Muistisairaiden hoito Pudasjärvellä

Yksiomainen

Kuinkahan paljon muistisairaita täällä hirsikaupungissa pitää eksyä ja hävitä, kun vanhushoito on mennyt siihen malliin, että sekaisin olevat vanhukset pidetään väkisin kotona yksin asumassa. Ei anneta hoivapaikkaa millään, vaikka omaisena sitä vanhukselleen haluaa. Omaisena huoli ja hätä on suuri, kun asun toisella paikkakunnalla. MIksi Pudasjärvellä ei voida antaa hyvin sekavalle muistisairaalle hoivakoti paikkaa? Mielestäni sellainen vanhus tarvitsee virikkeitä ympärilleen, muita vanhuksia, ympärivuorokautisen hoidon, turvallisen ympäristön, säännöllisen ruokarytmin ja hoivan. Hoivakodissa olisi aina jotain mielekästä tekemistä, juttuseuraa ja kaikkea sitä, mitä vanhus tarvitsee. Eivätkö vanhuksemme ansaitse sen? Millaisia ovat Pudasjärven vanhustyön päättäjät? Sitä olen ihmetellyt monta kertaa.
Aivan liikaa on viimevuosina ollut muistisairaita eksyneinä milloin missäkin. Pelkään, että oma vanhuksenikin lähtee valoisten ja lämpimien iltojen ja öitten aikana jonnekin. Marjaan, syntymäkotiaan etsimään, lapsuusmaisemiin, minne vaan, kun hän aina niistä menemisistään puhuu. Hän elää omassa harhamaailmassaan, nuoruusaikaa syntymäkylällään. Mutta vanhuspalvelu sanoo, että ei ole mitään tarvetta hoivakotipaikalle eivätkä anna toivoa sinne pääsemiseen. Heidän mielestään on ihan ok, että tämäntasoinen vanhus asuu kotona, kun kotipalvelu käy siellä kurkkaamassa. Paljon on ehtinyt jo tapahtua heidän käyntiensä välillä. Hyväjalkainen vanhus kun on, niin ehtii mennä minne vaan niinä aikoina, kun on yksin.

Onko tällainen muistisairaiden vanhushoito oikein? Mielestäni ei. Kotiohoito sopii sellaisille vanhuksille, joilla ei ole muistisairautta.

Itse en haluaisi olla muistisairas vanhus Pudasjärvellä.

45

3282

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hoijakkata

      Just tällä tasolla se on vanhustenhoito täällä, oli se sitten kotona tai hoitolaitoksessa tapahtuvaa. Tarkoittaa, ettei vanhuksista välitetä lainkaan mittää, kuhan rakennetaan hienoja taloja bubeineen ja kuntosaleineen ja peritään rahat pois. Ei ulkoilua, ei virikkeitä, ei siis mitään, vaikka kuinka kehutaan hoidon olevan henkilökohtaista. Ei nuo hienot kulissit näy auttavan lainkaan, kun työn jälki on sitä mitä on, eli vanhukset heitteillä aivan samalailla olivat he missä olivat.

      • kokia

        Päättäjille ovat tärkeämpiä nämä pakolaiset,vanhukset ja nuoret jätetty ajat sitten oman onnensa varaan.Terveyskeskuksen vuodeosastokin on kuin vanhain koti joilta on helppo rahastaa kalliita vuorokausi maksuja verrattuna oyksin halvempiin maksuihin.


      • keput

        Näin on,tämä on järkyttävää katsoa kuinka mamuja hyyssätään ja paikalliset vanhukset ja sairaat jätetään heitteille.Kyllä mamuille kannetaan ruoka nokan eteen ja pidetään huoli että kuljetus pelaa tänne keskustaan.että pistää vihaksi! KIITOS KESKUSTA PUOLUE,HÄVETKÄÄ!


      • vanhuksetkunniaan

        Kyllä näin on Putiksella, matut " hoidetaan " paljon paljon ja vielä kerran paljon paremmin kuin muistisairaat vanhukset. Tämä ei ole kaikkensa antaneiden hoitureiden vika vaan päättäjien ja hoitureiden " esimiesten " vika !!!!


    • 22232

      Ei tämä homma ole yksin puolueista kiinni. Lähinnä tämä on huonoa esimiestaitoa, minkälainen työn jälki ja taso hyväksytään. Sehän on tunnetusti nykyisin valitettava tosiasia, et vanhusten hoitoon alkaa kelvata kuka vain, joka vain lähtee ja lähtijöitä ovat ne , jotka eivät pääse muualle. Näihin laitoksiin kertyy sitten niin työtä vieroksuvaa porukkaa, että tämä sakki syö ulos sitten ne vähäiset, jotka haluaisivat tehdä työnsä kunnolla; heitäkin vielä olisi jokunen.
      Siis esimiehet, ryhdistykää ja olkaa edes hieman kunnianhimoisempia työpaikoistanne, siinä samalla vanhusten olotkin kohenevat.

    • Omaishoitajajtyössäkäyvä

      HÄVETKÄÄ te,jotka ette pidä omaisistanne huolta.Suurimmat valittajat kuskaavat vanhempansa laitoksiin.

      • muori.mallia.31

        Ei kaikilla ole mahdollisuutta huolehtia vanhemmistaan muulla tavoin kuin laitospaikan hankkimalla. Itsellänikin on toinen vanhemmista elossa, muistisairas, ja asuu monen tunnin automatkan päässä täältä. Minulla ei ole mitään hävettävää siinä, että en ole vanhempani omaishoitaja.

        En myöskään valita.

        Yksi mahdollisuus olisi tietenkin hankkia vanhemmalleni laitospaikka täältä Pudasjärveltä, lain mukaan sekin olisi mahdollista.


      • omainenminäkin

        Voi sinua, että alat syyllistää niitä omaisia, jotka eivät voi olla vanhempiensa omaishoitajia. Tuollainen ei ole ollenkaan rakentavaa keskustelua tästä aiheesta. Monilla vanhuksilla ei edes ole lähiomaisia, monilla he asuvat kaukana. Jos muistisairas vanhus on sellaisessa kunnossa, että hän ei pärjää ollenkaan yksin, ei osaa ollenkaan huolehtia itsestään, ei perustarpeistaan saatikka vaativammista tarpeistaan, niin häntä ei voi silloin jättää työpäivien ajaksi yksin. Ei edes hetkeksi yksin.

        On hyvä asia, jos sinä pystyt huolehtimaan vanhemmistasi, saat vapaasti olla onnellinen siitä. Mutta älä syyllistä äläkä HUUDA niille, joilla ei ole siihen mahdollisuutta syystä tai toisesta. Jokainen haluaa vanhemmilleen parasta.

        Ja kannattaisi aina puhua hoivakodeista, se on lempeämpi sana kuin laitos.

