Milloin sinulla on aikaa?

Ajatella elämääsi, läheisiäsi, ympäristöäsi... istua alas ja katsoa ikkunasta ulos? Ihan vain olla hetki hiljaa. Huomaatko mitä silloin tapahtuu?

Mutta kun ei ehdi. On liikaa töitä ja liian työn vastapainoksi tarvitaan liikaa viihdettä, joka työntää työasiat ja kaiken muunkin ikävän hetkeksi pois mielestä, jotta jaksaa taas tehdä liikaa töitä. Missä siinä olisi tilaa omille ajatuksille tai tyhjänpäiväiselle joutenololle ilman sitä, että jokin tai joku jatkuvasti on vaikuttamassa ajatuksiin tai pitämässä jatkuvassa liikkeessä - ulkoapäin.

Oletko koskaan pysähtynyt ja miettinyt mitä järkeä tässä kaikessa on? Millaista elämää elät? Mitä haluat? Mikä juuri sinulle on merkityksellistä? Voitko hyvin? Entä voivatko läheisesi hyvin? Millainen sää ulkona on?

Onko jokainen hetkesi tarkkaan ohjelmoitu, pyritkö jakuvasti tuloksiin ja asetat tavoitteita? Mitä tai ketä varten? Ahdistavatko tuollaiset ajatukset liikaa? Et oikein ymmärrä mistä kaikessa on kyse tai miten tämä yhteiskunta toimii mutta seuraat silti koko ajan uutisia ja muuta mediaa. Uskot kaiken kun et ehdi eritellä mitä kannattaa uskoa ja mitä ei. Silloin on helppoa tarttua yksinkertaisiin viesteihin ja mennä fiilispohjalla.

Kannattaisiko kuitenkin välillä hengähtää ja tarkistaa suuntaa kompassin kanssa? Siltä varalta, että vanhat maamerkit ovat ehtineet vaihtumaan?

5

80

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Minulla on aina aikaa itselleni ja läheisilleni.

    • Nykyään on aikaa, onneksi. Myönnän kyllä auliisti sen, että joskus aikaisemmin oli aika suorituspainoitteista se eläminen ja niinkin ylpeä kuin sitä omista lapsistaan on tänä päivänä niin kyllähän se totuus on se, että meillä vaimo sen kasvatuspuolen hoiti. Itse kuljin reissutöissä ja jälkeenpäin jonkinverran jopa sitä katunutkin mutta toisaalta sitten taas elämä on sellaista kuin se on ja siihen aikaan sitä rahaa tarvittiin.

      Nykyään otan välillä vähän omaa aikaa siten, että lähden vaikka alkukeväästä pilkille. En minä niistä kaloista niin mutta on hienoa istua järvenjäällä auringonpaisteessa tai vaihtoehtoisesti täälläpäin voi mennä paikalliselle metsästysmajalle ja töräyttää takassa kunnon pannukahvit ja funtsailla asioita, mitä nyt milloinkin.

      Nykyään helposti kuvittelee, että se jotenkin , että olet aina tavoitettavissa on se jonkinlainen mitta. Ei kyllä sen puhelimen voi laittaa joskus no, vähintään äänettömälle . Paremminhan sitä sitten jaksaa oikeasti olla paikalla kun välillä vähän "nollaa"

    • ”Ajatella elämääsi, läheisiäsi, ympäristöäsi... istua alas ja katsoa ikkunasta ulos? Ihan vain olla hetki hiljaa.”

      Kun lapset olivat pieniä, aika oli hyvin rajallista. Mutta onneksi tuota on voinut aina tehdä, milloin enemmän ja milloin vähemmän.

      ”Onko jokainen hetkesi tarkkaan ohjelmoitu, pyritkö jakuvasti tuloksiin ja asetat tavoitteita?”

      Tuota kohtaa kritisoin, sillä ei kaikilla tilanne vain oman tahdon mukaan kiireistä. Mm. edellinen työni, joka oli vaativaa, oli ohjelmoitu jo aivan muilta tahoilta. Sen minkä itse pystyi vaikuttamaan, oli aika vähäistä. Työelämän vaatimukset kasvaa koko ajan, ja suurin osa pinnistelee, jotta saa pitää sen työpaikan. Ne jotka ottavat rennosti, ovat ensimmäisiä lähtijöitä YT neuvotteluissa.

      Tilanteeni on nyt parantunut, mutta hinta oli kova. Kun voimat eivät enää riittäneet muuhun kuin työhön, jäivät niin harrastuksen, ystävät kuin muukin vapaa-ajanvietto vähemmälle. Nyt on toisin.

