Aihe

Vahvaluontoisia ihmisiä

Yotafoun

Eteläpohjalaiset mainostaa monesti olevansa vahvaluontoisia ihmisiä. Omien keskuudessa ovatkin. Mutta kun laitetaan ep:laiset vaikka johonkin palaveriin, missä on etelä- tai lounaissuomalaisia, niin aika sivusta seuraajiksi ep:laiset jäävät. Ep:llä näemme oman maineemme vahvaluontoiseksi. Mutta eteläsuomessa ep:laiset käsitetään useinkin juuri hiljaisiksi jörriköiksi, jotka käy vähän hitailla. Rehellisyys on ainoa valttikortti, joka tiedetään eteläsuomessa. Kerran eräs eteläsuomalainen kommentoikin ep:laisia, että ovat tyhmiä mutta rehellisiä.

Onkin siis aika mielenkiintoista, että näemme itsemme aivan eri tavalla, miten meidät nähdään muualta. Koemme olevamme vahvaluontoisia ja itseriittoisia, mutta muualta kokevat meidät vain hiljaisina ja tyhminä sekä rehellisinä.

Muiden maakuntien stereotypiat natsaa paremmin, omien ja ulkopuolisten näkemysten kanssa. Esim hämäläiset ovat omasta mielestään hitaita, ja niin ne ovat myös muiden suomalaisten mielestä. Ja turkulaiset ovat omasta mielestään hieman ylpeitä, ja sitähän ne on muidenkin mielestä, tai ainakin ylimielisiä.

Miksi juuri ep:laisen stereotypian kohdalla on näin suuri ero, oman näkemyksen, ja ulkopuolisen näkemyksen osalta? Vai onko se juuri se, että henkselienpaukuttelu ja todellisuus ei vain kohtaa.

34

686

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • eipiräpaikkaansa

   Riippuu ihan siitä,mitä sillä vahvaluontoisella tarkoitetaan?? Suorasanaiseksi on joskus sanottu!! Jos tottapuhutahan,niin kukaan ei oo sellaanen,ku kuvitteloo olevansa!?

  • YugyYugy

   Sama kokemus: tyhmiä mutta rehellisiä on ensivaikutelma. Tyhmyyden oletus liittyy siihen sekä henkisen että fyysisen hitauden kokemiseen eteläpohjalaisessa. Kuin hölmöläiset tv-ohjelmassa aikoinaan. Pellavapäiset miehet suu ammollaan Häh? Vahva luonne on ilmeisesti sitä, että jos jotain sanotaan tai luvataan, se pitää. Vaikka jälkeenpäin tajuaisikin olleensa väärässä, mielipidettään ei voi enää vaihtaa, kun on niin vahvaluontoinen.

   Vahva luonne on ihan eri asia kuin vahva itsetunto. Siihen viittaa myös vahva, pakottava yhteisöllisyys. Asioita ei kyetä tai haluta päättää yksin itsenäisesti. Ryhmäkuri taas rajaa vaihtoehtoja, tasapäistää, luo pakottavia, pikkumaisiakin viitekehyksiä.

   Hiljaisiksi en eteläpohjalaisia kuvailisi. Päinvastoin. Kovaäänisiä ovat, mikä taitaa olla perua matalasta koulutustasosta. Viimeistään silloin, kun oppii perusteet siitä, miten pidetään luentoja tai puheita, saadaan opetusta äänenkäytön merkityksestä. Vahva murre käy, jos paikalla on vain samaa murretta puhuvia. Muutoin puhujan haluama viesti menee ohi korvien, kun osa kuulijoista alkaa naureskella murresanoille. Äänenvoimakkuudella ja murresanojen käytöllä aika paljon viestittää omasta koulututasostaan. Yhä useampi nykyään kokee kovaäänisyyden törppönä häiriötekijänä.

