Tampereen velka vuoden alussa 1 300 miljoonaa

velkaavihreääntalouteen

Kaupungin 2016i tilinpäätös on allekirjoitettu 27.3. Velan määrä nousi vuodessa vain 100 miljoonaa. Tämä johtuu siitä, että ratikkayhtiön velkoja ei vielä oltu nostettu. Tämän vuoden aikana niitä nostetaan 310 miljoonaa. Pelkästään tämä nostaa velan vuoden lopussa 1 600 miljoonaan.

Velkaantumisen tahti on kovaa,mutta on se jo liian kovaa? Korkoja tuosta velkamäärästä maksettiin 25 miljoonaa. Jos korot nousevat kuten on ennustettu menee korkojen maksuun tulevaisuudessa paljon enemmän. Vyönkiristyksiä , verojen ja maksujen nousua on odotettavissa.

64

1302

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jesvelkaa

      Talousarviossa vuodelle 2017 on uuden velanoton määrä 140 miljoonaa kaupungille. Tähän kun lisää ratikkayhtiön velan 310 miljoonaa niin yhteensä tänä vuotena kaupunkikonserni ottaa uutta velkaa vähintään 450 miljoonaa. Sen kun lisää tuohon jo alla olevaan velkaan päästään tämän vuoden lopussa lukuun 1 750 miljoonaa. Eikä se siihen lopu.

    • kyllähänlyhennyksiä

      Kyllähän kaupunki velkaa lyhentääkin varmaan aikas paljon. Kyllä tampereen kaupungilla rahaa olis jos ei tunnelia,ratikkaa.

      • eikunlisääotetaan

        Niin. Kun vanhoja velkoja lyhennetään niin samalla uutta otetaan. Tunnelin ja ratikan takia uuttaa joudutaan ottamaan paljon enemmän kun vanhoja lyhennetään. Tämän takia velkataakka koko ajan kasvaa.


    • maltillista_politiikkaa

      Juu, kyllä nyt on rauhotuttava investoinneissa. Toivottavasti Lyly jättää kokoomuksen ja siihen liittoutuneet tulevan koalition ulkopuolelle. Kun 67:stä vähennetään 18 (kokoomus liittolaisneen), jää vielä 49 valtuutettua, joiden joukosta luulisi löytyvän laajapohjainen enemmistö.

    • kallisnainen

      Nyt voi laskea, että jokainen Ikosen pormestarivuosi maksoi vähintään 100-200 miljoonaa. Sen verran velkaa Ikosen hankkeisiin joudutaan ottamaan.

    • velkaatuleelisää

      Tässä suora lainaus kaupungin tilinpäätöksestä niille jotka eivät usko lainaa olevan 1 300 miljoonaa (niitäkin on. Yleensä sama väki joka uskoo ratikan olevan kannattava).

      Vieras pääoma kasvoi 144,2
      milj. euroa (8,7 %), josta korollisen vieraan
      pääomaan kasvu oli 100,9 milj. euroa (8,3
      %). Lainakanta vuoden lopussa oli 1 310,2
      milj. euroa ja asukaskohtainen lainamäärä
      5 740 euroa

    • kjhkihbkjvv

      Miksi Tampere nostaisi KOKO ratikka lainan (300milj.) vuonna 2017, vaikka ratikkaa ei saada edes valmiiksi...? Ja on siinä vielä pari muutakin muuttujaa...

      • eijärjenhäivää

        Voi olla että nostaa sitä velkaa sitä mukaa kun kuluja pitää maksaa. Sitten kun ne vaunut pitää maksaa joutuu ottamaan lisää velkaa 100 miljoonaa. Joten vuonna 2021 ratikkayhtiöllä velkaa on vähintään 410 miljoonaa. Siihen kun lisää sen Lielahden osuuden rakentamisen (50 miljoonaa) ja vaunut ( 100 miljoonaa). Näin päästääkin ratikkayhtiön velkamäärään 560 miljoonaa. Mutta nämähän saadaan tuplana takaisin.

        Toisaalta voihan kaupunki pääomittaa sitä ratikkayhtiötä. Niitä rahaoja ei saa muualta kuin omaisuutta myymällä. Mitähän rahanarvoista omaisuutta kaupungilla on? Ai niin Sähkölaitos. Sehän tekee nyt hyvää tulosta. Kyllä siitä varmaan sais 200-300 miljoonaa. Hieno vaihtokauppahan siitä tulisi. Myydään tuottava sähkölaitos ja laitetaan rahat tuottamattomaan ratikkaa.


