Koiviston saavutukset

Presidentti Mauno Koivisto oli yksi maamme tärkeimmistä poliittisista vaikuttajista. Hän kuvasi itseään bersteinilaiseksi sosialistiksi, jolle liike kohden päämäärää oli tärkeää. Koivisto oli siten revisionisti, uudistaja, joka ei tavoitellut äkkinäisiä muutoksia. Hän oli Sipilän tavoin prosessikaaviomies siinä suhteessa. Eikä Koivisto nyt miään erikoinen sosialisti ollut. Hän olisi samanlainen hyvinvointivaltion rakentaja kuin muutkin demarit pääosin olivat.

Presidenttinä Koiviston suurin saavutus oli presidentin vallan vähentämisen aloittaminen ja demokraattisen päätöksenteon vahvistaminen. Tämä on suuren luokan valtiomiesteko, vaikka se tapahtui aika lailla hiljaisuudessa ja vähän kerrallaan. Voidaan sanoa, että Koiviston aloittama prosessi on nostanut pääministerin Suomen tärkeimmäksi poliittiseksi toimijaksi. Presidentille on jäänyt osa ulkopoliittisesta päätöksenteosta, mutta muutoin presidentti on enemmän edustuksellinen keulakuva. Koivisto toimi tässä täysin vastoin Kepun ns. K-linjan toiveita. Karjalaisen - Väyrysen akseli olisi halunnut pysyttää Suomessa Kekkosen tapaisen despootin hamaan ikuisuuteen saakka. Nyt voimme vapaasti naureskella jollekin Erdoganille, kun elämme paljon demokraattisemmin itse.

Toinen suuri saavutus oli vainovalkeiden lopettaminen ja poliittisten sulkuporttien avaaminen Kokoomukselle ja SMP:lle. Kokoomuksen menesteyskulku politiikassa juontaa siten siihen, että Koivisto teki heistä edustuskelpoisia. Tämä yhdessä presidentin vallan kaventamisen kanssa teki Suomesta todellisen länsimaisen demokratian. Kepun johto (Väyrynen) olisi toki halunnut jatkaa Kokoomuksen pitämistä poliittisessa paitsiossa. Presdidentin vaaleissahan Kokoomus ja SMP tukivat nimenomaan Koiviston valintaa näiden syiden takia. Myöhemminkin Kokoomuksessa on on esiintyntyt tukea demariehdokkaalle, koska Kepun ehdokas on koettu inhotun Kekkosvallan jatkumoksi. Osa Kokoomusta tuki esim. Tarja Halosen valintaa ennen Esko Ahoa. Niin syvällä olivat kokoomuslaiset epäluulot Kepua kohtaan vielä 1990-luvulla.

Koivisto oli varovainen luonne, mikä näkyi erityisesti Neuvostoliiton hajotessa. Koivisto ei ollut varma hajoamisen lopullisuudesta, mikä selittää hänen varovaisuuttaan. Mutta kun hän vakuuttui hajoamisen lopullisuudesta, toiminta oli nopeaa ja päämäärätietoista. YYA-sopimus irtisanottiin ja Suomi liitettiin pikavauhtia EUhun. Tämä on ollut Suomen kannalta suurin mahdollinen onnenpotku. Ja tietysti tässäkin osa Kepusta harasi vastaan. Ei ymmärretty, että Suomelle avautui tuhannen taalan paikka sukeltaa pois voimapolitiikan kehästä kohti pienille maille edullista sopimuspolitiikkaa. Koivisto, Esko Aho, Pertti Salolainen ja Paavo Lipponen tämän ymmärsivät. Heille kuuluu tästä Suomen kansan suuri kiitos. Nyt emme ole vaarassa joutua Ukrainan tai Valko-Venäjän asemaan, vaan kuulumme läntiseen sopimusperäiseen liittoon.

Edellä mainitut suuret asiat kuvastavat sitä, että Koivisto on ollut ihan eri sarjan politiikko kuin nykyiset kyläpoliitikot. Tosin kun suuret muutokset on tehty, perillisille jää lähinnä niiden vaaliminen eikä suurtekoihin ole tilaisuutta.