   Eteläpohjalainen varmaan näkee itsensä eri lailla kuin eteläsuomalaiset, sillä täällä on haluttu asua ilmeisen eristäytyneinä. On pelätty että Helsingin herrat tänne meille tulevat kertomaan, miten täällä meidän pitäisi toimia. Ei ole missään tilanteessa tajuttu, että ulkopuolelta tuleva näkee asiat tarkemmin kuin syöveriensä pyörteissä vuosikymmeniä puurtanut konkari. Kokemusta on ollut enemmän pohjoisemmasta alaspäin muuttaneista. Rehellisyydestäkin voisi olla eri mieltä. Vanhaa pohjalaisuuteen liittyvää legendaa nykyään käytetään härskisti hyväksi. Tai koetetaan käyttää. Henkselienpaukuttelu on sitä, mitä oman heimon parissa käytetään vallan saamiseksi. Se vaan ei valtakunnallisessa kanssakäymisessä toimi.

   • trertrert

    Juuri tuon "vanhan pohjalaisuuteen liittyvän legendan" mukainen on se mielikuva joka esim. pääkaupunkiseudun väestöllä on pohjalaisista. Juontaa ehkä pääosin juurensa elokuvista joissa pohjalaisuutta kuvataan. Todellisuudessa kun heillä ei ole laajempaa omakohtaista kokemusta pohjalaisista, niin se mielikuva on nimenomaan mielikuva eikä perustu todellisuuteen. Itse kun ympäri suomea työni vuoksi liikun niin olen törmännyt todella monta kertaa siihen "väärään mielikuvaan". Ja monesti on kysytty että "ovatko pohjalaiset oikeasti sellaisia kun siinä elokuvassa on". No välillä vastaan että "juuri sellaisia" tai "osa on sellaisia" tai sitten sanon että "tuleppa joskus käymään".


  • YugyYugy

   Aloittajan tarkoittama "hiljainen eteläpohjalainen" tarkoittanee sitä, että tämä ei saa sanottua. Hyvä esimerkki on siinä, kun E-P vuosikymmeniä haki valtiolta tukea Seinäjoen ohikulkutielle. Ilkka etusivullaan kerran ihan oikeutetusti paljasti, että Etelä-Suomessa viranomaiset olivat ihmetelleet, että "ne olivat tulleet vuosi toisensa jälkeen vain paikan päälle lakki kädessä kuuntelemaan, mitä on päätetty. Koskaan ei kysytty tai vaadittu, että Seinäjoen ohikulkutie saisi tuen." Paperihakemus oli laitettu ja se oli siinä. Hiljaisuus tässä tarkoittaa siis sitä, ettei saada sanotuksi tai vaadituksi. Kun kukaan ei halunnut henkilökohtaisesti profiloitua, ettei saisi ryhmältään satikutia, jos möhlii. Ei saatu sanottua, ei uhoillen, eikä kovalla äänellä painostaen, edes henkseleitä paukuttaen.

  • Koulussaoltu

   Tunnistan kirjoittajan 'äänenpainosta'. Opettajatyyppiä.

  • juurikinnottanäin

   Pohjalainen on reilu.Kateuskin täällä on reilua ja suoraa.ei sellasta kun keski-suomes taikka varsi nais-suomes.Siellä puukotetaan selkään menestyvää minkä keritään,täällä menestyvää ihaillaan ja koitetaan panna paremmaksi.Hiljasia löytyy joka maakunnasta.

   • sfaasfasfafsafs

    Tämä on syy miksi pohjolaaset on lähteneet Amerikkaan ja siellä menestyneet PAREMMIN KUIN SUOMESSA.

    Ei tiedä eteläsuomalaaset että pohojalaasia on paljolti Amerikassa ja sinne mennnyt ja ovat osana pikkuusen suurempaa maailmaa ku Helsingin herrat.


   • tosiHäpeä158
    sfaasfasfafsafs kirjoitti:

    Tämä on syy miksi pohjolaaset on lähteneet Amerikkaan ja siellä menestyneet PAREMMIN KUIN SUOMESSA.

