Suomen kielessäkö ei muka futuuria?

Näin kuulen usein väitettävän kansainvälisillä sivustoilla englanniksi.

Mutta mikäs tämä sitten oikein on?

Tulen laulamaan
Tulet säikähtämään
Tulemme itkemään
Tulette nauttimaan

Kyllä englannissakin on ilmaisun "will be" lisäksi "come to be" joka ajaa saman asian ja tarkoittaa samaa mitä "tulla olemaan". Eli väitän, että suomen kielessä on tosiaan futuuri.

14

402

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
   • Eivät näytä ottavan tuotaa "tule tekemään"-muotoa lukuun. Eikä se nykykielessä meillekään tunnu luontevalta, edes muodollisessa puheessa. Suomessa ei siis oikeastaan olekaan futuuria muualla kuin kieliopissa.
    Mutta pystymme ilmeisesti tarpeeksi hyvin ilmaisemaan kyseisen aikamuodon. Se tapahtuu etupäässä aikamuotojen avulla. Aika voi olla jo ilmaistu tai käy ilmi asiayhteydestä, joten usein riittää pelkkä verbi, esimerkiksi
    : "Mitä teet huomenna?". "Menen mökille".
    Niinpä nykyhetken tekeminen tuntuu vaativan lisämääreen "parhaillaan".
    Mutta "rakennan taloa" kertoo nykyhetkestä, "rakennan talon" vasta tulevaisuudessa alkavastan tekemisestä tai sen aikomuksesta.
    Tai sitten aiotaan/meinataan tehdä jotakin.
    Ollaan tekemässä jotakin kuuluisi minusta paremmin nimenomaan nykyhetkeen, mutta sitä käytetään yleisesti futuurina. Tässäkin pätee tai ainakin pitäisi päteä tuo partitiivi/akkusatiivi-jako niin että vain akkusatiivi kohdistuisi tulevaisuuteen.


  • 7673473

   "Tulen tekemään" on ruotsin "kommer att" -ilmaisusta peräisin oleva svetisismi, joten sitä on hieman karsastettu. "Olen tekevä" on hyväksytympi, mutta hyvin harvinainen.

  • Futuurimuoto

   "Futuurimuoto" on: "Minä aion mennä mökille." Tai voi tietenkin sanoa myös, että menen huomenna mökille.

   • 7673473

    "Aion" ja "menen" ovat preesensmuodossa, vaikka merkitys olisi futuurinen.


   • Orwell-1984

    1. lause kertoo aikomuksesta, ei menemisestä.Sillä ei ole siis sama merkitys kuin 2. lauseella.  • Suomen kielellä toki voidaan ilmaista tulevaisuudessa tapahtuvia asioita. Tuo ilmoisesti ruotsista lainattu tapa on yksi. Se ei ole varsinainen futuuri, koska sen käyttö on valinnaista. Esimerkiksi voi aivan hyvin sanoa: "teen sen huomenna". Samoin jos jaetaan tehtäviä, niin "Minä teen sen" riittää kuvaamaan asian, koska asiayhteys ilmaisee sen, että kyse on tulevasta tekemisestä. Futuuria olisi pakko käyttää. Se on vähän kuin sanoisi: "Teen sen eilen". Preesens ei sovi menneeseen aikaan (poikkeus on historiankuvaus, jossa lukijalle pyritään sillä antamaan kuva kuin hän olisi asioiden keskellä).

   On muitakin vastaavia asioita. Esimerkiksi sanaa "se" voi käyttää kuin englannissa artikkelia "the". Toki nämä ovat määrittelykysymyksiä, kieltähän ei luoda kieliopista käsin vaan kielioppi kuvaa kieltä.

   • 7673473

    "Se" on vielä ainoastaan vaillinaisesti määräisen artikkelin tehtävässä. Sekä normatiivinen että deskriptiivinen kielioppi pitäisivät ilmaisua "Se aurinko paistaa" epäsuomalaisena.


