ongelma ylipainoisuudessa

anonymoys

Moikka! :)
Olen 14-vuotias tyttö. Oon 156cm pitkä ja olen mielestäni ylipainoinen. Painan 60kg, mikä on liikaa, vaikka mahassa ei ookkaa paljo "läskiä". Käyn salilla 2 kertaa viikossa, mutta syöminen on aika "tärkeä" ja "koukuttava" harrastus. Monesti kaverit kysyy: "lähetäänkö syömään" "pitäs mennä joskus heselle" "entä pitsalle" mitä siihen sanon? En voi, koska oon liian läski ja menee rahaa paljo? Isä ja äitiki vihjailee, että pitäs vähentää syöntiä, mutta en voi. Koska aihealueessa lukee "anoreksia", niin kysymys kuuluu: miten voin laihtua terveellisesti saamatta anoreksiaa?

4

202

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Teoriahallussa

      En suosittele ainakaan laskemaan kaloreita. Se oli ainakin mulla viimeinen niitti syömishäiriöön vaikka en alipainoinen olekkaan. Periaatteessa jos sä syöt muuten terveellisesti niin hesekäynti edes pari kertaa viikossa ei hirveesti lihota jos otat vähän kevyempiä vaihtoehtoja. Siis ellet ole sotkenut elimistöä syömällä liian vähän. Esim. Hesessä voi ottaa ranskiksien tilalle minisalaatin ja mäkissä omenat tai porkkanat (siis lastenateriassa) eikä oo mitään tarvetta juoda limsaa, josta 10% on sokeria. Pizzerioissa on kai saatavilla kevytjuustoversioita jotka on jo aika paljon terveellisempiä. Mut muuten kannattaa ehkä vaan kattoo ruokien ravinnearvoja (ei siis kaloreita) että on vähän rasvaa ja sokeria ja paljon kuituu,vitamiineja ja proteiinia. Jos sulla on tapana syödä paljon maustettuja rahkoja,täysmaitoo,jauhelihaa tai juustoo niin suosittelen tutustuu niistä kevytversioihin.
      Luulisin ihan ruokavaliota vähän parantamalla, että lähtee ylimääräinen läski, mutta lihakset jää. Mä itse olin 13 vuotiaana 158cm ja painoin 66kg. Sain laihdutettua suht terveellisesti 59kg ja sitten mulla lähtikin käsistä. Nyt 8kk päästä on 50kg ja tahtoisisin pikkuhiljaa paraantua silleen, että voisisin syödä enemmän, mutta mä lihoan jo 1000kalorista ihan hullun lailla. Et jos sä maltat laihduttaa hitaasti niin voit syödä sitten myöhemminkin enemmän ja ilman tunnontuskia.
      Ps. Missä 14 vuotias voi käydä salilla?

      • No en virallisesti "oikealla" salilla käy. Meillä on kotona siis on painonnosto penkkiä, kahvakuulaa ja erilaisia muitaki juttuja mm. Juoksumatto ja crosstrainer yms. Ja kyllähän meiän paikkakunnalla on kuntosali jossa saa käydä minkä ikäiset tahansa.


    • kasvuylöspäin

      En tiedä kasvuhistoriaasi, mutta oletan sinun vielä kasvavan pituutta, jolloin painostasi tulee ihan sopiva ehkä jo muutamassa kuukaudessa.

      Kaksi kertaa hampurilaista tai pitsaa ei todellakaan haittaa liikkuvan nuoren kasvua, jos ravitsemus muuten on kunnossa.

      Sinun kannattaa syödä monipuolisesti 5-6 kertaa päivässä: aamiainen, (välipala), lounas, (välipala), päivällinen ja iltapala. Voit syödä molemmat välipalat tai vain toisen ihan tarpeesi mukaan.
      Kun huolehdit, että syöt päivittäin vähintään puoli kiloa kasviksia (juurekset, vihannekset, hedelmät, marjat) ja lisäksi saat joka aterialla proteiinia (välipala voi olla pelkkä hedelmä) ja päivittäiseen ruokavalioosi kuuluu hyviä öljyjä ja kokojyväviljatuotteita, niin ruokavaliosi on riittävän hyvä.

      Joskus sinun ikäisenäsi minulla oli pohjaton nälkä, koska kasvu vaati energiaa.

      Säännöllinen ruokailu on varmin keino pitää nälkä loitolla ja pysyä normaalipainossa.

      Koulun terveydenhoitajan kanssa voit keskustella siitä, voitko vielä odottaa kasvavasi pituutta. Pituuskasvu jää oletettua pienemmäksi, jos laihdutat.

    • takuullatehoaa

      Voit. Ala säästämään esim. kalliimpaa matkaa, opiskelua tai asuntoa varten. Niin sinulla ei ole rahaa heseen tai karkkeihin. Liikuntaa voit harrastaa jakamalla mainoksia. Ruokaa saat joka tapauksessa koulussa ja kotona. Ei kaiteille vain osteta kotiin lihottavaa hiilariruokaa? Jos vanhempasi ovat ylipainoisia, ota asia puheeksi heidän kanssaan, niin terveytenne kohenee koko perheellä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      99
      2850
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      104
      2410
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2180
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      17
      1992
    5. 167
      1828
    6. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      42
      1826
    7. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      45
      1787
    8. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1726
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      133
      1529
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1304
    Aihe