    Ei tiedä eteläsuomalaaset että pohojalaasia on paljolti Amerikassa ja sinne mennnyt ja ovat osana pikkuusen suurempaa maailmaa ku Helsingin herrat.

    Mitä menestyneitä pohjalaisia jenkeissä muka on ollut?


  • jopafsojapfsjop

   Suorasanainen "rehellisyys" eli pään hakkaaminen seinään nyt ei ole koskaan ollut oikein vahvassa huudossa. Pohjalainen on typeryydessään idioottimainen, hän hakkaa päätään seinään vaikka niin kauan että oma pää hajoaa siihen seinän kylkeen.

   Muistakaa että pohjolaanen on RUOTTALAASTEN, HÄMÄLÄÄSTEN ja SAAMELAASTEN SEKOOTUS SIKIÖ

   • Asfalttisoturi

    Miten ne saamelaiset ja hämäläiset? Hämäläiset naapureita, mutta saamelaiset aika kaukana.


   • hyihelevataPLUS

    Jep eipäs nyt sekoiteta niitä hämäläisiä ja saamelaisia pohjalaisuuteen


  • pohojalaane2

   Samapa tuo miten muut meidät näkevät tai mitä meidän luonteesta ajattelevat. Minun puolesta voivat pitää hitaina ja tyhminä. Ei hetkauta. Taitaa kuulua jonkun muun maakunnan luonteeseen sen murehtiminen mitä muut meistä oikein ajattelee.

   • analyysin_paikka

    Huono asenne on tässä ajassa omiaan syömään ihmistä sisältä päin, koska enää ei muulta maailmalta voi piiloutua. Internet tuo asiat julki. Samapa tuo -asenteesta ainakin osittain johtunee se, että eteläpohjalaiset niin paljon sairastavat kansantautejakin, vai mitä? Välinpitämättömyys on tapa piilottaa huonoa itsetuntoa tms, mikä syö energiaa ja lisää negatiivisuutta, lopulta sairastuttaa. Kun julistaa välinpitämättömyyttään, luulee näyttävänsä "vahvaluonteiselta", vaikka sitä se ei ole vaan kertoo lähinnä sulkeutuneisuudesta ja halusta vetäytyä pois näkökeilasta. Kritiikkiä ei osata ottaa vastaan.


   • pohojalaane2

    En luule mitään ja jos se jostain sulkeutuneisuudesta kertoo, niin sekin on ok minun puolestani. Olisikohan se muidenkin suomalaisten aika olla tyytyväisiä itseensä sellaisina kuin ovat, eikä yrittää olla jotain mitä ei ole ulkoisen paineen takia. Mukava omana junttina itsenään nauttia kevään tulosta. Mullan hajusta ja kiurun laulusta. Ei tarvitse esittää kenellekään mitään.


  • Nottanäinmeillä

   Kiva kirjuttaa ja vaihtaa ajatuksia oman itsensä kanssa. Keskustelukaverin puutteessa. Eipä tule riitaa.

   • lohtualäheltä

    Ei tarvi yksin kirjuttaa. Liity vaa keskusteluun. On sullakin varmaa tästä aiheesta mielipiteitä.


  • Huonoitsetuntoko

   Kokemukseni Etelä-Pohjalaisista on se, että tuntemani henkilöt haluavat kovasti tehdä itseään tykö kehumalla saavutuksiaan ja tietämyksiään asioista, vaikka kukaan ei olekaan asettanut niitä kyseenalaiseksi. Minähän olen tehnyt sitä ja tätä, minähän olen... jne.

   • affaj

    Noin juuri ja nimenomaan omien keskuudessa retostellaan. Sitten kun e-pohjalainen on maakunnan ulkopuolella niin ollaan hiljaista poikaa. Huonosta itsetunnosta tämä kertoo.


