Kysymys ehkäisystä

kanta.kiinnostaa

En ole katolilainen eikä raskaus ole minulle ajankohtainen, mutta teoriassa minua kiinnostaa katolisen kirkon kanta tällaiseen tilanteeseen.

Jos on nainen, joka käyttää vakavaan pitkäaikaissairauteen lääkitystä, joka on jatkuvasti käytettävä ja sikiötoksinen, saako hän naimisiin mennessään käyttää e-pillereitä raskaudenehkäisyyn?

Lääke on sellainen, jota ei edes määrätä kuin negatiivisen raskaustestin jälkeen. Lääke on uusi eikä sen vaikutuksia vielä tunneta täysin, mutta sen pelätään aiheuttavan vakavia epämuodostumia ja sairauksia kehittyvälle sikiölle. Siksi lääkäri aina reseptin uusiessaan varmistaa, että naispuoliselle potilaalle raskaus ei ole ajankohtainen.

Jos lääkettä käyttävä nainen menee naimisiin, onko katolisen kirkon mukaan ok, että hän käyttää lääkettä JA e-pillereitä avioliitossa paitsi sen ajan, kun hän miehensä kanssa yrittää raskautta sekä raskauden ja imetyksen ajan? Vai onko heidän käytettävä epävarmaa rytmillistä ehkäisymenetelmää ja toivottava, että raskaus ei ala (koska lääke kumuloituu elimistöön ja toksinen vaikutus jatkuisi sikiön kannalta kaikkein herkimmän alkuraskauden ajan, vaikka lääkityksen lopettaisikin heti raskauden selvittyä)? Vai onko heidän elettävä selibaatissa kaiken muun ajan paitsi silloin, kun nainen lopettaa toksisen lääkityksen raskauden yrittämisen ja raskauden ajaksi?

Vai jokin muu vaihtoehto?

15

272

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • veikkailua

      Impotenssi (miehillä) on este avioliiton solmimiselle, joten voisi ehkä, siis ehkä, ajatella että kuvaamassasi tilanteessa olevan naisen lääkitys olisi vastaavanlainen este vihkimiselle.

      Mutta jos pariskunta jo on sakramentaalisessa avioliitossa, niin silloin varmaan yksinkertaisin vastaus olisi pidättäytyä yhdynnästä niin kauan kun lääkäri sanoo, ettei yhdyntä ole turvallista. Tuossa tilanteessa kyllä itse ainakin ostaisin kondomipaketin kotiin kaiken varalta. (Joo, kondomit ovat yleensä syntiä, mutta edellinen paavi jo salli niiden käytön joissakin tilanteissa Aidsin ehkäisemiseksi)

      Kirkko on viisas instituutio, mutta se ei kuitenkaan ole huippuasiantuntija jokaisessa kehittyvän lääketieteen kysymyksessä. Kirkko pohtii uusia ongelmia monelta kantilta, ja lopullisen moraalisen vastauksen löytyminen kaikkiin mahdollisiin tilanteisiin saattaa olla aikaavievää.

      Lääkäriä joka tapauksessa on kuunneltava ja uskottava, kun vahvoista lääkkeistä on kyse! Henkilökohtaisesti en lainkaan tuomitsisi jos kuvaamaasi tilanteeseen joutunut nainen avioituisi ja sitten käyttäisi ehkäisypillereitä.

      • veikkailua

        Äh, unohda se impotenssivertaus. Ei se sittenkään ollenkaan osu yhteen tämän asian kanssa.


    • EnKeksiNimimerkkiä23

      Selibaatissa eläminen sen aikaa kun lääkityksen käyttö jatkuu ja rytmimenetelmän käyttäminen olisivat tuossa tilanteessa ainoat kirkon hyväksymät keinot. Kirkko ei missään tilanteessa hyväksy kondomien tai muidenkaan ehkäisyvälineiden käyttöä vaikka joku tuossa ylempänä niin väittikin.
      Jos kyseinen lääkitys olisi pysyvä niin luulen että se saattaisi jopa estää avioliittoon vihkimisen.

