Viipuri, vanha venäläinen kaupunki

hjiuouik

Venäjän taistelu Ruotsi-Suomea vastaan vuosina 1713–1721. Se päättyi Uudenkaupungin rauhaan.
-Venäjä pidätti itsellään Uudenkaupungin rauhassa Viipurin ja suurimman osan entistä Käkisalmen lääniä .
1743 solmittiin Turun rauha. Ruotsi-Suomen itäraja siirtyi entistä enemmän länteen ja rajajoeksi tuli Kymijoki. Näitä Venäjän yhteyteen jääneitä alueita alettiin kutsua Vanhaksi Suomeksi.Jonne ei Ruotsi -Suomessa ollut enää menemistä kunnes Venäjä vapautti koko Suomen Ruotsin pakkoliitoksesta vuonna 1809.

Syksyllä 1809 Vanhan Suomen asioiden hoito annettiin muun Suomen asioita hoitavalle Suomen asiain komissiolle. Kun komissiosta vuonna 1811 muodostettiin erityinen Suomen asian komitea, sen puheenjohtajaksi tuli keisarin suosikki Kustaa Mauri Armfelt, joka piti Vanhan Suomen yhdistämistä muuhun Suomeen erittäin tärkeänä.

"Olen tänään ollut päivällisellä hovissa, tehnyt illalla työtä keisarin kanssa ja vihdoin saanut Vanhan ja Uuden Suomen yhdistämisen ratkaisuun. Se on todella suuri työ ja tärkeä voitto ihmiskunnalle, Näin raportoi Armfelt iloisena vaimolleen marraskuussa 1811.
Joulukuussa 1811 Aleksanteri ensimmäinen antoi manifestin, jossa Vanha ja Uusi Suomi yhdistettiin suuriruhtinaan vallan alaiseksi autonomiseksi valtioksi, jonka yhteisnimenä oli Suomi.

YLE TEEMALLA 3.1.2017 Viipuri tänään, venäläinen dokumentti
http://www.yle.fi/vintti/ohjelmat.yle.fi/hovimaki/ajankuva/vanha_suomi.html

4

180

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hjiuouik

      Hyvä oli Viipuri dokumentti tuon ohjelman jälkeen, Paluu Viipurin vierailuun 1991 , jossa vuonna 1931 syntynyt palasi katsomaan paikkoja . Vilkasta oli silloinkin, kaikki autotkin olivat vielä venäläisiä. Paljonhan siellä on vielä vanhoja taloja, tuon ohjelman jälkeenkin vaikka siitä on kulunut sen 25 vuotta, tosin on selvää että jos talolle ei ole tehty mitään , niin entistä huonommassa kunnossa se on.
      Viipuri oli ekan kerran otsikoissa kun valmistui Druzba hotelli suomalaisvoimin 80 luvun puolivälissä. Silloin järjestettiin ekan kerran yöpymismatkoja Viipuriin, Itse kävin Viipurissa 90 luvun lopussa. Silloinhan jo kaikki entiset kivijalkakaupat olivat jo liikekäytössä.
      Viipuri oli tosiaan Suomen toiseksi suurin kaupunki. Sitä ei tiedä minkälainen olisi kaupunki jos olisi Suomella säilynyt. Olisiko purettu kaikki vanhat rakennukset. Turusta puhuttiin Turun taudista. En ole niin perehtynyt Turun rakennuskantaan , olivatko puretut talot puutaloja kuten Tampereella.Sehän pistää aika lailla silmäänkin jos kahden vanhan kivikerrostalon väliin on rakennettu elementti kerrostalo.
      Tampereelta purettiin Amurin työläis puutalokorttelit. Yksi jätettiin museoksi, samoin Tammelan kaupungin osasta. Yksi jätettiin jonka historiaa ja nykypäivän kuulumisia voi lukea tuosta.
      http://www.annikinkatu.net/index.html

    • SeAvarakatseinen

      Venäläiset tunkivat länteen vasta 1700 -luvulla.

      http://areena.yle.fi/1-2351153

      Millähän R Y S S Ä T saavat tämänkin historan korjattua mieleisekseen?
      Kenraali R.Meriö sanoo suorat sanat.

      • ryssittelijäruotzille

        Ei hurrien ryöstöretket eikä AKS-natsismi pystyneet mitään karjalais-slaavilaiselle kansalle. Kaunis Karjala pelastui EU-imperialismilta ja islamisaatiolta. Aleksanteri Nevski ja Iivana Suuri loivat hengen jolla eurooppalainen sivistys vielä palaa länteenkin.


    • hjiuouik

      Siis Viipuri oli Venäläisten vuosina 1721-1809. En ole lukenut siltä ajalta kirjallisuutta, että jäivätkö sitten asumaan Venäjän puolelle. Käsittänääkseni Venäjälla asuttiin , mutta Venäjää ei käytetty kielenä jos sitä ei osattu ,eikä ollut mitään syytä muuttaa pois kotoa ,samoin kun raja siirtyi edelleen lännemmäksi 1743 . Niin jäi Hamina , Kotkan ja Kouvolan seutua Venäjän puolelle , samoin kun Savonlinna. Loviisa perustettiin sitten Rajaa vastaan. 66 vuotta kesti 1743-1809. Kokonaan Itsenäisen Suomen Viipuri oli sitten 1918-1945. Ja tähän aikaan vedotaan kun puhutaan että ryssä vei Viipurin. Vähemmistö kansallisuuksille Neuvostoliiton aika oli toki tuhoisaa Neuvostoliitossa. Jos Neuvostoliiton valtio olisi jäännyt syntymättä, niin edelleen oltaisiin osaksi Venäläisiä. Kansakoulu laitoksen syntyminen on sitten sulauttanut kieliä valtakieleen. Kuten Suomessakin , Ruotsia puhutaan vain rannikolla. Sisämaahan ei Ruotsin kielisä kouluja perustettu, vähäisen oppilasmäärän takia.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      81
      1710
    2. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      72
      1349
    3. Mietitikö nainen koskaan

      Miksi me ollaan päädytty tähän pisteeseen. Lähestmistapaa ei ole. Tarvitaanko me oikeasti enää tätä.
      Ikävä
      106
      1278
    4. Suomalaisia naisia lennätetään seksimatkoille

      https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/1f5f5e20-8c36-4907-9640-8e0c3b017c5a Gambia on jo vuosia ollut yhtä kuin munanhaku ma
      Lieksa
      184
      1178
    5. huono omatunto

      johtuu siitä, että minulla on tunteita sinua kohtaan. Se vaikuttaa asiaan. Kaipasin sinua tänäänkin.
      Ikävä
      64
      1053
    6. Nämä kaikki alla olevat aloitukset on saman naisen aloituksia

      Kuinka paljon täytyy vintissä viheltää että esiintyy välillä jopa miehenä, ja sitten itse vastailee omiin kysymyksiinsä?
      Ikävä
      163
      1051
    7. Päätin juuri että

      En odota että meidän välillä enää tapahtuisi mitään. Tämä on aivan liian monimutkaista ja kyllä sinäkin olisit joskus mi
      Ikävä
      32
      902
    8. Onnistuit sohaisemaan mua

      Kaikkein herkimpään kohtaan ja kyseenalaistamaan mun luottamuksellisuuden. Kun sitä ei ole niin ei ole mitään muutakaan
      Ikävä
      62
      876
    9. Huomenna se

      Tulee kohta, odotatko?
      Ikävä
      61
      836
    10. Mitä kaipaat

      Usein elämässäsi
      Ikävä
      94
      794
    Aihe