (omat vanhemmat mukaan luettuna) vakuuttavat joulupukin olevan satua. On harmillista että usko taikuri-jumalaan ei saa samalaista kohtelua, vaan vanhemmat tai joku vanhempi henkilö kasvuympäristössä pönkittää ja pitää yllä satua.

    • vainääliötuskovat

      Ääliöuskovaisuudessa ei ole kysymys lapsellisuudesta vaan joukkojen mielenhallinnasta.

      Lapsellisuus pohjaa tietämättömyyteen, ääliöuskovaisilla on kyllä tietoa mutta denialisteina he eivät sitä hyväksy

    • Selvennystä

      Usko ei ole joka miehen ja usko ei ole lapsellisten vaan lapsenmielisten, sen kertoo jo PYHÄ Raamattu. Myös tämän Jumalan viisauden hän ilmoitti ja ilmoittaa ainoastaan lapsenmielisille ihmisille joka on paljon äärettömämpi ja suurempi viisaus kuin yhdenkään maailman ihmisen viisaus. Joka ottaa Jumalan valtakunnan vastaan kuin lapsi, hän on näkevä Jumalan suuruuden ja sen iankaikkisen viisauden joka tulee kaikkivaltiaalta Jumalalta. Häneen uskova näkee elämässä johdatuksen jota maailman sokaisema ihminen ei näe.
      Jumala joka on kaikkivaltias ja pyhä, iankaikkinen isä, kaiken luoja ja holhooja, elämän ylläpitäjä, ylin maailman ja taivaan valtias. Siinä olevaisuudessa jokainen elää, kieltää sen tai ei. Yksikään ei sitä todellisuutta pääse pakoon.
      Sokea ei näe totuutta koska hän itse on mielestään viisas ja jopa viisaampi, nostamalla itsensä Jumalan yläpuolelle. Kun sokea toista sokeaa taluttaa on molemmat suossa. Milloin luotu on Luojaansa suurempi?
      Uskovan ihmisen viisaus tulee Jumalan viisaudesta ja on suurempi kuin yhdenkään maailmanmielisen ja omaan järkeen luottavan ihmisen viisaus. "Jumala näki viisaaksi saarnauttamansa hullutuksen kautta pelastaa ne jotka kadotukseen joutuvat". Hullutusta kaikkivaltiaan sana on vain niille jotka ovat viisaita omasta mielestään, mutta ovat valmiita kadotukseen väärän valintansa tähden. Jumalan "hullutuskin" on suurempi kuin ihmisen järki.

      • Epäjumalienkieltäjä

        Erinomainen esimerkki uskovaisen "argumentaatiosta", josta puuttuu sekä asiasisältö että logiikka. No on korvattu dogmaattisella inttämisellä ja itsensä ylistämisellä.


      • oravätiin

        "Jumala näki viisaaksi saarnauttamansa hullutuksen kautta pelastaa ne jotka kadotukseen joutuvat"

        Uskonnollista jargonia. Tämä lause on vähän omituinen, niin kuin oli koko teksti. Pelastaa ne jotka kadotukseen joutuvat. Siis joutuvatko ne ensin kadotukseen ja sitten pelastuvat ,vai pelastuvat ensin ja sitten joutuvat kadotukseen.

        Maaimanmielinen ja omaan järkeen luottava. Mikä on maailmanmielinen ?


      • oravätiin kirjoitti:

        "Jumala näki viisaaksi saarnauttamansa hullutuksen kautta pelastaa ne jotka kadotukseen joutuvat"

        Uskonnollista jargonia. Tämä lause on vähän omituinen, niin kuin oli koko teksti. Pelastaa ne jotka kadotukseen joutuvat. Siis joutuvatko ne ensin kadotukseen ja sitten pelastuvat ,vai pelastuvat ensin ja sitten joutuvat kadotukseen.

        Maaimanmielinen ja omaan järkeen luottava. Mikä on maailmanmielinen ?

        Väärä siteeraus. Uskovainen kirjoittaja, eikä tunne Raamattua.
        Oikea teksti on tässä: "Sillä kun, Jumalan viisaudesta, maailma ei oppinut viisauden avulla tuntemaan Jumalaa, niin Jumala näki hyväksi saarnauttamansa hullutuksen kautta pelastaa ne, jotka uskovat"


      • "Usko ei ole joka miehen ja usko ei ole lapsellisten vaan lapsenmielisten, sen kertoo jo PYHÄ Raamattu."

        Raamatussa ei ole muuta pyhää kuin uskovien pyhä yksinkertaisuus, se että 2000-luvulla elävät voivat olla niin yksinkertaisia ja lapsellisia, että erehtyvät pitämään muinaisia satuja tosina.

        Ja vähemmän yllättäin sieltä tuli taas ne samat lätinät joissa vähätellään järkeä ja ylistetään hulluutta. On tuo usko oikeasti järkyttävää aivovammailua.


