Lapinkoirapentu

suomenlapinkoira123

Hei!
Olen hankkimassa kesällä suomenlapinkoiran urospennun ja on siis eka koira. Olisi mukava kuulla kokemuksia lapinkoirista ja yhteiselosta niiden kanssa. Mietityttää myös, että minkäköhän kokoinen panta olisi sopiva pennulle? Ja tuntuu olevan monenlaisia mielipiteitä pennun sosiaalistamisesta ennen rokotuksia, joten kertokaapa miten itse olette tehneet. Olisi myös hauska kuulla minkälaisia nimiä lapinkoirille on keksitty.

18

717

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • eläinkaupassatieto

      Hei! Kannattaa kysyä kasvattajalta onko hankkinut pennuille pannat ja hihnat, jos ei, niin eläinkaupasta osaavat kyllä neuvoa oikeanlaiset vermeet, kun kerrot rodun ja pennun iän. Sosiaalistamisessa tekisin niin, että tapaisin pennun kanssa kilttejä, tuttuja koiria mahdollisimman usein. Emon vasta-aineet suojaavat vielä pentua. Koirapuistoon en kuitenkaan veisi.

    • Onnellinenkoiranomistaja

      Jos ostat pennun kennelistä, niin useinmiten saat kasvattajalta - pienen paketin pennulle kaupan päälle. Voit olla yhteydessä kasvattajaan, kun tiedät keneltä pennun otat tästä asiasta. Mutta silti sinun on käytävä eläinkaupassa, jo ennen pennun hakemista uuteen kotiin.
      Pentu kannattaa hakea, kissan kuljetusboksilla tai vastaavalla, jos edempää pennun haet. Ja laittaa boksiin vähän pehmeää kangasta, sillä tavalla varmistat että pennulla on lukitussa boksiss hyvä olla matkan ajan. Sitten sinun täytyy päättää, mitä kuivaruokaa alat syöttämään pennulle. Voit toki jutella tästä asiasta kasvattajan kanssa, mutta valinnan jatkoa ajatelen teet sinä. Hyviä laadukkaita koiran napposia esimerkiksi: Jahti Vahti, Profine, eläinkaupasta. ( Tuo profine eläinkaupassa ja Jahti Vahtia myy Hankkija. ) Pennulla täytyy olla tarjolla aina vettä puhtaassa kupissa. Voit lisäksi antaa sille piimää, maustamatonta jogurttia, kermaviiliä maistiaisiksi.
      Kannattaa kysyä kasvattajalta tästäkin lisää, jos näitä mietit.
      Kun tulet kotiin pennun kanssa, en miettisi ensinmäiseksi sosiaallistamista. Koska pentuhan on vasta 8-9 viikon ikäinen ja vasta emosta vieroitettu. Luulen että sinulla on täysi työ, pennun sisäsiistiksi saamisessa, koska näin pieni pentu ei välttämättä vielä hallitse tätä hyvin tärkeää asiaa.
      Joten kaikki matot lattioilta pois ja paljon sanomalehtiä lattioille ulos menevälle ovelle saakka.
      Ja ravaaminen ulkona pissalla ja kakalla alkaa. Itse käytin pentua noin puolen tunnin välein ulkona, vaikka pentu olikin saattanut tehdä sanomalehdelle. Ja kun pentu pissaa tai kakkaa ulos, sitä pitää kehua vuolaasti tai kiittää. Tätä hommaa kestää jonkin aikaa, 2 - 3 viikkoa saattaa olla aika rankkaa aikaa. Mutta suuri helpotus/ palkinto odottaa sinua, kun viitsit nähdä vaivaa näin alussa.
      Vähitellen voit alkaa vähentää sanomalehtiä lattioilta, huomatessasi että pentu tajuaa että, minne tarpeet tulee tehdä ja alkaa se myös haluta ulos, kun hätä on.
      Pentu syö, juo ja nukkuu myös hyvin paljon alkuun. Joten varsinaiselle lenkille, pikkuista ei viedä alkuun, mutta toki ulkona, sen kanssa kannattaa oleilla, että se oppii koiran elämää.
      Emon vasta-aineet suojaavat toki pentua, mutta siti pentu on vietävä rokotuksille 3 kuukauden ikäisenä se taisi aika olla. En lähtisi pennun kanssa, tutustumaan aikuisiin vieraisiin eikä missään tapauksessa koiriin, joilla ei ole rokotukset kunnossa. Pentu on täysin sinusta ja huolenpidostasi riippuvainen eikä voi jäädä yksin pitkäksi aikaa. Koirapuistoon en veisi pentua, missään nimessä.
      Mukavia ja onnellisia, ensinmäisiä päiviä/viikkoja, vilkkaan ja kasvavan koiranpennun kanssa.

