Suomen kielessäkö ei muka futuuria?

Näin kuulen usein väitettävän kansainvälisillä sivustoilla englanniksi.

Mutta mikäs tämä sitten oikein on?

Tulen laulamaan
Tulet säikähtämään
Tulemme itkemään
Tulette nauttimaan

Kyllä englannissakin on ilmaisun "will be" lisäksi "come to be" joka ajaa saman asian ja tarkoittaa samaa mitä "tulla olemaan". Eli väitän, että suomen kielessä on tosiaan futuuri.

14

413

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
   • Eivät näytä ottavan tuotaa "tule tekemään"-muotoa lukuun. Eikä se nykykielessä meillekään tunnu luontevalta, edes muodollisessa puheessa. Suomessa ei siis oikeastaan olekaan futuuria muualla kuin kieliopissa.
    Mutta pystymme ilmeisesti tarpeeksi hyvin ilmaisemaan kyseisen aikamuodon. Se tapahtuu etupäässä aikamuotojen avulla. Aika voi olla jo ilmaistu tai käy ilmi asiayhteydestä, joten usein riittää pelkkä verbi, esimerkiksi
    : "Mitä teet huomenna?". "Menen mökille".
    Niinpä nykyhetken tekeminen tuntuu vaativan lisämääreen "parhaillaan".
    Mutta "rakennan taloa" kertoo nykyhetkestä, "rakennan talon" vasta tulevaisuudessa alkavastan tekemisestä tai sen aikomuksesta.
    Tai sitten aiotaan/meinataan tehdä jotakin.
    Ollaan tekemässä jotakin kuuluisi minusta paremmin nimenomaan nykyhetkeen, mutta sitä käytetään yleisesti futuurina. Tässäkin pätee tai ainakin pitäisi päteä tuo partitiivi/akkusatiivi-jako niin että vain akkusatiivi kohdistuisi tulevaisuuteen.


  • 7673473

   "Tulen tekemään" on ruotsin "kommer att" -ilmaisusta peräisin oleva svetisismi, joten sitä on hieman karsastettu. "Olen tekevä" on hyväksytympi, mutta hyvin harvinainen.

  • Futuurimuoto

   "Futuurimuoto" on: "Minä aion mennä mökille." Tai voi tietenkin sanoa myös, että menen huomenna mökille.

   • 7673473

    "Aion" ja "menen" ovat preesensmuodossa, vaikka merkitys olisi futuurinen.


   • Orwell-1984

    1. lause kertoo aikomuksesta, ei menemisestä.Sillä ei ole siis sama merkitys kuin 2. lauseella.  • Suomen kielellä toki voidaan ilmaista tulevaisuudessa tapahtuvia asioita. Tuo ilmoisesti ruotsista lainattu tapa on yksi. Se ei ole varsinainen futuuri, koska sen käyttö on valinnaista. Esimerkiksi voi aivan hyvin sanoa: "teen sen huomenna". Samoin jos jaetaan tehtäviä, niin "Minä teen sen" riittää kuvaamaan asian, koska asiayhteys ilmaisee sen, että kyse on tulevasta tekemisestä. Futuuria olisi pakko käyttää. Se on vähän kuin sanoisi: "Teen sen eilen". Preesens ei sovi menneeseen aikaan (poikkeus on historiankuvaus, jossa lukijalle pyritään sillä antamaan kuva kuin hän olisi asioiden keskellä).

   On muitakin vastaavia asioita. Esimerkiksi sanaa "se" voi käyttää kuin englannissa artikkelia "the". Toki nämä ovat määrittelykysymyksiä, kieltähän ei luoda kieliopista käsin vaan kielioppi kuvaa kieltä.

   • 7673473

    "Se" on vielä ainoastaan vaillinaisesti määräisen artikkelin tehtävässä. Sekä normatiivinen että deskriptiivinen kielioppi pitäisivät ilmaisua "Se aurinko paistaa" epäsuomalaisena.