36

426

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • raaka.totuus

      Koiviston suurin saavutus oli 10000 yrittäjän hirtättäminen.

      • Yrittäjät aivan itse rakensivat hautansa, ylivelkaantumalla. Se oli sen aikakauden kaupattua kasvustrategiaa, ja kas kummaa meiniki samanlaista taaskin, pienellä muunnoksella, ajatuksen ollessa kuitenkin sama . . . . . velkaa velkaa kasvua velkaa pakko ottaa velkaa kasvua velkakasvua - konkurssi ja laskut veronmaksajille.


      • Väyrynenhän teki oikein sopimuksen Suomien kanssa hallituksen muodostamisesta joten siltäkin osin juttusi oli valheelleinen


      • DV8_HellRaiser kirjoitti:

        Väyrynenhän teki oikein sopimuksen Suomien kanssa hallituksen muodostamisesta joten siltäkin osin juttusi oli valheelleinen

        Miten niin valheellinen. Enhän minä ole sitä kiistänyt, että Väyrynen yhdessä Suomisen ja Taxellin kanssa teki kaikkien aikojen petoksen äänestäjiä kohtaan.

        Asialla ei ollut mitään tekemistä sen kanssa, että Kepu ja Väyrynen eivät olisi halunneet avata portteja Kokoomukselle ja Kepulle. Väyrynen joutui nielemään vain sen tosiasian, että Koiviston tultua valtaan, nämä portit oli avattu eikä niitä enää Koivoston aikakaudella saataisi suljetuiksi. Väyrynen siis sopeutui tilanteesen ja halusi estää Kepun kauhukuvan eli sinipunahallituksen syntymisen. Väyrysellä oli mennyt sukset ristiin Sorsan kanssa ja hän tajusi, että Kepu pelattaisiin vaalituloksen salliessa ulos hallituksesta. Ainakin sellainen riski oli Väyrysen mielessä suuri. Sen vuoksi hän ryhtyi moraalisesti täysin arveluttavaan hankkeeseen eli äänestäjien pettämiseen.


      • Mielipidepankki kirjoitti:

        Miten niin valheellinen. Enhän minä ole sitä kiistänyt, että Väyrynen yhdessä Suomisen ja Taxellin kanssa teki kaikkien aikojen petoksen äänestäjiä kohtaan.

        Asialla ei ollut mitään tekemistä sen kanssa, että Kepu ja Väyrynen eivät olisi halunneet avata portteja Kokoomukselle ja Kepulle. Väyrynen joutui nielemään vain sen tosiasian, että Koiviston tultua valtaan, nämä portit oli avattu eikä niitä enää Koivoston aikakaudella saataisi suljetuiksi. Väyrynen siis sopeutui tilanteesen ja halusi estää Kepun kauhukuvan eli sinipunahallituksen syntymisen. Väyrysellä oli mennyt sukset ristiin Sorsan kanssa ja hän tajusi, että Kepu pelattaisiin vaalituloksen salliessa ulos hallituksesta. Ainakin sellainen riski oli Väyrysen mielessä suuri. Sen vuoksi hän ryhtyi moraalisesti täysin arveluttavaan hankkeeseen eli äänestäjien pettämiseen.

        Avauksestasi. "Kepun johto (Väyrynen) olisi toki halunnut jatkaa Kokoomuksen pitämistä poliittisessa paitsiossa."


    • Historiantuntijaa

      Koivisto oli SDP:n valtiomiesjatkumoa linjalla Emil Skog, Rafael Paasio, Kalevi Sorsa jne. Vasemman laidan revisionisti, jolle idän suhteet olivat tärkeitä, suhteet länteen jäivät taka-alalle. Tannerilaiseen oikeisto sosialidemokratiaan Koivisto otti etäisyyttä, ilmeisesti sotakokemustensakin vuoksi, rintamamies halusi hyvien naapuruussuhteiden avulla estää uudet vaikeudet.

      Koiviston länsisuhteita leimasi väyryslainen lähestymiskulma. Hän haki yhteistyötä Pohjoismaisella tasolla ja vierasti Euroopan integraatiota. Nordek hanke oli hänen ajattelunsa ytimessa. Sitä linjaa nykykepussa edustaa Väyrynen.