      • suomenlapinkoira123

        Kiitos vastauksesta! Suunnitelmissa olisi antaa tuota Jahti&Vahtia sekä lisäksi jotain mtä nyt sattuu olemaan. Olenkin lukenut paljon sisäsiisteyskoulutuksesta ja se on tietenkin etusijallla pennun tullessa kotiin, mutta sosiaalistaminen mietitytti.


      • Onnellinenkoiranmistaja
        suomenlapinkoira123 kirjoitti:

        Kiitos vastauksesta! Suunnitelmissa olisi antaa tuota Jahti&Vahtia sekä lisäksi jotain mtä nyt sattuu olemaan. Olenkin lukenut paljon sisäsiisteyskoulutuksesta ja se on tietenkin etusijallla pennun tullessa kotiin, mutta sosiaalistaminen mietitytti.

        Sosiaalistaminen/ muihin koiriin tutustuminen, on tärkeää tietenkin sitten myöhemmin.
        Mutta en kiirehtisi viemään 8 - 9 viikkoista pentua, ainakaan vieraiden aikuisten koirien nuuhkittavaksi. Varsinkaan jos et tiedä, mitään näistä muista koirista. Sisäsiistiksi opettaminen, on aina se ensinmäinen ja tärkein asia, joka pennulle kannattaa opettaa. Ja kuten kerroin, aiemmassa vastauksessani, oleile pennun kanssa ulkona päivittäin lyhyitä hetkiä.
        Oppii olemaan valjaissa/ pannassa ja hihnassa kävelemään..
        Onhan pennulla paljon ihmettelemistä muutenkin luonnossa.
        Alussa voi tuntua rankalta / työläältä, asiat pennun kanssa -Koska sitä voi verrata vauvaan.
        Mutta viitseliäisyys kyllä palkitaan sinulle, monin kerroin.
        Itselläni on itsepäinen lappalainen, narttu jo aikuinen koira.


    • porokoirakas

      Lapinkoirauros on väärä valinta ensikoiraksi. Ovat hiukan jääräpäitä, eikä välttämättä miellyttämisenhalua pätkääkään. Ovat varsin dominoivia toisia koiria kohtaan, joten pennun sosiaalistamisen aloittaisin todella varovaisesti. Eivät välttämättä tule koskaan toimeen toisten urosten kanssa.
      Mielestäni narttukoira olisi parempi valinta ensikoiraksi, ainakin jos lappareista puhutaan.
      Toki lapinporokoirauros on todennäköisesti vielä haastavampi, mutta lappalaiskoira on lappalaiskoira ja hyvin vaikea kouluttaa hyväksi koiraksi, joka ei esim. rähjää hihnassa.

      Kun nyt kerta kuitenkin vahinko on jo tapahtumassa, niin kannattaisi kääntyä jo varmuuden vuoksi kouluttajien puoleen ja varata ensimmäinen pentukurssipaikka, mikä vastaan tulee, jotta saat mahdollisimman paljon tukea ja evästystä uroksen kouluttamiseen. :)

      • Eiköhän kasvattaja olisi maininnut, jos rotu ei olisi meille sopiva. Koirakokemuksestani et voi tietää vaikka se ensimmäinen oma koira olisikin, sillä en siitä kertonut viestissäni.


      • Onnellinenkoiranomistaja
        suomenlapinkoira123 kirjoitti:

        Eiköhän kasvattaja olisi maininnut, jos rotu ei olisi meille sopiva. Koirakokemuksestani et voi tietää vaikka se ensimmäinen oma koira olisikin, sillä en siitä kertonut viestissäni.

        Varmasti hyvä lappalaiskoirien kasvattaja, pitää hallussaan kattavaa tietopakettia.
        Ja kun pennuille, uusia omistajia miettii ja valitsee.. Niin näkee sinusta 99%varmuudella että, sovitko nartun vai uroksen omistajaksi paremmin. Monet asiat vaikuttavat myös se että, kuinka tulet toimeen/juttuun kasvattajan kanssa.
        Urokset ovat narttuja ehkä hieman kovakalloisempia, mutta maalaisjärjellä ja rakkaudella pennun kanssa selvitään.
        Ei yhtään lasimaljaa eikä muutakaan ole pudonnut lattialle eikä yhtään kenkää ole purtu meillä.
        Lappalainen on älykäs rotu ja mainio sukkarosvo ollut aina meillä.


    • Rakkikotiin

      Lapinrakki on haastava rakki. Aloita helpommasta rakista. Esim kiinanpalatsirakki on helppo rakki.