  • Yksilön

   Nykyin nuo heimorajat taitaa olla kaukaista historiaa. Ja eteläpohjaisetkin on menettämässä mainettaan hyvinä työntekijöinä. Samaapullamössöporukkaa joka puolella. Kaikki pitäisi saadahelpolla ja vähän enemmän kuin naapuri( seinän takana/kylällä/kaupungissamaassa).

   • isoonyrkinen

    Olen nähnyt täällä Seinäjoella sellasen ristiturpaasen , on muuten sitten oikein vaikia tyyppi , kirijoitelee monen paikkakunnan pastalla ,eikä paskanne siihen mihinä kyykyy . Varoottaisin tätä tyyppiä, ettei turpa halkia toisinpäin, kaiken varalta.


  • niin_se_on

   Itse ihmettelen sitä, että pohjalaiset muka sanovat asiat suoraan. Olen itsekin syntynyt ja asunut Etelä-Pohjanmaan alueella suurimman osan elämästäni, mutta asunut pätkiä muualla Suomessa ja 3:ssa eri maassa Suomen lisäksi.

   Pohjanmaalla pelätään suoraan sanomista. Se "suoraan sanominen" tarkoittaa pahan suovasti ja/tai raivokkaasti sanomista. Yleisimmin kylläkin sellaista takaperovittuilua, josta kuulijan pitää ymmärtää, että nyt tulee ilkeää palautetta.

   Ei, ei. Kun kuljette maailmalla niin huomaatte tuon vain myytiksi.

  • rahanperässä

   Aikoinaan Amerikkaan lähti leviämmän leivän perään vähän suomen joka kolkasta. Jotkut pärjäs ja jotkut ei.

  • eieteläpohjanmaalle

   Etelä-pohjanmaa on tutkitusti suomen konservatiivisn maakunta. missään muualla ei tapaa sellaista asennoitumista kanssaihmisiin. sellaista itseriittoisuutta sellaista narsismia jos sadistista suhtautumista kanssaihmisiin.

   OLEN ITSE ASUNUT USEASSA MAASSA VUOSIA JA ERIPUOLILLA SUOMEA VUOSIA KUITENKIN TÄÄLTÄ LÄHTÖISIN JA SYNTYISIN.

   KUMPUAAKO ASENTEET JA KÄYTÖS HISTORIASTA. "EN OLLUT TARPEEKSI SUURESTA TALOSTA"

   VIELÄ JOITAKIN VUOSIA TYÖELÄMÄSSÄ JA SE ONKIN AINUT MIKÄ PITÄÄ VIELÄ SUOMESSA.

   SÄVELET OVAT SELVÄT

   EI IKINÄ EIKÄ KOSKAAN ENÄÄN ETELÄ-POHJANMAALLE.. ONNEKSI ON MAITA MNIA JA IHANIA. EN ELÄ PILVILINNOISSA VAAN JALAT MAASSA.

   KOKEMUKSESTA TÄTÄ MAAKUNTAA VAIVAA PAHUUS!!

  • 1plus1on

   Pohjalaisten narsistisesta käytöksessä saisi mielenkiintoisen tutkielman. Kaiken takanahan on huono itsetunto ja häpeä.

   • Asfalttisoturi

    Kyllä näin on. Toista on nämä noitasuvut, joihin itsekin kuulun. Naurattaa myös nuo Häjyt, joita niin kovasti ihaillaan;rikollisia, jotka ei edes osanneet käyttää puukkoa , jos vertaa esim. aasialaisiin taistelutaitoihin.


  • Asfalttisoturi

   Ei pidä tuo rehellisyyskään paikkaansa. Tuo kuuluisa kateushan vallitsee myös alueella vahvana. Lisäksi on tuo "häjyyly" eli vastustetaan periaatteestakin, vaikka todellista syytä ei olisikaan. Esimerkkinä Seinäjoen kaupungin uimapaikat. Aina löytyy joku kolloo, joka ei usko, että koiria ei saa tuoda ko. alueille. Tuokin on sitä häjyilyä ja lain rikkomista.

