Lataussäätimistä

Lataustavaille

Victronin säädin ilmeisesti aloittaa latauksen kun panelijännite on n. 5V suurempi kuin akkujännite. Miten toimii pilvisellä ilmalla? Voisi ajatella ettei kovinkaan usein lataa kuin suorassa auringonpaisteessa.
Miten muissa säätimissä lataus käynnistyy? Yritin googlettaa muttei ainakaan helposti ko. specsejä löytynyt.
Mikä on mielestänne paras säädin kolmen panelin järjestelmään. Yhteisteho hieman yli sata vattia ja akkuna AGM Varta n. 260AH

12

660

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Viktorsol

      Mikähän Victorin säädin on kyseessä ? Kuulostaa oudolta miksi tarvitsee noin paljon korkeamman jännitteen, kyllä kai se riittää kun on korkeampi jännite kuin akulla.

    • paripanelia

      Jos kyseessä on MTTP-säädin niin paneelien jännite tulee muutoinkin olla mieluusti vähintään kaksinkertainen ladattavan akuston jännitteeseen nähden. Silloin ei ole mitään ongelmaa tämän 5V kynnyksen suhteen.

      • Joakim1

        Ei tuollainen 5 V minimijännite-ero ole mitenkään tyypillinen MPPT-säätimille. Yleensä riittää hyvin 1-2 V MPPT-toimintaan ja tuon alle toimii sitten kuten PWM. Virta alkaa olla olematon, jos MPPT-säädin tiputtaa jännitteen alle tuon latausjännite 1-2 V eli enintään ~16 V. 12 V paneeleilla kuitenkin MPPT-jännite on 17-19 V alueella, kun ne tuottavat edes kohtuullisesti tehoa.

        Normaali toiminta on siis MPPT-säätimellä sellainen, että heti virran noustessa kohtuulliseksi (muutama A:n kymmenys tms.) 12 V paneelin jännite nousee tuonne 17-19 V alueelle eli helposti on se 5 V "kynnys", mikä ei tarkoita, ettei säädin osaisi toimia pienemmälläkin jännitteellä.


    • paneeeelit

      Aloittajan kysymykseen haluaisin vielä lisätä lisäkysymyksen, eli vääntäkääpä joku rautalangasta minullekin: Mikä on paras (ja yksinkertainen) järjestelmä vaikkapa tuollaiselle kolmen aurinkopaneelin setille, jonka yhteisteho on se noin 100-150W, jos oletetaan, että osa paneeleista on välillä kokonaan varjossa ja osa kokonaan auringossa? Eli miten kannattaa paneelit kytkeä ja millainen säädin? Joutuuko jokaiselle paneelille hankkimaan erikseen säätimen?

      kiitos!

      • asasasa

        Tuossa tapauksessa jos osa paneeleista varjossa niin silloin rinnankytkentä ja tavallinen pvm säädin (tarpeeksi iso virrankesto) mppt säädin on tuossa tapauksessa hyödytön.


      • ostinkunnonmaalaturin

        Voit olla oikeassakin, mutta, jos et perustele (esim. sähköopin perussääntöjen kautta), niin en ota tuota niin kovin vakavasti.


      • paneeeelit

        kiitos vinkistä. minkä vuoksi juuri tuolla tavalla kytkisit? olen ymmärtänyt että yksi tapa olisi kytkeä paneelit sarjaan ja MPTT-laturi, mutta lisäksi vielä niin että yksittäisen paneelin (varjossa olevan) saa joillain pikaliittimillä otettua aina väliaikaisesti pois käytöstä. Mutta kuulosta liian työläältä, ei varmaan tulisi otettua irti.

