Pohjoismainen humanistimanifesti

VApari-humanisti

1. Humanismi on sekulaari elämänkatsomus. Se perustuu ajatukseen siitä, että ihmiset ovat osa luontoa, syntyneet vapaina ja yhdenvertaisina ihmisarvoltaan ja oikeuksiltaan ja heillä on järki sekä omatunto.

2. Humanistien näkemyksen mukaan olemassaololle ei ole ennalta määritettyä tarkoitusta. Jokaisella on vapaus etsiä elämälleen tarkoitus ja päämäärä omakohtaisen pohdiskelun, sosiaalisen vuorovaikutuksen sekä ihmiskunnan tieteen, filosofian ja taiteen luoman rikkaan kulttuurin kautta.

3. Humanismi edistää rationaalisuutta. Kriittisyys ja kyseenalaistaminen, tietoon perustuva järkeily ja tieteelliset menetelmät ovat parhaat työkalut, joilla maailmasta saadaan luotettavaa tietoa.

4. Humanistit kannustavat kyseenalaistamaan kaikki ajatukset ja mielipiteet, myös omansa. Meidän tulee etsiä parhaita argumentteja ja muuttaa mielipiteitämme sekä tarkistaa vakaumuksiamme silloin, kun ne voidaan osoittaa vääriksi. Sananvapaus on olennaisen tärkeää, jotta mielipiteitä voidaan arvioida avoimessa keskustelussa.

5. Humanistit pitävät demokratiaa, laillisuusperiaatetta ja ihmisoikeuksia perimmäisinä arvoina, jotka voidaan perustella järkisyin. Olemme osa yhteiskuntaa ja meillä on vastuu kanssaihmisistä ja ympäristöstä sekä paikallisesti että maailmanlaajuisesti. Meidän on varmistettava planeettamme elinkelpoisuus tuleville sukupolville.

6. Humanismi edistää kaikkien yhdenvertaisuutta. Humanistit kunnioittavat uskonnonvapautta ja jokaisen oikeutta valita oma elämänkatsomuksensa. Valtion tulee olla sekulaarinen, eikä se saa myöntää erioikeuksia minkään elämänkatsomuksen perusteella.

Suomen Humanistiliitto ry ja Vapaa-ajaattelijain liitto ry suomalaisina allekirjoittajina

16

190

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • rahatomaantaskuun

      Mitä tekemistä minun verorahoilla on teidän aatemaailmassa.

      • asdfgsdfgsdf

        Et sinä sossunrahoistasi juurikaan veroja maksa. Onko muuten mitään sanottavaa avauksen esittämiin ajatuksiin? Oletko jokaisesta kohdasta eri mieltä?


      • liberaali-lohja

    • kunhan_kysyn

      "Valtion tulee olla sekulaarinen, eikä se saa myöntää erioikeuksia minkään elämänkatsomuksen perusteella." Tässä on suuri ristiriita! Valtionko TULEE OLLA sekulaarinen! Miksi humanistisella sekularismilla on etuoikeus valtionhallinnossa, vaikka millään elämänkatsomuksella ei pitäisi olla humanismin mukaan mitään etuoikeuksia valtionhallinnossa? Ristiriita! Sekulaarinen humanismi on siis ainoa etuoikeutettu elämänkatsomus, jonka rinnalla ei pidä olla muita elämänkatsomuksia. Eikö siinä ole suurin suvaitsemattomuuden pesä? Mites sen rinnalle sitten mahtuu esim. KRISTILLINEN humanismi, jonka juuret ovat syvällä vuosisatojen aikana kehittyneessä länsimaisessa ihmiskuvassa ja hallintorakenteessa eli paljon syvemmällä kuin tuo sekularismi ja sen kyseenalaiset ainoana sallittuna elämänkatsomuksena hyväksytyt vapaudenjulistukset?