      • Suomenlapinkoira on rotukoira, niinkuin kiinanpalatsikoirakin. Kiitos huolenpidosta, mutta uskon selviäväni ja apua voi hakea tarvittaessa.


    • vuffff

      Itsellä narttu koira, joten en osaa varsinaisesti uroksesta sanoa. Omani on kissamainen, siis todella itsenäinen. Oli jo pentuna. Fiksu on ja pitää aivojumpasta. Ei toki vastaa bordercollieta, mutta kyllä tuo tarpeeksi temppuja ja käskyjä osaa. Paikka käskyä en ole koskaan opettanut, meille "paikka" sana korvautuu ihan "istu" ja "maahan" sekä " "seis" käskyillä. Jos laitan koiran istumaan niin siinä pysyy.
      Mitä tulee ongelmiin, niin meillä niitä tuli lähinnä useimpia vuosia koiria pitäneiden ja useamman koiran omistaneiden taholta. Vinkkejä ja neuvoja lähes kädestä pitäen annetaan ja sitten ei korjata syntyneitä vahinkoja. Koirakouluun toki kannattaa mennä. Kaikkien kannattaisi. Ei kannata siis lenkillä kertoa, että koira on ensimmäinen. Vinkkejä voi kysellä, mutta ole tarkkana. Kaikki ei sovi kaikille ja jos on epävarma voi kysellä kouluttajalta vinkkejä. Niissäkin tosin on eroja....On hyviä ja sitten näitä....

      Me mentiin koirapuistoon lähes heti kotiin tultua. Ensin tutustuttiin kotiin ja tehtiin koiranmittaisia lenkkejä(siis sellaisia, mitä koira nyt jaksoi mennä, pennut ei niin hirveästi..). Tosin koirani käveli yht. 6km ensimmäiselle rokotukselle kunnon pakkasessa. Ei ollut autoa, mutta kyllähän tuo käveli. Koira puistoon mentiis siis ennen rokotuksia ja ei siitä haittaa ollut. Tosin ryhmä suoja oli päällä, kun muut oli rokotettu. Koira oppi nopeasti koiran käytöstavat, niitä ei ihminen voi opettaa. Myöhemmin tuli vastaan koiria, jotka päästettiin lähes vuoden ikäisinä ekakerran puistoon ja tappeluitahan niistä seurasi.
      Ne ovat voineet tervehtiä koiria nätisti remmissä lenkillä, mutta puistossa pätee koiralauman säännöt. Omani varoitti yhtä koiraa kolmesti, tämän siihen reagoimatta ja sen koiran omistajakaan ei omaansa pois pyytänyt(toinen siis hyökki päälle kokoajan). Lopulta koirani ärähti.
      Muutoin se on ollut kaiken kokoisten karvaturrien kaveri. Tuttuja on chihuahoista( anteeksi jos kirjoitus virhe) laumanvartijakoiriin ja tanskandoggeihin. Jopa lyhyt kuonoiset menee, kun tottui pentuna niihin puistossa.
      Jos valitset puistoon menon, niin katso minkälainen porukka siellä on ja muista kysyä onko kellään sitä vastaan, että pentu tulee. Vaikka kavereilla olisi rokotukset ok, niin voi olla että joku koira porukasta ei siedä pentuja. Pennun tuomisessa on silti riski, että se saa taudin, johon sillä ei ole kunnon suojaa. Koira kun voi kantaa tautia sairastumatta, ihan kuin ihminenkin.


      Lapinkoirani nauttii lumesta ja sinne se kaivautuukin, jos vain lunta tulee. Talvi aikaan lenkkiin pitää varata lumessa möyrimis lisää, annan sen ja se nauttii. Vedestä se nauttii vain uimisen muodossa, suihkut ja isot rankkasateet eivät ole sen juttu.

    • seijasalme

      Hei.Meillä on lapinkoira narttu 5kk. Tuolla olikin jo "ohjeita" koiran hoidosta, mutta kannattaa kuitenkin muistaa, että jokainen pentu on oma yksilönsä.Meille sattui kiltti ja helppo pentu.Kannattaa myös käyttää maalaisjärkeä pennun hoidossa ja kasvatuksessa, eikä mennä liiaksi ns.kirjanoppien mukaan.
      Kyllä sinä hyvin tulet pärjäämään pennun kanssa.
      Iloisia hetkiä tulevan uuden perheenjäsenen kanssa.
      Ps.Äläkkä ihmettele, jos joskus tuntuu "toivottomalta" esim. sisäsiisteydestä kanssa,se on ihan normaalia.