  • Latuskapäidentasankoalue

   "Kolloo" kuulostaa juuri siltä, mitä isoäitini tarkoitti!1900-luvun alussa Turun oikeus karkoitti pahimmat rikolliset - ja karkoituspaikkana oli Etelä-Pohjanmaa. Täällä siis on ne kolloimmat geenit. Siitä johtunee häijyjen perimä.

  • Häjykolloonkomia

   Suoraan sanominen Etelä-Pohjanmaalla tarkoittaa kovaäänistä ja pahansuopaista sanomista. Ihan samaa pullamössöväkeä kuin esim Itä-Suomessa. Katsokaa vaikka katukuvaa. Ja tilastoja: https://yle.fi/uutiset/3-9111163 : "Sosioekonomiset syyt selittävät vielä 2010-luvullakin liikalihavuutta ja tupakointia Suomessa... Tilastointia liikalihavien määrästä tehdään maakunnittain. Tilaston kärkeä pitää Etelä-Pohjanmaa, jonka asukkaista liikalihavien määrä on 23 prosenttia. " Vahvaluontoinen tarkoittaakin ylipainoista vähän liian komiassa kunnossa olevaa eteläpohjalaista? Lasten lihavuus on jo laskenut. Vahvaluontoiset aikuiset pitäisi vielä saada ruotuun sillä hyvä olo välittyy. Vahvaluontoisuudesta on tullut todellinen este ja rasite!

   • Runoilija30

    Monasti eteläpohjalaiset pitää itseään ns länsisuomalaisena. Kuitenkin todellisuudessa Pori-Turku akseli edustaa sitä ns länsisuomalaisuutta. Eteläpohjanmaa edustaa enemmänkin pohjoissuomalaisuutta, kuitenkin lihavuuden yms sairauksien osalta pohjois ja itäsuomen kanssa samaa tasoa. Ja onhan tää meidän maakunta nyt ihan aikusten oikeesti melko pohjoisessa, kun ottaa huomioon missä väki asuu. Hämeenlinnan eteläpuolella asuu puolet Suomen väestöstä. Tampereen eteläpuolella 3/4 koko maan väestöstä. Kyllähän tavat ja tottumukset ovat täällä meidän maakunnassa samoja kuin pohjois ja itäsuomessa, perässä laahataan joka osa-alueella.


   • Pohdittavaa

    EU on määritellyt joka maahan ns. ykkösalueen. Suomessa se on Turku-Tampere-Kotkan alapuolinen alue. Sille alueelle mm. myönnetään enemmän tukia. Tämä ei kuitenkaan selitä sitä, miksi Suomen kolloimmat asuvat Etelä-Pohjanmaalla. Olisiko niin, että kollouden geenit täällä on vaan päässeet sulkeutuneissa olosuhteissa keskittymään ja periytymään?


  • ratsumies88

   edelliseen kysymykseen on helppo vastata...nimittäin kollouden geenit juurtaa keskenään naimisesta. kaikis lakeuden kylis ollaan sukua toisilleen...väkisin siinä tulee jo mielenvikaisuutta

  • wroom

   pakko se on ollu naira keskenään kun ollu pitkät matkat ja pimiät yät...ja tosi tarina yhden paapan suusta,siksi on niin paljon niitä ala- ylä- rinta- mäki- väliviivallisia nimiä kun on tullu se veljesriita toinen muuttanu peltojen toiselle puolen ja ottanu lisäliitteen...pimiäs hässitty siskua tai naapuria ja kylä kasvaa..mukaan tullu viä ruottin puolelta mannet jokka ei osannu lukee ei kirjottaa niiden nimet on näytetty ruottin väestörekisteristä sormella...ja suvut jatkettu ristiin kesken myös fakta myös

  • Jäxter

   Haapasalon Suomea katselin ruudusta. Yksi jakso käsitteli Etelä- ja Keski-Pohjanmaata. Haapasalo piti näitä jotenkin samana alueena, ja oli lopuksi sitä mieltä, ettei pohjalaiset olekaan niin juroja kuin kuviteltiin. Noh, käytännössä keskipohjalaiset luonnikkaampina väestönä, tekivät Haapasaloon vaikutuksen. Kun hän muutamia eteläpohjalaisia tapasi, niin kyllä se oli heti paljon jurompaa, vrt luonnikkaiset keskipohjalaiset.