      • taasyrriauttaa
        oravätiin kirjoitti:

        "Jumala näki viisaaksi saarnauttamansa hullutuksen kautta pelastaa ne jotka kadotukseen joutuvat"

        Uskonnollista jargonia. Tämä lause on vähän omituinen, niin kuin oli koko teksti. Pelastaa ne jotka kadotukseen joutuvat. Siis joutuvatko ne ensin kadotukseen ja sitten pelastuvat ,vai pelastuvat ensin ja sitten joutuvat kadotukseen.

        Maaimanmielinen ja omaan järkeen luottava. Mikä on maailmanmielinen ?

        1.Korinttolaiskirje:
        1:21 Sillä kun, Jumalan viisaudesta, maailma ei oppinut viisauden avulla tuntemaan Jumalaa, niin Jumala näki hyväksi saarnauttamansa hullutuksen kautta pelastaa ne, jotka uskovat,

        Kirjoittajan väärinmuistettu siteeraus ilmaisee ettei hän oikeastaan ollut ymmärtänyt tuotakaan kohtaa eikä sen merkitystä. Näitä aina riittää.
        Aiheesta olisi paljonkin sanottavaa mutta täällä kaikki on yhtäkuin heittelisi helmiä sikojen iloksi. Siat vaan tulevat ja purasevat sinua .
        Kukaan ei anna millekään mitäännarvoa.


      • vaihda.levyä
        utti kirjoitti:

        "Usko ei ole joka miehen ja usko ei ole lapsellisten vaan lapsenmielisten, sen kertoo jo PYHÄ Raamattu."

        Raamatussa ei ole muuta pyhää kuin uskovien pyhä yksinkertaisuus, se että 2000-luvulla elävät voivat olla niin yksinkertaisia ja lapsellisia, että erehtyvät pitämään muinaisia satuja tosina.

        Ja vähemmän yllättäin sieltä tuli taas ne samat lätinät joissa vähätellään järkeä ja ylistetään hulluutta. On tuo usko oikeasti järkyttävää aivovammailua.

        Aina samat lätinät sinullakin satukirjoista ja uskovien hulluudesta.


      • vaihda.levyä kirjoitti:

        Aina samat lätinät sinullakin satukirjoista ja uskovien hulluudesta.

        Minkäs teet, kun te hihhulit aina vain jatkatte uskomista satukirjoihinne ja osoittaudutte päivä päivältä hullummiksi.


    • huhtam

      Aloittaja eli nimimerkki "utti" vasta lapsellinen inttäjä on. Melkoinen kuoro säestää ympärillä.

      En ole kreationisti, mutta en silti myöskään hyväksy halveksuntaa ja pilkkaamista. Joulupukkiin tosin uskon, kävi meillä tänäkin jouluna. Tosi kiva! Toivottavasti tulee myös ensi jouluna.

    • lapsellisesti

      Kyllä ihmismielten ja -viisauksien tason huomaa vaikkapa EU-sta. Ylpeille ihmisille näytetään pian kuinka viisaudet menevät hukkaan ja ihmiset eivät saaneetkaan mitään järkevää aikaiseksi. EU on uskonnoton ja siten myös tuhoontuomittu yhteenliittymä (vertaa Baabel). Kunpa ihmiset olisivat kääntyneet Jumalan puoleen.

    • joulupukkismin.perusta

      Slate-artikkelissa oli maininta, että vanhempi lapsi oli selittänyt joulupukin kykyä nähdä hyvät ja pahat teot sillä, että pukilla on kameroita joka paikassa. Tuo päättely muistuttaa paljonkin kreationismia. Esimerkiksi tulvakertomus pilkotaan pienempiin osiin ja yritetään selittää osaongelmia järjellä niin että kokonaisuus pysyy kuitenkin pystyssä.
      Eli jos Nooalla oli hieno jätevesijärjestelmä arkissaan, niin se tukee kertomusta että Nooa olisi vuoden verran elättänyt valtavaa laumaa eläimiä laivassaan. Kuten joulupukkikertomuksen totuutta tukee, että hän ja hänen kätyrinsä ovat asentaneet valvontakameroita joka kotiin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nykynuoret puhuu nolosti englantia suomen sekaan, hävetkää!

      Kamalan kuuloista touhua. Oltiin ravintolassa ja viereen tuli 4 semmosta 20-25v lasta. Kaikki puhui samaan tyyliin. Nolo
      Maailman menoa
      203
      4902
    2. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

      On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
      Maailman menoa
      288
      3019
    3. 134
      1787
    4. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

      Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
      Sinkut
      228
      1607
    5. Luovutetaanko nainen?

      En taida olla sinulle edes hyvän päivän tuttu. Nauratkin pilkallisesti jo selän takana.
      Ikävä
      67
      1431
    6. J-miehelle toivon

      Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
      Ikävä
      84
      1206
    7. Miten olette lähestyneet kiinnostuksen kohdettanne?

      Keskusteluita seuranneena tilanne tuntuu usein olevan sellainen, että palstan anonyymit kaipaajat eivät ole koskaan suor
      Ikävä
      64
      1164
    8. By the way, olet

      mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
      Ikävä
      75
      1149
    9. Onko kaivattunne suosittu?

      Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
      Ikävä
      78
      1109
    10. Haluatko S

      vielä yrittää?
      Ikävä
      59
      1107
    Aihe