      • seijasalme

        Lisään tuohon edelliseen räpellykseeni vielä tuosta sisäsiisteydestä sen verran, että meidän pentu oppi sisäsiistiksi 4 kuukautta täytettyään.Sekin oli eräiden "asiantuntioiden" mukaan mahdotonta.Ihan vauvana liritteli minne sattui, mutta pian oppi pissaamaan sanomalehden päälle. Ruuan ja leikkien jälkeen laitettiin pentu ulos, tarpeilleen, välillä pissasi ulos välillä taas sisälle.Ei auttanut meillä mitkään kehumiset ulos pissaamiseen.Yöllä ei ulos menty, vaan pissattiin lehdelle (tai lattialle) Jostain ihme syystä se sitten yks'kaks hoksasi, että ulos pitää pissata.( ehkä sen jälkeen, kun lupasin tehdä siitä rukkaset, jos vielä sisään pissaa😊)
        Yöt saatiin nukuttua koko ajan ihan hyvin.Pentu nukkui lattialla sänkyni vieressä ja pidin kättäni pennun vieressä ,jos vikisi.Aamulla herätys oli aluksi jo neljältä, nyt nukutaan kuuteen ja koira herättää minut kun hänelle tulee aamulla pissahätä.Mutta nythän hän onkin jo "iso tyttö"😍 ja kiltti ja rauhallinen tyyppi.


    • MörpMörp

      Käytä mieluummin valjaita, kuin pantaa. Kun nappulaa vielä syötettiin, se oli Taste of the Wildia. Pentu oppii sisäsiistiksi muutamassa kuukaudessa, mutta puolen vuoden ikään asti sattuu kyllä vielä vahinkoja. Ei normaalilla päällä varustettua koiranpentua erikseen sosiaalistaa tarvitse, mutta toki kaikenlaisissa paikoissa voi käydä katselemassa, jotta voi palkata koiraa rauhallisesta käytöksestä ja kontaktin pitämisestä.

    • Elinau

      Pannaksi kannattaa valita säädettävä panta, jotta sitä voi suurentaa kun pentu kasvaa ja ostaa sitten myöhemmin aikuispannan. Valjaat sopii retkeilyyn, mutta hihnakoulutukseen ehdottomasti panta.

      Kannattaa etsiä sopivia koirakavereita ja tutustua niihin jo ennakkoon, rokotettu ja madotettu aikuiskoirakaveri on turvallinen valinta. Koirakavereita löytyy esimerkiksi lappalaiskoirien alaosaston kautta. Ei kannata hukata arvokasta sosiaalistumisaikaa pitämällä pentua kotona tautipelossa, emonmaidosta tulleet vasta-aineet suojaa myös. Koirapuistoon ei kannata mennä, mutta kyllähän tarttuvia tauteja saa ihan kadunvarrestakin, mutta aika harvinaista. Pentukouluun myös kannattaa ilmoittautua :)

      Urokset ei välttämättä aikuisena toisten vieraiden urosten kanssa tule juttuun mutta pentuaikoina solmitut ystävyyssuhteet usein säilyy jos tarpeeksi usein tapaatte. Uroksissakin on niin eri tyyppisiä ettei voi toisaalta yleistää. Meiltä löytyy kaksi urosta - toinen on kaikkien urostenkin kaveri ja toinen hyväksyy vieraat urokset lenkkikavereiksi. Mutta toisaalta se sosiaalistaminen aikuisenakin on tärkeää että uros sietää muita uroksia ja siinä on avainsanana koulutus ja se että positiivisin keinoin siedättää muihin uroksiin, mutta joskus se kieltokin on paikallaan. Räyhäämiseen ja turhanhaukkumiseen tulee puuttua heti jos sitä ilmenee.