    • taitaasähkölaitosss

      Taitaa kyllä sähkölaitos myyntiin mennä kun nythän selittää että kaupunki tarvii rahaa.

    • jokainen_maksakoon

      Miksette maksa enemmän veroja? Näin se kaupungin velka lähtee ;-)

      • Hupsista_

        Ja v*tut maksetaan! Maksakoon ne jotka velat ovat hankkineetkin! Kaivakoot kaupunginvaltuustolaiset kuvettaan!! Ai niin eivän ainakaan vajaavaltaisilta voi mitään vaatia...:/


      • kaupunkionasukkaiden

        Lähdemme ottamaan omiamme pois kaupungin kiinteistöistä.


    • ei_hyvältä_näytä

      Onko monitoimiareenaan löytynyt sijoittajia, jotka näkevät hyötyvänsä hankkeesta? Eikös kaupunginvaltuustokin pitänyt asiasta salaisen kokouksen? Lisäksi kaupunki kai haluaa tehdä kytkykauppaa monitoimiareenaan sijoittajien kanssa Ranta-Tampellan asuinalueeseen liittyen? Vaikuttaa siltä, että kaupunki ajaa hanketta kuin käärmettä pyssyyn.
      Ilmeisesti varsinkin kokoomus, jos saa apulaispormestarinpaikan jatkaa hankkeen junttaamista. Jos hanke toteutuu, voi käydä loppupeleissä kaupungille kalliiksi.

      • ottaapäähän

        Jääkiekko on aina ollut kokoomukselaisten bisnestä. He kansiareenan kaupungin budjettiiin ovat muiluttaneet edellisen kkoomukselaisen pormestarin avulla. Tuleva nuoriso ei uskoakseni pahennmin jääkiekosta innostu. Se on keski-ikäistyvän kansan junttihuvi.


    • ans_kattoo_ny

      Ajavatko Ilves-miehet monitoimiareenan läpi?

    • hyvinmeneemuttamenköön2

      Velkaa Tampere joutuu ottamaan rutkasti lisää lähivuosina jos kaikki suunnitellut hankkeet toteutuvat. Tässä karkea arvioi julkisuudessa olleista tulevista hankkeista ja niiden kustannuksista:
      - aseman seudun kehittäminen 500 miljoonaa
      - jätevesipuhdistamo 360 miljoonaa
      - Hatanpään sairaala 233 miljoonaa
      - Areena ja kansi ???

      Kun laskee vanhan velan päälle nuo ja ratikan vaatiman velan niin ollaan aika suurissa luvuissa. Silloin ollaan lähellä 3 000 000 000 €. Tämä on n. 15 000 €/asukas. Tietysti omaisuutta myymällä velkaa voidaan lyhentää.

      • poiskatukuvasta

        Puhdistamo on ainoa voittoa tuova hanke.


      • korotuksia.tulossa
        poiskatukuvasta kirjoitti:

        Puhdistamo on ainoa voittoa tuova hanke.

        Senkin maksaa käyttäjät ei asukkaat.


    • rahnaatulee

      Mitä siitä Härmälän leirintäalueesta saadaan.?Arvio oli, että jopa 500 €/rakennusneliö. Paljonko siinä on rakennusneliöitä?

      • kukaottaa

        5000e koko paska.


    • kht44

      Tampereen kaupungin talousarviossa tälle vuodelle on taas miinusmerkkinen tulos. Jos niin käy niin onkohan se jo 8. peräkkäin?

      • citius.forttius.altius

        Kaupunki kasvaa. Millään muulla ei ole väliä Tampereella. Lisää asukkaita, lisää teitä, lisää asuntoja, lisää kauppakeskuksia, lisää raiteita, lisää velkaa. Huihai.


      • ali.vaan.mennään

        Niin oli myös vuosi 2018 älijäämäinen ja 2019 tulee olemaan. Joten kymppikerhossa ollaan. 10 alijäämäistä vuotta putkeen. Alkoiko nämä siitä kun tuli porsasmestarimalli?


    • karseeta.touhua

      ViherKokkareet tuhoavat Tampereen tällä menolla...

      • vihreäonsairaudenmerkki

        Kamelikuskeista 3 ensimmäistä vuotta valtiolta rahaa, sitten kuntalainen maksaa.


