Itsekkäät geenit

C. elegans madolta (joka on yleisesti tutkittu malliorganismi) löytyi hieno esimerkki Dawkinsin jo 40 vuotta sitten tutuksi tekemistä itsekkäistä geeneistä, jotka ovat kovin kiusallisia kretuille, tässäkin tapauksessa monellakin tapaa. Pyrin esittämään asian seuraavassa kretuillekin ymmärrettävässä muodossa, josta olisi helppo samalla hahmottaa mitä tuo tarkoittaisi ihmisen tapauksessa, jos genomistamme löydetään vastaavia.

Madosta löytyi luonnosta (Havaijilta) variantti, jolta puuttuu kaksi geeniä (pha-1 ja sup-35), joista ensinmainittua oli luultu tähän asti välttämättömäksi, koska sen puuttuminen johtaa madon kuolemaan jo varhaisessa vaiheessa kehitystä. Nyt selvisi, että se muodostaakin vastamyrkyn jälkimmäisen tuottamalle myrkylle, jota ei tarvita, jos tuo toinenkin puuttuu.

Tuo geenipari ei siis ole tuon variantin osoittamana pelkästään turhaa DNA:ta vaan pari, jonka toinen osapuoli tappaa kantajansa ilman toista joka estää sen. Kretukuvitelmilla tuo olisi taas todella kieroutunutta "suunnittelua". Eikä siinä vielä kaikki, vaan se miten tuo itsekäs geenipari varmistaa oman säilymisensä on sitäkin kierompaa.

Jos äiti jolla on nuo geenit yrittää lisääntyä sellaisen kanssa jolla noita ei ole, se erittää tuota myrkkyään kaikkiin jälkeläisiinsä, joista vain osa perii vastamyrkkygeenin, josta johtuen se käytännössä tahtomattaan myrkyttää osan omista lapsistaan varhaisessa vaiheessa. Tuo nyt löydetty geenipari vaikuttaa siis nimenomaan äidin kautta ja noilta löydettiin jo aiemmin vastaava isän kautta vaikuttava myrkky-vastamyrkky geenipari (peel-1 ja zeel-1). Noin nuo itsekkäät geenit varmistavat että vain niiden kantajat selviävät ja leviävät.

Tutkijat epäilevät, että tuollaisten itsekkäiden elementtien määrää on aliarvioitu ja samalla muitakin välttämättömiksi luultuja geenejä voi paljastua vastaaviksi vastamyrkyiksi.

14

180

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
      • Holylight

        Älä Jani jaksa taas kerran nolata itseäsi jälleen kerran:-)


      • fyrxryxry
        Holylight kirjoitti:

        Älä Jani jaksa taas kerran nolata itseäsi jälleen kerran:-)

        Trollihan sä olet, mut kerro nyt kuitenkin mikä utin avauksessa oli pielessä? Ja kerro se nimenomaan tieteellisestä näkökulmasta.


    • taasevokitluuleekaikkee

      "Noin nuo itsekkäät geenit varmistavat että vain niiden kantajat selviävät ja leviävät."

      Pitäisikö tarkastella hieman laajemmin kuin yksityiskohtia eli geenejä miksi joku selviää ja leviää?

    • Epäjumalienkieltäjä

      Erinomainen esimerkki - kiitos siitä.

      Tämän selittäminen "älykkääksi suunnitteluksi" vaati jo mustan vyön älyllisessä epärehellisyydessä.

    • e54e5

      Itsekkäät geenit..sopii hyvin kuvaamaan sitä ateistista maailmaa jossa vain oma selviytyminen on tärkeää.

      • "Itsekkäät geenit..sopii hyvin kuvaamaan sitä ateistista maailmaa jossa vain oma selviytyminen on tärkeää."

        Osaatko selittää miksi sosiaaliturvan määrä on käänteisesti verrannollinen uskovaisten hihhuleiden määrään yhteiskunnassa? Miksi juuri korkean ateismin maissa kuten Suomessa, Sveitsissä, Islannissa ja vaikkapa Ruotsissa on korkea sosiaaliturva, kun se esim. fundiskristillisyyden kyllästämässä Ugandassa on olematonta tai lähes olematonta?

        Miten voikin olla että todisteiden perusteella ateistit välittävät myös toisista ihmisistä, vaikka sinä luulevainen väität muuta? No tietysti sen takia että olet uskovainen, heikon sivistyksen omaava hyväkäs, joka haluaa pönkittää heikkoa itsetuntoaan latelemalla netissä paikkansapitämätöntä paskaa ateisteista.

        Ei huolta. Minä osallistun veroillani myös sinun sosiaaliturvan, kenties mielenterveyssyistä myönnetyn työkyvyttömyyseläkkeen maksamiseen.