        Oma vanhempani oli ihanassa hoivakodissa, jossa hän viihtyi ja puhui siitä aina kotinaan. Jokapäivä kävin siellä hänen luonaan ja en voi muuta kuin sanoa, että parempaa hoitoa ei vanhus olisi voinut saada kuin siellä oli. Pieni kodinomainen hoivapaikka, jossa vanhukset olivat mukana kaikessa ja hoitajat aina suurella sydämellä läsnä.

        Vanhushoidosta, muistisaiden hoidosta kannattaa keskustella. Täällä Pudasjärvellä niissä asioissa olisi paljon parannettavaa, jotta kukaan muistisairas vanhus ei olisi heitteillä yksin kotonaan.


    • kiiiiiiko

      Kuinka paljon? Voi kun minä en muista...

    • Soteakentti

      Laitospaikkoja ei enää uuden soten myötä ole olemassakaan. Pitkäaikaispaikatkin loppuvat kun vuodeosastot muuttuvat sairaaloiksi.

    • kokemustaonputiksesta

      taistele. Me saimme omalle vanhuksellemme hoitopaikan pudasjärven ulkopuolelta.
      Pyydä tekemään palvelutarpeen arviointi ja mene itse paikalle.
      kerää faktatiedot itselle paperille vanhuksen kunnosta, ja kerro kokouksessa. pyydä pöytäkirja nähtäväksi kokouksen jälkeen. dokumentoi kaikki asiat tarkkaan. ole yhteydessä suoraan vanhustyön johtajaan
      tk anuuttiosasto ei ole myöskään oikea paikka. siellä vanhuksen kunto romahtaa nopeasti.

    • Pudislainen

      Sen jälkeen kun Pudasjärvi teki sopimuksen Oulunkaaren kuntayhtymän kanssa terveys-ja vanhuspalveluiden hoidosta, hoito taso romahti. Taivalkoskella ja Ranualla on hyvät palvelut ja myös järkevät ja edulliset,. Palvelut tuotetaan kunnan omanapalveluna.
      Selitys päättäjiltä on että palvelut tulee halvemmaksi kun on ns. isommat hartiat.
      Miten se voi tulla halvemmaksi kun esim. Oulunkaaren myötä on jouduttu päälliköitä päällikön päälle lisäämään ja sitten varsiaiseen hoitotyöhön ei ole varaa.
      Oulunkaaressa on myös työn teettämisen mallissa hyvin paljon puutteita ja ihmeellisyyksiä, siellä ei osata laskea kustannuksia oikein ja on hyvin lyhytjännitteistä toimintaa.
      Suuri kustannus erät ovat mm. nämä työryhmät ja turhat palaverit joita pidetään pitämisen ilosta ja näin ollen työntekijöiden työaikaa menee palavereissa istumiseen.
      Kotihoidossakin ajetaan rallia kun ei ole järkeä työn suunnittelussa, luotetaan että kone tekee kaiken ja tietokone ei sovi kaikkeen työnsuunnittelu malliin. Nyt ajetaan ristiin rastiin rallia ja hoitajien työaika menee autolla ajaessa.
      Maksaahan se kaksinkertainen hallintokin. Kunnan oma ja Oulunkaaren oma hallinto ja Oulunkaaren hallinto on raskas jne.

      • hullluahommaa

        Tätähän se on täällä Pudiksella. Huh huh, mihinhän täällä vielä päädytään näissä asioissa. Pitäisi Pudasjärvellä muutostyöt aloittaa esimies-ohjaajatason ihmisistä.


    • heitteilläovat

      Tähän se on mennyt Pudasjärvellä, että muistisairaat vanhukset pakotetaan asumaan yksin kotonaan. Ei auta omaisena taistelu vanhuksen puolesta.

      Pudasjärven vanhustyön päättäjille pitäisi ensinnäkin järjestää ihmissuhde/asiakaspalvelu koulutusta, jotta omaisten kohtelu olisi inhimillistä, kuuntelevaa, huomioon ottavaa. Jotta kykenisivät ottamaan omaisten toiveet ja tiedot vastaan. Liian monelle nostetaan vaan seinä eteen. Kuvitellaan, että koneet ja kamerat ovat vanhuksen elämän ehtoopuolen elämälle se paras asia. Kauas ovat päättäjät eksyneet oikeasta vanhustyöstä.

      Hoitajat todellakin ajaa rallia ympäri kylää ja piipahtavat vanhusten luona. Väliajat sekavat vanhukset tekevät kaikkea mahdollista.

      MIksi ei voida suoda muistisairaille vanhuksille elämän ehtoopuolesta virikkeellistä?
      MIksi ei suoda, että vanhus saisi elää loppu elämänsä hoivakodissa muiden seurassa?

    • vuu

      pudasjärvellä on vahusten ja muistisairaiden hoito mennyt huonommaksi kun vanhus työn johtajat tuijottaa vain omaa paikkaansa johtajana, ollaan ylimielisiä eikä arvosta vnhuksia.hoitopaikkaan ei pääse jos on väärä suku nimi ja akreksiivinen muistisairas kierrätettään ympäri muita hoitopaikkoja siinä sairas on aivan ymmällään tätä menoa heillä pitäsi olla turvallinen paikka .menkää johtajat itseenne tulette tekin vanhoiksi saatte samanlaista hoitoa mitä tänäpäivänä tarjoatte pdasjärvellä

    • Kamalaakamalaa

      Jep jep, tätähän se on täällä Pudasjärvellä. Päättäjät istuu toimistossaan ja määräävät asioista. Kannattaisi jalkautua joksikin viikoksi kentälle hoitotyöhön, jotta tietäisivät mitä muistisairaiden vanhusten kanssa tapahtuu 24 tuntia/vrk.
      Olen samaa mieltä, että päättäjä taho on ollut viimevuodet ylimielistä. Siellä ei ole neuvottelun varaa.
      Ja hoitajat ajetaan niin ahtaalle töiden kanssa, ettei tunnollisille hoitajille työn tekeminen ole enää mielekästä. Eivät pysty toimimaan niinkuin haluaisivat.

      Mihin tämä kaikki päättynee?

      Enpä minäkään haluaisi olla muistisairas vanhus Pudasjärvellä. Suorastaan pelottaa vanhuus tällaisella paikkakunnalla.

    • eihyvä

      Just tuon huomaamme kaikki vanhusten omaisetkin, et kyllä tämä on kiinni tuosta välinpitämättömästä konttoriväestä, joka kehuu joka paikassa, kun mahdollista, kuinka on hienoa ja hyvää ja paljon virikkeitä. On sitä, vaan, MISSÄ????. Mistään muusta ei välitetä, kunhan ite on saanu sen pikkusen parempipalkkasen ja paljon helpomman homman. Ei mitään hajua muistisairaiden hoidosta.

