uskonto on aina vakava joukko psykoosi

PsykoosiOnVaarallista

Silloin on kyse psykoosista kun 1) henkilön kokemusmaailmaa pidetään järjettömänä, 2) henkilön todellisuuskäsitys vaarantaa terveyden ja heikentää elämänlaatua, 3) henkilö jakaa maailmankuvansa suljetulle ryhmälle tai pitää sen omana tietonaan.

Mikäli lähimmäisesi on uskovainen, ota välittömästi yvteyttä lähimpään psykiatrian suljetulle ja pyydä henkilön huoltajuutta itsellesi vedoten henkilön kykyvyttömyyteen toimia ja päättää itsenäisesti.

13

639

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ei-uutta-auringon-alla

      Hmmm. Alkaa muistuttaa Nliittoa. Siellä kai vietiin uskovat mielisairaalaan. Historia vain toistaa itseään...

    • stupidoes

      Elämänkatsomus ei ole vielä toistaiseksi kuulunut tautiluokituksiin. Jos kuuluisi, niin aloittajan kaltainen lapsellinen ääriateismi olisi aivan samalla viivalla.

    • Pöpejä.on.harvassa

      Olisi mielenkiintoista tietää millainen osuus uskovaisista on kokenut omasta mielestään jotakin yliluonnollista, jota hän pitää varmana merkkinä henkimaailman olemassaolosta. Arvaan (ja toivon) osuuden olevan hyvin pieni.

      Muut uskovat ovat oppineet ja jollakin tavoin hyväksi todenneet kuulua ns. uskovaisten ryhmään. Heille uskonto on eräänlainen harrastus, jossa saa puuhastella kivoja juttuja kivassa seurassa.

      Jos ihminen aistii olemattomia asioita, eli kokee harhoja, silloin vasta mennään sairauden puolelle. Harmittomaan joukkoon kuuluminen ei vielä tee harhaiseksi.

    • mietihänensin

      Meitä uskovaisia on hyvin paljon ja ateisteissa on mielenterveysongelmaisia. Mistä luulet löytyvän varat meidän kaikkien "parantamiseksi". Oletko valmis jättiveronkorotuksiin? Jos mielestäsi tulisimme aivopestyinä jumalattomiksi ja terveiksi, niin sinulle tulisi ohraleipä käteen ja taitaisi pian loppua sekin.

      • Pöpejä.on.harvassa

        Kuten sanoin, harmittomaan joukkoon kuuluminen ei vielä tee harhaiseksi.

        Terveet ihmiset eivät tarvitse hoitoa. Mikäli alkaa kuulemaan käskyjä "ylhäältä", on tilanne toinen. Silloin voi olla vaaraksi itselleen ja muille, joten apu on tarpeen.

        Uskovaisuus on terveimmillään harrastus siinä missä jääkiekonkin seuraaminen. Liian vakavasti ei saa ottaa mitään harrastusta.


    • kaukonäköisyyttä

      Minä en näe uskovaisia ongelmana. Tietyissä tilanteissa heitä on huomattavasti helpompi hallita ateisteihin verrattuna. Itse olen ateisti, mutta jos haluan ohjata uskovaista, niin annan myös itsestäni kuvan jonkinlaisena uskovaisena.

      Joukkopsykoosia se tavallaan toki on, mutta siitä ei tule mitään ongelmia, ellei uskovainen ala kyseenalaistamaan jumalansa olemassaoloa. Sen sijaan että pyrkisit herättämään ihmisiä psykoosista, keskittyisin enemmänkin siihen miten voit ohjata heitä toimimaan paremmin esim. yhteiskunnalliselta kannalta uskoa hyväksi käyttäen. Jos kaikki menee hyvin, henkilön usko vain vahvistuu entisestään, eikä hän koskaan saa tietää totuutta.

      • mitä.olisi.ellei.olisi

        Kun tekee toisille hyvää ja auttaa ahdingossa olevaa, saa ainakin hyvän mielen, ja joskus teko palkitaankin jollain tavalla.
        Kun uskoo ohjaavansa toista oikeaan ja tekevänsä hyvää, mutta teon viitoittaakin ylemmyys tai esimerkiksi kosto hyvänä pitämänsä tai taitavasti manipuloivan ihmisen puolesta, voi saada aikaan paljon kärsimystä täysin syyttömillekin. Saulus tarsolainen näki hyökkäävänsä kristittyjä vastaan oikeuden puolella, kunnes Jeesus itse puhui hänelle; "Saul, miksi vainoat minua?" Tämän jälkeen hän tajusi miten rakastava ja suuri hänen vainonsa todellinen kohde oli.