      Koivisto ei varsinaisesti korostanut parlamentarismia, itse asiassa Holkerin hallituksen nimittäminen oli varsin epäparlamentaarinen ratkaisu, joka perustui Koiviston henkilökohtaiseen loukkaantumiseen porvaripuolueiden kassakaappisopimuksesta. Väyrynen ei sisi halunnut jatkaa Kokoomuksen paitsiota kuten tunnetusti historiaa huonosti ymärtävänä väität.

      Koiviston jälkeen demokratia ja parlamentarismi ovat sitten toteutuneet paremmin. Toki Koivisto jätti hallitusten toimintaan puuttumisen edeltäjäänsä vähemmälle ja tuki hallituksia koko vaalikauden vakauttaen näin poliittista jatkuvuutta.

      Koivisto ei ollut EU liittymäsopimuksen kannalla. Hän jättikin tuossa asiassa kantansa auki, tai paremminkin jätti vastustavan kantansa ilmasiematta, ja siirsi vastuun kokonaan hallitukselle. Hallituksen päädyttyä Esko Ahon johdolla hakemaan jäsenyyttä, Koivisto kyllä puolsi hakemusta.

      Noivoston ulkopolitiikkaa leimasi varovaisuus nimenomaan Moskovan suuntaan. Onnettomin osoitus tästä oli Baltian maiden itsenäistymisprosessi, mutta jo Puolan demokratianliikkeen julkinen arvostelu ja sotilasjuntan tukeminen osoittivat, ettei Koivistolla ollut länsimaista sosialidemokraattista ajattelua.

      Koivisto ei varsinaisesti nouse suurten valtiomiesten sarjaan, mutta on sosiaalidemokraattien sisäisessä rankingissa kyllä yksi suurimmista. Ehkä jopa suurin, niin onnettomia poliitikkoja siltä puolueelta olemme sittemmin saaneet. Kannatusmittauksetkin sen kertovat.

      • Holkerin hallituksen nimittäminen ei ollut mikään epäparlamentaarinen teko. Eihän Koivisto siinä mitää hallitusta runnonut niin kuin Kekkonen teki. Koivisto reagoi vain laittomuuksiin. Koivisto käytti silloisia perustuslaillisia valtuuksiaan, kun sai tietää, että kolmen kopla aikoi sivuuttaa hänet hallituksen muodostamisessa. Jos tässä jotkut toimivat omituisesti, he olivat Väyrynen, Suominen ja Taxell, jotka solmivat ns. kassakaappisopimuksen ennen vaaleja salaten asian ennen kaikkea äänestäjiltä. Kyseessähän oli ennennäkemätön petos kansalaisia, äänestäjiä kohtaan. Koivisto palautti tässä laillisen menon kunniaan, mikä ei tietenkään estänyt häntä jatkamasta presidentin vallan heikentämistä ja parlamentarismin edistämistä.

        Väyrynen oli tuossa vaiheessa valmis yhteistyöhön Kokoomuksen kanssa, kun muuta vaihtoehtoa ei enää ollut. Väyrynen on kyllä sen verran ovela pelimies, että tajusi linjamuutoksen väistämättömäksi, kun ovet Kokoomukselle oli kerran avattu. Kysymys onkin siitä, että Väyrynen ei olisi niitä ovia halunnut alunperinkään aukaista. Kepuhan kritisoi Koivisto jo alusta alkaen siitä, että hän on tärvelemässä Kekkosen linjan ja perinnön. Senhän Koivisto sitten tekikin mahdollistamalla Kokoomuksen ja SMP:n osallistumisen hallitukseen. Kekkoslaiset eivät suin surminkaan olisi hyväkseneet varsinkaan vennamolaisia yhteenkään hallitukseen. Juuri tällaisten syiden vuoksi Kokoomus ja SMP olivat vahvemmin Koiviston takana kuin konsanaan demarit. Ja näiden samojen syiden vuoksi Koiviston kansansuosio oli ennennäkemättömän suuri. Yksikään presidentti ei ole saavuttanut vastaavaa kansansuosiota. Puolueista Kepu ja kommunistit kyllä vastustivat Koivistoa, mutta eivät SKDL:n enemmistöläiset. Varsinkin Kalevi Kivistö oli selkeästi Koiviston miehiä.