      • EiRistiriitaa

        Valtioon sekulaarisuuteen sisältyy neutraliteettiperiaate, jonka mukaan se ei myönnä erioikeuksia ateismille tai uskonnolle, ei sekulaarille humanismille, kristilliselle humanismille tai uskonnolle, islaminuskolle tai antihumanismille.


    • nää_on_näitä

      Ei demokratia voi olla "tasapuolinen" jokaiselle, varsinkaan JOS vähemmistöön jäänyt niin kokee.
      - Järki on nippu kokemuksia. Se opettaa toimimaan menneiden muistikuvien mukaisesti
      - Omatunto on niinikään opetettu toimintamalli, kulloisenkin opettajan ideologian mukaisesti

      Mistä löytyy oikea toimintamalli juuri nyt käsillä olevaan koska juuri tätä hetkeä, tätä kohtaamista näitä olosuhteita ei ole ollut.

      http://www.hs.fi/tiede/art-2000005052236.html?ref=rss
      Rakentavasti yritän kuitenkin

      • NiinSeMeneeTulee

        Yhdenvertaisuusperiaate on säädetty perusoikeudeksi enemmistön toimesta, ja se antaa vähemmistöillekin suojaa. Myös uskonnosta tai vakaumuksesta riippumatta.


    • nähdään_tässä

      homot ja lesbot jyllää, entäs sitten?

      • nää_on_näitä

        Eri voimat ja ideat pitää olla jotta syntyy tasapaino. Henkilökohtaisena vihjeenä; Miten tietäisit oikean ellet huitelisi äärimäisyyksiin, miten voittaisit ellet ensin häviäisi.
        Nyt korostat yhtä ennemmin tai myöhemmin toista jne.
        On eritäin kätevä syntyvyyden säännöstely, pariudutaan lisääntymättä
        Elämä on


    • jeremia5

      Eturistiriitoja on aina ja uusia tehdään. Ihmisiä asuu siellä, missä he toisten mielestä ovat laittomasti. Esimerkiksi Krimillä, Karjalassa jne.
      Kaikki eivät hyväksy sitä, että on maksettava veroja tuon tasapuolisen humanismin toteuttamiseksi.

    • > 1. Humanismi on sekulaari elämänkatsomus.

      Sen verran kyllä huomauttaisin, että ei sinänsä ole. Sekulaari humanismi on sekulaari elämänkatsomus. Humanismi lähtee liikkeelle ihmisen arvosta, mutta voi sisältää myös uskonnollisen tai jopa yliluonnollisen aspektin.

      Joskin toki humanismiin kuuluu ihmisen järki olennaisena osana, eikä järki tunnetusti asu samassa päässä kuin jumala...

    • Lukija.huom

      Tämä manifesti on edelleen ajankohtainen!

    • "1. Humanismi on sekulaari elämänkatsomus. Se perustuu ajatukseen siitä, että ihmiset ovat osa luontoa, syntyneet vapaina ja yhdenvertaisina ihmisarvoltaan ja oikeuksiltaan ja heillä on järki sekä omatunto."

      Ellei Jumalaa olisi, ei olisi maailmankaikkeuden luojaa, ei ihmisiä, ei elämää, järkeä, älyä, eikä mitään muutakaan. Ilman Jumalan olemassaoloa, ei siten voisi olla edes humanistista elämänkatsomusta.

      "2. Humanistien näkemyksen mukaan olemassaololle ei ole ennalta määritettyä tarkoitusta. Jokaisella on vapaus etsiä elämälleen tarkoitus ja päämäärä omakohtaisen pohdiskelun, sosiaalisen vuorovaikutuksen sekä ihmiskunnan tieteen, filosofian ja taiteen luoman rikkaan kulttuurin kautta."

      Elämä alkaa jo hedelmöityksessä. Siksi ihminen ei voi etukäteen päättää, mitä tarkoitusta varten hän on syntynyt tähän maailmaan. Jos hän saisi itse päättää elämänsä tarkoituksesta, hän voisi päättää vaikka, että hän on tullut tähän maailmaan tappamaan muita ihmisiä.