      • Ei geeni ajattele. Dawkinsin kirjan nimi oli tietysti vain poleeminen vertauskuva. Että olemme vain joitain joilla geenit ratsastavat.


    • Jahvetäällä

      Erittäin hyvä analyysi.
      Ja mitä vastaa uskis?"mutta kun musta tuntuu"?

    • evokitnejaksaa

      Mitä sinä matoihin keskityt kerroppa tuo sama ihmisessä.

      • Mitä sinä maalitolppia siirtelet? Pysypä ketjun aiheessa.


      • evokitnejaksaa
        Therionym kirjoitti:

        Mitä sinä maalitolppia siirtelet? Pysypä ketjun aiheessa.

        ihminen on älykkäästi suunniteltu joten tuolla ei ole mitään tekemistä ihmisen kanssa ihminen on ihan eri lajinsa kuin madot tuo on evoluutio huuhaata eikä kuulu edes tälle palstalle


      • evokitnejaksaa kirjoitti:

        ihminen on älykkäästi suunniteltu joten tuolla ei ole mitään tekemistä ihmisen kanssa ihminen on ihan eri lajinsa kuin madot tuo on evoluutio huuhaata eikä kuulu edes tälle palstalle

        Ihmisen älykkäästä suunnittelusta ei ole mitään todisteita, mutta sen sijaan googlaava löytää todisteita kaikenlaisista sellaisesta asioista, joita kyllä voisi pitää typerän suunnittelun tuloksena, jos nyt suunnitteluun jostain ihmeen syystä vastoin havaintoja olisi uskottava. Nämä jutut on käyty täällä läpi moneen kertaan.

        Evoluutio on havaittu ilmiö eikä mitään huuhaata, ja niinpä vain nähdään kaatuilua ja muuta hourailua kuin tämä teille jälleen kerran kerrotaan, sarkastisesti pyytäen samalla evoluution kumoavia todisteita sekä kreationismin todisteita.

        Ja kyllä vaan se evoluutio tällä palstalle näyttää kuuluvan. Eihän kreationismi ole mitään muuta, kuin evoluutionkiistämistä. Silloinkin kun puhutaan väitetystä nuoresta Maasta, niin paistaa läpi, että sekin on lähinnä evonkiistämisen näkökulmasta sepitettyä.

        Sitäkin on sitten kysytty moneen otteeseen, että mitä se kreationismi oikein on ja mihin se perustuu jne. mutta hiljaista on ollut, tai sitten vastaukset ovat nimenomaan käsitelleet evoluutiota, ja sinä aivan tasan varmasti tiedät tämän asian. Ei ole kreaatiotieteellisiä teorioita, julkaisuja eikä mitään muuta kuin hihhulipajojen hömppää, jota tänne suomeksi käännätte.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Moi vaan vielä kerran

      Kivaa päivää samalla. Kukaan ei kaipaa eikä rakasta. 💔🐺🌃🌧️☀️
      Ikävä
      328
      3786
    2. Nainen, millaisista miehistä tykkäät?

      Mielenkiinnosta kysyn 😄
      Ikävä
      234
      3363
    3. Nyt sitten ulos ihmiset!

      Älkää jumittako täällä. Menkää, näkykää ja hankkikaa kokemuksia. Ei teitä kukaan edes bongaile, jos önötätte täällä.
      Ikävä
      146
      2653
    4. Mitä jos saisit tietää että kaivatullasi

      on jo joku toinen?
      Ikävä
      111
      2171
    5. Onnea Solatie !

      On sit valittu uusi kaupunginjohtaja.No ei menny Nivala-Harju- Tapio -Pikkarainen juntan mukkaan.
      Kemijärvi
      22
      2156
    6. Naiselle varatulle

      Jos homma kariutuu kotona, niin saanko sinut ihan omakseni🙂??
      Tunteet
      16
      2017
    7. Sarvisalon kesätori

      Onpa kiva paikka. Mutta torikahvila oli suorastaan naurettavan alkeellinen ja ne voileivät,olivat kuin pienen lapsen tek
      Loviisa
      17
      1805
    8. Minun pitää tehdä jotain

      En tiedä meneekö siihen viikko vai kuukausi. Mutta jos voit odottaa, niin löydän sinut sen jälkeen kun on homma hoidett
      Ikävä
      45
      1802
    9. Hindulijat raivoavat täällä, ettei kristinuskossa

      ole itsessään mitään aitoa! No miksi sitten hyökkäilette "nollaa vastaan"? Eikö hnduilijan vaan kannattaisi pieht
      Hindulaisuus
      310
      1534
    10. Sinä oot hyvä ihminen

      Mut ehkä me ei vaa sovita yhteen :(
      Ikävä
      123
      1392
    Aihe