RAAMATUN TUTKIJALLE!

mikäontotuus

Mistä jeesuan eli jeesuksen nimi jeesus on kotoisin. Onko nimi hebrealainen vai kreikan käännös. Yksi tulkinta kertoi jeesus-nimen tarkoittavan tervehdystä Zeuksen pojalle, joka pakanoiden tullessa alkuseurakunnan pariin tuli käyttöön. Sieltäkö on lähtöisin oppi helvetistä eli kiirastulioppi, joka on katolisessa kirkossa ainakin ollut ja marian ja jeesuksen opetuslasten palvonta ja rukoilu, kuten pyhinä pidettyjen ihmisten kuten paavin. Kumpi nimi on oikea, jeesus vai jeesua, jeshua, Joshua, jehoshua, Joosua. Vastaisitko vielä kysymykseen, oliko apostolit juutalaisia miehiä, jotka kuuluivat synagoogaan ja palvelivat vanhan testamentin jumalaa ja rukoilivat tätä, eivätkä jeesusta. Kiitos vastauksesta. Lisäksi, miten vanha on raamattu ja miten se on tehty. Onko pilatuksen kirjeet, jotka netissä ovat luettavina, aitoja. Vastaisitko kysymykseeni ja valaisisit minulle asioita.

8

214

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 12___13

      "Yksi tulkinta kertoi jeesus-nimen tarkoittavan tervehdystä Zeuksen pojalle"

      On kyllä mielenkiintoista miten nykyään ilmestyy yhä oudompia tulkintoja tuhansia vuosia vanhoista jutuista, ihan kuin nykyihminen tietäisi paremmin kuin ne ihmiset jotka elivät tuhansia vuosia sitten. Mutta toki, jos todisteita olisi, asiassa voisi olla jotain ideaa, aika vähän on kuitenkaan esitetty todisteita tuollekaan Zeus-legendalle.

      "Sieltäkö on lähtöisin oppi helvetistä eli kiirastulioppi"

      Raamatussa on oppi kuolemasta, tuonelasta ja toisesta kuolemasta (helvetistä) ja elämästä. Tämä "elämä" näyttäisi olevan se ensimmäinen kuolema, tuonela taas on ilmeisesti hauta (paikka ennen elämää tai toista kuolemaa) helvetti taas n paikka, jossa sielu ja ruumis voidaan tuhota ja elämä on siellä missä Jumala on. :)

      http://www.kolumbus.fi/r.berg/index.html

      "Kumpi nimi on oikea, jeesus vai jeesua, jeshua, Joshua, jehoshua, Joosua."

      Itse olen sitä mieltä, että Jeesus on ok, erityisesti jos tarkoitat sitä henkilöä, jota kutsutaan mm. Jeesukseksi Raamatussa.

      "oliko apostolit juutalaisia miehiä, jotka kuuluivat synagoogaan ja palvelivat vanhan testamentin jumalaa ja rukoilivat tätä"

      Raamatun mukaan kyllä.

      • NimiLeikki

        Jeesus, kreikaksi Iesou, tulee hebrealaisesta nimestä Yehoshua. Yehoshua, suomennetaan useimmin vain muotoon Joosua, tarkoittaa suomeksi "Herra (Jahve) pelastaa." Herramme, voideltu rabbi Joosua on siis sama kuin opettajamme Jeesus Kristus, joka on Herra.
        Matteus 1:21, Luukas 2:30


    • Brina

      Noihin kysymyksiisi löydät tietoa esim. Wikipediasta enemmän kuin keneltäkään tämän palstan kirjoittajista. Toinen asia on, mihin haluaa uskoa ja mitä pitää puppuna!
      Yleensa nimet ovat jokaisessa kielessä jonkinverran väännelyt omaan kieleen sopiviksi. Näin on käynyt myös suomenkielelle käännetyille raamatun henkilöiden nimille.