        Koivistolla ei ollut länsimaista sosiaalidemokraattista ajattelua ulkopolitiikassa. Hän jatkoi siinä tiukasti Paasikiven-Kekkosen linjalla. Eipä meillä kyllä muutkaan tuosta linjasta poikenneet 1980-luvulla. Baltian maiden osalta Koivisto oli epäilemättä ylivarovainen, kun tilannetta katsoo jälkikäteen. Ja jälkikäteen asiaa on helppo kritisoida. Koivisto pelkäsi ilmiselvästi sellaista tilannetta, että Neuvostoliiton hajoaminen ei ollut suurvaltapoliittisesti lopullista laatua. Hän ei halunnut ajaa Suomen Baltian takia huonoihin väleihin suuren naapurin kanssa. Koivisto siis ajatteli itsekkäästi vain Suomen etua. Mutta kyllä Koivistokin taisi jäädä selväksi kakkoseksi ainakin virolaisten silmissä tässä kohdin. Ulkoministeri Väyrysestä tuli nimittäin virolaisten todellinen inhokki tuossakin kysymyksessä. Väyrynen siis edusti asiassa todennäköisesti vielä Koivistoakin enemmän tätä isänmaallista kantaa eli Finland First -ajattelua.


      • Epäparlamentaarista toimintaa oli porvaripuolueiden kassakaappisopimus joka tehtiin jo ennen vaaleja. Ei sitä pidä ihan kaikkea vääristellä kepulaisesta näkökulmasta.
        Kevään 1987 hallitusratkaisussa voidaan suorastaan nähdä Honkaliiton jonkinlainen rehabilitointi.


      • TimoKekki
        OikeistoSosDem kirjoitti:

        Epäparlamentaarista toimintaa oli porvaripuolueiden kassakaappisopimus joka tehtiin jo ennen vaaleja. Ei sitä pidä ihan kaikkea vääristellä kepulaisesta näkökulmasta.
        Kevään 1987 hallitusratkaisussa voidaan suorastaan nähdä Honkaliiton jonkinlainen rehabilitointi.

        Honkaliitolla ei ole mitään yhteistä -87 tapahtumien kanssa, päinvastoin.

        Asevelisosialistit ja Kokoomus torjuivat kommunismin vaaraa, ja pyrkivät suuntaamaan Suomea länteen etenkin teollisuuden näkökulmasta. Kassakaappisopimuksella pyrittiin täsmälleen samaan, Suomen länsi-intressien korostamiseen idän kustannuksella. Sen vuoksihan kätilönä oli teollisuusmiehiä.

        Kovin on heikkoa historiallinen ymmärryksesi tuon kommenttisi perusteella


      • TimoKekki kirjoitti:

        Honkaliitolla ei ole mitään yhteistä -87 tapahtumien kanssa, päinvastoin.

        Asevelisosialistit ja Kokoomus torjuivat kommunismin vaaraa, ja pyrkivät suuntaamaan Suomea länteen etenkin teollisuuden näkökulmasta. Kassakaappisopimuksella pyrittiin täsmälleen samaan, Suomen länsi-intressien korostamiseen idän kustannuksella. Sen vuoksihan kätilönä oli teollisuusmiehiä.

        Kovin on heikkoa historiallinen ymmärryksesi tuon kommenttisi perusteella

        Kovin on heikkoa ymmärryksesi parlamentarismin perusteista. Koivisto käytti omia presidentin valtaoikeuksiaan. Porvaripuolueiden johtajat taas käyttivät oikeuksia joita heillä ei edes ollut. Olette te kepulaiset ihmeellisiä selittämään mustan valkoiseksi.
        Väitinkö Honkaliitolla ja vuodella 1987 olevan jotain yhteistä. Puhuin rehabilitoinnista joka on eri asia. Kannattaa opetella lukemaan mitä on kirjoitettu.