    • rääkkääjä

      joo vanhukset heitteellä. kyllä se pudasjärven vanhuspalvelu johto on p...seestä!! isolla P kun on kuunnellut omaisia jotka tosiaan haluaisivat saada vanhukset hoiva-koteihin niin ei ei ja vielä kerran EI! hieno laitos kauppatiellä no kelle?? työntekijöille ja johto portaalle paskat siinä vanhuksia ole ajateltu käykääpä katsomassa..sillä rahalla ja hionoudella oltaisiin tehty paljon enemmän huoneita jos oltaisiin ajateltu vanhuksia eikä hienoutta voi surkeus.

      • en.ole

        Päättäjät jotka eivät ymmärrä itsekin jonakin päivänä olevansa vanhuksia ja hoidon ja huolenpidon tarpeessa ovat kelvottomia päättäjiä. Niin makaat kuin petaat sanoo vanha sananlasku. Kyllä päätöksentekijöiden täytyy ottaa huomioon myös oman sukupolvensa kohtalo, heidän osastaan tuskin tulevat sukupolvet pitävät parempaa huolta jos asenne on tuollainen: paljon vain askeettisia koppeja vanhuksille, eivät he ansaitse pientä mukavuutta vanhoilla päivillään. Kylläpä "rääkkääjä" hävetä saisit aivopierujasi...


      • helläähoitoa

        Ymmärrän hyvin niminerkki rääkkääjän pointin asiassa. Aikanaan Yläkartanoon vietiin esim Honkakodin huonokuntoiset vanhukset. Päättäjätaho ylisti sitä kuinka Yläkartanossa on jokaisen huoneessa hella, kahvinkeitin, mikro ym kodinkoneet. No, vanhukset eivät osanneet niitä käyttää, vaan jouduttiin ottamaan sulakkeet irti, jotta vanhukset eivät saisi tulipaloa aikaan. Päättäjät kehuivat kuinka on jokaisella omat parvekkeet missä voivat oleilla, kukkia laittaa ym. No, eihän kukaan vanhuksista itsekseen osannut pavekkeelle mennä ja käyttää sitä oleiluun. Päättäjät ylistivät kuinka on kuntosali, jossa vanhukset voivat käydä kuntoilemassa. Arvata voi kuinka moni sitä osasi käyttää.

        Kun on kyse hunokuntoisista, muistisairaista vanhuksista, pitäisi ymmärtää mikä heille on tärkeää. Ei kaikenmaailman hienoudet, vaan ihmisen läheisyys, virikkeellisyys, lämpö ja kodinomainen paikka missä olla.
        Täällä tehdään mahdollisimman suurta, pitkien käytävien varrelle huoneita, hienoja laitteita, lasiseiniä, kuntosalia ja pubia. Kun vaan saadaan mediaan mainosta, että Pudasjärvellä on näin hienoa, näin suurta, Suomen suurinta hirsi rakennusta, niin päättäjien mielestä silloin on hyvin asiat.
        Ei ymmärretä, että muistisairaille ja vanhuksille on tärkeää saada olla ihmistä lähellä, kodinomaisessa paikassa. Aikanaan Honkakoti ja Tuohikoti olivat sitä.

        Yläkartanossa tuli vielä käyttöön mobiili juttu, kun viisaat päättäjät niin päättivät. on laite, jonka mukaan hoitajat tekevät työtään. Laite kertoo milloin kenenkin luona käydään, ei mennä sen mukaan, että milloin vanhus tarvitsee, milloin hoitajalla on hetki aikaa mennä. Ei, vaan mennään laitteen "lupaamana" aikana, ja siitä peritään maksu vanhukselta.
        Lopetettiin myös se, ettei ole enää yöhoitajaa paikalla. Viisas päätös jälleen.

        Päättäjät ovat täällä lentäneet pilvissä vuosia.
        Laskeutukaa alas sieltä pilvistä ja kuunnelkaa vanhusten omaisia. Ottakaa tosissaan, jos joku omainen haluaa vanhuksensa pääsevän hyvään hoivapaikkaan.Hän on sentään ihminen, joka tietää parhaiten milloin muistisairaalla ei ole enää hyvä asua kotona yksin.
        Älkää olko ylimielisiä kaikkitietäviä. Ihmissuhdetaidot ovat kaiken perusta, niistä on ollut täällä päättäjillä puutetta.


    • kyllä.olen

      Ulkopaikkakuntalaisena Pudasjärven ja naapurikuntien vanhustenhoitoa seuranneena ihmettelen nykyistä meininkiä siellä. Ennen vanhukset hoidettiin hyvin vaikkakin vaatimattomissa oloissa, ja he saivat hoivaa ja inhimillistä kohtelua esim. Törrö- nimisessä vanhainkodissa. Nyt kuulostaa, että kehut kulkevat päättäjien suusta suuhun ja mediaan vain, kuinka on hienoja baareja pystypöytineen, screeneineen ja hienoja lasiseinäsiä kuntosaleja ja lasiparvekkeita, omia keittiöitä, ja sitä ja tätä rakennettu, että vanhukset pystyvät tekemään kaikenlaista, johon he eivät todellakaan pysty, koska he ovat jo niin huonokuntoisia, ennenkuin he näitä hoivapaikkoja saavat eikä heille sitä mahdollisuutta edes anneta avustettunakaan, koska kellään ei tunnu olevan aikaa sellaiseen. Sitäpäitsi, jos he noihin asioihin pystyisivät, he varmaankin asuisivat kotona.
      Totuus kuuluu olevan aivan toinen, kukaan ei siis tee mitään muuta kuin sen pakollisen homman vanhusten kanssa,elikkä näitä hienouksia ei käytetä mihinkään muuhun kuin kehumiseen, kuinka täällä Hirsikylässä järjestetään vanhusten hoito, hyi, miltä tämä tuntuu.Hävettää teidän vanhusten-hoidon esimiesten puolesta. Jostakin tulee vain rahastamisen makuväkisinkin mieleen.
      Olen vertaillut lähikuntien vanhustenhoitotasoa ja valitettavasti Pudasjärvi on se , jossa taso on suorastaan ala-arvoista lähikuntiin, joissa ei näitä hienouksia ole vielä tehty,niin heillä riittää aika siihen, mihin pitääkin, vaan tehän olettekin edelläkävijöitä vanhusten säilömisessä neljän seinän sisään. Laittakaaa nimiksi esim. vanhusten parkki tai säilykepurkki niiden hienojen Kartano- nimien sijasta.
      En,ole kirjoitti edellä, että antakaa vanhuksille niitä hyviä hoivapaikkoja.................mutta mistä todellisuudessa?

    • Tottaon

      Vanhustenhuollon alasajo alkoi kun Pudasjärvi liittyi Oulunkaareen. Liittymisen myötä muutkin terveydenhoitopalvelut ovat romahtaneet laadullisesti jos niitä saa ollenkaan. Osaava työvoima on kohta pääosin lähtenyt muualle ja loputkin lähtevät kun pääsevät.