        PWM-laturi ei tietysti ole enää optimaalisin, mutta häviääkö paneelien rinnakkain kytkemisessä muuten jotain? Olisiko mitään hyötyä laittaa jokaiselle paneelille oma PWM-laturi? ne on nimittäin niin halpoja että ei olis paljon väliä. paneelit on niin eri osissa venettä, että miinus- ja plus-johdot joutuu vetämään joka tapauksessa jokaiselle erikseen. meneekö laturit sekaisin jos useampi laturi kytketään samaan akkuun?


    • Mptt

      Eikö mptt säädin osaa optimoida latauksen niin että toimii, vaikka joku paneeli olisikin varjossa? Eli paneelit sarjaan ja mptt?

      • pwmmppt

        Sarjaan kytkettäessä voltit lasketaan yhteen ja toimii minimin ampeereilla.

        Rinnankytkennässä amppeerit lasketaan yhteen ja toimii minimin jännitteellä.

        Eli kovin erilaisia paneeleita kytkettäessä yhteen kannattaa noi rajoitukset huomioida.

        Itsellä useita paneeleita ja kaikilla oma PWM säädin.

        Kannattaa huomioida että MPPT:n mainostettu 30% tehoetu on käytännössä noin 10% luokkaa (teoreettista arvoa huonontavat lämpötila ja jännitekynnykset)


      • Joakim1
        pwmmppt kirjoitti:

        Sarjaan kytkettäessä voltit lasketaan yhteen ja toimii minimin ampeereilla.

        Rinnankytkennässä amppeerit lasketaan yhteen ja toimii minimin jännitteellä.

        Eli kovin erilaisia paneeleita kytkettäessä yhteen kannattaa noi rajoitukset huomioida.

        Itsellä useita paneeleita ja kaikilla oma PWM säädin.

        Kannattaa huomioida että MPPT:n mainostettu 30% tehoetu on käytännössä noin 10% luokkaa (teoreettista arvoa huonontavat lämpötila ja jännitekynnykset)

        Sarjaan kytkentä on juuri noin. Suurempaa virtaa tuottava (saa aurinkoa tai on suurempitehoinen) paneeli ei pysty "puskemaan" virtaa läpi pienempää virtaa tuottavasta, vaan virta määräytyy sen vähiten virtaa tuottavan mukaan. SIksi on eittäin huono idea kytkeä sarjaan eritehoisia tai erilailla aurinkoa saavia paneeleita.

        Rinnankytkentä taas ei toimi noin. Vaikka yksi olisi täysin pimeässä tai jännitteeltään muita alempi, se ei mitenkään haittaa muiden toimintaa. Ainostaan sen virta jää kokonaan tai osin saamatta. Tämä riippumatta siitä onko ohjain MPPT tai PWM:

        MPPT-ohjain etsii koko siihen kytketyn paneeliston parhaan tehon jännitteen. Ko. optimi ei välttämättä ole sama kuin yksittäisten paneelien jännite. Se on todennäköisesti lähellä suurinta tehoa tuottavan paneelin optimijännitettä. Siksi rinnakkain MPPT-paneelin kytketyt paneelit toimivat hyvin, vaikka ne olisivat teholtaan tai saamaltaan auringolta erilaisia. Edellytyksenä kuitenkin on, että ne ovat nimellisjännitteeltään samoja ja vielä parempi olisi, jos niiden ilmoitettu MPPT-jännite olisi suunnilleen sama ja vielä huomioituna kaapelin jännitehäviö säätimelle.

        Jokaiselle oma PWM-säädin ei paranna mitenkään kokonaisvirtaa verrattuna yhteen yhteiseen PWM-säätimeen. Yhteiselle MPPT-säätimelle saa enemmän virtaaa kuin PWM:llä, mutta ero tosiaan ei yleensä ole mainostettua 30%, joka toteutuu vain hyvin ideaalisessa tapauksessa (alhainen akkujännite pieni kaapeleiden jännitehävö hyvä säätimen hyötysuhde ja oma kulutus pimeässä).