      • NäinSeMeneee
        OikeistoSosDem kirjoitti:

        Kovin on heikkoa ymmärryksesi parlamentarismin perusteista. Koivisto käytti omia presidentin valtaoikeuksiaan. Porvaripuolueiden johtajat taas käyttivät oikeuksia joita heillä ei edes ollut. Olette te kepulaiset ihmeellisiä selittämään mustan valkoiseksi.
        Väitinkö Honkaliitolla ja vuodella 1987 olevan jotain yhteistä. Puhuin rehabilitoinnista joka on eri asia. Kannattaa opetella lukemaan mitä on kirjoitettu.

        Honkaliitolla ei edelleenkään ole mitään tekemistä -87 hallituksen kanssa, ei edes rehabilitoinnin muodossa.

        Kassakaappisopimuksella pyrittiin saamaan Suomi osaksi läntistä talousaluetta ja aloitettua kotimassa välttämättömät rakenteelliset uudistukset talouden ylikuumenemisen ehkäisemiseksi. Molemmissa epäonnistuttiin Holkerin johdolla, niinpä taloutemme romahti kuplan puhjetessa -91


      • NäinSeMeneee kirjoitti:

        Honkaliitolla ei edelleenkään ole mitään tekemistä -87 hallituksen kanssa, ei edes rehabilitoinnin muodossa.

        Kassakaappisopimuksella pyrittiin saamaan Suomi osaksi läntistä talousaluetta ja aloitettua kotimassa välttämättömät rakenteelliset uudistukset talouden ylikuumenemisen ehkäisemiseksi. Molemmissa epäonnistuttiin Holkerin johdolla, niinpä taloutemme romahti kuplan puhjetessa -91

        Älä selittele. kyse oli epäparlamentaarisesta ja epädemokraattisesta kansanvaltaa halveksivasta toiminnasta. Joka oli viimeinen jäänne Kekkosen ajoilta.
        Näin toimii Maalaisliitto.


      • kysyn.vaan.miksi
        OikeistoSosDem kirjoitti:

        Älä selittele. kyse oli epäparlamentaarisesta ja epädemokraattisesta kansanvaltaa halveksivasta toiminnasta. Joka oli viimeinen jäänne Kekkosen ajoilta.
        Näin toimii Maalaisliitto.

        Miksi Suomen talouden kunnossa pito on sinulle niin vastenmielistä?


      • kysyn.vaan.miksi kirjoitti:

        Miksi Suomen talouden kunnossa pito on sinulle niin vastenmielistä?

        Tyypillinen kepulainen täysin mihinkään liittymätön ja älytön kommentti. Mutta mitäpä muuta voi odottaa Itäiseltä puolueelta jonka demokratiakäsitys jo Kekkosen ajoista juontaen on lievästi sanottuna erikoinen.


      • ResMajuri
        OikeistoSosDem kirjoitti:

        Älä selittele. kyse oli epäparlamentaarisesta ja epädemokraattisesta kansanvaltaa halveksivasta toiminnasta. Joka oli viimeinen jäänne Kekkosen ajoilta.
        Näin toimii Maalaisliitto.

        Sopimuksessa oli mukana Kokoomus, RKP ja Keskusta, sekä joukko teollisuuspamppuja Nokian Kairamon johdolla.

        Aikamoinen maalaisliitto, vai mitä tollikka?


      • NytPitääKysyä
        OikeistoSosDem kirjoitti:

        Älä selittele. kyse oli epäparlamentaarisesta ja epädemokraattisesta kansanvaltaa halveksivasta toiminnasta. Joka oli viimeinen jäänne Kekkosen ajoilta.
        Näin toimii Maalaisliitto.

        Tutustuppa poika historiaan, edes hitusen.

        Maalaisliitto ei todellakaan muodostunut Kokoomuksesta, Ruotsalaisesta Kansanpuolueesta ja Keskustapuolueesta.

        Missä korvessa olet kasvanut ja elänyt kun et edes tuollaisia perusasioita osaa?


      • NytPitääKysyä kirjoitti:

        Tutustuppa poika historiaan, edes hitusen.