    • Omainenomainen

      Kyllä on niin tuttua juttua kaikki nuo kirjoitukset. Vanhustyön esimiehet ovat vieraantuneet niin kauaksi käytännön kenttätyöstä, ettei heillä ole käsitystä millaista on, kun muistisairas vanhus on yksin kotona. Kotihoidon esimiesten olisi hyvä käydä muutama päivä olemassa kunkin kotihoidossa olevan vanhuksen luona, jotta näkisivät konkreettisesti millaista elämä on kotona.

      Kaupunginjohtaja kertoi Iijokiseutu lehdessä kuinka täällä Pudasjärvellä on maailman suurin hirsinen sitä ja tätä. Tuollaiset jutut inhottavat, kun ne hienot maailman suurimmat kartano puheet ovat ihan eri maailmasta kuin mitä todellinen käytäntö on. Ne ovat vaan sitä mediassa otsikoiden saamista. Täällä on todella hyvin kirjoitettu, että vaikka on hienot kuntosalit, hienot lasiseinät, pubit, kodinkoneet ym ym, niin se on ihan toista mitä vanhus tarvitsee. Todellisuus ei kohtaa ollenkaan noissa asioissa.

    • täällaistatällaista

      Tämänpäivän Iltasanomissa on koskettava juttu muistisairaasta vanhuksesta yksin kotona, jonka päättäjät sanovat pärjäävän hyvin kotona.
      Viimeviikolla lehdessä oli juttua muistisairaasta vanhuksesta, joka kuoli nälkään.
      Tätä se on täällä Pudasjärvelläkin. Muistisairaat vanhukset pakotetaan asumaan yksin kotona kotipalvelun turvin. Vanhukset, jotka eivät osaa enää ollenkaan huolehtia itsestään. Kotipalvelu käy muutaman kerran päivässä katsomassa, että onko vanhus elossa. Muut ajat vanhukset ovat yksin. Tätäkö on arvokas vanhuus päättäjien mielestä? Vanhus herää yksin ja käy nukkumaan yksin, ikävöi ja ikävöi ihmisiä lähelleen. Haluaisi olla ihmisten lähellä, mutta kun kotipalvelu/vanhuspalvelu on päättänyt, että vanhus pärjää yksin. Sellainen vanhus, joka ei enää erota yötä päivästä, näkee harhoja, elää harhoissa, ei muista missä on koti, mistä on tullut ja minne menossa. Ruokapalvelu tuo ruuan, mutta vanhus ei ymmärrä mikä se paketti on ja mitä sille pitää tehdä. Vanhus aina itkee tapaamilleen tutuille ihmisille, että miksi hänet on jätetty yksin ja miksi hän ei pääse kotiin. Koti on jossain ihan muualla kuin missä hän asuu.
      Mutta kotipalvelun päättäjien mielestä tällaiset vanhukset pärjäävät niin hyvin kotona.
      Jopa sellaisia muistisairaita ollaan pitämässä kotona, joilta on leikattu kasvaimia, vanhus, joka on tukehtua aina, kun hän syö, vanhuksella menee tarpeet alleen, eikä kykene millään muotoa selviämään mistään perustarpeitten asioistaan . Päättäjien mielestä pärjäisi hyvin kotona, kun laitetaan kotiin kamerat.
      Ja vanhus, joka ei muista mitään, ei osaa huolehtia mistään mitä päivittäin kuuluisi huolehtia. Ei kykene lämmittämään kotiaan ym. Päättäjät kehoittavat sähköistämään vanhan talon paremmin. Ja hoivakotipaikkaa ei missään tapauksessa voida antaa, koska omaiset ovat tähän saakka huoltaneet vanhuksen, ei ole ollut kotipalvelun piirissä. Omaisten tekemään työtä kun ei lasketa vanhushoivatyöksi.

      On erittäin surullista, että tähän on menty vanhustyössä. Nämä vanhukset, jotka ovat suurella työllä ja vaivalla tätä maata olleet rakentamassa, jätetään yksin elämänsä loppuajaksi. Ei suoda heille arvokasta vanhuutta ihmisten lähellä.
      Liian paljon täällä Pudasjärvellä kuulee yhä enemmän ja enemmän, että muistisairaat vanhukset ovat heitteillä täällä.
      Täällä hienossa hirsikaupungissa. Kulissit ovat hienot, mutta totuus on ihan toista.

      Hyvät mustisairaiden vanhusten omaiset, pidetään esillä näitä asioita. Koska jos emme näistä puhu, mitään ei tapahdu ja vanhuksemme joutuvat olemaan yksin elämänsä ehtoopuolen.

      Näistä asioista kärsii myös moni hoitaja, jotka ovat samaamieltä siitä, että muistisairaiden vanhusten ei kuuluisi olla yksin kotonaan. Puhukaa hoitajat, puhukaa. Te näette ja tiedätte millaista tämä on.

      Ja päättäjät, jos itse olisit muistisairas vanhus, haluaisitko, että olisit sekavana yksin? Viruisit jossain sängynpohjalla yksin ja joku kävisi vaan katsomassa, että yhä se siellä hengittää. Tai jos harhailisit sekavana ympäriinsä puhuen puutaheinää jokaiselle vastaantulijalle.
      Joku oli sanonut, että hän tarvitsee vanhana vaan tablet laitteen, jonka kanssa hän aikaansa kuluttaa. Mutta asiahan on niin, että jos muisti on mennyt, niin sitä tablet laitetta ei osaa käyttää eikä edes teidä mitä sillä laitteella pitää tehdä.

      Hyvinvointivaliokunnassa on nostettu esille muistisairaiden vanhusten hoito täällä Pudasjärvellä. Ei voi kuin toivoa, että näihin asiohin tulisi joku tolkku ja vanhukset alkaisivat päästä kotoaan hoivakoteihin, ihmistä lähelle, ympärivuorokautiseen hoitoon.

      • Kamalaaon

        Se on just tätä täällä! Vanhustyön/kotihoidon päättäjillä ei ole ymmärrystä asiasta, niin muistisairaat vanhukset joutuvat olemaan yksin elämänsä loppuajan kotona.
        Ystäväni vanhus oli syönyt aina vaan palasokeria ruuaksi, ruokapalvelun ruuat oli aina avaamatta roskissa, kun ei todellakaan tiennyt mikä se on. Ja vanhus oli tietysti luuta ja nahkaa ennenkuin vanhuspalvelu havahtui, että vanhus ei taida syödä.
        Kotipalvelun tytöillä ei ole aikaa kaikkia asioita hoitaa, kun joutuvat "lentämään" paikasta toiseen.
        Päättäjät istuu toimistossaan ja ovat hyvillään, kun on niin hienoa, kun on kamerat ym, niin kyllä ne muistisairaat siellä kotona pärjää. Ei ne kamerat siivoa kakkoja ja pissoja, eivät syötä, eivät sano, että älä lähde ulos eksymään, eivät hälytä, jos jotain sattuu. Kyllä on vanhuksella turvaranneke, mutta kun ei muista mikä se on. Sehän on vaan rannekello muistisairaan mielestä.
        Kauheaa on muistisairaiden vanhusten kohtalo täällä Pudasjärvellä.