      ”…oikein ymmärrä mistä kaikessa on kyse tai miten tämä yhteiskunta toimii mutta seuraat silti koko ajan uutisia ja muuta mediaa.”

      Tuossa taustalla voi olla työelämä, ja aivot eivät yksikertaisesti jaksa ottaa vastaan uutta vielä vapaa-ajallakin. Mutta toki on ammatteja, joissa noita voi seurata – tai joissa pitää seurata. Uskon että erittäin monella on syy vain se, ettei pohjatiedot riitä, ei ole koskaan opittu ns. oppimaan itsenäisesti ja vähänkin monitahoisempi ajattelu ei vain luonnu.

    • Niille, joilla on aikaa kuunnella keskusteluohjelmia:

      "Keskustelu, joka tähtää asioiden ja toisten ihmisten näkökantojen ymmärtämiseen, on välttämätöntä demokratialle, sanoo filosofi Kai Alhanen. Yhteiskunnallinen dialogi on merkityskeskustelua.

      Dialogin ehto on, että ihmiset kohtelevat toisiaan tasa-arvoisesti ja kunnioittaen ja he haluavat oikeasti oppi jotakin sekä toisista ihmisistä että itsestään.

      Meillä Suomessa on paljon haasteita erilaisuuden sietämisen kanssa, sanoo Alhanen.

      -Nykyinen maailma tuo esille todella isoja ongelmia ja ihmisten kokemusmaailmat ovat eriytyneet kauaksi toisistaan. Tässä tilanteessa erilaisuuden sietäminen on vaikeaa.

      -Kuitenkin erilaisuuden hyödyntäminen päätöksenteossa on meidän demokraattisen politiikan perintömme pääjuonteita.

      Alhasen mielestä erilaisuuden sietäminen ja hedelmällisen dialogin käymisen taito on kansalaiskasvustulsen keskeisin tehtävä."


      Kalle Haatanen
      Dialogi demokratiassa

      http://areena.yle.fi/1-3768233


      Itselleni heräsi tuon pohjalta ajatuksia, että autoritäärisessä ja hierarkkisessa ilmapiirissä avoin ja aito dialogi on usein jopa suorastaan kiellettyä - toisaalta miksi niin? Jos jokin asia ei kestä lähempää tarkastelua miksi ylipäänsä ylläpitää sellaista järjestelmää? Eikö silloin jo lähtökohtaisesti ole jotain pahasti vialla?

      Kun kerran on päässyt kokemaan mitä eläminen dialogin mahdollistavassa, toiset huomioonottavassa, vapaassa demokratiassa on, ei siitä sen jälkeen halua enää luopua.

      • "....autoritäärisessä ja hierarkkisessa ilmapiirissä avoin ja aito dialogi on usein jopa suorastaan kiellettyä..."

        Totta kai se on. Tarkoitus lienee että asiat vain niellään ja opetellaan ulkoa kopioimalla jonkun tietyn henkilön mukaan. Kyse on siis vallasta ja vallan käytöstä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin ajattelit

      Nähdä minut? Onko jotain odotuksia?
      Ikävä
      138
      1638
    2. Yksi mies ajatteli hyvin pitkään

      ja hänen kaipauksensa menetti kiinnostuksensa häneen…
      Ikävä
      102
      1208
    3. Ihastuin sun kaksoisolentoon

      Kaipaan sitä nyt tästä eteenpäin. Joskus käy näin. 👋🏻
      Ikävä
      169
      1192
    4. Maailmanlaajuinen tietokone ongelma?

      Kuinka systeemit voidaan rakentaa niin että yksi tietokone ongelma vaikuttaa miljardin ihmisen elämään jopa viikkokausia
      Maailman menoa
      85
      1083
    5. Minä vaan masennun yksinäni

      Viettäkää mukava perjantai ilta ja kiva viikonloppu. 🌃🌞🐺💤
      Ikävä
      188
      902
    6. Ketä kaivattusi mielestäsi muistuttaa

      ulkonäöllisesti?
      Ikävä
      39
      819
    7. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      82
      812
    8. Hyvää yötä naiselle.

      Olitko sä taas lihonut? Hyh Hyh mieheltä jonka tunnet
      Ikävä
      89
      798
    9. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      73
      724
    10. Naantalissa kohahtaa

      Yli 4 vuotta puhelimeen, tietokoneelle murtautumista sekä Whatsapp urkintaa Naantalissa hakkeritiimin jäseniä
      Naantali
      137
      682
    Aihe