   • 7673473 kirjoitti:

    "Se" on vielä ainoastaan vaillinaisesti määräisen artikkelin tehtävässä. Sekä normatiivinen että deskriptiivinen kielioppi pitäisivät ilmaisua "Se aurinko paistaa" epäsuomalaisena.

    Aurinko ei tarvinne määräistä artikkelia - tiedetään jo hyvin yleisesti, mistä on kysymys.


   • 7673473

    Asiat, jotka ovat ainoita laatuaan, ovat taipuvaisia esiintymään määräisessä muodossa. Jos siis kielessä sellainen on.

    "The sun is shining."
    "Solen skiner."
    "Die Sonne scheint."


  • Voisitko mainita yhden kansainvälisen sivuston, jossa väitetään tuollaista? Tai no mieluiten kolme; sen verranhan pitäisi olla helppo mainita, jos sanalle ”usein” on mitään katetta.

   Selvää kuitenkin on, että suomessa ei ole kieliopillista futuuria siinä mielessä, että tulevaisuuteen viittaavissa lausumissa säännönmukaisesti käytettäisiin erilaista verbinmuotoa (yksinkertaista tai yhdistettyä) kuin nykyisyyteen viittaavissa.

   • Ehkei niin usein, jos tarkemmin ajattelen ja otan huomioon miten olen nähnyt sitä ajoittain hyvin pitkällä, vuosien mittaisella aikavälillä. Siksi en osaa enää ohjata useisiin linkkeihin jotka olen nähnyt (en edes muistaisi), vaan annan viimeisimmän. Kyseessä ovat siis YouTube-kommentit.

    https://youtu.be/D-uWYvlyeBc

    Yksi kommentti nimen "Koistinen" alla.


  Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Kaksi kuollut ulosajossa lauantai-iltana Loimaalla

   On tainnut olla melkoinen ylinopeus kun on tuollaista jälkeä tullut. Onneksi ei kuitenkaan sivullisia menehtynyt https://viranomaisuutiset.fi/ulosajo-
   Loimaa
   194
   10033
  2. 600
   2686
  3. Haittaako se, että olen sua nuorempi?

   Mulle ikäerolla ei ole mitään väliä, mutta voiko naista se haitata, jos on vanhempi miestä?
   Ikävä
   132
   1678
  4. Hoosiannaa samban tahdissa

   Tallensin tänä aamuna klo 10 Helsingin Paavalin kirkosta (Hermannissa) tulleen Adventti-jumalanpalveluksen. Aloitus, eli kirkkoherra Kari Kanalan ja
   Luterilaisuus
   95
   1117
  5. Kaikkea hyvää

   Emme enää tapaa.
   Ikävä
   85
   1026
  6. Kysymys haavemaihin

   Hei haaveileva mukava nainen, miten meni viikonloppu?
   Ikävä
   226
   946
  7. Sanna Marin: Suomessa romahtaa nyt kaikki!

   - Pisatutkimus kertoo koulutuksen tason romahduksesta. - Olkiluoto 3 kertoo suomalaisen teollisuusosaamisen tason. - Vanhusten hoito retuperällä. - So
   Maailman menoa
   250
   789
  8. Näin sinuakin kytätään - näyttöihin upotetut kamerat

   On tultu uuteen vaiheeseen , jota monet eivät vieläkään ymmärrä. Uusimpiin puhelimiin sekä tietokoneisiin on ilmeisesti häivytetty/piilotettu kamerat
   Maailman menoa
   206
   758
  9. Haittaako mies

   Että mulla on seksuaalisia haluja sua kohtaan? Onko se sun mielestä outoa? Oot vaan niin kuuma mies. 🤤
   Ikävä
   39
   751
  10. Zelensky ei halua neuvottelupöytään.

   Lukasenkan ehdotus ei käy. Kokeilisi edes, olisihan se sitten nähty saako keskustelu mitään aikaan. Eikö nyt kannattaisi kokeilla kaikki mahdollinen s
   Maailman menoa
   358
   671
  Aihe