      "Mistä jeesuan eli jeesuksen nimi jeesus on kotoisin."
      Jeesus ei ollut juutalainen vaan esseeni (tod.näk. Egyptistä tulleita siirtolaisia). Heidän kotilielensa oli aramea. Jeesuksen alkuperäinen nimi oli Yussaf kuten isänsä (Joosef). Häntä kutsuttiin kuitenkin jo lapsesta lähtien Jeshuaksi (arameaksi Jeashua), joka lausutaan pehmeästi "jeschua".

      "oliko apostolit juutalaisia miehiä, jotka kuuluivat synagoogaan ja palvelivat vanhan testamentin jumalaa ja rukoilivat tätä, eivätkä jeesusta. "

      Tarkoittanet apostoleilla kaikkia Jeesuksen seuraajia? Heitä kun oli huomattavasti enemmän kuin ne tunnetut 12 miestä ja pari naista. Suurin osa heistä oli todellakin juutalaisia, mutta osa oli esseenejä, jotka olivat tunteneet Jeesuksen jo lapsuudesta asti, ja sitten oli myös joitakin roomalaisia. Yksi Jeesuksen läheisistä henkilöistä (ehkä lähisukulainen) oli arvostettu juutalainen Jooses Arimatialainen (Synedrion eli juutalaisten korkeimman tuomioistuimen jäsen).
      Tietenkin on loogista ajatella, että sen ajan juutalaiseten raamattu oli vain heidän omat pyhät kirjoituksensa joista koostuu vanha testamentin moninaiset versioit.
      Tuosta rukoilemisesta; edes Jeesuksen seuraajat eivät rukoilleet Jeesusta, vaan kaikkiallista Isää, ainoaa Jumalaa, josta Jeesus puhui ja jonka kanssa hän tiedosti olevansa yhtä (mutta ei sanonut koskaan olevansa ainoa Jumalan poika, vaan että kaikki olemme sitä)

      Voi olla, että Pilatuksen alkuperäisiä kirjoituksia löytyisikin jostain, mutta noista netistä löytyvistä ei voida sanoa varmuutta niiden alkuperästä. Uskoo ken haluaa....myös näitä, mitä nimim. Brina kirjoittaa. Kaikki tieto kaikesta on olemassa, mutta itsekunkin pitää itse löytää ne....

      • JeesusSeFariseus

        Juutalainen termilonologia:
        Jumalan poika, Jumalan mies, Jumalan lähettämä jne = profeetta
        Ihmisen Poika = tuomari, luvattu, voideltu, kuningas, luomakunta, ihmiskunta jne

        Ps. Mikä on esseeni? Olen lukenut kirjastossa paljon eksentiikan ja raamatuntutkimusta käsitteleviä kirjoja, mutta en ole moista kuulutkaa. Yleinen konsensus on että Jeesus (rabbi Yehoshua HaNotzi BarMiriam) oli hyvin juutalainen, enemmän vääntöä on ollut siitä oliko lukutaitoinen ja lainoppinut, sekä siitä kuuluiko Jeesus farisealaisiin vai ei. Mikäli tarkoitat essealaisia, niin sitä mukaan kuin mitä enemmän Qumranin tekstilöytöjä tutkitaan, sitä epätodennäköisempää on että Jeesus olisi kuulunut essealaisiin ja tästä ajatuksesta on vähinäänin luovuttu. Toisen temppelin ajan juutalaisuus oli hyvin monimuotoista ja koulukuntiin jakautunut farisealasten suuntaus vielä monimuotoisempaa. Lähimpänä juutalaisita ryhmistä, Jeesus on ollut farisealaisen rabbi Hillel:n koulukuntaa, johon kuului mm rabbi Gamalielin oppilas Paavali (rabbi Sha'ul Paulos HaTarsi). Josefus kertoi lisäksi omissa teoksissaan kuinka farisealaiset ylenkatsoivat essealaisia ja pitivät näitä turhanpäiväisinä elitisteinä. Essealaisten taas puolestaan tiedetään nykyään hyvin tarkkoja (suorastaan pilkuviilaajia) puhtaus säädösten kanssa, he eivät halunneet muumuassa olla missään tekemisissä publikaanien, syntisten ja sairaiden kanssa etteivät itse saastuisi, ja kolmesti päivässä essealaiset kävivät puhdistautumassa mikvealtaissa pysyäkseen puhtaina. Jeesus liikkeen kannattajat sen sijaan vastustivat käsien rituaalista pesua, kehottivat rakastamaan vihamiehia ja pakanoita, sekä suurinpiirtein halailivat spitaalia sairastaneita.