   • 7673473 kirjoitti:

    "Se" on vielä ainoastaan vaillinaisesti määräisen artikkelin tehtävässä. Sekä normatiivinen että deskriptiivinen kielioppi pitäisivät ilmaisua "Se aurinko paistaa" epäsuomalaisena.

    Aurinko ei tarvinne määräistä artikkelia - tiedetään jo hyvin yleisesti, mistä on kysymys.


   • 7673473

    Asiat, jotka ovat ainoita laatuaan, ovat taipuvaisia esiintymään määräisessä muodossa. Jos siis kielessä sellainen on.

    "The sun is shining."
    "Solen skiner."
    "Die Sonne scheint."


  • Voisitko mainita yhden kansainvälisen sivuston, jossa väitetään tuollaista? Tai no mieluiten kolme; sen verranhan pitäisi olla helppo mainita, jos sanalle ”usein” on mitään katetta.

   Selvää kuitenkin on, että suomessa ei ole kieliopillista futuuria siinä mielessä, että tulevaisuuteen viittaavissa lausumissa säännönmukaisesti käytettäisiin erilaista verbinmuotoa (yksinkertaista tai yhdistettyä) kuin nykyisyyteen viittaavissa.

   • Ehkei niin usein, jos tarkemmin ajattelen ja otan huomioon miten olen nähnyt sitä ajoittain hyvin pitkällä, vuosien mittaisella aikavälillä. Siksi en osaa enää ohjata useisiin linkkeihin jotka olen nähnyt (en edes muistaisi), vaan annan viimeisimmän. Kyseessä ovat siis YouTube-kommentit.

    https://youtu.be/D-uWYvlyeBc

    Yksi kommentti nimen "Koistinen" alla.


  Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Yhä useammat miehet jäävät ilman seksikumppania

   Seksuaalinen yksinäisyys on myös yhteiskunnallinen ongelma: https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009348479.html?share=e7236ee8014c17d4d350174fb6afe007
   Sinkut
   460
   3402
  2. Martina ei viihdy kotona!

   Montako päivää ehti Martina olla kotona ennen kuin oli taas menossa. Tällä kertaa sentään koira mukanaan mutta loput perheestä jäi taas muiden hoidet
   Kotimaiset julkkisjuorut
   375
   1854
  3. Ähtärin pandapäätös

   Kun pandapäätöstä valmisteltiin eläinpuiston toimitusjohtajana oli Juhani Haapaniemi, hallituksen puheenjohtajana oli kaupunginhallituksen puheenjoht
   Ähtäri
   36
   1038
  4. Emeka Matthew Ekperech tuomittiin raiskauksesta vankeuteen - hän on valittanut tuomiosta

   https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/43a4cae4-09ed-485b-b47b-ded8761c4d07 Tuomittu joutuu maksamaan myös korvauksia. Yhdynnän kohteena ollut h
   Maailman menoa
   27
   1037
  5. Hengaillaan

   Hengaillaan-visailuohjelmasta ei todellakaan tule suosittua ja pitkäikäistä vaan se floppaa ja komeasti karahtaa kunnolla kivikolle,tuleepahan kokeilt
   Yle
   77
   1021
  6. Millon olet

   Tavannut kaivattusi viimeksi ja missä.
   Ikävä
   52
   914
  7. Naisen keho ei ole miehen oikeus

   Miesten seksuaalisten tarpeiden täyttäminen ei ole naisten tai yhteiskunnan velvollisuus. Seksi ei ole kenenkään oikeus. https://www.hs.fi/mielipide/a
   Sinkut
   148
   888
  8. Joko sinä mies unohdit tämän naisen?

   Kohta nähdään varmaan taas, mutta tykkäätkö yhtään?
   Ikävä
   51
   811
  9. Mistä juttelitte

   kun näitte viimeksi?
   Ikävä
   45
   777
  Aihe