        Maalaisliitto ei todellakaan muodostunut Kokoomuksesta, Ruotsalaisesta Kansanpuolueesta ja Keskustapuolueesta.

        Missä korvessa olet kasvanut ja elänyt kun et edes tuollaisia perusasioita osaa?

        Heikkoa on maalaisliittolaisten ymmärrys taas. Vai mitä poju.


      • ResMajuri kirjoitti:

        Sopimuksessa oli mukana Kokoomus, RKP ja Keskusta, sekä joukko teollisuuspamppuja Nokian Kairamon johdolla.

        Aikamoinen maalaisliitto, vai mitä tollikka?

        Menikö maalaisliittolaisella herne nenään. Voi voi.


      • NytPitääKysyä
        OikeistoSosDem kirjoitti:

        Heikkoa on maalaisliittolaisten ymmärrys taas. Vai mitä poju.

        Kellähän se heikko ymmärrys on, sillä joka luulee RKP:n, Kokoomuksen ja Keskustapuolueen muodostaneen maalaisliiton, vai sillä joka tietää ettei näin ole?


    • evakontytär

      Koivisto oli työläisten presidentti , Kekkonen taas oikeiston,maanviljelijöitä unohtamatta.Kyllä Kekkonen on ollut tähän astisista ykkönen siinä virassa.

      • Hallaahon.äänestäjä

        Tämä on vähän kiikun kaakun -juuttua, Mikä täällä on työläisten presidentti kun palkkatyöläisiä ei juuri ole vaan pätkätyöläisiä ja mitä muuta

        eri aikojen presidenttejä ei voi millään verrata toisiinsa, esim. Kekkosta ja Koivistoa

        Demarit ja kokoomus ovat päällekkäisiä puolueita,
        kokoomuksen Salolainen on demari
        demarien Ahtisaari on kokoomuslainen
        deamari-kokoomuslainen Juhana Vartiainen on haikein mielin -lässyllä mitä vain


        Kyllä Koivisto on aivan selvästi oikeistososdem
        LASSE LEHTINEN JA KOIVISTO OVAT HYVIÄ TYYPPEJÄ
        vaikka olivatkin demareita
        http://www.talouselama.fi/uutiset/lasse-lehtinen-koivisto-siivosi-suomen-sisapolitiikan-6649093


    • Historiantuntijaa

      Kassakaappisopimuksessa nimenomaisesti kirjattiin, että puolueet ryhtyvät porvarihallituksen muodostamiseen VAALITULOKSEN NIIN SALLIESSA.

      Puoluejohtajat siis korostivat enemmistöparlamentarismin pelisääntöjä, tietäen ettei Koivisto välttämättä ollut halukas tuota periaatetta noudattamaan. Mikä osoitautuikin lopulta aivan oikeaksi. Parlamentarismista piittaamatta Koivisto junaili Holkerille tehtävän muodostaa hallitus sinipunapohjalle.

      Mikä muuten siinä kassakaappisopimuksessa on laitonta kun sen laittomuutta korostat. Mitä lakia siinä rikottiin? Osannet sen kertoa.

      Ei baltien itsenäistymisen tunnustamista ole kritisoitu pelkästään jälkikäteen. Kritiikki oli voimakasta jo tuolloin. Etenkin kun kaikki pohjoismaat Islannin johdolla olivat jo tunnustaneet balttien itsenäisyyden, kuten iso osa muistakin Euroopan vapaista maista. Sellainen olimme tuolloin, vai oliko Koivisto Moskovan marionetti?

      Vieläkin pahempi virhearvio oli julkinen Puolan sotilasjuntan puolustaminen heti Koiviston virkakausien aluksi. Demokratialiikkeen väheksyminen ja asettuminen juntan puolustajaksi oli tarpeetonta, ja jos Koivisto ei halunnut astua NL:n varpaille, olisi voinut olla hiljaa. Koivisto ilmeisesti halusi olla Moskovalle mieliksi

      Korostat kovasti Koiviston oman maan edun ajamista jopa itsekkäästi muiden mielipiteestä piittaamatta. Viitaten muihin kirjoituksiisi, tuollainen populistinen nationalismi on mielestäsi pahinta mitä politiikassa voi olla. Tuomitsetko siis vai kiitteletkö Koivistoa?