      "3. Humanismi edistää rationaalisuutta. Kriittisyys ja kyseenalaistaminen, tietoon perustuva järkeily ja tieteelliset menetelmät ovat parhaat työkalut, joilla maailmasta saadaan luotettavaa tietoa."

      Ilman Jumalan antamaa elämää ja tietoisuutta, mikä edellä mainittu ei olisi mahdollista.

      "4. Humanistit kannustavat kyseenalaistamaan kaikki ajatukset ja mielipiteet, myös omansa. Meidän tulee etsiä parhaita argumentteja ja muuttaa mielipiteitämme sekä tarkistaa vakaumuksiamme silloin, kun ne voidaan osoittaa vääriksi. Sananvapaus on olennaisen tärkeää, jotta mielipiteitä voidaan arvioida avoimessa keskustelussa."

      Jos ei ole Jumalaa, ei ole Tuomaria, joka ratkaisee, kenen mielipiteet ovat vääriä ja kenen oikeita. Kun sekulaarinen humanismi ei tunnusta Jumalan olemassaoloa, sillä ei ole mitään "mittaria", jolla voitaisiin tarkistaa mielipiteiden oikeudellisuus.

      "5. Humanistit pitävät demokratiaa, laillisuusperiaatetta ja ihmisoikeuksia perimmäisinä arvoina, jotka voidaan perustella järkisyin. Olemme osa yhteiskuntaa ja meillä on vastuu kanssaihmisistä ja ympäristöstä sekä paikallisesti että maailmanlaajuisesti. Meidän on varmistettava planeettamme elinkelpoisuus tuleville sukupolville."

      Mistä humanisti tietää, että on olemassa ihmisoikeuksia? Vastaus: Ilman Jumalaa, hän ei voi tietää sitä mistään. Mistä hän tietää, että meillä on vastuu kanssaihmisistä ja ympäristöstä? Hän tietää sen siksi, että Jumala, jonka olemassaolon humanistit kieltävät, on luonut ihmisen tietoisuuteen vastuuntunnon.

      "6. Humanismi edistää kaikkien yhdenvertaisuutta. Humanistit kunnioittavat uskonnonvapautta ja jokaisen oikeutta valita oma elämänkatsomuksensa. Valtion tulee olla sekulaarinen, eikä se saa myöntää erioikeuksia minkään elämänkatsomuksen perusteella"

      Mistä humanismi tietää, että kaikki ihmiset ovat yhdenvertaisia? Ellei Jumala olisi luonut ihmisiä omaksi kuvakseen ja antanut ihmisille sisäisen tietoisuuden ihmisarvosta, humanismi ei tietäisi sitä mistään.

      Koska koko ihmisen olemassaolo, tietoisuus ja moraali ovat sidoksissa Jumalan olemassaoloon ja Hänen luomistyöhönsä, ei ole mitään perustetta omaksua sellaista jumalatonta elämänkatsomusta kuin "sekulaarinen humanismi", missä ihminen leikkii Jumalaa ja kuvittelee voivansa ratkaista maailman ongelmat ilman Häntä.

      Ihmiskunnan suurin ongelma on synti ja siihen sekulaarisella humanismilla ei ole mitään ratkaisua, mutta Jumalalla on. Hän lähetti oman Pokansa Jeesuksen Kristuksen sovittamaan syntimme, jotta uskomalla Häneen, saisimme syntimme anteeksi ja iankaikkisen elämän.
      Siksi kenenkään ei kannata olla sekulaari humanisti, vaan uskova kristitty.

      • "Ellei Jumalaa olisi, ei olisi maailmankaikkeuden luojaa, ei ihmisiä, ei elämää, järkeä, älyä, eikä mitään muutakaan. Ilman Jumalan olemassaoloa, ei siten voisi olla edes humanistista elämänkatsomusta."

