Seurakunnissa liikaa työntekijöitä

Peili2

Helsingin Malmin seurakunnan kirkkoherra Heikki Arikka moittii kirkon vastuutonta rahankäyttöä ja myöntää, että mikään ei enää korjaa Suomen luterilaisen kirkon jäsenmäärän pudotusta eikä kristinuskon yleismaailmallista romahdusta.

Malmin seurakunta ponkaisi pystyyn rajut säästötalkoot

Kirkkoherra Heikki Arikan mukaan seurakuntaneuvoston sopima miljoonan euron säästöohjelma on riittämätön. Hän arvostelee kovin sanoin kirkon taloudenpitoa.

Malmin seurakunnan seurakuntaneuvosto teki päätöksen kokouksessaan tiistaina 17. tammikuuta. Säästöt noudattavat Helsingin seurakuntien keväällä 2016 sopiman yhteisen toimintakulttuurin muutoksen edellyttämiä tavoitteita.

– Säästöihin pyritään hieman etupainotteisesti, jotta pysymme aikataulussa mukana, sanoo Malmin seurakunnan kirkkoherra Heikki Arikka.

Syynä säästökuuriin on kirkon jäsenkadosta seurannut kiristynyt taloustilanne. Arikan mukaan yksittäisen seurakuntalaisen kannalta säästöt näkyvät vain vähän.

– Joillain alueilla säästö voi näkyä siinä, että seurakunta luopuu tutusta kokoontumistilasta.

Kirkko syö enemmän kuin tienaa

Heikki Arikan mukaan Malmin seurakunnan taloustilanne ei tällä hetkellä ole hälyttävän huono, mutta kirkko kokonaisuudessaan saa häneltä ankaraa kritiikkiä huonosta taloudenpidosta.

– Julkishallinnollisten organisaatioiden täytyy tulla toimeen verotuloilla. Tällöin kulut eivät voi kasvaa tuloja suuremmiksi, Arikka sanoo.

– Kirkossa jäsenmäärän vähenemisen seuraukset tiedettiin jo 10–15 vuotta sitten, mutta mitään ei tehty. Silloiset päätöksentekijät eivät halunneet tai uskaltaneet tehdä oikeita ratkaisuja, jotka nyt joudutaan tekemään jälkityönä.

Arikan mielestä nykyiset leikkaukset olisi voinut välttää säästämällä etukäteen, mutta kirkko ei omana etsikkoaikanaan toiminut.

– Kirkon verokertymä on laskenut koko ajan, tai tarkemmin sanottuna tulevien vuosien verokertymän lasku on ollut nähtävissä jo etukäteen, mutta mitään ei ole tehty kulujen pienentämiseksi samassa suhteessa, Arikka sanoo.
Ensin luovutaan seinistä

Vuonna 2016 kirkkoon liittyi Helsingissä 2289 ihmistä. Kirkosta eronneita oli melkein kolme kertaa enemmän, 6476. Heikki Arikan mukaan mikään ei käännä tätä kehitystä. Trendi on Arikan mukaan erityisesti yleismaailmallinen ja länsimainen ilmiö.

– Seurakuntien yhteinen 15 prosentin säästötavoite on liian vähäinen. Jo ennen vuoden 2019 alkua on asetettava uusia tavoitteita, Arikka sanoo.

Malmin seurakunnassa säästetään ensin kiinteistökuluja karsimalla.

– Kirkossa oli pitkään vallalla käsitys, että ihmisten kokoontumista varten pitää ostaa tai rakentaa tila, Arikka sanoo.

– Kiinteistökulut eivät kuitenkaan ole missään järkevässä mittasuhteessa niiden käyttöasteeseen nähden. Tulevaisuuden kirkossa sen työntekijöiden on tultava ulos seurakunnan tiloista ja mentävä ihmisten tiloihin, Arikka sanoo.

Tämäkään ei riitä. Tulevaisuuden kirkon on karsittava työntekijöistään. Tämä voi johtaa jopa pätkätyöläisyyteen kirkossa.

– Kirkko ei ole missään kohtaa sopeuttanut henkilöstömenoja sen jatkuvasti pienentyneisiin tuloihin. Kun kirkon tulot pienenevät tätä kyytiä, voidaan kysyä, onko järkevää palkata henkilöä töihin 35 vuodeksi, jollei siihen ole varaa, Arikka sanoo.

Hän ennustaa, että parinkymmenen vuoden kuluttua kirkolla on nykyiseen nähden työntekijöitä jäljellä enää reilu kolmannes.

– Tanskan luterilaisella kirkolla on työntekijöitä vain noin kymmenesosa siitä, mitä Suomessa. Malmin seurakunnassa työntekijöitä on melkein enemmän kuin koko Virossa kirkon työntekijöitä. En usko, että Suomi on mikään poikkeus muihin Pohjoismaihin ja Baltiaan nähden enää tulevaisuudessa, Arikka pohtii.

https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/malmin-seurakunta-ponkaisi-pystyyn-rajut-saastotalkoot

https://www.eroakirkosta.fi/

1

240

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • erosin jo kirkosta vuonna 2012 tultuani uskoon

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      129
      3299
    2. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      109
      1331
    3. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      267
      1285
    4. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      65
      1116
    5. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      15
      1062
    6. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1061
    7. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      57
      989
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      976
    9. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      42
      944
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      46
      854
    Aihe