      • ihmisarvokaikilla

        Eihän tuo avioliitton este voi olla, kun se ei estä yhdyntää ja katolisen kirkon mielestä vakava epämuodostuma lapsella ei ole ongelma.

        Yhdynnän estyminen on ainoa syy miksi kat. avioliittoa ei voi solmia heteroparilta. Lapsettomuus tai perinnölliset yms. sairaudet eivät ole.


    • veikkailua

      Eiköhän se ole syntiä, jos tieten tahtoen lääkkeellä aiheuttaa lapselle vaikean vamman.

      • Rabbitfilms

        No tuskin kyse on siitä että tahallaan mitään aiheuttaa. Eiköhän lääkkeitäkin käyttävällä ole hyvä tahto lastaan kohtaan. Kysymys on saman kaltainen kuin se että pitäisikö perinnöllistä sairautta kantavilta evätä oikeus avioliittoon (ja silloin ollaankin jo natsisaksan linjoilla).

        Riskit ovat riskejä ja niitä on kaikissa raskauksissa. Osasta ollaan tietoisia, osasta ei. Tunnen pariskunnan joilla molemmilla on reumasairaus ja heillä on monta lasta, vaikka ovat olleet tietoisia riskeistä. Ja se on kirkon mukaan ihan ok.

        Vastaan aloittajalle että rytmillinen ehkäisy muina aikoina ja ilman lääkkeitä raksauden yrittämisen aikana niin kuin aloittaja olettikin.


      • veikkailua

        Itse olen joskus Roaccutan nimistä lääkettä käyttänyt, ja en kyllä voi kuvitella hyvää tahtoa lasta kohtaan sellaisilta, jotka tarkoituksella vasten lääkärin määräystä leikittelevät raskauden mahdollisuudella (esim. rytmimenetelmää käyttäen) kuurin aikana. Enkä ymmärrä natsirinnastusta, koska lapsethan voi hankkia kun lääkkeen jättää pois. Ennemminkin vertaisin vaarallisen lääkekuurin aikana raskautumista varastamiseen ja petokseen, koska lääkäri ei reseptiä kirjoittaisi eikä apteekki pakkausta myisi jos tietäisi asiakkaan aikeista.

        Eikä minulla ole mitään tuttavaperhettäsi vastaan. He eivät ole sairautta valinneet.


      • rabbitfilms
        veikkailua kirjoitti:

        Itse olen joskus Roaccutan nimistä lääkettä käyttänyt, ja en kyllä voi kuvitella hyvää tahtoa lasta kohtaan sellaisilta, jotka tarkoituksella vasten lääkärin määräystä leikittelevät raskauden mahdollisuudella (esim. rytmimenetelmää käyttäen) kuurin aikana. Enkä ymmärrä natsirinnastusta, koska lapsethan voi hankkia kun lääkkeen jättää pois. Ennemminkin vertaisin vaarallisen lääkekuurin aikana raskautumista varastamiseen ja petokseen, koska lääkäri ei reseptiä kirjoittaisi eikä apteekki pakkausta myisi jos tietäisi asiakkaan aikeista.

        Eikä minulla ole mitään tuttavaperhettäsi vastaan. He eivät ole sairautta valinneet.

        Siis hyvänen aika, tietenkin jos lääkkeen voi jättää pois, niin sitten se jätetään pois! Kuka nyt huvitteen sellaista lääkettä käyttäisi? Mutta jos lääke on välttämätön, niin silloin sitä käytetään lääkärin ohjeen mukaan ja harjoitetaan rytmillistä ehkäisyä.

        Rytmimenetelmä on kirkon mukaan ainoa sallittu ehkäisymenetelmä, nimim. veikkailua. Jos siitä huolimatta raskaus lähtee käyntiin (mikä on erittäin epätodennäköistä, jos oikeasti huolehtii siitä), niin se on Jumalan tahto. Jumala suojelee lasta.

        "Eikä minulla ole mitään tuttavaperhettäsi vastaan. He eivät ole sairautta valinneet. "

        Mutta he valitsivat hankkia lapsia, ja se valinta oli ok myös kirkon mukaan. Eikö sinusta heidän olisi pitänyt lisääntyä? Heillä oli molempien reumasairaus tiedossa jo naimisiin mennessä.