    • tuhontie

      y
      Yrittäjät ulkomaista lainaa. Koivisto devalvaation?? Ruumiita tuli. Pankit veronmaksajien sykliin!

    • Hyvin kirjoitat ja totta puhut niin avauksessasi kuin jatkoviesteissäsikin. Kaikesta näkemästäsi ja sanomastasi olen samaa mieltä. Ei aihetta enempään.

      • HyväJombe

        Voi v**tu miten upea perseennuolenta Mr Kapilta.

        Arvostan, kukaan muu täälä ei pysty vastaavaan.

        Mahtaa olla nyt kieli komian ruskia.


      • OikeassaOnOnOn

        "Vahva oletukseni on, että tässä on kyseessä aidon oikeasti mielisairas ihminen jonka eläkepäivät täyttävät vain ja ainoastaan keskustan palsta ja etenkin kapi. Siihen viittaa vahvasti se, että hän näkee kapeja paranoidisesti jokaisessa. Jonkin aikaa seuranneena olen huomannut, että hän aloittaa nuo kapijahtinsa usein jo aamuyöllä ja viimeiset viestinsä päättää puolen yön maissa. "


    • >>Toinen suuri saavutus oli vainovalkeiden lopettaminen ja poliittisten sulkuporttien avaaminen Kokoomukselle ja SMP:lle. Kokoomuksen menesteyskulku politiikassa juontaa siten siihen, että Koivisto teki heistä edustuskelpoisia.<<

      Koivisto piti kokoomusta oppositiossa peräti viisi vuotta ja suostui ottamaa kokoomuksen viimein hallitukseen ainoastaan siksi, että porvarilliset puolueet olivat asiassa aloitteellisia tehdessään vuoden 1987 eduskuntavaalien alla tunnetun kassakaappisopimuksen.

      Koiviston aikainen SMP oli aivan eri puolue kuin Kekkosen aikainen, sillä SMP:n puheenjohtaja ja esiintymistapa oli muuttunut huomattavasti. Sitä paitsi Veikko Vennamohan on itse myöntänyt, ettei hän edes voinut mennä niin kokemattoman porukan kanssa hallitukseen vuosien 1970 ja 1972 eduskuntavaalien jälkeen. Toisin sanoen hän ajatteli samoin kuin Timo Soini vuonna 2011. Vuosien 1975 ja 1979 eduskuntavaalien jälkeen SMP kuului vaalien häviäjiin, joten sitä eivät muut puolueet edes halunneet mukaan, vaikka Veikko Vennamo olisi jo halunnutkin..

      >>Kepun johto (Väyrynen) olisi toki halunnut jatkaa Kokoomuksen pitämistä poliittisessa paitsiossa.<<

      Höpö, höpö. Väyrynen suunnitteli aidosti hallituskumppanin vaihtamista demareista kokoomukseen koko 1980-luvun. Väyrysen aikalaiskirjoista 1970-luvulta asti käy selville, että hän koki ykkösvihollisekseen nimenomaan sosialidemokraatit ja myöhemmin tilannetta pahensi huono henkilökohtainen suhde SDP:n puheenjohtajan Kalevi Sorsan kanssa.

      Koivistoa en halua ryhtyä arvostelemaan ennen kuin hänen ruumiinsa on siunattu. Totean vain, että hänessä oli hyvät ja huonot puolensa kuten meissä kaikissa.

      • TotuusTuostakin

        Noihan se oli. Ja on.

        Odotetaan nyt nuo hautajaiset, kunnioitetaan vainajaa suruaikana. Ei arvostella turhaan, mutta ei myöskään koroteta sanakariski, etenkään teoista joita ei ole tehnyt.

        Historiankirjoitus varmasti retostelee Koivistonkin aikaakin yhtälailla kuin on Kekkosta käsitellyt.