   Toki Etelä-Pohjanmaan reunamilla, jurous ei ole enää niin pahaa, mitä sydänalueilla. Esim Lappajärvellä osataan sanoa jo asiat napakammin, vrt hidasälyinen ja myötäilevä nurmolainen tms sydänalueilla asuva.

   Kun mennään maakunnan ulkopuolelle, mihin suuntaan tahansa, niin ihmiset ovat paljon luonnikkaampia ja sanavalmiimpia, mitä hitaat ja takeltelevat eteläpohjalaiset. En nyt tarkemmin osaa sanoa mitä se on, mutta sellaista jämäkkyyttä ja vahvoja mielipiteitä yleensäkin. Eteläpohjalaisilla ei tunnu olevan mielipidettä oikein mihinkään, enemmänkin vain joojotellaan ja myötäillään. Lisäksi eteläpohjalaiset ovat jokseenkin epävarmoja, vaikka yrittävätkin surkuhupaisasti esittää sitä eteläpohjalaisen stereotypiaa, eli vahvaluontoista ja itsekehuvaa ihmistä, joka herättää lähinnä myötähäpeää kuulijassa. Ujon kun on vaikea esittää vahvaa. Enemmänkin ihmettelen, mistä sellainen vahvaluontoisen eteläpohjalaisen stereotypia on syntynyt, koska ihmiset tuntuvat olevan niin ujoja, häpeileviä ja epävarmoja elävässä elämässä.

   Muualla ihmiset on luonnostaan jämäkämpiä, omaavat vahvat mielipiteet, ja sanovat mielipiteensä häpeilemättä ja katsovat silmiin. Se on sellaista luonnollista luonnikkuutta, jota ei tarvitse erikseen esittää. Keskipohjalaiset, pohjoispohjalaiset, pirkanmaalaiset, satakuntalaiset ovat hyvin jämäköitä luonteeltaan, eikä heitä voi vedättää. Eteläpohjalaista sen sijaan voi helposti vedättää, ja muokata tämän mielipidettä, koska tällä ei ole mielipidettä oikein mihinkään. Eteläpohjalaiset jollain tapaa luonnostaan häpeää itseään, ja yrittävät esittämällä peittää häpeän, kuitenkaan onnistumatta siinä kovinkaan hyvin.

   • Hitaus888

    No katsokaas youtubesta sellasta kanavaa kuin Tanja Katariina... Siellä puhuu ihan avoimesti eteläpohjalaisesta murteesta ja kuinka sitä ei kehtaa puhua sekä siittä hitaudesta .


  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Maisa Torpan raskausuutisesta...

   Maisa Torppa ilmoitti olevansa raskaana. Yksi asia ihmetyttää ja on ihmetyttänyt aikaisemminkin: Maisa Torpan Instagramissa tykkääjissä/kommentoijiss
   Kotimaiset julkkisjuorut
   212
   13873
  2. Stefun Sofialle tarjoamat luxuskyydit maksamatta, velkaa niistä jo yli 17 000 euroa.

   Seiskan mukaan limusiinikyyteihin erikoistunut yritys hakee Stefun yritykseltä oikeusteitse yli 17 000 € maksamattomista kyydeistä. Useat ajoista ova
   Kotimaiset julkkisjuorut
   220
   3627
  3. Maisa otti raskauskirtin esille

   Viimeinen oljenkorsi.... Miten "yllättävää".. .. :D
   Kotimaiset julkkisjuorut
   149
   2334