Turvonneet jalat

Mikä avuksi

Heissan.
Mikä auttaisi hevosen turvonneisiin jalkoihin, en tiiä onko siellä nestettä vai mitä...
Turvotus on saattanu tulla suojistakii.
Auttaako kylmetys, linimentti tms.??

16

10136

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mimmu

      Moi!!sun kannattaa kysyy eläinlääkäriltä jos et tie mitä niis jalois on..jos ne on turvonnut paljon ne kannattaa liikutuksen jälkeen kylmettää ja laittaa linimenttiä sekä lämpöpintelit päälle..jos osaat niin kokeile itse onko niissä nestettä..

    • Sandra

      Itse suosittelisin ensin kokeilemaan, miten nämä vinkit auttaa ja jos ei hevosen jalat ala parantua, on hyvä kääntyä eläinlääkärin puoleen.

      Tässä muutama vinkki, joita kannattaa kokeilla:
      1. lenkin jälkeen laske kylmää vettä hevosen jalkoihin tai pitää vähän aikaa ämpärissä, jossa on kylmää vettä, antaa jalkojen vähän kuivahtaa ja sitten lämpöpintelit päälle
      2. linimenttiä jalkoihin ja lämpöpintelit päälle
      3. muovipussit puolilleen täyteen lunta, pussi kiinni ja lämpöpintelit päälle (tämä on hyvä ja edullinen vaihtoehto, koska liiallinen linimentin käyttö ei tee hyvää hevosen elimistölle ja talvella lunta on maassa pilvin pimein, riippuen tietty paikkakunnasta).

      Omalle hevoselleni mikään näistä keinoista ei ikävä kyllä auttanut ja eläinlääkärilläkin käytiin moneen kertaan ja lopulta hevoselleni annettiinkin kuolemantuomio. Raukalla, kun oli takajaloissa todella paha reuma, jolle ei ollut mitään tehtävissä ei edes lääkkein.

    • Sandra

      On myös hyvä varmistaa, ettei suojat/pintelit ole liian tiukalla, koska sekin voi turvottaa hevosen jalkoja.

    • jussu

      .. syy jalkojen turpoamiseen. Terveen hevosen jalat ei turpoile. Yleensä syynä on liikarasitus / liian rankka ratsastus/ajo.

      Toki saat turvotuksen laskemaan kylmäämällä, mutta se ei poista sitä tosiasiaa että jalat turpoavat aina uudelleen jos hevosta liikutetaan toistuvasti väärin. Tarkista myös ruokinta! Saako liikaa valkuaista? Mitä heinää syötätte? Monesti hevosen jalat turpoavat mm silloin kun siirrytään laiduntamaan, tuoreessa ruohossahan saattaa olla monelle hevoselle liikaa valkuaista. Tällöin myös kaviokuumeen vaara. Kaviokuume jättää hevosen jalkoihin pysyvän jäljen, kun kavioluu alkaa vääntymään. On aiheuttanut varsinkin monelle ponille tappotuomion, ei ole leikin asia. Turvotus on monesti monen asian summa.

      • gkjzof

        laitoin kesällä hoitsuni turvonneisiin jalkoihin ratsastuksen jälkeen haaleeta vettä n. 5min ajan (siis letkulla) per jalka. Ja sit laitoin linimenttiä ja kummasti se kyllä auttoi:)


    • muoriska

      lienee liian proteiinipitoinen ruoka suhteessa hevosen liikkumiseen. Eli tavallisimmin seuraavat konstit riittävät: 1) vähennä lisäravinteet minimiin, lähinnä vain vähän kauraa ja sitten heinää tietty massun täydeltä, mieluimmin neljänä annoksena per päivä. 2) säännöllistä liikuntaa ja 3) liikunnan jälkeen hetkeksi kylmähauteet

      • Mikä avuksi

        hevonen saa melko vähän kauraa, eikä oikeastaan mitään lisäravinteita. 3 kertaa heinät ja melko paljon vielä...
        Kovalla resituksella se ei ole, n. 30-60 min ratsastusta, eikä ees joka päivä.
        kiitti vinkeistä, kokeillaan.


      • Molly Weasley
        Mikä avuksi kirjoitti:

        hevonen saa melko vähän kauraa, eikä oikeastaan mitään lisäravinteita. 3 kertaa heinät ja melko paljon vielä...
        Kovalla resituksella se ei ole, n. 30-60 min ratsastusta, eikä ees joka päivä.
        kiitti vinkeistä, kokeillaan.

        kaikki täällä kerrotut syyt turvotukseen ovat ihan mahdollisia. Mutta ennen kuin alat vähentämään ruokaa tai muutenkaan arvailemaan ja hoitelemaan muutenkaan, pitää sinun selvittää todellinen syy turvotukseen.
        Niin kuin sanottu syitä voi olla monia ja väärällä hoidolla saatat vain pahentaa tilannetta. ELL tai ainakin joku kokeneempi hevosihminen paikalle!

        p.s myöskin liian vähäinen liikunta saatta aiheuttaa nesteen kertymistä jalkoihin


    • outi.sippi

      hei hei vaa..:)

      No, kyllä kylmetys auttaisi mutta jos on nestettä niin nestehän ei lähde kokonaan pois ikinä. Mutta jos se ei ole nestettä, niin ota selvää tuleeko se rasituksesta, suojista tai mistö tahansa..