      • Perässähiihtäjä

        Pystyyn_kuollut on kartalla paremmin kuin kukaan toinen: on syytä pidättyä Koiviston arvioinnista, kunnes hänet on siunattu haudan lepoon. Toivon todella, että Koivistoa kohdellaan kunnioittavasti siunaamisen jälkeenkin. Hänen persoonaansa ei ole tarpeen loata, mutta hänen toimiaan on syytä arvioida.


    • Koivisto on paras. Kautta aikain paras suomalaises politiikas toiminu henkilö.

      1.Mauno Koivisto(kaikin puolin fiksu, ns clever mies oli, muistan hänet ikuisesti, hieno herrasmies oli myös, ei turhia rienannut ketään, ei edes leikkimielisesti)
      2.Tarja Halonen(legendaarinen pressa, ihmisoikeuksien vaalija)
      3.Ståhlberg
      4.Sauli Niinistö(vakaa presidentti, tehny vain hyviä ratkaisuja)
      5.Martti Ahtisaari
      6.Kekkonen
      listan pohjalla sotahullu, äärioikeistolainen ja entinen koulukiusaaja Carl Mannerheim

    • totuus.selville

      Tarja Halonen edusti työnantajaansa Neuvostoliittoa loppuun asti.
      Mauno Koivisto tuhosi talouden pilaten monen elämän.

      • OlipaTarjaHidas

        Edusti työnantajaansa Neuvostoliittoa loppuun asti. Vaikka Neuvostoliitto oli kuollut ja kuopattu jo 10 vuotta ennen kuin Tarjan presidenttiura alkoikaan.
        Ettei vain Tarja olisi ollut mukana jo 1918 vallankumousyrityksessä?


    • AarneMouhilta

      Koiviston konklaavi, ei mulla muuta.

    • pyllynnuolija

      koiviston konklaavi 6.5.1992 ja Suomen vaurauden uusjako! Mihin meni varallisuus ei selviä koskaan,liian arka aihe? koiviston saavutukset miljardeja "pakkasella"..

    • Hallaahon.äänestäjä

      SYP MYI SUOMALAISTA OBLIGAATIOTA JOTTA VALUUTTA ROMAHTAISI
      ISÄNMAALLINEN KOP OSTIJA MENI LÄHES KONKURSSIIN JA ALISTETTIIN RUOTSALAISELLE PÄÄOMALLE NORDEA -NIMISENÄ

      VIKA EI OLE KOIVISTON EIKÄ VIINASEN VAAN VENÄJÄNKAUPAN JA SUOMESSA ASUVAN RUOTSALAISEN PÄÄOMAPIIRIN

      OTETAAN OPIKSI: ei koskaan enää idänkauppaa, venäjän rikollishallitukset hajosivat ja aiheuttivat suuren ongelman Suomen taloudelle eikä Koivisto

      Olen alkanut ymmärtää Koivistoa sen jälkeen kun tajusin, mitkä hänen kokemuksensa olivat taisteltaessa Kremlin rikollista venäläistä armeijaa vastaan, Venäjä aloitti toisen maailmansodan hyökkäämällä Suomeen ja Puolaan ja Venäjä erottettiin rikollisena Kansainliitosta (YK:n edeltäjä) eikä venäläisillä sen jälkeen ole ollut ihmisoikeuksia kansainvälisessä politiikassa, koska sen johtoa ei teloitettu sodan jälkeen

      SODAN ALOITTANEISTA VENÄJÄ JA ENGLANTI JÄTETTIIN TUOMIOTTA JA RANGAISTIIN SUOMALAISIA Koivisto tiesi tämän että apu ei roistoilta heru ja oli siksi ylivarovainen

      Nurnbergin TUOMIOISTUIMESSA EI USKALLETTU vedota sodan aloittamiseen, koska silloin olisi pitänyt teloittaa Stalin ja Churchill, TÄSTÄ JOHTUU ENGLANTILAISTEN KÄSITTÄMTÖN PEITTELY KREMLIN NUOLENTA JA PUHUMINEN LIITTOUTUNEISTA

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      90
      4040
    2. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      43
      3912
    3. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      607
      3814
    4. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      18
      2548
    5. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      77
      2401
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      334
      2036
    7. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      124
      2015
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      188
      1859
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      28
      1539
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      66
      1392
    Aihe