        Jokaiselle paneelille oma MPPT-säädin saattaa hiukan parantaa tilannetta verrattuna rinnankytkentää yhteiselle lataussäätimelle. Erityisesti silloin kun paneeleiden MPPT-jännitteet poikkeavat merkittävästi toisistaan.


    • Tyyntä2017

      Victronin mppt tosiaan vaatii 5v korkeamman paneelijännitteen akun jännitteeseen verrattuna. Esim. matalalla paistava aamuaurinko ei herätä latausta. Samaan aikaan pwm säädin lataa jo jotakin. Sitten jos paneeleita enemmän niin sitten toimii victronin mppt paremmin. Näistähän oli venemestarissa testi syksyllä. Itellä oli victronin mppt 75/15 mutta vaihdoin sen pwm tyyppiseen kun en saa 140w paneelista sillä oikein hyötyä "korkean" starttijännitteen takia.

      • Joakim1

        Manuaalin mukaan "PV voltage must exceed Vbat 5V for the controller to start. Thereafter minimum PV voltage is Vbat 1V".

        Ilman muuta latausta VBat ei ole yli 13 V, joten riittää 18 V paneelijännite ilman kuormaa, jotta lataus alkaa. Sen jälkeen paneelin jännitteen pitää pysyä 1 V yli akkujännitteen eli reilut 15 V riittää. Ei siis pitäisi olla pienintäkään ongelmaa normaalilla 12 V paneelilla niinä aikoina, kun paneelista voi saada jotain merkityksellistä virtaa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Martinan uusi poikakaveri

      Sielläpä se sitten on. Instastoorissa pienissä speedoissa retkottaa uusin kulta Martinan kanssa. Oikein sydämiä laitettu
      Kotimaiset julkkisjuorut
      208
      3306
    2. Suomessa helteet ylittää vasta +30 astetta.

      Etelä-Euroopassa on mitattu yli +40 asteen lämpötiloja. Lähi-Idässä +50 on ylitetty useasti Lämpöennätykset rikkoutuva
      Maailman menoa
      239
      1658
    3. Laita mulle viesti!!

      Laita viesti mesen (Facebook) kautta. Haluan keskustella mutta sinun ehdoilla en halua häiriköidä tms. Yhä välitän sinus
      Ikävä
      97
      1513
    4. Millaisessa tilanteessa olisit toiminut toisin

      Jos saisit yhden mahdollisuuden toimia toisin?
      Ikävä
      92
      1419
    5. Vanhemmalle naiselle

      alkuperäiseltä kirjoittajalta. On olemassa myös se toinen joka tarkoituksella käyttää samaa otsikkoa. Ihan sama kunhan e
      Ikävä
      46
      1354
    6. Fazer perustaa 400 miljoonan suklaatehtaan Lahteen

      No eipä ihme miksi ovat kolminkertaistaneen suklaalevyjensä hinnan. Nehän on alkaneet keräämään rahaa tehdasta varten.
      Maailman menoa
      160
      1286
    7. Ajattelen sinua tänäkin iltana

      Olet huippuihana❤️ Ajattelen sinua jatkuvasti. Toivottavasti tapaamme pian. En malttaisi odottaa, mutta odotan kuitenkin
      Ikävä
      12
      1218
    8. Ökyrikkaat Fazerit saivat 20 MILJOONAA veronmaksajien varallisuutta!

      "Yle uutisoi viime viikolla, että Business Finland on myöntänyt Fazerille noin 20 miljoonaa euroa investointitukea. Faze
      Maailman menoa
      123
      1039
    9. Miehelle...

      Oliko kaikki mökötus sen arvoista? Ei mukavalta tuntunut, kun aloit hiljaisesti osoittaa mieltä ja kohtelit välinpitämät
      Ikävä
      89
      942
    10. Tuntuu liian hankalalta

      Lähettää sulle viesti. Tarvitsen apuasi ottaa koppi tilanteesta. Miehelle meni.
      Ikävä
      55
      872
    Aihe