    • ettevaanymmärrä

      Pikkusummia nämä. Ette ymmärrä taloudesta mitään. Investoinnit ovat aina kannattavia. Kiinteistöveroilla velat kuittaantuvat muutamassa vuodessa, kunhan ratikka saadaan vaan käyttöön.

      • rahaavaanmenee

        Kun ratikka saadaan käyttöön niin saadaan maksaa vielä sen käyttömenotkin. Ei se rahaa tuo. Vie vaan. Ei julkinen liikenne mitään kassavirtaa.


      • voi.itku

        Sinä se et ymmärrä taloudesta yhtään mitään. Investoinnit eivät välttämättä ole kannattavia eikä se ole osa investoinnin määritelmää. Esimerkiksi sairaalat joutuvat tekemään hankintoja, koska laki niin määrää. Kannattavuus ei ole pointti, vaikka ne ovat investointeja an sich.

        Ja se, että valtiollinen Sonera osti 4 miljardilla eurolla ilmaa Saksasta, oli sinun mielestäsi kannattava investointi? Näitä ulostuloja kun katselee, ei tarvitse ihmetellä, miksi Tampereen kaupunki on siinä jamassa missä se on.


      • hyvät.rahat
        voi.itku kirjoitti:

        Sinä se et ymmärrä taloudesta yhtään mitään. Investoinnit eivät välttämättä ole kannattavia eikä se ole osa investoinnin määritelmää. Esimerkiksi sairaalat joutuvat tekemään hankintoja, koska laki niin määrää. Kannattavuus ei ole pointti, vaikka ne ovat investointeja an sich.

        Ja se, että valtiollinen Sonera osti 4 miljardilla eurolla ilmaa Saksasta, oli sinun mielestäsi kannattava investointi? Näitä ulostuloja kun katselee, ei tarvitse ihmetellä, miksi Tampereen kaupunki on siinä jamassa missä se on.

        Sonera oli siinä vaiheessa jo yksityinen pörssifirma. Itsekin tein hyvän tilin osakkeilla Soneran alkutaipaleilla. Otin jopa velkaa saadakseni osakkeita listautumisannista. Saksan seikkailujen aikaan ei enää niitä lappuja ollut. Soneraan kannattikin investoida!


      • Ääh-kjäh-kiäh
        hyvät.rahat kirjoitti:

        Sonera oli siinä vaiheessa jo yksityinen pörssifirma. Itsekin tein hyvän tilin osakkeilla Soneran alkutaipaleilla. Otin jopa velkaa saadakseni osakkeita listautumisannista. Saksan seikkailujen aikaan ei enää niitä lappuja ollut. Soneraan kannattikin investoida!

        "Kaikki" osaavat aina ajoissa myydä osakkeensa pois. Kaikilla menee siis hyvin


    • Lyytri

      Jos kaikki investoinnit ovat kannattavia, rakennetaan monta suurta pyramidia

      • yli.lyly

        Ja muutama moskeija. Yksi aluksi keskustorille.


    • IhanNormiJuttu

      Vasta alle 10.000€/asukas, ihan normimäärä kunnalla velkaa...Kaikki kunnathan nykyisin etupainotteisesti velalla elelevät ja valtiokin on ottanut velkaa velan päälle jo vuosikymmenet, riippumatta poliittisista valtasuhteista...

      • pisa.koulu.ei.auttanut

        Taitaa sinun todistuksessa olla 10 uskonnossa ja 4 matematiikasta. Opettele laskemaan ja palaa sitten kommentoimaan uudestaan.

        Tässä yksi kotitehtävä, laske 1 300 000 000/10 000 =


    • vihreää.velkaa

      Vuoden 2018 alussa velkaa olikin jo 1 455 000 000 €. Mikähän tilanne on tämän vuoden lopussa?
      Veikkaukseni 1 600 000 000. Vai riittääkö?

      • ammolan.kureena

        Ei riitä alkuunkaan. Se on vähintään 1600 kvattuordekiljoonaa.


      • mennyttä.on
        ammolan.kureena kirjoitti:

        Ei riitä alkuunkaan. Se on vähintään 1600 kvattuordekiljoonaa.

        Pyllä peruskoulun taso on laskenut. Ei tunneta enää edes lukuja. Voi niitä Pisa-aikoja.


      • tulevatveronmaksajat
        mennyttä.on kirjoitti:

        Pyllä peruskoulun taso on laskenut. Ei tunneta enää edes lukuja. Voi niitä Pisa-aikoja.