    • Manitooks

      Tämmöisenä vanhusten kohtelu jatkuu niin kauan kun Oulunkaari hoitaa vanhuspalvelut. Tärkeintä on tehdä halvalla ja säästää mahdollisimman paljon vaikka mummot hukkuisi siihen itseensä.

    • 67666689

      Niin ne hukkuu siihen, jos niistä lähtee vielä sitä. Ruoat nakataan eteen ja haetaan jonku ajan päästä pois, etteivätpä ole näkyy maistunu. Eipä siitä tuu enää lasta eikä pskaa, ovat niin kuivettuneita ja nälkäisiä

    • patu777

      Minkähänlaista hoitoa saisi muistisairas matu?

    • variseus

      Pudasjärven päättäjät ovat totisen tolloja, sanan varsinaisessa merkityksessä. Katsokaapa niitä lautakuntien nimilistoja, niiden lautakuntien , joilla on mahdollisuus vaikuttaa asioihin. Pois Oulunkaaresta heti ja järki mukaan työntekoon, omanedun ajattelu pois. Näissä asioiden hoidoissa ei syntien anteeksi saanti auta, paljastaa vain tyhmyyden. Itkettää todella vanhusten kohtalo,vanhusten jotka ovat meille tämän yhteiskunnan rakentaneet, hävetkää päättäjät, hävetkää.

    • Hyvinsurullista

      On vain ajan kysymys milloin Pudasjärvellä joku vanhus menehtyy kotonaan aliravitsemukseen. Ja on vain ajan kysymys milloin muistairas eksyy, haviää ja paleltuu ulos.
      Kotihoidon päättäjät aina sanovat: On niin hyväkuntoinen vanhus, että pärjää hyvin kotona. Niin, muistisairas voi hyvinkin olla fyysisesti hyväkuntoinen, jalat kyllä vie, mutta kun pää ei toimi enää mitenkään. Vaikka vanhus eläisi täysin omissa harhoissaan, ei ole ollenkaan tässä ajassa, mutta kun jalat kantaa, niin kotihoidon päättäjien mielestä hyvin pärjää kotona.

      Minunkin lähelläni asuu kaksi muistisairasta, jotka harhailevat pihamailla, etsivät kotiaan, on jatkuva ikävä kotiin, syntymäkotiin. Hoitavat lehmiä, on heinäntekoa, lapset hukassa, äiti hukassa.

      Surullista, todella surullista, etteivät muistisiraat vanhukset saa virikkeellistä ja hyvää elämänsä loppuaikaa täällä Pudasjärv.ellä. Täytyy asua yksin harhojensa saartamina, sellaista on muistisiraiden elämä täällä.

    • 7787775

      Niinpä. Tämä on nyt Oulunkaaren aikana tullut hokema, et he ovat niin omatoimisia ja hyvin pärjääviä, ettei heille vain tarvitsisi tehhä mitään. Tämä on aivan sama asia ja yhtä heitteillä muuten, olivat kotona tai hoivakodissa, erona vain se, et ovat hoivakodissa lukkojen takana. Ei huolehdita, syövätko ruoan ja lääkkeet, juomisesta nyt puhumattakaan. Samoin vaipan vaihdot ja pesut. Kun alkaa puhua siitä, vastaus on aina, et justiin olin jähtemäisillään tekemään just sitä.höpö höpö. Oulunkaari opettaa ilmeisesti tähä hommien laistamiseen pääasiassa koulutuksissaan. Ja sit kehuu lehdissä, montako hyvää työtä on taas tehty, vanha sananlasku sanoo, et laiska töitään laskee. Ilmoittelis joskus montako työtä jäi tekemäti. On todella surullista vanhusten hoivatila meillä täällä vaan ilmeisesti Oulun alueella muuallakin, missä samat esimiehet.

    • Valitettavasti tuttua touhua muuallakin kuin siellä teillä päin. Päättäjiä kiinnostaa vain raha ja menot pidetään kovalla kädellä kurissa. Se tietää henkilöstön vähennyksiä ja hoitajat tietävät sen selkänahassaan. Hoitotyön johtokin on nykyisin niin vieraantynut käytännön työstä että tuskin osaavat edes vaippaa vaihtaa enää. Eihän heidän tarvitse liata käsiään p*skassa enää.
      Harmi että kaikki uudistukset ovat yleensä epäonnistuneet ja tietävät ainoastaan lisää rahan menoa. Mitä suurempi organisaatio sen raskaampi hallinto ja raskaammat kulut. Yksikään iso organisaatio ei pelaa vähällä johtoportaalla vaan siellä pitää olla johtajaa ja esimiehiä pilvin pimein.
      Nykysuuntaus on että tehdään isoja yksiköitä vanhuksille "ns.tehostetuun palveluasumiseen". Loppujen lopuksi kyse on vain silmänlumeesta jolla maksajan vastuu siirtyy vanhuksille täysin. Ja hoito siellä ei ole sen kummempaa kuin vuodeosastoilla tai vanhainkodeissakaan. Joka tapauksessa vanhus joutuu maksamaan aivan kaikesta kovan hinnan.

    • Kamalaapuuhaa

      Paikallislehdessä oli kirjoitus kotihoidosta. Järkyttävää. Kaikkien pitäisi kuolla kotona, ei toiveita päästä hoivakotiin. On hienoa asua sekavana yksin. Tähän on menty täällä. Ei anneta inhimillistä loppuelämää muiden seurassa. Yksin kotona harhojen kanssa, robotti kaverina.
      Nämä vastuu henkilöt eivät osaa ajatella miltä heistä itsestään tuntuu, jos heidät jätetään muistisairaana yksin kotiin. Sanotaan vaan, että laitetaan lääke robotti nurkkaan huutelemaan, niin hyvä sinulla on siellä olla.

      Kaikki tällainen uutisointi saa vaan aikaan sen, että pelottaa vanheta täällä Pudasjärvellä. Pelottaa, että minutkin jätetään yksin kotiin, että siellä on hyvä odottaa elämän loppumista.
      Mihin tämä systeemi ajaa meidät? Pelkoon, suureen pelkoon.

    • synkkää.yksinpuhelua

      Todella mielenkiintoista seurata yhden ihmisen showta, tätä keskustelua jota hän käy usealla eri nimimerkillä. Vaikka nimimerkki muuttuu, sisältö on aina samaa tuubaa. Tyyli paljastaa kirjoittajana.