        Sain käsityksen, että aloittajalla on kyse hieman vakavammasta sairaudesta kuin finnitaudista, heh. Kaikkien lääkkeiden käyttö ei ole valinnanvaraista, kuten finnilääkkeen. Finnienkin kanssa voi elää.

        Elintärkeä lääkitys sen sijaan on sama kuin sairaus, ei sitä ole valinnut. Lapsen hankkiminen on sairaalle ja lääkitystä tarvitsevalle toki valinta, mutta silloin tilanne taas vertautuu reumaa sairastavaan pariskuntaan.


    • veikkailua

      Aloittajalla ei välttämättä ole mitään sairautta, ja aloituksen viimeisessä kappaleessa puhutaan mahdollisuudesta jättää lääke pois raskauteen valmistautuessa. Ja jos lääke on yhtä vaarallinen kuin Roaccutan, niin lääkäri ei rytmimenetelmää lääkkeeseen yhdistettynä hyväksy.

      Sen sijaan lääkäri ei ole kieltänyt tuttavaasi lisääntymistä, vai kuinka? Ja jos olisikin, niin menneisyyden jossittelusta ei pariskunnalle ja heidän lapsilleen mitään hyötyä olisi. Toivon heille kaikkea hyvää nyt ja tulevaisuudessa.

      Raskauteen ja koko elämään liittyy monenlaisia riskejä, ja odottaville äideille asetetaan suositusten tasolla ärsyttävänkin paljon rajoituksia. Mutta jotkut riskit ovat niin suuria, että ei anneta suosituksia vaan määrätään. Turvavyötä on käytettävä, humalassa ei saa ajaa, joitakin lääkkeitä ei saa ottaa raskaana, ja avioliittoa ei saa solmia lähisukulaisen kanssa hyvin pitkälti juuri siksi, kun sellaisella on todettu vakavia seurauksia terveyteen.

      • rabbitfilms

        "Aloittajalla ei välttämättä ole mitään sairautta"

        Siinä vaiheessa, kun keskustelija alkaa turvautua tämän tyyppisiin epäolennaisuuksiin, katson hänen luovuttaneen kiistan.

        Väitän edelleen, että vakava pitkäaikaissairaus ja siihen mahdollisesti määrätty lääkitys ei ole henkilön omaa valintaa, mutta lisääntyminen on.

        Mikä tahansa ehkäisymenetelmä on epävarma. Riski on siis aina olemassa, kyse on vain aste-eroista. Lääkärit antavat suosituksia ja määräyksiä tilastojen valossa. Roaccutanin määräykset eivät ole automaattisesti yhtenevät aloittajan mainitseman vakavan pitkäaikaissairauteen käytettävän lääkityksen kanssa, jos kerran olet niin tarkkana siitä, mitä herra tai rouva Lääkäri määrää.

        Väitän edelleen, että rytmillinen menetelmä on ainoa katolisen kirkon hyväksymä ehkäisymenetelmä, ja sitähän aloittaja kysyi. Vaikka lääkäri määräisi e-pillerit, aloittaja katolilaisen kirkon mukaan ei saisi kuitenkaan niitä ottaa, vaan hänen tulisi käyttää rytmillistä menetelmää.

        Veikkailit alussa, että aloittajan kuvaama tilanne olisi yhtenevä impotenssin kanssa, mutta siinäkään ehdot eivät täyty, ja senhän jo ymmärsit itsekin.

        Aloittajan kuvaama tilanne on tismalleen samalla viivalla reumaa sairastavan pariskunnan kanssa. Kumpikaan ei ole valinnut sairauttaan ja siihen määrättyjä lääkkeitä, mutta naimisiin meno ja lisääntyminen ovat valinta. Alttius siirtää reumasairaudet jälkeläisille on suuri. Jos paheksut aloittajan kuvaamaa henkilöä, paheksut myös reumaa sairastavan pariskunnan valintaa, mutta väität epäloogisesti, ettet heitä paheksu.