        Kamelikuskit laskee pisa tuloksia.


      • Reilustiliikaavelkaa

        Kaupungin velan määrä nousi 700 miljoonan ylitse. Kaupungin konsernin siis kaupungin yhteisöjen velka nousi 1 500 miljoonaan. Yhteensä noin 2 200 miljoonaa vuodenvaihteessa 2018/2019.


    • maksakaa.velkaa

      "Vuosia 2019–2033 koskevan maankäyttö- ja investointisuunnitelman hintalappu yli kolme miljardia euroa. Lainataakka kasvamassa merkittävästi." Aamulehti 28.11.2018

      Onneksi tamperelaisilla veronmaksajilla on sitkeä selkänahka. Sieltä noukin revitään korkoineen. Tervetuloa uudet hyvätuloiset ja rikkaat asukkaat. Teitä kaivataan maksumiehiksi. Tai henkilöiksi.Investoinnit eivät ole Tampereen ongelma vaan veronmaksajien.

      • tere.tulemast

        "–Kasvu ei synny ilmaiseksi, sanoo Tampereen kaupungin talouspäällikkö Jukka Männikkö. "Aamulehti 28.11.2018

        Uusi Tampereen mainoslause: Tervetuloa uusia asukas. Me käytettiin jo rahasi. Tule maksamaan osuutesi korkojen kanssa.


      • Åårps
        tere.tulemast kirjoitti:

        "–Kasvu ei synny ilmaiseksi, sanoo Tampereen kaupungin talouspäällikkö Jukka Männikkö. "Aamulehti 28.11.2018

        Uusi Tampereen mainoslause: Tervetuloa uusia asukas. Me käytettiin jo rahasi. Tule maksamaan osuutesi korkojen kanssa.

        Ei tarvita suurta kasvua. Kasvetaan vain sen verran mihin on hyvin varaa


      • me.kasvetaan
        Åårps kirjoitti:

        Ei tarvita suurta kasvua. Kasvetaan vain sen verran mihin on hyvin varaa

        Mutta kun se ei käy. Nyt noudatetaan suuruudenhullu Tampere strategiaa. Silloin ykkösasia on kasvu. Viimeisenä tulee nykyiset tamperelaiset palveluineen. Ei ne suuret investoinnin vaan kalliit palvelut joita joudutaan tuottamaan. Evätkä v*tun hesalaisetkaan enää valtionosuuksien kautta maksa niin paljoa kuin ennen.


      • Öghzäg
        me.kasvetaan kirjoitti:

        Mutta kun se ei käy. Nyt noudatetaan suuruudenhullu Tampere strategiaa. Silloin ykkösasia on kasvu. Viimeisenä tulee nykyiset tamperelaiset palveluineen. Ei ne suuret investoinnin vaan kalliit palvelut joita joudutaan tuottamaan. Evätkä v*tun hesalaisetkaan enää valtionosuuksien kautta maksa niin paljoa kuin ennen.

        Laitetaan käymään. Monotus käyttöön niin kauan, että alkaa isännän ääni kuulumaan. Eikä akkoja valtuustoon. Jälki on nähty


    • tampereenperikato

      Maailma väärällään esimerkkejä kaupunkien perikadoista.

      • pelottaa.tosi.paljon

        Mainitse vaikka kymmenen.


      • Tässä.sulle
        pelottaa.tosi.paljon kirjoitti:

        Mainitse vaikka kymmenen.

        Aluksi vaikka Ninive, atzatsi intiaanien ja azteekkien kaupungit


      • ei.enää.pelotakaan
        Tässä.sulle kirjoitti:

        Aluksi vaikka Ninive, atzatsi intiaanien ja azteekkien kaupungit

        Et sitten kuitenkaan tiennyt 😐


      • Tässä.sulle

        Olet pelle 🤡


      • usan.malliin
        Tässä.sulle kirjoitti:

        Aluksi vaikka Ninive, atzatsi intiaanien ja azteekkien kaupungit

        Detroit on yksi.


    • Realismiaxy

      Hyvätuloinen perheemme muutti naapurikuntaan, koska emme halunneet Tampereen järjettömiä investointeja rahoittaa.
      Palvelut toimivat paremmin kuin Tampereella, ei voi valittaa.
      Tampereella toki töissä käymme, mutta se oikea ja laadukas elämä on muualla.

      Vihreät saivat ratikkansa ja grynderit Ranta-Tampellan Ikosen avustuksella.
      Nauttikaa nyt näistä ja maksakaa ilman irvistyksiä.