      • Brina

    • Anonyymi

      Hänellä on ainutlaatuinen asema Jumalan pelastussuunnitelmassa. Pelastus perustuu Jeesuksen ristinkuolemaan ja ylösnousemukseen. Sana ”Jeesus” tulee pelastajaa tarkoittavasta hepreankielisestä sanasta, ja kreikan kielen ”Kristus” tarkoittaa Messiasta eli voideltua.

      Mitä kieltä Jesus puhui?
      Aramean kieltä käytettiin myös roomalaisessa Juudeassa, ja yleisesti uskotaan sen olleen Jeesuksen äidinkieli. Eräät osat Vanhaa testamenttia on kirjoitettu alun perin arameaksi, samoin suurin osa juutalaista Talmudia.

      • Anonyymi

        juutalaiset ei jeesuksen satuihin uskoneet


    • Anonyymi

      jeesus oli Aramealainen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Hyvästi, mies

      Tulen nyt tänne harvoin. Lakkasin unelmoimasta meistä. Päästin irti tästä meidän välisestä tilanteesta. Vaikka mitään ei
      Ikävä
      27
      2351
    2. Sä saisit kenet

      Sä vaan haluaisit
      Ikävä
      79
      1736
    3. Oikein hyvää perjantai päivää

      Hyvää huomenta ja kaikkea hyvää. ☺️🤍🍁✨🧡
      Ikävä
      222
      1062
    4. Hiihtäjälegenda Juha Mieto avautuu Farmin "leidien" käytöksestä - Tämä yllätti: "Me miehet oltiin.."

      Juha Mieto on mukana Farmi Suomi: Revanssi -realityssä. Tsemppiä Farmille, Mietaa! Lue Juha Miedon haastattelu: https:
      Suomalaiset julkkikset
      18
      989
    5. Semmonen juttu, että..

      ..ikävä iski. Mietin kaikkea sitä, mitä sä antaisit mulle ja mitä mä antaisin sulle. Millasta meillä olisi yhdessä, kos
      Ikävä
      28
      934
    6. Nuorempi mies, vanhempi nainen

      Olen aivan sekaisin itseäni n. 20 vuotta vanhemmasta naisesta. En saa häntä mielestäni millään, vaikka olen yrittänyt. E
      Ikävä
      61
      911
    7. Parisuhteettomuus- kyse valinnasta, kelpaamisesta vai siitä ettei osaa hakea

      Parisuhteettomuus- kyse valinnasta, kelpaamisesta vai siitä ettei osaa hakea? Ikivanhan aloituksen provosoimana mietin m
      Sinkut
      122
      891
    8. Mennäänkö sitten mies

      Naimisiin joskus? Haluaisitko?
      Ikävä
      43
      829
    9. Mietin vain sua

      Kuinka saat pään ihan pyörälle. Oltaisiin hyviä yhdessä. Joku uskomaton kemia meidän välillä. Ulkopuolisista varmaan näy
      Ikävä
      11
      771
    10. On ilta jälleen joten

      Uusi iltaketju tähän. Mukavaa iltaa vaan. Susi se täällä aina yksin tallustaa. 😊🐺🌃🌙☕🧡
      Ikävä
      118
      720
    Aihe