    • Lapphundsowner

      Moi!
      Itselläni on myös lapinkoira uros (1v) ja on ensikoira. Se on aivan ihana, mutta tosiaan aikamoinen juntti välillä. Esim. Kun ei saa mennä sohvalle ja sitten menee sinne luvattomasti, niin ei riitä mikään "ei" sana, vaan meillä pitää kalauttaa kattilankansia niin johan lähtee, eikä mene heti uudestaan ;) :D
      Tuo meijän koiruus on aikamoinen paimentaja ja ihmisläheinen eli on kokoajan siellä missä mekin ja näin...
      - Jos koira menee ripulille niin voihan saatana... Persusta on karvaisuutensa takia aika "nami" :( Pitää siis aina pestä ihan kunnolla suihkussa silloin, koska se on jotain kamalaa, kun sitä kakkaa jää sinne. (Papereilla sun muilla ei pääse kovin pitkälle, jos kunnon ripuli iskee).
      Meillä tuo lappalainen on työ-/koulupäivät ulkona omassa tarhassaan, vaikka onkin niin seurallinen. Kasvattaja kertoi, että ihan hyvin voi pitää tarhassa päivisin, tykkääväthän nuo niin ulkona olla.
      Haukkuminen on ominaista myös, kun tapahtuu jotain tavallisuudesta poikkeavaa, mutta sekin riippuu yksilöstä :)
      Liikuntaa kannattaa tarjota lappalaiselle ainakin pari kertaa per/päivä, koska muuten hyppii illalla seinille :D
      Mistäs sitä nyt vielä turisis...
      Meijän poeka oppi n. 5-6 kk ikäisenä täysin sisäsiistiksi, eikä oo sen jälkeen mitää tehny sisälle, paitsi oksennuksia :))
      Sen se varmasti oppii, kun vaan on siellä ulkona tarpeeksi usein ja niin kauan, et se jätös sinne sit tulee. Ja niistä vahingoistahan ei kantsii mitenkään erityisemmin sit rankasta. :) (Meillä ei siis ollu mitään ihme lappuja sisällä mihin saa pentuna jätöstää, vaan käytettiin AINA ulkona ;) kannattaa...
      Niin ja se panta... Itse vaan menin koiratavaraliikkeeseen ja sanoin, et tartten pannan suomenlapinkoira pennulle ja sieltä lyötiin käteen. (Sopiva oli) :))
      Ja sitten tuo sosialistaminen niin rokotuksia ennen ei tuo koira tavannut muita rakkeja, koska ei tainnut olla oikee mahdollisuuttakaan, mut tulee nykyään hyvin toimeen muitten koirien kanssa. :)
      Ja koirani nimeä en tähän nyt sano, mutta yks nimi minkä antaisin ehkä nyt tolle koiralle ois: "Peikko" :D
      Uskon, että saat lappalaisesta kivan ekan koiran! Ne on kyllä aivan ihania <3 Jos sulla on vielä jotain kysyttävää niin kysy pois! :)

    • pörrönallukka

      meillä oli eka koira ruotsinlapin koira poikakoira. yhtään kertaa ei tehny tarpeitaan sisälle. asuimme ok talossa eteisen lattialla oli pari sanomalehteä. aina mentiin ulos. kun sisällä ei ollut pissan hajua pentu ei tehny sisälle. samoin isommat tarpeet teki aina ulos. eka yönä uikutti. en ottanu viereen pentu oli mun sängyn vieressä omalla petillään, uikutus loppui kun laitoin käden pennun päälle. ei voi olla helpompaa koiraa. tietenkin eri yksilöt on erilaiset. olin lomalla kun pentu tuli meille. opetin olemaan yksin ensin pieni hetki sanoin aina minne menen ja tulen kohta kotiin. radion jätin päälle. kyllä oli kiltti koira nuoli kaikki ihmiset. tuli hyvin toimeen muiden koirien kanssa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miehille kysymys

      Onko näin, että jos miestä kiinnostaa tarpeeksi niin hän kyllä ottaa vaikka riskin pakeista ja osoittaa sen kiinnostukse
      Tunteet
      140
      4361
    2. Miksi kaivattusi on

      erityinen? ❤️‍🔥
      Ikävä
      89
      2089
    3. Olen tosi outo....

      Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap
      Ikävä
      15
      2061
    4. Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta

      https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi
      Kotka
      69
      1819
    5. Haluaisin jo

      Myöntää nämä tunteet sinulle face to face. En uskalla vain nolata itseäni enää. Enkä pysty elämäänkin näiden kanssa jos
      Ikävä
      54
      1512
    6. Ylen uutiset Haapaveden yt:stä.

      Olipas kamalaa luettavaa kaupungin irtisanomisista. Työttömiä lisää 10 tai enempikin( Mieluskylän opettajat). Muuttavat
      Haapavesi
      141
      1498
    7. VENÄJÄ muuttanut tänään ydinasetroktiinia

      Venäjän presidentti Vladimir Putin hyväksyi tiistaina päivitetyn ydinasedoktriinin, kertoo uutistoimisto Reuters. Sen mu
      Maailman menoa
      104
      1375
    8. Nainen olet valoni pimeässä

      valaiset tietäni tietämättäsi ❤️
      Ikävä
      75
      1286
    9. Oletko sä luovuttanut

      Mun suhteeni
      Ikävä
      98
      1231
    10. Hommaatko kinkkua jouluksi?

      Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k
      Sinkut
      120
      1099
    Aihe