        Tämän hetken tiedon mukaan ei ole mitään tarvetta jumaluuksille selittämään mitään asioita. Joten humanistisen elämänkatsomuksen tarpeeseen ei mielikuvituksesi vaikuta, Mark :)

        "Elämä alkaa jo hedelmöityksessä. Siksi ihminen ei voi etukäteen päättää, mitä tarkoitusta varten hän on syntynyt tähän maailmaan. Jos hän saisi itse päättää elämänsä tarkoituksesta, hän voisi päättää vaikka, että hän on tullut tähän maailmaan tappamaan muita ihmisiä."

        Ihminen voi päättää, mutta tätä varten on mm. sovitut pelisäännöt yhteiselolle yhteiskunnissa.

        "Ilman Jumalan antamaa elämää ja tietoisuutta, mikä edellä mainittu ei olisi mahdollista."

        Kts. eka pointti, jumaluuksia ei tarvita elämän tai tietoisuuden selittämiseen.

        "Jos ei ole Jumalaa, ei ole Tuomaria, joka ratkaisee, kenen mielipiteet ovat vääriä ja kenen oikeita. Kun sekulaarinen humanismi ei tunnusta Jumalan olemassaoloa, sillä ei ole mitään "mittaria", jolla voitaisiin tarkistaa mielipiteiden oikeudellisuus."

        Kts. avaajan ensimmäinen pointti, että sen vuoksi pyritään tilanteeseen jossa kaikki olisivat tasa-arvoisia ja voisivat itse toteuttaa omaa elämäänsä niin kauan kuin se ei poista oikeuksia muilta.
        Toisinsanoen, tässä ei tarvita yliluonnollista "tuomaria" että voitaisiin selvittää mahdollisimman hyvä tapa elää.

        "Mistä humanisti tietää, että on olemassa ihmisoikeuksia? Vastaus: Ilman Jumalaa, hän ei voi tietää sitä mistään. Mistä hän tietää, että meillä on vastuu kanssaihmisistä ja ympäristöstä? Hän tietää sen siksi, että Jumala, jonka olemassaolon humanistit kieltävät, on luonut ihmisen tietoisuuteen vastuuntunnon."

        Vastauksesi valitettavasti on väärä :)
        Oikea vastaus siihen mistä tietää että on olemassa ihmisoikeuksia, on koska me ihmiset olemme niin päättäneet toistemme suojelemiseksi.

        "Mistä humanismi tietää, että kaikki ihmiset ovat yhdenvertaisia? Ellei Jumala olisi luonut ihmisiä omaksi kuvakseen ja antanut ihmisille sisäisen tietoisuuden ihmisarvosta, humanismi ei tietäisi sitä mistään."

        Sen takia koska ihmiset ovat toisensa määritellyt yhdenvertaisiksi jotta jokaisella olisi yhtälainen mahdollisuus onnelliseen elämään. Tähän ei tarvita mitään jumaluuksia selittämään.


      • Mistä tiedät että jumala on olemassa?
        Mistä tiedät että jumala on juuri kristinuskon Jumala. Miksei jumala voisi olla palava pääkallo?


    • konservatiivinenliberali

      Olen aatteiltani konservatiivinen liberaali, eli kannatan suavitsevaisuutta ja sananvapautta. liberalismin mukaan kaikilla on sananvapaus. Siksi liberalismin mukaan esim Mona Sahlin tulee ottaa kiinni ja asettaa vastuuseen ihmisoikeusrikoksista

      Liberalismi kannattaa kansalaisoikeus- ja ihmisoikeusrikollisille kuolemantuomiota

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      272
      2663
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      72
      1432
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      41
      1431
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      23
      1189
    5. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      7
      1154
    6. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      27
      1153
    7. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      45
      1151
    8. Kellä on rumin tukka?

      Kuka on haapaveden rumin ihminen? Vinot silmät ja ikivanha mersu?
      Haapavesi
      9
      1141
    9. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      43
      1089
    10. Kuinka paljon nalle harmittaa

      Kun mä saan panna hehkua ja sä et? :)
      Ikävä
      10
      1070
    Aihe