      • Tuubaatuubaa

        Oho mikä kommentti. Näin täälä.
        Mäki tiiän vanhusten omaisissa ja työ kavereissa jo 15 ihmistä, jotka on kirjottaneet tänne. Ite oon työntekijänä ja ihan sammaa mieltä joka kirjottajan kans.
        Näin täälä omaiset ja me työntekijät koetaan just niin, miten tänne kaikki on kirjottanu. Sama huoli kaikilla ja samat asiat ja kokemukset. Niitä ei sais vaan tuua esille. Ja just tuollai vastataan kaikkeen meilleki ja omaisille. Kaikki on samaa tuubaa ja turhaa.
        Yritä tässä sitte työssä jaksaa kulkia. Mittään ei oteta tosissaan. Hyvä, että kaikki kirjottaa tänne sitä tuubaa :) ku sitä sammaa se on jokapäivä työntekijöille ja omaisille. Ja kärsijä aina vanhus.
        Hyvä että hyvinvointi valiokunnassa joku rohkia jäsen on uskaltanu nostaa asiat esille, että täälä vanhukset kärsii.


    • tulevavanhus

      Terveiset sinulle Oulunkaaren edustaja palstalla, siis nimim. synkkää.yksinpuhelua. Fiksua, kun koitat olla kuitenkin firman puolta, mut muistappa, et sinustakin tulee vielä vanha ja sairaskin. Vaikka se luulo voi sinulla olla,et rikkaana elää ja terveenä kuolee, Se pitää niin harvoin paikkaansa, valitettavasti.

    • Eisaapuhua

      Kun työni puolesta katson tätä Oulunkaaren vanhustenhoitotapaa hoivapaikoissa niin en voi muuta kuin hävetä. En viitsi edes kertoa mitä ajoittain näen. Pudasjärven aikana vanhukset saivat sentään ihmisarvoista hoitoa mutteivät enää. Halvaksi tämä kyllä tulee.

    • saapuhuakkin

      Kiitos kun oli yksi rohkea työntekijä tässäkin lafkassa, joka voi tämän ääneen sanoa. En ole koskaan ymmärtänytkään sitä, että kehutaan noin kauheasti, kuinka meillä kaikki tehdään hyvin. Eihän omaiset ole mitään tyhmiä, etteivät näe miten heidän muistisairaita hoidetaan. Luullaan et kun he eivät itse enää pysty kertomaaan, niin kukaan ei sitten tiedä eikä ymmärrä, kun vain kehutaan kovasti, mitä on tehty. Kyllä omaiset vaan tietää enemmän, kuin uskottekaan, kyllä joku aina vähän avautuu, minkä uskaltaa. Saa nähdä, milloin käy kuin Mikkelissä, et jotkut työntekijät avautuvat julkisesti, kun mitta tulee täyteen.

      • kylläsaapuhua

        Kiitän minäkin.
        Ja omaiset ei todellakaan ole tyhmiä, kyllä he näkee ja huomioi kaiken ja keskustelevat paljon keskenään. Ovat epätoivoisia, kun kukaan ei kuuntele, Ja tiedän, että kirjoittelevat paljon tänne. Fiksuja ja osa hyvinkin korkeasti koulutettuja ihmisiä, jotka kirjoittavat aina fiksusti, mutta tuovat kaikki räikeät epäkohdat esille. Toisin kuin "joku viisas", jonka mielestä tämä on yhtä ja samaa paskaa suomeksi sanottuna.
        Olen sanonut monille omaisille, että menkää tänne kirjoittamaan ja ovat olleet hyvillää, kun saivat jonkun kanavan missä purkaa huoliaan.
        Iltavuoroon on lähtö töihin ja ei ole ensimmäinen kerta, kun tuntuu, että on kurkkua myöten täynnä tätä sontaa tai pitääkö sanoa että tuubaa. Monta kertaa tuntuu, että heittääkö kinttaat naulaan. Työn teosta ei nauti, kun sitä ei saa tehdä niin miten itse haluaisi tehdä. Pitää vaan silmät ummessa olla ja vielä kotonakin usein miettii niitä mitä olisi pitänyt tehdä toisin, mutta kun ei saa. Joskus se mitta tulee niin täyteen, että kapina tulee.
        Ja samaa koen, kuin eisaapuhua nimimerkki, että hävetä saa silmät päästään mitä töissä näkee. Ja tulen sanomaan vastakin kaikille minulle purkautuville omaisille, että menkää kirjoittamaan tänne niistä asioista


    • Lehdessä

      https://m.iltalehti.fi/kotimaa/201711302200569703_u0.shtml

      Yksi katkelma tuosta kirjoituksesta:
      "Vanhuus pitenee, hoiva vähenee
      Vaippoja, joita kukaan ei vaihda, ennen kuin ne tulvivat yli äyräiden. Hoitaja, joka harkitsee lopettamista, koska ei enää kestä katsoa vanhusten huonoa hoitoa. Omaishoitaja, joka työskentelee tauotta 11 vuoden ajan, ennen kuin kuulee olevansa oikeutettu henkilökohtaiseen avustajaan. Pursiaisen kirjassa esiintyvät tarinat antavat karun kuvan vanhustenhoidon arjesta.
      Siitä ollaan myös laajalti tietoisia. Eläkeläiset pelkäävät jo ennalta, että oma kunto heikkenee. Vanhustyön työntekijät murehtivat puolestaan resursseista ja siitä, ettei heillä ole aikaa tai mahdollisuuksia antaa sellaista hoitoa, kuin olisi tarkoitus.
      Suurin huoli nousi esiin kotihoidon hoitajilta ja asiakkailta. Pursiaisen mukaan ongelmien ytimessä on se, että yhä huonokuntoisempien vanhusten kotona asuminen lisääntyy. On unohdettu, että kun kuolema lähestyy, hoidon tarve tiivistyy.
      - Meillä on ollut jo pitkään päätöksenteossa vallalla ideologinen ajattelu, jonka mukaan koti on aina parempi. On purettu laitoksia ja vähennetty laitospaikkoja, vaikka huonokuntoisten ikäihmisten määrä kasvaa väestörakenteen myötä, jolloin tiiviimmän hoidon tarve päinvastoin lisääntyy. Nyt ihmiset pidetään kotona, eikä kotihoidon käyntejäkään lisätä, vaikka tarvetta olisi, Pursiainen sanoo.
      Ongelmana on myös kotihoidon itsensä muuttuminen.
      - Ennen kotisairaanhoito-nimellä kulkenut palvelu hoiti kaikkea, mitä siellä kotona tapahtui. Nyt kotihoito on pirstaloitu. Monta eri ihmistä tekee eri asioita ja jokainen heistä vain piipahtaa vanhuksen luona, eikä kukaan vastaa kokonaisuudesta, Pursiainen sanoo"

    • Jälleenkerran
    • Artikkeli

      Lukekaapa tuo

      Kotihoidon asiakas oli viikkoja kuolleena kotonaan

      https://yle.fi/uutiset/3-10165051

      Siellä mm näin:
      Silja Paavola, ovatko tällaiset tapaukset yleisiä?
      kotihoito on nyt tällaisessa tilanteessa, niin olen kyllä odottanut, että jotain katastrofaalista tapahtuu. SuPer on jo pitkään sanonut, että kotihoito on niin kriittisessä tilanteessa, että siihen pitäisi reagoida. On pöyristyttävää, että on niin kiire, että tällaista pääsee tapahtumaan.