    • tytterö

      kuinka usein hevosesi liikkuu ja paljon??? nimittäin hevoseni jalat ruopeavan hei turpoamaan jos on epäsäännöllistä liikuntaa...

    • jansu

      eli vilvottele niitä rasituksen jälkeen kylmässä vedessä 20min (kaikki 4 jalkaa yht.) ja sitten linimenttiä ja villa-/lämpöpntelit.

    • mertsukka1

      hei hevosellani on takajalat turvoksissa, kesällä sille tuli naruista hiertymät takajalkoihin, voisiko olla mahdollista että turvotus johtuisi hiertymistä jos ois jäänyt joku bakteeri. hiertymät kyllä on jo parantuneet. Ja minälaista hoitoa suosittelisitte ? Mikä luonnon tuote vastaa antibiootti kuuria ja auttaako valkosipuli jos oisi joku tulehdus? Kiitos o etukäteen!

    • Tuskin johtuu hiertymistä jos nyt vasta oireilee. Jos on tulehdus, sitä ei kannata ruveta hoitelemaan omin nokkineen jollain epämääräisellä yrttisekoituksella, vaan ehdottomasti el paikalle troppeineen.

      Valkosipulin ainoa vaikutus on hirveä löyhkä. Se ei takuulla auta tulehduksiin.

      Mikäli hevosen koivet ovat olleet turvoksissa vasta päivän tai muutaman, kokeile yllämainittuja juttuja, mutta jos ovat olleet turvoksissa kesästä lähtien, kutsu lääkäri.

      Lunta ei kannata hevoselle laittaa suoraan jalkaa vasten, vaan se olisi hyvä laittaa esim ohuen pyyheliinan sisään ja sitten kietoa jalan ympärille. Hevoselle saattaa muuten tulla paleltumia vaikka sen jaloissa onkin karvaa (nähty tapahtuvan). Ovathan ne toki tarhassakin lumessa, mutta siellä lumi ei painaudu kovinkaan lujasti jalkoihin eikä sen takia kylmetä liian paljon, ja lumi varisee enimmäkseen pois karvoja pitikin.

      Tästä asiasta on montaa kuppikuntaa joten varmaan jotkut vannovat, että lumi vain suoraan jalalle, mutta itse olen aina laittanu jonkun ohuen kankaan lumen ja jalan väliin, sillon harvoin kun on kylmetystä tarvittu, ja hyvin on toiminu.

    • Nyffifani

      Mitä lämpöpinteleitten alle siis laitetaan?

    • Ei tarvitse välttämättä laittaa mitään, jos tarkoitus on vain lämmittää. Jotkut laittavat fleecehuovan kappaleen, mutta lämpöpintelit lämmittävät yleensä riittävästi sellaisenaankin. Linimentin kanssa lakkasin niitä käyttämästä jo kauan sitten... Aluksi linimentti kylmentää, mutta pintelit lämmittävät, joten ne kumoavat toistensa vaikutusta (tuli kerran kokeiltua). Ja taas kun linimentti alkaa lämmittää, se saattaa polttaa hevosen jalkoja.

      Muistan hyvin, kun kerran jouduin laittamaan omaan käsivarteeni mietoa linimenttiä rasitusvamman takia. Koska olin tottunut hevosten kanssa lämpökääreisiin tökötin päällä, kiedoin sellaisen itsellenikin. Kun lämpövaikutus alkoi, käsivarttani alkoi nopeasti polttaa tosi pahasti, ja kun avasin siteen, käsivarteni oli kirkkaan punainen. Pesin linimentin heti pois, mutta siitä huolimatta ihoni nousi rakoille. Linimentti oli tosiaan mietoa, ja sellaista, että sen piti käydä sekä ihmisille että hevosille, mutta minä sain rakkoja. Sen jälkeen en ole lämpökääreitä linimentin kanssa käyttänyt hevosillakaan.

      Totesin tuolloin, että on parempi kylmettää jalat kylmällä vedellä, ja sitten kuivumisen jälkeen tavalliset lämpöpintelit päälle, niin ei tule ikäviä yllätyksiä. En tosin ole koskaan kuullut että hevonen olisi linimentistä vammoja saanut, mutta ei se silti välttämättä hyvältäkään tunnu.

    • Anonyymi

      Moiks! Jos joku kiva galuis auttaa nii
      : Mun vuokrahepan jakat (enimmäksee taka) turpos tänä aamuna aik pahastikki.. Tiiättekö mistä vois johtuu/mikä auttais siihen? Pesin tosuaanki tänää ja kuivasin ei ollu haavoja. Mitä nyt pari naarmuu! Laitettii yöks villapintelit. Liikutukseen ei vaikuttanut! Ei ep. Heinää ja rehua vaihdettu hiljattain. Ja hevosella mahahaava taustaa!!

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      75
      5604
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      24
      2486
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      1977
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      57
      1718
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1601
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1388
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1307
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      10
      1281
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1239
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1193
    Aihe