        Mitä muuten ajattelet huntingtonin tautia sairastavien lisääntymisestä? Kyseinen sairaus on hyvin hurja, kuolemaan johtava, ja se periytyy vallitsevasti, jolloin sen siirtäminen jälkeläiselle on 50% varmaa.


      • rabbitfilms

        Niin, ja lisätään vielä se, että reumaa/ huntingtonia sairastava pariskunta ei edes voi lopettaa riskiä raskauden yrittämisen ajaksi, mutta aloittajan kuvaama henkilö käyttäisi sentään rytmillistä menetelmää riskilääkityksen aikana. Omantunnon tasolla aloittajan kuvaaman henkilön suhtautuminen olisi lasta kohtaan parempi, koska hän tekisi kaiken voitavansa, että lapsi syntyisi terveenä, toisin kuin perinnöllisesti sairas, joka kuitenkin valitsee lisääntyä. Ja kuten huomautin, kirkon mukaan perinnöllinen sairaus ei ole este avioliitolle ja lisääntymiselle.


    • veikkailua

      Katsoin sinun menevän epäasiallisuuksiin jo helluntailais/born again tyyppisellä "kyllä Jumala korjaa" haihattelulla, sekä tuolla "tuomitset ystäväperheeni" olkinukellasi. Muutenkin minusta tuntuu, että vaikka ketjun aihe sinua epäilemättä vilpittömästi kiinnostaa, et kuitenkaan pysähdy pohtimaan mikä lasten kannalta on oikein tai edes kohtuullista. Aikuisten pitäisi vaan saada toteuttaa itseään, vaikka mikä olisi.

      Etkä juurikaan tunnu arvostavan lääkärien ammattitaitoa määritellä kohtuullisten ja kohtuuttomien riskien rajoja työssään. Minä kyllä luotan heihin. En sillä tavalla, että uskoisin heidän olevan joka asiassa oikeassa, mutta yleensä kyllä. Heillä on myös maallikoihin verrattuna valtavat tiedot sekä muut resurssit, joiden pohjalta päätöksiä tehdä. En siis näe järkevänä lähtökohtaisesti vastustaa heidän antamaan ohjeita.

      Siinä kyllä olet oikeassa, että viime kädessä valinta raskauden yrittämisestä todella on pariskunnalla tai vaikka yksinäisellä naisella. Aina on mahdollista pettää lääkäriä ja varastaa resepti. Oikein sellainen ei kuitenkaan ole sen paremmin maallisessa kuin uskonnollisessakaan mielessä. Ja se lääkärihän ei väkisin e-pillereitä tai muutakaan Ehkäisymuotoa määrää, mutta jättää kyllä vakavasti sikiötoksisen lääkkeen myöntämättä sellaiselle henkilölle, joka on avoin raskauden mahdollisuudelle. Usein ei-katolilaiset potilaat tuollaisessa tilanteessa käyttävät sekä e-pillereitä että kondomia.

      Mitä vaihtoehtoja katolilaisille sitten jää?
      Reseptin huijaaminen on poissa laskuista, koska katolilaisilla ei ole erivapautta pettämiseen ja varastaminen.

      Selibaatti on vanha ja hyvä katolilainen perinne.

      Lapsen adoptoiminen myös on katolilaisuudessa yleistä. Tämä,sopii erinomaisen hyvin uskoville lainkuuliasille aviopareille. Suosittelisin lämpimästi.

      Olen nyt asiani sanonut ja ydinkohtia toistellutkin, ja jättäydyn pois tästä ketjusta. Saat minun puolestani ottaa viimeisen sanan, eipä siinä mitään.

      • rabbitfilms

        Turhapa tästä on enempää jankata. On siis loppuyhteenvedon aika...

        "Selibaatti on vanha ja hyvä katolilainen perinne."

        Selibaattia ei saa harjoittaa avioliitossa. Yrität selvästi työntää sairaita ihmisiä avioliittoon kelpaamattomiksi, eli ajaa alkuperäistä impotenssiargumenttiasi. En lähde arvailemaan tarkoitusperiäsi. Kuitenkaan impotenssin vuoksi esteellisyys avioliitolle ei ole tässä oikea rinnastus, koska sairaus ja lääkitys eivät estä yhdyntää.