      • 290000e.netto

        veroäyri, sähkön siirtomaksut ja monet muut maksut ovat kalliimpia naapurikunnissa, samoin kouluissa on vähemmän valinnaisaineita oppilaille
        palvelut heikentyvät vauhdilla lähikunnissa ja äyrit nousee varmuudella


      • ghjgjhgjhgjhgjh

        Kulutatte tamperelaisten teitä. Tiemaksut rajalle!


      • NäinOnNäppylät
        ghjgjhgjhgjhgjh kirjoitti:

        Kulutatte tamperelaisten teitä. Tiemaksut rajalle!

        Tamperelaiset pilasivat valtion valtatien 12 laittamalla sen tunneliin. Onneksi saivat itse maksaa suurimman osan siitä ja tie jäi edelleen valtiolle.


    • LehmanBrothers

      Asunnottomat narkomaanit ym. vastaava tulee lisääntymään huomattavasti

    • vauhti.kiihtyy

      Näin tämän päivän Aamulehdessä:
      "Jos taas talouden nykyura jatkuu ja vuosikate pysyy jatkossakin keskimäärin 81,4 miljoonan euron tasolla, nousee peruskaupungin lainamäärä 2,2 miljardiin euroon ja asukaskohtainen lainamäärä 7 582 euroon."

      Ohoh. Jopa Aamulehti on herännyt tähän velkakriisiin. Eli peruskaupungin lainamäärä nousee 400 miljoonasta 2 200 miljoonaan. Samalla kaupunkikonsernin lainamäärä nousee 1 600 miljoonasta yli 3 000 miljoonan. Se tekeekin jo jokaista kaupunkilaista kohti yli 10 000 €.

      • velkakellokilkkaa

        Nää on vaan investointeja. Niistä saadaan rahat tuplana takaisin ja joulupukki tulee jouluna.


      • konkka.edessä
        velkakellokilkkaa kirjoitti:

        Nää on vaan investointeja. Niistä saadaan rahat tuplana takaisin ja joulupukki tulee jouluna.

        Näin on.
        Ratikkarahatkin tulevat tuplana takaisin eli kun matka maksaa vaikka 3€ niin kujettaja antaa sinulle 6€ takaisin muutenhan ei ole ymmärettävissä investoinnin tuplaus.


      • Ääh-käh-käh
        konkka.edessä kirjoitti:

        Näin on.
        Ratikkarahatkin tulevat tuplana takaisin eli kun matka maksaa vaikka 3€ niin kujettaja antaa sinulle 6€ takaisin muutenhan ei ole ymmärettävissä investoinnin tuplaus.

        Vaan kuski ottaa 6 €. Matkasta 3 € ja velan kuoletusta ratikasta 3 €. 🚋


      • näin.se.menee

    • Ihkuuu

      Investointien alkaessa tuottaa tulee rahaa solkenaan ja velka on muisto vain

      • veronmaksaja

        kyllä nyt pitäisi laittaa tavoitteeksi velan puolitus: kaikki investoinnit jäihin, lomautetaan kaupungin työntekijät, irtisanotaan turhat byrokraatit, maksut kirjastoille, koulumaksu

        muutaman vuoden jälkeen saisimme velan hallintaan ja olisi heplompi taas hengittää ilman velkaorjuutta


      • joku.tän.maksaa
        veronmaksaja kirjoitti:

        kyllä nyt pitäisi laittaa tavoitteeksi velan puolitus: kaikki investoinnit jäihin, lomautetaan kaupungin työntekijät, irtisanotaan turhat byrokraatit, maksut kirjastoille, koulumaksu

        muutaman vuoden jälkeen saisimme velan hallintaan ja olisi heplompi taas hengittää ilman velkaorjuutta

        Mutta kun vaan ei. Sen sijaan:
        - kiinteistövero nousee
        - veroäyri nousee
        - huvesimaksu nousee
        - parkkimaksut nousevat
        - tonttivuokrat nousevat
        - joukkoliikennemaksut nousevat

        Tällä velkaantumista pystytään hidastamaan vaan ei pysäyttämään.


    • tamperefors

      Jos amerikalle käy jotain velkojen takia, niin sitte kannattaa tampereen olla peloissaan, mutta ei nyt

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      22
      1321
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1272
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1196
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1184
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1173
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1171
    7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1157
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1154
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1139
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1120
    Aihe