      Kuinka paljon kotihoitajat yleensä viettävät aikaa asiakkaidensa luona?
      – Hyvin vaihtelevasti. Meidän kyselyidemme mukaan heillä on tavallisesti 10-15 ihmistä aamupäivällä ja iltaisin 20. Ei tarvitse olla mikään matemaatikko laskeakseen, että ei siinä ei kovin montaa minuuttia olla paikalla. Jos joku sairastuu ja ei saada sijaista, niin silloin katastrofin ainekset ovat jo ihan todellisia.

      Onko tällaisille tapauksille liian herkät mahdollisuudet?
      – Työ on liian hektistä, on liian paljon tehtävää yksille ihmisille ja yhdelle tiimille. Pitää olla katkeamaton hoitoketju, ja tiedonkulun pitää olla sataprosenttisen varmaa. Hyvinvointiyhteiskunnassa ei saisi koskaan tapahtua tällaista, ei ikinä!

    • Asiaa

      http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201804182200887497_u0.shtml

      "Raportin tulokset osoittavat useita huolestuttavia kehityssuuntia suomalaisessa vanhushoivatyössä. Jotkut yksittäiset asiat ovat muuttuneet myönteiseen suuntaan, mutta yleiskuva suomalaisen vanhustyön tilasta ja kehityksestä on negatiivinen. Ympärivuorokautisessa hoivassa eli laitoshoidossa ei ole juurikaan tapahtunut positiivista kehitystä ja kotihoidon työolosuhteet ovat heikentyneet aiemmasta, raportissa todetaan.
      Kotihoidossa on tapahtunut vuosien 2005 ja 2015 välillä enemmän muutoksia kuin laitoshoidossa. Asiakasmäärät ovat nousseet jokaisessa työvuorossa merkittävästi ja tämä on johtanut suomalaisen kotihoidon työntekijöiden työpaineen nousuun Pohjoismaiden korkeimmalle tasolle. Kiristynyt työpaine näkyy sekä palkallisen että palkattoman ylityön lisääntymisenä.
      - Palvelujärjestelmä on todella kovilla. Työntekijät ovat äärirajoilla.
      Luottamus kotihoidon työntekijöiden ja heidän esimiestensä välillä on kärsinyt, sillä työntekijät ovat kokeneet vaikutusmahdollisuuksiensa ja esimiehen tuen vähentyneen ja samaan aikaan työhönsä kohdistuvan kontrollin lisääntyneen.
      - Työstä on vähentynyt autonomia, jota laadukas työ edellyttäisi. Heihin ei luoteta samassa määrin kuin aikaisemmin, Kröger kuvailee.
      Raportista käy myös ilmi, että kotihoidon työntekijät ovat aiempaa huomattavasti huolestuneempia terveydestään ja turvallisuudestaan.
      Samaan aikaan väkivalta ja sen uhka sekä myös seksuaalinen häirintä ja työntekijöihin kohdistuva kritiikki ovat nousseet Suomen kotihoidossa selvästi muita Pohjoismaita yleisemmiksi.
      Työntekijöiden riittämättömyyden tunteet ovat kasvaneet, koska he eivät koe pystyvänsä tarjoamaan asiakkailleen riittävää hoitoa ja henkilöstön vähäisyyden pelätään usein aiheuttavan riskejä asiakkaille.
      Tämä on johtanut siihen, että moni harkitsee alanvaihtoa.
      Työnsä lopettamista vakavasti harkitsevien osuus on kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa ja vuonna 2015 jopa kaksi viidestä kotihoidon työntekijästä harkitsi lopettamista.
      Sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisuudistusta sorvataan paraikaa hallituksessa. Teppo Kröger on sitä mieltä, että vanhustenhuollon asioita se ei ratkaise.
      - Tällä tietoa se ei ratkaise yhtään ainutta ongelmaa vanhushoidossamme. Syystä että soten suunnitelmat lähtevät aivan muista asioista. Vanhuspalvelujen ongelmia ei sotessa ole edes pohdittu "

    • Eduskunnassakeskutelua

      https://yle.fi/uutiset/3-10180298

      Ylen aiemmin julkaistussa haastattelussa oikeusoppineet sanoivat kotihoidon lisääntymisen aiheuttavan vanhusten heitteillejättöä. siviilioikeuden emeritusprofessori Urpo Kangas arvioi, että uutiset vanhusten kotikuolemista arkipäiväistyvät.

      A-studio: Talkissa vieraillut Katri Merikallio oli samaa mieltä.

      – En epäile, ettei näin kävisi, että kotikuolemia tulisi lisää. Tieto ei kulje lainkaan, Merikallio sanoi.

      Perussuomalaisten kansanedustaja ja pitkän hoitajauran tehneen Arja Juvosen mielestä kotihoito on nyt kriisissä ja sille olisi tehtävä pikaisesti jotain. Hän peräänkuulutti studiossa vierailleelta perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikolta (kesk.) "mahtikäskyä". Tähän ministeri Saarikko vastasi, että nykyinen vanhustenpalvelulaki on se mahtikäsky.

      – Järjestelmässä, tavassa miten työtä organisoidaan on jotain pielessä. Emme voi syyttää hoitajia, Saarikko sanoi.

      Lähetyksessä kuultiin kahden pääkaupunkiseudulla työskentelevän kotihoitajan näkemyksiä kotihoidon tilasta. Molemmissa puheenvuoroissa nousi esiin hoitohenkilökunnan väsymys ja riittämättömät resurssit. Molemmat hoitajat myös kertoivat työssä tapahtuvien virheiden olevan mahdollisia kovan väsymyksen vuoksi.

      https://yle.fi/uutiset/3-10179688

      Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) arvosteli eduskunnan kyselytunnilla kuntia siitä, että ne eivät ole palkanneet riittävästi työntekijöitä vanhusten kotihoitoon.
      Kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.) kuvaili tilannetta jo kriisiksi. Mäkisalo-Ropponen kysyi perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikolta (kesk.), mitä hallitus aikoo tehdä vanhusten kotihoidon tilanteen korjaamiselle.

      – Ihmisillä on oltava takuu siitä, että kun tullaan vanhaksi, pidetään huolta, kansanedustaja totesi.

      Mäkisalo-Ropponen jatkoi toteamalla, että hoivatyön ammattilaisilla pitää olla aito mahdollisuus suoriutua päivittäisestä työstään ilman huolta ajan riittämisestä kaikille asiakkaille.

      Hän kertoi olevansa pettynyt siihen, että hallitus ei lisännyt kotihoidon rahoitusta viimeisessä kehysriihessään.