        Kysymykseeni vallitsevasti periytyviä sairausgeenejä kantavien ihmisten lisääntymisestä jätitkin vastaamatta.

        Ainoaksi argumentiksesi jäi vetoaminen lääkärin valtaan määrätä muu ehkäisy kuin rytmillinen menetelmä ja käytit siinä perusteena Roaccutan-käytäntöä. Aloittaja ei kuitenkaan maininnut, että lääkärin suhtautuminen olisi hänen kuvaamansa lääkityksen osalta yhtä tiukka kuin Roaccutanin. Se oli omaa veikkailuasi. On itse asiassa hyvin luultavaa, että kyseisen lääkityksen käytännöt ovat erilaiset kuin Roaccutanin, jota käytetään tilapäisesti ja kosmeettisiin tarkoituksiin.

        Aloittaja ei missään kohtaa sanonut, että lääkäri ei hyväksyisi rytmillistä menetelmää reseptiä vastaan. Saatavilla olevien tietojen mukaan reseptiä ei siis tarvitsisi huijata.

        "Ja se lääkärihän ei väkisin e-pillereitä tai muutakaan Ehkäisymuotoa määrää, mutta jättää kyllä vakavasti sikiötoksisen lääkkeen myöntämättä sellaiselle henkilölle, joka _on avoin raskauden mahdollisuudelle_. "

        Rytmillisen ehkäisyn käyttäminen ei merkitse, että on "avoin raskauden mahdollisuudelle" - päinvastoin, sehän on nimenomaan ehkäisymenetelmä!

        Kyllä rytmillinen ehkäisy on validi, kun sen opettelee kunnolla ja sitä muistaa harjoittaa. Muutoinhan katolilaiset perheet olisivat valtavan suuria, yhtä suuria kuin lestaperheet!

        Rytmillinen menetelmä täytyy vain opetella huolella. Aloittaja sanoi myös, että lääkityksen poisjättäminen on mahdollista raskauden yrittämisen ajaksi. Mitään estettä avioliitolle ei siis ole katolisen kirkon mukaan, ja kirkon kantahan häntä kiinnosti eikä reseptikäytännöt.


      • rabbitfilms

        En muuten syytä sinua tuttavaperheeni tuomitsemisesta. Myönnän kyllä että argumentointityylini on ollut aika kiivas tässä keskustelussa. Pahoittelen olkinukke-tyyppisiä oletuksiani.

        Asiathan tässä viimekädessä väittelevät eivätkä ihmiset :)


    • kanta.kiinnostaa

      Aloittaja tässä. Kiitos vastauksista. Päivitystä esittämääni kysymykseen.

      Kysyin asiasta lääkäriltäni ja hän vastasi, ettei lääkereseptiä vastaan tarvitse hyväksyä e-pilleriehkäisyä tms., vaan rytmillinen menetelmä riittää. Sikiötoksisuutta ei ole todistettu vaan se on varmuuden vuoksi -oletus, koska tutkimustietoa ei vielä ole (kyseessä on uusi lääke). Monien uusien lääkkeiden tilanne on tämä, että ehkäisyvaatimus on vain varotoimenpide, ja silloin potilas saa itse valita mitä ehkäisyä käyttää, myös rytmillinen käy päinsä. Reseptiä ei siis tarvitse huijata!

      Sain tietää, että Suomessa on myös naisia, jotka käyttävät kyseistä lääkettä samalla kun ovat raskaana. Lääkäri on heillä arvioinut, että riski sairauden pahenemiseen on suurempi kuin riski, että sikiölle olisi lääkkeestä haittaa. Eli jopa näin on mahdollista tehdä.

      En siis itse ole katolilainen, mutta minua kiinnosti asia periaatetasolla.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      69
      1930
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      164
      1519
    3. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      133
      1323
    4. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      90
      1298
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      49
      1210
    6. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      271
      1019
    7. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      75
      972
    8. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      107
      925
    9. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      111
      896
    10. Nainen, millainen tilanne oli

      kun huomasit ihastuneesi häneen oikein kunnolla. Missä tapahtui ja milloin
      Ikävä
      48
      751
    Aihe