Miten sijoitusrahastoon käsiksi?

Nuori_perijä

Sukulaiseni on kerännyt minulle sijoitusrahastoa, kun olen ollut alaikäinen, ja nyt olisi tarve päästä käpälöimään sitä, siis saada jotain realisoitua, jos siellä jotain on, en edes tiedä onko (kyseisen pankin asiakas kuitenkin tiedän olevani). Miten se käytännössä toteutuu, voinko pyytää sieltä verkkopankkitunnukset ja saada peruskäyttötililleni siirrettyä fyrkkaa vai pitääkö sanoa "hyvää päivää, haluan realisoida jos siellä on jotain"? Kysyn kun on vieras asia itselle.

6

1710

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kewadq

      Onko omistukset sinun nimelläsi (=sinun omaisuuttasi)?

      Jos rahastosijoitus on sinun nimelläsi, mutta sinulla ei ole mitään muuta asiakkuutta ko. pankissa, helpoin tapa on varmasti varata aika ja mennä ihan konttoriin hoitamaan rahastojen lunastus. Jos sinulla ei ole mitään tarkoitusta jatkaa ko. yhtiön asiakkaana, sinun ei kannata tätä varten hankkia verkkopankkitunnuksia tms.

      Rahasto-osuuksien lunastus (eli "myynti") konttorissa tapahtuu ihan niin, että menet pankin tädin juttusille ja selität asiasi. Täytätte yhdessä jonkin paperin, johon tulee mm. sen tilin numero, johon haluat laittaa ne rahat, mitä lunastuksesta tulee. Muista ottaa henkkarit mukaan.

    • menopaluuelämä

      No jos siellä on todella sinulle sijoitusrahasto, niin mieti monenkin yön yli kannattaako sitä sieltä nyt nostaa pois. Tärväät sen kuitenkin ja joskus kadut katkerasti, kun tulee elämäntilanne, että oikeasti tarvitsisit rahaa. Esim. eläkeikä!
      Kokemuksen rintaäänellä kuiskaan; mieti tarkkaan.

    • rgergreger

      Aiempiin vastauksiin lisäisin maininnan, että sijoitusrahastoista pitää myös maksaa verot, mikäli ne ovat voitollisia ja muuttaa rahaston käteiseksi. Eli rahaa ei kannata heti alkaa tuhlaamaan.

    • sukulaisen_juttusille

      Se miten tai milloin pääset käpälöimään varoja riippuu täysin siitä miten sukulaisesi on asian hoitanut. Jos omistukset ovat hänen nimissään, et saa mitään ennen kuin hän itse lahjoittaa ne sinulle. Jos taas hän on esim. tehnyt jonkinlaisen säästösopimuksen jossa olet edunsaaja, saat varat käyttöösi sitten kun sopimus niin sanoo.

      Jos taas sukulaisesi on jo kuollut niinkuin nimimerkkisi antaa ymmärtää, et saa mitään ennen kuin pesänselvitys on tehty. Siinä tilanteessa mahdollinen perintösi riippuu pesän veloista ja varallisuudesta, sukulaisesi perintökaaresta ja siitä oliko sukulaisellasi testamenttia.

      Jos ainoa tietosi asiasta pankin tiskillä on se, että "sukulainen on kerännyt minulle rahastoa", ei pankki pysty tekemään muuta kuin tarkistamaan onko sinun nimissäsi tiliä tai arvopaperisäilytystä, ja onko sinulla käyttöoikeuksia niihin. Jos vastaus molempiin on kyllä, saat varat käyttöösi. Jos ei, he kehottavat sinua selvittämään asian sukulaisesi kanssa. Sukulaisesi raha-asiat ovat pankkisalaisuuden alaista tietoa, eikä pankki voi pukahtaa niistä kellekään muulle sillä perusteella että "ne varat on luvattu mulle".

    • saturdaynightfever2017

      Isä oli aikanaan hankkinut minulle 600kpl Keskon osakkeita. 18v täytettyäni oli rahalle käyttöä, osakkeet myyntiin ja rahat kuluivat nopeaa tahtia. Näin 40 voin todeta että oli tyhmästi tehty. Sain silloin muistaakseni n. 36000mk eli n. 6000€ ja nykyään niistä saisi yli 24000€ tai mukavat osingot enkä viitsi edes laskea yli 20v aikana menettämiäni osinkoja.

      • Veitsihaavassa

        Niin ja nyt saisit jo 27600 euroa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      37
      1826
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1401
    3. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1396
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      14
      1362
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1355
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1324
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1294
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1260
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1210
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1183
    Aihe