      – Olette jollain tavalla nostaneet kädet pystyyn tai laittaneet silmät kiinni tältä hädältä, joka tulee kentältä hyvin voimakkaasti, Mäkisalo-Ropponen syytti.

      Kansanedustaja Sari Essayah (kd.) kysyi, voisiko hallitus perustaa vanhusasiavaltuutetun viran, jotta kotihoidon laatu paranisi. Saarikko ei lämmennyt ajatukselle.

      – Ajattelen niin, että koko eduskunta on vanhusten asioiden viimekätinen valvoja. Voisin kannattaa tuota aloitetta, jos voisin olla varma, että se ratkaisisi tämän aika monisyisen ongelman.

      Saarikko sanoi pitävänsä hämmentävänä sitä, että Suomessa on päätetty vähentää laitoshoitoa, mutta kunnat eivät ole vastaavasti palkanneet riittävästi riittävästi työntekijöitä kotihoitoon.

      Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) puolustautui osaltaan opposition syytöksiltä muistuttamalla myös, että rahoituspäätökset vanhustenhoidon kohdalla tehdään kunnissa.

      Vehviläinen ihmetteli, miksi kunnat eivät panosta vanhustenhoitoon, vaikka kuntatalouden tila on parempi kuin vuosiin.

    • Huoli-ilmoitus

      Artikkelissa on mm:

      Vanhuspalvelulaissa ja sosiaalihuoltolaissa on määritelty ilmoitusvelvollisuus eli huoli-ilmoitus.

      "Velvollisuus ja oikeus
      Jos havaitset, että vanhuksen asiat eivät ole niin kuin pitäisi, voit tehdä asiasta vanhustensuojeluilmoituksen.

      - Tämä ilmoitusoikeus tunnetaan aivan liian vähän, sanoo Turvallisen vanhuuden puolesta - Suvanto ry:n puheenjohtaja Satu Taiveaho.

      Vanhuspalvelulaissa ja sosiaalihuoltolaissa on määritelty ilmoitusvelvollisuus eli huoli-ilmoitus.

      Meillä kaikilla on myös ilmoituksen tekemiseen oikeus, josta ei juuri tiedetä.

      Taiveahon mukaan jopa joillekin poliiseille tämä ilmoitusvelvollisuus voi olla vieras.

      Kun omaishoitaja uupuu
      Vanhustensuojeluilmoituksen voi tehdä kuka tahansa kansalainen silloin, kun hän havaitsee, että vanhuksen asiat eivät ole niin kuin pitäisi.

      Tällöin tilanne voi olla hyvin monenlainen.

      Huoli voi herätä jutun alussa kerrottujen esimerkkien lisäksi myös siitä, että vanhuksen taloudellinen tilanne näyttää kohtuuttoman heikolta tai että vanhuksen kodista kuuluu väkivaltaan viittaavia ääniä.

      Huoli-ilmoitukseen voi antaa aihetta se, että vanhuksen luona alkaa pyöriä yllättävän paljon vieraalta vaikuttavia ihmisiä.

      Huoli voi nousta, jos vanhus peittää ikkunansa ja hän alkaa puhua ulkopuolisista uhista, joita muut eivät tunnista.

      Huoli-ilmoituksen voi tehdä, jos vanhuksen omaishoitaja näyttää niin uupuneelta, ettei hän jaksa huolehtia hoidettavastaan.

      Meillä on halu auttaa
      Taiveaho uskoo ja toivoo, että edelleen kansalaisilla riittää välittämistä toistensa suhteen.

      - Meillä on halu auttaa lähimmäisiämme.

      -Naapuri voi olla se ensimmäinen ja ainoa ihminen, joka havaitsee, että vanhuksella asiat eivät ole niin kuin pitäisi.

      Taiveaho on itsekin aikoinaan tehnyt vanhustensuojeluilmoituksen.

      - Samassa kerrostalossa asui yksinäinen ikäihminen, jolla oli selvästi muistisairautta. Hänellä oli muun muassa vaikeuksia käydä kaupassa. Otin siksi yhteyttä sosiaalityöntekijään.

      - Eettisesti oikein olisi varmasti yleensä se, että ensin huolestunut puhuisi vanhuksen itsensä kanssa. Jos puhuminen ei käy päinsä, huoli-ilmoituksen voi silti tehdä.

      Nimetön ilmoitus riittää
      Jos vanhus on itse sitä mieltä, että hän ei apua tarvitse, huoli-ilmoituksen voi silti tehdä.

      Viranomaisen tehtäväksi jää selvittää, mikä tilanne todella on.

      Vanhustensuojeluilmoituksen voi tehdä nimettömänä.

      Kun viranomainen saa huoli-ilmoituksen, viranomaisen velvollisuus on selvittää, mikä vanhuksen tilanne on.

      Asiaa voidaan selvittää esimerkiksi kotikäynnillä.

      Taiveaho toivoo, että vanhustensuojeluilmoituksesta tuli ihmisille yhtä tuttu kuin lastensuojeluilmoituksen tekemisestä.

      - Harva jättää ilmoitusta tekemättä, jos huoli on lapsesta.
      Tuoreessa Apteekkari-lehdessä käsitellään vanhusten hoitoa.

      Jutussa muistutetaan, että suomalaiset vanhukset saavat tutkimusten mukaan
      Pohjoismaiden huonointa palvelua.

      Jutussa haastateltu, aktiivisesti tutkimustyössä mukana oleva ja miehensä omaishoitajana toimiva geriatri Sirkka-Liisa Kivelä, 71, kertoo haluavansa itse tarpeen tullen päästä turvalliseen yhteisöön, jossa hän saa tarvittaessa apua ympäri vuorokauden.
      Käytännössä se tarkoittaa jonkinlaista laitoshoitoa.
      - Itse en missään tapauksessa halua jäädä kotiin nykyisen kotihoidon turvin, Kivelä sanoo Apteekkari-lehdessä.
      Kivelä on puhunut vanhusten huonosta kohtelusta jo neljän vuosikymmenen ajan.

      Kynnys ikäihmisten palveluiden saamiseen nousee koko ajan.
      - Kotona hoidetaan jo nyt usein liian huonokuntoisia vanhuksia, joille koti ei ole enää sopiva tai turvallinen paikka, Satu Taiveaho toteaa.
      Jos vanhustensuojeluilmoituksia aletaan tehdä nykyistä enemmän, sillä voi olla vaikutusta päättäviin tahoihin.

      Vanhustensuojeluilmoituksen sosiaaliviranomaiselle voi tehdä omainen, naapuri tai viranomainen.

      Vanhustensuojeluilmoituksen voi tehdä oman kunnan sosiaalityöntekijälle puhelimitse, sähköpostitse tai joissain kunnissa käytössä olevilla huolilomakkeilla."


      https://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/201806192201022363_we.shtml

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      5245
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3277
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1857
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1830
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1675
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1521
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      11
      1395
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1306
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1297
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1277
    Aihe