        Uskoa koetellaan jatkuvasti uskoontulosta alkaen, hyvällä ja pahalla. Lukemattomia kertoja ainakin omassa mielessäni on vaaninut kiusaus kyseenalaistaa kaikki, mistä kuitenkin olen saanut henkilökohtaisesti varmuuden. Hädän hetkellä Raamatusta löytyvät voiman ja lohdutuksen sanat samoin kuin kehotukset ja ojennukset oikeaan. Arkikieleen on sulautunut sanontoja -joka toiselle kuoppaa kaivaa, se itse siihen lankeaa, - jokainen päivä kantaa murheen itsestään, tai -niinkuin päiväsi niin on voimasi oleva ja monia muita. Sopuisuus ja ohjailtavuus ei aina ole merkki yksinkertaisuudesta. Kaikki eivät halua tai pysty puolustamaan itseään tai raivaamaan itselleen etuja, vaikka saattavat tunnistaa asioita toisin kuin valtaa käyttävät ja omaksi hyödykseen juonittelevat uskovat, Jeesus sanoo, että taivasten valtakunta on lasten kaltaisten, enkä usko, että hän tarkoittaa lasten olevan tyhmiä.


      • capiche

        Yksinkertaiset stereotypiat kertovat enemmän ihmisestä itsestään, kuin niistä, josta hän puhuu. Kun aivot eivät pysty käsittelemään ihmisen monimuotoisuutta, niin ihmiset on pakko lokeroida. Ja keksiä lokeroille tietyt omiin uskomuksiin perustuvat ominaisuudet.

        Vähän kehittyneempään ajatteluun pystyvä kohtelee ihmisiä yksilöinä riippumatta siitä mihin ryhmään he kuuluvat. Sillä hän tietää, että kaikki mahdolliset ihmistyypit ovat joka ryhmässä edustettuina . Ryhmäidentiteetti on parhaimmillaankin vain ohut silaus. Ihminen edustaa ryhmän jäsenenäkin ensisijaisesti omaa itseään.

        Kristillisen ajattelun monimuotoisuus ja henkilökohtaiset mieltymykset ovat johtaneet siihen, että maailmassa on lukemattomia eri kirkkoja ja kristillisiä yhteisöjä. Ja sen lisäksi on paljon kristittyjä, jotka eivät kuulu mihinkään yhteisöön. Raamattu rohkaisee pikemminkin kriittiseen arviointiin kuin lammasmaiseen seuraamiseen.


    • kysynn

      -on ihmisiä joille rituaalit luovat kokemusta yhteenkuuluvuudesta - olla osa suurempaa joukkoa - toisille arjen rutiinit - jääkö kokemus pyhän olemassaolosta silloin kokematta
      - suuri joukko kansasta vuorotyöläisiä - viikonloputkin työssä pyhäpäivien ohella

      • poikasaunoo

        Jääkiekko ja jalkapallo on parempia vaihtoehtoja.


      • capiche

        Ei kai kukaan ryhdy kristityksi vain jonkun mystisen yhteenkuuluvuuden tunteen vuoksi? Kirkko on samanlainen sosiaalinen yhteisö kuin muutkin. Yhteisen asian ääreen kokoontuminen ei tarkoita, että olisi muuten kovin paljon yhteistä. Tai että henkilökemia pelaisi kaikkien kanssa samalla tavoin.

        Ystävällinen voi olla kenelle tahansa, mutta ystävyyteen tarvitaan muutakin. Kaksi uskovaista eivät ole automaattisesti toistensa bestiksiä. Koska heillä voi olla täysin erilainen temperamentti ja tausta. Tai vaikka täysin erilaiset mielipiteet politiikasta ja uskonnostakin; yksi voi olla enemmän liberaali ja toinen patavanhoillinen, jne. loputtomiin.


    • personalproblem

      Sinähän sen tiedät. Elämänkatsomukset eivät ole tautiluokitusluettelossa. Mutta ateisteissakin on selvästi porukkaa, jonka henkilökohtainen psykopatologia sekoittuu elämän katsomukseen.

      Tervehenkiset kristityt eivät koe tarvetta mollata ateistien elämänkatsomusta foorumeilla ja sama koskee luonnollisesti myös tervehenkisiä ja vähän fiksumpia ateisteja. Mene kotiin kasvamaan.

      • persoonahengittää

        Se hän oli hieno avaus, mikä sinä olet mollaamaan totuutta.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      2231
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      65
      1873
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      53
      1695
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1621
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1594
    6. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      144
      1539
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1504
    8. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      5
      1347
    9. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      7
      1311
    10. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      1
      1208
    Aihe